Greška

Došlo je do greške.

TP-LINK High-Power Wireless USB Adapter

05.03.2009 11:34 | 0 Hardver
TP-LINK High-Power Wireless USB Adapter

Tražite jednostavno rešenje za jači WiFi signal? Novi USB Wireless adapter sa većom...

 

Aleksandar Mišić


TP-LINK High-Power Wireless USB Adapter

Koliko puta vam se desilo da imate problema sa konektovanjem na neku od dostupnih Wireless mreža? Da li je problem bio nizak nivo signala? Da li ste pritom koristili notebook ili netbook? Da li je dolazilo do čestih ili povremenih prekida WiFi konekcije? Ako je Vaš odgovor na ma koje od ovih pitanja “DA”, onda su velike šanse da Vam je potreban Wireless adapter sa jačom izlaznom snagom i boljom antenom. U slučaju prenosnih računara, idealno bi bilo kada bi svi notebook/netbook-ovi koji poseduju Wireless adapter, takođe imali i RP-SMA konektor za eksternu antenu sa većim pojačanjem. Međutim, čak ni ovo u nekim slučajevima ne bi pomoglo, ukoliko Wireless adapter ima relativno malu izlaznu snagu, te i lošiji “domet”.

TL-WN422

Ovom prilikom, zahvaljujući kompaniji Alti, predstavljamo najnoviji proizvod kompanije TP-LINK, iz grupe Wireless USB adaptera, koji se od ostatka ponude razlikuje po tome što poseduje veću izlaznu snagu od čak 20dBm (ekvivalent 100mW), kao i Omni-directional antenu koja obezbeđuje pojačanje od 4dBi. Radi se o modelu koji je nedavno predstavljen na tržištu, pod nazivom TL-WN422G High-Power Wireless USB Adapter i koji ima za cilj da olakša i pojednostavi postavku ili samo konektovanje na WiFi mrežu, uz znatno stabilniju vezu. Pogledajmo proizvođačke specifikacije:

TP-LINK High-Power Wireless USB Adapter TL-WN422G

Podržani standardi

IEEE 802.11g, IEEE 802.11b

Wireless Signal Rates sa automatskim fallback-om

11g:54/48/36/24/18/12/9/6 Mbps (Dynamic)
11b:11/5.5/3/2/1 Mbps (Dynamic)

Frekventni opseg

2.4-2.4835GHz

Čipset
Atheros

Wireless izlazna snaga

20dBm(MAX)(EIRP-efektivna izotropska radijacijska snaga je 20 dBm(100mW), pojačanje antene ne utiče na izlaznu snagu)

Tip modulacije

1M DBPSK, 2M DQPSK, 5.5M/11M CCK, 6M/9M/12M/18M/24M/36M/48M/54M OFDM

Osetljivost risivera bez antene

54M: [email protected]% PER
11M: [email protected]% PER
6M: [email protected]% PER
1M: [email protected]% PER
256K: [email protected]% PER

Podržani modovi rada

Ad-Hoc
Infrastructure
Soft AP

Wireless bezbednost

64/128/256 bit WEP
WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK (TKIP/AES)

Podržani operativni sistemi

Windows 98SE/ME/2000/XP/Vista

Interfejs

USB2.0 Hi-Speed

Tip antene

4dBi pojačanje, Omni-directional antena sa RP-SMA konektorom.

Sertifikati

CE, FCC

Radna temperatura

0°C~40°C

Temperatura skladištenja

-40°C~70°C

Dimenzije

93.5mm x 26mm x 11mm

High-Power Wireless USB Adapter TL-WN422G nas je zaista oduševio lakoćom manipulacije, kao i brojem mogućnosti koje ovako koncipiran Wireless USB adapter otvara. Baziran je na jednoj od verzija čuvenog Atheros čipa, koji je postigao neverovatnu popularnost u WiFi tehničkim krugovima, pre svega zbog svoje pouzdanosti i visokog stepena izlazne snage. Kao što smo već pomenuli, izlazna snaga ide do 100mW, odnosno 20dBm, što predstavlja čak i do 35% veću vrednost u odnosu na ostale konkurentne modele. Iako minijaturnih dimenzija i kompaktnog dizajna, inženjeri TP-LINKa su odlučili da ovaj Wireless USB adapter opreme i zglobnom omnidirekcionom antenom sa pojačanjem 4dBi, koja se na TL-WN422G priključena putem standardnog RP-SMA konektora. Praktično, postojanjem RP-SMA konektora, pruža se mogućnost za povezivanje eksterne WiFi antene bilo kog tipa, čime je upotrebljivost uređaja znatno povećana.

TL-WN422G podržava 802.11b i 802.11g standarde, što će reći da je maksimalni data-rate 54Mbps. Po pitanju podržanih modova rada, takođe možemo biti zadovoljni imajući u vidu tip uređaja. Naravno, moguće je angažovati ga u Ad-Hoc, Infrastructure i Soft AP modu, podržavajući i PSP konekciju. Dostupni su i svi standardni tipovi enkripcije i zaštite mreže, kao WEP (64/128/256 bit), WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK (TKIP/AES), Shared Key Authentication, MIC podrška. Proces instalacije u Windows XP operativnom sistemu je vrlo jednostavan i pravolinijski, tako da je dovoljno pratiti "next" taster da bi se instalacija drajvera završila. Uređaj treba priključiti tek nakon završetka instalasije drajvera (u slučaju Windows XP operativnog sistema).
 

Pod Windows Vista operativnim sistemom, situacija je malo drugačija, tako da se instalacija drajvera pokreće ručno, pri čemu prvo treba priključiti TL-WN422G na slobodan USB port, nakon čega će u device manager-u biti prepoznat kao USB2.0 WLAN i treba u device manageru odabrati opciju Update Driver, i samostalno navesti putanju na odgovarajući folder na CD-u u kome se nalaze drajveri za Vista operativni sistem. Nakon ovoga, uređaj biva propisno prijavljen i prepoznat, te i u potpunosti spreman za rad.
Važna napomena: postupci instalacije su vrlo lepo i detaljno objašnjeni u uputstvu za uređaj, tako da praćenjem uputstva, niko neće imati muke.

TP-LINK TL-WN422G dolazi sa softverom koji obezbeđuje osnovni nivo monitoringa rada uređaja, nivoa jačine signala, a pored toga omogućava i vrlo jednostavno konfigurisanje parametara rada u svim mogućim modovima, kao i podešavanje enkripcije i nivoa zaštite mreže. Uređaj smo testirali pod Microsoft Windows Vista Ultimate i Microsoft Windows XP SP3 sistemima i bili prilično zadovoljni činjenicom da se ne javljaju neplanirani problemi tokom instalacije drajvera. TL-WN422G se pokazao stabilnim u radu, bez "zakucavanja" i iznenadnog gubljenja signala. Automatski prelazak sa jednog na drugi access point išao je bez problema. Što se tiče "dometa", apsolutno smo oduševljeni performansama, koje do sada nisu bile zamislive u USB varijanti. Testiranje je sprovođeno u graničnim uslovima pokrivenosti signalom, u kojima je TL-WN422G pokazao jako dobro snalaženje, obezbedivši WiFi konekciju i tamo gde standardne USB varijante wireless adaptera, kao i interne wireless kartice notebookova nisu imali uspeha ili je konekcija pucala. Ako uzmemo u obzir povoljnu cenu za ovaj tip Wireless USB adaptera, kvalitet izrade i zaista dobre performanse, jasno je da pri izboru u kupovini, TL-WN422G mora biti pri vrhu liste.


Za:
- kvalitet izrade
- odličan domet
- stabilan rad
- velika izlazna snaga od 100mW (20dBm)
- antensko pojačanje 4dBi
- postojanje standardnog konektora za antenu
- antenu je moguće skinuti i postaviti bilo koji drugi tip antene
- jednostavna upotreba
- male dimenzije

Protiv:
-početnici u Vista operativnom sistemu moraju pročitati uputstvo za instalaciju

TL-WN422


Kontakt kompanija Alti
 

ASUS WL-530gV2 Pocket Wireless Router

D-Link DIR-825

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209