Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu hardvera, Q2 2012

12.06.2012 16:43 | 1 Hardver
Vodič za kupovinu hardvera, Q2 2012

Predstoji nam vrelo leto u šta nas je uverilo proteklih par dana, a polako kreće i period odmora/raspusta koje smo zaslužili, a ovaj period u IT-u karakteriše vrlo mali broj promena. Stoga smatramo da je pravo vreme da damo ideje onima koji planiraju da se spreme za leto tako što će sklopiti novi PC ili nadograditi postojeći . Već neko vreme nismo pisali vodič za kupovinu hardvera, a razlog za to je jednostavan. Čekali smo da se malo slegne prašina, jer je noviteta bilo zaista puno i morali smo dosta toga da isprobamo u praksi kako bismo bili u stanju da formiramo mišljenje i sagledamo nešto širu sliku stanja na domaćem tržištu. U skladu sa tim, hajde da vidimo šta se zanimljivo može naći po šopovima ovih dana...

Nebojša Todorović

Najaktivniji period je prošao, a bilo je stvarno svega. AMD je krenuo sa ofanzivom u domenu grafičkih karti, predstavljanjem kompletne Southern Islands serije, dok je NVIDIA kasnije uzvratila uz zakašnjenje i vratila ugled kada je Kepler ugledao svetlost dana. Intel je osvežio Core procesore i predstavio novi čipset, a čak je i Bulldozer došao na scenu, iako nije ispao onako kako smo se svi nadali. Mnogi proizvodi su predstavljeni, a konačno su i tu na domaćem tržištu. Cene se, barem pretpostavljamo, neće menjati mnogo u nastupajućem periodu, sve do septembra i "back to school" sezone, pa je ovo možda i najzahvalniji momenat za članak poput ovog. Kao i uvek, krenućemo od procesora, a pokrićemo osnovne komponente koje čine srž jednog kompjutera. Krenimo redom...


AMD Procesori

Kompanija AMD je svoj fokus prebacila konačno sa stare K10 arhitekture na Bulldozer čime je praktično osvežila ponudu. Phenomi su zamenjeni novim FX procesorima, a pored njih još jedan jako bitan segment ponude ovog proizvođača su APU modeli. Ukoliko ste se čvrsto odlučili na AMD procesor neki od FX-ova je definitivno pravi izbor. Iako nikako nisu mogli da se pozicioniraju sa najjačim Core procesorima kako je to inicijalno bilo zamišljeno, zahvaljujući promišljenim potezima o spuštanju cena, korisnici od AMD-a mogu relativno povoljno da dobiju osmojezgarni procesor. Istina, kako dele FPU jedinicu dva Integer jezgra, mnogi posežu za nazivom kvazi 8-core, međutim uz povoljnu cenu sumnjamo da će se mnogi previše žaliti.Ukoliko niste previše ograničeni novcem, za nekih 180 evra možete dobiti najjači model, FX-8150 koji pripada Black Edition liniji, pa uz dobru matičnu ploču možete da se oslonite i na overklok u određenoj meri. Što se specifikacija na papiru tiče, sa frekvencijom od 3,6GHz, 8MB keš memorije i četiri "dual-core" modula na papiru ovaj procesor deluje impresivno. Nažalost, nemojte povlačiti paralelu sa sličnim Intel procesorima, jer je optimizacija za AMD-ovu arhitekturu dosta slabija i u skladu sa tim performanse neće biti na nivou konkurencija. Ipak, ukoliko posmatramo cenovno, za uloženi novac dobijate dovoljno snage čime god da se bavite, pa ukoliko pripadate ovom taboru i imate novca FX-8150 je definitivno "way to go".Sa druge strane, ukoliko ste nešto plićeg džepa i tražite rešenje u sredini prednost dajte FX-8120 koji košta gotovo isto kao i FX-6120, ali ima veliku prednost zbog činjenice da predstavlja FX-8150 na nižem taktu. Realno gledano, kako je i njemu otključan množilac, sa FX-8120 možete stići na praktično isti nivo performansi, jer se oba procesora overklokuju vrlo slično. Imajući to u vidu, FX-8120 je možda i najbolje rešenje za one koji su vešti u BIOS-u i znaju šta rade, jer će biti u mogućnosti da "izvuku" i po 4,5GHz što puno znači kada su performanse u pitanju. Stoga, ovo je dodatna potvrda za FX-8120, jer su overklok margine veoma slične onim koje ima jača varijanta, što znači da FX-6xxx modeli nemaju mnogo šta da traže.

U slučaju da planirate da napravite budžetski orijentisanu konfiguraciju, generalno bismo vam savetovali da izbegnete da gledate u pravcu najslabijih FX rešenja, već da se okrenete APU-ima koji definitivno predstavljaju najbolju stranu AMD-a. Istina i dalje je Llano taj koji je na APU sceni, ali i pored toga što je Trinity "iza ćoška", A8 modeli predstavljaju odličan izbor. Za oko 95 evra možete dobiti četvorojezgarni procesor u kombinaciji sa grafičkom kartom koja je u stanju da vam obezbedi solidne performanse u igrama ukoliko ste nezahtevan korisnik.Skloni smo da kažemo da je, iako zasnovan na Stars x86 jezgrima, A8 3850 i 3870K bolji izbor od kombinacije slabe diskretne grafike i low-end procesora. Jednostavno, APU je daleko praktičnije rešenje koje će vas izaći jeftinije u krajnjoj računici, a nećete biti zakinuti u pogledu performansi. Pritom, ukoliko želite, kasnije možete dodati diskretnu grafičku kartu i nećete biti u situaciji da ne znate šta da radite sa postojećom. Stoga, za korisnike plitkog džepa definitivno savetujemo da se okrenu "fuziji". Razika između A8 3850 i A8 3870K nije velika, a suštinski se radi o 100MHz u korist novije verzije, kao i o otključanom množiocu koji može pomoći prilikom overkloka. Razlike nisu velike, ali nije ni cena, pa ukoliko vam nije problem slobodno se odlučite na par stotina dinara skuplji model sa sufiksom "K".


Intel procesori

Intel je po svom običaju napravio "tick" svoje postojeće Sandy Bridge arhitekture, predstavljajući nam Ivy Bridge procesore. Velikih promena u kontekstu samih procesora nema, već je glavna karakteristika 22-nanometarski proizvodni proces, kao i znatno unapređeni Intel HD Graphics. Potonji je daleko od AMD-ovih integrisanih rešenja koja se nalaze u APU-ima, ali je napredak neosporan. Uostalom, s obzirom na to da novi Core modeli menjaju stare, bez (pre)velikih razlika u ceni, dobitak od oko 5-15% na istom taktu u odnosu na SB, je fer ponuda, zar ne?Core i7 2700K je zamenio Core i7 3770K, koji radi praktično na istim frekvencijama, ali poseduje unapređenu integrisanu grafiku, brži je iako radi na istoj frekvenciji kao i prethodnik, a kako je izrađen u 22nm može se reći da je reč o modernijem CPU-u. Iskreno njega bismo preporučili korisnicima koji žele maksimum, a ne žele da odvajaju sumanute cifre na LGA2011 modele od kojih neće imati velikih benefita, iako je razlika u ceni zaista ogromna kod šestojezgarnih modela. Pritom, Core i7 3770K poseduje otključan množilac, pa uz malo sreće i znanja možete dobiti vrhunske performanse koje će dostići čak i skuplje primerke.

Kao što smo ranije gajili velike simpatije prema Core i5 2500K, sada isti stav imamo i prema Ivy Bridge nasledniku - 3570K. Kao i ranije, ovaj model je namenjen da vlada srednjim cenovnim rangom. U odnosu na Core i7 3770K od kog je jeftiniji oko 10.000 dinara, poseduje 2MB keš memorije manje i isključen Hyper Threading. Ipak, kako je reč o modelu sa K sufiksom, overklok je znatno olakšan i uz malo više truda i znanja ćete biti u mogućnosti da prestignete čak 3770K. Overklokabilnost ovog procesora se pokazala kao odlična, a HT i manji keš ga ne sputavaju u primetnoj meri. Stoga, ukoliko tražite optimalnu kupovinu u Intel-ovoj, ali i u generalnoj ponudi procesora Core i5 3570K je, prema našem mišljenju, najbolji izbor.Nažalost Ivy Bridge još nije sišao u niži cenovni segment, tako da će još neko vreme u ovom delu ponude predstavljati Pentiumi G8xx i G6xx koji nude solidne performanse, ali definitvno konkurencija ima nešto bolji izbor. Ukoliko ste baš Intel orijentisani, ili jednostavno planirate da počnete sa nekim od jeftinijih procesora, kako biste negde u budućnosti napravili "upgrade", Pentium G840 ili G850 predstavljaju korektan izbor, a između ta dva modela je minimalna razlika, kako u ceni, tako i u performansama. Oba modela su dual-core procesori sa 3MB keš memorije, a frekvencije su im 2,8 odnosno 2,9GHz i upravo tu skuplji model "opravdava" par stotina dinara razlike.

Matične ploče

Što se izbora ploča za AMD tiče, ukoliko nemate nekih konkretnih potreba, smatramo da nema mnogo smisla izdvajati velike sume novca kada su procesori ovog proizvođača jeftiniji od konkurencije. Pritom, razlika u pogledu funkcionalnosti nema u većoj meri i u skladu sa tim smatramo da su odličan izbor matične ploče poput ASUS M5A99X EVO, ukoliko imate nešto veću sumu novca na raspolaganju. Može se reći da ovaj model ne žrtvuje ništa od mogućnosti u odnosu na model sa 990FX čipsetom.Sve što bi vam moglo zatrebati je prisutno, čak šest SATA 3 konektora, USB 3.0 podrška, eSATA, optički digitalni audio izlaz, pa čak i često izostavljeni FireWire. Tu su i ASUS-ove ekskluzivne tehnologije kao što je DigiVRM+, a takođe i EPU i TPU čipovi. Overklok mogućnosti se uopšte ne razlikuju u odnosu na skuplje ploče, a putem UEFI BIOS-a kontrola je dodatno pojednostavljena. Čak je prisutna i mogućnost za Crossfire i SLI što je dodatni bonus na postojeće brojne mogućnosti. Cena ove matične ploče je oko sto evra što vas definitivno neće oterati na prosjački štap.U slučaju da imate nešto manje novca, preporučujemo vam da pogledate Gigabyte GA-970A-D3, koji u suštini žrtvuje samo multi-GPU mogućnosti, što velikom broju korisnika ionako neće nedostajati. Zapravo, tehnički ćete biti u mogućnosti da uparite dve grafičke karte s tim što će drugi PCI-Express slot raditi u x4 režimu što će imati uticaja na performanse kod svih modela, osim onih koji pripadaju low-end segmentu. Većina konekcija je i dalje tu, poput šest SATA 6Gbps, USB 3.0, S/PDIF-a i mnogih drugih koji će vam biti potrebni. Ovaj model je nešto jeftiniji i košta 30-ak evra manje od ASUS-ovog modela koji smo takođe preporučili.Što se ploča za APU tiče izbor se dosta promenio, ali modeli koje mi smatramo najatraktivniji nisu. Treba podsetiti da ove ploče koriste FM1 soket, koji je specifičan za APU jedinice. Dva ASUS-ova modela su veoma interesantna, jer po korektnoj ceni imaju dosta toga da ponude. Ploče za Lynx platformu poseduju poseban čip umesto klasičnog koncepta čipseta, a zove se FCU iliti Fusion Controler Unit, a u suštini predstavlja "southbridge" jedinicu, jer se "severni most" nalazi unutar samog APU-a.ASUS F1A75-V PRO je definitivno odličan izbor za sve one koji žele kvalitetnu ploču za svoj APU. Ovaj model košta oko 80 evra, a pritom poseduje veliki broj mogućnosti. Pre svega, karakteriše ga kvalitetna izrada, kao i ASUS-ove ekskluzivne tehnologije poput DigitVRM+ kao i EPU i TPU. ASUS F1A75-V PRO opis možete pročitati na ovde i možemo samo zaključiti da vreme nije nepovoljno uticalo na ovu ploču. Cena je pala na veoma atraktivan nivo, a nama se posebno dopada što uz sve odlične karakteristike poseduje čak četiri video izlaza - DVI, D-SUB, HDMI i DisplayPort. Uz kvalitetna APU, kao što je A-8 3850, možete sebi za oko 180 evra obezbediti odličnu osnovu za novi budžetski orijentisan PC.

Ploče za Intel-ovu platformu su oduvek bile skuplje od konkurentskih modela, pa je tako za odustajanje kupaca od neosporno fantastičnih Core procesora, vrlo verovatno često kriva cena matičnih ploča. Jednostavno, kada shvatite da je prvi model koji smatrate naprednijim košta 200 ili više evra, sve su šanse da se razočarate. Upravo iz tog razloga smo veoma zadovoljni ASUS-ovim P8Z77-V koji nudi jako puno toga po pristojnoj ceni. Za oko 160 evra se dobija matična ploča punih dimenzija, sa svim ASUS-ovim tehnologijama poput naponske jedinice, TPU, EPU i sl., nudi i WiFi podršku koja će vam makar uštedeti novac koji biste odvojili za kupovinu zasebne kartice.

Ukoliko želite maksimalno da uštedite, pritom ostajući na najnovijem čipsetu, razmislite o nekoj od B75 matičnih ploča. Model poput Gigabyte GA-B75-D3V je prilično bazičan i iako ima minimalni set mogućnosti poput USB 3.0, SATA III konekcije, pa čak i četiri slota za DDR3 memoriju, svega ima u minimalnoj količini. Ukoliko vam to odgovara, imajte u vidu da će ova ploča raditi sa svakim Ivy Bridge procesorom, kao i bilo koja Z77 ploča i da u pogledu performansi neće biti nikakve razlike. Naravno, overklok zaboravite, ali u slučaju da tražite što jeftinije rešenje GA-B75-D3V bi mogao biti pravi izbor.

Ostale komponente

Grafičke karte

U high-end segmentu jedna karta trenutno vlada, a govorimo o GeForce GTX 680 modelu, koji je brži i često jeftiniji od AMD-ovog Radeon-a HD 7970. NVIDIA se sa Kepler čipom vratila u igru na najbolji mogući način, ali izgleda da za razliku od AMD-a ova kompanija i dalje "kuburi" sa 28-nanometarskim proizvodnim procesom. Što se tiče konkretnog modela GeForce GTX 680u referentnoj verziji od kompanije MSI deluje najprimamljivije, jer nudi najbolje single-GPU performanse, a sa cenom od oko 450 evra predstavlja možda i najjeftiniji GTX 680 na domaćem tržištu. Ukoliko tražite maksimalne performanse, ne tražite dalje...

U nižem cenovnom rangu karta koja nam prva pada na pamet je Gigabyte-ov Radeon HD 7850 koji poseduje fantastično WindForce hlađenje, a neće probiti budžet poput nekog od high-end modela. Pitcairn čip koji upošljava ima sve potrebne mogućnosti poput DirectX 11.1, najnovije ShaderModel i OpenGL podrške, kao i implementaciju Eyefinity-a druge generacije. S obzirom na to da koristi Core Next Gen arhitekturu, performanse i energetska efikasnost su na jako visokom nivou. Naš model sa testa nije pokazao posebno dobre overklok mogućnosti, ali verujemo da je bio u pitanju konkretan primerak. Uostalom, ovo je jedna od najhladnijih i najtiših kartica koje smo u skorije vreme imali na testu, pa i to treba uzeti kao faktor u pozitivnom smislu.Za one koji ne žele da potroše mnogo novca na grafičku kartu, a i pored toga hoće da ostvare dobre performanse u FullHD rezoluciji, pravi izbor je prošlogeneracijski Radeon HD 6850 sa 1GB GDDR5 memorije i 256-bitnom magistralom. Iako poseduje Barts čip koji je zasnovan na VLIW5 arhitekturi, sa 1120 Stream procesora ova karta i dalje pripada grupi koja je u stanju da izađe na kraj i sa najnovijim naslovima. Uostalom, Radeon HD 6870 je često jeftiniji od HD 7770 koji ima svega 640 SP-a, koji su doduše moderniji. Ipak, iz ugla odnosa cena/performanse Powercolorov izdanak sa cenom od oko 120 evra je definitivni pobednik u odnosu na modele nove generacije.Memorija

Cene memorija su i dalje jako povoljne i za vrlo malo novca možete naći kitove od 8GB što je savim opravdana investicija. Od modela koji su nam zanimljivi je kao i uvek Kingston sa HyperX Grey modulima čija je cena poslovično niska, a po cenovnicima domaćih firmi smo primetili i zanimljive Mushkin module u 2x 4GB konfiguraciji koji rade na 1866MHz, a cena im je svega 55 evra što ih čini vrlo interesantnim izborom. Bez obzira na konfiguraciju, savetujemo vam da ne ulažete previše novca u RAM, jer mu cena konstantno opada, a kada birate brzinu modula, 1600MHz ili više je pravi izbor. Ovo posebno važi za korisnike APU-a, jer je razlika između 1333MHz i 1866MHz kod RAM-a veoma primetna iz prostog razloga što se GPU oslanja upravo na sistemsku memoriju.


Storage

Hard diskovi trenutno nisu previše zanimljiva tema, jer visoke cene i dalje ne kreću na dole, a kako analitičari predviđaju, pre 2014. godine ne možemo da računamo na oporavak cena na nivo na kom su bile pre poplava koje su zahvatile Tajland. Stoga, teško je napraviti preporuku, već ćemo dati generalni savet da se više fokusirate na cenu nego na bilo šta drugo. Jednostavno, razvoj hard diskova trenutno stagnira, pa nekih noviteta zaista i nema, a ceo IT je trenutno usmeren prema SSD-ovima.

Od onih koji su nam se dopali pomenuli bismo novi HyperX 3K koji poseduje iste performanse kao i "plava". Prati ga i bogata dodatna oprema, kao i odlični SandForce SF-2281 kod kog su navodno rešeni svi BSOD problemi od kojih je patio.Sa cenom od oko 144 evra za model od 120GB nam deluje kao fantastičan izbor. Naravno, postoje i modeli većeg odnosno manjeg kapaciteta, ali nam 120GB trenutno deluje kao optimum.


Kućišta

Iako smo pisali o njemu pre nekih godinu dana, Cooler Master Storm Enforcer je i dalje odlično kućište koje se sa tadašnjih stotinak spustilo na 75 evra. Ovo kućište je odlične izrade, vrlo dobro provetrena i predstavlja i nudi sve što vam je potrebno od jednog midiATX kućišta. Optimizovani prostor omogućava montažu velike grafičke karte, pa neće biti problema ukoliko ste vlasnik nekog od kabastih modela više klase. Činjenica da koristi poveći broj ventilatora znači da bi Enforcermogao da se snađe i sa vrelim hardverom tokom ovog leta.

Ukoliko ste fan tišine i ne želite da vas uznemirava zujanje i šum koji stvaraju aktivni elementi kućišta, savetujemo vam da bacite oko na Cooler Master Silencio 650. Ovaj novi model još uvek nije prisutan na našem tržištu, ali će se vrlo verovatno pojaviti u skorije vreme po ceni od oko 11.000 dinara. Odlično izolovan i unapređen u odnosu na model sa oznakom 550, novi Silencio je jedno od interesantnijih kućišta koje se pojavilo u poslednje vreme. Nama se izuzetno dopalo, jer poseduje USB 3.0 na prednjem panelu, kao i čitač kartica, a jednostavn dizajn sa laserski isečenom aluminijumskom pločom koja služi kao vratanca prednje strane zbog čega deluje moderno i kvalitetno. Izolacija sa unutrašnjih stranica odlično radi svoj posao i zbog toga ćete mirno moći da spavate čak i ukoliko noću ne gasite vaš računar.
Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj vodič dao neke ideje, makar za pravac u kome možete razmišljati u slučaju da ste uštedeli koji dinar do početka ovog leta koji želite da potrošite baš na vašeg ljubimca. Uostalom, u predstojećem periodu slobodno računajte da neće biti puno izmena, pa čak i ukoliko tek trebate da prikupite novac, ovaj vodič vam može dati okvirnu računicu koliko će vam para trebati. U svakom slučaju, nadamo se da smo vam dali dobre smernice, a dalje ostaje da sami odlučite šta vam treba i šta vredi upgrade-ovati. Do sledećeg čitanja...

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigatron Beast

Poboljšani Dell PowerEdge VRTX za još bolje performanse

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209