Greška

Došlo je do greške.

Trendovi, oktobar 2011

28.10.2011 10:49 | 1 Hardver
Trendovi, oktobar 2011

Dešavanja na IT sceni su čini nam se nikada zanimljivija i dinamičnija. Razloge za ovu činjenicu možemo tražiti najpre u vremenu u kome živimo, vremenu krize, raznoraznih špekulacija, nadmetanja, previranja... Jedno je sigurno, igrača je više nego ikada, svi su gladni i žedni slave i svog tržišnog udela i narvno - profita. Era digitalizacije svega i svačega je uveliko oko nas, a post PC era, kako je neki nazivaju, j

Trendovi, oktobar 2011


Miloš Jevtić

Trendovi, oktobar 2011.

Mnogo je pitanja, mnogo i mogućih scenarija, neki momenti u budućnosti, su već manje više izvesni (najavljeni), ali o onim drugima možemo prozboriti koju, baš u ovom tekstu... Kaže naš narod: „sto ljudi, sto ćudi“, iliti u prevodu, svako od nas razmišlja na neki svoj način i ima opet neki svoj pogled na svet koji je meni ispravan, dok je tebi potpuno neispravan i „iskrivljen“. Sa druge strane, neke druge „stvari“ o kojima se ne može tek tako diskutovati su činjenice, događaji ili nešto drugo što je tako i samo tako i nikako drugačije. Zašto ovo pominjemo? Pa zato što ćemo se u ovom tekstu malo osvrnuti na skorašnju prošlost, malo na sadašnjost a naravno i malo na budućnost, i cela ta sfera koju ćemo proći u ovom tekstu je bogata i činjenicama i razmišljanjima, subjektivnim viđenjima stvari, a malo i „baba Vanga“ predviđanjima šta nas čeka u nekom narednom periodu.
 


Od danas do sutra

Ono što se ovde nalazi nije „sveto pismo“ već jedan pregled, može se reći i pogled na IT industriju koja nas okružuje. Promene su nerealno brze i sve se svodi na „danas jesi, sutra nisi“. Brzina, snalažljivost, sposobnost predviđanja i praćenja trendova samo su neke od neophodnih karakteristika koje danas morate imati da biste se probili „do nebesa“. Nekima je ovaj put lakši, nekima teži, neki su već zapeli na prvom stepeniku dok ima i onih koji ne žele ni da pokušaju...

Proteklih mesec-dva-tri su za IT industriju bili burni u svakom pogledu. Svašta toga se novog desilo, lepog, pohvalnog, a neizbežno, bar u današnje vreme bilo je i negativnih, pomalo i neočekivanih dešavanja. Jedno od njih je svakako i odlazak HP-a sa tržišta personalnih računara. Posledica ovakve odluke, čini nam se, još uvek nismo do kraja svesni, ali kada jedan ovakav gigant želi da napusti tržište kao što je tržište PC-a, to može da znači samo jedno – „nešto je trulo u državi Danskoj“.

 


Kad smo već krenuli sa negativnim raspoloženjem, recimo i to da je ovaj svet napustio jedan od velikana IT industrije, suosnivač i CEO kompanije Apple – Stiv Džobs. Svet nije izgubio „samo“ jednu osobu, već, ma šta zli jezici pričali, izuzetno inspirišuću i futuristički nastrojenu individuu koja je itekako zaslužena što je IT svet tu gde je danas. Da li će se osetiti u trenutno najmoćnijoj kompaniji na svetu nedostatak vođe? Da li će hiljade izuzetno obrazovanih i sposobnih radnika i inženjera uspeti da nadoknade nedostatak jednog čoveka, Apple „ikone“?

Ovo je pitanje na koje mnogi pokušavaju da odgovore ovih dana, a s obzirom da je pomenuti CEO bio izuzetno veliki vizionar, „propast“ Apple kompanije sigurno neće uslediti barem nekoliko narednih godina dok postoje „rezerve“ ideja i planova. Štaviše, danas je Apple izašao u javnost sa novim kvartalnim izveštajem koji je po ko zna koji put u nizu potukao prethodne i opet „prevazišao sam sebe“. Da li će akcije krenuti sa opadanjem nakon perioda od godinu – dve? Hmm, možda je bolje da ne letimo previše u budućnost, te ćemo se tada boriti sa izveštajima i prognozama.

 


Međutim, Apple svakako (Bogu hvala) nije sam na tržištu a konkurencija je jača nego ikada te smo tako nakon iPhone 4S i iOS5 ovih dana dobili i naslednika trenutno najpopularnije mobilne platforme na svetu – Androida. Nakon Gingerbread-a predstavljen nam je Ice Cream Sandwich, najnoviji operativni sistem koji stiže direktno iz Google kuhinje. Iako i dalje na tržištu tableta, iPad nema praktično pravu konkurenciju, sve je više proizvođača koji lagano ali sigurno „čapkaju“ deo po deo tržišnog udela tableta iz Kupertina. Tako, nakon početne idile iPada i iPada i ničega osim iPada, sada ipak na tržištu možemo pronaći jako veliki broj tableta renomiranih proizvođača. Čini nam se kao da je Apple sa tim uređajem opalio kapislu i pokrenuo lavinu kojoj se, barem u bliskoj budućnosti, ne nazire kraj.


Trenutno imamo pravi mali vašar tablet uređaja, te raznorazne kreacije koje su (ne)uspešne u manjoj ili većoj meri. Nije moralo mnogo vremena da prođe dok nismo dobili i tablete sa tastaturama poput Asusovog Transformera. Dvojezgrani procesori su već „mrtvi“ i uveliko se razglaba o četvorojezgarnim mašinama, ali ne u desktop segmentu koji uspešno gubi trku sa laptop i tablet uređajima, već baš u tabletima. Jesu tableti sjajni uređaji, prenosivi, ugodni za korišćenje, brzi, sposobni... Sposobni za krakto i brzo konzumiranje sadržaja. Za kreiranje sadržaja, barem iz sadašnje perspektive, svima nama dragi miš i tastatura će još dugo, dugo vremena ostati neprikosnoveni, a zajedno sa njima i oni „golemi“ ekrani koji nas čekaju na radnom stolu. Zamislite samo kucanje ovog teksta koji upravo čitate na tabletu i i razmislite o čitanju istog na pomenutom tabletu. Zgodnije je samo čitati zar ne? Stoga, iako vrlo popularni, ovi uređaji su tek trend i zabava za mlađu generaciju i nešto poput sredstva informisanja za „kad se uvalite u fotelju“.

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple - od početaka do danas

Retrospektiva: oktobar, 2011.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209