Greška

Došlo je do greške.

Windows 10: Godinu dana kasnije

26.08.2016 15:47 | 56 Software/Web
Windows 10: Godinu dana kasnije

Prošlo je godinu dana otkad se pojavio Windows 10, poslednji Microsoft operativni sistem koji je došao sa velikim ambicijama i specifičnim mogućnostima. Gromoglasno najavljivan, ali opet na neki drugačiji način nego prethodnici u vidu Viste ili "osmice", novi Windows je počeo veoma dobro. Verovatno je tome krucijalno doprinela činjenica da je bio potpuno besplatan za vlasnike postojećih operativnih sistema. Sada, godinu dana kasnije, ta mogućnost je "prohujala", a i operativni sistem je pokazao svoje prednosti i nedostatke, pa je stoga idealno vreme da se pozabavimo analizom - gde je Windows 10 godinu dana kasnije?

Dana 29. jula se navršilo godinu dana od pojavljivanja Windows 10 operativnog sistema. Pre godinu dana smo pojavljivanje novog OS-a propratili nizom članaka, ali i video materijala, koje možete pronaći na našem YouTube kanalu. Imali smo priliku da isprobamo Windows 10, zajedno sa još mnoštvom drugih korisnika Microsoftovih servisa, te smo želeli da vam prenesemo subjektivne utiske i najave koje su tada delovale veoma obećavajuće.

10 dana sa Windows-om 10

Imate Windows? Dobićete apgrejd na Windows 10 besplatno! Šta tu nije zvučalo dobro? Naprotiv. Objavili smo i vodič za apgrejd na Windows 10 korak po korak, na osnovu sopstvenog iskustva.

How to: Windows 10 apgrejd, korak po korak

Korisnici su dobili apgrejd na Windows 10 Home ili Pro verziju, u zavisnosti od toga koju su varijantu prethodnih Windows operativnih sistema imali. Microsoft je tada najavio da će ta mogućnost ostati otvorena narednih godinu dana, nakon čega će se Windows 10 prodavati po regularnim cenama. Te cene iznose 120 dolara za Home, odnosno 200 dolara za Pro verziju. Pominjala se mesečna pretplata, ali je to Microsoft odlučno demantovao. Stigao je veliki Anniversary apdejt (Redstone), besplatan za sve aktivne korisnike Windows 10 operativnog sistema, koji će već postao dostupan. Međutim, postavlja se pitanje, kako stvari stoje danas? Da li bismo preporučili korisnicima da kupe novi Windows, sada kada je cena prelaska na novi OS uvećana? Veoma teško pitanje, daleko teže nego što se to činilo pre godinu dana, što zvuči pomalo paradoksalno...

win10anni5_s.jpgDobre stvari

Microsoft je obećao da će novi operativni sistem biti najbrži i najbezbedniji Windows do sada. U tom pogledu se možemo složiti. Velikom broju korisnika maltene i nisu potrebna 3rd party rešenja na polju bezbednosti. Performanse novog Windowsa su odlične! Radi veoma efikasno, uspešno vrši menadžment resursa, odlično radi i na slabijim konfiguracijama.


win10anni2_s.jpg


Stavka koja je pomalo subjektivna, ali koja svakako znači jeste što je značajno unapređen i inoviran interfejs. Multidesktop je fantastična opcija koju koristimo svakoga dana, bez obzira što nije izvorno Microsoftova ideja, te što je na Linuxima postojalo već toliko godina. Svejedno, pozdravljamo i svakodnevno koristimo. Da ne zaboravimo i vraćanje Start menija, čije uklanjanje mnogi korisnici jednostavno nisu mogli tek tako da oproste i smatrali su ga nasilnim. Microsoft se iskupio i time što je učinio pretragu ovim putem nikad bržom i efikasnijom, što bismo takođe želeli da pohvalimo. Action Center je još jedna sjajna stavka koja omogućava brz pregled aktuelnih dešavanja u sistemu i pristup najčešće korišćenim opcijama za podešavanje.


win10anni10_s.jpg


Tu je i veliki broj sitnih unapređenja u raznim aplikacijama i elementima. Start meni je dorađen i reorganizovan da bolje grupiše aplikacije, po uzoru na mobilne uređaje. Microsoft Edge pregledač je dodatno unapređen, i sada možemo reći da je potpun proizvod, sa velikim unapređenjem u vidu podrške za ekstenzije, što je sasvim jasno veliki korak za Edge. Analogno tome, postoji mnoštvo unapređenja koja na ovaj ili onaj način unapređuju korisničko iskustvo.


win10anni3_s.jpg


Što se bezbednosti tiče, statistike govore same za sebe. Windows 10 je definitivno sistem koji je dosta unapredio zaštitne mehanizme, i svakako jeste najbezbedniji Windows do sada. Tempo usvajanja novog Windowsa je dosta intenzivan, premda treba imati u vidu da je novi Windows, po prvi put u istoriji, deljen besplatno postojećim korisnicima. Ipak, sasvim je jasno da se ne bi 300 miliona korisnika bez razloga odlučilo za prelazak na Windows 10, tim pre što je svako ko je apgrejdovao svoj sistem imao opciju povratka na stari OS. Slično važi i za druge statistike - Microsoft se diči vremenom provedenim u Edge pregledaču, brojem pitanja na koja je Cortana odgovorila, količini vremena provedenim u igrama u Windowsu 10...Postoji li nešto što narušava takvu idiličnu sliku?

Ne tako dobre stvari

Uz Windows 10 su išle i neke stvari koje nisu bile tako dobre. Naravno, imajte u vidu da je za mnoge korisnike sve što ćemo navesti krajnje subjektivna stavka - možda im ono što budemo iznosili ispadne nebitno, ili potpuno obrnuto - ekstremno bitno. Da li pretežu u odnosu na sve pozitivno što je Windows 10 obećao i doneo? Pitanje je. Međutim, definitivno su neke stvari mogle biti odrađene na bolji način.


win10anni11.jpg


Prva od takvih stvari, istovremeno i relativno banalna, je famozna Windows 10 apgrejd aplikacija. Microsoft ju je "pogurao" na ogroman broj računara. Uglavnom bi se smestila u notifikacioni bar, odakle je korisnike konstantno pozivala na apgrejd. Sa jedne strane, sve je to lako, brzo i razumljivo, ali sa druge strane itekako razumemo scenario u kome vam, kao legalnom vlasniku nekog od ranijih Windows operativnih sistema, svaki čas nešto iskače iz tray-a, a vi ne želite da to aktivirate. Da stvari budu gore, mnogim korisnicima je Windows 10 apgrejd instaliran ili bez njihovog znanja, ili bez jasnog predočavanja o čemu se radi. Svakako ste mogli da čitate o tome na internetu. Ako ništa drugo, period okončavanja besplatnog apgrejda je dobar i po tome što korisnici više neće biti uznemiravani pozivanjem na besplatni apgrejd...

Problemi sa privatnošću su verovatno najznačajnija stavka zbog koje su se bunili Windows 10 korisnici. Windows 10 definitivno prati nove trendove gde su informacije o korisnicima u sklopu Big Data koncepta verovatno najznačajniji resurs kompanija. Tako i Windows 10 prikuplja informacije o korisnicima, lične podatke, isporučuje razne reklame i tome slično. Postoji mnoštvo opcija koje se mogu ili trebaju (de)aktivirati kako bi se to sve izbeglo, ali za njih treba znati unapred, i treba se raspitati kako bi se znalo kako reagovati. Ruku na srce, Windows 10 će vam omogućiti da sve to kontrolišete i podesite, ali te stakve su na podrazumevanim podešavanjima - sve pouključivane. Mnogima se ovo nije dopalo...sa razlogom, rekli bismo.


win10anni1_s.jpg


Apdejti su takođe doneli dosta glavobolja korisnicima u proteklom periodu. Ne samo zbog toga što se ispostavilo da postoji dosta stavki o kojima treba voditi računa i koje treba podešavati, već i zbog načina na koji se apdejti isporučuju. P2P apdejti su značili da bi Windows lako mogao da upotrebi deo vašeg protoka i bez vašeg znanja. Opet, i za ovo postoji opcija za isključivanje, ali je treba pronaći...Kada govorimo o opcijama za isključivanje, pomenimo i da je u slučaju autora teksta Anniversary apdejt jednostavno deaktivirao System Restore na sistemskoj particiji, uz brisanje svih Restore Pointa snimljenih do tada...


win10anni4_s.jpg


Univerzalna priroda Windows 10 operativnog sistema je podrazumevala da će biti mnogih, raznovrsnih Windows 10 uređaja. Nažalost, primećujemo da mobilna Windows platforma jednostavno - nezadrživo tone, gubeći ionako mali tržišni udeo koji je imala. Generalno, imamo utisak da tu postoji ogroman problem i da Microsoft polako napušta ideju o mobilnim telefonima sa njegovim operativnim sistemom. Sve se više radi na unapređivanju pojedinih softverskih paketa i aplikacija za druge platforme (recimo, Office za Android i iOS) i izgleda da će se Microsoft upravo tu boriti sa konkurencijom. No, čemu onda korišćenje Windows operativnog sistema na mobilnim napravama?

Gejming takođe ubrajamo u ovu stavku, ali ne toliko kao problematičan aspekat Windows 10 operativnog sistema, koliko šire posmatrana obećanja o fantastičnom gejmingu i donošenju novih, dramatičnih unapređenja u ekosistem. Pre svega, tu mislimo na DirectX 12, koji je obećao po prvi put low level pristup hardveru i samim tim ogroman potencijal za unapređenje performansi. Ne možemo da krivimo (samo) Microsoft zbog toga, ali to se očigledno ne dešava.


win10anni9_s.jpg


DX12 je krenuo sa bombastičnim obećanjima, te su eksplicitna i implicitna uveravanja govorila o mnogo boljim performansama, ali i novom nivou lakoće kombinovanja, gde je trebao da se omogući veći dobitak ako koristite više grafičkih karti, pa čak i da se kombinuju različite grafike različitih proizvođača. Danas, godinu dana kasnije, iako je sasvim sigurno da će se pojavljivati mnoštvo DX12 igara u narednom periodu, očito je da tek treba da se etabliraju obećane bolje performanse. Igre koje podržavaju DirectX 12 su za sada ili suviše nerelevantne, ili jedva da donose minimum onoga što je obećano kada je reč o unapređenju performansi u odnosu na DirectX 11. Štaviše, mnogi strahuju da će uz DX12 Microsoftu biti lakše da "izoluje" sistem, da ga zaključa i zatvori platformu. Nadamo se da se to neće dogoditi i da su neke lekcije iz Windows Viste i DX10 razdoblja naučene.

Dileme

Windows 10 Anniversary update sam po sebi nije neki poseban stimulans. U njemu nema nikakvih radikalnijih promena, niti izmena koje će korisnike koji su se do sada ustezali da kupe Windows naterati da promene mišljenje. No, druga strana te medalje jeste logika koja je dobro poznata među Windows korisnicima, a koja se nekada izražavala sa "sačekaću prvi Service Pack, pa ću onda instalirati novi Windows." Dok je Service Pack-ova još uvek bilo, dabome.

Jednostavno, za očekivati je da će veliki apdejt signalizirati mnogim korisnicima, a naročito tu mislimo na korporativnu klijentelu, da su dečije bolesti preležane, a problemi "ispeglani", te da je Windows 10 sada spreman za upotrebu. Ovakav profil korisnika je zapravo čekao nešto poput ovog apdejta kako bi ozbiljnije razmišljao o novom operativnom sistemu. Ne očekujemo da oni nagrnu odmah na Windows 10, ali će svakako u narednim mesecima dobar deo korisnika, vođen ovakvom logikom, postepeno prelaziti na ovaj OS.


win10anni7_s.jpg


Ruku na srce, Windows 10 ne stoji loše, naprotiv. Reč je o najbrže usvojenom novom operativnom sistemu - s tim što treba imati u vidu da je istovremeno ovo i jedini besplatan operativni sistem za postojeće korisnike u istoriji Microsofta, te je i to faktor o kome treba voditi računa. Posebno su brojke impresivne kada su entuzijasti u pitanju, te gejmeri, koji su bili značajna ciljna grupa prilikom lansiranja Windowsa 10, samim tim što je DirectX 12 vezan isključivo za ovaj OS. Tokom jula je gotovo polovina igrača na Steamu koristila Windows 10, odnosno nešto ispod 45%, što je fantastična cifra, koja govori da je publika okrenuta novim tehnologijama i gejmingu veoma sklona usvajanju Windowsa 10.


Ipak, da li je Windows 10 uspeo u onom najbitnijem, što mnogi analitičari i bezbrojni Microsoft partneri od njega očekuju? Budućnost PC tržišta zavisi od Windowsa 10, i o tome smo dosta govorili u našem autorskom članku.


win10anni8_s.jpg


Da li se po tom pitanju nešto promenilo? Teško, budući da PC tržište i dalje kuburi sa velikim nevoljama, a čak ni Windows 10 nije uspeo da zaustavi pad. Možda bi bez njega taj pad bio još žešći, ali kako stvari stoje biće neophodna neka značajnija inicijativa, možda kombinacija hardverskih i softverskih giganata i njihova sinhrona akcija kako bi se trendovi preokrenuli.

Naravno, Microsoft uvek može, kao džin IT sektora, da krene nekim drugim putem i zatvori svoje ekosisteme, ostavljajući partnere na cedilu, ali verujemo da do toga neće doći. Još je jedna stvar sasvim jasna - Windows 10 sasvim sigurno nije uspeo da preokrene trendove u domenu mobilnih operativnih sistema, i tu će po svemu sudeći pre ili kasnije morati da dođe do nekog reza. No, to su teme za neko drugo vreme i neki drugi članak. 


win10anni6_s.jpg


Umesto zaključka

Windows 10 je napunio godinu dana i sada je zreliji, bolji, brži nego ikada pre. Novo osveženje je donelo mnogo toga, ali da li je to dovoljno da vas natera da kupite novi Windows? Posebno sada kada prelazak na njega nije tako jednostavan, a ni jeftin kao ranije, budući da je sada potrebno platiti 120 dolara za Home, odnosno 200 dolara za Pro verziju? Teško pitanje na koje se ne može dati jednoznačan odgovor. Svaki korisnik će morati da proceni za sebe.

Microsoft je definitivno puno radio na svojoj platformi, i iz Redmonda poručuju da "rad na Windowsu 10 nikada neće biti završen", što je način razmišljanja koji pozdravljamo. U isto vreme, jedno je sigurno - najbolje i najjeftinije su prošli ipak oni koji su u proteklom periodu iskoristili opciju besplatnog apgrejda, te njima sada ostaje Windows 10 operativni sistem, a glavolomke prepuštaju drugima...

Komentari

0 Dodaj komentar

How To: Windows 10 Safe Mode

Windows 10 kalendar: Skockajte svoje obaveze

10504
10505
10506
10507
10508
10509