Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

20.12.2013 14:25 | 0 Hardver
Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

Uskoro nam dolazi vreme novogodišnjih praznika, a sa njima i prednovogodišnja sezona kupovine hardvera. Skloni smo da ovaj period preporučimo kao najinteresantniji za upgrade hardvera iz nekoliko razloga. Uveliko su aktuelne akcije, popusti, rasprodaje i slično, a pritom od naredne godine dobijamo povećanje PDV-a koje svakako nije dobra vest, jer će to značiti i veće cene. Stoga, gledajte da ugrabite šta možete što pre, ukoliko ste već planirali da počastite sebe ili vaš PC za Novu Godinu

Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

Nebojša Todorović i Zoran Petrović

Krenućemo od ploča i procesora. I Intel i AMD su predstavili svoje nove procesore/APU-ove. AMD će nas uskoro obradovati novom generacijom APU-ova koji definitivno postaju primarni fokus ove kompanije, pa nas ne bi čudilo da uskoro iz svoje ponude potpuno izbace CPU-ove. Na tržištu već neko vreme možete kupiti ploče koje su spremne za Kaveri APU generaciju (FM2+ soket), a prve APU-ove možemo očekivati tokom januara 2014. Sa Intel-om je situacija donekle drugačija, Haswell je uveliko predstavljen, a kašnjenja u Tick-Tock strategiji znače da nas početak nove godine verovatno neće obradovati novim proizvodnim procesom. Po pravilu, kupovina najnovijeg hardvera nikada nije bila isplativa rabota, jer ćete za koji mesec izgubiti bar 30% novca koji ste uložili.

 

Nažalost dinamika tržišta je takva, i tu se ne može mnogo šta promeniti. Ono što možete da uradite, je da za skromnu sumu novca kupite procesor koji će naredne godine definitivno biti prethodna generacija, ali će njegove performanse biti dovoljne da u dužem periodune morate brinuti o novom upgrade-u. Slično je i sa pločama. Kontrolerske logike su unapređene na obe strane i proizvođači sada “izmišljaju toplu vodu” i prave razne revizije već postojećih čipsetova kako bi nam iz džepa izvukli još novca. Realno stanje stvari je da su ploče sa početka godine i dalje vrhunske, te da obezbeđuju iste performanse kao različite revizije. Najveći problem današnjice je zapravo kompatibilnost, i to ne zbog toga što nju nije moguće obezbediti, već zato što se diktira.
 


Kao što to obično radimo, za vas ćemo odabrati nekoliko procesora za koje smatramo da su dobra kupovina i na koje treba obratiti pažnju ukoliko planirate da radite upgrade na CPU planu. Da podsetimo, aktuelna ponuda sa Intel strane fokusirana je na Haswell-u i LGA1150 kao i par modela za LGA2011 soket. Sa AMD strane AM3+ soket je i dalje aktuelan, na CPU strani, ali su primat definitivno preuzeli APU-ovi koji su sada u fokusu kompanije. Krenućemo od gornjeg doma. AMD je svesno prepustio ovaj segment Intelu i odlučio da borbu vodi tamo gde je dobar, u nižim cenovno osetljivim segmentima gde ima odlične procesore.
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

Vodič za kupovinu: Budžetske konfiguracije

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209