Greška

Došlo je do greške.

Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W

22.12.2014 10:00 | 2 Mobile
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W

Da li su i vama zanimljivi 2-u-1 koncepti? Izgleda da je tržište presudilo i da ćemo u budućnosti sve više nailaziti na ovakve uređaje, koji imaju ambiciju da ponude korisnicima najbolje od oba sveta – kvalitetan ultrabuk ili laptop u kombinaciji sa mogućnošću korišćenja u vidu tableta. Da će ovakav koncept biti još intenzivnije podržan govore nove serije hardvera kompanije Intel, specijalno optimizovane baš za ovakve uređaje. No, ostavimo budućnosti da se bavi pitanjima, da se mi pozabavimo odgovorima – konkretno, šta to Toshiba nudi u ovom domenu...

Filip Majkić

Japanski gigant je puno učinio u proteklom periodu na doradi imidža i na promociji proizvoda u segmentima u kojima nije baš toliko bio prepoznat. Jedan od takvih segmenata su svakako tableti, i Toshiba se tu odlučila da podrži ne samo Android platformu, već i Windows RT/8 platformu, što je iskustvo koje se svakako ispostavilo dobrodošlim, i verujemo da je upravo iskorišćeno za uređaj koji je danas pred nama.

click2pro_12_s.jpg

Reč je o Click 2 Pro modelu Satellite serije prenosnih računara kompanije Toshiba, sa sufiksom P30w. Ova mašina dolazi u dve varijante, premda je gro njenih karakteristika zajednički. Reč je o kombinaciji tableta i ultrabuka, gde Click 2 Pro može da po potrebi “odvoji” ekranski deo od dock-a, tanke osnove koja sadrži tastaturu i tačped. Reč je o konceptu koji smo odavno upoznali u Transformer seriji tableta/hibrida. Toshiba se opredelila za takav pristup, a razni proizvođači izvode najrazličitije egzibicije sa šarkama koje omogućavaju da se mobilni uređaj koristi na najraznovrsnije načine. U tome su manje ili više uspešni, a mi prosto ne možemo da se otmemo utisku da proizvođači poprilično precenjuju interesovanje tržišta za ovakav tip uređaja. No, to je naš utisak, i vreme je da subjektivne procene i interpretacije tržišnih parametara ostavimo po strani. Vreme je za Click 2 Pro.


Dizajn

Hibrid dolazi u klasičnom Toshiba pakovanju. Nema naročitih ekskluzivnih dodataka, poput neke torbe, ali koji bi sa druge strane i cenu paketa učinili većom. Kvalitet uređaja tim pre upada u oči. Ako bismo ga opisivali jednom rečju, to bi bilo – odličan! Hibrid je izrađen od brušenog aluminijuma i veoma je elegantan na dodir, ma sa koje strane i na bilo koji način ga uhvatili. Zaista se radi o velikom bonusu, posebno kod korisnika koji žele nešto agresivniji dizajn od svojih hibridnih uređaja.

click2pro_16_s.jpg

Toshiba je očito želela da dizajnira tablet deo što tanjim i elegantnijim, kako bi olakšala njegovo korišćenje. Ipak, mi smo i dalje mišljenja da je čak i najtanji i najelegantniji tablet od 13,3 inča jednostavno prevelik i nepodesan za bilo kakvo duže korišćenje. Stoga je on tu “da posluži” za neke eventualne potrebe, a na ovakve uređaje treba gledati primarno kao na ultrabukove jer cenimo da će tako biti korišćeni u preko 90% situacija. Ekranski deo ima ivice koje se istanjuju, te stoga subjektivni osećaj jeste da tih ivica maltene i nema, kada držite uređaj u rukama.

Sam proces odvajanja je prilično jednostavan i zapravo identičan procesu spajanja ekrana sa bazom

Takođe, pomalo je neobično da su zvučnici, kao i otvori za hlađenje, upravo tu smešteni. Naravno, potreba za takvom vrstom implementacije dolazi otud što je zapravo sav hardver u ekranskom delu uređaja, te je potrebno upravo tu obezbediti adekvatno hlađenje. Kad već spominjemo zvučnike, treba reći da se Toshiba čvrsto drži svojih Harman Kardon partnera već toliko godina, pa ne treba da čudi da ponovo imamo isti slučaj.

click2pro_8_s.jpg

U oči upada masa kompletnog uređaja. Toshiba se čvrsto držala deklarisanih dimenzija koje je neophodno ostvariti da bi uređaj mogao da se nazove ultrabukom. Međutim, ceo uređaj ima masu od gotovo dva kilograma – precizno, 1.98 kilograma. Stoga treba voditi računa o tom aspektu računara. Takva masa dodatno potvrđuje naše tvrdnje da je tablet (u kome je gro te mase skoncentrisan, jer je hardver upravo unutra) režim tu ipak pre “da posluži” nego da ga ozbiljno koristite, jer nije nimalo lako koristiti uređaj čija masa iznosi gotovo jedan kilogram, a masa tableta kada se odvoji od svog postolja iznosi 945 grama. Bez obzira na to da li je lakši ili teži (a lakši je) od sličnih rešenja konkurentskih kompanija, to i dalje nije dovoljno, a u isto vreme masa tradicionalnih prenosnih računara nije mnogo veća. Dodajte na to oko 230-235 grama za strujni ispravljač, i sasvim je jasno da je ovo naprava čija se ukupna mobilnost ne razlikuje puno od tradicionalnih laptopova, uprkos tome što je nominalno hibrid, odnosno što njegov spoj tableta i ultrabuka sugeriše da se radi o uređaju visoke mobilnosti.

click2pro_14_s.jpg

No, ukoliko masa sugeriše da je mobilnost ne baš najbolja, vaše oči će indicirati potpuno suprotno. Istanjene ivice tableta su ne samo pogodnije za držanje nego kada biste imali u rukama uređaj sa debelim stranama, već i deluju izuzetno elegantno i stvaraju utisak da je hibrid još tanji nego što jeste. Takva konstatacija važi još više za postolje, koje je zaista izuzetno tanko i izuzetno prijatno za oko. Nažalost, to se moralo platiti time što se to postolje tu i tamo može saviti pod pritiskom. Međutim, obzirom da je hardver ovaj put smešten u ekranskom delu, te da u postolju zatičemo samo nekoliko interfejsa, to na nas prosto ne ostavlja identičan utisak onome koji bi bio prisutan kod tradicionalnog laptopa.

click2pro_10_s.jpg

Sam proces odvajanja je prilično jednostavan i zapravo identičan procesu spajanja ekrana sa bazom. Pritisnete ekranski deo nadole i izvadite tablet. Kada želite da ga vratite, praktično ponovite isti postupak – pritisnete ga u bazu dok ne čujete klik. Jednostavno i praktično. Toshiba je ovde očito kao prioritet imala jednostavnost i u tome je potpuno uspela. Sa druge strane, držač ne ostavlja baš najčvršći utisak kada ga koristite u laptop režimu. Ekran će se zatresti pri dodiru prstom, što je naročito uočljivo ukoliko iole intenzivnije koristite kontrolu dodirom.

Hardver, specifikacija

Konektori

Kao što se i moglo očekivati, gro konektora je smešten na dock-u. Međutim, kako bi se postiglo da postolje bude što tanje, imamo situaciju da konektore ne zatičemo na tradicionalnim lokacijama na bokovima, već su oni smešteni pozadi. To bi moglo pomalo narušiti ergonomiju, odnosno lakoću korišćenja, pošto morate da ili okrećete uređaj često kako biste videli konektore pozadi (istina, to dok se ne naviknete), ili da napipavate portove na poleđini. Istini za volju, ovo ne mora biti tako loše na kraju krajeva, i pomalo nas vraća u neko starije doba laptopova, kada je mnogo više uređaja imalo konektore pozadi. Bar ništa neće štrčati na bokovima ili narušavati ergonomiju. Napred se nalaze samo osnovni indikatori rada.

satelliteclick2pro_1.jpg

Na zadnjem delu postolja zatičemo dva USB 3.0 porta, konektor za struju, SD čitač kartica, te HDMI video izlaz, kao i combo audio priključak. Ostali konektori su smešteni na samom tabletu, odnosno na ekranskom delu. Sa leve strane se nalazi microSD slot, a tu su i tasteri za pojačavanje zvuka, odnosno aktiviranje uređaja.

satelliteclick2pro_2.jpg

Najveći deo portova koji su na tabletu su smešteni sa donje strane i to istovremeno znači dve stvari – taj deo je deblji od ostalih delova (stara falinka hibrida koju ne vidimo kako je moguće srediti; ako ništa drugo, barem širina od donje ivice do ekrana nije neproporcionalno veća od širine gornje ivice, što je takođe čest slučaj). Stoga, konektori koji su tu smešteni se ne mogu koristiti kada je uređaj u formi ultrabuka, odnosno kada je ekran ubačen u svoje ležište na postolju. Tu zatičemo još jedan USB port (koji je USB 2.0 tipa, za razliku od USB 3.0 portova na zadnjoj strani postolja), te još jedan priključak za struju kako biste mogli da punite bateriju i ako vam postolje nije na raspolaganju. Slično važi i za micro-HDMI i još jedan audio port, koji su zapravo kopija ili umanjena verzija onoga što zatičemo na postolju.

click2pro_13_s.jpg

Konektore ne zatičemo na tradicionalnim lokacijama na bokovima, već su oni smešteni pozadi


Hardver, specifikacija


U domenu hardvera se Toshiba opredelila za proverene adute. Radi se, dabome, o Haswell platformi kompanije Intel. Na ovakvom uređaju Haswell dobija i novi smisao, jer vidimo da snažniji x86 procesori zapravo mogu da odgovore na potrebe korišćenja u tablet okruženju. Situacija će se, uvereni smo, dodatno unaprediti dolaskom Broadwell procesora, ali su nam prvi testovi pokazali da ne treba očekivati neki značajan pomak u sirovim performansama, koliko u performansama po vatu, makar u ovoj klasi. Procesori su brzi, snage ima više nego dovoljno, i ovde zaista komotno može da se koristi Windows 8, makar što se hardvera tiče. Haswella odlikuju razne optimizacije za brojne scenarije koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

click2pro_3_s.jpg

CPU našeg računara je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle da se radi o ultrabuk procesoru, koji nije mejnstrim platforma. To je Core i5 4210U, koji radi na 1,7 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,7 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W. Vredi pomenuti da ova platforma podržava Trusted Platform Module 2.0 tehnologiju, koja omogućava lakšu integraciju u poslovna, korporativna okruženja i donosi više bezbednosne standarde koji se mogu iskoristiti.

skrin1_s_5.jpg

Njegova karakteristika jeste prisustvo Intel HD 4400 grafičkog čipaGrafika radi na 200 MHz podrazumevano, a njen radni takt se penje do 1,1 GHz. Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver. Za ostalo, tu su HDMI ili microHDMI konektori, ugrađeni na Click 2 Pro.

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Satellite Click 2 Pro P30W-B-102
 • Procesor Intel Core i5-4210U 1.7GHz (2.7GHz)
 • Klasa procesora Core i5
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 128GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana TruBrite Full HD IPS LED, osteljiv na dodir
 • Grafika Intel HD Graphics 4400
 • Portovi 1x HDMI (Tastatura), 1x micro-HDMI (Tablet), 1x USB 2.0 (Tablet), 2x USB 3.0 (Tastatura), 1x Kombinovani audio priključak (Tablet), 1x micro-SD čital (Tablet), 1x SD čitač kartica (Tastatura), 1x Kombinovani audio priključak (Tastatura)
 • Web kamera 5.0 megapiksela (zadnja)
  HD 720p (prednja)
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Dimenzije 331 x 249 x 19.9 mm
 • Masa 1.98 kg
 • Baterija 3-cell Li-Ion
 • Operativni sistem Windows 8.1 64bit
 • Dodatno Audio: Harman Kardon stereo zvučnici
  Senzori: 3D senzor ubrzanja, Senzor ambijentalnog osvetljenja, Magnetometar, Žiroskopski senzor

Ukoliko se (ne) sećate naše konstatacije iz uvodnog dela da će Satellite Click 2 Pro biti dostupan u dve varijante, vreme je da vas ponovo uputimo na nju, pošto dolazimo do dela gde se dva modela zapravo razlikuju. Naime, u našoj verziji je korisniku na raspolaganju 4 GB DDR3L-1600 memorije, a za skladišni prostor se koristi SSD kompanije Samsung, makar u modelu koji smo mi imali na testu. Na tržištu će postojati još jedna varijanta, sa 8 GB memorije i kombinacijom SSD-a kapaciteta 128 GB i hard diska kapaciteta 500 GB.

click2pro_4_s.jpg

Ekran računara koga smo imali na testu je glossy Full HD (1920 x 1080) IPS ekran. Podržava 10-point multitač komande, i u suštini se radi o istoj onoj tehnologiji koja se pokazala odlično na nekim ranijim testovima hibrida i drugih uređaja sa ekranom osetljivim na dodir. Sve je to optimizovano da radi u kombinaciji sa najnovijim Windows operativnim sistemom. Optičkog uređaja nema.

skrin2_s_4.jpg

Ne bismo trebali zaboraviti ni dve web kamere. Sa prednje strane je HD web kamera, rezolucije 1.3 megapiksela, čija je namena prevashodno da se koristi za video chat. Pozadi je smeštena nešto naprednija varijanta. Reč je o kameri od 5 megapiksela, sa autofokusom. Iako se njihove performanse mogu smatrati prihvatljivim za neke osnovne potrebe, ove kamere i rezultat njihovog delovanja ne mogu da se porede ni sa iole kvalitetnijim kamerama sa mobilnih telefona. Jednostavno, one su tu da posluže.

click2pro_2_s.jpg

Prisutne su standardne opcije konektivnosti...minus LAN port, dabome. Nažalost, dizajn računara nije ostavio prostora za njegovu implementaciju. Zato je tu dual-band WiFi. Reč je o Wireless 802.11 a/b/g/n dual bandu koji se zasniva na Intelovoj tehnologiji, koji može da radi na 2,4 GHz i 5 GHz. Tu je i Bluetooth 4.0. Naravno, Microsoft Windows 8.1 u 64-bitnoj varijanti se podrazumeva...

Utisci

Utisci vezani za korišćenje ovog računara umnogome zavise od vašeg pristupa problematici hibrida, o čemu smo više govorili na samom početku teksta. Ukoliko kupite ovu mašinu očekujući da će vam ona “fifti fifti” služiti kao ultrabuk i kao tablet, u startu grešite, jer smo mišljenja da nijedan od ovakvih računara ne može da ispuni takve ambicije korisnika, iz nekoliko razloga, što zbog mase, što zbog (ne)udobnosti u radu u tablet režimu usled ekrana velikih dimenzija, što zbog umora u rukama do koga će neminovno doći. 13,3-inčni Click 2 Pro jednostavno nije toliko udobno koristiti kao tablet iole duže vremena, i ruke će vam se umoriti bez obzira što ćete ga držati sa dve ruke. Uporedite njegovih 945 grama i dijagonalu od 33,8 centimetara sa 680 grama u prvoj generaciji iPad tableta, odnosno masom ispod 470 grama u tabletima nove generacije kao što je iPad Air. Masa je bukvalno duplo manja.

skrin5_s_1.jpg

Sa druge strane, ukoliko posmatrate ovaj uređaj na nešto drugačiji način, primarno kao ultrabuk sa tačskrinom koji može da itekako posluži i u drugim režimima rada, odnosno koji će vam se naći pri ruci kada budete bili u pokretu ili kada vam jednostavno bude bilo zgodnije da ga upotrebite kao tablet, tada ćete biti mnogo zadovoljniji ovim hibridom. Takođe, mnogi korisnici su neskriveno vezivali svoje ambicije ili prohteve za prisustvo punokrvnih Core procesora u tabletima, što iz objektivnih potreba, što zbog poslovnih ograničenja, što kao subjektivni prohtev. Za takve je Click 2 Pro skoro pa idealan pošto donosi iskustvo u radu sa Core procesorima i u Windows operativnom sistemu na tablet formi.

 skrin4_2.jpg

Što se tiče samih performansi, tu nemamo ni najmanju primedbu. Računar se ponaša baš kao što bi trebao da se ponaša moderan ultrabuk. Skrenuli bismo pažnju da, sa druge strane, to istovremeno znači da u tablet režimu imate ultrabrz Windows 8 tablet sa full mogućnostima i opcijama. Brz SSD svakako pomaže udobnom radu i pozitivnom utisku.

skrin3_s_3.jpg

Toshiba Desktop Assist je aplikacija iz koje možete podešavati razne opcije i funkcije vašeg operativnog sistema, ali i samog računara. Tako imamo razne mogućnosti podešavanja funkcijskih tastera, sistemskih podešavanja, displej podešavanja (uključujući i Resolution+ upscaler), menadžmenta potrošnje, a samim tim i rada baterije, recovery opcije...Naravno, kao i uvek kada se radi o full Windows operativnom sistemu u režimu kontrole dodirom, preporučujemo da obratite pažnju na veličinu fontova i menije, koji nisu uvek prilagođeni ovom vidu upotrebe.

Mnogi korisnici su neskriveno vezivali svoje ambicije ili prohteve za prisustvo punokrvnih Core procesora u tabletima - za takve je Click 2 Pro skoro pa idealan

Ekran

Ekran je odličan, sa izuzetno visokim stepenom osvetljenja, ali i sa određenom dozom odsjaja, što je neminovnost budući da se radi o ekranu osetljivom na dodir. Reč je o Full HD IPS modelu veoma dobrog nivoa osvetljenosti, vrlo odzivnom i živahnim u svakom pogledu. Subjektivan osećaj je izuzetan, i čestitke Toshibi na dobro obavljenom poslu u tom smislu. Uz dobre uglove gledanja, ostaje nam da zaključimo da se radi o jednom od najboljih ekrana koji su trenutno dostupni. Sve u svemu, korisnicima će se ovaj segment računara dopadati.

ekran_click2pro.jpg

Ulazni uređaji

Tastatura je u najkraćem – izvanredna! Veličina tastera je taman, odzivnost je veoma dobra, dubina hoda taman kolika je potrebna, ni dublja ni plića. Jednostavno, na P30w je zadovoljstvo kucati i verovatno smo se ponajmanje privikavali na njegovu tastaturu. Ne zaboravimo da spomenemo i veoma dobro pozadinsko osvetljenje. Tastaturu je uživanje koristiti, i iskreno se nismo nadali tome kada smo videli kako je postolje plitko. Čak i u vizuelnom smislu deluje impresivno, “uronjena” u brušeni aluminijum. Ono što ipak morate imati na umu jeste da se trebate navići na funkcijske tastere, koji „odmenjuju“ standardne F1-F12 funkcije, odnosno izvršiti odgovarajuća podešavanja iz Toshiba Desktop Assist softvera ukoliko smatrate da je to neophodno.

click2pro_1_s.jpg

Tačped je već druga priča. Decentriran je blago ulevo, sa čime i možemo da živimo, ali je njegov klik dosta plitak. Iako je sasvim pristojne veličine, naročito imajući u vidu dimenzije računara, ne možemo reći ni da smo zadovoljni ni da smo nezadovoljni njime. No, u hibridima su tačpedi od manje važnosti, budući da se dosta interakcije zapravo odvija putem ekrana osetljivog na dodir. Zapravo, čim se malo naviknete, glavninu operacija, posebno onih nezahtevnih, ćete obavljati na ovakav način. Stoga smo i skloniji ignorisanju tačpeda u ovakvim mašinama, bili oni dobri, loši, ili negde između.

click2pro_6_s.jpg

Buka

Možete biti mirni, Satellite Click 2 Pro P30w je sve samo ne bučan. Kultura rada je na visokom nivou.

buka_click2pro.jpg

Zagrevanje

Kada je zagrevanje u pitanju, možete biti mirni. Međutim, postoji razlog za to, a to je trotlovanje. Procesor i/ili grafika drastično obore svoj radni takt, a to se posebno odnosi na procesor, tako da temperature nikada ne dostižu problematične brojke. Izmerili smo oko 40-ak stepeni prilikom maksimalnog opterećenja na zadnjem delu, dok u nezahtevnom radu temperature ne dostižu ni trideseti podeljak Celzijusove skale.

 

click2pro_5_s.jpg


Baterija

Uz ovaj računar Toshiba isporučuje troćelijsku bateriju kapaciteta 41 Wh. Na našem merenju ona je postigla tik preko 8 sati rada u režimu neopterećenja, gde su vršene samo nezahtevne operacije, kao što je kuckanje teksta koji upravo čitate. Sve je u granicama očekivanih vrednosti za Haswell ULV procesore. Iako smo u prvi mah priželjkivali da se našlo mesta u postolju za dodatnu bateriju, zaista nije bilo nikakve naročite potrebe za njom u praksi.

Zaključak

Još jednom se vraćamo na dilemu sa početka teksta i bojimo se da nemamo definitivan odgovor za vas. Ponovo se susrećemo sa situacijom da više nije nužno i bolje, baš kao što je to bio slučaj sa još jednom veoma sličnom mašinom, kao što je ASUS T300L hibrid. I ponavljamo, već po treći put u ovom tekstu, da ovaj hibrid vidimo kao idealnu napravu za osobe koje planiraju da ga prevashodno koriste kao tačskrin ultrabuk, sa povremenim situacijama kada ćete zaposegnuti za korišćenjem u vidu tableta.

click2pro_11_s.jpg

Nažalost, mislimo da su ovi računari postali svojevrsna žrtva širih strategija onih koji određuju sve i svja na PC tržištu. Tu pre svih mislimo na Intel. On je očekivao da će ultrabukovi pobuditi potražnju za laptopovima, i premda se ne može “stavljati na dušu” konkretnim modelima ultrabukova da su loši, oni to nisu uspeli da ostvare. Sada, posebno sa dolaskom Broadwell hardverske platforme i pratećih Core M čipova, Intel želi da pogura hibride u mejnstrim. Međutim, mišljenja smo da ni ultrabukovi ni hibridi nisu nikada trebali da budu nosilac baklje prenosnih PC-jeva, niti da se na njih stavlja breme odgovornosti za generisanje nove tražnje. To su odlični uređaji koji divno popunjavaju određenu nišu. Međutim, za njima zaista ne postoji izražena potreba u najširim slojevima kupaca, makar po ovakvim cenama, već će ih kupovati baš oni koji znaju tačno šta žele.

Postoji puno uglova iz kojih se problematika hibrida može posmatrati, i oni su namenjeni baš korisnicima koji tačno znaju da će im takva sprava trebati

Hibridi mogu izaći na zao glas i po još jednom kriterijumu – među onima koji nisu sigurni šta tačno žele, već kupuju po nekakvim čeklistama. Pa krenu redom: mali, prenosni uređaj, mogu da ga koristim i kao tablet i kao laptop, ima Windows koji mi je poznato okruženje, ima ekran osetljiv na dodir...i na kraju završe razočarani jer su skupo platili uređaj čije su mogućnosti iskoristili onoliko puta koliko mogu da izbroje pomoću svojih deset prstiju, a koje su (te mogućnosti) dosta platili. Najlakši primer bi bio da nisu zadovoljni korišćenjem uređaja u tablet režimu, ili da su odabrali Windows uređaj jer su navikli na njegove aplikacije, ali ga do sada nisu koristili sa ekranom osetljivim na dodir, pa ne shvataju da njihove matore (a omiljene) aplikacije na taj način ne mogu da se koriste. Takvi korisnici potom šire negativnu sliku o hibridima, iako ne shvataju da zapravo to nije uređaj za njih.

click2pro_7_s.jpg

Naravno, tu je i pitanje cene. Za cenu hibrida objektivno možete da sebi priuštite i kvalitetan laptop i kvalitetan tablet, pri čemu će to biti dva uređaja koje mogu istovremeno da koriste dve osobe, a pride će biti savršeno prilagođeni svojim namenama. Stoga, postoji puno uglova iz kojih se problematika hibrida može posmatrati, i oni su namenjeni baš korisnicima koji znaju da će im takva sprava trebati. Što je po definiciji tržišna niša, a ne nosilac ponude ili kreator trendova.

click2pro_9_s.jpg

No, treba li ovo da utiče prekomerno na naše mišljenje o Satellite Click 2 Pro P30w modelu? Definitivno ne, dokle god ste svesni da se krećemo unutar okvira hibrida i dok ste svesni šta to u praksi znači. Odličan ekran, izvanredna tastatura, dobra autonomija i sveukupno visok stepen upotrebljivosti u kombinaciji sa odličnom izradom su jasni aduti Click 2 Pro uređaja. Suštinski, oni kojima treba hibrid ne mogu da promaše sa ovim modelom, dokle god imaju jasnu predstavu o tome šta hibridi danas predstavljaju i nemaju nerealna ili nedefinisana očekivanja. Svi koji tačno znaju šta i zašto kupuju će ne samo biti nagrađeni visokim kvalitetom, već i osećajem jedinstvenosti koji hibridi donose sa sobom i svojim specifičnim načinima upotrebe koji, ako ništa drugo, svakako nisu svakodnevica u svetu mobilnih PC računara...

 

Prednosti:

- Veoma dobar ekran
- Kvalitet izrade, metalno kućište
- Dobar ultrabuk sa tačskrinom koji se može koristiti i kao tablet
- Tastatura
- Autonomija


Nedostaci:

- Nezgodniji za korišćenje u tablet režimu zbog dimenzija i mase
- Uopšteno gledano, računar ima dosta veliku masu za 13,3-inčni uređaj
- Ne baš najčvršći mehanizam za držanje ekrana
- Ko kupuje po sistemu “štikliranja čeklista” može lako da se prevari sa hibridima (nevezano za konkretan uređaj)
- Ekranski deo se može zagrejati, što treba imati na umu ako želite da ga odvojite pa koristite kao tablet


Računar na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad Y50-70

Test: Lenovo IdeaPad Z50-75

10104
10105
10106
10107
10108
10109