Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu prenosnih računara, Q3 2015

30.08.2015 13:45 | 3 Mobile
Vodič za kupovinu prenosnih računara, Q3 2015

Povratak u školu (Back to School) je period kada mnogi od nas razmišljaju o kupovini novog računara. Istovremeno je veliki podsticaj potrošnji i period kada ponovo mislimo na ono od čega se živi i što nas prati u našoj svakodnevici - čiji su računari neizostavni deo. Stoga ćemo vas posavetovati šta biste mogli da kupite sebi u narednom periodu, sa naglaskom na ekonomične mašine. Sasvim logično, imajući u vidu platežne mogućnosti većine građana Srbije...

Petar Gredelj

U današnjem trenutku je sasvim jasno da se mnogi odlučuju za kupovinu što ekonomičnijih računara. To je ekonomska, pa i svaka druga realnost, ne samo u Srbiji. Na svetskom nivou na računare čija cena iznosi od 400 do 700 dolara otpada oko 40% svih kupovina. Stoga ovakvi računari čine najveći deo prodaje, bilo da posmatramo po kriterijumu broja prodatih primeraka, bilo da posmatramo po kriterijumu ostvarenih prihoda. Nije čudo što su takvi računari najzanimljiviji i na srpskom tržištu.

carrizo2_s.jpg

Cilj ovog vodiča jeste da vas podseti na razne stavke koje je potrebno imati u vidu pre samog polaska u kupovinu; zatim, da vam skrene pažnju na šta treba obratiti pažnju tokom same kupovine, po kojim sve kriterijumima možete birati računar (naravno, najvažniji kriterijum, a to je svakako pitanje cene, ostavljamo vama da odredite), da bismo na kraju dali preporuke za nekoliko zanimljivih modela. Imamo u vidu da verovatno sami znate najbolje da li su vaše platežne mogućnosti takve da sebi možete da priuštite neki od modela koje ćemo predložiti.

Nije nam ambicija da navedemo gomilu uređaja, jer to nema ni mnogo smisla - želeli smo da izdvojimo neke modele koji se, prema našem mišljenju, izdvajaju od ostalih po nekom kriterijumu, prevashodno u ekonomik segmentu

Nije nam ambicija da navedemo gomilu uređaja, jer to nema ni mnogo smisla - želeli smo da izdvojimo neke modele koji se, prema našem mišljenju, izdvajaju od ostalih po nekom kriterijumu, prevashodno u ekonomik segmentu. Ukoliko je vaš primarni kriterijum i glavno ograničenje novac, onda vam naši saveti i nisu preterano važni. Želeli smo da vas podsetimo na neke generalne stavke na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine, te da vam potom ukažemo na nekoliko mašina koje, ukoliko ih možete priuštiti, donose nešto više od standardne ponude.

24a6be7e06e689f0fc4e9b0e6ed9a5ba_1.jpg

Pre svega, treba se podsetiti koje sve kategorije laptopova postoje. Već smo rekli da nagađamo da je ovo period kada se kupuju pristupačniji modeli, sa naglaskom na ekonomik kategoriju. Sam termin "povratka u školu" simbolizuje učenike i studente, kojima je sasvim dovoljna mašina prosečnih karakteristika. No, odluku šta kupiti prepuštamo vama. Razmislite da li vam je potreban ekonomik, mejnstrim, multimedijalni laptop, desktop replacement, igrački laptop, ultrabuk ili hibrid.

Razvrstavamo laptopove po kategorijama: Kategorije laptopova

Naš vodič će vam pomoći da sagledate stanje stvari i opredelite se za adekvatnu kategoriju uređaja. Dobro razmislite o svojim potrebama, ili potrebama osobe koja će biti primarni korisnik laptopa ili hibrida. Koliko u ovom koraku budete realistični, utoliko će vaša kupovina biti kvalitetnija i bolja...

Važne stavke

Savladali ste najbazičniju stavku i razrešili kakav vam je tip prenosnog uređaja potreban, odnosno u koju kategoriju se svrstava? Odlično, ali to ne znači da još nekoliko veoma važnih stavki ne trebate imati u vidu. Mogle bi vam puno značiti kasnije. Na šta konkretno mislimo? Proces odabira je veoma komplikovana rabota, i morali biste da imate u vidu nekoliko važnih diferencijacija i smernica, o kojima smo na Benchmarku već pisali...


Tablet nije laptop

Da, svesni smo da jednom broju naših redovnijih čitalaca ovo "uputstvo" može delovati gotovo komično, ali verujte da nije naivna dilema za veoma veliki broj kupaca. Zapravo, prisetite se jedne od poslednjih rečenica sa prethodne stranice - o potrebi da se bude iskren sa sobom kada je u pitanju očekivani vid upotrebe uređaja. Razmislite dobro zbog čega i kome kupujete uređaj; možda je zapravo tablet uređaj kakav vam treba? Ili obrnuto, možda baš od tableta očekujete previše, pa vam je potreban punokrvni laptop?

Oprez: Tablet nije laptop

Na sve ove dileme, i još mnogo toga, odgovorili smo u gore linkovanom članku. Ukoliko spadate u one korisnike koji nisu sasvim sigurni šta im donosi tablet, a šta laptop, svakako pogledajte naš članak na tu temu. U najkraćem, tableti su uređaji za konzumiranje sadržaja, i omogućavaju da to činite veoma komforno. Sa druge strane, ukoliko vam je potrebno nešto više, svakako su laptopovi bolji izbor.

tabletop3_1.jpg

Ovakva dilema, ma koliko trivijalna, odlično ilustruje problematiku koja se postavlja pred kupce. Samim tim, dodatno akcentuje potrebu da se bude iskren sa sopstvenim potrebama. Možda je za vas idealan uređaj zapravo tablet, kojim možete da idete na internet, čitate vesti, stripove ili knjige, gledate YouTube i druge video klipove, a sve to veoma lako i udobno i po ceni višestruko manjoj od laptopa. Sa druge strane, možda je sve to potpuno nedovoljno i to su, sa takve tačke gledišta, bačene pare.


Hibridi

Najbazičniji odgovor na pitanje šta su hibridi jeste da se radi o simbiozi laptopova i tableta, 2-u-1 uređajima koji objedinjuju funkcije i mogućnosti najpopularnijih prenosnih mašina današnjice, izuzmemo li smartfonove. Ideja jeste da korisniku omoguće i sposobnost kreiranja sadržaja u laptop režimu, i lakoću korišćenja i upravljanja zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir. Različiti hibridi na različite načine ostvaruju prelazak iz jednog moda u drugi - neki samo rotiranjem ekrana, neki fizičkim odvajanjem i slično.

hibridi7_1.jpg

Ipak, treba imati u vidu da ni svi hibridi nisu jednaki, te da mogu da pokupe ne samo najbolje, već i najgore od oba sveta. Istina, u praksi ćete retko sretati baš takve uređaje, jer propali modeli i koncepti će brzo nestati sa tržišta. No, morate biti svesni da činjenica da je neki uređaj hibrid ne znači da je obavezno objedinio baš ono najbolje iz sveta laptopova i iz sveta tableta. Zapravo, u praksi su hibridi gotovo uvek kompromisne mašine.

Hibridni uređaji doživljavaju ekspanziju, ali prate li to kvalitetom: Hibridi - da ili ne?

Stoga vam toplo preporučujemo da, ukoliko imate dilemu da li je hibrid pravi uređaj za vas, dobro proučite linkovani tekst sa našeg sajta. Najtipičniji mogući primeri loše kupovine bi mogli biti kada korisnik očekuje brzinu laptopa, ali pošto je hibrid malih dimenzija, u njega je moguće ugraditi samo nejake Atom čipove; ili pak da očekuje vrlo upotrebljivi tablet, ali pošto je računar 13-inčni, ispostavlja se da njegov ekranski deo nakon odvajanja teži oko jednog kilograma, što je poprilično nepraktično i preteško za kontrolu jednom rukom.


Nivoi performansi

Ukoliko ste redovni čitalac našeg sajta, verovatno ste primetili da smo u poslednje vreme ažurniji nego obično sa tekstovima i člancima koji se tiču nivoa performansi u današnjim računarima. Štaviše, ovi članci su veoma korisni ukoliko birate neki od računara niže klase, budući da se tiču problematike koja je svima veoma bitna - šta tačno može da očekuje od određenog hardvera. U ekonomik kategoriji su posebno važni low-end procesori i mogućnosti integrisanih grafika. Srećom, upravo smo o tome pisali, pa preporučujemo da se dodatno informišete...

Poređenje: Broadwell vs Haswell vs BayTrail-M u ultra-mobilnom ruhu

Poredimo: Performanse integrisanih grafika u laptopovima

Broadwell performanse u praksi: Istine i zablude

 

grafike1.jpg


Baterija

Naravno, baterija je jedan od najvažnijih parametara. Međutim, sa novim pristupom dizajnu kod računara novijih generacija, može se lako desiti da uopšte nemate pristup bateriji. U suštini, mnoge kategorije su takve da je pristup bateriji nemoguć - ultrabukovi, hibridi, pa čak i pojedini mejnstrim računari se danas tako prave. Međutim, ako imate pristup bateriji, svakako biste trebali imati u vidu na koji način je treba pravilno održavati.

Male tajne pravilnog održavanja baterije vašeg laptopa: Saveti za održavanje baterije

Neki saveti su korisni čak i ukoliko nemate pristup bateriji, budući da se odnose na istine i zablude o tome da li treba stalno prazniti bateriju do kraja, kako načinom korišćenja računara biti neškodljiv po životni vek baterije i slično. Stoga, preporučujemo da pročitate šta o tome imamo da kažemo.

Tokom odabira...

Prilikom kupovine laptopa, moguće je voditi se velikim brojem motiva i parametara. Dok će se neko rukovoditi parametrima kao što su performanse ili objektivne karakteristike uređaja, drugi korisnici će se voditi potpuno drugim motivima. Neko će kupovati laptop po izgledu ili boji, dok će neko birati isključivo po ceni. Ovde ćemo razvrstati najbitnije stavke prilikom kupovine laptopa.

kojilaptop2.jpg

Iako će mnogi na prvo mesto kriterijuma svrstati cenu, mi bismo rekli da je najvažniji odnos karakteristika, performansi, kvaliteta izrade i cene. Naravno, cena je bila i uvek će biti veoma važan kriterijum, i dobro je poznata stara izreka „koliko para, toliko i muzike“. Kada razmatrate cenovni opseg, stvari su veoma jasne ukoliko imate određena ograničenja koja su fiksna i striktna. Ipak, ukoliko ste to u mogućnosti, budite spremni da taj cenovni prag odredite tako da bude relativan, te da možete da ga povećate ili smanjite za par stotina ili hiljada dinara, jer je nekada zaista šteta ne izdvojiti dodatnih 1-5% novca kako biste sebi kupili primetno bolji uređaj.

Drugi važan faktor prilikom postavljanja kriterijuma jeste forma laptopa, koja se najčešće izražava kroz veličinu ekrana. Da li vam je potreban 15,6-inčni, 14-inčni, 13,3-inčni, 12-inčni, 17,3-inčni laptop? Vaši kriterijumi su u ovom slučaju vezani za masu i dimenzije, vaše potrebe u smislu prenosivosti, uslove u kojima ćete koristiti laptop. Tu je potrebno pronaći pravi balans i stvar je potpuno individualna, drugačija od korisnika do korisnika, te kupac mora da odredi koja je njegova idealna forma.

kojilaptop3.jpg

Upućeniji korisnici će uvek dobro razmotriti koja im vrsta laptopa treba. Laptopove razvrstavamo na ekonomik, mejnstrim, multimedijalne, ultra-prenosive, desktop zamene, gejming i hibride. Korisnicima je često lakše da se odrede prema svojoj kupovini u zavisnosti od ovakve podele, koja im može pomoći ako ne da odaberu konkretan model, a onda svakako da dosta suze izbor i u mnoštvu različitih laptopova u ponudi pronađu odgovarajući fokus u okviru određene kategorije.

Performanse računara su uvek veoma važne, ali nekada nisu presudne. Performanse određuju i njegove mogućnosti primene, pa čak i klasu ili način upotrebe. Ukoliko laptop raspolaže veoma snažnim procesorom i grafikom, to znači da je pogodan za multimediju ili gejming, ali se ne može očekivati dugo trajanje baterije, dok je potrebno da ti čipovi koji se dosta greju budu smešteni u prostranije kućište, koje će ograničavati mobilnost laptopa. Obrnuto, čipovi niske potrošnje mogu biti smešteni u tanka kućišta manjih formata, takvi laptopovi su veoma lagani, lako se prenose i njihova autonomija je dosta duga. Danas nije retkost da tanki i laki laptopovi imaju autonomiju u trajanju regularnog radnog vremena.

kojilaptop4.jpg

Kvalitet izrade je stavka na koju takođe treba obratiti pažnju. Po pravilu, jeftiniji računari su izrađeni od plastike, dok su skuplji izrađeni od metala – najčešće aluminijuma, ređe od magnezijuma ili neke specifične legure (duraluminijum). U modelima visoke klase viđamo i dodatni detalj poput ekrana prevučenog staklom i slično. Kvalitet izrade uglavnom, mada ne i uvek, prati cenovni rang laptopa. Treba obratiti pažnju i na kvalitet tastature i tačpeda. Ukoliko je to moguće u fizičkoj radnji, preporučujemo da isprobate ove elemente i obratite pažnju na odzivnost, eventualno ugibanje, potencijalno krckanje ivica i tome slično. Posebno ukoliko kupujete uređaje ekonomik kategorije. Ovakvo taktilno iskustvo vam može biti veoma dragoceno.

kojilaptop5.jpg

Baterija je još jedan veoma bitan parametar. Korisnicima je veoma bitno kolika je autonomija nekog laptopa. U tom smislu je kapacitet baterije veoma bitan. Nažalost, danas ne postoji jasno određena razlika po pitanju broja ćelija (dešavaće se da baterije sa manjim brojem ćelija nude dosta bolju autonomiju od onih sa većim brojem), a ni sam broj mAh (miliamper-časova) nije uvek pokazatelj da će baterija A biti bolja od baterije B. Pored toga, različiti čipovi i različiti načini upotrebe u praksi rezultuju različitim trajanjem baterije. Ono što može da se garantuje jeste koliko je trajanje baterije na našem testu u uslovima tog testa. Sve drugo – može da varira. No, treba reći da računari danas imaju dosta dužu autonomiju, te da je prava retkost videti laptop kome baterija traje manje od pet sati.

kojilaptop6.jpg

Dodatne mogućnosti – poslednji parametar koji bismo nabrojali, a koji je izuzetno varijabilan. Dodatne mogućnosti mogu biti hardverske prirode (veći broj portova, brža grafika, više memorije...), funkcionalne prirode (ekran osetljiv na dodir, tačped veće površine...), estetske prirode (druga boja, nesvakidašnji dizajn), ili pak može da se radi o nekom dodatku, poput torbe, bogatog sadržaja propratnog paketa i slično.

kojilaptop7.jpg

Na samom kraju, dobro izvagajte šta sve ulazi u cenu koju trebate da platite, jer stvari ne moraju biti tako jednostavne. Pojedini prodavci mogu nuditi neki dodadak, poput 3G modema ili nečeg sličnog, što može drastično podići upotrebnu vrednost vašeg uređaja. Ponovo se radi o individualnoj kategoriji – primera radi, nekom korisniku je sasvim svejedno da li će u paketu dobiti miša, a nekome to može puno značiti. U svakom slučaju, radi se o još jednoj stavci na koju preporučujemo da obratite pažnju!

Nekoliko naših predloga

Na samom kraju, stigli smo do onoga što ste možda želeli da vidite u samom startu. Reč je o nešto konkretnijim preporukama za pojedine modele. Već smo istakli da nam je prevashodni cilj da skrenemo pažnju na pojedine interesantne modele, pre nego da listamo svaki mogući pristupačan uređaj ili da razglabamo da li je X isplativiji od Y ukoliko košta par hiljada dinara više. To bi nas odvelo u beskrajnu kombinatoriku i stoga se u to ne možemo upuštati, ostavljajući vama da analizirate takve slučajeve, u zavisnosti od toga šta vam se učini interesantnim za kupovinu.

Evo i nekih naših konkretnih preporuka

Stoga, koji su to modeli koji nam privlače pažnju? Imajte u vidu da se zadržavamo u ekonomik kategoriji, što podrazumeva računare vrednosti do oko 500 evra. Tu i nema puno prostora za isticanje. Ili ipak ima?


Najpristupačnija trinaestica - Lenovo M30-70 i Acer Aspire V3

Lenovo M30-70 je izuzetno interesantan uređaj. Samo ga tehnikalija sprečava da se nazove ultrabukom - koji milimetar debljine i činjenica da koristi hard disk umesto SSD-a. Po svemu ostalom, reč je o tankom i lakom računaru koji će odlično odgovoriti na potrebe korisnika. Reč je o 13,3-inčnom uređaju, rezolucije 1366 x 768 piksela, sa 4 GB RAM memorije i Core i3 Haswell čipom. Uz sve to, karakteriše ga prepoznatljiva Lenovo izrada. Njegova cena iznosi oko 400 evra i smatramo da je zaista izvanredan izbor za taj novac svakome kome znači mobilnost i manjak kilograma u računaru.

 lenovom3070.jpg

Sa druge strane, tu je i Acer Aspire V3 u trinaestoinčnom izdanju. On je nešto skuplji od Lenova, i uglavnom je sličnog hardvera (dostupna je i nešto slabija varijanta sa Pentium procesorom), ali može biti veoma zanimljiv osobama koje žele da se njihov računar razlikuje od ostalih. Naime, dostupan je u veoma elegantnom izdanju sa belom bojom i poklopcem koji asocira da je u pitanju staklena površina (što nije, ali opet, deluja interesantno).

acerv3_1.jpg


Najjeftiniji Full HD laptop - Lenovo Z50-70

U očekivanju nove generacije, Lenovo i dalje čvrsto drži pozicije u ekonomik kategoriji. Jedan od značajnih aduta u tom smislu jeste Z50-70, koji poseduje sve kvalitetne odlike kompanije Lenovo, uključujući natprosečnu izradu, dopadljiv dizajn, specifične tastere ergonomski oblikovane prema jagodicama, i tako dalje. Sve u svemu, radi se o odličnim 15,6-inčnim računarima, pravim predstavnicima dobrih all-round mašina. Ipak, kineski proizvođač je otišao korak dalje, nudeći u pojedinim modelima Full HD ekran! Istina, radi se o "običnom" TN panelu, ali nije realno očekivati ništa bolje u kategoriji od 350-400 evra, u koju su ovi modeli smešteni.

lenovoz5070.jpg

Obratite pažnju da ima dosta računara pod ovim imenom, pa su dostupni u raznim konfiguracijama. Osnovni model Full HD varijante košta oko 40 hiljada dinara uz Pentium procesor, dok će vas Core i3 varijanta koštati nešto iznad 45 hiljada dinara. Ostatak konfiguracije je manje više isti - 4 GB RAM memorije, hard disk od 1 TB što je takođe sasvim pristojno, solidan broj portova i slično. Zbilja se radi o veoma dobroj kupovini.


Hibridi - Transformeri i poneki Switch

Kada su hibridi u pitanju, u pristupačnoj kategoriji dominira ASUS sa svojim Transformer uređajima. T100 se u tom pogledu naročito ističe, zahvaljujući svojoj popularnosti. Reč je o 10-inčnom uređaju sa Atom procesorom, SSD-om kapaciteta do 64 GB, koji se odvaja od baze i može se koristiti kao tablet i kao mali laptop. T200 dodaje koji inč veličine, u slučaju da vam je potrebniji rad za tastaturom.

asust300.jpg

No, topao savet jeste da se, ukoliko ste u mogućnosti, "pružite" do modela T300 sa sufiksom FA. Istina, on je nešto skuplji od naše zamišljene granice ekonomik kategorije (cena je oko 600 evra), ali postoje dobri razlozi zašto. Ne samo da je kvalitetnije izrade od ostalih modela, već se može podičiti i prisustvom hardverski snažnijeg Intel Broadwell hardvera (za razliku od Atoma, tipičnog za hibride u nižim kategorijama). Osim toga, u svom postolju od koga se ekranski deo odvaja ima i slot za još jedan 2,5-inčni disk, pa tako možete dramatično proširiti njegov kapacitet od 64 GB, bilo da se opredelite za hard disk ili SSD.

 acerswitch.jpg

Osim Transformera, u ovoj kategoriji je još jedan proizvođač prisutan u značajnoj meri, a to je Acer. Tu pre svega mislimo na njihovu Switch familiju, u kojoj dominira Aspire Switch 10. On je po karakteristikama veoma sličan ASUS T100 modelu i prepuštamo vama da se odlučite koji vam je od ta dva dopadljiviji.


A standardni modeli?

Iako smo rekli da ćemo se fokusirati na modele koji se po nečemu izdvajaju, ne možemo zaobići standardne uređaje koji su nosioci ponude. Svaki proizvođač ima adekvatne reprezente u ovoj kategoriji, ali bismo mi ipak izdvojili dve serije proizvoda. Zašto kažemo serije? Zato što nema potrebe izdvajati pojedine modele. Oni pokrivaju prilično šarolik cenovni razred, koriste razne kombinacije hardvera i svako može u njima da pronađe nešto za sebe. Bitno je da su smešteni u proverene i kvalitetne šasije.

 asusx551.jpg

Stoga, koji modeli su naš izbor? Tajvanski ASUS ima puno toga da kaže u ovoj kategoriji, gde njegovu osnovu ponude čine X55 modeli. Tako imamo X551, X552, X553... - skloni smo reći da se radi o najstandardnijim modelima ekonomik kategorije, koji iz godine u godinu pokazuju da se i u nižim segmentima proizvođači mogu "naterati" da ponude  kvalitetne uređaje u solidnim, ali i dopadljivim kućištima. Tik uz njih bismo izdvojili seriju ekonomik kategorije japanske kompanije Toshiba. U pitanju je Satellite L50, koja se isto tako može naći u raznim varijantama i kombinacijama, tako da korisnici imaju širok izbor.

toshibal50.jpg

Toliko od nas ovoga puta. Nadamo se da smo vam pomogli u izboru i olakšali potragu za novim računarima. Trudili smo se ne samo da damo konkretne preporuke, već više da vam pokažemo na koji način pravilno pristupiti odabiru računara, dok smo konkretne preporuke ostavili za sam kraj. Naravno, konačan izbor je na vama, kao i uvek

Naravno, preporučujemo vam da uvek budete u toku sa našim tekstovima posvećenim prenosnim računarima koje ćete pronaći u odgovarajućoj kategoriji!


Posetite Benchmark Shop i pronađite pravi uređaj za sebe i svoje potrebe!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad Z51-70

Test: ASUS N551Z

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109