Greška

Došlo je do greške.

Time Machine

11.08.2011 11:00 | 0 Software/Web
Time Machine

Relativno skoro, Benchmark sajt je počeo sa objavljivanjem posebnih tekstova u maniru "how to", odnosno kako obaviti neke osnovne ili pak napredne radnje na vašem računaru, mobilnom telefonu i ostalim gedžetima. Cilj je jasan, neke od najkorišćenijih funkcija (funkcionalnosti) objasniti i predstaviti na najprostiji način i manje iskusnim korisnicim. Pored raznih Windows baziranih članaka i od skoro, podešavanje vaših Android uređa

Miloš Jevtić

Ovaj mali vodič će nam poslužiti da vam objasnimo kako da iskoristite sve prednosti Time Machine aplikacije koja se od Leopard sistema (10.5) nalazi podrazumevano u sklopu OS X operativnog sistema. Osnovna svrha postojanja ove aplikacije je da u Apple maniru na najbolji i najprostiji mogući način olakša pravljenje rezervnih kopija vašeg sistema ili pak nekih njegovih delova. Postoji jako veliki broj softvera koji su namenjeni različitim platformama, ali niti jedan od njih ne karakteriše lakoća rukovanja koja je prisutna kod Time Machine aplikacije.

Postoji nekoliko ograničenja prilikom korišćenja pomenute aplikacije, a to je da posedujete OS X i eksterni ili interni hard (koji ne služi za bootovanje) koji je formatiran u HFS+ fajl sistem (Mac OS Journaled). Naravno, moguće je Time Machine koristiti u kombinaciji sa Time Capsule, ali ćemo ovog puta pretpostaviti da je broj pomenutih veoma mali naspram "klasičnih" hard diskova te se osvrnuti samo na "home made" rešenja.  Drugih ograničenja, a da su u vezi sa Time Machine nema.

Podešavanja i Backup

Ako ste se odlučili da koristite Time Machine, začudićete se koliko je proces inicijalizacije prost. Naime, potrebno je samo da priključite vaš eksterni hard disk i sistem će vas sam upitati da li želite taj disk da koristite kao skladište za Time Machine.

 

 

Nakon selektovanja opcije "Use as backup disk" sačekaće vas ili osnovni Time Machine ekran koji ćemo prikazati nešto kasnije ili pak poruka da hard disk (najverovatnije) nije formatiran u HFS+ fajl sistem. Dakle, ako pomenuti hard disk nije formatiran "kako treba", dovoljno je da pokrenete aplikaciju Disk Utility, da označite željeni disk/particiju, i da odete na jezičak "Erase" i po difoltu će vam biti ponuđeno da formatirate želejenu metu u Mac OS Journaled.

 

 

Kada izvršite te početne pripreme, ostaje samo još korak-dva (koji nisu obavezni) i spremni ste da napravite svoj prvi bekap.Spomenuli smo pre nekoliko redova "osnovni" ekran koji će vas dočekati svaki put kada pokrenete Time Machine. Podređen je korisnicima, što će reći ima svega par tastera kako bi snalaženje sa istim bilo što lakše. Tako od opcija imate uključivanje/isključivanje Time Machine, što je potpuno jasno čemu služi, zatim imate opciju da izaberete željeni disk za bekap, o čemu smo malopre govorili i kao treća opcija se nameće taster "Options". Međutim, čak i kada na njega kliknete imaćete svega par podešavanja kroz koja ćemo sada proći.

 

 

 

 

Dakle, postoji prva opcija koja se odnosi na diskove/particije/foldere koji se neće bekapovati. Na + i - , možete dodati nove ili obrisati neke od postojećih foldera sa liste za bekap. Tako da ukoliko ne želite da radite bekap kompletnog sistema možete po svojoj želji odabrati tačno određene delove koje želite da sačuvate. U zavisnosti od izabranih delova, logično, zavisi i veličina fajla koji se bekapuje te ćete u dijalogu na slici primetiti i vrednost "procenjene" veličine bekapa.

Pored ove "osnovne" opcije možete i odabrati da li želite da se sistem bekapuje dok vaš računar tj laptop nije na punjaču. Ovo je po difoltu uključena opcija a mi savetujemo da je u većini slučajeva isključite jer prvo i pre svega bekapovanje sistema je procesorski vrlo zahtevna operacija te će vam brže "posrkati" bateriju, a i grejanje računara je primetno prilikom bekapa, naročito inicijalnog koji je u principu najveći iz razloga što Time Machine koristi hard linking. Nećemo previše ulaziti u detalje jer i nisu bitni za ovaj vodič, ali suština je da se prilikom svakog bekapa ne bekapuju svi fajlovi iznova već samo oni koji su promenjeni i time se u najvećem broju slučajeva štedi mesto i skraćuje vreme bekapa.

NastavakJedan od "fičera" je takođe i to da se nakon popunjavanja kompletnog hard diska prvo brišu najstariji bekapovi i možete izabrati da li želite da vas sistem obavesti o tome ili ne. Kad smo već kod najstarijih bekapova, Time Machine čuva bekapove svakih sat vremena od poslednjeg dana, svakodnevne bekape od poslednjeg meseca i nedeljne bekapove do popunjenja hard diska. Dakle, po difoltu (i ne može se promeniti, osim korišćenjem third party aplikacija) Time Machine vrši bekap svakih sat vremena!

Na osnovnom prozoru možete pratiti proces bekapa, kolika je veličina i koliko je još preostalo do kraja bekapa. Isto tako, ukoliko eksterni hard disk koji je namenjen bekapu nije priključen dobićete informaciju da je proces bekapa odložen do ponovnog priključenja hard diska. Ukoliko je opcija prikazivanja Time Machine u Menu Baru uključena tamo će vas dočekati mali uzvičnik koji sugeriše da nema priključenog diska za bekap.

 


Restore

Proces bekapovanja, odnosno pravljenja rezervne kopije smo pokazali. Dakle rezervna kopija je prisutna, te ako dođe do nenadanog otkazivanja hard diska ili gubitka podataka na bilo koji način dovoljno je da izaberete opciju "Enter Time Machine" i dočekaće vas ekran, kao da zaista putujete kroz vreme. Sa desne strane ćete naići na vremensku odrednicu do koje želite da se vratite da biste izvršili bekap, ili isto to možete uraditi prostim skrolovanjem između prozora ne centralnom delu ekrana. U svaki folder možete ući, uraditi "preview" da vidite da li je to tačno ono što želite i prostim klikom na Restore taster u donjem desnom uglu sve da vratite na stanje koje je bilo u željenom momentu. Isto tako uz pomoć Spotlighta možete pretražiti hard disk i vratiti se tačno na momenat koji želite i isto tako odraditi Restore. Sve ovo se može odraditi i iz Terminala ali kako ovaj vodič nije namenjen "advanced" userima nećemo se pozabaviti tim aspektom.

 

 

Još jedna, čini nam se mnogo bolja opcija a tiče se vraćanja podataka je mogućnost da u slučaju otkaza diska, i zamene istoga, prilikom butovanja odaberete opciju "Restore From Backup" i odaberete kao destinaciju upravo Time Machine particiju. Nakon ovoga, kompletan sistem sa svim podešavanjima, fajlovima ćete preseliti na novi hard disk i moći da nastavite posao tačno tamo gde ste stali. Važnost ovoga ćete najverovatnije shvatiti tek kada vam se prvi put to desi, a do tada ćete najverovatnije pričati: "Nemam sad vremena da radim bekap". Sada, kada je proces toliko pojednostavljen, da praktično ni ne znate da se izvršava prosto je šteta ne iskoristiti sve prednosti koje vam Time Machine pruža.


 

Mac OS X 10.7 Lion

Mac OS X: Utilities aplikacije

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509