Greška

Došlo je do greške.

Trendovi, oktobar 2011

28.10.2011 10:49 | 2 Hardver
Trendovi, oktobar 2011

Dešavanja na IT sceni su čini nam se nikada zanimljivija i dinamičnija. Razloge za ovu činjenicu možemo tražiti najpre u vremenu u kome živimo, vremenu krize, raznoraznih špekulacija, nadmetanja, previranja... Jedno je sigurno, igrača je više nego ikada, svi su gladni i žedni slave i svog tržišnog udela i narvno - profita. Era digitalizacije svega i svačega je uveliko oko nas, a post PC era, kako je neki nazivaju, j


Miloš Jevtić

Trendovi, oktobar 2011.

Mnogo je pitanja, mnogo i mogućih scenarija, neki momenti u budućnosti, su već manje više izvesni (najavljeni), ali o onim drugima možemo prozboriti koju, baš u ovom tekstu... Kaže naš narod: „sto ljudi, sto ćudi“, iliti u prevodu, svako od nas razmišlja na neki svoj način i ima opet neki svoj pogled na svet koji je meni ispravan, dok je tebi potpuno neispravan i „iskrivljen“. Sa druge strane, neke druge „stvari“ o kojima se ne može tek tako diskutovati su činjenice, događaji ili nešto drugo što je tako i samo tako i nikako drugačije. Zašto ovo pominjemo? Pa zato što ćemo se u ovom tekstu malo osvrnuti na skorašnju prošlost, malo na sadašnjost a naravno i malo na budućnost, i cela ta sfera koju ćemo proći u ovom tekstu je bogata i činjenicama i razmišljanjima, subjektivnim viđenjima stvari, a malo i „baba Vanga“ predviđanjima šta nas čeka u nekom narednom periodu.
 


Od danas do sutra

Ono što se ovde nalazi nije „sveto pismo“ već jedan pregled, može se reći i pogled na IT industriju koja nas okružuje. Promene su nerealno brze i sve se svodi na „danas jesi, sutra nisi“. Brzina, snalažljivost, sposobnost predviđanja i praćenja trendova samo su neke od neophodnih karakteristika koje danas morate imati da biste se probili „do nebesa“. Nekima je ovaj put lakši, nekima teži, neki su već zapeli na prvom stepeniku dok ima i onih koji ne žele ni da pokušaju...

Proteklih mesec-dva-tri su za IT industriju bili burni u svakom pogledu. Svašta toga se novog desilo, lepog, pohvalnog, a neizbežno, bar u današnje vreme bilo je i negativnih, pomalo i neočekivanih dešavanja. Jedno od njih je svakako i odlazak HP-a sa tržišta personalnih računara. Posledica ovakve odluke, čini nam se, još uvek nismo do kraja svesni, ali kada jedan ovakav gigant želi da napusti tržište kao što je tržište PC-a, to može da znači samo jedno – „nešto je trulo u državi Danskoj“.

 


Kad smo već krenuli sa negativnim raspoloženjem, recimo i to da je ovaj svet napustio jedan od velikana IT industrije, suosnivač i CEO kompanije Apple – Stiv Džobs. Svet nije izgubio „samo“ jednu osobu, već, ma šta zli jezici pričali, izuzetno inspirišuću i futuristički nastrojenu individuu koja je itekako zaslužena što je IT svet tu gde je danas. Da li će se osetiti u trenutno najmoćnijoj kompaniji na svetu nedostatak vođe? Da li će hiljade izuzetno obrazovanih i sposobnih radnika i inženjera uspeti da nadoknade nedostatak jednog čoveka, Apple „ikone“?

Ovo je pitanje na koje mnogi pokušavaju da odgovore ovih dana, a s obzirom da je pomenuti CEO bio izuzetno veliki vizionar, „propast“ Apple kompanije sigurno neće uslediti barem nekoliko narednih godina dok postoje „rezerve“ ideja i planova. Štaviše, danas je Apple izašao u javnost sa novim kvartalnim izveštajem koji je po ko zna koji put u nizu potukao prethodne i opet „prevazišao sam sebe“. Da li će akcije krenuti sa opadanjem nakon perioda od godinu – dve? Hmm, možda je bolje da ne letimo previše u budućnost, te ćemo se tada boriti sa izveštajima i prognozama.

 


Međutim, Apple svakako (Bogu hvala) nije sam na tržištu a konkurencija je jača nego ikada te smo tako nakon iPhone 4S i iOS5 ovih dana dobili i naslednika trenutno najpopularnije mobilne platforme na svetu – Androida. Nakon Gingerbread-a predstavljen nam je Ice Cream Sandwich, najnoviji operativni sistem koji stiže direktno iz Google kuhinje. Iako i dalje na tržištu tableta, iPad nema praktično pravu konkurenciju, sve je više proizvođača koji lagano ali sigurno „čapkaju“ deo po deo tržišnog udela tableta iz Kupertina. Tako, nakon početne idile iPada i iPada i ničega osim iPada, sada ipak na tržištu možemo pronaći jako veliki broj tableta renomiranih proizvođača. Čini nam se kao da je Apple sa tim uređajem opalio kapislu i pokrenuo lavinu kojoj se, barem u bliskoj budućnosti, ne nazire kraj.


Trenutno imamo pravi mali vašar tablet uređaja, te raznorazne kreacije koje su (ne)uspešne u manjoj ili većoj meri. Nije moralo mnogo vremena da prođe dok nismo dobili i tablete sa tastaturama poput Asusovog Transformera. Dvojezgrani procesori su već „mrtvi“ i uveliko se razglaba o četvorojezgarnim mašinama, ali ne u desktop segmentu koji uspešno gubi trku sa laptop i tablet uređajima, već baš u tabletima. Jesu tableti sjajni uređaji, prenosivi, ugodni za korišćenje, brzi, sposobni... Sposobni za krakto i brzo konzumiranje sadržaja. Za kreiranje sadržaja, barem iz sadašnje perspektive, svima nama dragi miš i tastatura će još dugo, dugo vremena ostati neprikosnoveni, a zajedno sa njima i oni „golemi“ ekrani koji nas čekaju na radnom stolu. Zamislite samo kucanje ovog teksta koji upravo čitate na tabletu i i razmislite o čitanju istog na pomenutom tabletu. Zgodnije je samo čitati zar ne? Stoga, iako vrlo popularni, ovi uređaji su tek trend i zabava za mlađu generaciju i nešto poput sredstva informisanja za „kad se uvalite u fotelju“.

Strana 2Za bilo kakav ozbiljniji rad i produktivnost, naš stari dobri desktop će ostati nezamenljiv, samo što i tu nailazimo na „problem“ za desktop računare. Naime, mnogo, da ne kažemo nekoliko puta je veći broj korisnika koji konzumiraju sadržaje od onih koji ih „proizvode“ te će tableti u ovom, izvornom, obliku itekako imati svetlu budućnost u narednim godinama za razliku od Netbook tržišta koje se polako ali sigurno smanjuje. Dakle, tableti će gotovo zasigurno u narednim godinama smanjivatni PC tržište, ali tableti NIKAD neće u potpunosti zameniti PC niti su ista kategorija proizvoda kao što smo već objasnili u prethodnim redovima.

 


Šta reći za mobilne telefone? Njihova prodaja je naravno u ogromnom porastu, i konačno ipak pametni telefoni zauzimaju primat. Opet, modela je zaista mnogo ali uvek, kao i u svim ostalim segmentima, postoje oni koji se na ovaj ili onaj način izdvajaju. Samsung se, kao što se da primetiti po rezultatima prodaje, ne popravio, nego sa svojom Galaxy serijom telefona, zaista napravio pravi bum, i od tek prosečne manufakture pretenduje da preuzme primat na tržištu. U borbi za primat su (nažalost) sva sredstva dozvoljena pa nije ništa neobično da redovno (čitaj svakodnevno) gledamo nove epizode najnovijih španskih serija tj „tužakanja“ između dva giganta – Applea i Samsunga koji su popularno rečeno „dojadili i Bogu i narodu“. Jedni bez drugih uslovno rečeno ne mogu, a da li je to jedan od načina da skrenu pažnju na sebe, vrlo je verovatno.

 


Tako je nedavno Samsung sa svojom Galaxy serijom telefona dobacio do 30.000.000 primeraka što je svakako rezultat pažnje, a to je i učinilo da i oni i Apple polako ali sigurno udaljavaju od konkurencije, koja je izgleda ostala u dubokom zimskom snu, ali od prošle godine. Nokia i dalje grca, gase Symbian, otpuštaju radnike, „šaltaju“ se na Windows Mobile... Na stranu što to „šaltanje“ traje kao da su potpuno novi operativni sistem napravili od nule, nego su još za partnera izabrali Microsoft čiji Windows Phone sve jeste, samo uspešan nije. HTC hardverski uvek ili prednjači ili je pak u koraku s vremenom u smislu jačine procesora, memorije...

Ali dok se i kod njih ne promeni politika sastavljanja aparata gde prevashodno mislimo na dobavljače optičkih senzora kamere i ekrana teško da će moći da naprave neki ozbiljniji „bum“ i ugroze trenutno vodeće. Da li je potrebno komentarisati RIM čiji servisi nisu radili poslednjih nedelja i još uvek imaju problema da sve „ispeglaju“? Možda i ima, ali ćemo mi nastaviti dalje u nekom drugom pravcu, pravcu desktop mašina...

A desktop?

 Ovo tržište je nama, Benchmarkovcima oduvek bilo zanimljivo i biće. Pokušavaju mobilni uređaji da nas „odvuku“ u nekom drugom pravcu ali nas ništa ne može „raspaliti“ da se prepiremo kao oko nove grafičke karte ili pak procesora. Zanimljivo je i to da se u tim krugovima vrlo često spominjala izjava „tresla se gora, rodio se miš“. Sjajna, definitivno sjajna, stara izreka, koja na prosto fenomenalan način opisuje dragog nam rovokopača, pardon „bulldozera“. Osam „pravih“ jezgara, performanse daleko iznad Intel Sandy Bridge procesora, taktovi u nebesima (možda na azot) i sve to naravno upola cene od „derikoža“ iz Intela. Ipak, na kraju ništa od toga.

 


Bulldozer je tek predstavljen, međutim, neki opšti utisci da je AMD morao više, i za sam AMD i za sve ostale „vernike“ koji su sklapanje mašina odlagali do pojave istog. Poslednjih dana do predstavljanja se šuškalo odjednom o lošim performansama, ali nada je umirala poslednja a opravdanja je bilo svakakvih. Međutim, na kraju, niti nas je bulldozer kupio performansama niti će širi krugovi korisnika kupiti isti po trenutnim cenama, pošto ni one nisu skladu sa viđenim i sa filozofijom po kojoj je AMD prepoznat.

 


I tako, dok smo svi očekivali tesnu borbu i strastveno navijali za AMD zbog dobrobiti čovečanstva, Intel je ne tako pompezno spremao i sprema Ivy Bridge. Ovakva situacija, naravno ide Intelu u korist jer nema potrebe za žurbom. Ivy Bridge najavljuje jako velika poboljšanja, oko 20% ubrzanja CPU i neverovatnih 60% ubrzanja kod GPU-a. Naravno tu su i PCI Express 3.0 i možda od svega najbitniji – četvorokanalni memorijski kontroler. Verovatno je da će popularni „Ivica“ da nam donese zaista ozbiljan napredak u svim aspektima, od suvih performansi, preko 22nm procesa izrade, manjeg grejanja, potrošnje i svih propratnih efekata. Nadamo se iskreno da neće sve ovo ostati na papiru pa da ne moramo da Jovo nanovo upotrebljavamo onu parolu „tresla se gora“...


Strana 3Procesorske snage nekako nikad dosta, ali sa ovako neoptimizovanim igrama i raznoraznim portovima sa konzola i slično ona je i potrebna, a naravno potrebne su i izuzetno jake grafike, pogotovo što više FullHD nije „sve i svja“ već se i veće rezolucije poput 2560x1440 na 27“ monitorima polako spuštaju u cenovni rang oko 500 evra što je do pre samo šest meseci bilo nezamislivo. Još jedan od razloga zašto tablet nikada neće „potamaniti“ PC, jedno je 10“ a potpuno drugo pomenutih 27“. Za ove „sumanute“ rezolucije trebaju i sumanute grafičke karte a oba proizvođača i AMD i NVIDIA imaju svog keca u rukavu ili bar žele da mi mislimo da imaju pošto se i HD7xxx i GF6xx pomeraju korak po korak od predviđenih datuma predstavljanja te se špekuliše da će sačekati ni manje ni više drugi kvartal 2012. godine, a do tada ćemo se snalaziti sa ovim „slabašnim“ modelima koji su ispred nas.

 


Dok smo još uvek kod hardvera, spomenimo i Apple koji je na poslednjem keynoteu objavio brojku od oko 10% ukupnog tržišta koju trenutno zauzimaju njihovi računari. Ako se pritom ima u vidu da u poslednjem kvartalnom izveštaju stoji i podatak da je prodaja Mac računara porasla za oko 26% vrlo lako dolazimo do toga, da u narednom periodu, pre svega zahvaljujući Macbook Air modelu Apple može da ugrabi još koji procenat i kroz nekoliko godina bude i u ovoj sferi u vrhu ponude. Ali kao što rekosmo, daleko je to, biće vremena i za te teme u budućnosti.

Malo „softveraša“ i zaključak

Najveći bum na ovom polju bi u narednoj godini trebao da nam donese Microsoft sa svojim potpuno novim operativnim sistemom, Windows 8. Po onome što smo do sada videli iz ranih izdanja možemo slobodno reći da nam se apsolutno ne sviđa pravac u kome se ide. Po ko zna koji put ćemo spomenuti – PC je PC, tablet je tablet, telefon je telefon. Pokušaj da se napravi uniforman sistem je, diskutabilan, i mi to ne želimo da vidimo jer su filozofije korišćenja potpuno različite. „Pipkanje“ monitora od 27“ nikada neće biti udobno kao ono na 10“ isto kao što „pipkanje“ 10“ neće nikad biti udobno kao kuckanje po tastaturi tako da nam se u samom startu ova filozofija baš ne dopada!

Nadamo se da će mnoge stvari promeniti do finalne verzije, i da će se bar u nekoj meri odustati od ove, po mišljenju autora, besmislene integracije interfejsa prilagođenog mobilnim uređajima. Ali ima i pozitivnih stvari kod novog Windowsa. Naime, u AMD-u su posle slabog starta Bulldozera ipak rekli da će isti daleko bolje raditi na Windowsu 8. Mi se ovde bavimo malo nagađanjima, malo činjenicama, ali u AMD-u izgleda imaju prave proroke kad znaju kako će nešto raditi godinu dana unapred.

 


Za to vreme dok se Windows tj Microsoft igra sa novom verzijom operativnog sistema, Google i Facebook uzimaju ogromne tržišne udele i rastu iz dana u dan proširujući svoju ponudu, posebno Google koji je čini nam se najakativniji kada je Cloud u pitanju. Naravno, Apple i u ovoj čorbi mora biti mirođija pa su oni i Google trenutno najveći protivnici na ovom tržištu koje je tek u povoju. Koncept iClouda i Google Docs je u suštini vrlo zanimljiv uz mogućnost konstantnog pristupa svim podacima, ali sama činjenica da su svi ti manje ili više (ne)bitni podaci negde u „oblacima“ na dohvat ruke svima nije baš ohrabrujuća ali je izgleda realna i slika i prilika onoga što možemo očekivati u narednom periodu.

 


Uspavane lepotice nikada nisu prolazile dobro, a pogotovo ne u današnje vreme u kom živimo jer vreme je novac, a na kraju dana sve se vrti oko profita. Stoga, kao što smo na početku rekli – „danas jesi, sutra nisi“, te je tom logikom i Lenovo skoro prestigao Dell i time postao drugi najveći proizvođač na svetu. Daleko od toga da je Lenovo bio loš, ali se generalno vrlo brzo uspeo do drugog mesta na svetu što je samo nagrada truda i pravilno usmerenih napora. Uskoro, vrlo uskoro, najviše će se ceniti usluga, da ne kažemo paketi usluga. Dakle, celine će najbolje funkcionisati, Google je kupio mobilnu jedinicu Motorole, Apple ima odavno svoj operativni sistem, Nokia se bori sa Symbianom koji je na zalasku karijere dok Microsoft i Samsung ostaju kao ogromni giganti koji nemaju celinu... Ko će koga sledeći kupiti?


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple - od početaka do danas

Retrospektiva: oktobar, 2011.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209