Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu laptopova do 100 hiljada dinara, Q3 2016.

22.09.2016 11:03 | 0 Mobile
Vodič za kupovinu laptopova do 100 hiljada dinara, Q3 2016.

Često se postavlja pitanje koji uređaj možemo sebi priuštiti. Nekada smo ograničeni cenom, nekada smo ograničeni nekim drugim vidom troškova ili limita koji sebi postavimo u određenom smislu. Šta, međutim, kada to ograničenje nije toliko strogo? Ukoliko imate na raspolaganju stotinak hiljada dinara, i želite sebi da priuštite kvalitetan i svestran računar, vaš izbor može biti mnogo veći nego što se to čini na prvi pogled...

Filip Majkić

Kupiti računar postaje sve komplikovanije, pre svega zbog ogromnog broja opcija koje nam stoje na raspolaganju i diferencijacije među samim mobilnim računarima. Da li vam treba čist laptop, ili nekakav hibrid laptopa i tableta? Želite li ultrabuk ili klasičan laptop? Ili možda želite što snažniji uređaj koji će u svakom pogledu biti hardverski superioran u odnosu na konkurenta? Sve su to legitimni zahtevi, ali oni rezultuju radikalno drugačijim pogledom na čitavu materiju, odnosno izbor računara.

Pretpostavimo da jurite što snažniji računar za uloženi novac - to podrazumeva i spremnost na kompromise po pitanju prenosivosti ili dizajna, kao i mobilnosti, što su sve ključni parametri nekome kome treba tanak i lagan računar na kome će obavljati svoj posao. Zato o tome treba voditi računa u ovoj kategoriji proizvoda i preporučiti svakoj grupi korisnika uređaj koji je primeren njihovim potrebama. Ni cifra nije mala - 800 evra je ozbiljna suma za ulaganje, bez obzira na bilo čije imovinsko stanje.

uvod100k2.jpg

Najpre, preporučujemo vam da posebno obratite pažnju na naše članke o laptopovima i kategorijama ovih uređaja, kako biste bolje i preciznije sagledali svoje potrebe.
Kategorije laptopova su pre svega informativan članak koji može veoma poslužiti za razumevanje onoga što vam je potrebno i sagledavanje tržišne ponude. U cenovnom rangu do 100 hiljada dinara možete pronaći većinu pomenutih varijanti uređaja i treba imati u vidu kakve su karakteristike pojedinih grupa i čemu su namenjeni.

Kategorije laptopova

Drugi članak koji bismo vam preporučili se odnosi na pitanje hibrida - da li je to pravi uređaj za vas? Iz ličnih iskustava sa najbližom okolinom smo imali najrazličitije utiske, od ekstremno pozitivnih ("Najbolje što sam ikada kupila...") do razočaravajućih ("Nije dobar za igrice..."). Proučite dobro da li je hibrid prava stvar za vas, kao i kakve su njegove karakteristike...

Hibridi - da ili ne?

uvod100k3.jpg

Naravno, tu je i uvek aktuelni članak o savetima za održavanje baterije. Verovatno nema potrebe da naglašavamo koliko je značajan skup saveta koje tu možete pronaći. Baterija je izuzetno važna komponenta laptopa kojoj treba posvetiti pažnju, bez obzira za koji se model odlučili...

Saveti za održavanje baterije

Stoga, da ne dužimo dalje...šta se to može pronaći u ponudi domaćih šopova za stotinak hiljada dinara?

Hibridi

Kada su hibridni računari u pitanju, primećujemo da od svih 2-u-1 uređaja u ovoj cenovnoj kategoriji - koja je za ovu vrstu naprava zapravo najpristupačnija - uglavnom zatičemo modele sa obrtnim ekranom. Reč je o uređajima čiji se ekran može zarotirati za do 360 stepeni, kada se koristi poput tableta. Naravno, moguće je rotaciju načiniti i za više od 270 stepeni i postaviti uređaj na tastaturni deo zarad boljeg uvida u dešavanja na ekranu, ili pak držati ga oslonjenog na gornju i donju ivicu.

Ukoliko želite varijante gde se ekran fizički odvaja od tastature, moraćete da izdvojite više novca, uz jedan izuzetak koji potvrđuje pravilo, i koji ćete pronaći u dnu ove stranice. Popularnost 2-u-1 uređaja ne jenjava. Očito je da korisnici sve više cene njihove mogućnosti i sposobnosti prilagođavanja, tako da je razumljivo zbog čega su ovakvi računari sve pristupačniji i traženiji.


ASUS ZenBook Flip UX360CA (cena: 92.990 dinara)

Počinjemo sa modelom koji se nedavno našao na našem testu i tom prilikom je ostavio veoma dobar utisak na nas. Besprekorna izrada i fantastičan dizajn su samo uvod u dobru stranu čitave priče, pošto se ovaj 2-u-1 računar oslanja na Core M seriju procesora. To u praksi znači dovoljno performansi za nezahtevno svakodnevno korišćenje, ali uz pasivno hlađenje, tako da je tišina apsolutna i korisnici mogu da zaborave na buku kulera.

asusux360flip.jpg

ZenBook Flip UX360CA podržava u USB Type-C port nove generacije, a tu su i standardni USB 3.0 portovi, zahvaljujući kojima je zagarantovana maksimalna kompatibilnost. Core M3-6Y30 procesor radi na 0.9 do 2.2 GHz u zavisnosti od potrebe i opterećenja, a prisutan je M.2 SSD kapaciteta 128 GB. Model koji je dostupan po navedenoj ceni stiže sa veoma dobrim Full HD ekranom IPS tipa osetljivim na dodir. Uz Windows 10 Home operativni sistem i odličnu autonomiju, Flip predstavlja zaista veoma dobar izbor u ovoj cenovnoj klasi.

Test: ASUS ZenBOok Flip UX360


HP Envy X360 (cena 93.990 dinara)

HP je ponudio nekoliko varijanti sa obrtnim ekranom, koje nose zajedničku oznaku X360. No, reč ispred njih sugeriše kategoriju, pa tako Pavilion modeli predstavljaju nešto pristupačniji izbor, dok Envy modeli spadaju u višu kategoriju. Mi bismo radije preporučili upravo Envy model, koji stiže u izuzetno dopadljivom izdanju od brušenog metala i nudi sve mogućnosti obrtnog ekrana o kojima smo iznad diskutovali.

hpenvyx360.jpg

Broadwell procesor, 8 GB sistemske memorije, integrisana grafika - sve to je na mestu za ovakvu mašinu. Nažalost, tu je i jedna mana - raspolaže hard diskom, a ne SSD-om, i o tome treba voditi računa. Sa druge strane, odlična izrada, Beats Audio zvučnici i još nekoliko simpatičnih osobina mogu biti itekako dovoljni da vas privuku ovom uređaju, na koji gledamo kao primarno laptop, dok ostali modovi mogu da posluže.


ASUS Transformer Book T300CHI (cena 93.990 dinara)

Sećate li se priče sa početka teksta da je veoma teško u ovoj kategoriji dobiti računar kome se ekran odvaja od postolja? T300 CHI je upravo takav uređaj, što ga čini izuzetno upotrebljivim i u tablet modu i u laptop modu. Tome doprinosi izuzetno mala debljina uređaja, što mu daje visoku notu elegancije i podstiče pozitivan utisak o napravi.

asust300chi.jpg

Hardverski je uređaj na veoma visokom nivou. Za početak, imamo 12.5-inčni IPS ekran rezolucije 2560 x 1440 piksela. Bazira se na Intel Core M procesorima, što znači da se hladi pasivno, ne emitujući nikakvu buku. Radni takt procesora se dinamički postavlja u opsegu od 1.2 do 2.9 GHz, u zavisnosti od opterećenja. Ima 8 GB memorije, kao i SSD od 128 GB. Uz sve to se dobija Windows 10 Home operativni sistem. Sveukupno, reč je o jednoj od najpoželjnijih kupovina u ovoj cenovnoj kategoriji.

 

 

Mejnstrim

Reč je o kategoriji koja je podjednako namenjena raznim korisnicima. Ovde imamo situaciju da se ne radi o specijalizovanim modelima, već o mejnstrim uređajima, uglavnom u 15.6-inčnoj formi. Oni pokušavaju da budu sve svim korisnicima, i obično uspevaju u tome, posebno u savremenim iteracijama sa procesorima koji su dovoljno snažni, a opet štedljivi i sposobni da isporuče sasvim pristojnu autonomiju.


Lenovo IdeaPad Z51-70 (cena 96.990 dinara)

Reč je o jednom od naših favorita, koga smo podrobno testirali na Benchmarku. Reč je o jednostavnom i veoma dopadljivom mejnstrim laptopu, baziranom na Intel hardverskoj platformi u štedljivijoj varijanti sa procesorima U serije. Raspolaže AMD grafičkom kartom srednje klase, a tu je i 8 GB memorije. Treba reći da je njegov hard disk hibridnog tipa, tako da uz 1 TB za smeštanje podataka postoji i fleš memorija zarad minimalnog vremena odziva.

lenovo_z5170.jpg

Ono što izdvaja računar jesu dopadljivost i svestranost. Skloni smo da kažemo da se radi o jednom od najlepših računara u klasi, spremnim za multimedijalno uživanje ili rad bilo koje vrste. Dolby Home Theater zvučnici su takođe tu. Od ostalih stavki bismo istakli da je Full HD ekran TN tipa, kao i da je za izradu korišćena plastika - kvalitetna, ali ipak treba dati i taj podatak. Više detalja o računaru možete pronaći u našem testu...

Test: Lenovo IdeaPad Z51-70


ASUS K550JX (cena 95.290 dinara)

ASUS je sa svojim K550JX modelom definitivno išao na grupu korisnika kojima je najvažniji visok nivo performansi. Ipak, to ne znači da se kod ovog modela načinio preveliki broj kompromisa, naprotiv. Najbitnija stavka jeste da se u 15.6-inčnom računaru (Full HD ekran se podrazumeva) isporučuje "punokrvni" Core i7-4720HQ procesor koji radi na 2.6 GHz, odnosno 3.2 GHz u Turbo režimu. Za "opskrbljivanje" piksela sadržajima se brine GeForce GTX 950M grafika sa 2 GB sopstvene memorije.

asusk550jx.jpg

Prisutno je 8 GB RAM-a, a tu je i hard disk kapaciteta 1 TB koji se vrti na 7200 obrtaja u minutu. Raspolaže optičkim uređajem, ali ne i operativnim sistemom, što uvek naglašavamo u ovakvim prilikama, odnosno u ovoj cenovnoj kategoriji. Uz kvalitetnu izradu i prepoznatljivu ASUS pouzdanost, te odlične uslove garancije i servisiranja, svakako je K550JX jedan od najzanimljivijih modela u ovoj cenovnoj kategoriji.


HP Star Wars Special Edition 15 (cena 89.990 dinara)

Reč je o modelu koji nije za svakoga, ali koji bi mogao biti izuzetan izbor za svakog poklonika Star Wars serijala, naučne fantastike, ali i svakoga ko želi nešto drugačije. Svakako je veoma zanimljiv svima koji bi želeli da se razlikuju i istaknu. Ovaj računar je bio na našem testu i veoma nam se dopalo kako u praksi deluje. U suštini, reč je o dobro poznatom HP Pavilion 15 računaru koji je dobio posebnu ediciju i gomilu dodataka u Star Wars stilu. Da sve bude još bolje, cena je sasvim u rangu laptopova sličnih specifikacija.

hp_star_wars_special_edition.jpg

Uz Star Wars dodatke, dobija se Core i5-6200U procesor, te Nvidia GeForce 940M grafika, tako da su multimedijalne potrebe pokrivene. Tu je 6 GB sistemske memorije, zajedno sa hard diskom kapaciteta 1 TB. Sve to je u specijalno dizajniranom i ukrašenom kućištu koje će svakako privući pažnju gde god da se nalazite. Sve u svemu, veoma interesantna kupovina.

Test: HP 15 Star Wars Special Edition


Acer Aspire V3-574G (cena 96.490 dinara)

Acer Aspire V3 je još jedan stari znanac sa naših testova. Obzirom da smo isprobali praktično identičan model, možete da steknete dobru predstavu o tome šta se može očekivati od ovakvog računara. U 15.6-inčnom formatu, veoma pogodnom za svakodnevnu upotrebu, dobijate Full HD ekran, solidnu hardversku snagu zahvaljujući Core i7 procesoru za ultrabuk računare, što povlači sa sobom i veoma dobru autonomiju. Tu je Nvidia GeForce 940M grafika, kao i 8 GB memorije i hibridni hard disk od 1 TB koji koristi fleš memoriju za keširanje podataka.

acer_v3_574g.jpg

Skrenuli bismo pažnju na neke stavke koje nisu jasno vidljive iz samih specifikacija. Acer je u ovaj laptop implementirao IPS ekran, što svakako treba istaći. Tu je Acerova Dual Band AC bežična konekcija, baš kao i Dolby Digital Plus Home Theater audio sistem. Vodite samo računa da se ovaj računar isporučuje bez operativnog sistema. Sve u svemu, reč je o dobrom odnosu uloženog i dobijenog.

Test: Acer Aspire V3-574G

Biznis

Na samom kraju smo ostavili nekoliko biznis modela - ili bolje reći, modela za koje nam se čini da će biti pogodni u poslovnoj upotrebi. Moramo da primetimo da je ponuda klasičnih biznis laptopova opala, naročito u ovom segmentu. To je, pretpostavljamo, refleksija stanja na tržištu. Nema se novca, a biznis laptopovi se ne prodaju toliko u maloprodajama, već se uglavnom ide na direktne pogodbe i tendere. Osim toga, oni su po pravilu uvek nešto skuplji, pa je teško ekonomski pravdati kupovinu takvih uređaja, te se poslovni korisnici uglavnom odlučuju da upotrebljavaju standardne modele iz nižih cenovnih klasa...


HP ProBook 470 G3 (cena 97.990 dinara)

ProBook serija kompanije HP je dobro poznata širom sveta i jedan je od najkorišćenijih računara u firmama. Kvalitetne i pouzdane šasije, skeneri otiska prstiju, veoma upotrebljiva platforma, podrška za sve tehnologije integrisanja u korporativne sistem, sve to čini ProBook modele veoma popularnim. Treća generacija donosi još lepše kućište, kao i osvežen hardver u unutrašnjosti.

hppb470.jpg

Naime, sada su tu Skylake čipovi (u konkretnom modelu, Core i5-6200U) u kombinaciji sa diskretnim grafikama, pri čemu u ovoj varijanti zatičemo AMD Radeon R7 M340 model. Naglašavamo da je reč o 17.3-ičnom laptopu, sa velikim ekranom rezolucije 1600 x 900 piksela, koji je veoma prostran i komotan za rad, naročito kada imamo u vidu veliku tastaturu koja je pride i vodootporna. Neće faliti ni memorije (8 GB), niti prostora na disku (1 TB). Sve u svemu, reč je o jednom od najracionalnijih izbora za kancelarijske potrebe.


Lenovo ThinkPad E51-80 (cena 95.490 dinara)

Ne bi bilo u redu da govorimo o biznis laptopovima, a da ne pomenemo neki uređaj iz ThinkPad serije. Istina, jedan od retkih koji se mogu pronaći u ovoj cenovnoj kategoriji, ali svakako da je reč o jednoj od najprepoznatljivijih serija poslovnih računara. E51-80 donosi prepoznatljivu ThinkPad izradu i tehnologije, u kombinaciji sa Windows 10 Pro operativnim sistemom, kao što se i očekuje od vrhunskog poslovnog računara.

lenovoe5180.jpg

Njegov hardver se uglavnom bazira na ultrabuk platformi, pa tako zatičemo Core i5-6200U procesor, Radeon R5 M330 grafiku, te 4 GB memorije i SSD od 128 GB. Sve je to zapakovano u 15.6-inčno kućište, uz ekran od 1920 x 1080 piksela. Tu su i 4-u-1 čitač kartica, skener otiska prstiju, podrška za Intel Anti-Theft i Active Management tehnologije, te OneLink doking port. Sve u svemu, veoma ozbiljan izbor u ovoj cenovnoj kategoriji.


ASUS ZenBook UX303UA (cena 90.990 dinara)


Otkud ovaj laptop u poslovnoj kategoriji? Odgovor je jednostavan - on cilja poslovne korisnike kojima su bitni elegancija, laka prenosivost, visok stepen mobilnosti i dugotrajna baterija. Pokazuje se da je ovaj ZenBook, baš kao i mnogi uređaji tog imena, idealan saputnik poslovnim ljudima, bez obzira što na njemu nećemo zateći neke specifične tehnologije vezane za integraciju računara u korporativna okruženja.

asuszenbuk303.jpg

Naravno, i test ovog računara možete pronaći na Benchmark sajtu, doduše sa prethodnom generacijom hardvera, dok je nova verzija osvežena Skylake serijom ultramobilnih procesora, ali treba imati na umu da pristupačnije verzije ovih računara koriste hard disk umesto SSD-a.

Test: ASUS ZenBook UX303

Osim UX303, dobar je i UX305, koji košta gotovo identično, ali se bazira na Core M procesorima i hladi potpuno pasivno, te možete razmisliti i o toj varijanti računara. Detaljan prikaz ovog ultrabuka je takođe dostupan na Becnhmarku.

Test: ASUS ZenBook UX305

Umesto zaključka

Toliko od nas ovog puta. Nadamo se da ste u prilici da pronađete nešto za sebe, a potrudili smo se da vam skrenemo pažnju i na poneku manje konvencionalnu opciju. Verovatno ne trebamo da vas podsećamo da je 100 hiljada dinara pozamašna svota novca i da preporučimo da pažljivo birate laptop u ovoj cenovnoj klasi, gde je izbor zaista solidan, i pre svega nije ograničen na jednu formu ili kategoriju. To upravo i čini kupovinu zabavnom glavolomkom, a odluku težom.

Potražite svoj novi laptop u Benchmark Šopu po najboljim cenama na domaćem tržištu!

Test: Acer Aspire Switch Alpha 12

Uporedni test: Huawei MateBook, M3 vs M5 (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109