Greška

Došlo je do greške.

Test: YotaPhone 2

19.03.2015 21:45 | 5 Mobile

Dragoljub Radovanović

Obzirom na prirodu našeg posla, kroz ruke nam prolazi veliki broj smartfona i može se reći da su sve to donekle slični uređaji koji sve teže izmamljuju oduševljenje sa naše strane. Svakako da postoje izuzeci u vidu nekog novog flegšip modela, pa čak i interesantnog telefona iz srednje klase, ali retki su smartfoni koji zaista odskaču iz skupine elementom koji je na neki način neuobičajan.

Drago nam je kada vidimo proizvođača koji se ne plaši da eksperimentiše, tako da nam je YotaPhone 2 došao kao veoma prijatno osveženje. Šta je to toliko drugačije kod njega? Ono što ga najviše izdvaja je to što je reč o telefonu sa dvostrukim ekranom, što se ne viđa baš svaki dan...


yota_yotaphone_2_s.jpg


Rusi su napravili zaista hrabar potez odlučivši se na potez dodavanja još jednog e-Ink ekrana koji su smestili na pozadinu svog telefona. Verovatno ste se u nekom trenutku sreli sa e-Ink čitačima, uz koje mnogi provode vreme čitajući knjige (recimo Kindle), a ovde je reč o istoj tehnologiji. Koliko je korisno tako nešto staviti na poleđinu telefona u vidu dodatnog ekrana? Iz iskustva koje nam je YotaPhone 2 pružio, moramo priznati da je e-Ink ekran itekako našao svoju primenu, bez obzira na svoju manju dijagonalu. Yota proizvođač je sasvim lepo rešio za šta se sve e-Ink ekran može koristiti, tako da je zapravo dosta koristan. O tome ćemo više diskutovati dalje tokom testa, a pre toga pogledajmo kakav hardver donosi druga generacija YotaPhone modela.

Hardver

Ovaj itekako neobičan smartfon pripada visokoj klasi uređaja, tako da donosi sasvim dobre specifikacije. Može se reći da je uporediv sa prošlogodišnjim flegšip telefonima, tako da zatičemo čipset koji koriste Samsung Galaxy S5, HTC One M8, LG G3, itd. U pitanju je Qualcomm Snapdragon 801. Dakle, prisutan je četvorojezgarni Krait 400 procesor na 2.3 GHz i Adreno 330 grafički čip. 


Specifikacije
 • Proizvođač Yota
 • Model YotaPhone 2
 • Predstavljen februar 2014.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 4.4.3 KitKat
 • Tip ekrana AMOLED, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 1920x1080, 960x540
 • Gustina ekrana 442 ppi, 235 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 2.1 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot Ne
 • CPU Quad Core Krait 400 2.3 GHz
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Adreno 330
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 801
 • Dimenzije 144.9 x 69.4 x 9 mm
 • Masa 145 g
 • Baterija Li-Ion 2500 mAh
 • Prenos podataka HSPA, LTE Cat4 150/50 Mbps


Baš kao i prethodnik, ne poseduje microSD slot za kartice, tako da nije moguće proširiti skladište. Ipak, tu je 32 GB od kojih je ~25 GB rasploživo korisniku. Što se tiče radne memorije, YotaPhone 2 poseduje 2GB RAM-a. Komponente napaja Li-Ion 2500 mAh baterija, tu je 8MP zadnja kamera i 2.1MP prednja kamera za selfije i video komunikaciju.

YotaPhone 2 pripada visokoj klasi uređaja, tako da donosi dobre specifikacije

Dizajn

Baš kao i celokupan smartfon, pakovanje je takođe neuobičajno. U pitanju je crna kutija koja se otvara kao knjiga i rasklapa deo po deo u sekcije u kojima se nalazi prateća oprema. Sve deluje elegantno, a unutra se nalaze 5V 1.5A punjač, In-ear slušalice sa pljosnatim kablom, kao i microUSB kabl, sve u crnoj boji. YotaPhone 2 spreda deluje neupadljivo obzirom da je takođe skroz crn, a oblik je "sapunast" i sličan je, recimo, Samsung Galaxy S3 modelu. Nema fizičkih tastera spreda, samo diskretno istaknuta slušalica i prednja kamera. Bokovi su tamno sivi, skoro crni, prijatno su zaobljeni i izrađeni su od mat plastike.


yota_yotaphone_2_1_s.jpg


yota_yotaphone_2_2_s.jpg


yota_yotaphone_2_3_s.jpg


yota_yotaphone_2_4_s.jpg

 

Leva strana YotaPhone 2 modela je prazna, tačnije nema nikakvih dugmića ili portova. Sa donje strane vidimo dve rešetkice iza kojih se nalaze mikrofon i zvučnik, slično kao kod Nexus 5 modela, a između njih smešten je microUSB port. Jedan neuobičajan detalj sa desne strane je da Volume taster na sebi poseduje rupicu, pa se uz pomoć priložene alatkice uklanja i ispod njega je smešten NanoSim slot.

Sa prednje strane neupadljiv, zaobljene ivice na ćoškovima i bokovima, a pozadi matirano Gorilla Glass 3 staklo

Odmah ispod tastera za zvuk nalazi se Power taster, a na vrhu se nalazi 3.5mm priključak. Kada okrenemo telefon na poleđinu čeka nas E-Ink ekran zaštićen zaobljenim Gorilla Glass 3 staklom, koje je zapravo matirano i na dodir više deluje kao da je u pitanju plastika, što nam se zapravo i dopada jer ne ostavlja bilo kakve otiske na svojoj površini.


yota_yotaphone_2_5_s.jpg


yota_yotaphone_2_7_s.jpg

Softver

Ruska kompanija Yota je za svoj neobični YotaPhone 2 odabrala prethodnu KitKat verziju Androida, konkretno 4.4.3. Da to nije jasno istaknuto u specifikacijama, mislili bismo da je reč o novijoj Lollipop verziji, jer je korisnički interfejs upravo takav da pruža utisak da je zaista reč o Androidu 5.0. Inače, UI je bez krupnijih modifikacija, tako da se ugleda na Stock kakav imamo na Nexus 5 ili Nexus 6 modelima. Barem sa te strane nema nekih detalja koje bismo posebno istakli, jer početni ekrani imaju uobičajne elemente sa Google Now ekranom smeštenim skroz levo, fioka sa aplikacijama je u vidu belih kartica baš kao na Lollipopu, statusne ikonice su sivkasto bele, itd. Jedina stvar koja se razlikuje u odnosu na Lollipop je stari notifikacioni panel kakav je inače na KitKat verziji.

Bitnija stvar u celoj priči oko softvera svakako je YotaHub i YotaApps dodatak, koji su zaduženi da učine e-Ink ekran na pozadini vrlo upotrebljivim. Pomenuti crno-beli ekran na poleđini YotaPhone 2 modela je uvek uključen, tako da ga možete posmatrati i kao neku vrstu dizajnerskog rešenja, poput poklopca koji veoma lako možete da stiliziujete raznim pozadinama. Ovo se vrši unutar YotaCover sekcije YotaHub-a. Tu se nalaze ekrani kojima možete dodeliti crno belu pozadinu po vašem izboru. Pozadina recimo može biti "povučena" sa vaših Facebook ili Google+ naloga, Instragrama, YotaCast servisa u kojem se nalazi veliki broj fotografija po kategorijama, ili možete odabrati neku fotografiju direktno iz memorije uređaja, gde takođe postoji petnaestak odabranih crno-belih slika.


KitKat verzija Androida, Stock interfejs, a bitne aplikacije vezane za e-Ink ekran su YotaHub i YotaApps 


yota_yotaphone_2_softver_1_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_2_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_3_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_4_s.jpg


Drugi deo YotaHub-a je YotaPanel i ovde se nalazi veći broj predefinisanih widgeta koji se prikazuju u vidu ekrana/kartica koje menjate prevlačenjem prsta po e-Ink ekranu, koji je naravno osetljiv na dodir. Tu su kalendari, časovnici, obaveštenja, itd. Na ovom e-Ink ekranu na pozadini imate i četiri prečice kao Dialeru, porukama, mejl brojač i brojač notifikacija, tako da donekle možete koristi i samo ovaj e-Ink ekran ukoliko želite da štedite bateriju. Mejlove i notifikacije na ovaj način nije moguće pročitati u celini, mada postoji drugi način.

Možda i najbitnija opcija je YotaMirror, koja kompletan Android interfejs sa ekrana u boji prebacuje na crno-beli e-Ink ekran, tako da možete drastično uštedeti bateriju ovakvim korišćenjem. Treba ipak imati u vidu da je iscrtavanje sadržaja nešto sporije zbog nedostatka tehnologije, tako da recimo ne izgleda baš najbolje gledati YouTube klip ili igrati neku 3D igru zbog niske stope osvežanja e-Ink ekrana. Uloga koja mu više odgovara je čitanje čitanje pomoću ugrađenog e-book čitača, samo treba imati u vidu da ne postoji pozadinsko osvetljenje, pa ne možete čitati u mraku.


yota_yotaphone_2_softver_5_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_6_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_7_s.jpg


yota_yotaphone_2_softver_8_s.jpg

Utisci u radu

Za YotaPhone 2 se ne može reći da je na neki način specijalan kada je u pitanju kvalitet izrade ili izbor materijala, ali svejedno je izrada na sasvim solidnom nivou. Dopada nam se korišćenje Gorilla Glass 3 stakla sa obe strane telefona, mada je zadnje staklo matirano i zaobljeno, i pod prstima zaista nemamo osećaj da držimo staklo, već je sličan osećaj kao kod nekog modela sa mat plastičnim leđima. Ovo nam se dopada iz dva razloga - prvi je što pozadi ne ostaju otisci prstiju, a drugi što telefon uopšte nije klizav tokom rukovanja. Bok telefona je blago deblji u odnosu na današnju konkurenciju, pomalo je duguljast, što ne smeta previše jer je nama bitnije da je telefon uzan kako bi bio zgodniji za korišćenje jednom rukom, što YotaPhone 2 i jeste.


yota_yotaphone_2_6_s.jpg

Prisutan je ne jedan ekran, već kao što smo pomenuli dva ekrana. Takoreći glavni ekran je prednji kao što je to i inače slučaj, i tu je reč o AMOLED panelu rezolucije 1920x1080 piksela. Na 5 inča to je prilično oštar prikaz, konkretno 442 PPI. Kada okrenemo telefon tu je e-Ink ekran dijagonale 4.7 inča sa nešto nižom rezolucijom od 960x540 tačaka, tako da nudi 235 PPI. Prvo ćemo se osvrnuti na e-Ink ekran i njegov kvalitet prikaza, koji je po našem mišljenju solidan za ovu tehnologiju. Nije idealan po pitanju oštrine, matirano staklo pomalo negativno utiče na prikaz i nema pozadinskog osvetljenja, ali za ono što je namenjen kvalitet je zaista dovoljan.


yota_yotaphone_2_8_s.jpg


yota_yotaphone_2_9_s.jpg


yota_yotaphone_2_10_s.jpg


yota_yotaphone_2_11_s.jpg


yota_yotaphone_2_12_s.jpg


Glavni ekran koji je AMOLED tipa je vrlo dobar i nudi zaista prijatan prikaz, jer boje nisu toliko prezasićene kao što mogu biti na ovoj tehnologiji. Izmerili smo maksimalnu svetlinu od 331 cd/m2, što i nije tako dobra cifra, pa će vidljivost na jakom ambijentalnom svetlu biti ograničena. Sa druge strane dopada nam se temperatura boja koja je vrlo bliska idealnoj 6500K granici, konkretno 6626K u slučaju ovog ekrana. Boje nisu super tačne kao kod Note 4 modela, ali ostaju u vrlo prihvatljivom rangu tačnosti sa Delta E 6.20 vrednošću. Na trouglu se jasno vidi da je gamut boja dosta širi od standardnog sRGB trougla, što znači da je ekran sposoban da prikaže više nijansi boja.


yota_yotaphone_2_13_s.jpg


yota_yotaphone_2_14_s.jpg


yota_yotaphone_2_calman_s.jpg


yota_yotaphone_2_svetlina_s.jpg


Dopada nam se kada proizvođač ne oprereti svoj model gomilom aplikacija i zahtevnim grafičkim interfejsom, tako su uz moćni Snapdragon 801 performanse u radu prosto sjajne. YotaPhone 2 je izuzetno gladak u realnom korišćenju, ali kada se performanse posmatraju u vidu rezultata benchmark aplikacija, jasno je da kaska za ovogodišnjim vodećim smartfonima poznatih proizvođača. Ono što hoćemo da kažemo je da YotaPhone 2 jeste brz, ali postoje i brži modeli od njega, barem u sintetičkim testovima ako ništa drugo.

Izuzetno glatke performanse u realnom radu uz tačan prikaz AMOLED ekrana i odlična 8MP kamera

Performanse tokom surfovanja su ovde zaista odlične i stranice otvara sa velikom glatkoćom i brzinom, tako da je surfovanje vrlo ugodno iskustvo. Vrlo korisna stvar kod e-Ink ekrana je što i na njemu možete surfovati korišćenjem YotaMirror opcije. Jeste da će prikaz biti crno-beo, ali će potrošnja baterije biti minimalna.


yota_yotaphone_2_15_s.jpg


Kada je u pitanju kamera, 8MP možda danas i ne deluje kao tako dobra rezolucija, ali ponekad zaista nije sve u megapikselima. YotaPhone 2 nas je veoma prijatno iznenadio kvalitetom fotografija. Redukcija šuma je dobra, pa je šum u dnevnim fotografijama prisutan u manjoj količini. Detalji su izuzetni za ovu rezoluciju, fotografije su vrlo oštre i boje u njemu deluju prirodno. Kada je u pitanju video snimanje, nema 4K rezolucije, ali tu je sasvim solidan 1080p snimak. Video snimak nije toliko oštar kao fotografije, ali i dalje ostaje sa pristojnom količinom detalja. BitRate snimka je 20 Mbps, a i framerate je visok - 30.091 FPS.


Video primer:


yota_yotaphone_2_1080p.jpg


Primeri fotografija:

Link


Kombinovanjem ekrana u boji i crno-belog e-Ink ekrana na pozadini zaista možete da ostvarite odličnu autonomiju baterije. Ukoliko ne želite često da koristite zadnji ekran, autonomija je i dalje dobra na glavnom ekranu. Surfovanjem na svetlini od 250 cd/m2 ostvarili smo rezultat od 5 časova i 51 minut uključenosti ekrana. Ovo je izuzetno pristojna cifra za 2500 mAh bateriju, a iako postoje premium smartfoni kao što su Sony Xperia Z3 koji nude ogroman Screen On od preko 8 sati, ovaj rezultat od skoro 6 sati ostaje i dalje sasvim dobar.


yota_yotaphone_2_baterija_s.jpg

Zaključak

Zaista podržavamo uređaje koji su neobični na neki način i donose nešto što ranije nismo imali prilike da vidimo, tako da nam YotaPhone 2 predstavlja izuzetno prijatno osveženje u oblasti smartfona. Ekran sa e-Ink tehnologijom na pozadini čini ga unikatnim modelom, i vrlo nam se dopada šta sve donosi po pitanju upotrebljivosti. Možete na njemu čitati knjige, stalno menjati izgled pozadine, biti obavešteni o novim notifikacijima, koristiti razne widgete, pa čak i kompletno Android iskustvo preneti u crno-beli svet elektronskog mastila ukoliko želite da uštedite bateriju. Iako je e-Ink ekran ključna tačka ovog modela, ne treba nikako smesti sa uma da je i dalje reč o telefonu iz visoke klase.


yota_yotaphone_2_s.jpg


Tu je hardver iz prošlogodišnjih vodećih modela, koji je dovoljan da YotaPhone 2 telefon donese izuzetne performanse u realnom korišćenju. Stock interfejs samo doprinosi iskustvu jer je lagan i čini korišćenje izuzetno glatkim. Tu je dobar prikaz uz AMOLED ekran, koji ipak nije toliko svetao, što može zasmetati kada je jako sunce. Autonomija je takođe sasvim dobra, a tu je i 8MP koja nudi odlične fotografije. Možda i jedina zamerka koju imamo na ovaj smartfon jeste njegova visoka cena od 700 evra, što je rang u koji zalaze i ovogodišnji flegšipi poznatih proizvođača. Ipak, YotaPhone 2 možete naći u ponudi provajdera Vip i na taj način ga kupiti uz neki od paketa. Ukoliko ne želite najbolji mogući hardver, već unikatan smartfon sa dvostrukim ekranom gde su ti ekrani zbilja funkcionalni, a ne marite za visoku cenu, onda je YotaPhone 2 odličan izbor...

YotaPhone 2 je neuobičajan smartfon iz visoke klase i biće odličan izbor svima koji žele unikatan model sa dvostrukim ekranom


Prednosti

- Dodatni e-Ink ekran na poleđini
- Odlična 8MP kamera
- Izuzetno glatke performanse
- Prijatan i tačan prikaz AMOLED ekrana
- Dobra autonomija

Mane

- Visoka cena
- Glavni AMOLED ekran nije preterano svetao

Cena: oko 700 evra u slobodnoj prodaji, 15.990-85.000 RSD u Vip paketima

Smartfon na test ustupio Vip Mobile

desp Član postova: 7784
Bravo za Vip što su ubacili ovaj telefon u svoju ponudu.
Gizmo Vip member postova: 7368
Ups, stvarno ih nije bilo. Ubačeno, hvala
ivanhell Član postova: 454
Nema fotografija koje pokazuju test kolorimetrom.

Test: Gigabyte GSmart GX2

Test: HTC Desire 820

10104
10105
10106
10107
10108
10109