Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

03.09.2012 09:13 | 1 Hardver
Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

Septembar mesec i njegov početak nas, kao i sve đake, vezuju za "back to school" sezonu. Doduše, proizvođači početak ovog meseca vide kao period kada je najbolje vreme da predstave što više noviteta, jer je leto period kada se kontempliraju utisci od prethodne sezone i vreme kada se malo toga dešava. Za novinare ovaj period donosi i veliku količinu posla, a za roditelje vreme novih izdataka. Ukoliko ste za vašeg "školarca" odvojili neki budžet za novi računar, u nastupajućim redovima biste mogli naći par saveta u kom pravcu bi mogli da se vodite. Naša ideja ovog vodiča je izdvajanje komponenti niže cenovne kategorije kako biste mogli da sastavite računar, a da pritom ne potrošite malo bogatstvo. Iako se bavimo testiranjem najnovijeg i često preskupog hardvera, ne treba zaboraviti da to čes

Nebojša Todorović

Za potrebe ovog teksta definitivno nećemo imati u fokusu najskuplje komponente, ali to ne znači da ćemo se baviti zastarelim tehnologijama. Naprotiv, preporuke će se bazirati na novim modelima koji pripadaju novijim generacijama i suštinski predstavljaju njihove derivate. Tako ćemo se pozabaviti Intelovom LGA1155 platformom, kao i AMD-ovim soketom FM1, kao i AM3+ što znači da ćete vaš novi računar biti otporniji na zub vremena i ujedno biti u mogućnosti da napravite upgrade kada budete smatrali da je za to došlo vreme.


AMD

U cenovnom rangu u koji ne upadaju novi FX procesori, prva stvar koja nam pada na pamet je APU. Accelerated Processing Unit je odličan proizvod ove kompanije, koji integriše tri esencijalna elementa. Procesor, grafički čip i northbridge su sastavni deo APU-a i kao takav, on je odlično rešenje za one koji žele da po ceni jedne komponente praktično dobiju dve (northbridge je ionako sastavni deo matične ploče). Modeli poput A8-3850 i A6-3650 su dobar izbor, jer za 80 odnosno 70 evra dobijate komplet koji podrazumeva četvorojezgarni procesor i solidan GPU.
  

Prednost APU-a je u tome što podržava dual-graphics režim rada, pa u slučaju da osetite da je vreme za unapređenje računara, uvek možete naknadno dodati neku od Radeon grafičkih karti i performanse će se "sabirati" s obzirom na to da se koristi hibridni CrossFireX. Iako grafički procesor unutar APU jedinice neće biti istih specifikacija kao neki od dodatih HD6570, HD 6650 ili HD 6670 zajednički rad je moguć. Uostalom, na ovu temu smo već pisali i zaključak je bio krajnje pozitivan.
  

Takođe APU jedinice, pored overkloka samog procesora, podržavaju i povećanje frekvencije GPU-a pa je uvek moguće dobiti još koji procenat performansi preko. Naravno, frekvencija memorije je takođe bitna, pa je dobro naći RAM koji može raditi na 1600MHz kako bi se povećao memorijski protok, a kada smo ranije testirali razlike došli smo do zaključka da je 1600MHz ujedno i svojevrsni "sweetspot".
  

Alternativa za APU u slučaju da ste se odlučili za AMD može biti neki od jeftinijih Bulldozer procesora, mada nismo preterano oduševljeni time kako su se pokazali. Činjenica da svaka dva FPU jezgra dele po jedan Integer dovode do toga, da se low-end modeli koji su nazivno "dual-core" procesori ne pokazuju najsjajnije u odnosu na konkurenciju. FX-4100 je logičan izbor, ali samo zato što je najpristupačniji, mada nije naš prvi izbor, jer smo generalno u okviru AMD-ove ponude daleko više priklonjeni APU-u.
 


 

Pored činjenice da je kompletniji, A8-3850 daje i bolje performanse u gotovo svim testovima koje izaberete, zahvaljujući četiri nativna jezgra iako ima nižu frekvenciju rada. U krajnjoj liniji uvek možete sačekati desktop modele Trinity-ja koji su tu iza ćoška, a verovatno i sami znate da se radi o novoj generaciji APU jedinica, koje će doneti poboljšane performanse zbog unapređene CPU i GPU jedinice.
 


 

Ploča za sistem baziran na APU jedinici takođe ne iziskuje veliku svotu novca, pa možete odabrati kvalitetan model poput ASUS-ovog F1A75 modela u "vanila" verziji koji dozvoljava overklok procesora, ali i grafike iz BIOS okruženja na vrlo jednostavan način i kada smo testirali maksimalne domete Radeon-a HD6550G najbolje rezultate smo dobili upravo na ovoj odličnoj ploči.
 


 

Ipak, u vreme pisanja vodiča koji je govorio o načinu da ubrzate integirsanu grafiku A8-3850 ploča koju smo koristili je ASRock A75 Pro4 koja se takođe pokazala jako dobrim izborom i u principu nije nudila ništa manje nego ASUS-ov model. Može se reći da im je i cena manje-više ista, pa slobodno odaberite brend kome ste više priklonjeni.
  

U slučaju da ste se odlučili na AM3+ soket i sistem baziran na njemu, u ovoj cenovnoj kategoriji možemo preporučiti MSI 970A-G46 koji po više nego pristojnoj ceni donosi fullATX format i zasniva se na AMD-ovom 970 čipsetu u kombinaciji sa SB850. Prisutno je čak šest SATA 6Gbps, digitalni S/PDIF, USB 3.0 i druge mogućnosti. Prisutna su i dva PCI-Express 3.0 slota pune veličine od kojih prvi radi u x16, a drugi u x8 režimu što je više nego dovoljno ukoliko se odlučite na CrossFireX sistem.
 


 

 

Intel

Što se Intel-ovih proizvoda tiče u nižem cenovnom segmentu postoji svega par opcija koje bismo preporučili. Novi Pentiumi su generalno dobar izbor, jer za oko 60 evra možete doći do G640 modela koji se u osnovi zasniva na SandyBridge arhitekturi, a radi na relativno visokoj frekvenciji od 2,8GHz i obezbeđuje sasvim solidne performanse. Činjenica da koristi novo LGA1155 kasniji upgrade čak i na IvyBridge modele dolazi u obzir što je definitivno plus.
  

Ukoliko želite nešto malo bolje, Core i3 2120 bi mogao biti vaš izbor. U suštini radi se o Pentium Dual-Core procesoru sa višom frekvencijom i funkcionalnom Hyper-Threading tehnologijom koja mu dodaje dva thread-a što implicira da ih ukupno imate četiri. Frekvencija ovog procesora je 3,3GHz i poseduje 3MB keš memorije. Izrađen je u 32nm proizvodnom procesu i radi se o SandyBridge arhitekturi. Njegove performanse su bolje u odnosu na G640, ali je i cena prilično veća, pa ostaje na vama da proverite koliko vam je dubok džep odnosno koliko ste spremni da pravite kompromis sa nekom drugom komponentom.
 


 

Intelov B75 čipset je hit na domaćem tržištu, pre svega zbog činjenice da su matične ploče zasnovane na njemu vrlo povoljne i po ceni manjoj od 70 evra možete dobiti modernu ploču za neki od gore navedenih procesora. Intel B75 pripada novoj generaciji čipsetova, ali je namenjen "small bussiness" tržištu. Ovo ne menja činjenicu da je odličan izbor za one koji se ne bave overklokom, jer osim toga, nema nekih bitnijih nedostataka pogotovo kada uzmete u obzir njegovu cenu. Uostalom, ove ploče podržavaju čak i Core i7 procesore, tako da je i upgrade u budućnosti realna solucija.
  

Od zanimljivih modela treba pomenuti Gigabyte GA-B75-D3V koji ima fullATX dimenzije, dva PCI-Express 3.0 slota pune veličine, četiri DIMM slota, ali i dva USB 3.0. Nije izostavljen ni SATA 6GB/s, ali imajte u vidu da je na raspolaganju samo jedan konektor, dok ostali pripadaju drugoj generaciji SATA standarda. Sve u svemu, ovo je prilično zanimljiva i funkcionalna ploča za one koji žele da uđu u svet Intela po relativno povoljnoj ceni. Kako novi Intel procesori poseduju HD Graphics odnosno integirsanu grafiku, ova ploča poseduje i dva video izlaza (DVI i D-SUB). Zanimljiv detalj je i mSATA konektor koji je redak na modelima ove klase.
 


 

Takođe, ne bismo želeli ni da zaboravimo na ASUS P8B75-M LE koji je jednako povoljan, a čak i bogatiji po mogućnostima u nekim aspektima. Za razliku od Gigabyte-a poseduje HDMI izlaz što je dobrodošao dodatak. Niz ASUS-ovih tehnologija je implementirano kao što su, na primer, GPU Boost, USB 3.0 Boost, Ai Charger itd. Takođe, naponska jedinica je nešto kompleksnija, a jedino što bi vam moglo zasmetati je činjenica da se radi o microATX modelu.

 

Grafičke karte i RAM memorija

Ukoliko niste planirali da se oslonite isključivo na integrisano rešenje, bilo da se radi o AMD ili Intel platformi diskretna grafička karta će vam biti neophodna. Kako god da okrenete ova komponenta u diskretnoj varijanti je najbolje rešenje za igranje, a ukoliko već imate integrisani Radeon u nekom od APU-a, dobitak zbog Dual Graphics tehnologije neće biti zanemarljiv.
  

Dobra vest je da u nižem cenovnom segmentu ima grafičkih karti koje odgovaraju Dual Graphics tehnologiji, a još bolja vest je da su u svojoj klasi ujedno i najbolji izbor. Govorimo svakako o Radeonu HD 6670, a primerak koji bismo izdvojili je proizveden od strane kompanije MSI. Ova verzija ima povoljnu cenu, a prati je odličan nereferentni kuler koji poseduje dva ventilatora. U praksi se pokazuje kao tiha i brza karta, a ujedno predstavllja i najsnažniji Radeon koji će sarađivati sa APU-om. Čak i da ne koristite AMD platformu, ova karta pruža jako dobre performanse što takođe treba imati u vidu. MSI smo predložili kako zbog povoljne cene, tako i zbog činjenice da se oslanja na GDDR5 memoriju. Veliki problem mnogih drugih proizvođača je u tome što koriste jeftiniji i osetno sporiji GDDR3.
  

U slučaju da imate nešto više novca na raspolaganju, Radeon HD 7770 je trenutno bez specijalne konkurencije. Iako smo u startu imali veliku zamerku na njegovu cenu, stvari su se promenile u izuzetno velikoj meri, pa se zahvaljujući PowerColoru zapravo može govoriti o preporuci ovog mališe. Naime, radi se o karti sa Cape Verde čipom koji se bazira na GCN arhitekturi i poseduje podršku za sve aktuelne tehnologije. Osim toga, njegovih 640 Stream procesora rade na taktu od 1GHz, a poseduje i 1GB brze GDDR5 memorije. Ovo je više nego dovoljno da vam obezbedi mogućnosti za gejming čak i u slučaju da volite da pratite nove naslove.
 


 


RAM memorija

Kada je RAM memorija u pitanju, možete slobodno da idete logikom "što više to bolje", tako da Kingston Value ili Patriot Signature DDR3 moduli mogu da se kvalifikuju kao odličan izbor zbog niske cene. Duga garancija koju čak i manje poznati brendovi daju je dovoljna da vas uveri da se radi o dobroj kupovini, a s obzirom da čak i 1333MHz moduli gotovo po pravilu rade na frekvencijama od 1600MHz, pa čak i više, ovom komponentom se zaista ne treba preterano opterećivati. Da li ćete se odlučiti na 4 ili 8GB zavisi od vaših mogućnosti, a smatramo da je za početak i manji kapacitet dovoljan za udoban rad na računaru.
 


 

Hard diskovi i kućišta

Hard diskovi

Nažalost posledice kraha koji je tržište hard diskova doživelo sa poznatim poplavama na Tajlandu se i dalje osećaju, pa su cene i dalje prilično visoke. Iako imaju tendenciju pada, tempo kojim se stvari odvijaju je nedovoljan da bismo vas posavetovali da sačekate u slučaju da vam računar treba u neko skorije vreme. Takođe, pri kupovini jeftinije konfiguracije SSD nažalost nije validna opcija, jer je cena "po gigabajtu" isuviše velika, a da se oslonite na jedan SSD koji bi bio namenjen i sistemu i kao "storage" jedinica nije pametno rešenje.
  

Stoga, ovde potražite neku "zlatnu sredinu", a naš je savet da idete na hard disk kapaciteta od nekih 500GB, a u slučaju da nemate novca, realna opcija su i modeli od 320GB iako nisu toliko jeftiniji da bi činili veliku razliku. Trenutno najjeftiniji modeli koje smo pronašli su Western Digital Caviar Blue, kao i Seagate Barracuda. Oba poseduju 16MB keš memorije, kao i mogućnost da rade na brzini od 7200 obrtaja u minuti. "Green" modele bismo ostavili po strani ukoliko će se koristiti samo jedan HDD.
 


 

Kućišta

 

Treba smestiti novu konfiguraciju u nešto, zar ne? Ukoliko želite da imate neko zanimljivije kućište naš predlog je neki od Bitfenix modela, s obzirom da ovaj proizvođač posvećuje pažnju modelima  koji koštaju manje od 50 evra sa istim entuzijazmom koji određene kompanije imaju prilikom dizajniranja daleko skupljih jedinica. Bitfenix u prodaji kod nas ima u ponudi Shinobi i Outlaw modele koji su zaista odlični u svakom pogledu. Karakteriše ih crna sopljašnjost presvučena nekom vrstom gume, pa dobijaju mat boju, kao i unutrašnjost koja prati spoljšnji ton. Ova kućišta su prostrana, a omogućeno je i kvalitetno kabliranje i po našem mišljenju u cenovnom rangu predstavljaju najbolji izbor.
  

  

Za one koje bi da kompletiraju kućište i napajanje u jednom po povoljnoj ceni, što Bitfenix ne može da ponudi, vizuelno manje atraktivna, ali cenovno daleko primamljivija opcija Cooler Master-ove serije Elite. Većina modela dolazi u kompletu sa napajanjem. U suštini, radi se o povoljnim low-end rešenjima koja su funkcionalnija od "no-name" brendova i daju garanciju na napajanje iza kojeg stoji ime Cooler Mastera. Sve u svemu dobar "dil" koji će možda biti najbolji način da napravite kompromis u slučaju da ste probili budžet za ostale, vitalne, komponente.
 


Primeri

Ovaj vodič ćemo završiti sa dva predloga od kojih će jedan biti baziran na Intel, a drugi na AMD platformi. Predložene konfiguracije su namenjene čisto da možete da se orijentišete okvirno u kom pravcu biste mogli da razmišljate.

Predlog br. 1

AMD Konfiguracija Cena oko 360 do 430 evra (bez grafičke oko 320e)
Procesor: AMD A8-3850 2,9GHz
Matična ploča: ASUS F1A75
RAM memorija: 2x 2GB Kingston DDR3 1333MHz
Grafička karta: Integrisani Radeon HD6550D + diskretni MSI Radeon HD6770
Hard disk: Western Digital Caviar Blue 500GB
Kućište: Shinobi Outlaw
Napajanje: Cooler Master Extreme Power Plus 400W


Gore navedena konfiguracija vam nudi da za razumnu svotu novca dobijete četvorojezgarni procesor koji je po karakteristikama sličan Athlon II X4 modelima (Stars jezgra), a uz to ima i kvalitetnu matičnu ploču i Dual-Graphics sistem koji koristi snagu integrisane i diskretne grafičke karte kombinovano što rezultuje prilično dobrim performansama. RAM memorija nudi dovoljno prostora za ugodan rad i zaista ovakav računar je zaista jako fleksibilan. Osim toga, u nedostatku novca vam ostavlja mogućnost da uopšte ne uzmete Radeon HD 6770 već da ga naknadno dodate kada za to budete imali mogućnosti, s tim da je tada potrebno odabrati model ploče sa sufiksom "V" ili ASRock-ovu ploču koju smo ranije pomenuli.


Predlog br. 2

Intel Konfiguracija Cena oko 360 do 430 evra
Procesor: Intel Pentium Dual-Core G640 ili G630
Matična ploča: Gigabyte GA-B75-D3V
RAM memorija: 2x 2GB Kingston DDR3 1333MHz
Grafička karta: PowerColor Radeon HD 7770 1GB
Hard disk: Western Digital Caviar Blue 500GB
Kućište: Cooler Master Elite 332
Napajanje: Cooler Master Elite 420W (dobija se uz kućište)


U slučaju da više volite Intel, ovako bi mogao da izgleda vaš "budžetski" PC koji će imati prilično dobre mogućnosti i biti u stanju da se uhvati u koštac sa manje-više svim zahtevima prosečnog korisnika uključujući i igre. Ovaj model poseduje nešto bolju grafičku kartu, ali je u pogledu procesora slabiji. Prvi sledeći ozbiljan korak napred u tom pogledu bi bio Core i3, a ovaj "upgrade" bi uticao na cenu tako što bi je uvećao za nekih 50 evra, a da li vredi ostaje na vama da procenite. Imajte u vidu da za tu razliku možete uzeti bolju grafičku kartu što je možda i najbolje rešenje (zavisno od dostupnosti neki povoljniji Radeon HD 6850).

Za kraj...

Na kraju ove priče ostaje da napravimo zaključak da za 350 evra može da se uzme sasvim pristojan PC zasnovan na krajnje korektnim komponentama. Istina, za današnje standarde nikako nije malo novca, ali u poređenju sa onim o čemu mediji generalno bruje je cifra kojom baratamo kada pričamo samo o grafičkoj karti. Nažalost, prava slika je ovo gore i mi smo svesni toga. Takođe, znamo da su ovakve teme sklone velikim debatama, jer uvek postoji nešto što je pet evra skuplje/jeftinije ili "ovaj proizvođač nudi malo više od onog za svega...". Pokriti sve opcije je nemoguće, ali davanje smernica nekome može biti izuzetno korisno, pogotovo ukoliko ne pliva u "IT vodama". Do sledećeg čitanja...

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI Adora 24 All-in-One PC

Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209