Greška

Došlo je do greške.

Windows 10: Moć navike

09.12.2016 12:11 | 36 Software/Web
Windows 10: Moć navike

Windows 10 je došao i on je činjenica na koju se svi moraju navići. Hteli ga ili ne, ma koliko ga voleli ili ne, cenili ili odbacivali, on je tu da ostane. Uprkos diskutabilnim reakcijama na određene osobine operativnog sistema, on je doneo sa sobom neke stvari na koje smo se navikli u tolikoj meri da ne možemo bez njih. Na koje smo se to karakteristike tako brzo navukli i navikli? Bez čega više ne bismo mogli?

Windows 10, moć navike

Filip Majkić

 

Microsoft je zabeležio veliki uspeh sa novim Windows operativnim sistemom. To se posebno odnosi na ova podneblja, jer ako je verovati podacima kompanije StatCounter, Windows 10 je instaliran na gotovo 30 posto računara u Evropi i veoma je blizu Windowsu 7 koji (i dalje) vodi sa 35 posto. Sa sobom je doneo mnoštvo zanimljivih karakteristika. Neke su bile novitet uopšte, neke samo novitet na Windows platformi, ali dosta je interesantnih i zanimljivih noviteta na našem spisku.

Stoga smo želeli da podelimo sa vama stavke koje su nam naročito imponovale i koje su se u praksi pokazale prilično korisnim. Naravno, spisak nije konačan, niti sveobuhvatan, već predstavlja naše lične utiske. Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaše mišljenje - da li vam se dopalo nešto sa našeg spiska ili nešto drugo; možda ste saznali za neki novitet čijeg postojanja niste bili svesni ili se uopšte ne slažete sa našim mišljenjem? Slobodno nam pišite...


win10free.jpg


1) Besplatan, makar za vlasnike postojećih licenci

Definitivno je ova karakteristika pomogla inicijalnom prihvatanju Windowsa, i verovatno ne treba posebno objašnjavati zbog čega nam se tako dopala. Prelazak "za džabe" je podstakao inicijalni prihvat OS-a, te bismo itekako voleli da Windows i dalje zadrži ovu karakteristiku - da i u narednim iteracijama zadrži identičan pristup. U ovom trenutku besplatni prelazak na novi Windows 10 nije moguć, ali šta u narednim iteracijama? Ukoliko je verovati nezvaničnim informacijama koje smo dobili u razgovorima tokom Sinergije, to će biti dugoročni pristup Microsofta. Kada se jednom uplovi u takve vode, zaista je teško vratiti se na staro. Windows 10 više nije besplatan u ovom trenutku, a ko je iskoristio priliku, iskoristio ju je.


2) Continuum

Definitivno je Windows 10 u svakom smislu unapredio interfejs, kao i brzinu reakcije na komande, naročito kada je reč o tablet modu. Continuum je Microsoftov odgovor na rastuće potrebe objedinjavanja laptop i tablet iskustva u okviru mnogih 2-u-1 uređaja, koji su definitivno u trendu. Sa Windowsom 10 je stiglo bolje iskustvo ekrana osetljivog na dodir zahvaljujući Continuumu.


win10continuum.jpg 


Stvari su jednostavne - Windows automatski prepoznaje da li koristite uređaj u tablet ili laptop modu i prilagođava se u skladu sa tim. Naravno, možete i manuelno koristiti mod po želji. Prelazi između režima su odlično odrađeni, komande adekvatno optimizovane, baš kao i vreme reakcije na njih. Uskoro dolaze i telefoni koji će se moći "skalirati" na tablete, laptopove i desktopove, u zavisnosti od toga šta vam je neophodno. Definitivno sjajna stvar!


3) Multidesktop


win10multidesktop.jpg


Da, znamo, svi koji koriste Linux će "poskočiti" kao opareni kad pomenemo ovu karakteristiku. Multidesktop je prisutan već toliko godinana Linux operativnim sistemima, dok je u Windows došao tek sa desetkom. Ipak, to ne znači da ga nije vredelo čekati. Sada možete da organizujete svoje desktopove kako želite, pokrenuvši ih nekoliko odjednom i rasporedivši sve aplikacije onako kako želite. Definitivno sjajna stvar, koja dramatično utiče na povećanje kvaliteta multitaskinga. Istovremeno, usko je vezano za sledeću stvar koja nam se veoma dopada u praksi...


4) Windows Snap


win10snap.jpg 


Slaganje prozora novog Windowsa je intuitivno i odlično odrađeno, te omogućava laku upotrebu mnoštva simultanih prozora. Ceo mehanizam Snapa je unapređen u Windowsu 10, te se sada besprekorno slažu i po četiri otvorena prozora, dobijaju preporuke šta sa čime da se "prikači" i tome slično. Ukoliko koristite mnoštvo paralelno pokrenutih aplikacija, verovatno ste i sami osetili koliko je fluidniji rad na novom Windows operativnom sistemu, upravo zahvaljujući ovoj vrsti unapređenja.

 

 

 

 

SOCOM Član postova: 2314
Ludilo
bombaš Član postova: 2078
Citiram korisnika: lepi kokanŽiveo Mikrosoft ! Živela amerika !
+1000
liman Član postova: 297
Prešao sam sa win 7,ne svojom voljom nego što sam uzeo novi lap top koji bolje radi sa win 10 i uopšte mi nije jasno zašto ljudi kukaju,sve radi lepo. Mislim ima i onih koji se još kunu u XP...
wwwz Član postova: 1729
Citiram korisnika: MilanStcmoras prvo da naucis da koristis komp za neke druge stvari sem facebooka
Da, jer na poslu koristimo isključivo FB
stopke Član postova: 3118
Tako je Milane kralju, Microsoft je najbolji !
Sent from my D6603 using Tapatalk

Microsoft Device Days, nove prilike za srpsko tržište

Windows 10 osnove: Task Manager

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509