Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Redmi 5 (Video)

13.04.2018 11:20 | 2184 Mobile
Test: Xiaomi Redmi 5 (Video)

Redmi serija telefona je dobila nove predstavnike i iako je matična kompanija Xiaomi poznata po tome što nudi telefone odličnog odnosa cene i kvaliteta, zaista je napravljen pravi mali rusvaj sa ovom serijom koja se pokazala najzanimljivijom za srpsko tržište. Postoji mnogo telefona koji nose ove oznake, ali mi smo tu da vam pomognemo da steknete predstavu o uređajima koji zapravo imaju prilično različite karakteristike. Danas je red na model bez mnogo sufiksa - Redmi 5!

Redmi 5 je stigao na testiranje zajedno sa dva “rođaka” - modelima Redmi 5A i Redmi 5 Plus. Od oba se poprilično razlikuje, kako hardverskim specifikacijama, tako i raznim drugim karakteristikama. Povrh svega, reč je o telefonu koji stiže sa odnosom stranica ekrana od 18:9. Po tome se razlikuje od većine svojih rođaka iz Redmi 5 familije, koji uglavnom stižu sa 16:9 ekranima. No, nije to jedini adut ovog telefona.
Na našem tržištu je dostupan u dve verzije. Naime, postoji varijanta sa 2 GB RAMa i 16 GB skladišnog prostora, kao i model sa 3 GB RAMa i 32 GB skladišnog prostora. Njihove cene u trenutku pisanja ovog teksta iznose 20 i 24 hiljade dinara, respektivno. Da li bismo doplatili? Svakako. Doduše, svesni smo da u ovoj kategoriji bukvalno svaki dinar puno znači, ali smatramo da doplata kojom se skladišni prostor duplira i dobija dosta komfornija količina radne memorije itekako vredi. Mi smo na testu imali upravu tu verziju - sa 3 GB RAMa i 32 GB skladišnog prostora. Kakav je utisak telefon ostavio na nas?


Telefon na testu

Redmi 5, baš kao i drugi telefoni ove linije, stiže u lepoj narandžasto-beloj kutiji. Na prednjem delu su oznake telefona, a na zadnjem najvažnije karakteristike, što je u suštini dobra stvar jer korisnici na taj način mogu da na brz način sagledaju glavne karakteristike telefona - a to bi im moglo zatrebati s obzirom na to što postoji mnoštvo sličnih modela u maltene istovetnom cenovnom rangu.


Kada je sadržaj u pitanju, imamo jedno lepo iznenađenje. Naime, u kutiji stiže providan kejs za nošenje. Lep i nadasve koristan detalj koji će mnogima poslužiti, a u isto vreme eliminisati potrebu za naknadnom kupovinom futrole. Od ostalih stavki, zatičemo micro USB kabl za sinhronizaciju i punjenje, jedan 5V 2A punjač i SIM iglicu. Bez razmetanja, rekli bismo.


Telefon nas je pomalo iznenadio svojim dizajnom. Naime, reč je o uređaju crne boje, kako spreda, tako i otpozadi, pri čemu nas je Xiaomi ipak navikao na bež-sivu boju poleđine bez obzira na boju prednje strane - makar je takav bio slučaj sa svim do sada testiranim modelima iz Redmi 5 porodice.


Sam telefon deluje veoma lepo u estetskom smislu. Nismo sigurni da li mu crna boja sa prednje i zadnje strane daje notu elegancije, ali smo sasvim sigurni da mu ekran u odnosu 18:9 zaista pomaže da ostavi utisak, posebno u cenovnoj klasi u koju je pozicioniran, a ponavljamo, telefon košta oko 200 evra, odnosno 24 hiljade dinara. Za te pare - više nego korektan dizajn, što se nas tiče.


Šta reći o izradi? Telefon je izrađen od kombinacije plastike i metala. Naime, plastični frejm drži metalna leđa, a sa prednje strane je implementiran Corning Gorilla Glass. Ukupan utisak - odličan! Generalno i telefon deluje prilično elegantno, a sa dijagonalom od 5,7 inča odlično leži u ruci. Debljina od samo 7,7 milimetara pospešuje opšti utisak i telefon zaista deluje veoma, veoma lepo.


Zadnja strana sadrži centralno postavljene elemente kao što su modul kamere, blic i skener otiska prsta, jedan iznad drugog, respektivno. Takođe centralno postavljen, ali pri donjoj ivici, jeste i logotip. Svi konektori i priključci su pozicionirani na praktično tradicionalan način - zvučnik i micro USB konektor na donjoj strani, na gornjoj 3,5-milimetarski konektor i IR port, desno su tasteri za paljenje i zvuk, a levo slotovi za kartice. Treba istaći da Redmi 5 koristi hibridni slot, što znači da korisnik mora da bira između korišćenja dve SIM kartice ili jedne SIM i jedne microSD memorijske kartice.

 

Hardver i performanse

Xiaomi Redmi 5 dolazi sa korektno odmerenim hardverom koji se najlakše može okarakterisati kao prelaz između niže i srednje klase. U praksi, to znači da imamo osmojezgarni čipset ne baš velike brzine. Performanse su ipak vrlo korektne, a da se uređaj ne napreže preterano pomaže nevelika rezolucija ekrana koji je praktično “razvučeni” HD. No, o tome nešto kasnije. Pogledajmo egzaktne specifikacije telefona.


Specifikacije
 • Proizvođač Xiaomi
 • Model Redmi 5
 • Predstavljen Decembar 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1.2
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1440
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 12 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 5 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Otisak prsta, akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas, , infracrveni port
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core 1.8 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 506
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 450
 • Dimenzije 151.8 x 72.8 x 7.7 mm
 • Masa 157 g
 • Baterija 3300 mAh
 • Prenos podataka GSM / CDMA / HSPA / LTE


U telefonu zatičemo Snapdragon 450 čipset. Reč je o osmojezgarnom čipsetu, čija Cortex-A53 jezgra rade na 1.8 GHz. U praksi, to znači da bi telefon trebao biti nešto brži od Galaxy A5 modela za 2016 godinu, recimo, a to je bio model ipak pozicioniran u klasu iznad. No, pogledajte rezultate benčmark testova ispod da biste dobili egzaktnu potvrdu. GPU je Adreno 506 i generalno performanse su sasvim korektne. Nezahtevne operacije rade odlično, zahtevnije već naprežu telefon, ali se ukupno gledano Redmi 5 zaista dobro nosi sa izazovom.

redmi5_cpuz_s.jpg

Tome svakako pomaže i prisustvo 3 GB sistemske memorije. 3 GB RAMa su nešto što Androidu zaista pomaže da “prodiše” i toplo preporučujemo da se, ukoliko ste u mogućnosti, uvek opredelite za telefone koji imaju 3 GB RAMa. To je možda i važnije od skladišnog prostora, koga danas možete nadograditi na relativno jednostavan način. Telefon raspolaže sa 32 GB prostora za skladištenje, što se može proširiti microSD karticom kapaciteta do 256 GB. Ponavljamo upozorenje sa prethodne strane - pošto se koristi hibridni slot, korisnik bira između korišćenja dve SIM ili jedne SIM i jedne microSD memorijske kartice.

redmi5_antutu_s.jpg


Naravno, naš standardni metod podrazumeva i prikaz mogućnosti telefona u najpopularnijim sintetičkim testovima. Kao što možete videti ili naslutiti iz njih, uređaj pruža veoma korektne performanse u realnom radu, sasvim u skladu sa cenovnom klasom ili čak nešto iznad nje. To je verovatno i najvažniji podatak koji žele da vide budući korisnici.

 redmi5_geekbench_s.jpg

Softver

Mirne duše možemo ponoviti osnovne utiske o softveru, budući da je Xiaomi na odličan način unificirao iskustvo i situacija se po tom pitanju ne menja od modela do modela. Naši utisci su veoma pozitivni, i to ste mogli da pročitate u ranijim prikazima. Jednostavno, i pored toga što neko može zameriti da je interfejs sklon šarenilu, on je istovremeno prilično pregledan i funkcionalan, sa morem dodatnih opcija.

miui9_softver1_s.jpg


Najbitnije je da Redmi 5 dobro radi. U tome mu svakako pomaže prisustvo 3 GB RAMa i osmojezgarnog procesora. Nezahtevne operacije zaista lepo i brzo rade i nećete se osetiti uskraćeniom za bilo šta samo zbog toga što ste se opredelili za pristupačan telefon. To samo po sebi ima neku vrednost i utiče na pozitivno gledanje na Xiaomi kao brend ali i na njihove uređaje u ovoj kategoriji.


Sam softver ima obilje podešavanja i poveći broj specifičnosti. IR emiter se zahvaljujući Mi Remote aplikaciji može iskoristiti da telefon pretvorite u pravi pravcati daljinac. Istina, to ne radi baš uvek i baš sa svim vrstama hardvera, ali radi sa sasvim korektnim brojem uređaja. Mi smo ga isprobali sa 4-5 različitih naprava i zadovoljstvo nam je što možemo da kažemo da smo ga sa svim uređajima uspešno povezivali.

redmi5_miremote_s.jpg


Postoji  nekoliko aplikacija za specifične situacije koje nismo nalazili do sada preinstalirane na telefonima drugih brendova. Recimo, tu je skener, koji vam pomaže prilikom skeniranja dokumenata, kodova ili biznis kartica kamerom telefona. Treba spomenuti i radio, koji funkcioniše bez da vam traži slušalice i to baš slušalice sa kojiima bi telefon dolazio koje bi služile kao antena, što je veoma čest slučaj kod konkurencije. Preinstaliran je i Microsoft softver - Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Skype.

miui9_softver3_s.jpg


Puno pažnje je posvećeno bezbednosti korisnika. Na telefonu je preinstaliran bezbednosni softver, a tu je i Second Space, opcija koja omogućava kreiranje sopstvene zone na telefonu zaštićene šifrom kojoj samo korisnik može pristupiti. Ovo ide dotle da je moguće bukvalno kreiranje dva nezavisna telefona na jednom uređaju, zahvaljujući ovom softveru kao i činjenici da je telefon Dual SIM tipa.


Kako se udubljujemo u opcije, shvatamo da postoji mnogo opcija prilagođavanja i podešavanja telefona, uključujući i neke koje zaista retko viđamo, i to ne kod mnogo konkurenata. Postoji mnogo tema i mogućnosti vizuelnih korekcija. Prisutne su odlične mogućnosti podešavanja i prilagođavanja ekrana. Možete podešavati određene gestove, paliti ekran duplim tapkanjem prsta i slično. Mi Drop cloud servis takođe možete koristiti za pohranjivanje fajlova, softver za optimizaciju koji iskreni da budemo i ne doživljavamo naročito poželjnim, ali dobro.


Krajnji levi ekran, Quick Card, sadrži kondenzovane prikupljene najbitnije informacije, kao što su poslednje vesti, vremenske prilike, broj pređenih koraka i slično. Ovu opciju možete da konfigurišete, pa čak i da potpuno ugasite, ukoliko tako želite. Podržane su komande gestovima koje možete prilagođavati. Isto tako, podržana je Quick Ball funkcija, kojom u bilo kom trenutku klikom na transparentni kružić možete pozvati dodatne komande i funkcije, koje pak možete sami da predefinišete u softveru. Sve u svemu, MI UI9 (ponovo) prolazi naš test sa veoma dobrim ocenama.

 

Utisci

Ekran

Redmi 5 koristi IPS ekran relativno solidnog kvaliteta. Naime, reč je o novoj seriji koja stiže sa ekranom odnosa stranica 18:9, naspram tradicionalnih 16:9 ekrana. U suštini, da tako kažemo, ovo je najjeftiniji moderni Xiaomi telefon i verovatno je to najbolji način da ga posmatrate.


Važno je reći da se Xiaomi opredelio za rezoluciju od 1440 x 720 piksela, što je veoma dobra stvar i reflektuje se pozitivno na ukupan utisak o telefonu, pošto ne opterećuje puno ne naročito snažan hardver. Stoga je ukupan utisak veoma, veoma dobar. Sam ekran ima gustinu prikaza od oko 282 piksela po inču, što je sasvim dovoljno za klasu. Pokrivenost prednjeg dela ekrana je deklarisana na oko 76%. Najzad, spomenimo još jednom Corning Gorilla Glass zaštitu ekrana, čije prisustvo uvek pozdravljamo.

miui9_ekran_s.jpg


Najzad, treba reći nešto i o softverskim mogućnostima prilagođavanja ekrana, naročito kada su opcije tako bogate. U tom smislu, kapa dole za MI UI9. Softver ima mnoštvo opcija za podešavanje boja, topline prikaza, aktiviranje filtera plavog svetla i slično. U tom smislu ovo je zaista jedan od uređaja koji se ponajviše može podešavati, naročito u ovoj cenovnoj kategoriji koja je često lišena bilo kakvih ozbiljnijih optimizacija po tom pitanju.

redmi5_igra2_s.jpg


Postoji i druga strana medalje - ne dopada nam se kako radi senzor automatskog osvetljenja. Prosto, u gotovo svakoj situaciji će ekran biti tamniji nego što bi po našem mišljenju i osećaju trebao biti. To je izgleda zajednička karakteristika svih Redmi 5 telefona nove generacije. No, ukupan utisak o ekranu je vrlo povoljan. Jednostavno, nemamo većih zamerki, izuzmemo li rad automatskog senzora osvetljenja.


Zvuk

Redmi 5 je što se zvuka tiče prosečan, ali ne bismo mogli reći da smo očekivali nešto mnogo bolje. Na telefonu zatičemo 3.5-milimetarski audio konektor, a podržan je i FM radio koji radi i bez slušalica koje bi bile korišćene kao antena, što je čest slučaj u ovoj kategoriji - premda, naravno, radi sasvim normalno i kada su slušalice priključene. Na donjoj ivici je ugrađen zvučnik pristojne snage, ali ništa više od toga ne zatičemo na telefonu. Dovoljno za prelaznu ocenu, što je nekada sasvim dovoljno, posebno imamo li u vidu ograničenja u klasi.

 

Baterija

Redmi 5 stiže sa baterijom kapaciteta 3300 mAh. Nema nikakvih posebnih karakteristika u smislu punjenja - brzo punjenje nije podržano, koristi se micro USB 2.0 konekcija, tako da će korisnici za neke naprednije karakteristike u tom smislu morati da potraže skuplje modele. Opet, sve je u skladu sa očekivanjima.

redmi5_baterija_s.jpg


Ovde stižemo do činjenice da senzor koji je sklon zatamnjivanju ekrana vrlo pozitivno utiče na bateriju. Sa osmojezgarnim procesorom tu je i veći “luft” kada su aplikacije u pitanju. Sve u svemu, telefon je pokazao fantastične performanse izdržavši skoro 18 sati rada tokom obdanice u kojoj nije uopšte pošteđivan. Naprotiv, puštali smo video od 10 sati, pa onda još jedan video od 3 sata, igrali nekoliko igara, surfovali i razgovarali. Jedva smo uspeli da pred odlazak na spavanje svedemo bateriju na nekih 19%. Iskreni da budemo, dva do tri dana bi sa ovim telefonom u praksi trebalo biti lako dostići.

Kamera

Redmi 5 raspolaže glavnom kamerom od 12 megapiksela. Ona se kombinuje sa prednjom kamerom od 5 megapiksela, veoma nalik na onu koju viđamo u upotrebi praktično u celoj Redmi 5 familiji proizvoda.

redmi5_kamera_s.jpg


Aplikacija je standardno dobro osmišljena, i deo je MI UI9 interfejsa, tako da smo već dobro upoznati sa njenim sposobnostima. Jednostavna je za korišćenje i sve relevantne opcije su dostupne praktično iz glavnog ekrana, uključujući (de)aktivaciju blica i HDRa.

Na raspolaganju je dosta opcija, više modova snimanja, filteri su takođe prisutni, a stičemo utisak da opcija ne fali. Moguće je aktivirati manuelni režim iz koga se dobija precizna kontrola nad određenim parametrima, ali to su samo ISO i White Balance, tako da zapravo i nemate potpunu kontrolu nad većim brojem poarametara. Možda nam je malo zafalio automatski HDR, budući da telefon ne podržava ovu opciju, već uvek morate ručno upaliti ili ugasiti HDR, ali šta je tu je.


Kamera od 12 megapiksela je više nego korektna i daje dobre rezultate. Pozitivno smo iznenađeni kvalitetom fotografija, imajući u vidu klasu uređaja. Sama kamera ima otvor blende od f/2.2, podržava blic, kao i phase detection autofokus koji u praksi radi prilično brzo. Stiže sa jednim LED blicem, za razliku od većeg modela Redmi 5 Plus, koga prati dual LED blic.


Testiramo kameru ne očekujući nikakva čuda, ali rezultati su više nego dobri. Naravno, treba očekivati određenu dozu šuma, koji se posebno može uočiti kada uvećate fotografiju, ali na jednom budžetnom telefonu od 200 evra zaista ne treba ulaziti u sitna crevca. Posebno su nas impresionirale boje, koje su zaista verno “hvatane”, gotovo kao na telefonima više klase. Dinamički opseg je na dovoljnom nivou, oštrina je relativno korektna - ne preterano izražena, ali svakako iznad nivoa ove klase i onoga što smo očekivali.


Sa mnoštvom modova snimanja, svaki korisnik može pronaći nešto što će mu olakšati život u svakodnevnom baratanju kamerom. Kao i inače, HDR pomaže u izvlačenju detalja iz tamnijih delova slike. Takođe treba imati u vidu da je nešto zahtevniji za snimanje i obradu, pa uzrokuje određenu pauzu prilikom snimanja fotografija, ali svakako ne toliku kao na modelu pozicioniranom u klasu iznad, Redmi 5A.


Pogađate, noćno snimanje je boljka ovog telefona, ali da li se zaista očekuje nešto drugo? Šum je pojačan, detalja je manje, degradacija kvaliteta je primetna i izražena, bez obzira da li govorimo o prednjoj ili zadnjoj kameri. Redmi 5 i nije stvoren za noćne žurke, definitivno.


Prednja kamera, za divno čudno, funkcioniše veoma dobro. Kažemo “za divno čudo” jer primećujemo da dobijamo radikalno drugačije rezultate sa prednjim kamerama na Redmi telefonima koje su deklarativno izlistane kao kamere od 5 megapiksela. Korektan nivo detalja, ponovo dobre boje, opcija korišćenja režima ulepšavanja...sve u svemu, fino služi za svakodnevne beleške druženja i mesta gde se boravi.

foto_redmi5_1_s.jpg


Sve u svemu, kamera ostavlja veoma dobar utisak na nas. Čak i video uspeva da ostavi korektan utisak, iako nema nikakvih naprednih osobina i sve što možete da snimate je klasičan 1080p video u 30 fps. Sasvim sigurno, reč je o solidnoj kameri, a definitivno jednoj od najboljih u ovoj kategoriji uređaja i smatramo je jasnim adutom Redmi 5 smartfona.

Zaključak

Ponovo imamo situaciju da Xiaomi uspeva da ponudi odličan telefon. Zapravo, njemu su glavni konkurenti ostali proizvodi iz Xiaomi ponude, a samo Redmi 5 familija ima 5 kandidata u trenutku pisanja ovog teksta, i većina njih je pozicionirana u istovetan cenovni rang. Redmi 5 uspeva da donese 18:9 ekran u vrlo pristupačnu kategoriju od 200-ak evra. Ono što nas ipak oduševaljava jeste što to ne čini na način da zanemari ostale aspekte telefona. Naprotiv.
Dobar kvalitet izrade, solidne performanse, bogatstvo opcija MI UI9 interfejsa i specifične mogućnosti Xiaomi telefona, odlična baterija, sve to ostavlja veoma pozitivan utisak. Ipak, neke mane su takođe prisutne. Neće se svima dopasti kombinacija plastike i metala kada je izrada u pitanju, a takođe polako ulazimo u domen telefona gde bi ipak valjalo imati makar brzo punjenje, posebno zbog velikog kapaciteta baterije. Takođe, rezolucija ekrana je niska što sa jedne strane utiče da performanse ostave dobar utisak, ali sa druge strane samo po sebi predstavlja nešto gde ima prostora za napredak.

xredmi5_14_s.jpg


Sve u svemu, Redmi 5 uspeva da se izbori sa nimalo zavidnom situacijom da bude pozicioniran između čekića i nakovnja - da bude dobar kompromis između onoga što nude pristupačniji telefoni ove kompanije i modeli koji su nešto skuplji, ali i sveukupno dosta ubedljiviji, kao što su rođak Redmi 5 Plus, ili pak odlični Mi A1. Mi bismo verovatno išli na neki od ovih telefona, ali ukoliko vam svaki dinar znači, nećete pogrešiti ako se opredelite za Redmi 5. Reč je o sasvim dobrom telefonu.


Prednosti:

- Dobra zaokruženost proizvoda
- Specifične mogućnosti koje donosi MI UI9 i specifični hardverski dodaci
- Solidna izrada
- Odlična baterija
- Veoma dobra kamera


Nedostaci:

- MI UI9 bi mogao zasmetati korisnicima koji žele čist Android
- Snimanje u noćnim uslovima
- Senzor automatskog osvetljenja konstantno previše zatamnjuje ekran
- Ne podržava brzo punjenje, a to se sa velikim kapacitetom baterije zaista oseća


Cena: oko 24 hiljada dinara


Telefon na test ustupio PC Centar

Djilkosh_Ns Moderators postova: 23482
Citiram korisnika: zarkostanisic@veljadj, @Djilkosh_NsVerovatno cu uzeti polovan, posto bi mi bila velika razlika da doplatim za Redmi Note 4X, tako da li postoji mogucnost u samom telefonu da se pogleda?@ivanbass1Ja koristim najvise telefon na teritorijama opstina Mionica i Valjevo tu su uglavnom Band 20 bazne stanice.
Svejedno moraš dobiti kutiju.
veljadj Član postova: 2570
Instaliraš Network Cell Info Lite i u tom programu možeš da proveriš da li je 4G mreža na 800mHz(band 20).
--- link ---
zarkostanisic Novi član postova: 37
@veljadj, @Djilkosh_Ns
Verovatno cu uzeti polovan, posto bi mi bila velika razlika da doplatim za Redmi Note 4X, tako da li postoji mogucnost u samom telefonu da se pogleda?
@ivanbass1
Ja koristim najvise telefon na teritorijama opstina Mionica i Valjevo tu su uglavnom Band 20 bazne stanice.
veljadj Član postova: 2570
Sve sam ja ovo napisao tri posta iznad...Čemu ponavljanje istog?
Djilkosh_Ns Moderators postova: 23482
Citiram korisnika: zarkostanisicNa koji nacin da budem siguran u to? Ima dosta oglasa na KP ali kad ih pitas za Band 20 svi nesto zaobilaze da daju odgovor. A ta stavka mi je presudna posto sam na Telenor mrezi, trenutno imam Redmi Note 4X koji ne podrzava Band 20 i skoro nigde nemam 4G.
Vakum pakovanje i sa strane na kutiji u desnom donjem ćošku piše global version uokviren crvenim.

Test: Xiaomi Redmi 5A (Video)

Test: Xiaomi Redmi 5 Plus (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109