Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Redmi 5A (Video)

16.04.2018 13:35 | 2386 Mobile
Test: Xiaomi Redmi 5A (Video)

Kompanija Xiaomi je došla na naše tržište i sada nema uzmicanja. Kineski proizvođač o kome mnogi korisnici širom sveta imaju veoma lepo mišljenje nudi veliki broj modela sa odličnim odnosom uloženog i dobijenog. Nova Redmi 5 serija je pred nama, i cilja tržište modela sa cenom od oko 200-ak evra. Model iz ove serije koji vam danas predstavljamo je Redmi 5A, najmanji i hardverski najslabiji - no, da li zbog toga i manje poželjan? Saznajmo...

Nakon što smo testirali Redmi Note 5 telefone, stigao je red na Redmi 5 uređaje. Na testiranje smo dobili čak tri modela - Redmi 5A, Redmi 5 i Redmi 5 Plus. Da zabuna bude veća, praktično svi modeli dolaze u više hardverskih kombinacija i sa različitim cenama, a isto tako i sa dosta drugačijim hardverskim karakteristikama. Zapravo, vrlo malo toga ih spaja i da nemaju isto ime, veliko je pitanje zbog čega bismo ih uopšte ubrajali u zajedničku familiju.
No, upravo zbog toga smo rešili da detaljno istestiramo sve telefone kako bismo našim čitaocima i gledaocima potanko objasnili njihove karakteristike. Danas vam predstavljamo Xiaomi Redmi 5A, hardverski najslabiji telefon sa Quad Core procesorom, tradicionalnim 16:9 ekranom od 5 inča i mnogim sasvim pristojnim karakteristikama. Ovaj telefon je moguće kupiti u nekoliko varijanti, a mi smo na testu imali verziju sa 2 GB RAMa i 16 GB skladišnog prostora. Kako se pokazala?


Telefon na testu

Redmi 5A dolazi u lepo dizajniranoj kutiji kojom dominira narandžasta boja u kombinaciji sa belom. Na prednjem delu su oznake telefona, a pozadi su najvažnije karakteristike. Što se samog sadržaja tiče, Redmi 5A stiže sa standardnim paketom bez ikakvih suvišnih dodataka. To u praksi znači da se u kutiji nalaze USB kablić sa micro USB 2.0 konektorom, strujni ispravljač i iglica za SIM. Kao što možete da pretpostavite, nema govora o turbo punjaču. Jednostavno, u ovoj cenovnoj klasi, a govorimo o telefonu cene od oko 16-17 hiljada dinara, nema mesta za bogatije pakete. Nema slušalica, niti kejsa za nošenje.

 


Sam telefon je dostupan u dve varijante. Naime, model sa 2 GB RAMa i 16 GB prostora postoji u crno-sivoj kombinaciji (prednji deo crn, pozadi siv), a tu je i zlatni model (beo spreda, zlatnožut pozadi). Da li bismo pre išli na zlatni? Verovatno, više nam se dopada i deluje elegantnije. Naravno, sami ćete najbolje prosuditi koji vam dizajn  više imponuje.

 


U suštini, reč je o telefonu klasičnog dizajna, koji (nimalo iznenađujuće) dosta liči na ranije testirane Redmi Note modele. Ipak, u mnogo čemu se razlikuje od ostalih modela Redmi linije. Pre svega, ovo je telefon sa klasičnim odnosom stranica ekrana od 16:9, dok Redmi 5 i Redmi 5 Plus stižu sa 16:9 ekranima.

 


Telefon je izrađen od plastike i aluminijuma, ako je verovati specifikacijama, premda iskreno ne bismo smeli da tvrdimo da li su leđa zaista metalna ili se radi o tankoj plastici. Svejedno, dizajn takav da podseća na metal i uopšte posmatrano telefon je vrlo solidnog kvaliteta, ne samo u okviru svog cenovnog ranga.

Možda bismo eventualno zamerku uputili što okviri gornje površine nisu zaobljeni u 2.5D stilu, pa tu prilikom prelaska prstom mogu da se osete oštriji prelazi, ali to bi uistinu bila sitna zamerka. U suštinskom smislu, Redmi 5A deluje bolje od većine telefona iz njegove cenovne kategorije, iako nije ni najtanji (8.4 milimetara je debljina kućišta) niti naročito ekstravagantan. Odmeren i kvalitetan, rekli bismo.

 


Sam telefon prilično lepo leži u ruci, a dijagonala ekrana od 5 inča ga maltene svrstava u red manjih telefona. Zadnja strana ima delimična zaobljenja koja tome doprinose. Kamera je pozicionirana u gornjem desnom uglu zajedno sa blicem, a kako Redmi 5A nema skener otiska prsta, ne nalazimo ga na tradicionalnoj poziciji malo iznad centralnog dela zadnje strane. No, pri dnu poleđine zatičemo zvučnik.

 


Na donjoj ivici imamo micro USB konektor, dok na gornjoj zatičemo 3.5-milimetarski konektor za slušalice, kao i IR port o kome će više reči biti na narednim stranama. Desno su standardni tasteri za paljenje ekrana i podešavanje zvuka. Levo zatičemo par slotova. Naime, Redmi 5A je Dual SIM telefon. No, treba naglasiti da je jedan slot predviđen za SIM1 i microSD karticu, a drugi, odvojeni slot za SIM2. Drugim rečima, nema hibridnog slota, već se mogu koristiti i dve SIM kartice i memorijska kartica za proširenje skladišnog prostora. Odlična vest za mnoge, a to ovaj telefon automatski podiže na lestvici zanimljivih rešenja za sve kojima je potrebno istovremeno korišćenje dva broja, kao i za poslovne upotrebe.

 

Hardver i performanse

Xiaomi Redmi 5A se bazira na proverenom hardveru koji se pokazao u više navrata. Ipak, treba imati u vidu da je reč o hardveru namenjenom nižoj klasi telefona. Obzirom na cenu, jasno je da performanse neće biti sjajne, ali pravo pitanje koje se postavlja jeste da li su kompromisi osetni i bolni? Iskreno, rekli bismo da nisu i da su sasvim u redu, ne samo za ovaj cenovni rang. Pogledajmo šta možemo očekivati od ovog telefona.


Specifikacije
 • Proizvođač Xiaomi
 • Model Redmi 5A
 • Predstavljen Novembar 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1.2 Nougat
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1280
 • Gustina ekrana 296 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 5 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, senzor blizine, , infracrveni port
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Adreno 308
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 425
 • Dimenzije 140.4 x 70.1 x 8.4 mm
 • Masa 137 g
 • Baterija 3000 mAh
 • Prenos podataka GSM / CDMA / HSPA / LTE


U telefonu zatičemo Snapdragon 425. Reč je o četvorojezgarnom čipu, čija Cortex-A53 jezgra rade na 1.4 GHz. To je iskombinovano sa Adreno 308 GPU-om. Sa jedne strane, performanse su relativno skromne i ne možete očekivati da ovakav telefon “leti”, ali sa druge strane, sasvim su prilagođene ovoj cenovnoj klasi. Za nezahtevne operacije - prilično korektno. Već smo se susreli sa ovakvom konfiguracijom u jednom Redmi 5 telefonu sa Note sufiksom, i naši utisci su bili iznad očekivanja. Već sada možemo reći da je i ovde to slučaj. No, idemo redom.

redmi5a_cpuz_s.jpg


Ovaj telefon, kao što smo već spomenuli, ima 2 GB sistemske memorije, a uverili smo se na relativno skorašnjim primerima da zapravo Snapdragoni iz nižih kategorija nisu baš tako anemični i da sistem uopšte dosta zavisi od dovoljne količine sistemske memorije, te da Xiaomi telefoni iz niže kategorije zapravo sasvim pristojno rade sa 2 GB RAMa. Na raspolaganju je 16 GB prostora za skladištenje, što je proširivo microSD karticom za do 256 GB.

redmi5a_antutu_s.jpg


Kao i uvek, prilažemo fotografije koje demonstriraju sposobnosti ove konfiguracije, što smo merili u sintetičkim aplikacijama. Subjektivno, moramo reći da nismo zapazili neke posebne probleme u korišćenju. Sve je u skladu sa hardverskim sposobnostima čipova, a softver je prilično pristojno optimizovan, što nas je posebno obradovalo. No, o tome više u narednoj sekciji našeg prikaza...

redmi5a_geekbench_s.jpg

Softver

Xiaomi telefoni, sa pokojim izuzetkom koji je baziran na čistom Androidu, koriste kompanijin MI UI9 korisnički interfejs. Naši utisci o njemu su prilično povoljni, pošto je naše sumnje u šarenoliki OS razvejalo odlično korisničko iskustvo, neočekivano dobro na telefonima niže kategorije na prethodnim testovima. Sasvim je jasno da će slično biti i ovog puta.


Sve u svemu, iako postoje određeni limiti samog hardvera, moramo reći da Redmi 5A radi sasvim korektno. Nema nekih neočekivanih štucanja, što je i najbitnije, tako da će u realnom radu iskustvo biti relativno dobro. Izuzetak su naravno neke stvari kod kojih će nedostatak hardverske snage doći do izražaja, ali to je već nešto što se ne može izbeći.


Sam softver ima obilje podešavanja i poveći broj specifičnosti. Za početak, puno pažnje je posvećeno bezbednosti korisnika. Na telefonu je preinstaliran bezbednosni softver, a tu je i Second Space, opcija koja omogućava kreiranje sopstvene zone na telefonu zaštićene šifrom kojoj samo korisnik može pristupiti. Ovo ide dotle da je moguće bukvalno kreiranje dva nezavisna telefona na jednom uređaju, zahvaljujući ovom softveru kao i činjenici da je telefon Dual SIM tipa.

redmi5a_miremote_s.jpg


Spomenuli smo IR emiter, koji se zahvaljujući Mi Remote aplikaciji može iskoristiti da telefon pretvorite u pravi pravcati daljinac. Istina, to ne radi baš uvek i baš sa svim vrstama hardvera, ali radi sa sasvim korektnim brojem uređaja. Interesantno je da u ranijim testovima nismo uspeli da ga povežemo sa našim Sony televizorom starim 8 godina, što nam je ovog puta pošlo za rukom - da li je aplikacija osvežena ili je prosto ovog puta sve proradilo kako treba, nismo sigurnio - ali sve veoma lepo radi i funkcioniše.

Tu je i nekoliko aplikacija za specifične situacije koje nismo nalazili do sada preinstalirane na telefonima. Recimo, tu je skener, koji vam pomaže prilikom skeniranja dokumenata, kodova ili biznis kartica kamerom telefona. Treba spomenuti i radio, koji funkcioniše bez da vam traži slušalice i to baš slušalice sa kojiima bi telefon dolazio koje bi služile kao antena, što je veoma čest slučaj kod konkurencije. Preinstaliran je i Microsoft softver - Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Skype.

redmi5a_softver5_s.jpg


Kada se udubljujemo u opcije, shvatamo da postoji mnogo opcija prilagođavanja i podešavanja telefona, uključujući i neke koje zaista retko viđamo, i to ne kod mnogo konkurenata. Postoji mnogo tema i mogućnosti vizuelnih korekcija. Prisutne su odlične mogućnosti podešavanja i prilagođavanja ekrana. Možete podešavati određene gestove, paliti ekran duplim tapkanjem prsta i slično. Mi Drop cloud servis takođe možete koristiti za pohranjivanje fajlova, softver za optimizaciju koji iskreni da budemo i ne doživljavamo naročito poželjnim, ali dobro.


Tu je i Quick Ball funkcija (koju nažalost ne možemo da predočimo skrinšotovima jer sve nestane sa ekrana u tom trenutku) koja omogućava pristup dodatnim funkcijama u svakom trenutku, ma gde se nalazili, pa tako možete da odaberete funkcije i one vam u svakoj situaciji mogu biti dostupne pritiskom na transparentan kružić (na primer, cut, copy ili paste i slično, do 5 funkcija). Isto tako, podržane su komande gestovima koje možete prilagođavati. Sve u svemu, MI UI9 (ponovo) prolazi naš test sa veoma dobrim ocenama, čak i na najpristupačnijem modelu nove generacije. Samim tim, sve pohvale imaju još veći značaj.

Utisci

Ekran

Redmi 5A koristi IPS ekran, ali je sasvim jasno i vidljivo da je reč o IPS varijanti namenjenoj pristupačnijim uređajima. Takođe, 5A je jedini iz nove serije koju testiramo koji ima tradicionalni 16:9 ekran, dok ostali modeli stižu sa 18:9 ekranima. Očito je Xiaomi želeo da napravi dodatnu diferencijaciju između najpristupačnijeg modela i drugih verzija, i to je sasvim razumljivo.


Što se različitih karakteristika tiče, reći ćemo da je gustina prikaza oko 296 piksela po inču, što je više nego pristojno i rezultuje dobrom oštrinom prikaza. Takođe, pokrivenost prednjeg dela ekrana je oko 69%, što je u rangu tradicionalnih 16:9 ekrana. Šteta je što nema neke zaštite ekrana - barem o tome ne postoji zvaničan podatak, već je preko prednjeg dela samo postavljeno staklo.

redmi5a_ekran_s.jpg


Kada je reč o mogućnostima prilagođavanja ekrana, kapa dole za MI UI9. Naime, softver ima mnoštvo opcija za podešavanje boja, topline prikaza, aktiviranje filtera plavog svetla i slično. U tom smislu ovo je zaista jedan od uređaja koji se ponajviše može podešavati, naročito u ovoj cenovnoj kategoriji koja je često lišena bilo kakvih ozbiljnijih optimizacija po tom pitanju.

redmi5a_igra1_s.jpg


Postoji ipak i druga strana medalje - ne dopada nam se kako radi senzor automatskog osvetljenja. Prosto, u gotovo svakoj situaciji će ekran biti tamniji nego što bi po našem mišljenju i osećaju trebao biti. No, šta da se radi. Ukupan utisak o ekranu je vrlo povoljan. Nije reč o nečemu što će vas oboriti sa nogu, ali je ceo uređaj zapravo takav. Nemamo većih zamerki, posebno kada očekivanja prilagodimo cenovnom razredu.

xiaomi_redmi5a_4_s.jpg


Zvuk

U ovom domenu Xiaomi je prosečan, ali ne bismo mogli reći da smo očekivali nešto mnogo bolje. Teško je očekivati da se sada telefon izdvaja iz kategorije u ovom aspektu u kome se i mnogo skuplji modeli tek stidljivo unapređuju. Na telefonu zatičemo 3.5-milimetarski audio konektor, a podržan je i FM radio koji radi i bez slušalica koje bi bile korišćene kao antena, što je čest slučaj u ovoj kategoriji - premda, naravno, radi sasvim normalno i kada su slušalice priključene. Sa donje strane leđa je ugrađen zvučnik pristojne snage.

xiaomi_redmi5a_3_s.jpg
 

Baterija

Redmi 5A stiže sa baterijom kapaciteta 3000 mAh. Nema nikakvih posebnih karakteristika u smislu punjenja - brzo punjenje nije podržano, koristi se micro USB 2.0 konekcija, tako da će korisnici za neke naprednije karakteristike u tom smislu morati da potraže skuplje modele. Opet, sve je u skladu sa očekivanjima.

redmi5a_baterija_s.jpg


Kada smo testirali Note 5A i Note 5A Prime, konstatovali smo da nas je Snapdragon 425 prijatno iznenadio svojom štedljivošću u Xiaomi izvedi, i možemo da konstatujemo da je slično bilo i ovog puta. Telefon nismo štedeli, ali je izdržao preko 16 sati na bateriji. Od toga, puštao je YouTube video preko 8 sati, uređaj smo upotrebljavali za fotografisanje, malo smo se igrali, puštali benchmark testove...Zaista je ostvaren odličan rezultat tokom obdanice, i to bez ikakvog korišćenja nekih dodatnih modova uštede i slično. Xiaomi definitivno zna kako da optimizuje bateriju za upotrebu u telefonima pristupačne kategorije i to nam se veoma dopada.

Kamera

Redmi 5A ima glavnu kameru od 13 megapiksela, vrlo sličnu onoj koju smo viđali na Redmi Note 5A i Redmi Note 5A Prime uređajima. Stoga, očekujemo i slične rezultate, zar ne? Takođe, prednja kamera je relativno bazična i ovde zatičemo varijantu od 5 megapiksela. Sve u svemu, sasvim primereno klasi telefona.

redmi5a_kamera_s.jpg


Aplikacija je standardno dobro osmišljena, i deo je MI UI9 interfejsa, tako da smo već dobro upoznati sa njenim sposobnostima. Jednostavna je za korišćenje i sve relevantne opcije su dostupne praktično iz glavnog ekrana, uključujući (de)aktivaciju blica i HDRa. Na raspolaganju je dosta opcija, više modova snimanja, filteri su takođe prisutni, a stičemo utisak da opcija ne fali. Moguće je aktivirati manuelni režim iz koga se dobija precizna kontrola nad određenim parametrima. Možda nam je malo zafalio automatski HDR, budući da telefon ne podržava ovu opciju, već uvek morate ručno upaliti ili ugasiti HDR, ali šta je tu je.

fotke_redmi5a_11_s.jpg


Kamera od 13 megapiksela je sasvim korektna i daje solidne rezultate. Naravno, ne treba očekivati čuda, govorimo u relaciji sa povoljnom cenom samog uređaja. Podržava otvor blende od f/2.2, kao i LED blic. Tu je i phase detection autofokus, koji nam doduše deluje nešto sporije nego u premijum telefonima, ali je svakako veoma lepo videti da telefon ovakvog cenovnog ranga bude u stanju da tako brzo fokusira snimak.


Što se utisaka o kameri tiče, možemo reći da tu i tamo fali ponekih detalja, ali, zaista...? Za telefon čija je cena manja od 150 evra, rezultati su odlični. Kada pregledamo fotografije u punoj rezoluciji, zafali oštrine, primetan je šum i dinamika nije dovoljno izražena - baš čudno, obzirom na cenu telefona. No, čim gledate fotografije u nekom pregledaču na nekom ekranu, koji će svakako skalirati sliku naniže, sve deluje vrlo dobro, čak odlično!


HDR pomaže u izvlačenju detalja iz tamnijih delova slike, ali treba biti obazriv sa njim, jer ima ozbiljnu tendenciju da posvetli celu sliku i izbledi snimak. Takođe, prilikom samog snimanja, obzirom na hardversku zahtevnost, treba voditi računa. Fotografije koje se snimaju kada je HDR aktivan treba snimati tako da se sačeka obrada, koja ume da potraje po nekoliko sekundi. Naš savet je da, ukoliko je korisnik u mogućnosti, uvek načini fotografiju sa i bez HDRa, tako da bude siguran da će moći da izvuče maksimalno po pitanju kvaliteta.


Noćno snimanje je, naravno, dosta slabije. Telefon je tada ipak izvan svoje “zone komfora” i nije u stanju da se na adekvatan način izbori sa zahtevnim noćnim snimcima. Opet, sve u skladu sa cenom, ne možemo zameriti nešto što nije karakteristika ni višestruko skupljih modela.

fotke_redmi5a_18_s.jpg


Prednja kamera nas je pomalo razočarala. Nema nikakvih specifičnosti, ali sami snimci su mogli biti bolji bez obzira na sve. Naime, reč je o kameri sa standardnim senzorom od 5 megapiksela. Nikako nismo uspevali da dobijemo kvalitetnije snimke, svaka fotografija je imala pomalo isprane boje. Nije to loše, niti ispod nekog proseka klase - štaviše, verovatno je tu negde u proseku sa ostatkom ponude - ali jednostavno prednju kameru ne možemo okarakterisati naročito dobro. Pre spada u rang “poslužiće”.

fotke_redmi5a_1_s.jpg


Kada sumiramo utiske, moramo reći da je snimanje iznad nivoa klase. Štaviše, verovatno iznad svih telefona cenovne kategorije do 150 evra koje smo imali prilike da probamo. Xiaomi je zaista obavio dobar posao.

Zaključak

Ukoliko ste ispratili kompletan test telefona, mogli ste videti da smo u većini kategorija koristili termin “iznad svoje klase”. Tom sintagmom možemo i da završimo ovaj test. Jednostavno, Xiaomi Redmi 5A možda nije telefon koji će svakoga oduševiti, svakako ne na prvi pogled, ali je zaista iznad nivoa koji bi mu u teoriji pripadao. Možda se to ne ogleda na prvu, i verovatno je potrebno da korisnik počne da ga koristi kako bi u potpunosti razumeo njegove prednosti, ali kada se sve sagleda, zaista je teško nešto ozbiljno zamerati ovom telefonu.
To ne znači da je telefon bez mana. Hardverska ograničenja su prisutna, bilo bi lepo da radi još tečnije, kao i da senzor automatskog osvetljenja ne zatamnjuje sliku stalno. No, sve je to sa druge strane nadjačano, što dobrom izradom, što finim optimizacijama, što mogućnostima operativnog sistema. odnosno MI UI9 softvera. Kada na to dodamo  i razne specifične mogućnosti o kojima smo pričali u tekstu, solidan kvalitet izrade kao i vrlo upotrebljivu kameru, jasno je zašto na ovaj telefon kome je cena svega nekih 16 hiljada dinara gledamo izuzetno pozitivno.

award_redmi5a1.jpg

Stoga i ne čudi što smo rešili da ga nagradimo. Kao što rekosmo, Xiaomi Redmi 5A ukupnom pojavom, ne samo inicijalnim utiscima već i nakon detaljnijeg i dužeg druženja zaista ostavlja utisak “iznad svoje klase”. Zbog toga od strane Benchmarka dobija sasvim zasluženo Value for Money priznanje - ukoliko nemate ili ne želite da izdvajate previše novca za telefon, ovo je jedan od najpametnijih izbora.


Prednosti:

- Odnos uloženog i dobijenog
- Vrlo zaokružen proizvod
- Kvalitet izrade u klasi
- MI UI9 funkcionalnosti i opcije
- Solidna zadnja kamera u odnosu na klasu
- Baterija

Nedostaci:

- MI UI9 bi mogao zasmetati korisnicima koji žele čist Android
- Snimanje u noćnim uslovima i zahtevnost HDR fotografija
- Ograničenja hardvera i uopšte cenovnog razreda
- Senzor automatskog osvetljenja konstantno previše zatamnjuje ekran

Cena: oko 16 hiljada dinara

Telefon na test ustupio PC Centar.

kbojan Član postova: 481
Nemam :-(
Koliko me sjećanje služi koraci su:
-otključan bootloader
- instalacija TWRP-a - fastboot metodom
- instalacija magisk-a preko TWRP
-editovanje linja u buildprop-u radi "aktivacije" api2cam.
Vjerovatno može i jednostavnije.
Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
amdpower Član postova: 2195
Citiram korisnika: kbojanI za gcam punu funkcionalnost, odnosno otključavanje "api2cam" na redmi 5+ treba root. Kod mene najbolje funkcionicu ove verzije:. --- link --- Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
Uputstvo za rutovanje?
6pack Član postova: 3281
ima li opcija da se iskljuci FullScreen Caller Slika kod Dolaznog poziva....cini mi se da je pre bilo...dugo sam koristio Drupe,sad mi je Ok ovaj MIUI Caller,nije vise onako glupo siv...vec Crn....
6pack Član postova: 3281
Tako sam isključio sa gore pomenutim aplikacijom Dark Mode
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
telep Član postova: 11281
Ako hocete da iskljucite polovican darkmode instalirate themes for telegram sa play storea, idete u settings te aplikacije i disable dark mode. Samim tim ce se iskljuciti i "sistemski" dark mode
Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Test: Alcatel 3c (video)

Test: Xiaomi Redmi 5 (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109