Greška

Došlo je do greške.

Top 5 Android foto aplikacija

29.08.2016 13:05 | 4 Software/Web
Top 5 Android foto aplikacija

Slika vredi više od hiljadu reči. Ko je pre samo 10 godina mogao naslutiti da će ova izreka postati način života nekih ljudi. Na netu i društvenim mrežama se šeruje sve, od turističkih destinacija, egzotičnih automobila pa sve do obroka korisnika. Retko ko od korisnika pametnih telefona nema nalog na bar jednoj društvenoj mreži, i takođe retki su među njima/nama oni koji nikada nisu šerovali fotografiju.

Ivan Tubin

Možda će neko reći da mu nisu bitni lajkovi i komentari, ali svakome je drago da vidi da se njegov podeljeni materijal dopada drugima. Kako su to najčešće slike, svi se mi trudimo da ih doteramo i obradimo tako da budu slične delima profesionalaca.

Napominjemo da je selekcija TOP 5 aplikacija izvršena prema njihovom trenutnom rejtingu na GooglePlay prodavnici i po tom kriterijumu su navedene. Molimo čitaoce da prodju kroz sve preglede aplikacija i donesu eventualnu odluku koja će im najviše odgovarati. Zamolili bismo vas da prilikom čitanja članka krenete od petoplasirane aplikacije i nastavite prema prvoj kako biste se upoznali sa aplikacijama koje koristi najveći broj korisnika, ukoliko vam je to važan kriterijum.


1. PicsArt – Photo Studio - Editor

Moto ove aplikacije je “Svi su kreativni”. PicsArt – Photo Studio na Google Play takođe ima rejting od 4.4 zvezdice od skoro 5 miliona korisnika koji su ga ocenili. Veličina preuzimanja je 40MB dok nakon istaliranja zauzima 100 MB. Ako vas iznenađuje veličina aplikacije, sve će vam biti jasno kada vidite kakve opcije pruža. Svakako budite sigurni da ste povezani na WiFi kada je budete preuzimali da bi izbegli dodatne torškove. Radi se o besplatnoj aplikaciji koja će vam tokom korišćenja ponuditi kupovine u aplikaciji. Ovu aplikaciju možete preuzeti klikom na sledeći link.

androidphoto_slika78910_s.jpg

Odmah nakon pokretanja aplikacija će vam tražiti da otvorite nalog, ili da je povežete sa postojećim Google ili FaceBook nalogom. Takođe, malo čudno za aplikaciju ove vrste je to da vrši sinhronizaciju sa vašim kontaktima. Pored ovoga ona će vam ponuditi da obrađene fotografije sačuvate na internetu, na cloudu aplikacije.

Na početnom ekranu ćete shvatiti da ova aplikacija ima veliki uticaj socijalnih mreža, te da vas i sama podseća na jednu(neodoljivo podseća na Instagram). Na home ekranu će vam najčešće biti prikazana fotografiju koju je obradio neki korisnik. Tu su i lajkovi i šerovanja a vi je možete obraditi na svoj način i možda zaraditi koji glas više. Takođe se možete prijaviti na razne foto-konkurse ili samo glasati na nekima od njih.

androidphoto_slika11121314_s.jpg

Aplikacija obiluje efektima do te mere da nećete moći sve da ih zapamtite sve dok je ne budete koristili nekoliko dana. Baza efekata je prebogata a svi efekti su podeljeni po grupama što će vam koliko-toliko olakšati obradu fotografija.

Jednom rečju ovde se radi o PhotoShop-u za mobilni telefon. Pripadnice lepšeg pola će čak moći da dodaju svojim fotografijama ten kao da su se sunčale na nekoj od egzotičnih plaža. Na raspolaganju su vam sve moguće vrste rotacija, izbleđivanja, dodavanja mnogobrojnih efekata (po slojevima – baš kao kod Photo Shop-a ili Corel-a), crtanje po fotografijama i još mnogo toga...

androidphoto_slika1516_s.jpg

Kupovine u aplikaciji se odnose na kupovinu ClipArt-a. Najčešća cena za njih je 1$. Tokom državnih praznika i određenih dešavanja tematski ClipArt-ovi su dostuni besplatno za preuzimanje.

Dovoljno je reći da nam ni tri članka ne bi bila dovoljna da nabrojimo sve efekte a kamoli da vam ih prikažemo. Zbog ovoga vam toplo preporučujemo da instalirate ovu aplikaciju i bukvalno se igrate sa njom nekoliko dana. Ako volite fotografiju i obradu iste, garantujemo vam da će svakako ostati instalirana na vašem androd uređaju.

2. Pixlr – Free Photo Editor

Na našoj listi se našla još jedna aplikacija razvijena od strane kompanije Autodesk Inc. Ona na Google Play ima rejting od 4.4 zvezdice od oko milion korisnika. Veličina preuzimanja je 16MB dok nakon istaliranja aplikacija zauzima oko 35MB. Aplikaciju koja je besplatna ali nudi kupovine u aplikaciji koje se odnose na posebne efekte (1$) možete preuzeti klikom na ovaj link.

androidphoto_slika30313233_s.jpg

Odmah nakon pokretanja vidi se slicnost između interfejsa sa Pixlr-O-matic. U odnosu na nju alati i efekti su bogatiji i podeljeni su po grupama što u mnogome olakšava obradu fotografija. Sami kreatori aplikacije se hvale sa neverovatnih dva miliona kombinacija efekata...

Za korisnike će posebno biti korisna opcija u kojoj pritisnete sliku i posle jedne sekunde vam se ukaže obrađivana fotografija bez trenutnog efekta koji dodajete. Ovo znatno olakšava odlučivanje da li da upotrebite neki efekat ili ne.

androidphoto_slika34353637_s.jpg

I u ovoj aplikaciji možete podešavati sve parametre slike ukoliko vam se možda ni jedan od definisanih efekata ne dopada (nemoguća situacija...). Nakon uspešnog procesa obrade fotografije aplikacija će vam ponuditi da li želite da sačuvate promene ili možda da ih odmah objavite na nekoj od društvenih mreža.

androidphoto_slika3839_s.jpg

Jednostavno rečeno ova aplikacija predstavlja poboljšanu verziju aplikacije Pixlr-O-matic koja se nalazi na četvrtom mestu naše liste. Ukoliko želite jednostavne aplikacije ali koje opet sadrže određenu dozu ozbiljnosti, mišljenja smo da je Pixlr pravi izbor za vas. Dobri alati, probrani efekti i sve to u jednostavnom pakovanju će učiniti da možda sve fotografije obradite pre nego što ih prenesete na drugi medijum.

3. Camera MX

Camera MX na Google Play ima rejting od 4.3 zvezdice. Veličina preuzimanja je 18.33MB dok nakon istaliranja zauzima oko 45MB. Aplikacija je besplatna ali nudi in-app kupovine. Ove kupovine se prvenstveno odnose na efekte koji kostaju 0.99$. Pored ove postoji aplikacija istog imena sa sufiksom PRO koja se plaća, ali takođe nudi i mnogo više opcija. Odlučili smo se da testiramo besplatnu verziju, jer smo procenili da će je instalirati veći broj korisnika. Samu aplikaciju možete preuzeti posetom ovog linka!

androidphoto_slika17181920_s.jpg

Aplikacija ne zahteva nikakvu registraciju, ali će zato odmah nakon pokretanja ući u mod sa slikanje, što otkriva njenu prirodu. Možete fotografisati i snimati, a na raspolaganju vam je i , za ovu aplikaciju jedinstvena opcija, Live Shot - pokretna fotografija od nekoliko sekundi. Ovaj mod vam omogućava da snimite nekoliko trenutaka pre same fotografije, sa visokim kvalitetom. To vam dozvoljava da „premotate“ fotogtafiju i uhvatite baš onaj, pravi, trenutak.

U odnosu na efekte aplikacija je siromašnija u odnosu na drugu aplikaciju sa naše liste ali i dalje ima veliki potencijal. Svakako je jednostavnija tako da će, verujemo, određeni broj korisnika baš zbog ovoga izabrati nju.

androidphoto_slika21222324_s.jpg

Na raspolaganju su vam svi mogući efekti: menjanje detaljnosti, kontrasta, osvetljenosti, zasićenosti, rotacije, dodavanje efekata... Možete dodavati i ramove i slojeve. Nakon što ste neku fotografiju obradili, možete sve efekte koje ste koristili sačuvati kao jedinstven lični efekat radi kasnije ponovne upotrebe. Ako ste lenji tu je i opcija Random. Jednostavno pritiskajte ovu opciju dok vam se kombinacija primenjenih efekata na dopadne. Bitno je napomenuti da za ovu aplikaciju možete dodavati efekte u video, što prethodne dve aplikacije ne omogućavaju.

androidphoto_slika25.jpg

Ono što je posebno za ovu aplikaciju je veliki broj opcija koje se mogu podešavati. Možete podesiti da li ćete zadržati odnos veličine originalne fotografije ili ga izmeniti, oko desetak dimenzija fotografija sa isto toliko rezolucija, rezoluciju sa kojom ćete snimati video, a sto se tiče LiveShot-a možete podešavati trajanje snimka pre same fotografije.

Ako nikada niste probali ovu aplikaciju, preporučujemo je da je svakako probate. Veoma ćete se zabaviti koristeći LiveShot opciju, jer će od jednom sve vaše fotografije biti baš u pravom trenutku... Efekte koje ćete napraviti sigurno ste mogli napraviti i sa drugom aplikacijom sa ove liste ali na mnogo komplikovaniji način...

4. Pixlr-o-matic

Pixlr-o-matic na Google Play ima rejting od 4.5 zvezdica prema mišljenju oko 180 hiljada korisnika. Poprilično respektibilna ocena prema našem mišljenju. Veličina preuzimanja je svega 6MB dok nakon istaliranja zauzima nepunih 10MB. Aplikacija je potpuno besplatna za preuzimanje i upotrebu a možda će vam malo zasmetati reklame ukoliko ne koristibe add-blocker. Ovu interesantnu aplikaciju možete preuzeti klikom na sledeći link!

Ukoliko se nalazite za računarom i želite da koristite desktop verziju aplikacije, možete to učiniti direktno na web adresi https://pixlr.com/o-matic. Možda će vam desktop verzija biti komformnija za korišćenje zbog upotrebe miša ali da ne skrećemo sa naše teme. Klik na prečicu na home page-u nam otvara jednostavan i lepo dizajniran interfejs. Ništa na njemu nije komplikovano a broj opcije koje možete podesiti je veoma mali. Možda će vas ovo navesti na pomisao da je i aplikacija siromašna, ali hajde da damo šansu...

androidphoto_slika123_s.jpg

Na početnoj strani možete bitari da li ćete obrađivati fotografiju koju ćete tek slikati ili želite da obradite fotografiju koja se nalazi u telefonu. U podešavanjima pored četiri veličine u kojima će biti sačuvana obrađena fotografija možete izabrati da li ćete home screen zameniti direktnim pokretanjem kamere.

Možete podešavati efekte, ukrasne slojeve kao i ramove. Uz instaliranje sa aplikacijom dobijate oko po 25 efekata iz sve tri navedene kategorije ali to ni je sve, jer uvek možete otići u „shop“ i besplatno preuzeti još stotinu njih. Pošto fotografije mogu imaju veliku dozu umetnosti, ostavljamo korisnicima da donesu odluku da li im ova aplikacija odgovara.

androidphoto_slika456_s.jpg

Instaliranje dodatnih efekata traje samo nekoliko sekundi tako da ništa neće moći da utiče na vašu trenutnu inspiraciju. Kada ste jednom završili obradu svoje fotografije možete je sačuvati u definisani folder ili je možete direktno šerovati pomoću svih aplikacija koje imate instalirane na pametnom uređaju.

Prema mišljenu redakcije radi se o veoma popularnoj i korisnoj aplikaciji koja je zbog svoje jednostavnosti verovatno namenjena mlađim korisnicima koji ne žele suviše da se zamaraju oko podešavanja.

5. Instagram

Verovatno vam je čudno zašto je aplikacija jedne društvene mreže na listi aplikacija za obradu slike. Razlog tome je što je ova društvena mreža veoma popularna a interfejsi koji je prate, kako za desktop tako i za pametne uredjaje, su veoma jednostavni – što je čini još popularnijom.

Elem, da krenemo redom. Instagram aplikacija ima rejting od 4.5 zvezdica na GooglePlay, što bi je trebalo postaviti na sami vrh naše liste, pogotovu ako se uzme u obzir činjenica da ju je ocenilo preko 25 miliona korisnika. Aplikacija nakon instalacije zauzima oko 46MB. Instalacija je besplatna, kao i sve opcije u njoj. Možete je preuzeti klikom na ovaj link.

androidphoto_slika2627_s.jpg

Da bi ste koristili ovu aplikaciju morate otoriti profil i postati korisnik društvene mreže instagram. Ovo je prva negativna stvar kada se govori o ovoj aplikaciji. Druga negativna stvar je što ne možete uticati na dimenzije slike koju obrađujete već ste vezani za dimenzije instagram fotografija. Sve obradjene i objavljene slike će biti automatski sačuvane u folderu na SD kartici. Treća i presudna negativna stvar je to što je upotreba ove aplikacije, ukoliko nemate nameru da delite obrađeni sadržaj, apsolutno apsurdna i nepraktična. Zbog svega navedenog se ova aplikacija i pored rejtinga našla na petom mestu naše liste.

Kada smo naveli glavne nedostatke, hajde da vam i kažemo i neke njene pozitivne strane... Obrada slika pomoću ove aplikacije je veoma jednostavna. Imate na raspolaganju bazu od oko 60 filtera. Ukoliko vam se ne svidja default podešavanje određenog filtra, možete detaljno podešavati sledeće parametre fotografije: rotiranje, svetlinu, kontrast, strukturu, toplinu boja, zasićenje, dominantnu boju, izbledelost, naznačene tačke, senke, vinjetu, zamućenost određenih zona i oštrinu. Sve ovo u kombinaciji sa šezdesetak filtera daće vam veoma široku lepezu efekata kako bi vaše slike bile što atraktivnije.

androidphoto_slika2829_s.jpg

Na početku smo već spomenuli interfejs pa bi bilo lepo da vam i o njemu damo par komentara. Interfejs je kreiran da bude brz i jednostavan. Nema previše opcija i sve je na klik od vas. Navigacioni tasteri se nalaze u jednoj donjoj liniji. Interfejs se svakodnevno nadogradjuje, tako da bi trebalo da budete spremani za ceste update, ukoliko se odlucite da budete korisnik ovog programa i društvene mreže u celosti.

Ukoliko nemate afiniteta prema deljenju sadržaja sa drugim korisnicima i gnušate se društvenih mreža onda ovo nikako nije aplikacija za vas. Za sve ostale koji već nisu korisnici – probajte i procenite...


Zaključak

Nakon testiranja došli smo do zaključka da sve aplikacije nude slične usluge, pa će, verujemo, svaka od ovih aplikacija pronaći svoju grupu korisnika. Koristeći neku od ovih aplikacija definitivno ćete kreirati fotografije atraktivnije od onih koje biste jednostavno fotografisali standardnom kamerom. Ovo osim lajkova može imati i dodatnih pogodnosti ukoliko se bavite marketingom ili nekim sličnim zanimanjem. Sve u svemu, izbor je zaista bogat i raznovrstan kada je ova vrsta aplikacija u pitanju, i što je najvažnije, softverske alatke su bogate opcijama i mogućnostima.

Komentari

0 Dodaj komentar

Top 5 Android aplikacija za GPS navigaciju

Top 5 Android launcher aplikacija

10504
10505
10506
10507
10508
10509