Greška

Došlo je do greške.

Uporedni test: kućišta od 60 do 100 evra

21.11.2013 10:00 | 1 Hardver
Uporedni test: kućišta od 60 do 100 evra

Nakon što smo isprobali kućišta u nižem cenovnom rangu, došlo je vreme da proverimo i šta je korisnicima dostupno kada se ulozi povećaju. Kada uđete u cenovni rang iznad 60-ak evra, ponuda postaje daleko zanimljivija, a počinju i da se pojavljuju imena kojih nije bilo u rangu od 30 do 60 evra. Enermax, Zalman i Fractal Design, Thermaltake uz dobro nam poznati Cooler Master čine da nam priprema i pisanje ovog teksta budu izuzetno interesantni. Pogledajte šta smo sve testirali od modela koji su realno dostupni na domaćem tržištu...

Nebojša Todorović

Uporedni test: Kućišta od 60 do 100 evra

Nakon uporednog testa koji se bavio kategorijom od 30 do 60 evra, na red je došlo i da vidimo šta može da se nađe kada uđete u kategoriju iznad. Ustanovili smo da se čak i kod jeftinije klase mogu pronaći modeli koji obiluju mogućnostima, što je svakako bila lepa vest za kupce čiji džep nije preterano dubok. Naravno, određeni kompromisi su postojali, ali je situacija znatno bolja nego što je to bio slučaj pre par godina.
 


 

Zbog toga, moramo priznati da smo imali veoma visoka očekivanja od klase koja je za jedan stepenik iznad. Zapravo, očekivali smo takođe dosta opcija uz daleko manje kompromisa na završnoj obradi, kvalitetu izrade i izboru upotrebljenih materijala. Dok je u jeftinijem segmentu dominirao Raidmax koje je, može se reći, preplavio ovaj segment tržišta, u ovom testu imamo dosta zvučnih imena. Zalman, Enermax, Fractal Design, Thermaltake i Cooler Master. Ova popularna imena ipak imaju prave adute kada imate dovoljno novca na raspolaganju.
 


 

Kako smo se susreli sa povećim brojem kućišta, nismo se bavili previše nepotrebnim opisivanjem nekih karakteristika koje se podrazumevaju, već smo akcenat bacili na detalje koji su nam bili zanimljivi i koji smatramo da bi mogli da vam privuku pažnju. Posebno iz razloga što je kvalitet izrade, upotrebljenog lima u klasi vrlo sličan čak i između različitih proizvođača, pa ukoliko nismo naletali na neke izuzetke, višestruko ponavljanje istih rečenica bi ovaj tekst učinili monotonim i repetativnim.
 


 

Stoga, nemojte očekivati nepotrebne eseje u nastavku, jer ćemo se truditi da budemo konkretni, ali i neopterećujući. Izbor je zaista veliki i možemo slobodno reći sjajan. Kada odvajate ovu količinu novca imate svo pravo da budete apsolutno zadovoljni i zato vam nakon čitanja našeg testa savetujemo da insistirate da vam kućište izvade iz kutije ukoliko već nije izloženo. Probajte, piptnite i generalno stvorite kompletan utisak. Od onog na papiru koji ćete pročitati, ali i taktilni kako bi se uverili da je kućište po vašoj meri i standardima. Kada odvajate ovu količinu novca to je najmanje što možete da očekujete, zar ne?
 

 

Toliko u uvodu, krenimo redom...

Cooler Master CM690 III

Cooler Master CM690 III (Cena: oko 10.000 RSD)

Nedavno testiran, Cooler Master 690 u najnovijem izdanju predstavlja pokušaj Cooler Mastera da osveži svoj provereni dizajn. Mnogi su posedovali orignalni model i dan danas su zadovoljni istim. Naravno, IT tržište diktira od proizvođača da se nikada ne osloni na staru slavu što je i poteralo CM da nam dostavi treću generaciju popularne 690-ice. Detaljan test možete pročitati na ovom linku, a mi ćemo baciti akcenat na glavne osobine koje možemo konstatovati kao adute.
 


 

Ispod prilično konvencionalnog dizajna se krije kućište koje je unapređeno na gotovo svim poljima u odnosu na CM 690 II kako bi bilo spremno za novi okršaj na tržištu. Prednja strana krije malo toga, pa osim logoa kompanije nema posebno distinktivnih detalja. Tu su dve srebrne "lajsne" koje su zaštitni znak serije, a kompletan frontalni deo je izveden u formi metalne mrežice koju smo takođe videli još sa prvom verzijom. Kvalitet mrežice je unapređen, jer je upotrebljen metal solidnog kvaliteta, što će mnogi prevideti, ali je vredno pomenuti. Praktično svi ostali bitni detalji su smešteni na gornjoj strani. Stoga, ukoliko praktikujete da smestite kućište na pod, ispod stola recimo, lako ćete pristupati svim konektorima.
 


 

Na početku gornje strane se nalaze dva USB 3.0 porta, kao i dva USB 2.0. Sa ukupno četiri USB konektora možete odahnuti i verovatno vam hub nikada neće zatrebati. Između njih su smeštena dva audio priključka. Reč je o klasičnim 3.5mm džekovima namenjenim za povezivanje mikrofona i slušalica. Naravno, na desnom ćošku panela se nalaze i "power" i "reset" prekidači, tako da je sve veoma dostupno.

Enterijer je u potpunosi crn, što je svakako postala današnja praksa. Otvor za montažu kulera koji poseduju backplate je prisutan i prilično je velikih dimenzija, tako da sumnjamo da će se ikada javiti poteškoća prilikom montaže. Moramo da primetimo da otvori za kabliranje nisu gumirani, kao što je to slučaj kod nekih skupljih modela i moramo da uputimo kritiku Cooler Masteru na ovoj odluci. Naravno, ne može sve biti potpuno savršeno, ali verujemo da ovaj detalj ne bi učinio finalnu cenu drastično većom. Ipak, kod korisnika će svakako zbog toga naići na negodovanje.
 


 

Prostor za montažu uređaja za smeštanje podataka je podeljen na dva dela. Prvi je namenjen uređajima od 2.5 inča, a proizvođač je tu prvenstveno mislio na SSD-ove. Ima ukupno četiri pozicije za iste, a ispod toga je još tri za hard diskove, odnosno uređaje od 3.5 inča. Fantastičan je detalj koji smo tek nešto kasnije primetili, a reč je o mogućnosti da prvi od ova dva dela povećate i smanjite prema sopstvenim potrebama. Sve što je potrebno jeste da odšrafite dva šrafa i centralni stub pomerite na levo i ponovo ga ušrafite. Sve je to lepo, ali verovatno se pitate šta se dešava sa "kadicama" za montažu tih uređaja?
 


CM 690 III je pravi naslednik prethodne generacije i to u potpunosti. Radi se o vizuelno veoma sličnom kućištu, koje je unapređeno na svim pravim mestima. Veća provetrenost, veći ventilatori, bolji kvalitet izrade i nekoliko inovativnih rešenja koja povećavaju fleksibilnost i prilagodljivost korisniku. Uz dobar frontalni panel, bogat USB portovima i mogućnost montaže "storage" i optičkih uređaja bez alata, CM 690 III je odličan proizvod iza koga će stajati relativno povoljna cena. Sve u svemu, ukoliko tražite kućište u ovoj cenovnoj klasi, CM 690 III svakako zaslužuje da se nađe na užem spisku. Ipak, konkurencija je oštra pa je prvo mesto daleko od zagarantovanog.


Prednosti:

- Provetrenost
- USB 3.0
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte
- Elegantan dizajn

Nedostaci:

- Zahteva redovno čišćenje od prašine
- Otvori za kabliranje nisu gumirani

Cooler Master Silencio 650 Pure

Cooler Master Silencio 650 Pure (Cena: oko 11.000 RSD)

Ideja tihog računara je svakako mnogima privlačna, a Silencio Pure je jedan od specifičnih modela čiji je "gušenje buke" koje stvara računarski hardver glavni prioritet. Ovo je još jedan od nedavno testiranih modela, a čije detalje možete pogledati na ovoj stranici. Reč je o prilično interesantnoj ponudi, jer u odnosu na originalni Silencio 650 nedostaju samo mogućnosti koje ionako samo malom broju korisnika predstavljaju prioritet. Verujemo da se većini dopada manja cena nego podrška za "dual boot" i X-Dock. 

Kao i kod originalnog modela, crna boja je dominantna, a tek jedna srebrna "lajsna" kvari monotoniju. Ipak, složićete se, Silencio 650 je veoma elegantno kućište, koje se oslanja na minimalistički dizajn kao adut. Nama se, kao takvo, veoma dopada, jer ćete Silencio lako uklopiti čak i u najozbiljnije prostorije kao što su kancelarije, a pritom će verovatno čak i privući pažnju, ali ne na način na koji biste to uradili sa gejming kućište ukrašenim neonkama. Kao i pre, vratanca su fantastično izrađena i ujedno jedan od najboljih detalja Silencio 650 Pure.

Sa unutrašnje strane je postavljen sunđer kako bi se buka što efikasnije izolovala. Naravno, kako to implicira da sa prednje strane ventilatori ne mogu da usisavaju vazduh, sa strane su ostavljeni mali otvori koji liče na "škrge" kako bi se napravila alternativna putanja. Dopada nam se što je prednja ploča, kao i celo kućište matirano, jer je zbog toga drastično manje podložno habanju, ali i otiscima prstiju koji narušavaju izgled. Stoga, možemo da konstatujemo da je Silencio 650 Pure veoma zahvalan za održavanje.
 


 

Na gornjoj ivici se mogu primetiti dva klizna zatvarača koji kriju različite stvari. Prednji štiti panel sa velikim brojem prekidača i konektora. Očekivano, ovde smo zatekli po dva USB 3.0 i USB 2.0 porta, a između njih su smešteni audio priključci. Nije izostavljen i SD čitač kartica koji će svako poslužiti onima koji koriste ovaj standard u nekom od svojih uređaja. Dva klizača je imaju funkciju kontrole ventilatora. Prvi reguliše broj obrtaja, dok drugi pali i gasi ventilatore. Ukoliko se sećate originalnog Silencia 650, primetićete da nema OS prekidača koji je služio za promenu hard diska sa koga će računar izvršiti "boot" sekvencu. Zamenio ga je daleko manje kompleksni prekidač za paljenje, odnosno gašenje ventilatora i ovo je druga ušteda na koju smo naleteli od početka.
 


 

Enterijer Silencio game je oduvek predstavljala veoma bitan faktor, jer jer je odlično izvedena sa jasnom namenom. Zvučna izolacija je glavni adut koji Cooler Master želi da istakne kada je u pitanju Silencio linija. Jako nam se dopada to što u ovom smislu Pure nije doživeo nikakve izmene. Prosto rečeno, unutra je potpuno isti kao nešto skuplji model. U pogledu prostranosti ništa ne manjka, tako da je ostavljen otvor za kulere sa backplate-om, a oko otvora za kabliranje je smeštena guma. Unutrašnjost je obložena sunđerastom penom, koja služi kao izolator i postavljena je gde god je to bilo moguće. Iako solidno radi svoj posao, smatramo da bi u sledećoj generaciji proizvođač trebao da implementira neke naprednije materijale kao zvučni izolator.
 


Od još par detalja treba pomenuti i još jedan izduvni ventilator na zadnjost strani, tako da ih ukupno dobijate tri. Kao i ostali i ovaj ima prečnik od 120 milimetara i solidno je tih, što i ne čudi s obzirom na namenu kućišta. Kao kod većine modernih kućišta na dnu ćete pronaći mesto predviđeno za napajanje koje poseduje sopstveni filter za prašinu. On se vadi sa spoljašnje strane. Cooler Master je smestio i kvalitetne gumene odbojnike za napajanje koji će ublažiti neželjene vibracije i buku što je za svaku pohvalu. Stopice na kojima kućište stoji su izrađene od vrlo tvrde gume koja gotovo da odaje utisak plastike. U skladu sa tim, trenje nije preterano veliko i na glatkoj površini može da se desi da kućište prokliza.
 


 

Silencio 650 Pure predstavlja jako dobro napravljeno kućište sa solidnom izolacijom. Osim toga, solidno je opremljen i to sa tri ventilatora od 120mm kao i velikim brojem filtera za prašinu. Ipak, nekada je Silencio bio jedinstven izbor na domaćem tržištu, da bi sada tu bili i modeli kompanije Fractal Design koji su izuzetno jaki konkurenti. U skladu sa tim, kada se pogleda nivo izrade i kvaliteta, teško je reći da je Cooler Master ponudio bolje rešenje.


Prednosti:

- Dizajn i kvalitet izrade
- USB 3.0
- Prostranost
- Mogućnosti za kabliranje i praktičnost uopšte

Nedostaci:

- Visoka cena

Enermax iVektor

Enermax iVektor (Cena: 7.500 RSD)

Enermax je jako dobro poznato ime među naprednijim korisnicima i to u domenu napajanja. Bilo da govorimo o baš njihovim napajanjima ili elektronici koju su uradili za druge proizvođače (Cooler Master V serija), njihov kvalitet u tom segmentu je odavno proveren. Ipak, kada pređemo na kućišta, sa njima nemamo toliko veliko iskustvo. Iz tog razloga nas je jako zanimalo kako će se pokazati model iVektor od koga smo dosta očekivali. iVector je specifičan po tome što je u gumiran prilikom završne obrade. Specifični mikro nanosi u boji odaju utisak kao da su prednja i gornja stranica presvučene gumom. Ova površina je izuzetno prijatna na dodir iako skuplja prašinu prilično agresivno, ali je stvar bolja od klasičnog "piano" finiša. Nije nam jasno zašto je taj vid obrade  samo na dve stranice, dok su bočne farbane u klasičnu mat crnu boju. Stoga, možete videti jasno i na slici razliku u nijansi. iVector nam deluje pomalo nedovršeno zbog toga jer izgleda kao da je sklopljen od delova različitih kućišta.Na gornjoj stranici se nalazi panel sa konekcijama, i prekidačima, tako da je prednja strana čista. Tu su četiri USB-a, od kojih dva odgovaraju 3.0 standardu, a nisu izostavljeni ni audio konektori i tasteri za paljenje i reset PC-a. Na kraju tu je i  prekidač koji pali i gasi ventilatore što može biti vrlo korisno. Sve je složeno uredno i pravilno, karakteristično za ovog proizvođača. Ipak, ukoliko vam se kućište nalazi na stolu, pristup konektorima će zahtevati ustajanje svaki put. Sa druge strane, kada je ispod stola, pristup je izuzetno praktičan. 

Enterijer je potpuno crn što se i očekuje od ove klase kućišta. Dopada nam se veliki broj otvora za kabliranje koji doduše nisu gumirani što smatramo propustom, a takođe imamo još nekoliko primedbi na organizaciju unutrašnjosti. Konkretno, tu su samo dva ventilatora i to prednji usisni, odnosno zadnji izduvni dok je sve ostalo na korisniku koji treba da spremi dodatni novac kako bi maksimizovao provetrenost. Takođe, kablovi nisu provučeni kroz zaštitnu mrežicu, pa je bukvalno "svaka žica za sebe" što neće obradovati pedantnije čitaoce. Sa druge strane mehanizam za montažu optičkih uređaja je prilično dobar, a dopada nam se i dosta prostora iza druge bočne stranice što će biti korisno prilikom kabliranja.Na zadnjoj strani se mogu naći dva gumirana otvora namenjena crevima vodenih hlađenja koja su u obliku pravugaonika zaobljenih ivica. To nam se dopada više od okruglih otvora, ali je stvar samo naše lične preferencije. Kako je kod ovog modela mesto za napajanje predviđeno na dnu, tu je i filter za zaštitu od prašine. Ipak, nismo preterano oduševljeni njegovim kvalitetom, jer su kod dva prethodna Cooler Mastera daleko "finiji". Ne bismo imali problem da pišemo o modelima do 60 evra, ali sada kada ulazimo u zonu iznad, očekujemo ipak malo više.


 


Prednosti:

- Gumirane površine odlične na dodir
- Specifičan dizajn koji odudara od proseka
- 30 mm prostora za kabliranje
 

Nedostaci:

- Filter za prašinu ispod napajanja je mogao biti bolji
- Otvori za kabliranje nisu gumirani
- "Samo" dva ventilatora

Fractal Design Define R2 XL

Fractal Design Define R2 XL (Cena: 11.500 RSD)

Prvi model kompanije Fractal Design ujedno i doseže našu gornju granicu u pogledu cene. Ipak, ovo je jedan od onih modela koji spada u kategoriju "vredi svaki dinar". Razlog leži u činjenici da Fractal Design puno nade polaže u kvalitet izrade i minimalistički dizajn. Istina, neće svakom odgovarati izgled koji forsiraju, ali i ukoliko od starta želite neki od šarenih i svetlećih modela, proizvodi koje švedska kompanija proizvodi nikako nisu za vas. Model Define R2 XL kombinuje nekoliko kvaliteta, da ne kažemo sve, koji su naprednijem korisniku potrebni. To su velike dimenzije, kvalitetna i robusna izrada, provetrenost i zvučna izolacija, a sve to u jednom pakovanju.
 


 

Napred se nalaze vratanca koja su izrađena od metala, a koriste presovani sunđer kome je povećana gustina kako bi se napravila akustična izolacija. Vrata se zadržavaju pomoću magneta što je elegantno rešenje kao i kod CM Silencio modela. Pored toga, tu je i fini filter za prašinu iza koga se kriju dva bela ventilatora od 120 milimetara. Sve se lako uklanja radi čišćenja pomoću "klik-klak" mehanizma, tako da će često održavanje biti olakšano simpatičnim rešenjima poput ovih.
 


 

Fractal Design nije nigde štedeo i to se lako može videti po enterijeru. Otvori za kabliranje su gumirani, a iza ima dovoljno prostora da se svaki kabl sakrije. Prisutan je otvor velikih dimenzija za kulere sa "backplateom", a prisutna su i čak četiri kvalitetna ventilatora.  Ispod kulera se nalazi filter za zaštitu od prašine, kao i odvojivi srednji kavez za hard diskove, odnosno SSD-ove. Kada se na sve to doda odlično izveden crno-beli kontrast, dobijamo sjajan proizvod koji je u potpunosti zaokružen.

Povrh svega, treba naglasiti i da zvučna izolacija prati sve stranice kućišta, tako da je rezultat ekstremno funkcionalno i provetreno kućište, koje će ujedno biti i prilično tiho. Prilikom dizajniranja se mislilo na sve detalje, pa pozicije za napajanje i uređaje za smeštanje podataka imaju gumirane odbojnike kako bi se eliminisao prenos vibracija na kućište.
 


Na vrhu se nalazi panel sa konekcijama, kako bi prednja strana bila čista i minimalistički dizajnirana. Tu su četiri USB-a, od kojih dva odgovaraju 3.0 standardu, a nisu izostavljeni ni audio konektori i tasteri za paljenje i reset PC-a. Sve je složeno uredno i pravilno, karakteristično za ovog proizvođača. Ipak, ukoliko vam se kućište nalazi na stolu, pristup konektorima će zahtevati ustajanje svaki put. Sa druge strane, kada je ispod stola, pristup je izuzetno praktičan. Ipak, nije da nemamo zamerke, a one se ogledaju u nedostatku precizne kontrole ventilatora, jer postoji prekidač za 5, 7 i 12V koji daje mogućnost da kontrolišete broj obrtaja ventilatora, ali ne i da ih ugasite. Kontroler podržava do tri ventilatora što treba imati u vidu. 

Fractal Design Define R2 XL je verovatno najbolji model sa testa, jer iako najskuplji, nudi ubedljivo najviše. Nudi Full-Tower dimenzije, puno dobro iskorišćenog prostora, mnogo mogućnosti i kvalitetnu izolaciju, a sve to uz izradu koja bukvalno postavlja nove standarde u klasi.

 

Prednosti:

- Full-Tower dimenzije
- Kvalitet izrade ispred konkurencije
- Minimalistički dizajn (može biti i mana za određene korisnike)
- USB 3.0
- Četiri ugrađena ventilatora
- Zvučna izolacija
- Kvalitetni filteri
- Gumeni odbojnici za eliminisanje vibracija

Nedostaci:

- Bez mogućnosti kontrole ventilatora
- Optički uređaji se montiraju klasičnim putem

Fractal Design Define R4

Fractal Design Define R4 (Cena: oko 9.000 RSD)

Define R4 je veoma sličan prethodno opisanom modelu, ali se može reći da je ujedno možda i popularniji. Ukoliko vam Full-Tower dimenzije nisu neophodne, Define R4 omogućava da uštedite koji dinar, a da pritom ne žrtvujete apsolutno ništa. Izgled mu je identičan kao onaj koji karakteriše Define R2 XL. Čist i uredan dizajn koji će se uklopiti u svaki iole "ozbiljniji" ambijent. Define R4 poseduje vratanca koja se drže magnetom i koja imaju sloj zvučne izolacije na sebi, a ona je prisutna i na ostalim većim površinama. Napred se nalazi "modul" u koji je smešten jedan ventilator, s tim da je ostavljen prostor za drugi. Implementiran je i filter za prašinu koji sprečava ulazak iste u kućište.Enterijer je jako dobro organizovan, a suštinski izgleda kao smanjena verzija R2 XL modela. Smatramo da je odlična odluka da se poveća odnos slotova za optičke i "storage" uređaje i to u korist potonjih. Tu su naravno neizostavne bele "fioke" za HDD i SSD uređaje sa sve gumenim suspenzorima protiv vibracija. Interesantno je da smo u ovom kućištu našli samo dva ventilatora, što je pomalo razočaravajuće. Istina R4 jeste jeftiniji od R2 XL, ali smo smatrali da će jednostavna redukcija dimenzija da učini dovoljnu uštedu da se ne bi smanjio broj rashladnih elemenata. Ipak, očigledno je to bio jedini način, pa vi odlučite da li ste spremni da napravite ustupak i zanemarite ovaj nedostatak.Proizvođač nije zaboravi ni na odbojnike od gume za napajanje koji smanjuju vibracije, a kako je ono smešteno na "podu" ispod se nalazi fini filter za prašinu. Kao i kod ostalih modela, on se vadi sa spoljne strane, tako da nema potrebe da se otvara kućište kako bi se očistio. Jedino nam se ne dopada kako je rešen kontroler za ventilatore koji je izveden u vidu minijaturnog i jeftinog prekidača za 5, 7 i 12V bez mogućnosti gašenja ventilatora i neke fine kontrole koja se dobija ugradnjom potenciometra.Define R4 je gotovo jednako dobar proizvod kao i njegova skuplja i veća alternativa. Naravno, ima tu sitnih razlika, kao što je broj ventilatora koji je dvostruko manji. Iako nam to smeta, ne možeme umanjiti ostale vrednosti koje karakterišu ovaj proizvod. A to je bukvalno sve ostalo, jer se Fractal Design istinski potrudio da izbije na prvo mesto na tržištu i kako za sada napreduju, moramo reći da idu u dobrom smeru.


Prednosti:

- Kvalitet izrade ispred konkurencije
- Minimalistički dizajn (može biti i mana za određene korisnike)
- USB 3.0
- Zvučna izolacija
- Kvalitetni filteri
- Gumeni odbojnici za eliminisanje vibracija

Nedostaci:

- Optički uređaji se montiraju klasičnim putem
- Dva ventilatora

Fractal Design Node 304

Fractal Design Node 304 (Cena: oko 9.000 RSD)


Treći model iz Fractala je veoma specifičan i jedinstven na ovom testu. Razlog je to što pripada pločama namenjenim za mini-ITX standard i idealno je za HTPC. Ovo je praktično budžetsko rešenje za HTPC, jer gledajući Cooler Masterov HAF XB i Fractalov Node 605, ovaj mališan je zapravo najjeftiniji. Odlična vest je da je ujedno i kućište koje je ostavilo ubedljivo najjači utisak na nas. Reč je o belom mališanu koji izgleda kao dodatni niskotonac iz nekog skupog audio sistema. Dizajn je, tradicionalno za kompaniju, minimalistički, tako da nema previše detalja. Upotrebljena je izuzetno kvalitetna "perla bela" farba koja izuzetno čista i prijatna na oko.
 


Od detalja na prednjoj strani nema gotovo ništa da se primeti, jer je tu logo proizvođača zajedno sa prekidačima za paljenje i restart računara. Tu su i dva USB 3.0 porta, audio priključci od 3.5 mm, a nije zaboravljena ni jedna štrafta iza koje se krije LE dioda da signalizira rad. Suštinski, kada biste zanemarili konekcije i zamenili Fractal Design logo sa recimo Bose, ovo kućište bi mnoge prevarilo da je reč o sabvuferu. Sa bokova je moguće primetiti male ventilacione otvore koji su izvedeni u obliku crne mrežice.
 


 

Pozadi se nalazi veliki izduvni ventilator od 140 milimetara, a lep detalj predstavljaju karakteristična bela peraja. Takođe, kućište već ima priključak za napajanje, jer je proizvođač predvideo da napajanje kompletno stoji u kućištu što je veoma zanimljivo rešenje. Proizvođač je očigledno moramo da zarotira napajanje u kućištu za 90 stepeni kako kablovi ne bi zauzimali prostor oko matične ploče. Tu je i prekidač za ventilatore koje možete gasiti kada vaš HTPC nije preterano aktivan i nema potrebe za dodatnim hlađenjem. Predviđeno je da kućište primi do dve PCI-Express kartice ili samo jednu dvoslotnu grafičku kartu kao što je Asus GTX 760 DirectCU II Mini.
 


 

Unutrašnjost je izuzetno dobro iskorišćena i može se reći da Fractalovi dizajneri nisu traćili ni najmanji kubni centimetar. Prosto u ovom kućištu ima prostora za Mini-ITX ploču sa gomilom propratnog hardvera. Možete smestiti do šest hard diskova odnosno SSD-ova, a svaki nosač ima četiri gumena odbojnika radi umanjenja vibracija. Sistem montaže je fantastičan, jer se praktično dobijaju tri fioke od kojih svaka prima po dva uređaja, pa ih ređate kao u nekom serveru.
 


 


 

Napred su smeštena još dva ventilatora prečnika 92 mm koji usisavaju vazduh, a nije izostavljen ni filter za prašinu koji blokira njen ulaz. Sve u svemu, reč je o kućištu koji predstavlja pravu perfekciju u malom pakovanju i ukoliko želite ekstremno atraktivan snažan HTPC, Node 304 je idealan izbor. Pritom čak nije potrebno izdvojiti čitavo bogatstvo na njega, jer košta znatno manje od modela kao što su HAF XB i Node 605, a realno gledano ne manjka ni u jednom pogledu.


 

Prednosti:

- Unikatni dizajn
- Kvalitet izrade ispred konkurencije
- Minimalistički dizajn (može biti i mana za određene korisnike)
- USB 3.0
- Tri ugrađena ventilatora
- Kvalitetni filter
- Gumeni odbojnici za eliminisanje vibracija (napajanje i HDD)

Nedostaci:

- Ograničen na Mini-ITX format (uslovno)

Raidmax Phantom

Raidmax Phantom (Cena: oko 6.200 RSD)

Dok su u uporednom testu jeftinijih kućišta preovladavali upravo proizvodi kompanije Raidmax, ovom prilikom se samo jedan pojavio i to na donjoj granici cenovnog raspona koji smo postavili. Reč je o modelu Phantom, koji će zaista imati mnogo ozbiljniju konkurenciju u ovoj klasi. Dok se veliki proizvođači uvek muče u nižoj klasi da ponude proizvod po konkurentnoj ceni, čim se pređe u viši segment stvari se okreću u njihovu korist. Raidmax Phantom se ne razlikuje previše u suštini od svoje cenovno povoljnije braće. Istina, daleko je manje agresivno dizajniran, ali u ovoj kategoriji to sebi i ne može da dopusti. 

Dakle, Phantom izgleda prilično neupadljivo, a prednja strana krije vratanca iza kojih se može pristupiti optičkim uređajima. Već ovde je moguće primetiti povećanje u kvalitetu kada su detalji u pitanju. Prednja strana je metalna, a šarke koje drže vratanca su dosta bolja nego kod modela i prethodnog uporednog testa. Tasteri za paljenje zajedno sa konekcijama se takođe nalaze na prednjoj strani. Od dva prisutna USB konektora, jedan odgovara 3.0 standardu što je u ovoj klasi ipak malo.
 


Iza maske koja Phantom čini drugačijim u odnosu na ostale modele u okviru istog prizvođača, krije se osnova koja je ista kao i kod BlackStorm modela. Tu je orignalni način otvaranja stranica, tako da možete vršiti intervencije na konfiguraciji olakšano, bez potrebe za vađenjem matične ploče. Ova mogućnost čini Raidmax BlackStorm unikatnim i veoma simpatičnim za one koji prefereriraju da "petljaju" oko PC-a na redovnoj bazi. Naravno, imajte u vidu da za ovako obaranje matične ploče morate imati izuzetno dobro odrađeno kabliranje. Dodat je i sunđer koji bi trebao da obezbedi manji nivo buke, ali nam implementacija ne deluje uverljivo kao u slučaju Cooler Mastera ili Fractal Designa.U ostalim aspektima, Raidmax Phantom nema većih nedostataka, naprotiv. Tu je jednostavan sistem montaže pomoću plastičnog mehanizma, dva ventilatora montirana napred i nazad, kao i kavez za hard diskove koji se vadi tako što se okreće na šini pod uglom od devedest stepeni.Sumirajući sve aspekte Phantoma, imamo utisak da bi se on bolje snašao u prethodnom uporetnom testu kućišta. Prosto, kompletan utisak bi među jeftinijim modelima bio znatno bolji. Ovako, pored kvalitetnih i poznatih imena, najpopularniji kineski "Tier 2" proizvođač ima poteškoća da se izbori za svoje mesto pod suncem. Iako je reč o sasvim pristojnom kućištu, teško je da se nametne kao prvi izbor pored Zalmana, Enermaxa, Cooler Mastera i drugih "velikana".


Prednosti:

- Gomila praktičnih rešenja montaže
 

Nedostaci:

- Malo tanji lim
- Bez otvora za kulere sa backplate-om
- Samo jedan USB 3.0 port
- Pokušaj zvučne izolacije trapavo realizovan

ThermalTake Urban S31

ThermalTake Urban S31 (Cena: oko 8.500 RSD)

ThermalTake je na ovom uporednom testu prisustvovao sa dva modela iz Urban serije. Karakteristično za ova kućišta jeste da su prilično jednostavnog dizajna sa pravilnim linijama gotovo svuda. Prvi model je Urban S31, a kod koga odmah možemo primetiti veliku providnu površinu od pleksiglasa na bočnoj stranici. Zanimljivo je da je ujedno ovo i prvo kućište sa testa koje ima providan bok što je svakako zanimljiv podatak. Konstrukcija je prilično čvrsta, jer je upotrebljen lim solidne debljine koji odaje utisak kvaliteta. Prednju stranu karakterišu vrata, koja su očigledno izuzetno popularna u današnje vreme, a tu je i prednji panel sa priključcima.Panel sa priključcima je prilično bogat i u skladu sa najboljima na testu. Tu su ukupno četiri USB konektora, od kojih su dva USB 3.0 što je odlična vest za sve nas sa velikim brojem fleš diskova. Takođe, tu su i audio konektori koji nisu ofarbani već su crni što se odlično uklapa u ostatak slike. Odmah iznad, na gornjoj strani, su smešteni tasterima za paljenje i reset računara. 

Enterijer je odlično organizovan i na nivou koji očekujemo od kompanije ThermalTake. Pre svega, tu je veliki otvor za kulere sa backplate-om, gumirani otvori za kabliranje sa dosta prostora iza, kao i velikim brojem fioka za "storage" uređaje. Mnogo toga je urađeno kako treba, kao što se i očekuje kod proizvoda ove klase. Zamerku imamo na prisutnost svega dva ventilatora (usisni i izduvni), dok je na gornjoj strani moguće montirati veliki ventilator od 200 mm, a koji bolje da se našao fabrički ugrađen umesto da time korisnici moraju da se bave.
 


Moramo pomenuti i da iako ima filter sa donje strane koji je sjajan, ThermalTake je zaboravio na izuzetno bitnu stvar, a tosu gumeni odbojnici za napajanje. Naime, na dnu se nalaze četiri metalne kupe koje su deo samog kućišta, ali smatramo da je ovaj previd neočekivan u datoj cenovnoj kategoriji. Dokaz za to je činjenica da nijedan drugi proizvođač nije načinio isti propust. Problem se lako može rešiti uz malo kreativnosti, ali je i dalje vredan pomena.ThermalTake Urban S31 je dobro kućište sa nekoliko manjih nedostataka, koji se ogledaju u malom broju ventilatora, par sitnica koje je moguće rešiti i u sopstvenoj režiji i nedostatku zvučne izolacije koja je predstavljala dobru priliku za ovaj model. Ipak, kvalitetna izrada i dobre strane u pogledu iskorišćenosti prostora, načina montaže hardvera i sl. čine da kada se sve sabere utisak i dalje bude sasvim pozitivan.


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Gumirani otvori za kabliranje
- Cena
- Dobro iskorišćen prostor
- Kvalitetni filteri za prašinu
- Providna bočna stranica


Nedostaci:

- Bez antivibracionih stopica za napajanje
- Ventilator od 200 mm bi trebao da se isporučuje fabrički makar i podigao cenu

ThermalTake Urban S71

ThermalTake Urban S71 (Cena: oko 11.500 RSD)

Dolazimo i do drugog FullTower modela, koji je potpisan od strane ThermalTake-a. Oznaka je dosta slična sa prethodnim kućištem iz iste kuće, pa stoga i ne čudi što su veoma slični. Zapravo, na prvu loptu mnogi ne bi ni primetili razlike i prokomentarisali bi samo da je u pitanju veći S31. Ipak, ima još nekoliko bitnih detalja koji bi nekima mogli da budu izuzetno bitni. Kako je u pitanju Full-Tower kućište, jasno je da su dimenzije veće, a drago nam je da je TT zadržao kvalitet izrade na nivou iako povećanje cene nije preterano veliko. Sve što važi za S31 važi i kod S71 modela kada govorimo o spoljašnjem izgledu i kvalitetu materijala.Bočna strana otkriva veliki delimično zatamljeni pleksiglas, koji poseduje nosač za jedan ventilator. Naravno, kako je reč o najjeftinijem kućištu u ponudi, on se ne dobija u okviru standardnog paketa. Ipak, već iznad dobro opremljenog panela sa konekcijama se može primetiti prva razlika. Reč je o mikroprekidačima za kontrolu brzine ventilatora. Odlično su odrađeni i osvetljeni LE diodama što nam se dopada više nego kada se proizvođači odluče na potenciometar. Još koji centimetar iza se može pronaći i dock za hard diskove. Podržani su klasični HDD-ovi od 3.5 inča, ali i uređaji od 2.5" što ovaj dock čini izuzetno praktičnim. Iako se na prvi pogled mogu propustiti ova dva detalja su obezbedila S71 modelu daleko veću funkcionalnost u odnosu na S31.Na prednjoj strani se, iza vrata, nalazi filter koji je vrlo lagan za uklanjanje radi čišćenja. Naravno, tu je i ventilator prečnika 120 mm koji služi da usisava hladan vazduh iz okoline. Takođe, dok je falio na Urban S31 modelu, ThermalTake je za S71 verziju obezbedio veliki izduvni ventilator prečnika 200 milimetara koji itekako pomaže za cirkulaciju vazduha kroz unutrašnjost kućišta. Vredi napomenuti da je i on zaštićen filterom koji se vadi bez otvaranja kućišta i lako mu se pristupa sa gornje strane. 

Enterijer je ofarban u crno i provereno dobar, sa odličnom organizacijom. Sve što smo pomenuli kod S31 modela važi i ovde i to kako za pohvale, tako i za nedostatke. Veliki otvor za backplate i gumirani otvori za kabliranje su svakako plus, kao i sistem montaže optičkih i uređaja za smeštanje podataka. Sa druge strane odbojnici za napajanje koji smanjuju vibracije su odsutni i ovde što nije baš najsjajnije rešenje. 


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Gumirani otvori za kabliranje
- Cena
- Dobro iskorišćen prostor
- Kvalitetni filteri za prašinu
- Providna bočna stranica
- Ventilator od 200 mm


Nedostaci:

- Bez antivibracionih stopica za napajanje
 

Zalman MS 800

Zalman MS 800 (Cena: oko 8.000 RSD)

Pored Enermaxa, Zalman je još jedan proizvođač sa kojim se nismo sretali na polju računarskih kućišta. Ipak, svi dobro znamo kakvi su bili njihovi kuleri za procesore i grafičke karte, a barem neko se seća legendardnog VF-700 GPU kulera. Lepa sećanja na stranu, prvi model ovog proizvođača na ovom testu nosi oznaku MS 800. Sudeći po ceni, reč je proizvodu sa prilično povoljnom cenom. Ipak, moramo da vidimo šta tačno nudi za taj novac. Kućište dosta podseća na Cooler Masterov Storm Trooper, s tim što se u nekim aspektima dosta razlikuju. Debljina stranica je solidna, iako ne na vrhunskom nivou, ali dovoljna da kućištu daje dodatnu težinu. Jedno je od retkih koje nema nikava vrata koja bi prekrivala prednju stranu.Dok je prednja strana napravljena tako da celom dužinom bude prekrivena 5.25-inčnim poklopcima, sa gornje strane se prilazi kontrolnom panelu koji je nadprosečno opremljen. Tu su tasteri za paljenje i reset računara, po dva USB 2.0 i 3.0 porta, audio konekcije i potenciometar za kontrolu brzine ventilatora. Njegova preciznost je solidna, ali imamo utisak da je malo "klimaviji" nego što bismo to želeli.

Takođe, moramo da uputimo zamerku na odabrani materijal oko panela. Upotrebljena je plastika sa sjajnom površinom, pa tek što smo skinuli zaštitne folije radi fotografisanja već se mogu videti prašina, ogrebotine i masni otisci prstiju. Imajući u vidu da ćete stalno imati kontakt sa ovim delom kućišta, on je poslednji trebao da bude presvučen "piano finišom".Enterijer ovog kućišta je prilično kontroverzan, jer poseduje neka sjajna rešenja, a pada na nekim potpuno osnovnim testovima. Pre svega, kućište je prostrano i dolazi sa dva ventilatora ugrađena pozadi i na "plafon". Filteri su odlični, a kućište je zahvaljujući plastičnoj osnovi podignuto malo više od podloge u odnosu na prosečne modele. Tu je i unikatni mehanizam koji služi da se učvrsti dugačka grafička karta ili da se montiraju dodatni ventilatori. Pomislili smo da je kućište pun pogodak, a onda smo počeli da primećujemo nedostatke.

MS800 ne samo što nema prednji ventilator, već nema ni mogućnost da se isti montira, što je, složićete se, u najmanju ruku potpuno neočekivano. Otvori za kabliranje nisu gumirani niti deluje kao da ima mnogo prostora sa druge strane. Svi hard diskovi i SSD-ovi se montiraju na identičan način što kada malo bolje razmislite nije tako praktično, zbog čega su ostali proizvođači ostavili neku vrstu fleksibilnosti. 

Šina na sredini kućišta ima tri elementa koji mogu poslužiti u različite svrhe. Prvi je osiguravanje dugačkih grafičkih karti kako se ne bi iskrivile pod sopstvenom težinom ili još gore oštetile slot u kome se nalaze. Alternativno, možete na svaki montirati po jedan ventilator i podesiti njegov ugao uz potpuno fleksibilnost. Poleđina grafičke karte sa fokusom na naponsku jedinicu? Nema problema! Ovo je zaista specifično i veoma zanimljivo rešenje. Već smo viđali nešto slično, ali Zalman ga je učinio baš onakvim kakav treba da bude. Još bolja vest je da u paketu dobijate jedan ventilator od 92 mm upravo za namenom da isprobate ovaj sistem.Zalman MS800 ima neke vrlo jake adute, ali u nekim aspektima potpuno promašuje poentu, tako da se sve svodi na pitanje "Šta je vama najbitnije?". Cena mu je prilično dobra i dobijate dosta, ali smatramo da je proizvođač ipak previše eksperimentisao, a da pritom nije dobro realizovao neke najosnovnije mogućnosti ovog kućišta. Nekima će biti sjajno, a nekome će nedostaci smetati. Po nekom univerzalnom sistemu vrednovanja, Zalman MS800 ipak ne iskače u prvi plan.


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Cena
- Šina za učvršćivanje grafičke karte
- Tri ventilatora
- Malo više odignuto od podloge
- Regulacija brzine ventilatora
 

Nedostaci:

- Nema gumirane otvore za kabliranje
- Bez mogućnosti montaže prednjeg ventilatora
- Sjajna plastika oko kontrolnog panela
 

Zalman Z12

Zalman Z12 (Cena: oko 7.000 RSD)


Alternativa Zalmanovom MS 800 je model sa oznakom Z12. U pitanju je relativno slično kućište sa nešto manjom cenom koja podrazumeva nešto skromnije mogućnosti. Izgled nam se ne dopada posebno, jer je prilično nepravilno, ali ne na smislen način kao što to pojedini proizvođači umeju da izvedu. Zalman je ponovo pokušao da koketira za sjajnim plastičnim površinama koje nam zaista nisu nimalo omiljena pojava na bilo kojoj komponenti. Zanemarimo li izgled koji je stvar ličnog ukusa, Zalman Z12 je daleko konvecionalniji u unutrašnjosti.Organizacija konektora i prekidača na kućištu deluje prilično nasumično i bez nekog reda. Napred na dnu su locirana dva USB 2.0 i audio konektori, da bi se iznad njih malo dalje našli tasteri sa LED indikacijama koji služe za paljenje i reset računara. Na gornjoj stranici se na zakošenoj površini nalaze i dva USB 3.0 konektora. Ovakvu postavku proizvođač objašnjava kao praktičnu, jer možete ostaviti na zakošenoj površini telefon da se puni, što je u redu, ali se postavlja pitanje zašto su ostali konektori završili na dnu?Unutrašnjost kućišta je, za razliku od spoljašnjosti, daleko manje neobična. Zapravo, unutrašnjost je odrađena veoma dobro. Tu je veliki otvor za kulere sa zadnjom pločom, ugrađena tri ventilatora, sistem za montažu SSD-a odvojen od klasičnih 3.5-inčnih slotova, pa čak sasvim dobri filteri. Prednja strana ima prostor predviđen za ventilator, a jedino što nedostaje su gumirani otvori za kabliranje. Osim toga, nemamo nikakvih zamerki na Z12 koji je jako dobro koncipiran. Sistem montaže je "starinski" pa su šrafovi neophodni, ali realno gledano ovo većini neće predstavljati prepreku prilikom donošenja odluke. 

Iako prilično "čudan" gledano spolja, Zalman Z12 krije racionalno dizajniranu unutrašnjost i imajući u vidu da je jedan od jeftinijih na testu, neki nedostaci mu se mogu oprostiti. Kada to učinite, dobijate prilično dobro kućište koje osim malo čudnije raspoređenih konektora i tastera nema posebno velikih mana, dok je sve ostalo jako dobro realizovano.


Prednosti:

- Cena
- Dobro iskorišćen prostor
- Kvalitetni filteri za prašinu
- Tri ventilatora


Nedostaci:

- Bez antivibracionih stopica za napajanje
- Bez gumiranih otvora za kabliranje

 

Par reči za kraj...

Par reči za kraj...

Dolazimo i do kraja našeg uporednog testa, a pre nego što proglasimo najbolje, konstatovaćemo još jednom da je ponuda vrlo zanimljiva. Iako možda nismo uspeli da obuhvatimo baš svaki model koji je trenutno aktuelan, to je neminovnost koju diktira domaće tržište. Uvek nešto fali, upravo je rasprodato i nema ga na stanju, tako bi naš uporedni test trebao da traje tri meseca kako bismo napravili presek u kom bismo istestirali baš sve. Na stranu što bi mnoge takav članak obeshrabrio, kada bi se pojavio na gotovo trocifrenom broju strana.
 


 

Čak i pored toga broj modela je impresivan, jer dvanaest kućišta samo fotografisati predstavlja izazov, a da ne govorimo o svemu što podrazumeva pravljenje uporednog testa. Elem, kako god bilo, moramo da proglasimo i pobednike, a ovog puta je to bilo teže nego ikad. Modeli su odlični, kvalitet je veoma visok, a samo detalji su ti koji su nas motivisali da nagradimo pojedine proizvode. To naravno ne važi za maleni Node 304 koji je ovog puta bio u klasi za sebe. 


ThermalTake Urban S71 je jedan od dva modela koji imaju Full-Tower dimenzije. Iako je za konkurenciju ima fantastični Fractal Design R2 XL, moramo prednost dati ThermalTake modelu. Razlog za to je velika provetrenost zbog velikog ventilatora, kao i mogućnost kontrole brzine njihovog rada. Kada imate ovako veliko kućište i napunite ga komponentama još ventilatora će biti neophodno. Stoga, ohladiti sve to i pritom imati mogućnost da usporite ventilatore kada krenete na spavanje je veoma značajno. Jednostavno, iako kvalitet izrade nije na tom nivou, smatramo da Urban S71 zaslužuje makar malo bolju ocenu.Cooler Master Silencio 650 ima svoje dobre strane zbog kojih zaslužuje preporuku. Osim zvučne izolacije, reč je o prilično kvalitetnom kućištu koje ima jak kontrolni panel sa nizom mogućnosti. Organizacija enterijera je jako dobra, unutra se nalazi odvojiv kavez za "storage" uređaje kako bi stale najduže grafičke karte, a i ostali detalji su ispraćeni na adekvatan način. Imajući u vidu i pristojnu cenu Silencio 650 definitivno treba da se nađe u užem izboru.Fractal Design i njegov Node 304 su na neki način bili van konkurencije, jer se ovo mini-ATX kućište po ceni uklapa u naš test, ali je tematski potpuno različit. Ipak, to ne menja činjenicu da smo se instant zaljubili u ovog mališana koji je nudi toliko dobrog u tako malom pakovanju, počevši od kvaliteta izrade, do efikasnosti prilikom optimizacije malog prostora. Čim smo ga ugledali, odmah smo počeli da pravimo "master plan" kako ćemo ubaciti Asusov GTX 760 DirectCU Mini u kombinaciji sa Impact pločom i nekim Core i7 procesorom... Eh, maštanja...Na kraju, tu je i model koji je definitivno apsolutno pokupio sve naše simpatije, a reč je o Fractal Design R4 modelu. Prosto rečeno, kućište koje je na ivici da nema manu. Kvalitet izrade, izolacija od buke, funkcionalnost i dizajn koji nama u potpunosti imponuje. Ovo kućište može komotno da se uklopi čak i ukoliko koristite najskuplje komade nameštaja. Još jednom pominjemo kvalitet, koji je zaista ispred svih na testu, s tim da to ima svoju cenu. Iako je reč o klasičnom midi ATX kućištu, njegova masa iznosi preko 12 kilograma, što je između 50 i 100% više od ostalih modela na testu koji dele slične dimenzije. U svakom slučaju, Fractal Design R4 je prema našem mišljenju najbolje kućište od svih testiranih.


 

Do sledećeg čitanja...

Zahvaljujemo se kompanijama Alti, Gigatron i Cooler Master na ustupljenim kućišta za potrebe testiranja!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master Nepton 280L

Test: Cooler Master V8 GTS

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209