Greška

Došlo je do greške.

Vrste tastatura

11.02.2016 11:24 | 0 Hardver
Vrste tastatura

Tastature se mogu podeliti na nekoliko načina i važno je poznavati njihove karakteristike. U svakom slučaju, radi se o uređaju koji je mnogo više od "pisaće mašine" vašeg računara što će vam svi iole iskusniji korisnici PC računara smesta potvrditi...

Tastature se mogu deliti po više parametara. Na osnovu interfejsa ih možemo deliti na žične, bežične (u čijem okviru postoji podgrupa Bluetooth tastatura), na osnovu namene ih možemo deliti na mejnstrim, gejmerske, mobilne tastature, dok ih na osnovu vrsta tastera koji se u njima koriste možemo deliti na membranske, mehaničke, čiklet tastature i tako dalje. Svaka tastatura može biti član nekoliko nabrojanih podgrupa.

Žične tastature su tastature koje se povezuju na odgovarajući port u računaru putem kabla. Najčešće se radi o USB vezi, te se povezivanje vrši na jednostavan način preko bilo kog dostupnog USB porta. Danas je nešto veća retkost videti PS/2 konektor, stari konektor koji i danas postoji na desktop računarima i na koji su se nekada povezivali tastatura i miš, ali na tržištu ima i takvih modela. Takođe, postoje konvertori koji omogućavaju da se PS/2 tastature povežu na USB i obrnuto.

vrstetastatura2.jpg

Bežične tastature su tastature koje ne koriste kablove, već komuniciraju preko Bluetooth ili WiFi (2,4 GHz, 5 GHz) veze. Bluetooth tastature mogu da se povezuju direktno na računare koji podržavaju Bluetooth tehnologiju, i neretko se radi o mobilnim tastaturama manje veličine. Bežične tastature se takođe povezuju putem bežične WiFi konekcije, i uglavnom koriste adaptere. Ti adapteri se povežu na USB port računara i nakon toga korisnik može da uživa u višem stepenu slobode i „čistoti“ izostavljanja kablova. Gotovo bez izuzetka, bežične tastature koriste membranske tastere. Za napajanje se koriste različite vrste baterija (AA, AAA...)

Mejnstrim tastature su tastature klasičnog oblika i namene. Radi se o tastaturama koje su relativno pristupačne, te ih odlikuju jednostavnost upotrebe i dizajna. Neretko dolaze sa dodatnim multimedijalnim tasterima, ili nekom specijalnom mogućnošću, poput otpornosti na prosute tekućine i slično. Mejnstrim tastatura u suštini može biti i skupa tastatura, mada je to ređe slučaj.

vrstetastatura3.jpg

Mobilne tastature su tastature male mase i dimenzija. Njihova najbitnija odlika je kompaktnost, kojoj je neretko sve podređeno, od veličine i količine tastera, preko rasporeda tastera, do karakteristika kao što su debljina, izdržljivost i slično. Najčešće su bežične i dobre su za korišćenje u uslovima u kojima je korisniku bitnije da raspolaže opcijom čestog pomeranja tastature nego da kuckanje bude udobno.

Gejmerske tastature su tastature namenjene igračima. Ipak, često su zbog povišenog kvaliteta pogodne za upotrebu od strane zahtevnijih korisnika, bez obzira da li žele da se igraju. Karakteriše ih nešto viša cena, neretko imaju različite ukrase, dodatne „makro“ tastere, ili različite raskošne opcije. U ovoj kategoriji zatičemo membranske i mehaničke tastature, a cenovno je verovatno najrazuđenija kategorija jer ovakvih tastatura ima i za manje od tri hiljade dinara, ali i za više od dvadeset hiljada dinara...

vrstetastatura4.jpg

Membranske tastature se baziraju na korišćenju savitljive membrane, kao svojevrsnog sloja ispod tastera. Kada se pritisne taster, membrana ispod njega se takođe pritisne i pravi kontakt sa slojem ispod. Većina tastatura koje zatičemo na tržištu su membranske, ili koriste neki sličan mehanizam (scissor tasteri i drugo) koji je baziran na sličnom principu i karakteristikama. Kod ovakvih tastatura nema taktilne povratne informacije, za razliku od mehaničkih tastatura. Neretko se i korisnici više naprežu u slučajevima kada je potrebno intenzivno kucanje većih količina teksta. Takođe, membranske tastature su cenovno izuzetno povoljne.

vrstetastatura5.jpg

Mehaničke tastature su tastature koje ispod svakog tastera imaju svičeve, odnosno mikroprekidače. One su daleko, daleko dugotrajnije, i performanse im se ne degradiraju sa protokom vremena. Zbog svojih odličnih karakteristika izuzetno su popularne među korisnicima koji intenzivno koriste svoje tastature, bilo za kuckanje, bilo za igranje. Dele se po tipu mikroprekidača koji imaju različite taktilne karakteristike, a što se korisniku najlakše sugeriše bojama (Red, Blue, Black, Brown...tasteri). Ove tastature su nenadmašne za korisnike koji izuzetno brzo kucaju i koji su u stanju da postignu izuzetno visoke brzine koje na drugim tastaturama jednostavno ne bi bile moguće. Ovakve tastature su po pravilu među najskupljim na tržištu.

Vrste miševa

Na šta obratiti pažnju kod kupovine tastature

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209