Greška

Došlo je do greške.

Vodič kroz mehaničke tastature

16.04.2016 09:45 | 0 Hardver
Vodič kroz mehaničke tastature

Mehaničke tastature su sasvim posebna kategorija među tastaturama. Mnogi će reći, kraljevi periferija, naročito za one koji intenzivno koriste svoje računare, odnosno svoje tastature, bilo za igranje, bilo za kuckanje. Objašnjavamo sve pojmove vezane za njih, i istovremeno savetujemo kako da se postavite prilikom kupovine.

Mehaničke tastature - osnovni pojmovi

Mehaničke tastature su relativno nova stvar u svetu računarskih periferija, iako zapravo predstavljaju povratak starom konceptu, kroz noviju, usavršenu formu i raznovrsna rešenja. Kako smo svesni da veliki broj korisnika nije adekvatno informisan o samom pojmu i vrstama mehaničkih tastatura, kao i razlikama između njih (koje mogu biti vrlo značajne), rešili smo da napišemo svojevrstan vodič koji će vam odgovoriti na sva pitanja. Mehaničke tastature, od A do Š, u pitkoj formi, da svima bude jasno. Saznaćete puno toga, a ponajviše zašto na ovakve tastature vredi dati poveće sume novca...


Mehaničke tastature su veoma skupi komadi hardvera. Koštaju petocifren dinarski iznos, od desetak hiljada pa naviše. Zašto dati toliki novac, pa još za tastaturu? Vredi li to tih para? Šta dobijam time? To su samo neka od pitanja koja interesuju naše čitaoce, pa smo rešili da im pomognemo putem davanja egzaktnih i eksplicitnih odgovora. Iako već neko vreme pišemo testove mehaničkih tastatura, treba priznati da se nismo dovoljno potrudili da jasno objasnimo njihove prednosti, a posebno da nismo objasnili koje su razlike među njima, a razlike su znatne. Tome je doprinelo i stihijsko pojavljivanje različitih mehaničkih tastatura.

Mehaničke tastature, od A do Š, u pitkoj formi, da svima bude jasno

Tastature su jedna od osnovnih periferija. Kada razmislite, glavni ulazni i izlazni uređaji PC računara su tastatura i miš (ulaz) odnosno monitor (izlaz). Praksa pokazuje da je uvek dobro investirati novac u ove stavke, jer upravo sa njima vršimo najviše interakcije sa računarom, i drastično utiču na kvalitet iskustva u korišćenju. Stoga i želimo da objasnimo ko bi i zbog čega trebao da razmisli o investiranju u mehaničku tastaturu. Naravno, ona nije za svakoga, nemojte misliti da toga nismo svesni. Trudićemo se da pišemo na što jednostavniji način, kako bi nas što više čitalaca razumelo. Pođimo najpre od osnovnih pojmova...


Mehaničke tastature - pojam

Šta su mehaničke tastature? To su tastature koje ispod svakog tastera imaju svičeve, to jest prekidače. Dakle, mehanizam ispod svakog tastera, sa blago različitim karakteristikama. U zavisnosti od tipa prekidača, rešenja u konstrukciji i tome slično, tasteri imaju različite odlike, kao što su dubina hoda, tip klik, buka koju izazivaju i po tome se tastature ponajviše razlikuju. Ovaj tekst nije vodič i kroz mehaničke tastature i sve prateće tehnologije, već samo kroz ono što treba znati o njima. Stoga se nećemo upuštati u razne dodatne priče, već ćemo se truditi da što konkretnije objasnimo osnove.

tastature2.jpg


Mehanika protiv membrana

Na današnjem tržištu dominiraju membranske, ili scissor-switch (makaze-prekidači) tastature, makar kada govorimo o količinama. Iako postoje još mnoge tastature, za potrebe ovog članka ćemo se u ovom delu fokusirati na membranske tastature kao najrasprostranjenije, i kao glavnog protivnika mehaničkih tastatura, u filozofiji i konceptu korišćenja.

tastature3.jpg

Membranske tastature se baziraju na korišćenju savitljive membrane, kao svojevrsnog sloja ispod tastera. Kada se pritisne taster, membrana ispod njega se takođe pritisne i pravi kontakt sa slojem ispod. Membranske tastature imaju nekoliko mana. Prva je da praktično nema nikakve taktilne povratne informacije, za razliku od mehaničkih tastatura. Druga je da se taster mora pustiti do kraja da bi se registrovao naredni pritisak, dok kod mehaničkih tastatura to nije slučaj i kod njih to rezultuje popriličnim stimulansom za brže kucanje. Takođe, usled nedostatka taktilnih povratnih informacija, ruka i prsti se naprežu više nego što je to slučaj sa mehaničkom tastaturom, posebno kada se korisnik navikne na nju.

tastature7.jpg

Mehaničke tastature su daleko, daleko dugotrajnije, i performanse im se ne degradiraju sa protokom vremena. Isto tako, to su jedine tastature koje se mogu pritisnuti u bilo kakvoj kombinaciji sa ko zna kolikim brojem tastera, gde će se registrovati svi simultani pritisci. Ovu osobinu često nazivamo full N-Key Rollover (treba voditi računa da je ovo u punoj meri dostupno samo na PS/2 konektorima). To je takođe pogodno za korisnike koji izuzetno brzo kucaju i koji su u stanju da postignu izuzetno visoke brzine koje na drugim tastaturama jednostavno ne bi bile moguće.

tastature6.jpg

Scissor-switch tastature su neka vrsta pokušaja imitacije mehanike putem ukrštenih slojeva plastike (ergo, scissor odnosno makaze). I dalje se koristi troslojna membrana, u kombinaciji sa gumiranim kupolicama. Ovakve tastature su nešto skuplje od tipičnih membranskih, imaju veoma mali razmak između tastera i ograničeni fidbek, ako ga imaju uopšte. U principu su tihe i zahtevaju veoma malu aktivacionu silu, slično membranskim tastaturama, a po čemu se dosta razlikuju od mehaničkih tastatura.

tastature5.jpg

Naravno, membranske tastature imaju i svojih prednosti. Pre svega, veoma su jeftine. Jeftinoća je jednako dostupnost. Druga prednost jeste da mogu biti dostupne u gotovo neograničenom broju oblika, dizajna i tome slično. Zbog toga ima izuzetno puno modela koji na jedan ili drugi način bivaju prijemčivi korisniku. Tipičan primer bi mogle biti ultra-kompaktne tastature, ili zakrivljene tastature, koje su takođe dobar primer. Isto tako, mogu se koristiti ravni, cilindrični ili neki drugi zakrivljeni tasteri, dok mehaničke tastature skoro bez izuzetka koriste cilindrične tastere.

tastature4.jpg

Prosto, sa membranom proizvođač može da pravi/izvodi svašta, dok je sa mehaničkim tasterima prilično ograničen što se tiče formi i dizajna. Ceo mehanizam traži određenu količinu prostora, a koncept predviđa upotrebu tastera pune veličine.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine miša

Upoznajte Xonar seriju

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209