Greška

Došlo je do greške.

Vrste miševa

08.01.2016 09:22 | 0 Hardver
Vrste miševa

Miševi se mogu podeliti na mnogo načina, ali je najbitnije da korisnik uvek bude svestan kakav je uređaj pred njim i kakav mu miš zapravo treba. Ovim člankom vas pripremamo za kupovinu, razjašnjavajući osnovne pojmove i podele među miševima. Upamtite dobro: niko ne može bolje od vas samih znati kakav vam je miš zapravo potreban!

Miševi se mogu deliti po više parametara. Na osnovu interfejsa ih možemo deliti na žične, bežične (u čijem okviru postoji podgrupa Bluetooth miševa), na osnovu namene ih možemo deliti na mejnstrim, gejmerske, mobilne miševe, po ergonomiji ih delimo na tzv. simetrične i ergonomske, dok je verovatno najpoznatija podela na osnovu vrste senzora koje koriste na optičke, laserske i druge podgrupe miševa. Naravno, svaki miš može biti član nekoliko nabrojanih podgrupa.

vrstemiseva2_2.jpg

Žični miševi su miševi koji se povezuju na odgovarajući port u računaru putem kabla. Najčešće se radi o USB vezi, te se povezivanje vrši na jednostavan način preko bilo kog dostupnog USB porta. Danas je nešto veća retkost videti PS/2 konektor, stari konektor koji i danas postoji na desktop računarima i na koji su se nekada povezivali tastatura i miš, ali na tržištu ima i takvih modela. Takođe, postoje konvertori koji omogućavaju da se PS/2 miševi povežu na USB i obrnuto.

vrstemiseva3_2.jpg

Bežični miševi su miševi koji ne koriste kablove, već komuniciraju preko WiFi (2,4 GHz, 5 GHz) ili Bluetooth veze. Bluetooth miševi mogu da se povezuju direktno na računare koji podržavaju Bluetooth tehnologiju, i neretko se radi o mobilnim miševima. Bežični miševi se takođe povezuju putem bežične WiFi konekcije, i uglavnom koriste adaptere. Ti adapteri se povežu na USB port računara i nakon toga korisnik može da uživa u višem stepenu slobode i „čistoti“ izostavljanja kablova. Za napajanje se koriste različite vrste baterija (AA, AAA, interne)

Mejnstrim miševi su miševi najrazličitijih oblika i namene. Radi se o miševima koji su relativno pristupačne, te ih odlikuju jednostavnost upotrebe i dizajna. Neki imaju svega tri tastera, dok neki mogu dolaziti i sa raznim dodatnim tasterima ili opcijama, ili nekom specijalnom mogućnošću. Mejnstrim miš u suštini može biti i skup miš, mada je to ređe slučaj.

vrstemiseva5_2.jpg

Mobilni miševi su miševi male mase i dimenzija. Njihova najbitnija odlika je kompaktnost, kojoj je neretko sve podređeno, od veličine i količine tastera, do karakteristika kao što su debljina, izdržljivost i slično. Najčešće su bežični i dobri su za korišćenje u uslovima u kojima je korisniku bitnije da raspolaže opcijom čestog pomeranja miša i računara na koji je povezan nego da kuckanje bude udobno.

vrstemiseva4_2.jpg

Gejmerski miševi su miševi namenjeni igračima. Ipak, često su zbog povišenog kvaliteta pogodne za upotrebu od strane zahtevnijih korisnika, bez obzira da li žele da se igraju. Karakteriše ih nešto viša cena, neretko imaju različite ukrase, dodatne „makro“ tastere, ili različite raskošne opcije. U ovoj kategoriji zatičemo najrazličitije modele, a cenovno je verovatno najrazuđenija kategorija jer ovakvih miševa u ponudi ima i za manje od tri hiljade dinara, ali i za više od petnaest hiljada dinara...

Po obliku, miševi mogu biti ergonomski oblikovani ili simetrični. Ergonomski oblikovani miševi su miševi koji su svojim oblikom prilagođeni korisnicima i obliku šake, te se stoga ne mogu ravnopravno koristiti i od strane levorukih i od strane desnorukih korisnika, već isključivo onom rukom za koju su predviđeni. U ogromnoj većini slučajeva, to je desna ruka. Simetrični miševi su miševi koji imaju simetričan oblik, te ih stoga mogu koristiti i levoruki i desnoruki korisnici.

vrstemiseva6_2.jpg

Optički miševi su miševi koji koriste optički senzor. Radi se o senzoru koji se bazira na LE diodi i fotodiodama koje detektuju pokrete relativno u odnosu na površinu. Većina mejnstrim miševa je ovakvog tipa, mada i pojedine gejming modele odlikuje prisustvo kvalitetnog optičkog senzora. Osetljivosti ovakvih senzora mogu ići od nekih 400 do 3600 DPI, pri čemu je podešavanje osetljivosti moguće putem softvera. Pojedini modeli stižu sa sopstvenim softverom za kontrolu parametara rada miša. Optički miševi su doneli poboljšani rad i kvalitet korišćenja u odnosu na svoje prethodnike, mehaničke miševe sa kuglicama.

vrstemiseva7_2.jpg

Laserski miševi su miševi koji koriste laserski senzor. Oni se oslanjaju na infracrvenu lasersku diodu umesto na LED, i zahvaljujući tome nude superiorne performanse i daleko više nivoe osetljivosti u odnosu na sve ostale kategorije miševa. Zbog toga su neretko izbor entuzijasta i igrača, a svi vodeći proizvođači kao noseće modele u ponudi ističu laserske miševe. Njihov DPI može ići do daleko višeg nivoa, tj. nekih 8200 DPI koliko danas ima većina kvalitetnih igračkih miševa. Gotovo uvek uz njih ide poseban softver za napredna podešavanja parametara rada miša, a laserski miševi najčešće imaju veći broj tastera, posebne odlike i karakteristike kojima se miševi drugih kategorija ne mogu podičiti, osim toga što imaju superiorne performanse.

 

Test: Cooler Master Trigger Z

Vrste tastatura

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209