Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu tableta, Q2 2013

22.05.2013 17:35 | 0 Mobile
Vodič za kupovinu tableta, Q2 2013

Smartfoni su pokriveni, tako da je sada vreme za mobilne uređaje sa nešto većim dijagonalama ekrana. U ovoj priči akcenat stavljamo na tablete različitih veličina i oblika, koji mogu posedovati jači ili slabiji hardver. Naš vodič sadrži informacije i utiske o nekim interesantnim hibridnim Windows rešenjima, ali svakako i modelima sa Android platformom. Ako niste potrošili ili rezervisali sav novac za letovanje i potreban vam je tablet, zaronite dublje u tekst u potrazi za tabletom koji zadovoljava vaše kriterijume...

Dragoljub Radovanović

Oko priče o kupovini tableta dotakli smo se pred sam kraj prethodne godine, i onome ko nije imao priliku, savetujemo da preleda naš novogodišnji vodič jer se u njemu nalaze i dalje prilično aktuelni modeli. U međuvremenu, između tog perioda i danas, novi tableti su se pojavili na tržištu, a mi smo imali priliku da se susretnemo sa njima i procenimo za šta su sve sposobni. Sa tabletom zapravo možete da uradite mnogo toga, naročito ako određeni model poseduje fizičku tastaturu koja će vam znatno olakšati unos teksta.

Koliko ovi uređaji postaju popularni govore predviđanja da bi do kraja ove godine mogli premašiti cifru prodaje desktop računara, a u narednim premašiti čak i laptopove. Post PC era svakako nije nastupila još uvek, ali jasno je da je fokus itekako usmeren ka mobilnim uređajima - smartfonima i tabletima. Prenosivi uređaji nam nude gomilu prednosti i lagodnosti u obavljanju raznih stvari koje smo navikli da radimo sedeći u stolici ispred desktop računara. Aktivnosti kao što su čitanje vesti, komunikacija kroz društvene mreže, takođe i obavljanje lakših poslova sada možete vršiti i u pokretu, ili udobno zavaljeni u fotelju sa podignutim nogima.

Pošto tableti dolaze u različitim dijagonalama ekrana, moćnijim ili slabijim hardverskim komponentama, a takođe i drugačijim tipovima operativnih sistema, izbor svakako nije lak. Na samom početku tu je bio Apple sa svojim iPad-om i iOS-om, ali od vremena njegovog predstavljanja pa do sada, dobili smo veliki broj Android modela, a od nedavno u celu priču oko tableta uključio se i Microsoft sa Windows-om. Ima tu interesantnih hibridnih rešenja, koji mogu kombinovati laptop i tablet, ali ovde takođe imamo i čistokrvne Android ili iOS tablete. Ne ostaje nam ništa drugo nego da krenemo sa pregledom sažetih informacija i utisaka o ovim modelima - može se lako desiti da vam se nešto odavde učini interesantnim.


 

Windows 8 hibridiAsus je uvek pun inovativnih i interesantnih koncepta, a Asus Taichi 21 je upravo jedan od njih. Ovde je zapravo reč o jako uspešnom hibridu tableta i laptopa. Kvalitet izrade ovog modela je dosta dobar, pošto je izrađen od aluminijuma i stakla. U ovom uređaju dobijate dva odlična ekrana, jedan napred i jedan pozadi, oba su IPS tipa i imaju visoku 1920 x 1080 rezoluciju. Performanse koji nudi ovaj Core i7 procesor su na jako visokom nivou, tako da vrši i zahtevne poslove unutar Windows 8 okruženja. Skladište je jako pristojno jer dobijate 256GB SSD, a radne memorije ima sasvim dovoljno. Mana ovog modela je ispodprosečna autonomija i dosta visoka cena. Koncept je po našem mišljenju jako zanimljiv, tablet i laptop u jednom uređaju i dobija našu preporuku - to jest pod uslovom da možete da ga priuštite pošto nije nimalo jeftin.

Benchmark test - Monitor Systems
Ako vam je potreban laptop i Windows tablet u jednom uređaju, onda HP ima rešenje za vas. Pošto je celokupno kućište ovog modela izrađeno od ispoliranog aluminijuma, može se reći da je njegova izrada izuzetno dobra. Koncept ovog uređaja je da kada otkačite ekran možete da ga koristite kao tablet, dok spojen on sačinjava laptop. Ekran koji se nalazi ovde je dijagonale 11,6 inča, IPS je tipa i nudi rezoluciju od 1366x768 tačaka. Performanse koje nudi ovaj Intel Atom procesor nisu baš najbolje u poređenju Core i3 ili i5 varijantama, ali je zato autonomija fantastična. Prednosti ovog modela se ogledaju u kvalitetu izrade, solidnom ekranu i činjenici da dobijate dva uređaja u jednom, ali kada se pogledaju performanse njegova cena je možda malo previsoka.

Benchmark test - PC Practic
Od Samsunga nam dolazi još jedan 2 u 1 uređaj, tačnije laptop koji odvajanjem ekrana postaje tablet. Ovaj model deli veliki broj sličnosti sa pomenutim HP Envy X2 modelom, tačnije hardver ima je gotovo identičan. Kvalitet izrade je ipak na strani HP-a, pošto aluminijum deluje bolje nego plastika na ovom modelu. Što se tiče ekrana, ovde imamo IPS ekran rezolucije 11.6 inča, što ga čini povećim tabletom za nošenje kad je otkačen. Njegov kvalitet prikaza je dosta dobar inače. Kao i kod HP Envy X2 modela, Intel Atom procesor neće nuditi preterano dobre performanse u poređenju sa ultrabukovima u ovom cenovnom rangu. Ovde dobijate i 8MP kameru sa 1080p video zapisom, što može biti korisno u nekim situacijama. Još jedno interesatno hibrid rešenje, mada opet sa nešto višom cenom.

Benchmark test - PC Practic

 

Prenosiviji Android modeliMalo ko nije čuo za ovaj odlični tablet, koji je postao jedan od najpopularnijih na svetu, pre svega zbog odličnog hardvera koji se dobija za nisku svotu novca. Ovaj sedmoinčni tablet pokreće moćni četvorojezgarni Tegra 3 čipset, ili nešto detaljnije, Cortex A9 sa frekvencijom rada od 1.3 GHz-a i ULP GeForce grafički čip. Ekran Google Nexus 7 tableta je IPS tipa, rezolucije 1280 x 800 piksela, i zaštićen Corning Fit (ne Gorilla) zaštitnim staklom, koje je otpornije na grebanje. Kvalitet izrade je dobar, tablet je čvrst i na njegovoj zadnjoj strani se mekana gumirana plastika, tako da veoma lepo leži u ruci. Performanse Nexus 7 tableta su veoma dobre, jednim delom zbog Tegra 3 procesora, drugim zbog Projekta Buter koji je usađen u Android i koji nudi veoma glatko iskustvo. Baterija će vam pružiti dugo korišćenje, preko 7 časova korišćenja ili čak preko 9 sati reprodukovanja video materijala. Nedostaci ovog modela po ovakvoj ceni moraju da postoje, jer kod njega nemamo zadnju kameru, IPS ekran deluje pomalo isprano i nije prisutan microSD slot za kartice.

Benchmark test - Gigagron
Samsung takođe ima odgovor na Apple-ov iPad Mini, tako da je spremio 8-inčni tablet. Ovaj tablet ipak više podseća na uvećani Note 2 smartfon, a takođe poseduje i S-Pen olovčicu koja nudi razne pogodnosti. Kvalitet izrade Note 8.0 modela je dobar, i radi se o čvrstom i utegnutom tabletu, iako je izrađen od glossy plastike. Ekran je PLS tipa i nudi veoma pristojan kvalitet prikaza, ali je rezolucija mogla biti veća. Performanse su bez sumnje jedne od najboljih koje smo sreli na tabletu, savršeno je gladak i udoban za surfovanje sa ovom dijagonalom. Autonomija tableta je dosta prosečna, što pomalo kvari utisak. Njegovom 5MP kamerom možete napraviti kvalitetne fotke, ali ne baš dobre video klipove. Cena je nešto viša u odnosu na konkrente, ali kada se uzmu u obzir performanse i ako vam olovka igra bitnu ulogu, Note 8.0 predstavlja dobar izbor za kupovinu.

Benchmark test - ComTrade Shop
Prestigio takođe ima i model koji se ugleda na iPad Mini, uzeši u obzir da poseduje 4:3 aspekt ekrana i dijagonalu od 8 inča. Ono što je novitet kod ovog modela je kapacitivna olovčica kojom možete da hvatate beleške. Kvalitet izrade ovog modela je dobar, tablet je čvrst ali je i nešto teži nego što bismo mi to želeli. Njegov ekran je IPS tipa i nudi dobar prikaz i široke uglove gledanja, mada kao ni kod iPad-a Mini, 1024x768 na 8 inča ne nudi toliko dobru oštrinu. Performanse dvojezgarnog procesora su jako pristojne, mada tablet ume da uspori u određenim situacijama. Za razliku od drugih Presigio tableta, ovde je autonomija čak i dobra. Nedostaci su izostavljenje GPS-a i Bluetooth-a, mada ni cena od 290 evra nije preterano pristupačna.

Benchmark test - ComTrade ShopNije u pitanju PadFone već tablet sa mogućnošću pravljenja i primanje poziva - Asus FonPad. Njegov kvalitet izrade je na visokom nivou, i uz to poseduje aluminujumska leđa koja doprinose premium utisku. Ovaj 7-inčni tablet u nekim stvarima podseća na Google Nexus 7, recimo rezoluciji i delimično po dizajnu, ali nudi bolji IPS ekran i microSD slot za karticu. Procesor i GPU nisu preterano moćni ako bi ih poredili sa Tegrom 3 tako da pokretanje zahtevnih igara neće raditi baš najbolje. Autonomija baterije je sa druge strane jako solidna. Jelly Bean će vam ipak ponuditi glatko iskustvo u korišćenju, a 3G konektivnost je još jedan plus ovog modela. Po našem mišljenju veoma pristojan 7-inčni tablet.

Benchmark test - ComTrade Shop

 

Android modeli velike dijagonaleO ovom modelu pričali smo u vodiču za smartfone, ali on ujedno spada i u ovu kategoriju pošto može biti i 10.1-inčni tablet. Ideja je odlična i inovativna, smartfon koji se ubacuje u PadFone stanicu kako bi postao tablet. Izrada stanice je solidna, ali sa nekim zamerkama kao što su oštre ivice, šupljina i blago ugibanje. Ekran stanice je 10.1-inčni i nema preterano veliku oštrinu prikaza. Sa druge strane srce PadFone-a, tačnije smartfon ima odlične performanse, jako dobru kameru i kombinacijom dodatne baterije iz telefona sa onom u stanici dobijate sasvim dobru autonomiju. Prilično interesantan hibrid ukoliko tražite 2 u 1 rešenje, a pogodnost je takođe što ga možete kupiti na ugovor kod domaćeg operatera.

Benchmark test - Vip
Blueberry često nudi uređaje sa dobrim odnosom uloženog i dobijenog, što uključuje i ovaj tablet. Kvalitet izrade ovog modela je solidan s obzirom da je izrađen od plastike, i može se reći da ne pokazuje znakove ugibanja. Ekran NetCat M-12 tableta je S-IPS tipa i može se reći da je kvalitet prilično dobar, mada oštrina nije na najboljem nivou. Performanse koje nudi dvojezgarni procesor su jako pristojne i u kombinaciji sa četvorojezgarnim grafičkim čipom dobija se glatko iskustvo u radu. Kamere imaju nisku rezoluciju ali završavaju posao. Prednost ovog modela je to što dolazi sa preinstaliranom Jelly Bean verzijom i činjenica da je njegova cena veoma privlačna, kada se uzme u obzir šta ovaj model nudi. Preporuka sa naše strane ako želite solidan a jeftin 10.1-inčni tablet.

Benchmark test - Vip HouseOvo je jedan od tableta sa većom dijagonalom ekrana i korisnom 3G konektivnošću. Kvalitet izrade je dobar i može se reći da nam se dopao , posebno zadnja strana koja je izrađena od polikarbonata sa teksturom jako fine šmirgle. Tip ekrana koji ovaj model poseduje je neubičajan na tabletima jer je MVA tipa, tako da nudi dobru dubinu crne boje i veliki kontrast, što mu pruža dobar prikaz. Rezolucija sa druge strane u današnje vreme nije toliko dobra, jer 149 piksela po inču ne nude toliko veliku oštrinu prikaza. Performanse ovog modela su jako pristojne, i Jelly Bean verzija Androida jako lepo klizi na njemu. Autonomija baterije je dosta prosečna, što i nije toliko dobro jer sa 3G konekcijom ovaj tablet bi trebalo koristiti i van kuće gde nemate utičnicu. Zanimljiv model, ali u ovom cenovnog rangu treba obratiti pažnju i na ponudu od zvučnijih proizvođača.

Benchmark test - ComTrade Shop
Toshiba je ovoga puta spremila interesantan 10,1-inčni Tegra 3 tablet. Reč je o dosta tankom modelu, sa veoma pristojnim kvalitetom izrade, što ga čini ugodnim za korišćenje. IPS ekran nudi solidan prikaz sa malo netačnijim bojama i imali smo zamerku na probijanje osvetljenja po ivicama, što ne srećemo toliko često. Performanse Tegra 3 čipseta su odlične i sa njim se dobija jako glatko iskustvo u korišćenju. 5MP pozadi pruža nešto lošiji kvalitet fotografija, a autonomija ovog modela je tek nešto iznad proseka. Još jedan od nedostataka je izostavljanje GPS modula. Sve u svemu, ok model, ali u tom cenovnom rangu postoje bolje alternative, recimo od proizvođača Asus.

Benchmark test - Vip House

 

Pristupačni Android modeli, iOS


Radi se o Asus-ovom budžetnom tabletu za osobama koje ne mogu da priušte bolje Nexus 7 ili FonePad modele. Uprkos niskoj ceni i plastičnom kućištu, kvalitet izrade tableta je odličan - veoma je čvrst, kompaktan i lagan. Kako bi imao ovu nižu cenu, nešto je moralo da se žrtvuje. 7-inčni ekran ovog modela je TFT TN tipa sa ne tako dobrim uglovima gledanja i nižom 1024x600 rezolucijom. Performanse jednojezgarnog procesora na ovoj frekvenciji rada nisu najbolje, ali dovoljne su dobre da vam završe posao. Asus je na ovom modelu izostavio i zadnju kameru, ali takođe GPS i Bluetooth. Njegova najveća prednost su Jelly Bean verzija Androida i Asus aplikacije. Sasvim pristojan model, ali za nešto više para možete naći bolje alternative.

Benchmark test - ComTrade Shop
Prestigio je spremio dva tableta koji su hardverski dosta slični - prvi od njih je Prime Duo koji je blago skuplji od drugog modela. Materijal koji je korišćen za izradu ovog modela je plastika, sam kvalitet izrade je pristojan. Ekran je dijagonale 7 inča, IPS je tipa i ima dobar kvalitet prikaza, mada broj piksela po inču je nešto niži. Performanse koji nudi ovaj model su solidne i generalno nudi glatko iskustvo. Autonomija tableta nije baš najbolja, štaviše može se reći i da je loša. Prednosti ovog modela su svakako stock Jelly Bean Android verzija i pristupačna cena, što ga čini solidnim tabletom.

Benchmark test - ComTrade ShopDrugi jeftiniji i nešto slabiji Prestigiov tablet nosi oznaku Pro Duo. Ovaj model je nešto deblji, širi i duži od Prime modela, ali i dalje poseduje pristojnu izradu. Što se tiče ekrana, ova dva modela su po pitanju dijagonale, rezolucije i tipa ekrana identični, mada Prime ima nešto kvalitetniji svetliji i verniji prikaz. Po pitanju performansi, procesori oba modela imaju istu frekvenciju rada, ali stvar gde je Pro bolji je grafički čip koji je ovde četvrojezgarni. Ovaj model takođe ima problem sa autonomijom baterije, ali takođe i pregrevanjem. Kako bi cena bila niža, na oba modela je izostavljen GPS i Bluetooth. Kada se uzmir u obzir cena, ni jedan ni drugi model nisu idealan izbor, ali su sasvim pristojni tableti - Prime nešto bolji u poređenju sa ovim modelom.

Benchmark test - ComTrade Shop


iOS platformaApple kao i uvek nudi veoma kvalitetne uređaje, a iPad Mini svakako nije izuzetak. Ovaj tablet dolazi u manjoj formi u poređenju sa klasičnim iPad-om, što ga čini prijatnijim za korišćenje. Kvalitet izrade je kao i obično na jako visokom nivou - aluminijumsko kućište koje je dosta tanko i jako lagano. Ova dijagonala od 7.9 inča se pokazala popularnom, ali 1024 x 768 rezolucija ne nudi preterano visoku oštrinu. Kvalitet ekrana je inače jako dobar i prikaz je dosta veran. Apple je odlučio da koristi stariji hardver iz iPad 2 modela, ali uprkos tome, korišćenje tableta je glatko iskustvo. Autonomija ovog modela je jako dobra. Glavna prednost ovog uređaja je broj tablet aplikacija koje postoje na App Store-u, tako da je u tom polju znatno bolji nego Android tableti. Cena je malo viša u odnosu na direktnu konkurenciju, ali uprkos tome, iPad Mini je sasvim dobar tablet.

Benchmark test - ComTrade Shop


 

Acer Touch Tools softver

Test: Tesla tablet

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109