Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu pristupačnih Full HD laptopova, Q2 2016.

04.05.2016 09:06 | 6 Mobile

Filip Majkić

Kad god govorimo o laptopovima, uvek želimo da potenciramo da je dobro dati koji dinar više da biste korišćenje istih doveli na viši nivo. Svoje računare upotrebljavamo svakodnevno, i neretko su najvažnija stvar sa kojom vršimo interakciju na dnevnom nivou, bilo to zbog zabave ili obavljanja posla. Stoga, zar nije bolje malo razmisliti, pa možda ipak kupiti uređaj kvalitetnije izrade, manje mase (ili veće robusnosti, ako je to ono što vam je potrebno) ili pak - nešto boljeg i kvalitetnijeg ekrana?

Računar ćete najverovatnije koristiti godinama. Jedan od najvažnijih parametara prilikom odabira laptopa, pa čak i osobina koja pravi razliku (bez obzira da li je to objektivan slučaj) u utisku da se radi o uređaju niže ili makar srednje klase jeste - rezolucija ekrana. Stoga smo za vas pripremili kratak vodič koji vodi računa o potrebama u domenu ekonomičnosti, ali isto tako donosi kratak pregled najpovoljnijih laptopova s Full HD ekranima trenutno dostupnim tržištu.

laptop1.jpg

Naš stav jeste da je u 2016. godini zaista neprikladno zadovoljavati se ičim ispod FullHD rezolucije, naročito na 15,6-inčnim računarima, koji su najčešći izbor svih potrošača. Naravno, osim ukoliko ste u ekonomskoj stisci, pošto razumemo da je svaki dinar bitan, naročito za građane naše države. Takođe, želimo da kažemo da nije rezolucija jedini parametar kvaliteta ekrana, ali i na najobičnijim TN ekranima viša rezolucija donosi dramatično unapređenje iskustva u svakodnevnom radu, naročito u odnosu na HD Ready alternativu, koja se najčešće viđa u pristupačnim (a i ne tako pristupačnim) uređajima.

Vodič za kupovinu laptopova do 300 evra

Za one kojima je potreban ekonomični laptop gde je cena glavni prioritet, priredili smo vodič za kupovinu laptopova do 300 evra, koji možete pronaći na gornjem linku. U daljem toku teksta možete pronaći naše preporuke i zaključke u pogledu izbora najpristupačnijih FullHD laptopova. Dobar deo njih smo i testirali na stranicama našeg sajta. Kako je ideja da prikažemo pristupačnije varijante laptopova sa FullHD ekranima, gledali smo da se ograničimo na model čija cena ne prelazi 600 evra.

Povoljno, a korektno


Lenovo IdeaPad Z51-70 (Cena: oko 55 hiljada dinara)

lenovoz5170.jpg

Kada smo u drugoj polovini prošle godine testirali tek pristigli, promotivni model Z51-70 računara, konstatovali smo da se radi o mašini kojoj će itekako pogodovati niža klasa i slabiji hardver koji prati pristupačniju cenu. Bili smo potpuno u pravu i danas je ovaj računar dostupan u nekoliko varijanti, od kojih nam najzanimljivije deluje upravo najjednostavnija verzija sa Core i3 5005U procesorom, 4 GB memorije, te hibridnim hard diskom koji koristi fleš memoriju za keširanje. Model koji smo mi testirali nije imao identičan hardver, ali može itekako da vam pomogne da steknete predstavu o drugim karakteristikama ovog računara.

Test: Lenovo IdeaPad Z51-70

Ono što Lenovo ističe ispred konkurenata jeste (subjektivno, za autora ovih redova) najprivlačniji dizajn od dostupnih računara, dobar kvalitet izrade bez obzira što je računar izrađen od plastike, kao i neke sitnice koje život znače. Recimo, AccuType tastatura je veoma značajna za sve koji "žive od kuckanja", tu su JBL zvučnici, kompletan spektar konektora...Bez sumnje, veoma dobar računar sa FullHD ekranom za neveliku sumu novca.


Toshiba Satellite P50-C (Cena: oko 64 hiljade dinara)

satellite_p50c.jpg

Toshiba je sa svojim Satellite P50-C modelom napravila odličan univerzalni dizajn, koji smo okarakterisali ogromnim korakom napred, naročito za inače konzervativnu japansku kompaniju. Model koji je dostupan po gore pomenutoj ceni nosi sufiks 18P i pored (naravno) FullHD ekrana odlikuju ga Core i3 5005U procesor (2 GHz), 4 GB memorije, hard disk od 1 TB. No, to nije sve jer treba spomenuti obilje brušenog aluminijuma i uopšte gledano dobar utisak o kvalitetu izrade.

Test: Toshiba Satellite P50-C

Za sve koji bi želeli da saznaju nešto više, možete pogledati naš prikaz Toshiba Satellite P50-C modela. Istina, ne radi se o konkretnoj varijanti, već je tom prilikom korišćen nešto snažniji hardver, ali itekako možete da steknete dobru predstavu o računaru, kao i uvid u naše utiske o detaljima koje svakako dobijate bez obzira što je testirani model skuplji od ovog koji vam preporučujemo - poput Harman Kardon zvučnika i slično. Uostalom, ako ste poklonik japanske kompanije, možda vam je ovo jedna od poslednjih prilika jer je pitanje koliko će još dugo Toshiba poslovati na evropskom tržištu...

 

Još poneka preporuka

 

Lenovo IdeaPad Z50-75 (Cena: od 59 do 69 hiljada dinara)

Drugi Lenovo po redu na našoj listi zaslužuje da se na njoj nađe zbog veoma dobrog odnosa cene i mogućnosti, pre svega zato što se bazira na AMD hardveru. Dostupno je nekoliko varijanti, baziranih na AMD A10-7300 ili FX-7500 čipovima, sa diskretnom grafikom koja je u stanju da radi skupa sa integrisanom i obezbedi još bolje performanse. Idealan laptop za multimedijalnu primenu, te stoga korisnici mogu da očekuju izuzetno visok stepen upotrebljivosti.

lenovoz5075.jpg

Pored toga, proizvođač je naučio lekciju, te koristi priliku da ove računare isporuči sa kojom pogodnošću više. Tako je recimo u celoj liniji ugrađen hibridni hard disk koji koristi fleš memoriju za keširanje zarad malog vremena pristupa, tu je čak 8 GB memorije, a za ove laptopove se daje i dodatna godina garancije. Sve u svemu, sasvim korektan izbor za neveliku novčanu sumu.

Acer Aspire V3 (Cena: oko 68 hiljada dinara)

Tajvanski Acer nudi nekoliko modela sa FullHD ekranom u cenovnom rasponu do 600 evra, a uređaj oznake V3 je svakako najbolji od njih. Reč je o moderno dizajniranom laptopu, sa metalnim poklopcem, IPS ekranom, te ULV hardverom najnovije generacije. Takođe, veoma specifičnog dizajnerskog rešenja. Ponovo, na testu nismo imali identičan uređaj, ali jesmo imali veoma sličan...

Test: Acer Aspire V3

Šta možete da očekujete od ovog računara? Tu je Core i5-5200U procesor koji radi u rasponu od 2,2 do 2,7 GHz, ima 4 GB memorije, hard disk kapaciteta 1 TB, kao i diskretnu (pored Intelove "integruše") Nvidia GeForce GT 940M grafičku kartu. Ipak, glavni adut Acerovog proizvoda jeste IPS ekran najboljeg kvaliteta u odnosu na ostatak ponude, što bi - imajući u vidu da smo nekako upravo ekran uzeli za glavni kriterijum razvrstavanja u našem vodiču - u neku ruku trebalo da ga izbaci u sam vrh kada je u pitanju izbor računara koje smo vam danas predstavili.

aceraspirev3.jpg

Ukoliko je ovaj laptop preskup, tu je i sasvim solidna alternativa u vidu Aspire E5 modela. No, njegov ekran je TN tipa, ostatak hardvera praktično identičan, a prednost u izradi bismo dali V3 uređaju. Stoga vam prepuštamo da sami razmislite koliko je smislena ušteda od nekih desetak hiljada dinara...Zaključak

Naravno da postoje i drugi kriterijumi kojima se treba voditi prilikom kupovine prenosnih računara. Ipak, malo koji ima toliko uticaja na izbor kao što je ekran visoke rezolucije. Naročito smatramo da bi tako trebalo biti u današnjem trenutku, kada su i telefoni i tableti koji koštaju i po nekoliko puta manje od iole kvalitetnijih laptopova dobili ekrane visoke rezolucije. Vreme je da se HD Ready polako ali sigurno ostavi iza i u pristupačnijim kategorijama, a laptopovi na koje smo vam danas skrenuli pažnju dokazuju da je tako nešto zaista moguće i izvodljivo.

Nadamo se da ćemo naredne godine moći da dopustimo sebi da izostavimo HD Ready računare i iz pregleda najpristupačnije kategorije, te da ćemo moći da vam mirne savesti preporučimo da ih izbegavate, odnosno da idete na ekrane visoke rezolucije koji će vam svakako omogućiti viši nivo komfora u radu. Svaki korisnik to zaslužuje, dok polako ali sigurno koračamo ka trećoj deceniji 21. veka...

Bojan Neregistrovan korisnik
Jos koja godina i pixel se nece videti na bilo kom uredjaju, od tel pa do tv-a. Vise ih nece ni spominjati u specifikacijama.
Gile Neregistrovan korisnik
Da, ali to je vec skuplja klasa laptopova u principu - ako ne govorimo o netbukovima bas jer njih i ne smatram za laptop
dovla84 Član postova: 27
Citiram korisnika: Gile: HD ready laptop je uzas, kome jos to treba i ko uopste na tome moze da radi?
HD ready je sasvim korektna rezolucija za 12,5 incha ali za sve ekrane preko te dijagonale je stvarno malo.
Slavko Neregistrovan korisnik
Nedavno sam trazio za sebe laptop upravo po ovakvim kriterijumima, da ima Full HD ekran a da opet ne kosta puno, nije mi uslov bio da bude neka zver jer mi ne treba za neke kompleksne zadatke, vise kao ofis komp sa normalnim ekranom. Nisam verovao koliko je losa i tanka ponuda, evo vidim da se i Bench nije proslavio sa listom ponudjenih modela jer ih ima vrlo malo
Gile Neregistrovan korisnik
HD ready laptop je uzas, kome jos to treba i ko uopste na tome moze da radi?

Test: Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Test: HP Spectre 13 (video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109