Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Pad 5 (Video)

05.10.2021 12:46 | 0 Mobile
Test: Xiaomi Pad 5 (Video)

Xiaomi nastavlja sa svojom proverenom taktikom - ponuditi karakteristike i performanse po povoljnijoj ceni od konkurencije, čime praktično nude neodoljiv uređaj po krajnjeg korisnika. Ovog puta je u pitanju tablet: oznaka Pad 5 može da vas zbuni i da pomislite kako ste propustili prethodne verzije ovog uređaja, ali to je samo marketinški način obeležavanja jer Xiaomi Pad 5 je zapravo prvi model tablet računara ovog proizvođača namenjen globalnom, svetskom tržištu...

Postoje aplikacije koje je mnogo lepše doživeti na velikom ekranu tablet računara nego na mobillnom telefonu. Sa druge strane definitivno postoji i grupa korisnika koja će uvek prednost dati jasnijem prikazu, lakšoj uočljivosti sadržaja, ikona i samom radu, mahom to su seniori. Jednako su tu i kreativci koji ne bi da nose glomazne notebook računare već nešto lakše i zgodnije sa olovkom, neuporedivo produktivnije od telefona za rad na terenu poput: dizajnera, onih koji uređaju spoljni i unutrašnji životni prostor i sl.
 
 
Da mobilni telefoni nisu jedini tip mobilnog uređaja koji interesuje korisnike shvatili su svi vodeći proizvođači i ma koliko bila istinita realnost da tablet nije ni približno popularan kao pre nekoliko godina i dalje ima svoju vernu grupu korinsika. Dokaz za to je što u poslednje vreme dobijamo sve više novih modela od strane vodećih poroizvođača. I nije to neki novi trend, već pre svega izraz želje da se kvalitetno popuni ponuda sa jednim modelom koji će svojim karakteristikama i performansama udovoljiti srž potreba ciljne grupe korisnika.
 
Upravo je to misija našeg današnjeg modela pod nazivom – Xiaomi Pad 5. Sa cenom od 376 evra “napada” pored direktne Android konkurencije i deo korisnika kojima je zanimljiv Apple iPad makar u onoj početnoj verziji. Glavni adut Xiaomi-a je što nudi prepoznatljivo Android radno okruženje. Dakle, sve ono na šta ste navikli samo u formi velikog ekrana.

Dizajn i karakteristike

A ekran ovog Xiaomi Pad 5 tablet uređaja je zaista odličan. Dijagonala od 11 inča koristi IPS matricu sposobnu da prikaže rezoluciju od 1600x2560px, dakle široki QHD format sa efektivnom gustinom prikaza od 275 piksela po inču. Osvetljenje ekrana nakon naših merenja dostiže 470 nita, neznatno manje od obećanih 500 nita. Osvetljenje mora biti ovako jako jer je ovo uređaj koji većinu vremena radi napolju, a kada uđete u zatvoreni prostor još više dolazi do izražaja lep prikaz sa dinamikom i bojama poput onih na ekranima telefona. Tome svakako doprinosi i činjenica da ekran ovog Xiaomi-a pokriva DCI-P3 paletu boja sa preko milijardu nijansi.
 
ximim1s.jpg
 
Ekran kod ovog tipa uređaja igra jednu od najbitnijih uloga. U realnosti on je kristalno jasan i čitljiv, čemu svakako doprinosi i osvežavaje na 120Hz. Osetljivost na dodir je odlična. Prikaz sjajan zahvaljujući kombinaciji natprosečnog kontrasta i visokog osvežavanja... bez ikakve zamerke. Dakle, već na prvi pogled i dodir Xiaomi Pad 5 puno obećava.
 
A, da tako ostane i u nameri da obezbedi glatko i tečno iskustvo korišćenja dok pokrećete aplikacije ili “skrolujete” sadržaj na ekranu, morao je da dobije i moćno “hardversko” srce. Izabran je Qualcomm Snapdragon 860, jedan od najjačih procesora 7nm proizvodnog procesa sa osam jezgara klase Kryo 485 Gold i Silver. Grafički deo čini Adreno 640 procesor. Tablet je opremljen sa 6GB LPDDR4X RAM-a i Universal Flash Storage 3.1 prostorom za skladištenje u kapacitetu od 128GB. Nema dodatni slot za proširenje memorijskom karticom niti opciju za SIM karticu i povezivanje na mobilnu mrežu. Sa druge strane, to je dovoljno hardver za reprodukciju i snimanje 4K HDR10+ video sadržaja u H.265 formatu i 30 frejmova u sekundi. Kad su u pitanju filmovi moram da spomenemo i Dolby Vision podršku za lepše boje i bolji kontrast.
 
Uživanje u filmovima upotpunjuje dobar “quad” stereo zvuk sa Dolby Atmos Surround efektima. Da bi to zaista funkcionisalo tu su četiri ugrađena zvučnika koja u stvarnosti zvuče zaista dobro, bolje nego recimo većina sličnih na laptop računarima.
 
ximim2s.jpg
 
U pogledu mogućnosti brzine bežičnog interneta, ovaj tablet koristi Wi-Fi 5 tj. 802.11 ac standard sa BT 5 podrškom, što je iznenđenje obzirom na već dobru dostupnost bržih WiFi 6 rutera i činjenicu da konkurencija standardno nudi bržu WiFi opciju. Pomalo neočekivano, da budem iskreni.
 
Prednja kamera koja po pravilu služi za Viber i Skype video komunikaciju i selfi fotke ima rezoluciju od 8MP, dok zadnja kamera snima u 13MP-a i koristi dvostruki LED blic. Fotografije su lepe, a naročito dobar efekat pruža asistencija Ai funkcije u kombinaciji sa HDR-om uz pomoć kojih ćete za tili čas napraviti odličnu fotografiju uz mogućnost da je dodatno ulepšate uz pomoć opcija u Gallery aplikaciji.
 
Vrlo bitan momenat kod tablet uređaja jeste i njegov dizajn, dimenzije, gabariti i osećaj kako leži u ruci. Xaomi PAD 5 meri 25.5cm u širinu ili visinu kako već držite tablet, visok je 16.7 cm i debeo 7mm. Ivice su lepo zaobljene ali pod prstima možete tokom vremena osetiti staklasti sloj ekrana mada je njegova površina prijatno zaobljena.
 
ximim3s.jpg
 
Međutim, bočne stranice nisu zaobljene i iskošeno tanke kao na recimo iPad-u, što definitivno daje konkretniji osećaj prilikom držanja ali zbog toga klackalice za zvuk i power taster deluju manje ispupčene. Definitivno se lepo drži uz sigurniji osećaj da vam neće iskliznuti iz ruke. Iako ima leđa izrađena od kvalitetne ABS plastike, ne deluje tako premijum kao recimo GalaxyTab ili MatePad Pro. Uostalom on se i ne trudi da bude najlepši već definitivno praktičan u realnim svakodnevnim situacijama korišćenja. Uprkos činjenici da teži respektabilnih pola kilograma, nikada ne bih rekao da ima toliko jer se fantastično drži u ruci verovatno zbog veće površine uređaja pa je težina bolje raspoređena. Uglavnom Xiaomi Pad 5 odlično leži u ruci i u tom pogledu zaslužuje visoke ocene!
 
A, tablet bez dobre autonomije nije baš neki mobilni uređaj... Zato ovaj Xiaomi koristi Li-Polymersku kapaciteta 8720mAh.  Iako proizvođač tvrdi da ovaj tablet stiže sa brzim punjačem snage snage 33W, stvarno stanje je drugačije pa smo u pakovanju zatekli slabiji, snage 22W. To u praksi znači da će polovinu navedenog kapaciteta baterije napuniti za sat vremena, dakle dva sata treba do kompletno napunjene baterije. Na našem testu izdržljivosti baterija je pokazala autonomiju od 8 sati prilikom neprekidne reprodukcije YT videa uz maksimalni nivo osvetljenosti ekrana i aktivnu WiFi mrežnu konekciju. Uz malo podešavanja oko inteziteta osvetljenja ekrana sa lakoćom je moguće postići komfornih 12 sati autonomnog rada. U tom pogledu je bolji od direktnih konkurenata.
 
ximim4s.jpg
 
I džabe sav taj hardver bez dobrog softvera. Da bi i taj deo bio besprekoran Xaomi je Pad 5 modelu podario najnoviji MIUI 12.5 baziran na Androidu 11. Sviđa nam se lepa konzola tj. Control Center za podešavanje i brzo prozivanje korisnih funkcija, jedino nedostaje “settings” opcija koja se pak startuje direktno sa desktop-a. Tu je opcija pametnog asistenta i klizača za doziranje osvetljenja ekrana.
 
Operativni sistem radi brzi glatko i bez prekida, očekivano dobro. Gejming je bez zamerke savršeno lep i tečan gejmplej. Uostalom Android je nešto što moram da istaknemo vredniji deo iskustva u korišćenju ovog tablet računara. Pojedine opcije su očekivano ispremeštane u odnosu na baznu verziju Android OS-a i traži neki kraći period privikavanja.
 
Što se tiče nekih konkretnijih utisaka tokom testiranja, posebno nam je prijao veći ekran od uobičajenih tablet “desetki” što posebno dolazi do izražaja ukoliko planirate da ga uz pomoć neke BT tastaure i miša koristite za zamenu manjeg notebook-a. Još jedna dobra stvar je da se ne greje puno što nesumnjivo prija u rukama tokom višečasovne upotrebe. Malo smeta što se power taster nalazi na gornjoj, manjoj stranici uređaja jer smo nekako navikli da se isti nalazi sa duže boćne stranice. Inače ovaj tablet standardno koristi USB-C i nismo imali nikakve probleme sa prepoznavanjem i korišćenjem novijih eksternih SSD diskova.
 
ximim5s.jpg
 
I na kraju neminovno je direktno poređenje sa nedavno testiranim Mate Pro tablet uređajem... Možda nije lep i premijum poput direktnog konkurenta koji uz to ima brži WiFi i mesto za dodatnu memorijsku karticu, ali zato Xiaomi Pad 5 ima brzi SnapDragon 860, bateriju većeg kapaciteta, bolji operativni sistem i s tim u vezi nezamenjivo iskustvo rada u Android okruženju. Za običnog korisnika to je realno za klasu bolje rešenje i “de facto”, neuporedivo upotrebljiviji uređaj. Sa druge strane tu je jedan od najjačih igrača na Android tržištu Samsung sa svojim S7 modelom koji sa sličnim specifikacijma košta dvostruko više, pa ne treba previše toga da objašnjavam. I naravno tu je Apple iPad koji ima svoju publiku, praktično klasa za sebe. Čak i Tab S7 FE koji je izašao ove godine je skuplji skoro duplo tj. 300€ i pri tom ima veći ekran iste rezolucije, slabiji chipset, lošije kamere, manje memorije itd.

Finalni utisci

Činjenica po činjenica, došli smo do kraja testa Xiaomi Pad 5 tablet računara. Odličan Android tablet, vrhunskih performansi i prilično pristupačne cene za ono što nudi. Nije bez mane ali je savršeno praktičan i koristan za sve one kojima ovakav uređaj treba. U ovom trenutku teško ćete išta bolje sa ovakvim specifikacijama pronaći po sličnoj ceni. Ovo je ona vrsta uređaja koja se kupuje čistim razumom i stoga sa naše strane zaslužuje preporuku za kupovinu kada je u pitanju nabavka tablet računara.
 
 
__________________________________________
 
Prednosti:
- Snapdragon 860 performanse
- Odlična autonomija
- Dobar ekran
- Malo se greje u radu
- Odnos cene, karakteristika i performansi
 
Nedostaci:
- Nedostatak Wi-Fi 6 konekcije
 
CENA: oko 350-375€

Test: Samsung Galaxy Tab S7+ (Video)

Test: Apple iPad Mini 2021 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109