Greška

Došlo je do greške.

Uporedni test: računarska kućišta od 30 do 60 evra

17.11.2013 21:42 | 3 Hardver

Nebojša Todorović

Uporedni test: Kućišta od 30 do 60 evra

Celoj priči smo pristupili vrlo jednostavno. Modele sa cenom ispod 30 evra smo izbacili iz priče, jer bismo na vrat nabacili ogroman broj generičkih kućišta kod kojih zaista ne bilo mnogo toga da se kaže, a i verujemo da većina kupaca ionako ne zalazi u detalje kada se odlučuju za neki od najjeftinijih proizvoda. Sa druge strane, kako pređete magičnu cifru od 3000 dinara, ponuda postaje vrlo šarena i već se mogu naći kućišta koja zaista privlače pažnju.
 


 

Koliko god smo se trudili da dođemo do nekih proizvođača kao što je Thermaltake, Bitfenix, NZXT iako su se nalazili u cenovnicima, dobijali smo informaciju da nisu trenutno na stanju ili da se čak ni ne zna kada će ponovo biti, pa smo rešili da napravimo presek i od postojećih izaberemo nama zanimljive primerke. Uostalom, dosta od pojedini testirani modeli se u nekoj sličnoj i blago modifikovanoj verziji pojavljuju pod različitim imenom, tako da će ovaj test lako pokazati šta možete očekivati za uloženi novac.
 


 

Kako smo se susreli sa povećim brojem kućišta, nismo se bavili previše nepotrebnim opisivanjem nekih karakteristika koje se podrazumevaju, već smo akcenat bacili na detalje koji su nam bili zanimljivi i koji smatramo da bi mogli da vam privuku pažnju. Posebno iz razloga što je kvalitet izrade, upotrebljenog lima u klasi vrlo sličan čak i između različitih proizvođača, pa ukoliko nismo naletali na neke izuzetke, višestruko ponavljanje istih rečenica bi ovaj tekst učinili monotonim i repetativnim.
 


 

Kao što smo već rekli u uvodu, dopada nam se činjenica da proizvođači zaista teže da ponude mnogo mogućnosti skupljih modela u ovom cenovnom rangu. Neki to rade kroz broj isporučenih ventilatora, neki tako što uvode razna rešenja iz viših klasa, a neki upotrebom kvalitetnijih materijala ili jednostavno agresivnim dizajnom. Kako god, izbor je šaren i verujemo da svako može da nađe nešto što smatra da mu "leži".
 

 

Dosta teoretisanja, krenimo redom...

Cooler Master N200

Reč je o pripadniku nove serije Cooler Master proizvoda, koja se krije iza oznake "N". Najmanji od ukupno tri člana porodice, N200 je zaista simpatičan mališa. Crne boje i minijaturnih dimenzija, podseća na neki od HTPC modela. Reč je o mini ATX kućištu u kom se mislilo na mnogo toga. Veliki protok vazduha je osiguran očiglednom činjenicom da je kompletna prednja strana izvedena poput saća.
 


 

Prednji panel je orijentisan vertikalno i krije ukupno tri USB-a od kojih dva odgovaraju 2.0 standardu, a jedan 3.0. Ukoliko vam se jedan USB 3.0 konektor čini nedovoljnim, ne zaboravite da je reč o kućištu čija cena ne bi trebala da pređe 35 evra. Pritom, N200 ima još dosta toga čime može da se pohvali, ali ćemo o tome kasnije. Nastavimo sa prednjim panelom koji još poseduje dva audio priključka za mikrofon i slušalice.
 


 

Pametnom organizacijom, Cooler Master je postigao da mnogo toga može da stane u N200. Tu su dva XtraFlo ventilatora, a pritom ima prostora za još dva komada na boku i "plafonu". Pored toga, napred možete staviti radijator za vodeno hlađenje od čak 240mm, što je doduše vrlo komplikovano za izvesti, jer bi creva morala da idu kroz kompletno kućište. Ipak, činjenica da je izvodljivo je za svaku pohvalu.
 


 

Takođe, dugačke grafičke karte mogu bez problema da stanu, jer su kavezi za optičke uređaje i hard diskove razdvojeni. Naravno, ovaj potez je "pojeo" nekoliko mesta za iste, ali sumnjamo da će iko želeti da trpa gomilu hardvera u miniATX model. Na kraju, ne zaboravimo i da je enterijer crn, da je ostavljen prostor za backplate i da su ugrađeni odbojnici od gume za napajanje kao i filter za prašinu.
 

Sve u svemu, Cooler Master N200 je malo, ali vrlo praktično kućište, koje može da posluži odlično svakom ko raspolaže ograničenim prostorm. Čak i ukoliko imate "ozbiljniju" mašinu koju biste smestili unutra. Čak može da bude i dobra alternativa za recimo HAF XB koji je poprilično skup, a jedina prednost mu je, po našem mišljenju, horizontalna orijentacija i X-Dock mogućnost. Ipak, ukoliko vam vertikalno postavljanje kućišta nije problem, ovo je odličan način da napravite sjajan HTPC, a da za kućište izdvojite gotovo dvostruko manje novca.


Prednosti:

- Kvalitetna farba
- Protok vazduha sa dva isporučena ventilatora od 120mm
- Mogućnost montiranja 240mm radijatora za vodeno hlađenje
- Prostor za velike grafičke karte
- Sjajan za HTPC
 

Nedostaci:

- Po dva slota za optikčke uređaje i HDD-ove
- Nogice kućišta su mogle biti izrađene od malo finije gume
- Sjajna plastika na prednjoj strani se lako grebe

 

Cooler Master N400

Već iz same oznake nije teško pretpostaviti da je ovaj model vrlo sličan prethodnom. Naime, N400 pripada istoj seriji, a deli identičan simplistički dizajn koji karakteriše i N200. Glavna razlika je u dimenziji i u funkcionalnosti koji donosi veći prostor. Izrada je identična, kao i kvalitetna "hrapava" crna farba koja čini da se površine kućišta presijavaju na svetlu. Unutrašnjost je takođe crne boje, što ostavlja dosta prostora da napravite zanimljiv kontrast sa komponentama i kablovima. Spolja, N200 i N400 su veoma slični, prednja površina je napravljena tako da omogućava veliki protok vazduha. 

Prednji panel sa konektorima je takođe orijentisan uspravno, ali je bogatiji za nekoliko detalja. Pre svega tu su sada po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta, što je odlična vest, kao i prekidač koji gasi odnosno pali LED ventilator. U pogledu ostalih karakteristika prednje površine, N200 i N400 su praktično identični. Izuzetak je broj proreza za optičke uređaje kojih ima tri, umesto jednog što je posledica većih dimenzija. Desni bok krije i otvor za dva ventilatora ili veliki radijator za vodeno hlađenje od 240mm. Alternativno, veliki radijator možete smestiti i na "plafon" kućišta sa unutrašnje strane. Svi ovi otvori su osigurani filterima za prašinu, tako da samo na mestima gde je predviđeno da vazduh izlazi nema filtera.
 


 

Unutrašnjost je veoma prostrana, sa otvorima za kabliranje, kao i za kulere sa backplate-om koji će olakšati njihovu montažu, čak i kada je računar već sklopljen. Sistem montaže je izvede putem jednostavnog plastičnog mehanizma, koji su redizajnirani, mada moramo priznati da nam se stari sistem više dopadao. Cooler Master N400 isporučuje sa tri XtraFlo ventilatora, od kojih su dva smeštena napred, a jedan nazad. Pored toga, ima dovoljno mesta za dodatne tako da možete napraviti ogroman protok vazduha, ali budite spremni da u tom slučaju redovno čistite kućište od prašine. Iako omogućava montažu velikog broja optičkih uređaja, a posebno hard diskova, nekako nam se ne dopada to što nema odvojivog kaveza za HDD-ove. Ipak, verujemo da prostora neće zafaliti, ali je lepo imati ovu mogućnost na raspolaganju.
 


N400 izgleda kao povećani N200, s tim što nam je i dalje N200 nekako simpatičniji. Ipak, veći model predstavlja odličan izbor u klasi i svakako će se dopasti onima koji cene jednostavan i nenapadan dizajn. Minimalizam je definitivno ideal kojim se Cooler Master vodio prilikom dizajna ovog kućišta, što je svakako pohvalno. Funkcionalnosti ne manjka i vidi se da je reč o novom modelu koji implementira većinu modernih rešenja, od kojih su neka i iz klase iznad.


Prednosti:

- Kvalitetna farba
- Protok vazduha sa tri isporučena ventilatora od 120mm
- Ukupno osam pozicija za ventilatre
- Mogućnost montaže do 8 hard diskova
- Mogućnost montiranja 240mm radijatora za vodeno hlađenje na dve pozicije
- Tri filtera za prašinu
 

Nedostaci:

- Nemogućnost uklanjanja slotova za hard diskove makar delimično
- Nogice kućišta su mogle biti izrađene od malo finije gume
- Sjajna plastika na prednjoj strani se lako grebe

Fractal Design Core 3000

Kompanija Fractal Design je poznata po kvalitetnim proizvodima u svakom segmentu i iako je na samoj granici kada je cena u pitanju, po našem mišljenju predstavlja fenomenalan izbor. Kvalitet izrade i upotrebljenog metala je jasno iznad ostalih modela sa testa. Sve je deblje, robusnije i čvršće tako da imamo utisak da Core 3000 nije ništa lošiji u ovom aspektu od bilo kog drugog modela iz game proizvođača. Kvalitetna matirana plastika samo doprinosi ovom utisku, što nam se izuzetno dopada. Prednja površina je izvedena u formi mreže iza koje se nalazi filter, a iza svega toga je smešten ventilator.Na vrhu se nalazi panel sa konekcijama, kako bi prednja strana bila čista i minimalistički dizajnirana. Tu su četiri USB-a, od kojih dva odgovaraju 3.0 standardu, a nisu izostavljeni ni audio konektori i tasteri za paljenje i reset PC-a. Sve je složeno uredno i pravilno, karakteristično za ovog proizvođača. Ipak, ukoliko vam se kućište nalazi na stolu, pristup konektorima će zahtevati ustajanje svaki put. Sa druge strane, kada je ispod stola, pristup je izuzetno praktičan.Unutrašnjost je odlično dizajnirana i osmišljena, pa tako za Core 3000 imamo samo pohvale. Enterijer je potpuno crn uz bele detalje koji daju odličan kontrast. Upotrebljeni su crno-beli ventilatri, kao i nekoliko drugih elemanata. Dopada nam se veliki broj otvora za kabliranje i za montažu kulera sa backplate-om, a isto važi i za kavez namenjen smeštaju hard diskova koji je na sredini moguće ukloniti u slučaju da zafali mesta za veliku grafičku kartu. Takođe, sjajno su odrađene metalne fiokice za hard diskove koje imaju gumene suspenzore koji osiguravaju minimalizaciju buke nastale od vibracija koje proizvode HDD-ovi.Kod izduvnih ventilatora ne postoje filteri za prašinu što je i logično, dok je na usisnim pozicijama on prisutan. Pored toga što su vizuelno atraktivni, ugrađeni ventilatori imaju ojačane kablove, prečnik od 120 milimetara i veliki broj peraja. Dopada nam se to što je napajanje smešteno na dno kućišta i što ova pozicija ima četiri podeblja kupasta oslonca izrađena od mekane gume kako bi se prigušile i vibracije od napajanja. Na kraju, tu je i veoma fini filter sa spoljne strane kućišta koji štiti napajanje. Lako se vadi i održava što je još jedan plus.


 


Prednosti:

- Najkvalitetnija izrada od svih modela sa testa
- Odličan dizajn
- Protok vazduha sa tri isporučena ventilatora od 120mm
- Fioke za hard diskove sa gumenim odbojnicima
- Moguće ukloniti centralni "kavez" sa hard diskovima
- Lako održavanje filtera napajanja

Nedostaci:

- Bez posebnih nedostataka

Raidmax BlackStorm

Ovo kućište smo već detaljno testirali i reč je o prvom Raidmax modelu sa kojim smo se susreli. Raidmax modeli koje smo isprobali se vode potpuno drugačijim pristupom od onog koji karakteriše Fractal Design i Cooler Master. Umesto jednostavnih linija i minmalističkog dizajna Raidmaxove proizvode karakteriše šarenilo u ponudi i obraćanje mlađoj populaciji.

Realno gledano, BlackStorm je možda i najumereniji od ukupno četiri proizvoda ove kompanije. Ipak, futuristički dizajn bez prevelikih eksperimenata i nekoliko veoma simpatičnih rešenja koja nismo viđali u ovom cenovnom rangu će svakako probuditi interesovanje određene grupe korisnika. Prednja strana deluje kao da ima masivan plastični okvir koji okružuje optičke uređaje.
 


 

Sa obe bočne strane se nalaze mehanizmi za oslobađanje bočnih stranica, koje se otvaraju po horizontalnoj osi, što je zaista neuobičajeno. Na levom boku se nalazi mrežica izrađena od aluminijuma, na koju je moguće montirati dodatne ventilatore veličine do 180mm. Prednja strana krije i masku za ventilator u obliku saća. Iza njega se nalazi filter koji štiti unutrašnjost od prašine. Na kraju, tu je i ventilator izrađen od transparentne plastike koji je osvetljen plavim LE diodama. Sve to odaje specifičan "svemirski" dizajn, koji kao što smo već pominjali, neće imponovati baš svakome.
 


Prednji panel krije dobar izbor konektora, koji podrazumevaju po jedan USB 2.0, USB 3.0 i eSATA port. Možda bi bilo bolje da je stari eSATA zamenio još jedan USB 3.0, ali ni ovakva konfiguracija nije uopšte loša. Audio konektori i prekidači za paljejne odnosno reset računara su tu. Unutrašnjost je prostrana, ali nedostaju neki detalji koji imaju iskusnije firme. Prvenstveno mislimo na nedostatak proreza za jednostavniji pristup backplate-u kulera. U ostalim aspektima, Raidmax BlackStorm ne manjka. Tu je jednostavan sistem montaže pomoću plastičnog mehanizma, dva ventilatora montirana napred i nazad, kao i kavez za hard diskove koji se vadi tako što se okreće na šini pod uglom od devedest stepeni.Tu je i orignalni način otvaranja stranica, tako da možete vršiti intervencije na konfiguraciji olakšano, bez potrebe za vađenjem matične ploče. Ova mogućnost čini Raidmax BlackStorm unikatnim i veoma simpatičnim za one koji prefereriraju da "petljaju" oko PC-a na redovnoj bazi. Naravno, imajte u vidu da za ovako obaranje matične ploče morate imati izuzetno dobro odrađeno kabliranje.


 

Prednosti:

- Gomila praktičnih rešenja montaže
- Interesantan dizajn (uslovno)
- USB 3.0 i eSATA konektori
- Dva ugrađena ventilatora

Nedostaci:

- Malo tanji lim
- Bez otvora za kulere sa backplate-om

Raidmax Agusta

Dolazimo i do prvog Big Tower modela, koji definitivno nudi puno toga za relativno povoljnu cenu. Jedino što je diskutabilno je dizajn, pošto nije baš za svakoga. U klasičnom Raidmax maniru je napravljen agresivno i izgleda kao "alien" iz istoimenog filma. Ipak, ovaj "vanzemaljac" će biti interesantan mlađima, kao i okorelim gejmerima upravo zbog svog izgleda. Bilo kako bilo, ovo je jedan od onih proizvoda koji je isključiv po pitanju ciljne publike. Čak je i detalj na vrhu izrađen tako da izgleda kao kičma nekakvog bića.Osim ove specifičnosti, kućište je vrlo funkcionalno. Štaviše, nudi veliki komfor BigTower kućišta, po krajnje pristupačnoj ceni. Pritom, vrlo je interesantno organizovano i dobro organizovano. Kada ga pogledate sa bočne strane izgleda poput običnog kućišta postavljenog na naknadno dodatu platformu. Kada ga otvorite shvatite da to zaista jeste tako. Ovo rešenje čini Agustu manje čvrstom od onoga što smo očekivali.  Enterijer je crn i prostran, a ima sve potrebne otvore za kabliranje i backplate procesora. Ipak, utisak kvari to što je bočna strana isuviše blizu što kabliranje čini otežanim. Augusta je prosto prebogata u pogledu ventilatora, kojih ima čak sedam! Četiri su u glavnom delu i imaju prečnik od 120 milimetara, a ukupno tri su osvetljena.Donji deo kućišta krije dodatne slotove za hard diskove u vidu plastičnih fioka. Moguće je smestiti ukupno šet hard diskova, a oni su hlađeni sa ukupno tri ventilatora prečnika 80mm. Oni praktično prave vazdušni tunel, a zaštićeni su filterima za prašinu. Ovaj sistem je praktičan za svakoga ko poseduje veliki broj uređaja za smeštanje podataka koje želi da izmesti od ostatka komponenata.Kako je opremljen sa sedam ventilatora, prednji panel krije dva potenciometra od kojih jedan kontroliše brzinu obrtaja i koji je preko potreban za ovakvo kućište. Drugi se bavi intenzitetom osvetljenja i tu je radi estetike. Pored njih tu su u tri USB konektora od kojih je samo jedan USB 3.0. Nisu izostavljeni ni audio portovi, a jedina zamerka ide na račun dve LED indikacije koji na ovako futurističkom kućištu deluju krajnje retro što smatramo da je Raidmax mogao daleko bolje da reši.Dakle, Raidmax Agusta je jedini primerak na testu koji karakterišu BigTower dimenzije i kao takav se izdvaja od ostale ponude. Suštinski, funkcionalnost mu je na veoma viskom nivou, dok je kvalitet izrade i upotrebljenih materijala nešto slabiji u odnosu na Fractal Design, pa čak i Cooler Master. Ipak, treba imati u vidu da ima istu cenu kao znatno manji Fractal Design 3000, a da pored većih dimenzija ima i sedam ventilatora koji se dobijaju kao deo standardnog paketa. Stoga, jasno je da je Raidmax morao da napravi neki kompromis. Ipak, najveći problem je dizajn koji čini da ovo kućište ili smatrate atraktivnim ili ga nikada ne biste smestili u sobu. 


Prednosti:

- BigTower za manje od 60 evra
- USB 3.0 i eSATA konektori
- Sedam ventilatora


Nedostaci:

- Kvalitet plastičnih delova i malo tanji lim čine da konstrukcija bude manje čvsta nego što bismo želeli
- Front panel je mogao biti malo atraktivniji
- Malo prostora za kabliranje (bočna strana je preblizu)

Raidmax Cobra

Sledeći na redu je Raidmax Cobra, a reč je o jednom od jeftinijih modela sa testa. U pitanju je kućište koje je manje napadno dizajnirano od ostalih i iako ima taj Raidmaxov šmek, on nije previše izražen. Cobra ima standardne Midi Tower dimenzije, a dopadaju nam se izraženi reljefi na bočnim stranama koji zapravo odlično služe za kabliranje. Ono što nam se nije preterano dopalo jeste dosta sjajnih plastičnih površina koje će se lako izgrebati ukoliko budete imalo nepažljivi. Napred se na donjoj polovini nalazi svetleći LED ventilator, koji se može jasno videti kroz mrežicu, a dopadaju nam se i otvori sa strane. Prednji panel poseduje po jedan USB 2.0 i USB 3.0 port, a između njih su smešteni i audio ulaz i izlaz. Iznad se u pločici sa logoom kriju dva LED-a za indikaciju rada računara, odnosno aktivnosti HDD-a.Nakon otvaranja bočne strane koja ima posebnu ručku kao drugoj slici ispod, otkrili smo zeleni enterijer. Ovo po našem mišljenju predstavlja dobrodošlo osveženje, jer je sada i crno ofarbana unutrašnjost pomalo postala kliše. Naravno, sve je bolje od obične sive boje, ali toksično zelena nijansa svakako privlači poglede. Uz odgovarajući hardver, računar bi mogao da se učini vrlo interesantnim. Zato verujemo da će se mlađi gejmeri nametnuti kao ciljna grupa. Kako mu ni cena nije visoka, ne treba da čudi što se u prvoj turi ovaj model vrlo brzo rasprodao. Enterijer je dobro organizovan, svi otvori su tu i zaista nemamo nikakve zamerke na njega.Kao što smo već rekli napred je montiran svetleći LED ventilator, a pozadi se za izduvavanje toplog vazduha van prostora kućišta nalazi obični ventilator. Oba imaju prečnik od 120 mm što je za današnje pojmove standard. Montaža optičkih uređaja se vrši putem plastičnog mehanizma, pa tako za ovakve aktivnosti alat nije potreban. Dopada nam se to što je centralna konzola za hard diskove uvučena tako da mogu da stanu i dugačke grafičke karte.Dopadljivo i jednostavno kućište po prilično povoljnoj ceni. Tako bismo opisali Raidmax Cobra model. Završna obrada je mogla biti malo bolja, kao i filteri koji nisu fini poput onih u Cooler Master i Fractal Design kućištima. Uvek postoji ali, pa je u ovom slučaju to cena. Bilo koji poznatiji brend u klasi od oko 35 evra će koristiti slične materijale i rešenja, tako da razlike neće biti ovako velike. Ipak, najveća konkurencija ovom modelu dolazi iz sopstvene kuće, a reč je o narednom modelu.


Prednosti:

- Zeleni enterijer razbija monotoniju
- Za Raidmax jednostavan dizajn
- Mogućnosti kabliranja
- Cena


Nedostaci:

- Slabiji kvalitet filtera za prašinu
- Dva ventilatora
- Siromašan prednji panel

Raidmax Raptor

Raptor umesto zelene nijanse pažnju korisnika privlači crvenim detaljima. Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, ovo kućište se zasniva na identičnoj platformi kao i Agusta, s tim da nema donjeg dela koji bi ga smestio u kategoriju Big Tower modela. Ipak, smatramo ga praktičnijim kućištem od Cobre. Naime, spoljašnjost je vrlo slična, a možda je čak Cobra i za nijansu vizuelno primamljivija. Ipak, to je samo na prvi pogled.Prednji panel je pomeren na gornju ivicu, a identičan je onom kod Aguste. To znači da pored standardnih konektora, imamo dva potenciometra za podešavanje brzine ventilatora i jačine sijanja LED dioda na ventilatoru. Pored toga tu su i po dva USB 2.0 i 3.5mm audio džeka, kao i jedan USB 3.0 konektor. 

Umesto Agustine "kičme" ovde je dizajn gornje ivice daleko manje napadan, barem po našem mišljenju. Pozadi su takođe prisutni crveni detalji, kao i tri gumirana otvora za creva vodenog hlađenja.
 


Za razliku od Cobre, Raptor ima gumirane otvore za provlačenje kablova, što je bitno ukliko zategnete neki kabl preko pregiba. Sa druge strane, sve ostalo je manje više isto, uz eventualno bolje rešenje montaže hard diskova putem malih plastičnih fioka. Mehanizam za osiguravanje optičkih uređaja je takođe malo bolji, pa se sve svodi na to da je Raptor i pored iste cene u velikom broju aspekata po malo bolji. Na kraju, ne treba zaboraviti ni mali odvojeni prostor za SSD-ove na dnu kućišta.Na kraju tu je i veći broj ugrađenih ventilatora kojih ima ukupno četiri u odnosu na dva koje smo našli kod Cobre. Ovo je jako bitno u klasi gde dva iole kvalitetna ventilatora čine 30 ili više procenata ukupne cene kućišta, pa kada dobijete četiri komada u startu, jednostavno ne morate da razmišljate dalje ni o čemu, već samo da smestite svoju mašinu.Sve u svemu, sa cenom od 4500 dinara, Raptor nam se čini kao jedna od atraktivnijih ponuda sa ovog testa. Ukoliko ste ograničeni sa svotom novca kojom raspolažete, smatramo da nećete pogrešiti sa Raptorom. Sa druge strane, nije nam jasno zašto su Cobra i Raptor smešteni u istu klasu kada nije teško zaključiti koji od ova dva modela je bolji.


Prednosti:

- Crveni enterijer razbija monotoniju
- Četiri ventilatora
- Gumirani otvori za kabliranje
- Cena
- Kontrola brzine ventilatora


Nedostaci:

- Slabiji kvalitet filtera za prašinu
- Prednji panel bi mogao biti malo bolje dizajniran

Raidmax Super Viper

Dolazimo i do poslednjeg, a ujedno i najjeftinijeg kućišta na ovom uporednom testu. I on nam dolazi iz Raidmaxa, a nosi naziv Super Viper. Interesantan sistem davanja imena, kada je u pitanju ovaj proizvođač, nema šta! Ovo kućište zaista mora da vam privuče pažnju zbog proste činjenice da je potpuno i drečavo crveno. Ipak, nijansa nam nije previše legla, moramo priznati, a isto tako smatramo da je proizvođač trebao da pogodi nijansu crvene za plastične delove i lim. Ovako je ostavljen utisak jeftinog, što nikako nije dobro.Bočna strana otkriva veliki delimično zatamljeni pleksiglas, koji poseduje nosač za jedan ventilator. Naravno, kako je reč o najjeftinijem kućištu u ponudi, on se ne dobija u okviru standardnog paketa.Na prednjoj strani se nalaze vratanca izrađena od plastike koja se zatvaraju pomoću magneta. Moramo priznati da je kvalitet upotrebljene plastike slabiji od ostalih Raidmax modela i da je jasno da je proizvođač ovo kućište smestio u kategoriju ispod do sada testiranih. Ispod vratanaca se nalaze dva USB porta i dva audio džeka. Jedan od je USB 3.0 konektor, što nas je iznenadilo u krajnje pozitivnom smislu. Verovali smo da će USB 3.0 port izostati na najjeftinijoj verziji, ali to nije bio slučaj.Enterijer je jednostavan i ofarban u crno, iako smo očekivali da će biti crven kao i ostatak kućišta. Prisutni su otvori za backplate, koji ruku na srce, nisu gumirani. Tu je i samo jedan izduvni ventilator, tako da ćete za usisni morati sami da se pobrinete ukoliko želite da napravite nekakav protok vazduha. Sistem montaže optičkih uređaja je takav da se odvija bez potrebe za alatom. Ipak, nedostaju kvalitetni filteri za vazduh, bracketi za komponente su napravljeni od običnog lima koji se ne vraća nakon što se skine,Raidmax Super Viper i pored najniže cene ne predstavlja najpovoljniju kupovinu. Jednostavno, dobijate samo jedan ventilator, najmanje raspoloživog prostora unutar kućišta i kvalitet izrade koji nije baš sjajan, a isto važi i za završnu obradu. U neku ruku, ovo kućište nas podseća na Chembro Gaming Bomb, koje je koštalo slično i imalo veliku popularnost zbog mogućnosti. Ipak, to je bilo davne 2004. godine, tako da je vreme podiglo standarde koje imamo i zbog toga Super Viper nije primamljiv kao što bi bio da se pojavio pre sedam godina po istoj ceni. Prosto, ako ništa drugo, konkurencija od strane kućišta istog proizvođača mu to neće dozvoliti.


Prednosti:

- Najjefitniji model na testu
- Specifičan dizajn i boja
- Delimično providna bočna stranica
 

Nedostaci:

- Bez filtera za prašinu
- Kvalitet izrade i upotrebljenih materijala
- Samo jedan ventilator

Par reči za kraj...

Dolazimo i do kraja našeg uporednog testa, a pre nego što proglasimo najbolje po našem mišljenju, konstatovaćemo još jednom da je ponuda vrlo zanimljiva. Verujemo da bi bila još zanimljivija da smo došli do više modela, kojih u ovom cenovnom rasponu ima u velikom broju. Problem ih je naći na jednom mestu u isto vreme, jer ovakve testove ne možemo da razvlačimo po pola godine - to je stara boljka domaćeg tržišta. Danas ima, sutra nema, jednih ili drugih - a mi u jednom momentu moramo da uradimo presek. Ako ništa drugo, deo testiranih kućišta bi posle toliko vremena prestao da bude aktuelan.Što se tiče ponude, iako se ova svota novca smatra malom i pretpostavlja se da u toj grupi pripadaju samo "low-end" modeli, to nije u potpunosti tačno. Naime, smatramo da samo u ovih osam modela koje smo propustili kroz šake ima kućišta koja će mnogima pružiti sve što im je potrebno. Ono što želimo da istaknemo jeste da imate razloga da očekujete dosta i da tako formirate očekivanja. Najzad, vratimo se na modele koji su nam se najviše dopali.Pre svega, Fractal Design Core 3000 nas je definitivno "kupio" svojim kvalitetom izrade, elegantnim dizajnom i na kraju i mogućnostima. Tu su i tri ventilatora koja dolaze u standardnom pakovanju, četiri USB porta (dva USB 3.0) i generalno dobrim karakteristikama. Jasno je da se radi o proizvođaču koji zastupa ekskluzivitet, obzirom da je njihov najjeftiniji model upravo Core 3000. To ne treba da vas brine niti malo, jer dobijate apsolutno sve što se od jednog kvalitetnog midi tower kućišta i očekuje.U nešto nižem segmetnu izdvojili bismo Raidmax Raptor. Iako ima pomalo avangardni dizajn koji se možda neće dopasti svakom, nema dileme da je reč o vrlo dobrom kućištu. Karakteriše ga dobro organizovana unutrašnjost, čak četiri ventilatora, USB 3.0 priključak, podešavanje brzine ventilatora putem potenciometra i solidan kvalitet izrade. Naravno, poneki kompromis tu i tamo postoji, ali realno gledano Raptor to nadomešćuje svojim drugim kvalitetima.Ukoliko ste pak zainteresovani za kućište koje je malo i može da posluži za sklapanje HTPC-a ili jednostavno nemate previše mesta, tu je minijaturni Cooler Master N200 koji nam se jako dopao. Iako njegov veći "brat" N400 nudi više mogućnosti, N200 nam je ipak prirastao za srce činjenicom da je reč o odlično dizajniranom mini tower modelu. Ništa mu ne nedostaje, a sa druge strane možete ga smestiti bilo gde. Pri tome, može da se pohvali dobrim kvalitetom izrade, filterima, ventilatorima, USB 3.0 konekcijom, pa čak i sposobnošću da smesti veliki radijator za vodeno hlađenje od 240mm. U principu iste pohvale važe i za N400 koji ima iste karakteristike samo u većem "pakovanju".


Do sledećeg čitanja...

Zahvaljujemo se kompanijama Alti, Gigatron i Cooler Master na ustupljenim kućišta za potrebe testiranja!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master HAF Stacker 935

Na prvi pogled: Cooler Master G series

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209