Greška

Došlo je do greške.

Utility: ASUS GPU Tweak

30.06.2011 11:00 | 0 Software/Web
Utility: ASUS GPU Tweak

Sa predstavljanjem GeForce GTX580 Matrix Platinum modela, ASUS je na svetlost dana izbacio i novi program za fino podešavanje grafičke kartice u vidu overkloka, promene napona, monitoringa i još dosta toga. Ovaj softver je pravi „All in one“ komplet za sve koji žele da iz svoje grafičke kartice izvuku maksimum. Što je najbolje od svega, ukoliko niste vlasnik ASUS-ove grafičke karte nemojte preskočiti ovaj tekst, GPU Tweak „saraNebojša Todorović

ASUS GPU Tweak


GPU Tweak je javno dostupan svim korisnicima, a može se preuzeti na ASUS-ovom zvaničnom sajtu. Nakon instalacije je neophodan restart računara za njegovu potpunu funkcionalnost. Kada ga pokrenete dočekaće vas prozor koji će vam ponuditi neke od dobro poznatih i željenih opcija za sve kojima je bitno da izvuku maksimum iz svojih grafičkih kartica. Naravno, vizuelni stilovi ovakvih programa se razlikuju, a kao i neke druge overkloking alatke, i ovaj softver se zasniva u velikoj meri na već dostupnim aplikacijama kao što su RivaTuner i GPU-Z iz prostog razloga što su to proverene aplikacije. Upravo iz tog razloga je logika jednostavna, zašto bi pravili nešto novo kad već postoji savršeno upotrebljiv alat za ovakve stvari koje se samo mogu redizajnirati u stilu firme. Što se nas tiče – pun pogodak!

 

 

Pri pokretanju GPU Tweak-a dostupne su vam osnovne mogućnosti za overklok kartice, brzine obrtaja ventilatora i, ukoliko to kartica podržava, promenu napona za određene elemente kartice (GPU, Memorija, PLL i sl.). Sve ovo se nalazi pod stavkom „Tuning“ i u okviru nje će većina zadovoljiti svoje potrebe. Treba napomenuti da možete podešavati kako 3D mod, tako i 2D mod kartice, a ukoliko ne želite da se njene frekvencije dinamički menjaju, postoji opcija koja „gasi“ 2D mod. Na ovaj način će vaš GeForce ili Radeon uvek raditi na maksimalnom taktu.

 

 

Možete praviti sopstvene profile kako za frekvencije kartice, a ujedno postoji i mogućnost stvaranja profila za brzinu ventilatora preko jednostavnog dijagrama. Ovo može biti veoma korisno, ukoliko ne želite da fiksirate broj obrtaja ventilatora na jednu vrednost, a u isto vreme vam automatski režim od strane proizvođača ne odgovara. Jednostavno u dijagramu postavite vrednost brzine ventilatora za određenu temperaturu i to je sve. U okviru glavnog ekrana imate još nekoliko opcija, a to je „Live Update“ koji će za ASUS-ove modele grafičkih kartica proveravati na redovnoj bazi da li je svežija verzija BIOS-a izašla. Naravno, ukoliko ne želite automatsko proveravanje, već manuelno, to se može podesiti i sledećeg taba, odnosno opcije „settings“.

 

 

Podešavanja se otvaraju unutar glavnog prozora i daju vam mogućnost da promenite poveći broj stavki. Ona su podeljena u pet tabova i u principu pokrivaju sve što je potrebno. Tu možete podesiti da li će se GPU Tweak i njegov integrisani monitor pokretati zajedno sa Windows-om i da li će se minimizirati, kao i da li će Live Update sistem biti automatski ili manuelan i slično. Korsna je i opcija za pravljenje „hotkey“ prečica koje mogu biti veoma korisne za promenu overklok profila „u letu“.

 

 

Poslednja opcija u vertikalnom levom delu glavnog ekrana je „info“ koji je zapravo prečica do brendiranog GPU-Z programčića sa kojim se većina korisnika verovatno već srela. Ovaj mali softverski alat će vam dati gotovo sve informacije o vašoj grafičkoj kartici, kao što je na primer broj Stream procesora, GPU koji poseduje, tip memorije, FillRate i memorijski „bandwidith“ koji ostvaruje i još mnogo toga. Drago nam je da se ASUS odlučio za saradnju sa techpowerup-om, jer je ovo verovatno jedan od najčešće korišćenih programa za dijagnostiku kada su grafičke kartice u pitanju.

 

 

U levom donjem ćošku se nalazi još jedna prečica koja pokreće monitoring. Kada je pokrenete u novom prozoru će se otvoriti veliki broj grafikona koji aktivno prate niz stavki kod vaše grafičke karte. Pokriveno je praktično sve, a tu mislimo na frekvencije, temperature, napone i brzinu ventilatora. U svakom momentu možete videti kako se menjala temperatura, tako što prećete mišem preko odrećenog trenutka. Možete ga jednostavnim klikom i zabeležiti, kao referencu ili da vidite kako su se ostale stavke menjale u tom trenutku.

 

 

Novi softver koji je ASUS ponudio korisnicima je fantastičan i ogroman napredak u odnosu na SmartDoctor koji već godinama izgleda zastarelo, a sa velikom inicijativom ostalih proizvođača (MSI Afterburner, Sapphire Trixx i slično) bilo je krajnje vreme da se i ASUS uključi u kompletnu priču oko izrade sopstvenog softvera. Drago nam je i to da je ova aplikacija (ili možda set aplikacija? prim. aut.), otvorena za modele ostalih proizvođača, za razliku od SmartDoctora koji je bio ograničen isključivo na ASUS prozivode. Mi smo ovim pregledom želeli da vam opišemo mogućnosti novog softvera, a istovremeno da slabije upućene korisnike uputimo u opcije koje ovakve utility aplikacije donose, kako bismo otklonili izvesne strahove ili možda predrasude koje imaju prema korišćenju opcija koje ovakvi upravljački programi donose.
 

#263; godinama izgleda zastarelo, a sa velikom inicijativom ostalih proizvo

Deset naizgled suvišnih saveta za korišćenje Windows PC računara

How To: Nvidia Control Panel

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509