Greška

Došlo je do greške.

Vodič za kupovinu: Budžetske konfiguracije

17.12.2013 18:50 | 1 Hardver
Vodič za kupovinu: Budžetske konfiguracije

Dolazi nova godina i verujemo da će određeni deo čitalaca želeti da se "ponovi" novim računarom za ovaj praznik. Poslednji dani pre nego što će stopa PDV-a za računare i računarske komponente biti povećana, uz potencijalne akcije domaćih prodavaca su možda najpovoljniji momenat da se obradujete novim PC-em. Mi smo napravili tri zanimljiva predloga koja će se obratiti onima sa plićim džepom, pošto verujemo da je većina nas u ovim trenucima u stisci sa novcem. Uostalom, za one sa malo ograničenja u budžeta šansa da naprave grešku je minimalna, zar ne?

Nebojša Todorović

Iako uskoro možete očekivati klasičan vodič za kupovinu hardvera, koji se tradicionalno objavljuje u ovom periodu, rešili smo da napravimo još jedan tekst koji će biti nešto specijalizovaniji. Konkretno, probaćemo da vam preporučimo komponente za tri tipska PC-ja koje smatramo da bi mogli biti zanimljivi. Ovaj pristup može biti malo problematičan, jer uvek postoje brže i malo skuplje, odnosno malo jeftinije i neznatno sporije komponente, sa manje ili više mogućnosti.
 


 

Sve nam je to jasno i zato imajte u vidu da su u pitanju samo smernice koje bi mogle da vam pomognu prilikom sklapanja računara. Naravno, uvek birajte hardver na osnovu sopstvenih potreba, ali ćemo se mi potruditi da vas usmerimo na što bolji put. Odlučili smo se da teme za ove računare budu jeftina konfiguracija za igranje, nešto skuplji (ali i dalje pristupačan) gejming PC i jednostavna Office mašina. Krenimo redom...


APU računar

 (300 do 350 evra)

Realno gledano, kada tražimo najjeftiniji računar koji će i dalje biti u stanju da "potera" najnovije naslove uvek, pre ili kasnije, završimo na APU-u. Jednostavno, sve računice padaju u vodu sa diskretnom grafikom, jer se vrlo lako premaši željena cena iz prostog razloga što imate jednu komponentu viška koju APU odlično pokriva. Reč je naravno o grafičkoj karti, odnosno integrisanom GPU-u. Mi bismo se odlučili na najnoviji A10-6790K ili čak A10-6700 koji poseduju četvorojezgarni procesor u kombinaciji sa Radeonom HD 8670D. Ovaj APU bez problema izlazi na kraj sa popularnim igrama kao što su WoT, LoL, HoN i sl. Čak i novi naslovi poput FarCry "trojke" su igrivi na nižim rezolucijama što je stvarno sjajno.
 


 

Kao osnova za ovakav PC bismo se odlučili na neku od jeftinijih ploča, ukoliko smo u "jurnjavi" za što nižom ceno. Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 će svakako sjajno odraditi posao i zadovoljiti potrebe većine korisnika. Uz to, preporučujemo da ugradite i barem 4 GB DDR3 memorije. Idealna varijanta je uzeti kit od 2 x 2 GB koji će raditi na minimalno 1600 MHz po fabričkoj specifikaciji. Uz malo sreće uštedećete novac, a sve su šanse da će RAM raditi i na 1866 MHz.
 


 

To je bitno iz prostog razloga što se grafički procesor u APU-u oslanja na sistemsku memoriju. Što brža memorija, to će biti bolji rezultati u igrama. Mi smo našli da je "sweetspot" na oko 1866 MHz, jer sve preko toga APU izuzetno slabo koristi. Mi smo u cenovnicima našli Kingstonov HyperX Black kit od 2 x 2 GB DDR 1600 MHz koji bi mogao biti odličan odnos cene i performansi.

Kada ste sklopili ove osnovne elemente ostaje da se opremite uređajem za smeštanje podataka. Ovo je isuviše širok pojam da bismo mogli da damo konkretnu preporuku, ali iz iskustva koje smo imali kada smo letos pripremali veliku uporedni test hard diskova, definitivni pobednik je bio Seagate Barracuda 7200.14 kapaciteta 1 TB. Naravno, uvek možete da uzmete neki koji vam više odgovara i prosto birajte po sopstvenoj intuiciji. Naravno, pazite da vam odgovara kapacite, gledajte da kao sistemski disk ploče rade na 7200 obrtaja u minuti i da je garancija odgovarajuća.
 


 

Na kraju, ostaje izbor kućišta i napajanja. Nemojte uzimati najjeftinije koje nađete u prodaji, već slobodno uzmite neko koje je potpisano nekim iole kvalitetnim proizvođačem. Generalno, gledajte da bude u okvirima između 500 i 600 W, a modeli koje možete uzeti u uži izbor su Cooler Master GX Lite ili neki od ekvivalentnih Chieftec modela. Na ovaj način nećete ostati limitirani ukoliko naknadno dodate neki od Radeona HD 6670 koji može da radi u Dual-Graphics režimu efektivno udvostručujući performanse.


 

Kućište birajte prema sopstvenim preferencama, jer je izbor zaista veliki, a ukusi se razlikuju. Mi smo u najjeftinijoj kategoriji velike pristalice BitFenix modela kao što su Merc Alpha i Merc Beta, jer nude kvalitetnu izradu po relativno niskoj ceni. U klasi ispod za oko 2500 dinara vam ostaje Blueberry BC-G52 koji možda nije toliko popularan, ali smo se uverili iz prve ruke da je za klasu iznad svih drugih "kineza" sa kojima smo se susretali.


Prednosti ovakve konfiguracije:

- Dobar integrisan grafički podsistem
- Povoljna cena
- Dosta prostora za nadogradnju (grafička karta, dodatni RAM itd.)

Gaming konfiguracija srednje klase

Dok kod prethodne konfiguracije nema mnogo "pametovanja", ovde stvari stoje mnogo drugačije. Veći budžet sa sobom nužno nosi i više mogućnosti. Ovde se već možemo podeliti na AMD ili Intel tabor, ali što se nas tiče daćemo predlog za oba, pa kome šta više imponuje. Kompromis je ponekad najbolja opcija, zar ne? Ideja ove konfiguracije je da se što više sredstava iz zadatog budžeta usmere prema grafičkoj karti, ali naravno ne po svaku cenu. Stvar je dobre optimizacije, ali je jedna stvar sigurna. Ni najbolji Core i7 iz Extreme serije vam neće obezbediti nikakve performanse ukoliko imate GeForce GT 610 ili Radeon HD 6350. Stoga, najbitnije je baciti akcenat na ono što vam je najbitnije.

 


 

Kako su moderni procesori doboljno brzi za većinu aktuelnih igara u slučaju Intela ne bismo išli dalje od procesora kao što je Core i3 4130 koji zahvaljujući HyperThreading tehnologiji čini da operativni sistem vidi četiri logička jezgra. Ipak, reč je o modernom dvojezgarnom procesoru baziranom na 22-nanometarskoj Haswell arhitekturi. Sa taktom na 3.4 GHz, ovaj CPU je više nego dovoljan za sve nove igre, a cenom ne prelazi magičnu cifru od 100 evra. Ploča za ovakav PC bi mogla da bude neka sa H87 čipsetom u slučaju da želite da pravite što manje kompromisa, odnosno ukoliko ste voljni da se odreknete po koje tehnologije, SATA i USB 3.0 porta, slobodno posegnite za znatno jeftinijim B85. Naš izbor bi bio Gigabyte GA-B85M-HD3 koji je dovoljno opremljen, ali veoma jeftin za jednu Intel baziranu ploču.
 


 

Ukoliko ste AMD orijentisani, mi bismo se svakako odlučili za FX-6300 procesor koji poseduje šest jezgara koji je jedan od najboljih modela iz AMD-a kada govorimo o odnosu cene i performansi. Karakteriše ga visok radni takt, velika količina keš memorije i jako dobre performanse u klasi. Cenovno se nalazi rame uz rame za pomenutim Core i3 modelom, a pravilo je da sa AMD-om možete dodatno uštedeti na matičnoj ploči. Mi to ne bismo radili, jer nam je ASUS M5A99 EVO R2.0 jasan favorit sa čim će se složiti i mnogi posetioci foruma.
 


 

Što se RAM memorije tiče, ovde nema mnogo potrebe mozgati ponovo. Pomenuti HyperX Black je odličan izbor, a u pogledu kapaciteta, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, se odlučite na 4 ili 8 GB. Više je uvek bolje i 8 GB RAM-a danas obezbeđuje veliki komfor uz sigurnost da u narednih godinu ili dve dana nećete morati da vršite nadogradnju. Što se hard diska tiče, ovde važi pravilo isto onome koje smo spomenuli na prethodnoj stranici. Uzmite neki od modela koji rade na 7200 RPM ukoliko planirate da bude sistemski disk. Kako nam je tema igrački PC niže srednje klase i dalje smatramo da SSD nije prikladan. Prosto, ispod 120 GB nije najsrećnije rešenje, a cene su još uvek visoke za budžetska rešenja.
 


 

Dolazimo i do grafičke karte, koja treba da bude dovoljno brza da izađe u susret svim aktuelnim naslovima. Mi bismo za naš računar u ovoj ceni odabrali Radeon R9 270X koji je definitivno trenutni BestBuy. Reč je o grafičkoj karti nove generacije koja poseduje 1280 Stream procesora, brzu GDDR5 memoriju, široku 256-bitnu magistralu i povrh svega cenu manju od 200 evra. Naša preporuka ide u pravcu Sapphire-a koji je nedavno imao promociju na kojoj su nudili svoj Dual-X model za svega 17.000 RSD. Trenutno, ova ponuda nije aktuelna, ali budite spremni da se oko nove godine ponovo "desi čudo".
 


 

Što se kućišta i napajanja tiče, ovde definitivno sve zavisi od vas i želje da uštedite. Na našem uporednom testu jeftinijih kućišta Fractal Design Core 3000 je ostavio najbolji utisak, tako da smo skloni da ga preporučimo kao idealan izbor za konfiguraciju poput ove. Napajanje za ovakav računar treba da bude nešto bolje, posebno ukoliko napravite kombinaciju zasnovanu na AMD procesoru koji ima gotovo dvostruko veći TDP od Intelovog rešenja. Nama je za oko zapalo Super Flower SF650P14P koje ima prilično povoljnu cenu, a pritom je reč o kvalitetnom proizvođaču koji svoju elektroniku isporučuje mnogim zvučnim brendovima. Alternativno, ukoliko preferirate imena koja su vam od ranije poznata, uvek možete pronaći Thermaltake Smart SPS-630M.
 

Prednosti ovakve konfiguracije:

- Mogućnost igranja svih aktuelnih igara u 1080p
- Odličan balans (za namenu igranja)

 

 

Office konfiguracija

(180 do 220 evra)

Za one koji žele tih PC čija će namena biti da obavlja samo osnovne zadatke, kao što su rad u MS Office paketu, surf i eventualno konzumiranje lake multimedije, odabir komponenti treba da bude orijentisan na nisku potrošnju, tih rad i naravno što nižu cenu. Opet se postavlja pitanje Intel ili AMD? Sa jedne strane Intel ima prednost u pogledu TDP-a, što itekako može da znači onima koji žele da ova mašina bude što hladnija i tiša. Sa druge, tu je AMD sa svojim APU-om, koji ima veći TDP i potencijalno bolje grafičke performanse. Ipak, za ovakav kompjuter, koji će mahom biti rasterećen od ozbiljnih zadataka, mi bismo ipak odabrali što manju potrošnju i što tiši rad.
 


 

Sve zavisi od potreba, ali naš izbor je Intel Pentium G3420 koji je napravljen u modernoj litografiji od 22nm, a namenjen je LGA 1150 soketu. Veoma je sličan Core i3 modelima iz ove generacije uz izostanak HT-a koji za jedan HTPC nije posebno bitan. Dobra vest je da ima i integrisani Intel HD Graphics. Iako nije u klasi iGP-a iz boljih APU-ova, za Office mašinu je zaista to jako malo bitno.
 


 

Za ovakav PC nam je potrebna i realtivno jeftina matična ploča, tako da bismo se opredelili za GA-H81M-HD3 koji i pored niske cene poseduje USB 3.0 i SATA 3. Čak i video izlazi nisu svedeni samo na zastareli D-SUB, već ploča raspolaže i sa HDMI, odnosno Display Portom. Što se memorije tiče, ostaje pravilo više je bolje, ali u ovom slučaju više od 4 GB, verujemo da zaista nije potrebno. Naravno, ovo je samo naš savet, pa je moguće da se neko i ne složi sa tim. Bilo koji moduli će sasvim dobro odraditi posao, pa i sa DDR3 koji radi na 1333 MHz možete dobiti odlične rezultate. Za ove potrebe tu su Kingston Value, Transcend, pa čak i povoljni Corsair moduli. Njihova cena je vrlo povoljna, a ni sa jednim ne možete pogrešiti. Naravno, ukoliko vam par evra ne pravi razliku, slobodno se odlučite na module od 1600 MHz.
 

Hard disk u ovoj mašini verovatno nema posebno mnogo razloga da bude ogromnog kapaciteta. Stoga, odaberite neki model od 500 GB, kao što je Western Digitalov WD5000AAKX. Reč je o veoma dobrom hard disku koji je opremljen sa pločama brzine 7200 RPM, 16 MB keš memorije i podrškom za SATA 6 Gbps interfejs. Predstavlja dobar izbor za sistemski disk u budžetskim konfiguracijama.
 


 

Smeštanje ovih komponenti u kućište koje dolazi zajedno sa napajanjem ima najviše smisla. Prosto, za ovakav PC nema potrebe nabavljati posebno snažno napajanje kada mu je energetska zahtevnost potpuno minimalna. Sa tim u vidu, pronašli smo Cooler Master Elite 361 (RC-361-KKR-400). Istina, nije posebno privlačno u estetskom smislu, ali je stiže zajedno sa Cooler Masterovim napajanjem od 400 W. Sve to po ceni od nekih 40-ak evra, što je jako dobra ponuda.  Na ovaj način se dobija odlično rešenje da se zaokruži kompletan računar sa minimalnim troškovima.
 

Prednosti ovakve konfiguracije:

- Mala potrošnja energije
- Niska disipacija toplote
- Nema potrebe za dodatnim ventilatorima
- Tih rad
- Cena
 

Par reči za kraj...

Primetićete da nismo pomenuli optički uređaj. Prosto, većina vas koja čita ovaj tekst verovatno je sačuvala stari od prošlog PC-a, a uz to u vreme kada DVD rezači koštaju dvadesetak evra teško je sa sigurnošću reći koji model preporučiti. Konkretno, autor ovog teksta dugo nije imao nikakav kontakt sa istim, tako da ovde moramo da vas "ostavimo u mraku", mada sumnjamo da možete da pogrešite.
 


 

Bilo kako bilo, ovo su preporuke za naše tri budžetske konfiguracije koje prate trenutnu ekonomsku situaciju mnogih naših čitalaca. Nadamo se da smo bar malo pomogli u donošenju odluke i da će vam naše smernice pomoći pri kupovini. Imajte u vidu da smo ciljali specifičnu ciljnu grupu, koja ne smatra grafičke karte od 250 evra "srednjom klasom", niti insistira na very high detaljima u igrama u Full HD (ili čak preko toga) rezolucijama. Otuda i naš odabir, koji je imao za cilj da jasno izdvoji i preporuči korisnicima šta bi mogli da nabave u slučaju sklapanja budžetske konfiguracije. Naravno da postoji veliki broj alternativa, ali mi smo želeli da koliko god možemo uprostimo stvari, a ne da ih činimo još komplikovanijim. Do narednog čitanja!

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu hardvera, Q4 2013

Test: Intel NUC DN2820FYKH

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209