Greška

Došlo je do greške.

Windows 10 kalendar: Skockajte svoje obaveze

30.12.2016 10:50 | 4 Software/Web
Windows 10 kalendar: Skockajte svoje obaveze

Windows Calendar je, makar kada je o Windows 10 operativnom sistemu reč, veoma interesantna i kvalitetna alatka, koja vam može drastično olakšati život putem unapređenja organizacije, kao i sinhronizacije sa drugim osobama i kolegama. Nekada smo za ovakve mogućnosti plaćali kompanijama koje su kreirale sopstvena rešenja; danas ova više nego upotrebljiva alatka stiže ugrađena u sam Windows. Stoga smo rešili da napravimo kratak pregled opcija i mogućnosti koje su vam na raspolaganju u nativnoj Windows Calendar aplikaciji.

Filip Majkić

Ovo je tekst namenjen upoznavanju sa Windows 10 Calendar aplikacijom. Stoga je namenjen osobama koje su slabije upućene, nisu sigurne šta bi im ovo moglo doneti, a svakako postoje bogate opcije integracije sa Microsoftovim servisima (Outlook, Exchange...) Međutim, želeli smo da se stavimo u kožu običnog, kućnog korisnika, te procenimo šta bi mu ova aplikacija mogla doneti i koliko bi mu njeno korišćenje olakšalo svakodnevicu.

Naravno, postoje mnoga slična rešenja, ali zašto biste išli na njih kada imate ono ugrađeno u Windows? Pritom, ono radi sa velikim brojem najrazličitijih naloga, a iznenadila nas je otvorenost i za naloge koji potiču od ljutih konkurenata. Verovatno je Microsoft svestan da je nedodirljiv na polju računarskih operativnih sistema, ali i da teško može ugroziti svoju konkurenciju u domenu mobilnih operativnih sistema, te da je njemu samom u interesu da omogući interoperabilnost ovih svetova.


calendar1_s.jpg


Windows Calendar u praksi

Upalite kalendar. To se najlakše može ostvariti tako što u search polje krenete da kucate Calendar i pojaviće vam se sugestija već nakon 3-4 otkucana slova. Naravno, uvek možete da napravite prečicu na taskbaru ili na desktopu. Prvi put kada ga pokrenete, morate da dodelite nalog, ili više njih. Bez bojazni, Windows Calendar podržava veliki spektar različitih naloga.


calendar2_s.jpg


Podrazumevano imate Outlook.com (Live.com, Hotmail, MSN), što je i logično budući da se radi o Microsoftovim servisima i nalozima, namenjenim prevashodno kućnim korisnicima. Zatim su tu Exchange i Office 365, dobro poznati iz domena poslovnog sveta. Najzad, tu su i Google Gmail i Apple iCloud, što nas vraća na priču o interoperabilnosti sa rešenjima najjačih konkurenata. Ukoliko želite neke kompleksnije naloge, idete na Advanced, gde se nalaze Exchange ActiveSync, kao i Internet email POP ili IMAP nalozi.


calendar3.jpg

calendar4_s.jpg


Mi smo za potrebe ovog prikaza sinhronizovali jedan Google nalog, pošto verujemo da je to najzanimljivije za naše posetioce koji svi imaju Gmail, a i mlađu populaciju. Osobama koje su vezane za Office i slično verovatno i nije toliko neophodno upoznavanje. Najzad, treba imati u vidu da se metodi ne razlikuju, te da su načini vezivanja naloga praktično identični.


calendar5.jpg


Stoga, najpre odaberemo Google, što znači da se u narednom koraku treba povezati na sopstveni Google mail. Tada vas aplikacija pita da joj dozvolite pristup kontaktima, mejlovima, kalendarima i svemu ostalom sa Google servisa. Sve ove postavke se mogu promeniti putem Account Permissions u bilo kom trenutku. Nakon što ovo obavite, vaš nalog će se pojaviti u listi. Kliknete na Ready to Go. Nakon toga - pojaviće se Calendar.


calendar6_s.jpg


Ovde je prisutan minimalistički, čist i pregledan interfejs. Najvećim delom kalendara dominiraju dani, sa svojim velikim poljima. Jedna horizontalna linija označava jednu nedelju, dok su kolone razvrstane po nedeljnimdanima, od ponedeljka do nedelje. Ukoliko skrolujete mišem, možete lako i brzo ići po redovima, tj. po nedeljama. Interfejs je veoma lepo sređen, skrolovanje se odvija bez ikakvih zastoja ili "seckanja", kontinualno je i sa lepim prelazima u animacijama, što nije uvek slučaj kod custom rešenja. Sve u svemu, veoma nam se dopada kako je Calendar rešen u estetskom smislu.

 

Privatnost, alternativa

U gornjem levom uglu imate dugme kojim možete eliminisati prikaz aktuelnog meseca sa leve strane. Takođe, tu je i mogućnost dodavanja novog unosa u kalendar, te prebacivanja na (u našem slučaju) Gmail nalog (alternativno, tu bi bio Microsoft nalog, iCloud nalog i slično) kako biste pogledali mejlove. U podešavanjima, kojima pristupate sa desne strane, možete odlučiti da dodate još koji nalog, kako biste simultano koristili više naloga u jedinstvenoj sinhronizaciji. 


calendar7.jpg


Takođe, tu je i Trust Center, koji se automatski povezuje na Microsoftove onlajn servise kako bi omogućavao različite funkcionalnosti bazirano na vašoj lokaciji. Ne sumnjamo da na zapadu ova opcija ima smisla, sa sveopštom integracijom raznih servisa, ali u Srbiji ne vidimo potrebu da ovo uključujete.


calendar8_s.jpg


Najzad, u gornjem delu imate opcije prikaza. Možete brzo prelaziti iz režima prikaza po danu u režim prikaza radne nedelje, čitavog meseca i slično, u zavisnosti od potreba ili želja. Takođe, u opcijama kalendara možete podešavati svoju radnu nedelju, odnosno radne dane, kao i radno vreme, kako biste imali još bolji pregled svih obaveza i unosa.


calendar9_s.jpg


Kako dodajete novi unos u kalendar? Veoma lako, klikom na veliku oznaku + New Event u gornjem levom uglu, kao i klikom bilo gde na neki od dana u glavnom polju kalendara. Možete unos dodeliti nekom od naloga, nakon čega će se on automatski sinhronizovati. Istovremeno, Windows Calendar na taj način može postati svojevrsni hub za vaše naloge i sinhronizacije. Možete prijateljima i kolegama slati informacije o unosima, i na taj način se bolje uklapati sa njima i njihovim aktivnostima. Kada napravite unos, klikom na More Details ili direktno na sam unos možete uneti dodatne informacije. Na raspolaganju vam je podešavanje trajanja, opis unosa, mogućnost deljenja unosa sa nekim od kolega, prijatelja ili članova porodice, podešavanje podsetnika, automatskih odgovora, označavanja unosa privatnim i slično.


calendar10_s.jpg


Privatnost i alternativa

Za kraj da dodamo i reč-dve o dodatnim opcijama, koje nisu tako uočljive na prvi pogled, ali se tiču privatnosti. Recimo, u sekciji Privacy postoji Calendar opcija, kojoj možete da pristupite i tako što kucate Calendar u start meniju, nakon čega vam se pojavi Calendar Privacy Settings.

Klikom na to dobijate mogućnost da odaberete koje aplikacije mogu da pristupe kalendaru i podacima koji se u njemu nalaze, kao i da li uopšte želite da dozvolite nekim aplikacijama da pristupaju kalendaru. Naravno, preporučujemo da dobro razmislite o ovim mogućnostima, kao i da pažljivo proberete između objektivne želje za zaštitom privatnosti i komfora koji omogućava pristup ovim podacima i informacijama iz drugih aplikacija.


calendar_privacy_s.jpg


Ne dopada vam se ugrađena Windows aplikacija i želite da koristite neku drugu? Navikli ste se već na neki interfejs ili mogućnosti i ne želite da ih menjate? Nema nikakvih problema, Windows 10 će vam to dozvoliti. U start meniju se, kada kucate Calendar, pojavljuje i opcija Choose Default Calendar App koja će vas odvesti u sekciju gde se biraju podrazumevane aplikacije. Stoga možete da odavde odaberete omiljenu aplikaciju koja će vam služiti za ove potrebe.


Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj kratak pregled i vodič pomogao da uvidite mogućnosti i prednosti ugrađene Windows Calendar aplikacije. Ne tvrdimo da alternative ne postoje, niti da će vam ova aplikacija iz korena promeniti život. No, naše iskustvo u kontaktima sa širim grupama korisnika, naročito manje vičnih, jeste da im ova aplikacija i mogućnost mogu puno značiti u svakodnevnom životu.


calendar11_s.jpg


Bolja organizacija je uvek poželjna, a put ka njoj je omogućen, između ostalog, raznim organajzerima i kalendar aplikacijama, od kojih jedna stiže uz sam operativni sistem, podržava veliki broj različitih naloga, ima jednostavan i pregledan interfejs i ne zahteva posebno ulaganje napora u preuzimanje ili savladavanje.

Komentari

0 Dodaj komentar

Windows 10: Godinu dana kasnije

Microsoft Device Days, nove prilike za srpsko tržište

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509