Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

20.12.2013 14:25 | 1 Hardver
Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

Uskoro nam dolazi vreme novogodišnjih praznika, a sa njima i prednovogodišnja sezona kupovine hardvera. Skloni smo da ovaj period preporučimo kao najinteresantniji za upgrade hardvera iz nekoliko razloga. Uveliko su aktuelne akcije, popusti, rasprodaje i slično, a pritom od naredne godine dobijamo povećanje PDV-a koje svakako nije dobra vest, jer će to značiti i veće cene. Stoga, gledajte da ugrabite šta možete što pre, ukoliko ste već planirali da počastite sebe ili vaš PC za Novu Godinu

Nebojša Todorović i Zoran Petrović

Krenućemo od ploča i procesora. I Intel i AMD su predstavili svoje nove procesore/APU-ove. AMD će nas uskoro obradovati novom generacijom APU-ova koji definitivno postaju primarni fokus ove kompanije, pa nas ne bi čudilo da uskoro iz svoje ponude potpuno izbace CPU-ove. Na tržištu već neko vreme možete kupiti ploče koje su spremne za Kaveri APU generaciju (FM2+ soket), a prve APU-ove možemo očekivati tokom januara 2014. Sa Intel-om je situacija donekle drugačija, Haswell je uveliko predstavljen, a kašnjenja u Tick-Tock strategiji znače da nas početak nove godine verovatno neće obradovati novim proizvodnim procesom. Po pravilu, kupovina najnovijeg hardvera nikada nije bila isplativa rabota, jer ćete za koji mesec izgubiti bar 30% novca koji ste uložili.

 

Nažalost dinamika tržišta je takva, i tu se ne može mnogo šta promeniti. Ono što možete da uradite, je da za skromnu sumu novca kupite procesor koji će naredne godine definitivno biti prethodna generacija, ali će njegove performanse biti dovoljne da u dužem periodune morate brinuti o novom upgrade-u. Slično je i sa pločama. Kontrolerske logike su unapređene na obe strane i proizvođači sada “izmišljaju toplu vodu” i prave razne revizije već postojećih čipsetova kako bi nam iz džepa izvukli još novca. Realno stanje stvari je da su ploče sa početka godine i dalje vrhunske, te da obezbeđuju iste performanse kao različite revizije. Najveći problem današnjice je zapravo kompatibilnost, i to ne zbog toga što nju nije moguće obezbediti, već zato što se diktira.
 


Kao što to obično radimo, za vas ćemo odabrati nekoliko procesora za koje smatramo da su dobra kupovina i na koje treba obratiti pažnju ukoliko planirate da radite upgrade na CPU planu. Da podsetimo, aktuelna ponuda sa Intel strane fokusirana je na Haswell-u i LGA1150 kao i par modela za LGA2011 soket. Sa AMD strane AM3+ soket je i dalje aktuelan, na CPU strani, ali su primat definitivno preuzeli APU-ovi koji su sada u fokusu kompanije. Krenućemo od gornjeg doma. AMD je svesno prepustio ovaj segment Intelu i odlučio da borbu vodi tamo gde je dobar, u nižim cenovno osetljivim segmentima gde ima odlične procesore.
 

 

Procesori

Intel u najvišem segmentu ima suvereni (serverski) LGA2011 soket, a sa njim i Core i7 4960X. Jednostavno, ako želite beskompromisne performanse, a budžet vam nije ograničenje, ovaj procesor predstavlja unapređenje Sandy Bridge E generacije, a izrađen po Ivy Bridge arhitekturi. Dobra stvar u celoj priči je što obe arhitekture i u najvišem segmentu, a i u nižem dele broj potrebnih pinova, pa će vam za upgrade sa postojećeg modela trebati samo update BIOS-a postojeće ploče. Kao po običaju, Intel svoje performanse lepo naplaćuje. Dvanaest jezgara i četvorokanalna memorija koštaće vas oko 1100 €!

 


 

Odmah ispod sledi LGA 1150 soket i zamena za Ivy Bridge Core i7 3770K u vidu Core i7 4770K. Novi CPU donosi unapređenja na svim poljima, a najveća su svakako na iGPU polju. Iako je cenovno i dalje nedostupan velikom broju korisnika, ovaj procesor predstavlja jedan od odlično izbalansiranih Intel modela. S dobrim odnosom cena-performanse i otključanim množiocem ovo je gotovo jedini izbor za napredne korisnike koji za svoje mašine žele samo najbolje. Na to dodajte visoki takt, koji sa default 3,5 GHz, po potrebi skače i do 3,9 GHz, kao i četiri fizička i dodatna četiri logička jezgra i eto vam univerzalca koji će munjevito odgovoriti na sve poslove koje postavite pred njega. Sa odličnim memorijskim kontrolerom i visokom OC marginom, ovaj procesor se jednostavno transformiše u mašinu za obaranje svetskih rekorda, pa ni taj aspekt nije zanemaren. Ukoliko želite da malo uštedite, dobra opcija vam je Core i5 4670K, na 3,4 GHz i takođe sa 4 jezgra, ali isključenim Hyperthreadingom.
 


 

Tik ispod Core i7 serije stvari postaju zanimljive. Za duplo manje novca možete kupiti odlični Intel Core i5 4440 ili za koji dinar više, i dalje odlični AMD FX-8350. U Intel slučaju dobijate punokrvni četvorojezgarni Core i5 procesor sa pristojno visokim taktom (3,1 GHz - 3,3 GHz), Turbo tehnologijom i integrisanom grafikom koja će vam dobro doći pri radu sa video materijalom i kao štedljiva alternativa ukoliko je uparite sa diskretnim rešenjem. U AMD soluciji pucate na sigurno - doskora najjači CPU model opremljen Piledriver jezgrima.
 


 

Sa taktom koji Turbo tehnologijom uveliko gazi 4 GHz i default frekvencijom koja je okruglih 4 GHz, sa sve osam jezgara dobijate multipraktik. Bilo da ga upregnete sa igrama, obradom multimedije, renderingom ili jurite OC rezultate ovaj procesor je odličan izbor. Sa vrlo bliskom cenom Core i5 4440 i FX-8350 predstavljaju trenutno najbolja rešenja kada su u pitanju solidne igračke mašine. Naravno, kada kažemo solidne, mislimo na modele koji će pored igranja bez problema moći da odgovore na najrazličitije zadatke koje korisnici stave pred njih, a da opet prilikom sklapanja istih ne potrošite gomilu novca.
 


 

Ako su vam pomenuta dva procesora i dalje skupa, situacija se tek zakuvava. Spuštamo se na graničnu cenu od 100 € u kojoj suvereno vladaju dva modela - Intel Core i3 4130 i AMD A10-6790 APU. Ako želite da za malo novca sklopite mašinu na kojoj ćete se udobno igrati onda je jedino rešenje da malo “uštinete” na CPU i MB strani, i da dodatni keš usmerite ka grafici. Međutim tu se sličnosti u pričama završavaju. U Intel slučaju dobićete solidan procesor, ali ako hoćete da se igrate, ne možete se osloniti na integrisano grafičko rešenje. Kada je u pitanju AMD, stvari se značajno menjaju. Sa najjačim štedljivim APU-om A10 serije dobijate i najjaču integrisanu grafiku koja je u stanju da na monitorima do FullHD rezolucije bez problema izađe na kraj sa dobrim delom igara.
 


 

Prednost na AMD strani je u tome što u startu dobijate solidnu grafiku, sa kojom takođe imate mogućnosti upgrade sa nekom od grafika sa kojima možete praviti hibridni CrossFire i efikasno unaprediti svoje performanse sa malo investicije u pravom smeru. Na Intel strani stoje malo bolje performanse na CPU strani, ali i dodatna investicija u grafiku koja će vas prilično koštati ako želite da se približite APU performansama. Glavno pitanje koje treba sebi da postavite je da li ćete platiti AMD APU sa solidnim performansama i ostatak novca uložiti, na primer u SSD ili dodatnu grafiku, ili ćete odmah platiti Intel sa diskretnom grafikom.
 


 

U klasi cenovno nižoj od pomenutih modela koju je AMD napravio za sebe Intel nema šta da traži. Kao što je AMD potučen u svakom pogledu u najvišem segmentu tako i Intel gubi bitke na svim poljima kada su APU-ovi u pitanju. Sa novom Richland generacijom jaz je porastao, pa poređenje sa Intel konkurentima više nema apsolutno nikakvog smisla. Novi AMD APU modeli imaju odličnu osnovu baziranu na Piledriver arhitekturi i fantastično GPU jezgro. Naša najiskrenija preporuka je sačekati Kaveri modele koji dolaze za manje od mesec dana, a ako baš ne možete sačekati možete se odlučiti za A8-6500 ili A6-6400K modele, a sve u zavisnosti od novca sa kojim raspolažete.
 


 

Ovi APU-ovi, upareni sa kvalitetnom pločom, pa čak i diskretnom grafikom može formirati odličnu multipraktičnu mašinu - od kućnog/kancelarijskog do igračkog/naprednog multimedijalnog računara. U kombinaciji sa nekom mini ATX pločom, novi APU-ovi mogu da posluže kao osnova minijaturnog PC-ja male potrošnje, koji ćete smestiti ispod TV-a, a koji će imati odlične performanse bez negativnih efekata kao što su: cena, potrošnja ili zagrevanje.

 

Matične ploče

Nakon odabira odgovarajućih procesora mnogo je lakše fokusirati se na matične ploče. Priča je donekle drugačija jer nema preklapanja kada su performanse u pitanju. Za najbolje performanse uvek treba odvojiti najviše novca, pa je u samom vrhu izbor više nego jasan, potrebna je X79 matična ploča. Nedavno je ASUS, u skladu sa novom generacijom Extreme procesora predstavio reviziju starog X79 modela u vidu ASUS Rampage IV Black Edition.

 


 

Pravljena na osnovi do sad najbolje X79 ploče Rampage IV Extreme, Black edition je otelotvorenje svega što ASUS sada može da pruži na polju matičnih ploča. Od svakodnevnih poslova, preko ozbiljnog overkloka do obaranja svetskih rekorda, ova ploča jednostavno nema pravu konkurenciju, a ne treba zaboraviti ni OC Panel, eksternu komandnu jedinicu preko koje možete kontrolisati, nadgledati i upravljati svim bitnim parametrima sistema. Nećemo preterano zamarati stvarima poput četiri PCI Express slota pune veličine, bežičnim modulom, pripremom za vodeno hlađenje, ekstremne naponske jedinice…
 


 

Korak ispod X79 treba pronaći i dom za Core i7 4770K. Ni ovo ne bi trebao da bude segment gde možete previše uštedeti novca, ili smo bar tako mislili dok nismo naišli na Gigabyte G1.Sniper Z87. Sa najjačim Intel Haswell čipsetom ovaj model je demonstrirao da dobre stvari ne moraju da budu skupe. U poslednje vreme Gigabyte je Sniper seriju itekako doveo u red i stvorio renomirani brend koji postaje sinonim za dobre, a ne samo za skupe modele. Sa memorijskom podrškom do 3 GHz, dva puna PCI Express x16 3.0 slota, velikim brojem konekcija, izmenjivim Op-Amp čipovima, i sve to u ne previše visokom cenovnom rangu, ovaj model predstavlja sliku dobrog balansa. Naravno, ne dobijate količinu opreme kao sa Rampage modelom, ali je i cena više od tri puta niža od pomenute, pa pomenuti model i Gigabyte dobijaju apsolutnu preporuku.
 


 

Ako i dalje prelazimo cenovne okvire, ili jednostavno ne želite da date previše novca, ali vam je potrebna kvalitetna ploča za Core i7, i5 ili i3 Haswell procesor, modeli sa B85 čipsetom mogu biti jako interesantni. U ovom cenovnom segmentu bismo vam preporučili da obratite pažnju na ASUS B85-Plus i Gigabyte G1.Sniper B5. U praksi količina opreme i mogućnosti ova dva modela su veoma slične. Oni predstavljaju bazičnu osnovu za jake sisteme, ali bez naprednih mogućnosti poput ozbiljnog overkloka, dva LAN kontrolera, dvadeset SATA portova, WiFi modula i sličnih (skupih) dodataka. Kao što smo više puta ponovili, ovakve stvari vrlo često ostanu neiskorišćene, kao i celokupna investicija u skup hardver koji nije preko potreban. Treba li reći više sem činjenice da je jedan od vaših omiljenih autora nedavno za svoj novi sistem upravo odabrao jedan od ova dva modela?

 Kada je AMD u pitanju, u odnosu na prošlu godinu i AM3+ modele situacija se nije previše promenila. Naime ASUS Crosshair V Formula-Z je i dalje apsolutno najbolja AMD AM3+ ploča na tržištu, i ako tražite beskompromisne performanse, nemate previše izbora. Sve ROG poslastice su tu, a pored fantastične naponske jedinice ova ploča ima i četiri PCI Express x16 slota, čak deset SATA 6 Gb/s slotova, te najnaprednije opcije za overklok koje uključuju vrhunsku UEFI BIOS sekciju, prekidače za PCB-u ploče, merne tačke, POST display, CLEAR CMOS taster...
 


 

Kako su APU-ovi skočili u prvi plan u nižem cenovnom segmentu udomiti jedan ovakav procesor bi trebalo biti jednostavno, ali prevelika ponuda vas onemogućava da jednostavno izaberete. Naš savet je da za APU ploču nikako ne treba izdvajati prevelike sume novca. Matematika je prosta, ako pazarite APU želite da se igrate i udobno radite, a ne želite da potrošite previše novca. Sa nadolazećom plimom Kaveri modela obavezno se treba odlučiti za FM2+ kompatibilne modele, kako eventualni prelazak na novu generaciju ne bi previše boleo, u finansijskom smislu.
 


 

Kvalitetniji modeli poseduju moderniji A88X čipset, a ako već želite kvalitetnu ploču u ovom segmentu možete razmisliti o Gigabyte F2A88X-UP4 ili ASUS A88X-PRO. Oba modela su kvalitetno opremljena, kako dodatnim kontrolerima i čipovima, tako i mogućnostima standardnih komponenata. Sa ovim pločama je igranje overklokom vrlo zabavno, jer nude fantastičnu podlogu za vrhunske performanse. Napomenućemo i odličnu softversku podršku i UEFI sekcije koje će početnicima i naprednim korisnicima umnogome olakšati život.
 


 

Pre nego što pređemo u budžetski segment, nedavno smo imali prilike da se sretnemo sa izuzetnim modelom koji, iako ne kači široku potencijalnu publiku kupaca predstavlja odlično rešenje u svom segmentu. Radi se o Gigabyte F2A88XN-WIFI matičnoj ploči namenjenoj upravo onome za šta su APU-ovi zamišljeni od samog starta - fizički malim računarima sa velikim stepenom integrisanih komponenata. Ukoliko vam je tako nešto potrebno sa ovim modelom dobićete podršku za novu generaciju Kaveri APU-ova, a prosto je neverovatno šta su Gigabyte inženjeri uspeli da spakuju na 17x17 cm (Mini-ITX format). Pored činjenice da ploča koristi regularne komponente (normalni DIMM), PCI Express i napajanje, tu su i bežični modul, dva memorijska slota, PEG slot treće generacije pune veličine, ali i kvalitetnu naponsku jedinicu, te dovoljan broj portova i konektora za jedan ovako minijaturni model.
 


 

Ako se niste pronašli u prošlim redovima i razmišljate da pazarite neki od A4 ili A6 APU-ova, onda je budžet definitivno ograničenje, pa i matičnu ploču treba tražiti u tom duhu. Ono što vam je potrebno je da ploča poseduje kvalitetne komponente koje će dugo vremena držati performanse na nivou prvog dana. Opet bismo insistirali na FM2+ modelima, ali se treba ograničiti na najslabiji A55 čipset, koji će u svim domenima pokriti vaše potrebe, osim ako planirate da za sistemski disk koristite SSD. U tom slučaju naša preporuka ide u pravcu nekog modela sa SATA 6 Gb/s podrškom, tj. A75 čipsetom. 
 


 

Za prvi scenario naša preporuka ide ASRock FM2A55M-HD+ modelu. Za ispod 50 € dobijate korektnu matičnu ploču koja nudi skoro sve kao i mnogo jači modeli. Ploča je opremljena isključivo oklopljenim kondenzatorima i čvrstim elektrolitima, pa ćete pored performansi moći da računate i na dugovečnost i stabilan rad. Sve bazične mogućnosti su tu, a ploča je izrađena u mini-ATX formatu, kako zbog uštede, tako i zbog mogućnosti montiranja u manja kućišta, pa idealno može da posluži kao osnova HTPC-ja ili manjeg medija centra za dnevnu sobu.

 


 

Ukoliko ste planirali SSD i USB 3 portove, ne morate mnogo dalje da tražite od još jednog modela koji nam dolazi iz iste kompanije - ASRock FM2A75M Pro4+. Ovo je dosta ozbiljniji model u svakom pogledu, pa su tu dva PEG slota, duplo više memorijskih podnožja, šestofazna naponska jedinica i osmopinski APU 12V konektor. Svi SATA konektori podržavaju SATA 6 Gb/s standard, a ukupno četiri USB 3.0 porta imate u opciji 2 na zadnjem portu i dva preko internih headera koje možete iskoristiti za portove na prednjoj strani kućišta. Kvalitetne komponente se podrazumevaju, a ASRock je još jednom pokazao da u budžetskoj kategoriji predstavlja najbolji izbor za APU platformu, i to po povoljnoj ceni, koja je tek desetak evra viša od modela sa A55 čipsetom.

 

RAM

Trend pristupačnih memorijskih modula (DDR3, naravno) se nije mnogo promenio tokom ove godine, pa su cene, kao i lane vrlo pristupačne. Kakvu god konfiguraciju da sklapate, sve ispod 4 GB RAM-a je nelogično, a cene i dalje stoje na vrlo niskom nivou, pa ovakva odluka nema preveliki udarac na budžet. Naravno, za iole ozbiljniji sistem treba odlučivati u pravcu memorijskih kitova od 8 ili 16 GB, kao i da za frekvenciju ne idete ispod 1600 MHz. Jednostavno, razlike su toliko male da nema potrebe pristati na kompromise ukoliko je cena 5% viša, a dobitak u performansama minimum toliki. Napomenućemo da ne treba zaboraviti da APU-ovi za integrisanu grafiku koriste sistemsku memoriju, pa razlika od par stotina megaherca itekako može da se oseti.

U praksi ovo znači da ukoliko želite da se igrate na APU mašini treba uzeti što bržu memoriju, a u skladu sa onim što vam matična ploča i budžet podržavaju. Takođe, ako posedujete ili planirate da kupite Intel plaftormu obavezno birajte memorijske module koji rade na naponu do 1,65 V, jer je memorijski kontroler unutar novih Intel procesora vrlo osetljiv na napone više od 1,5 V, pri čemu lepo toleriše 1,65 V, ali sve preko toga na duže staze može ozbiljno oštetiti CPU. Brze memorije imaju tendenciju da se greju, a kako stoje blizu procesora, uglavnom su tu i kuleri koji dodatno podižu temperaturu okoline, pa je topla preporuka da tražite module sa pasivnim hladnjacima, posebno jer je razlika u ceni minimalna. Postoji dobar razlog zbog kojeg su kompanije poput Kingstona i dalje tu i imaju veliki portfolio proizvoda, kako na našem, tako i na globalnom tržištu. Ova kompanija svoju reputaciju duguje kvalitetnim proizvodima, a ovde pre svega mislimo na memorije koje su ih proslavile.

Ako planirate da uzmete 4 GB memorije ne treba previše mozgati jer je tržište šareno i ponuda prilično velika. Naš savet je uzeti module renomiranog proizvođača i ne pristajati na radnu frekvenciju ispod 1600 MHz. Sa 8 GB već ulazimo u ozbiljne količine i jače sisteme, pa preporučujemo da obratite pažnju na Kingston HyperX Black 2x 4GB kit na 1600 MHz ili 1866 MHz (razlika je oko 5 €). Ovi moduli uglavnom imaju cl9 latencije, a prepoznaćete ih po karakterističnim crnim hladnjacima sa restilizovanim srebrnim HyperX logoom na sredini.


 

Ukoliko 1866 MHz i niže frekvencije iz bilo kog razloga ne zadovoljavaju vaše apetite, onda ulazimo u kategoriju ozbiljnih modela, a mi smo bili prilično zadovoljni nedavno testiranim AMD Radeon RG2133 memorijama koje su došle u 4x 4 GB kitu na radnoj frekvenciji od 2133 MHz. Ove smemorije poseduju AMP i XMP profile, imaju lepo OC marginu i ne koštaju previše s obzirom na to što nude. U kombinaciji sam AMD CPU i APU-ovima, sa kojima su i testirane rade odlično, a sa predefinisanim XMP profilima, ni rad sa Intel procesorima neće im biti stran. Memorijski modeli poseduju crne termalne oklope sa crvenim Radeon logom i “Gamer Series” natpisima s druge strane. za 2133 MHz cl10 latencije su sasvim pristojne što znači da će vam ukupan protok kao kombinacija frekvencije i latencija biti prilično dobar.
 


 

Za jurenje svetskih rekorda i slične želje, čestitke i pozdrave treba ići ka ekstremnim modelima, a kako na našem tržištu ova kategorija nije previše zastupljena koplje se lomi između Corsair Vengeance Pro 2x 8 GB 2400 MHz cl11 i Kingston HyperX Beast T3 4x 4 GB 2400 MHz cl11 kita. U prvom slučaju dobijate odlične Corsair module u 2x 8GB verziji, zbog čega ima dajemo prednost, jer u slučaju potrebe za više memorije dozvoljavaju dokupljavanje identičnog kita jer zauzimaju samo dva slota. Kingston s druge strane sa Beast modulima i neobičnim hladnjacima nudi odličan izbor za X79 platformu uz sertifikovani quad channel rad. Radne frekvencije i latencije su gotovo identične, pa je na vama da odaberete par ili dva koji više odgovaraju vašem sistemu.
 


 

Na kraju, i ako vam 16 GB nije dovoljno bacite pogled na verziju Kingston HyperX Beast T3 modula od 32 GB (4x 8 GB kit) takođe na 2400 MHz sa cl11 latencijama. Ako ništa, onda jer košta 50% više od verzije sa 16 GB, pa predstavlja ispravnu kupovinu ukoliko imate potrebe za ovolikom količinom memorije. Sve preko ovoga, bilo da se radi o kapacitetu ili brzini je teško locirati na našem tržištu, pa se nećemo previše zanimati time. Brži i skuplji moduli su interesantni korisnicima koje u našoj zemlji možete nabrojati na prste jedne ruke, pa je njihova nabavka ograničena na ekskluzivne porudžbine ili kupovinu van granica naše zemlje, što u oba slučaja izlazi van okvira našeg vodiča.

 

Video karte

Ova godina je protekla veoma dinamično, a obe kompanije su imale uspeha na polju novih proizvoda. Može se reći da je ovo najbolja godina za grafičke karte uz nepromenjen proizvodni proces. Činjenica da se stagniralo u 28-nanometarskom proizvodnom procesu je dovela do toga da su cene erodirale, a moramo priznati da je to možda i više bilo potrebno domaćem tržištu. Umesto novih i skupljih modela, dobili smo revizije postojećih čipova uz drastičan pad cena u praktično svakom segmentu.

 


 

U "high-end" segmentu ćemo bez mnogo razmišljanja preporučiti dva najbolja modela iz obe kuće. Ukoliko pripadate crvenom taboru Radeon R9 290X, a ukoliko ste zagovorinik zelenih onda je GeForce GTX 780 Ti za vas. Za svakog ponešto, ali i pominjanje oba modela ima i drugi motiv. Jednostavno, cena između ova dva modela je poprilična i u skladu sa tim, oni koji se lome između neke od ove dve karte stvar je samo afiniteta. U slučaju da želite kompletan proizvod koji ima sjajne performanse, relativno umereno zagrevanje, vrlo tih kuler imajući u vidu klas i pritom ne žalite novac, GeForce GTX 780 Ti je za vas. Sa druge strane, ukoliko nemate problem sa malo više zagrevanja i buke, uz slične performanse i dodatnih 150 evra koji će vam ostati u džepu, Radeon R9 290X je pun pogodak. Pritom obe karte nude bogat propratni paket u vidu popularnih igara, pa imajte i to u vidu prilikom kupovine. Battlefield 4 ili novi Assassins Creed? Dobro pitanje.
 


 

Ukoliko se pitate za kog partnera da se odlučite i da li to treba da bude Asus, MSI, Sapphire, Power Color, Gainward i slično, naš savet je da se ne opterećujete. Jednostavno, za sada su dostupni samo referentni modeli, pa je u suštini naša preporuka samo da vam cena bude vodilja prilikom donošenja odluke. Jedina razlika će biti nalepnica na kuleru, a to zaista nema smisla plaćati dodatno, zar ne?
 


 

U nešto nižem cenovnom segmentu se nalazi fantastični Radeon R9 290 koji za još dodatnih stotinak evra nudi performanse tik uz snažniji model baziran na Hawaii čipu. Mi smatramo da je ovo najbolja kupovina više klase, jer za oko 370 evra možete sebi priuštiti 90% snažnije karte, a ukoliko ste vešti sa overklokom i više od toga. Uz to, paket igara je isti, tako da nema kompromisa u bilo kom drugom smislu. Radeon R9 290 je apsolutni šampion u domenu odnosa cene i performansi. Isto kao i za modele ispod, naš savet je da se vodite prema ceni, jer su trenutno aktuelni samo modeli zasnovani na referentnom dizajnu.
 


 

Srednja klasa sa sobom donosi apsolutni hit, a to je Radeon R9 270X. Nama će u sećanju još dugo ostati Sapphire Radeon R9 270X Toxic koji je probio sva očekivanja i postavio nove standarde u klasi. Činjenica da smo konstatovali da je reč o najboljem Radeonu R9 270X koji smo ikada testirali i da ne verujemo da ćemo ikada videti bolji dosta govori, zar ne?
 


 

Ukoliko odemo još malo ispod, nailazimo na klasu kojom vladaju Radeon R7 260X i GeForce GTX 650 Ti. Ukoliko želite bržu varijantu koja je dvadesetak evra skuplja, na raspolaganju vam je MSI GeForce GTX 650 Ti BOOST koji poseduje sjajnu cenu i odlične performanse u klasi. Ovaj model je znatno snažniji od svakog klasičnog GTX 650 Ti-a, a pritom sa nekima deli i cenu, što joj automatski garantuje epitet najbolje u klasi.

Za nešto manje novca, dobijate i blago slabije performanse u vidu Radeona R7 260 sa 1 GB memorije. Mi smo našli PowerColor kao jedan od najpovoljnijih u domaćim cenovnicima i njegova cena zalazi u klasu "ispod 100 evra". Ukoliko ne možete da probijete ovu psihičku granicu, R7 260X je odličan i pružiće vam solidne performanse čak i u 1080p rezoluciji. Naravno, uz regulaciju nivoa detalja, ali u razumnoj meri.

 

 

SSD i HDD

Sa uređajima za smeštanje podataka smo imali dosta kontakta tokom godine, a definitivno je i ova godina prošla u znaku SSD-ova. Jeftiniji su nego ikada, pa se mnogi korisnici odlučuju za neki jeftiniji model sa kapacitetom od 120, odnosno 128 GB. Oni mogu odlično da posluže kao sistemski diskovi, uz dodavanje "storage" jedinice na koju će se gomilati podaci. U slučaju da vam je cena ograničavajući faktor, Kingston SSDNow V300 može biti jako dobar izbor. Oslanja se na brzi Toshiba NAND izrađen u 19nm, a kao kontroler je tradicionalno implmentiran SandForce SF-2281 koji je dodatno optimizovan od strane Kingstona.

 


 

Ukoliko ipak želite da malo više ispraznite novčanik, a želite bolje performanse u situacijama kada SSD barata sa podacima koji nisu podložni kompresiji, prava stvar je Samsungov Series 840 Evo model. Što se kapaciteta tiče, generalno je kapacitet od 120 GB minimalni koji bismo preporučili za bilo koji scenario, jer je sve ispod toga ipak premalo za komforan rad. Naravno, uvek proverite kojom svotom novca raspolažete, jer u domenu SSD-ova više je bolje, tako da se može reći da su 240/256 GB trenutni optimum, a sve preko toga već polako odstupa od odličnog odnosa uloženo-dobijeno.
 


 

Za one kojima je potrebna i "mehanika", verovatno i sami znate koje ćemo hard diskove preporučiti. Za korisnike koji su u potrazi za jeftinim i brzim sistemskim diskom, Seagate Barracuda 7200.14 od 1 TB je fantastičan izbor. Reč je o hard disku sa 32 MB keš memorije i brzinom magnetnih ploča od 7200 RPM koji može da isporuči sekvencijalne brzine veće od 200 MB/s što malo koji drugi disk može da uradi. Jedina mana bi mogao biti garantni rok od dve godine, ali smatramo da je to sasvim dovoljno za prosečnog korisnika.
 


 

Ukoliko vam je potreban HDD za smeštanje podataka, naša preporuka ide u pravcu Western Digitalove RED serije. Oni su namenjeni dugom kontinualnom radu, imaju garantni rok od tri godine, a ujedno nude i prilično dobre performanse. Generalno su optimizovani za NAS sisteme, što znači da imaju proširene mogućnosti na polju SMART-a, što svakako samo može biti plus.
 

 

 

Kućišta

Za gejmere uvek ima nešto iz Cooler Master asortimana, a govorimo naravno o Storm seriji koja ima vrlo kvalitetne i dobro dizajnirane predstavnike. Ukoliko ne raspolažete posebno velikom sumom novca, naša preporuka ide u pravcu Storm Enforcera. Preporuku baziramo na osnovu ranijeg iskustva sa ovim modelom. U pitanju je kućište jeftinije od mnogih HAF modela, a pritom nam deluje praktičnije i po našem mišljenju atraktivnije. Odlična provetrenost i predviđena adaptacija za velike grafičke karte će se dopasti overklokerima i igračima.

 


 

Ukoliko imate nešto više novca na raspolaganju, odličan izbor predstavlja i Storm Trooper koji ima neke dodatne opcije poput X-Dock-a, kontrole ventilatora, ručke za prenošenje i raznih drugih simpatičnih detalja. Sjajan detalj je i gumirana ručka koja omogućava da se kućište prenosi sa lakoćom. Nikada nećete doći u situaciju da imate problema da "teglite" neugodno veliki i teško PC pun masivnih komponenti. Storm Trooper je, po našem mišljenju, jedno od boljih koje je Cooler Master ikada napravio.
 


 

Kompanija Raidmax je ove godine daleko bogatije zastupljenija na domaćem tržištu, što govori u prilog uspehu koji je ostvarila sa svojim proizvodima. Kao brend sačinjen od jeftinijih proizvoda, Raidmax "cilja" korisnike koji žele nesvakidašnji gejmerski dizajn, a pritom nisu spremni da potroše čitavo bogatsvo na kućište. Naš izbor je Blackstorm koji karakteriše zanimljiv dizajn, uz nekoliko vrlo inovativnih rešenja, kao što je obaranje kompletne stranice zajedno sa postoljem za matičnu ploču.
 


 

Za ljubitelje minimalizma tu je Fractal Design. Ova kompanija pravi sjajne proizvode koje karakteriše izuzetan kvalitet izrade, praktična rešenja i dizajn koji može da se uklopi u svaku prostoriju. U slučaju da vam je potrebno kućište sa nešto manjom cenom tu je fantastični Core 3000 koji je po našem mišljenju izašlo kao pobednik na uporednom testu kućišta sa cenom do 60 evra.
 


 

Kao skuplja varijanta tu je Define R4 koji je nesvakidašnje kvalitetan proizvod. To se ogleda u veoma debelom čeliku koji su koristili za konstrukciju što se može osetiti i pod prstima i kada ga prenosite uz poteškoće čak i kada je prazno. Uz sjajnu zvučni izolaciju, ovo kućište će učini svaki kvalitetni PC nečujnim, a tu je i niz drugih rešenja koji će vam izmamiti osmeh na lice. Najbolja vest je i da ne košta sve pare ovog sveta, pa je izuzetno popularno i među našim forumašima.
 

 

Par reči za kraj

Ovde završavamo sa našim vodičem, nadamo se smo uspeli da vam damo nekoliko ideja za predstojeću prazničnu sezonu. Ponovićemo ono što smo rekli na početku, a to je da do nove godine verovatno nećemo videti mnogo toga novog. Stoga se fokusirajte da postojeće proizvode "ulovite" po povoljnoj ceni, jer je sasvim očekivano da uskoro počnu akcije, rasprodaje, popusti i ostale povoljnosti za kupce. Nažalost, još smo daleko od onoga što donose "Black Friday" i "Cyber Monday", ali uz malo sreće možda i uštedite neki dinar, što itekako znači na  našem tržištu gde su cene poprilično visoke. Želimo vam sreću da nađete ono što ste želeli i da smo makar malo učestvovali u vašoj odluci. Do sledećeg čitanja...

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

Vodič za kupovinu: Budžetske konfiguracije

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209