Greška

Došlo je do greške.

Top proizvodi 2012 - Mobilni telefoni

20.12.2012 19:40 | 0 Mobile


Dragoljub Radovanović

Proizvod godine - Smartfoni

Puno toga je urađeno na ovom polju tokom 2012-e godine i unapređenja su itekako vidna u odnosu na prošlu godinu, a nema razloga da tako ne bude i naredne godine. Smartfon je uređaj koji evoluira brzinom svetlosti i njegova popularnost skače iz dana u dan, do te mere da je postao nezamenljiv deo naših života. Zapravo, tehnologija je ta koja napreduje veoma brzo i time omogućava da komponente u mobilnim telefonima budu moćnije i bolje, a kao rezultat toga da oni budu brži, kvalitetniji i kompletniji. Tržište smartfona je veće nego ikada i definitivno će nastaviti da raste. Samo u trećem kvartalu ove godine je isporučeno 173.7 miliona telefona, fenomenalan porast od 44.3% u odnosu na treći kvartal 2011-e godine.Protekle godine je ukupno isporučeno oko 500 miliona smartfona, dok se do kraja ove godine očekuje više od 717 miliona isporučenih telefona. Ove cifre će nastavljati da rastu iz godine u godinu, pa se procenjuje da će isporuke premašiti milijardu u 2015-oj. Radi se o ogromnim ciframa, koje svakako veoma jasno opisuju koliko je smartfon popularan uređaj, i koliko će nastavljati da bude popularan u narednim godinama. Ako ste još uvek na "glupom" mobilnom telefonu, iskreno vam savetujemo da što pre pređete na "pametni", iz više razloga. Smartfoni su ovoliko popularni sa razlogom i stvarno nude dosta korisnih mogućnosti, a često se nazivaju i multifunkcionalnim uređajima.

Android

Iako Apple nosi zaslugu pokretanja cele priče oko smartfona sa ekranima osetljivim na dodir sa svojim iPhone-om 2007-e godine, Google je taj koji je omogućio da proizvođači ponude široku paletu modela koji pripadaju nižoj, srednjoj ili visokoj klasi i samim tim znatno unapredi popularnost smartfona širom sveta. Svojim operativnim sistemom Android, verzijom 1.0 koja se prvi put komercijalno pojavila u septembru 2008-e na HTC Dream modelu, Google je pokrenuo platformu koja je tokom godina postajala sve popularnija. Polako ali sigurno, Android kao operativni sistem je godinu za godinom dobijao veći udeo tržišta, da bi cifre za treći kvartal ove godine dostigle impresivnih 75% ukupnog tržišnog udela. U odnosu na treći kvartal prethodne godine, udeo Androida je skočio sa 57.5 na 75%, dok je iOS imao znatno manji skok sa 13.8 na 14.9%.Android je trenutno najpopularnija mobilna platforma, ali nije uvek bilo sve tako savršeno. Iz verzije u verziju on je postajao sve bolji, da bi danas bio okarakterisan kao jako dobra platforma, sa malim brojem nedostataka. Što se tiče broja aplikacija, iOS je do nedavno bio u prednosti, ali je Google izjednačio rezultat nudeći 700 hiljada aplikacija u svom Play Store-u. U oktobru prošle godine ovaj broj je bio na oko 500 hiljada, što ukazuje na popriličan skok u 2012-oj godini. Odličan smartfon ne čini samo broj aplikacija, već i generalan utisak o platformi, njene mogućnosti i performanse. Mi smatramo da je za korisnike u Srbiji Android trenutno ubedljivo najbolja platforma za smartfon, koja ipak nudi više mogućnosti i slobode u poređenju sa iOS-om. Tu je svakako i Windows Phone operativni sistem, koji jeste dosta zanimljiv, ali barem trenutno nije na nivou iOS-a i Androida. Svrstavati Windows Phone 8 u ovom trenutku rame uz rame sa pomenutim dvojcem jednostavno nije realno što ne znači da će takvo stanje ostati trajno. I sami bi voleli da znamo kako će to u budućnosti izgledati i voleli bi već sada mogućnost da zavirimo u naše proglašenje naj smartfona 2013. godine.Još jedan podatak koliko je Android popularan je to da se on trenutno nalazi na preko 500 miliona uređaja, a da se svakim danom aktivira dodatnih 1.3 miliona, što je svakako impresivna cifra. Poslednja aktuelna verzija Androida nosi naziv Jelly Bean i nudi najglatkije i najbrže iskustvo do sada. On je prvenstveno ponuđen na Nexus 7 tabletu, koji je postao dostupan od 13-og jula ove godine, ali ga u ovom trenutku nudi više proizvođača na svojim modelima smartfona i tableta. Jelly Bean sadrži Project Butter koji koristi 60 fps frejmrejt, predviđanje dodira, tripple buffering i prošireni vsync, sve to sa ciljem da ponudi što brže i glatkije iskustvo u korišćenju.Napredak na polju hardvera


Napredak na polju hardvera

Ono što je veoma bitna karakteristika pri izboru najboljeg telefona godine je svakako njegov hardver. Pre nego šte se fokusiramo na to kakav se to hardver nalazi u high-end telefonima današnjice, vraćamo se u prošlu godinu da vidimo šta je bilo popularno u to vreme. Jedan od najpopularnijih modela prošle godine je bio Samsung Galaxy S2, mada tu je bilo još par modela koje svakako vredi pomenuti, kao što su Samsung Galaxy Nexus, iPhone 4S ili Samsung Galaxy Note. Sve ove telefone su pokretali dvojezgarni procesori, koji su zamenili jednojezgarne prethodne 2010-e godine. Po nekom nepisanom pravilu, broj jezgara se svake godine udvostručuje, tako da su tokom 2012-e godine procesori u high-end telefonima bili većinom četvorojezgarni. Mada, dvojezgarni procesori se i danas koriste u naprednijim modelima, samo sa razlikom što su oni danas moćniji i imaju veću frekvenciju rada. Pored toga, u 2012-oj smo dobili i moćnije grafičke čipove.Što se tiče ekrana, samo par modela je imalo visoku 1280 x 720 rezoluciju, na primer Samsung Galaxy Nexus i Samsung Galaxy Note, ali oba modela su se pojavila krajem 2011-e. To je bio tek početak prelaska na ekrane veće rezolucije, dok je bitan napredak i uključivanje ovih ekrana na veći broj modela ipak usledio tokom tekuće godine. Osim povećanja rezolucije, dijagonala ekrana je nastavila da raste, tako da smo imali više modela sa dijagonalama preko 4.7 inča, ali i 5.5-inčni novi Galaxy Note. Još jedan napredak je usledio na polju RAM memorije, koja je povećana sa 1GB na 2GB, ali ne na tako velikom broju modela. Kamera iako je ostala na 8 megapiksela, dobili smo telefone koji prave kvalitetnije fotografije. Dakle da sumiramo stvari, dobili smo brže procesore sa više jezgara, moćnije grafičke čipove, veće ekrane i veću zastupljenost ekrana visoke rezolucije, poboljšanje na polju RAM memorije, kvalitetnije kamere i još po nešto.Šta možemo očekivati naredne godine? Moćniji hardver naravno. Već se spekuliše o telefonima sa procesorima sa osam jezgara, još većim ekranima koji će biti savitljivi, višu FullHD 1080p rezoluciju ekrana, kamere sa senzorom od 13 megapiksela, itd. Hardver iz godine u godinu postaje sve bolji, i mi se svakako radujemo što ćemo videti još moćniji hardver, ali glavno pitanje je kada će hardver na smartfonima biti toliko moćan da će prestati da ima smisla? Možda uskoro, možda nikad, ni sami nismo sigurni.

Smartfoni većih dijagonala i phableti

Iako se mnogi protive većim dijagonalama, trend većih ekrana na mobilnim telefonima je u 2012-oj bio dosta zastupljen. Tokom ove godine imali smo Samsung Galaxy S3 sa dijagonalom od 4.8 inča, HTC One X sa dijagonalom od 4.7 inča, Motorola Droid Maxx HD, LG-ov L9 ili Nexus 4 sve sa 4.7-inčnom dijagonalom.Za one koji ne znaju, Phablet je zapravo kombinacija između telefona i tableta, i u ovu kategoriju spadaju smartfoni sa dijagonalama ekrana oko 5 inča pa naviše. Što se tiče Phableta, prvi koji je uveo ovaj koncept je bio Dell sa svojim inezgrapnim 5-inčnim Streak modelom. Samsung je samo nastavio tradiciju predstavljanjem Samsung Galaxy Note-a prošle godine i nedavno još većim Note 2 modelom, sa dijagonalom ekrana od 5.5 inča. Koliko god se drugi protivili tome, cifre prodaje govore da su ekrani sa većim dijagonalama kao što su Samsung Galaxy S3 sa svojim 4.8-inčnim ekranom i Samsung Galaxy Note 2 sa svojim 5.5-inčnim ekranom jako dobro prodavani i veoma popularni u svetu. Već u narednoj godini možemo očekivati mnoštvo ovakvih pametnih telefona jer su svoje modele najavili HTC, Sony, LG i Samsung koji planira, verovali ili ne, još veći Note!Najbolji smartfon?


Koji je to smartfon konkretno najbolji ove godine?

Pred nama je izuzetno teška odluka, jer je ove godine predstavljen veći broj modela koji su po našem mišljenju više nego dobri a razlika među njima je vrlo mala. Najbolji telefon ne mora po svaku cenu imati i najbolji hardver, ali je to svakako jedan od bitnijih faktora jer je usko vezano sa ponašanjem telefona u realnom radu. U rangiranje telefona ulazi više faktora, ali to je pre svega lični utisak autora, cena i dostupnost telefona na našem tržištu, što smatramo da je dosta bitna stvar, jer ne živimo u Americi, već u Srbiji. Sada kada smo u obavezi da proglasimo najboljeg, donosimo listu u obliku top 5 najboljih smartfona ove godine, a ona po nama izgleda ovako:

5. iPhone 5

Zašto je ovaj izvanredni smartfon poslednji na našoj listi? Da budemo iskreni, mogućnosti i ograničenost iOS-a nam ne deluju previše privlačno obzirom da živimo u zemlji u kojoj ovaj telefon niti je zvanično dostupan, niti postoji podrška za njega, niti postoji dovoljan broj lokalnih aplikacija koje bi njegovu upotrebljivost podigle na viši nivo. Sa druge strane, izvanredan hardver, izrada od kvalitetnih materijala, nasuprot tome brojni problemi sa ogrebotinama na telu ovog modela. Ekran je dosta oštar sa rezolucijom 1136 x 640, ali i dalje omanji sa 4-inčnom dijagonalom. Ponavljamo, glavna prepreka za bolji plasman iPhone-a 5 na ovoj listi jeste njegova nedostupnost kod operatera, ili bilo gde zvanično u prodaji kod nas. Takođe podrazumeva Jailbreak i pribegavanje pirateriji kako bi bio upotrebljiv korisnicima na našim prostorima.
4. HTC One X Plus

Poboljšana verzija One X modela, koja je nedavno puštena u prodaju, tačnije u novembru, poseduje mnoštvo poboljšanja i hardverski gledano, ovo je jedan od moćnijih telefona trenutno na tržištu. Smatramo da je ovaj model prilično dobar - ima odlične performanse, dobru izradu, Super LCD2 ekran visoke rezolucije koji nudi dobar prikaz. Nekoliko stvari ga sprečava da bude na boljoj poziciji na ovoj listi, kao što su ne tako impresivno trajanje baterije ili kamera kod koje fotografije i snimci imaju nedostatke. Takođe, mane su i nedostatak microSD slota, nezamenljiva baterija, slaba dostupnost kod operatera i nešto jača cena u slobodnoj prodaji takođe utiču na našu odluku.
3. LG Nexus 4

Google-ovi Nexus telefoni su uvek bili jako dobri, ali nikada do sada nisu bili ovako jeftini u odnosu na  moćan hardver koji nude. Tačnije, to važi ako živite u Americi ili u određenim zemljama Evrope koje podržavaju prodaju uređaja kroz Play Store, gde Nexus 4 možete kupiti po ceni od 300 dolara/evra za 8GB verziju ili 350 dolara/evra za 16GB verziju. Četvorojezgarni Krait procesor, 2GB RAM-a, ekran dijagonale 4.7 inča i rezolucije 1280 x 720, 8 MP kamera i čisto Google iskustvo za ovaj novac? Da, ako ga kupite kroz Play Store, standardna cena u radnjama ide od 500 do 600 evra. Nedostatak microSD slota, interna memorija od 8GB ili 16GB, loš kvalitet fotografija i snimaka, ne tako dobra baterija i dobrim delom nedostupnost u Srbiji stavljalju ovaj model na treću poziciju top 5 telefona u 2012-oj godini.


2. Samsung Galaxy Note 2

Dugo smo razmišljali o tome da li ovaj ovaj model zaslužuje titulu najboljeg smartfona u 2012-oj godini obzirom da je reč o najmoćnijem uređaju koji smo ikada testirali u kategoriji mobilnih telefona. Ipak,  završio je na drugom mestu. Iako je hardverski moćniji od modela koji je odneo pobedu, ipak smatramo da ga faktor forme od 5.5 inča udaljava od poimanja idealnog kod velikog broja korisnika - s druge strane, korisnici koji su "pobegli" u ovu, tešku kategoriju poručuju da im ne pada na pamet povratak na manje modele. I pored svega, odlični Samoled ekran 1280 x 720 rezolucije, četvorojezgarni procesor, 2GB RAM memorije, sjajna 8MP kamera, microSD slot, S-Pen olovčica i jako dobra 3100 mAh baterija su ga dovele do drugog najboljeg smartfona ove godine. Njegove performanse su fenomenalne, ali kao što smo rekli, ovaj Phablet nije za svakog. On je dostupan kod naših operatera, tako da je olakšavajuća okolnost uzimanje telefona na ugovor.
Najzad, po našem mišljenju najbolji proizvod 2012-e godine u kategoriji smartfona je Samsung Galaxy S3!

1. Samsung Galaxy S3

Manje više očekivano, nakon sve pompe i histerije koji su obeležili pojavu ovog modela na tržištu. Samsung iz godine u godinu nudi odlične telefone u visokoj klasi uređaja, i sasvim zasluženo odnosi pobedu sa svojim ultra popularnim Samsung Galaxy S3 modelom. Prethodne godine je po mišljenju mnogih, ovu titulu odneo Samsung Galaxy S2, a ove godine naslednik (barem po našem mišljenju) opet odnosi krunu. Koliko je ovaj telefon popularan svedoči prodaja u preko 30 miliona primeraka širom sveta za šest meseci od kako je predstavljen, što ga čini najprodavanijim smartfonom na svetu u 2012-oj godini. Ovo je zaista ogroman uspeh kompanije Samsung, i smatramo da iako ovaj model nije savršen, zasluženo nosi titulu najboljeg smartfona ove godine.Kao što smo pomenuli, razmišljali smo da li titulu najboljeg dodeliti Galaxy S3 modelu ili Samsung Galaxy Note 2; odluka je ipak pala na S3. Iako je Note 2 hardverski nešto moćniji uređaj, razlika u performansama u radu nije toliko primetna. Ali, ono što jeste primetno jeste mnogo veći 5.5-inčni ekran koji neće odgovarati mnogim korisnicima. Odličan Super Amoled ekran Galaxy S3 modela ima prihvatljivijih 4.8 inča i visoku 1280 x 720 rezoluciju koja pruža veoma oštar prikaz. Njegova matrica jeste Pentile tipa koja se smatra lošijom od Stripe RGB-a, ali realno gledano, razlika u svakodnevnoj upotrebi je veoma mala.Samsung Galaxy S3 je veoma brz telefon, sa svojim četvorojezgarnim Exynos 4412 procesorom i frekvencijom rada od 1.4 GHz-a, kao i moćnim četvorojezgarnim Mali-400MP4 grafičkim čipom. Njegove perfromanse su bile odlične još sa Ice Cream Sandwich verzijom Androida sa kojom je stigao na tržište, da bi uz  nadogradnju na Jelly Bean, S3 je postao još bolji. Kamera od 8 megapiksela pruža odlične fotografije i video snimke, tako da vam u dobroj meri može zameniti i fotoaparat. Motion gestovi i S-Voice su još neki od snažnih aduta koji su između svega ostalog učinile ovaj smartfon toliko popularnim. Ovaj model nije idealan, ali je svakako dovoljno dobar da bi po našem mišljenju odneo titulu najboljeg. Još jednom za kraj - Samsung Galaxy S3 je po našem mišljenju najbolji proizvod 2012. godine u kategoriji smartfona!

 

 

Retrospektiva Mobile - novembar 2012

Tegra 4 - Šta nas očekuje?

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109