Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu smartfona, Q2 2013

08.05.2013 10:52 | 0 Mobile

Dragoljub Radovanović

Vodič za kupovinu smartfona, Q2 2013

U periodu koji je protekao od našeg poslednjeg vodiča do sada na tržištu se pojavio poveći broj smartfona od kojih smo većinu i sami imali prilike da testiramo. Proizvođači su predstavili svoje nove vodeće modele, tako da sada imamo široku paletu izbora u visokoj klasi ovih prilično popularnih uređaja. Sa jedne strane, veći izbor je svakako dobra stvar, ali takođe može i zadavati glavobolje prilikom odlučivanja za koji se model smartfona odlučiti. Mi smo tu da grupišemo bitne modele na jedno mesto kako biste mogli da ih uporedite i dobijete glavne detalje iz njihovih specifikacija.Na sve glomaznijem tržištu smartfona novitet nisu samo modeli iz više klase, već smo takođe imali priliku da se družimo i sa telefonima iz srednje i niže. Android i dalje ostaje najzastupljeniji operativni sistem u svim cenovnim kategorijama, što se jasno vidi iz ponude naših operatera. Iako u manjini, u ponudi se nalaze i druge platforme, kao što su Windows Phone 8, ili BlackBerry 10 OS sa kojim smo se nedavno bliže upoznali. Modeli sa ovim operativnim sistemima nude dosta zanimljivu alternativu, ali ne možemo se otrgnuti činjenice da i pored njih Android ostaje u centru pažnje.Smartfoni se svakako razlikuju po jačini hardvera koji se nalazi unutar njihovih kućišta, po veličini ekrana, rezoluciji, ali takođe i po dizajnu, tako da pre nego što se upustite u potragu za novim telefonom potrebno je da se sa sobom dogovorite koje su vam stavke bitne. Naravno, nemojte zaboraviti izuzetno bitnu stavku - cenu, koja će svakako uticati na vašu odluku. Uzimanje smartfona na ugovor kod operatera može (a i ne mora) biti olakšica, u smislu da telefon možete dobiti za manje novca, ali vas posle čeka mesečna pretplata koja može biti manja ili veća u zavisnosti od paketa za koji se odlučite. 

Smestite se udobno u svoju fotelju ili stolicu i odvojite malo više vremena, jer izbor smartfona nikada nije lak proces. Pre nego što počnemo, hteli bi da istaknemo da se u našim prethodnim vodičima i dalje nalaze aktuelni modeli, tako da ne bi bilo loše da se prošetate i kroz njih. Krenimo polako sa novim vodičem...Top klasa


Top klasaSamsung je nedavno predstavio naslednika S3 modela koji je doneo razne novitete, ali tu su takođe i neke stvari koje su ostale nepromenjene. Plastika je i dalje izbor ovog proizvođača, mada sada imamo nešto lepši dizajn i veći ekran u kućištu istih dimenzija. Rezolucija ekrana je sada 1080p, i nudi malo oštriji prikaz, ali ništa drastično bolje u poređenju sa 720p ekranom S trojke. Galaxy S4 je dobio brži procesor i više RAM-a, što ćete osetiti u pojedinim situacijama, mada ovo zavisi od načina upotrebe vašeg smartfona. Samsung je ubacio i odličnu 13MP kameru koja pravi jako dobre fotografije. Na ovom modelu čeka vas najnoviji Android, obojen u šarenilo presvlakom TouchWiz interfejsa.

Benchmark test - MTS - Telenor - Vip
HTC-ov novi vodeći model je One i on će se posle nešto duže pauze od trenutka predstavljanja veoma uskoro naći u ponudi operatera. Nedavno smo vam predstavili i dvoboj između njega i S4 modela, u kojem je HTC za par poena odneo pobedu. Ovo je telefon sa odličnim aluminijumskim kućištem i jako dobrom izradom, istim čipsetom kao kod S četvorke, mada nešto niže klokovanim, te i dalje jako brzim četvorojezgarnim procesorom. Dijagonala ekrana od 4.7 inča je nešto manja u poređenju sa pomenutim, što znači da je sa istom 1080p rezolucijom oštrina malo veća, i ekran sveukupno nudi dobar prikaz. Kamera poseduje senzor od 4 megapiksela, tačnije ultrapiksela, koji nude nešto bolje performanse u noćnim uslovima, ali preko dana kvalitet fotografija nije toliko dobar. HTC One dolazi sa 4.1.2 Jelly Bean verzijom i pratećim Sense 5.0 interfejsom.

Benchmark test - MTS - Telenor
Vodeći smartfon kompanije Sony je Xperia Z i reč je o zanimljivom modelu. Pre svega, on je izrađen od Dragontrail stakla sa prednje i zadnje strane koje deluje kvalitetno, ali je takođe i sklono lomu pri eventualnom padu. Nekom će zanimljiva biti informacija da je Z otporan na prašinu i vodu, tako da ga možete poneti na more i koristiti ga bez bojazni. Ovaj model ima nešto stariji i inferiorniji čipset u poređenju sa One i S4 modelima, ali je telefon i dalje prilično brz. Ekran je iste dijagonale kao kod S četvorke, iste 1080p rezolucije, ali kvalitet prikaza nije toliko dobar. Kamera od 13.1 megapiksela pravi dobre fotografije, opet ne toliko dobre kao Galaxy S4. Kao i HTC One dolazi sa starijom 4.1.2 Jelly Bean verzijom koja je obogaćena interesantnim Timescape korisničkim interfejsom.
Google je LG-u poverio zadatak izrade svog novog modela i može se reći da je LG uradio odličan posao. Kućište kao i kod Xperia Z modela izrađeno je od stakla, tako da je potreban veći oprez pri rukovanju telefonom ili nabavka odgovarajućeg case-a. Nexus 4 deli isti čipset sa Xperia Z modelom, koji je takođe malo inferiorniji u poređenju sa S4 i One modelima. Frekvencija rada procesora je takođe identična sa Xperia Z modelom, i može se reći da je četvorojezgarni procesor i dalje jako brz, iako nije najbrži. Deli dijagonalu sa One-om, ali ovo je prvi smartfon na listi koji nema 1080p već 720p rezoluciju. IPS ekran i dalje nudi dobar prikaz. Kamera ima senzor od 8 megapiksela, ali ne pravi baš najbolje fotografije. Prednost ovog telefona je svakako poslednja verzija Androida, brz update na nove verzije i veoma glatki Stock korisnički interfejs.
PadFone 2 je zapravo hibridni uređaj, jer uz stanicu koja se uz njega dobija veoma lako postaje 10.1 inčni tablet. Da ostavimo tablet deo po strani, ovde imamo sasvim dobar smartfon. Njegova izrada od kombinacije aluminijuma na bokovima i kvalitetne plastike je na visokom nivou. Kad smo već odabrali ovaj redosled, PadFone 2 takođe deli svoj čipset sa Nexus 4 i Xperia Z modelom, tako da i njegov četvorojezgarni procesor ima visoke performanse. Ekran PadFone-a je iste dijagonale kao kod Nexus 4 modela, mada je horizontalna rezolucija 720 umesto 768 piksela, što je gotovo neprimetno po pitanju oštrine, mada je infeoriorniji po rezoluciji u poređenju sa 1080p ekranima. On ima jako kvalitetan Super IPS+ ekran, koji daje prilično dobar prikaz. Takođe, ima veoma dobru 13MP kameru koja pravi kvalitetne fotke i dobar video zapis. Dolazi sa Jelly Bean 4.1.1 verzijom koja se jako malo razlikuje od Stock interfejsa, što nam se dopada.

Benchmark test - Vip
Ovaj model nam se nedavno našao na testu i ostavio je generalno pozitivan utisak. BlackBerry OS ima određen šarm i prednosti, ali još treba da se radi na polju softvera kako bi se dostigao Android. Dizajnom podseća na HTC One (ili One na njega) ali je izrađen od plastike, mada ukupan kvalitet izrade je dobar. Dvojezgarni procesor nudi veoma glatke performanse unutar sistema, a BlackBerry nije štedeo na radnoj memoriji što nam se dopada. Dijagonala ekrana od 4.2 inča je nešto manja u poređenju sa prethodnim modelima, ali 720p rezolucija nudi oštar i veoma prijatan prikaz. Kamera od 8 megapiksela nudi solidan kvaliet fotograija, ali tu takođe ima i nekoliko nedostataka. BlackBerry pruža dobru alternativu Android i Windows Phone 8 modelima, tako da ga možemo preporučiti korisnicima koji bi hteli da probaju nešto novo.

Benchmark test - Vip
Nokia takođe nudi još jednu alternativu ako želite da izbegnete smartfon sa Android operativnim sistemom. Unibody dizajn ovog modela je zanimljiv i telefon pruža jako dobar kvalitet izrade, mada je težina ovog modela nešto veća. Nokia smartra da za Windows Phone 8 za sada nije potreban četvorojezgarni procesor, tako da je ovde dvojezgarni koji nudi dosta glatke performanse. Ekran dijagonale 4.5 inča je dovoljan za ugodno korišćenje, njegova rezolucija nudi pristojan nivo oštrine dok IPS tip nudi široke uglove gledanja i dobar prikaz. Kamera poseduje optičku stabilizaciju, i kvalitet noćnih fotografija je jako dobar. Windows Phone 8 je interesantna i dosta lepo optimizovana platforma, sa zanimljivim živim pločicama na početnom ekranu. Broj aplikacija nije na nivou Androida, ali situacija se polako ali sigurno popravlja, tako da ko ne želi Android, Nokia nudi dobar Windows telefon. Imajte u vidu da je telefon nešto teži od današnjeg proseka...

Benchmark test - Vip - Telenor

 


Viša i niža srednja klasa


Srednja klasa
Ekran, tj. 4:3 odnos stranica koje donosi ovaj model deluje čudno u početku, ali navikavanje nije toliko teško koliko smo mislili. Optimus Vu bi trebao da predstavlja pandan Samsung Note 2 modelu, s obzirom da poseduje olovčicu, mada nam se Samsungovo rešenje ipak više dopada. Performanse nisu problem kod njega, jer Tegra 3 prilično dobro odrađuje posao. Ekran dijagonale 5 inča ima neuobičajan 4:3 aspekt i prateću ne preterano visoku 1024 x 768 rezoluciju koja nudi prosečnu oštrinu i pristojan prikaz zahvaljujući IPS tipu ekrana. Kamera od 8 megapiksela nudi prosečan kvalitet fotografija i video koji pokazuje znakove kompresije, tako da Vu nije idealan u ovoj ulozi. Ice Cream Sandwich verzija Androida pokazuje znakove starosti, i Jelly Bean bi ovde lepše "legao".

Benchmark test - MTS
Nokia je spremila i nešto inferiorniju verziju u poređenju sa 920 modelom, za one koji ne mogu da dosegnu do te cenovne tačke. Čipset, tačnije procesor i GPU su identični, ali 820 poseduje manje interno skladište uz istu količinu RAM-a. Ekran Lumia 820 modela je za 0.2" inča manji od svog 920 brata i njegova rezolucija je niža. To znači da je oštrina nešto manja, a umesto IPS-a tu je AMOLED tip ekrana koji nudi bolji kontrast i dubinu crne boje. Kamera ostaje dosta dobra, samo što ćete kupovinom ovog modela morati da žrtvujete optičku stabilizaciju. Dakle, Nokia Lumia 820 je jeftinija alternativa 920 modela, koja vam i dalje može ponuditi dosta pristojno i glatko Windows Phone 8 iskustvu u korišćenju.

MTS - Telenor - Vip
ZTE je osvežio svoj Grand X model dodavanjem Intel procesora, koji su u ovom trenutku retkost na Android smartfonima. Atom je ovoga puta zamenio Tegru 2 i sa dva jezgra doneo glatke performanse ovom modelu, tačnije nešto bolje u poređenju sa NVIDIA čipsetom. U poređenju sa Grand X-om, In model ima duplo više RAM-a, i 16GB varijantu koja nije postojala sa starijim modelom. Ekran je ostao nepromenjen i ima dijagonalu od 4.3 inča i 256 piksela po inču koji nude solidnu oštrinu, a TFT i dalje ima nešto lošije uglove gledanja. Kamera je dobila unapređenje sa 5 na 8 megapiksela i kvalitet fotografija je vidljivo bolji, mada su boje malo isprane i ima nešto više šuma. Video snimanje je korektno, mada su postojali znakovi kompresije u 1080p snimku. Grand X In stiže sa ICS 4.0.4 verzijom, koja je jako malo izmenjena u odnosu na Stock. Sasvim pristojan telefon i unapređena verzija starog Grand X modela.

Benchmark test - ComTrade Shop
Prestigio često nudi cenovno pristupačne i generalno pristojne telefone, u koje se ubraja i ovaj model. Za ne tako visoku svotu novca, dvojezgarni procesor nudi solidne performanse. Ekran Prestigio MultiPhone 4500 DUO modela je dijagonale 4.5 inča i poseduje 960 x 540 rezoluciju koja nudi dosta korektnu oštrinu. IPS tip ekrana nudi dobar prikaz boja i široke uglove gledanja. Kamera od 8 megapiksela ne oduševljava kvalitetom, jer su boje u fotografijama isprane i mrtve i video snimanje nije baš najbolje. Dobra stvar kod ovog modela je da poseduje Jelly Bean verziju Androida, koja nije preterano promenjena u odnosu na Stock Google-ov korisnički interfejs, što nam se sviđa. Naravno, tu je i Dual Sim mogućnost koja može biti korisna.

Benchmark test - ComTrade Shop
Drugi Prestigio model u ovom vodiču je nešto većih dimenzija i pored toga postoje nekoliko stvari koje se razlikuju u poređenju sa 4500 DUO modelom. Frekvencija procesora je nešto veća kod 5000 DUO modela, dok je grafički čip identičan. Negativna stvar kod ovog telefona je skromnih 512 megabajta RAM-a, koji mogu biti problem kod multitaskovanja. Dijagonala ekrana je veća za 0.5" inča, ali uprkos većoj dijagonali, rezolucija je niža, tako da prikaz nije preterano oštar. Takođe, umesto IPS-a tu je sad TFT tip ekrana koji ima lošije uglove gledanja. Senzor kamere na 5000 DUO modelu ima manju rezoluciju, ali bez obzira na to, kamera pruža prirodnije i kvalitetnije fotografije. On takođe dolazi sa Jelly Bean 4.1.1 verzijom, koja nema svoj korisnički interfejs, već koristi Stock varijantu, koja nam se više dopada nego kad proizvođač drastično izmeni interfejs.

Uprkos svom imenu, Samsung Galaxy S3 Mini ne deli toliko sličnosti sa svojim velikim bratom. Pre svega, umesto četvorojezgarnog procesora ovde dobijate dvojezgarni koji svakako ima lošije performanse. Po pitanju skladišta postoje 8 i 16 GB verzije umesto 16 i 32GB kod "normalnog" S3 modela, mada je količina RAM-a ista. Ekran je takođe stvar koja je lošija na Mini modelu. Ovaj model poštuje Mini oznaku, tako da se ovde nalazi 4-inčni ekran ali sa nižom 800x480 rezolucijom, koja nudi manju oštrinu, ali se i dalje koristi Super AMOLED koji pruža odlične uglove gledanja, kontrast i dubinu crne boje. Kamera takođe ima senzor niže rezolucije i snimanje je sada u 720p rezoluciji, mada je kvalitet fotografija i video snimka i dalje dosta dobar. Mini poseduje nadogradnju na Jelly Bean 4.1.2 verziju, koja je presvučena nešto siromašnijom TouchWiz verzijom korisničkog interfejsa.

Benchmark test - MTS - Telenor - Vip
Gigabyte je već neko vreme na tržištu Android smartfona i ima ponudu pristupačnih Dual Sim modela. Jedan od takvih je GSmart GS202+, model sa dvojezgarnim procesorom koji nudi solidne performanse. Skladište od 4GB-a možete proširiti microSD karticama, mada imamo zamerku po pitanju količine RAM-a. 512 megabajta često nije dovoljno, tako da možete biti u situaciji da koristite Task Killer kako bi oslobodili RAM. Ekran dijagonale 4.3 inča sa rezolucijom 800 x 480 piksela nudi zadovoljavajućih 217 tačaka po inču, dok IPS iako ne nudi najbolji prikaz, ima široke uglove gledanja što je svakako plus. Kamera ovog modela ima senzor od 5 megapiksela i može da snima 720p video. Pristojan telefon ICS-om i solidnom cenom.

Benchmark test - ComTrade Shop
Još jedan dosta hardverski sličan model od strane Gigabyte-a, ali sa nešto drugačijim dizajnom. Ovde takođe imamo dvojezgarni procesor sa istom frekvencijom rada, ali nešto drugim grafičkim čipom. Skladište je identično, a takođe i ovde postoji problem sa nešto manjom količinom radne memorije koje imate na raspologanju. Ovde je reč o modelu sa manjom dijagonalom ekrana i istom rezolucijom, tako da je oštrina prikaza blago veća. Takođe, IPS tip ekrana je prisutan, tako da su uglovi gledanja široki i svakako bolji u poređenju sa TFT tipom. Takođe imamo kameru od 5 megapiksela i 720p snimanje. Verzija Androida sa kojim ovaj telefon dolazi je 4.0.4 Ice Cream Sandwich, koja kao i kod prethodnog modela, jako malo odudara od Stock verzije, što se nama lično dopada.

Benchmark test - ComTrade Shop

Desire X je zanimljiv model telefona sa generalno pristupačnom cenom. Kod ovog modela nalazi se identičan čipset kao i kod Gigabyte GSmart Rio R1 smartfona, tako da se dobija dvojezgarni procesor koji nudi glatke performanse u realnom radu. Za razliku od prethodnog modela, količina RAM-a je nešto veća, tako da sa dodatnih 256 megabajta ima nešto više prostora za disanje. Ekran ovog modela je dijagonale 4 inča i ima sasvim dobar prikaz zahvaljujući Super LCD tipu. Rezolucija od 800 x480 nije visoka, ali na ovoj dijagonali nudi pristojan nivo oštrine. Kamera sa senzorom od 5 megapiksela ne nudi dobre rezultate. Fotografije su beživotne i imaju krzave ivice, dok 480p video nudi jako nizak nivo detalja. Sense 4 ukrašava Ice Cream Sandwich verziju Androida, tako da ti interfejs deluje privlačno kao kod dosta skupljih HTC-ovih modela. Mana ovog modela može biti to što je izostavljena prednja kamera, ako vam je video komunikacija bitna stvar.

Benchmark test - MTS - Telenor
LG u svom L9 modelu nudi prilično dobre specifikacije za ne tako visoku svotu novca. Prisutan je dvojezgarni procesor koji nije preterano moćan, ali je dovoljan da isporuči glatko iskustvo korišćenja. 4GB skladište možete proširiti microSD karticama, što svakako preporučujemo jer će sa ovih 4GB biti tesno. Ono što je dobra stvar kod ovog modela je veća dijagonala ekrana a da pritom cena telefona nije visoka. 960 x 540 rezolucija je skroz pristojna na ovoj dijagonali, a IPS tip pruža dobar prikaz boja i odlične uglove gledanja. Kamera sa druge strane nije baš toliko dobra, kako u polju fotografija, tako i u video polju. Još jedna odlična stvar je dostupnost nadogradnje na Jelly Bean 4.1.2 verziju. LG Optimus L9 donosi sasvim pristojan hardver za ne tako puno para, tako da predstavlja dobru kupovinu.

Benchmark test - TelenorNiža klasa

 


Niža klasa
Sa nešto cenovno pristupačnijim modelima, spuštamo se u klasu u kojoj se nalaze jednojezgarni procesori. Telenor Smart HD je zapravo brendiran Alcatel OT-995 model. U njemu se nalazi 1.4 GHz procesor sa jednim jezgrom, koji neće biti pogodan za nešto zahtevnije operacije ili igre, ali za ovu cenu će i više nego završavati posao. Interno skladište je jako malo sa 2GB-a, ali dobra vest je to da ga možete proširiti microSD karticama. Ekran Telenor Smart HD modela ima dijagonalu od 4.3 inča i rezoluciju koja nudi prihvatljivih 217 tačaka po inču. Kamera kod ovog modela je 5 megapiksela i može da snima video u 720p rezoluciji. Verzija Androida koja se nalazi ovde je zvanično Gingerbread 2.3 što i nije tako bajno, ali postoji mogućnost ručne nadogradnje na Ice Cream Sandwich 4.0.4 verziju. >

Telenor
Iako se spuštanjem u nižu klasu smartfona očekuje jednojezgarni procesor, to nije uvek slučaj. Huawei Ascend Y300 poseduje dvojezgarni procesor sa frekencijom rada od 1 GHz, koji nudi prihvatljive performanse. Kao i kod prethodnog modela, ovde je na raspolaganju 2GB internog skladišta, koje možete proširiti microSD karticama. Dijagonala ekrana je 4 inča i sa ovom rezolucijom dobijate korektnih 233 piksela po inču, dok IPS tip ekrana garantuje široke uglove gledanja. Kamera ovog modela ima senzor od 5 megapiksela i može da snima video u ne tako dobroj 480p rezoluciji. Glavna prednost Ascend Y300 smartfona je u prisustvu sveže Android Jelly Bean 4.1.2 u poređenju sa sada ne tako svežim Sladoled sendvičem.

MTS
Evo još jednog modela kompanije LG, sada u još pristupačnijoj varijanti. Opet se vraćamo na jednojezgarne procesore i u ovom cenovnom rangu frekvencija rada se spušta ispod jednog gigaherca, tačnije na 800 MHz u ovom slučaju, od kog možete očekivati određenu dozu štucanja u radu. Interno skladište je kapaciteta 4 gigabajta, koje možete proširiti microSD karticama, a količina RAM-a je na baš najboljih 512 MB-a. Dijagonala ekrana LG Optimus L5 modela je 4 inča, i poseduje prilično nisku 480x320, što znači da će elementi na ekranu biti dosta krzaviji u poređenju sa 800 x 480 rezolucijama pa naviše. Na telefonu se nalazi 5MP kamera koja nudi prosečan kvalitet fotografija i koja je sposobna za beleženje videa u ne toliko dobroj 480p rezoluciji.

Benchmark test - Vip
HTC Desire C nudi nešto inferiorniji hardver od L5 modela, mada je njegova cena neobjašnjivo veća. Ovde imamo slabašan 600 MHz jednojezgarni procesor koji ne nudi preterano dobre performanse, 4GB internog skladišta koje možemo proširi microSD karticama. Ekran je minijaturan i dijagonale je 3.5 inča i rezolucije 480x320 piksela, TFT je tipa tako da ne nudi toliko široke uglove gledanja. Kamera ima senzor od 5 megapiksela i moguće je snimati u niskoj 480p rezoluciji. HTC Desire C stiže sa Ice Cream Sandwich verzijom i privlačnim Sense 4.0 korisničkim interfejsom. Kao što je to slučaj i kod Desire X modela, Desire C takođe nema prednju kameru.

Benchmark test - Vip
Sony Xperia Tipo je minijaturni telefončić koji je namenjen osobama sa nešto manjim budžetom. On poseduje jednojezgarni procesor sa frekvencijom rada od 800 MHz i Adreno 200 GPU. Interno skladište je niskih 2.9GB, ali ga možete prošiti microSD karticama. Ekran Tipo modela je dosta mali sa dijagonalom od 3.2 inča, ali će 480x320 rezolucija na ovoj dijagonali ponuditi prihvatljivih 180 piksela po inču. Kamera vas svakako neće oduševiti sa 3.15 megapiksela i 480p snimanjem, ali imajte u vidu da se ovde radi o dosta pristupačnom modelu. Sony Xperia Tipo stiže sa Ice Cream Sandwich 4.0.4 verzijom Androida.

Vip


Umesto zaključka

Toliko od nas za ovaj put. Ispod svakog telefona imate direktne linkove ka stranicama provajdera gde ga možete kupiti, odnosno link ka Benchmark testu ukoliko smo dotični uređaj detaljno testirali. Pojedini modeli su ekskluzivno dostupni samo kod nekog provajdera, pa stoga nema linkova ka ostalima. Imajte u vidu da, pored provajdera mobilne telefonije, smartfone možete uvek kupiti u maloprodajama, doduše uglavnom po nešto višoj ceni. Iskreno, kao nikada do sada nam se čini da smartfoni toliko toga nude u svim klasama da su greške teško moguće, da ne kažemo da ih - skoro i nema. Srećno i uživajte u svojoj narednoj kupovini!

Fitnes tehnologija: ponovni procvat

Trendovi u mobilnom sektoru

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109