Greška

Došlo je do greške.

Testirali smo: Telenor 4G mreža u Beogradu

29.05.2015 12:50 | 14 Mobile

U protekle dve godine, veći broj modela smartfona dolazio je opremljen LTE modemima, što se ispostavilo kao zgodna okolnost jer je do sada izgrađena dovoljno velika baza korisnika koji su spremni da najzad uposle 4G podršku. Prvi operater koji nam je prišao sa idejom testiranja svoje 4G mreže jeste Telenor, a iskreno se nadamo da će nam istu priliku u skorašnjoj budućnosti ukazati i preostala dva operatera. Telenorova služba za odnose sa medijima po pravilu je brža i predusretljivija od konkurencije: nadamo se da će ovaj članak poslužiti i drugima kao primer, da nam što je moguće pre omoguće da na identičan način prikažemo karakteristike njihove mreže

Šta je uopšte 4G mreža i kakve benefite donosi korisnicima? U pitanju je najnovija četvrta generacija mobilne tehnologije, znatno naprednija u poređenju sa drugom i trećom generacijom - pojmovi koji su nam poznati kao 2G i 3G. Konkretno, najbitnija odlika vezana za 4G jeste veća brzina prenosa podataka, a pod tim podrazumevamo i znatno kraće vreme za učitavanje web stranice i generalno brži odziv.

4G u teoriji može da postiže brzine od 200 pa čak do ogromnih 672 megabita u sekundi, u idealnim kontrolisanim uslovima sa najboljom mogućom opremom, bez opterećenja mreže i na vrlo malim razdaljinama od predajnika. U praksi je to ipak malo drugačije, pa kada se u obzir uzme jačina signala i frekvencije koje se koriste, realno je očekivati da 4G postiže do 100 Mbps.


telenor_4g_lokacije_stari_merkator.jpg


telenor_4g_lokacije_studentski_grad.jpg


Možda nam deluje da dugo čekamo na LTE standard, ali Srbija zaista ne kasni toliko puno za susedima, Evropom pa čak i svetom. Možda se sećate da je 2011. godine Amerika započela priču o LTE (Long Term Evolution) standardu, ali to nije bio 4G kakav postoji danas, zapravo je reč bila o 3G HSPA+ mreži koju su operateri u to vreme lažno označavali kao 4G. Brzine u praksi nisu bile ni blizu ovim što se postižu u današnje vreme, i sve je to trajalo do početka 2014. godine kada su operateri u USA počeli da menjaju opremu i ponudili "pravi" 4G.

S obzirom da je Telenor 4G signal u Beogradu pušten 25. marta 2015. godine i u narednim nedeljama počeo ozbiljnije da se proširuje spisak dostupnih lokacija, ne možemo reći da je Srbija u naročitom zaostatku. Verujemo da bismo 4G dobili još ranije da RATEL nije "kočio" stvar zbog licenci koje su operateri trebali da kupe. Najbitnije je da je mreža četvrte generacije sada tu i da najzad možemo uživati u brzinama koje nudi. Krajem marta meseca kada je pušten 4G signal, Telenor je pokrivao samo nekoliko lokacija u Beogradu, Kopaonik, Zlatibor i centar Subotice.


telenor_4g_lokacije_airport_city.jpg


telenor_4g_lokacije_belville.jpg


Sada, skoro dva meseca kasnije pokriven je širi deo Beograda, tačnije sada već preko 30 lokacija, koje obuhvataju centar grada, veći deo Novog Beograda i deo Vračara. Koliko smo upoznati, pokriven je i deo Bežanijske Kose i naselje Altina. Sredinom aprila je pokriven i centar Novog Sada, u planu je Niš, a u međuvremenu se radi na završavanju pokrivanja celokupne teritorije Beograda, što je iz očiglednih razloga ipak prioritet. Benchmark tim koji je stacioniran u glavnom gradu nedavno je krenuo u obilazak lokacija na kojima je dostupan 4G signal, kako bi proverili kako sve to funkcnioniše u praksi i koje brzine korisnici Telenor mreže mogu da očekuju širom Beograda.


telenor_4g_lokacije_usce.jpg

Utisci i rezultati merenja

Podsećamo vas da je za korišćenje 4G mreže potrebno biti postpaid korisnik, zatražiti u Telenor poslovnicama zamenu vaše postojeće kartice za neophodnu USIM i najbitnije - posedovati smartfon koji ima LTE modem. Za potrebe našeg testiranja koristili smo dva smartfona sa različitim platformama, kako bismo bili sigurniji u rezultate koje dobijamo. Koristili smo vodeće smartfone dva najpopularnija operativna sistema, Android i iOS - konkretno Samsung Galaxy S6 Edge i Apple iPhone 6 modele. Posetili smo 12 različitih lokacija širom Beograda i došli smo do interesantnog saznanja da je Samsung u ovoj poredbi postizao nešto veće brzine u poređenju sa vodećim Apple smartfonom.

Moramo odmah skrenuti pažnju da merenja brzine protoka koja smo izvršavali na oba telefona nisu stoprocentno precizna i da postoje određena odstupanja u rezultatima. Kako bismo smanjili faktor greške, testovi su ponavljani veći broj puta i među njima je odabran najbolji ostvaren rezultat. Za testiranje smo koristili dobro poznatu i popularnu Speedtest aplikaciju koja se definisala kao najjednostavnije i među korisnicima najčešće korišćeno rešenje ovog tipa, aplikaciju koja meri odziv (ping) u milisekundama, brzinu preuzimanja (download) i brzinu slanja podataka (upload). Kako se ispostavilo, Telenor je u ovom periodu 4G mrežu ograničio na 50Mbps, što ne znači da neće u narednom periodu ukloniti ovo ograničenje i omogućiti korisnicima da uživaju u brzinama do 100Mbps.


telenor_4g_lokacije_trg_republike.jpg


telenor_4g_lokacije_studentski_park.jpg

Nakon što smo obišli 12 različitih lokacija u Beogradu došli smo da saznanja da 4G signal nije prisutan isključivo na užem području specifičnih lokacija za koje nam je Telenor pružio informacije da su iste pokrivene 4G signalom. Dakle, ove lokacije imaju šire područje, uključujući i okolne ulice, čisto da ne pomislite da recimo Slavija obuhvata isključivo deo oko kružnog toka, već da 4G signal postoji u "u širem krugu" Slavije, što važi i za sve ostale lokacije. Najbolje rezultate blizu granice od 50Mbps postigli smo u Airport City-u kojem se nalazi sedište kompanije Telenor, kao i na popularnom Cvetnom trgu u blizini Beograđanke.

Naselje Belville je takođe nudilo dobre brzine, dok smo sa druge strane najslabije rezultate postigli kod Tržnog centra Ušće, verovatno sa dobrim razlogom, jer je u pitanju lokacija u kojoj je opterećenje najveće, jer se na tom prostoru verovatno nalazila velika koncentracija korisnika mreže. Isto važi i za centar grada, tačnije Trg Republike, kod kojih je download iznosio oko 23Mbps ili Studentski park sa 17.98 Mbps, što i dalje nije loše, ali je ipak lošije u odnosu na druge "praznije" lokacije. Još jedna stvar koju smo primetili je doslednost upload brzine na svim lokacijama, koja se svuda kretala oko 15Mbps. Za kraj ćemo vam pružiti konkretne rezultate sa svake posećene lokacije, kako sa Samsung Galaxy S6 Edge, tako i sa iPhone 6 modela.


telenor_4g_lokacije_slavija.jpg


telenor_4g_lokacije_cvetni_trg.jpg


telenor_4g_lokacije_aerodrom.jpg


Hint:
Sa leve strane je rezultat Samsung Galaxy S6 Edge modela , desno je Apple iPhone 6.

 

Novi Merkator:
Stari Merkator:


telenor_4g_stari_merkator_s.jpg


Studentski Grad:


telenor_4g_studentski_grad_s.jpg


Airport City:


telenor_4g_airport_city_s.jpg


Belville naselje:


telenor_4g_belville_s.jpg


Sava Centar:
Ušće:
Trg Republike:


telenor_4g_trg_republike_s.jpg


Studentski park:


telenor_4g_studentski_park_s.jpg


Slavija:


telenor_4g_slavija_s.jpg


Cvetni trg:
Kad saberemo utiske...

Kada bi sve utiske trebali da stavimo u dve reči, mislimo da bi one prave bile - lepo je... 4G je tu, još uvek ne na teritoriji cele Srbije, ali ako je neka uteha, to nije slučaj ni u zemljama koje su daleko ispred nas po pitanju stepena tehnološkog razvoja.

Da li kasnimo mnogo, mislimo da ovog puta nije strašno. Kao što nam je predstavnik Telenor u intervjuu potvrdio, operateri su i ranije bili spremni za to, ali se čekala zakonska regulativa koja je bila jedina prepreka za dolazak 4G-a u Srbiju. U periodu koji je pred nama, možemo očekivati dalje grananje dostupnosti 4G-a u našoj zemlji i verujemo da će u mesecima koji su pred nama ta mapa porivenosti biti sve respektabilnija. Ništa manje bitan nije podatak da će od uvođenja nove tehnologije profitirati i oni koji do sada jedva da su imali bilo kakav internet signal na pojedinim područjima. Stara 3G oprema koja je sada zamenjena 4G baznim stanicama pronaći će svoju upotrebnu vrednost upravo na tim teritorijama.

Pokrivenost je u ovom trenutku takva kakva jeste i ne možemo očekivati da se čuda dogode preko noći: jer ovo je samo početak i moramo biti strpljivi. Naravno da je fokus na centralnim gradskim sredinama, odnosno popularnim turističkim destinacijama. iskreno se nadamo da ćemo kada se osvrnemo za nekoliko meseci, moći da konstatujemo da je u međuvremenu dosta toga učinjeno i dostupnost 4G mreže znatno unapređena.

U našim testiranjima, Benchmark tim se ovog puta fokusirao na Beograd, ali bilo bi nam jako drago ukoliko bi se naši čitaoci koji žive u nekim drugim gradovima, ili se trenutno nalaze na Kopaoniku ili Zlatiboru, u komentarima javili sa rezultatima koje su oni dobili na tim područjima. Na taj način, zajednički bi dobili još jasniju i kvalitetniju sliku stanja Telenor 4G mreže.

Korisnici mogu biti zadovoljni, mada se realno gledano...suštinski ne menja mnogo toga. Flat paketi za internet još uvek ne postoje u ponudi domaćih operatera da bi smo mogli da kažemo da smo sve svoje probleme sa pristupom internetu rešili. I dalje moramo da vodimo računa o protoku koji pravimo na mesečnom nivou: lepo je svakako kad "povučete" fajl sa neta brzinom koja, kako su to rezultati našeg testiranja pokazali, može biti i nekoliko puta veća od dosadašnje. Međutim, bitnije od toga jeste da imamo kvalitetan signal na većem broju lokacija nego do sada, da kada se nađemo na prostoru na kome je koncentrisan iole veći broj ljudi, možemo normalno da koristimo blagodeti mobilne mreže. Ko je bio na utakmici na stadionu, ili na nekom većem koncertu, zna dobro o čemu govorimo, i mislimo da je upravo kapacitet baznih stanica glavni prioritet da bi se korisnici osećali komforno, u svakoj situaciji.

Što se Telenor 4G mreže tiče, ne možemo (za sada) da je uporedimo sa konkurencijom - pa da zaključimo ko je kakav i ko je bolji. Kao što smo i rekli u uvodu, a i u nekim dosadašnjim diskusijama na sajtu, indolentnost PR i MKT službi drugih operatera je takva kakva jeste i mi tu ne možemo mnogo toga da uradimo. Svakako da nam se mogu obratiti i biće nam vrlo drago ukoliko budemo u prilici da vam priuštimo, da na ovim stranama uskoro možete da saznate kako su se na našim merenjima pokazale mobilne mreže Telekoma Srbija i Vip mobile-a. Svakako da ćemo im posvetiti jednaku pažnju, jer objektivnost je uvek ono čemu težimo u našem radu

Komentari

0 Dodaj komentar

Reč urednika: Zašto volimo telefone sa velikim ekranima

Wondershare MobileTrans: Prebacite podatke sa smartfona brzo i lako

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109