Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Mi Note 10 Lite (Video)

10.06.2020 14:14 | 4 Mobile

U našu redakciju stigao je Mi Note 10 Lite, jedan od najlepših telefona srednje klase koje smo do sada imali prilike da vidimo. Baziran na vizuelnom identitetu Mi Note 10 telefona predstavljenog u novembru a setimo se, taj telefon je prvi na svetu doneo 108 megapiksela kameru i na našem kanalu ostvario do sada vrlo lepih 125 hiljada pregleda, verujem da će Mi Note 10 Lite biti odabir mnogih koji cenovno ne mogu da dosegnu do kupovine najjačih modela u ponudi ove kompanije a realno i ne moraju. Jer podsetimo, ove godine su svi ostali zatečeni cenom najjačih modela kompanije jer su flagship modeli Mi serije pre godinu dana koštali osetno manje.

Karakteristike

Ono što odmah treba istaći jeste da je ovo telefon koji je po svojoj konfiguraciji nekakav miks pomenutog, izuzetno popularnog Mi Note 10 telefona i nedavno predstavljenog Redmi Note 9 Pro modela: od prvopomenutog je nasledio dizajn i skoro sve ostale karakteristike a od Redmi-a prilično sličan kamera sistem. Naravno i cena je samim tim negde između ta dva modela... i odmah da je objavimo budući da je to mnogima izuzetno važan parametar: 48 hiljada dinara za model 6/64 i 50 hiljada dinara za 6/128. Dakle, tu negde oko 410, 420 evra u zvaničnoj prodaji. 
 
 kar1s.jpg
 
Mi Note 10 lite je baš lep telefon. Staklo napred i pozadi, Gorilla Glass 5. Potežak telefon, 204 grama... za šta je naravno zaslužna baterija od 5260 mAh, kao i kod originalnog Note-a 10. I odmah da spomenemo, lepo se pokazala - posle 10 sati YouTube-a na 50 posto osvetljenosti ekrana ostalo je odličnih 60 procenata baterije, samo dva posto slabiji rezultat od Redmi Note Pro telefona koji i dalje ostaje rekorder sa preostalih 62 procenta baterije nakon 10 sati YouTube reprodukcije. Sa ovakvom baterijom, možete da odletite do Sidneja i da sve vreme u avionu gledate filmove, pa vi vidite koliko je to... 
 
Naravno, Mi Note 10 Lite podržava bežično punjenje od 30W i upravo takav punjač vas uz silikonsku oblogu telefona čeka u pakovanju. Istakli bismo i jednu sitnicu koja nam se veoma dopala - radi se o animaciji kada telefon priključite na punjenje, zaista lepo i atraktivno izgleda. 
 
 kar2s.jpg
 
Kao što smo već rekli, telefon je onako, potežak... neko to voli, odaje u ruci otisak solidnosti i daje na balansu a naglašavamo, u ovakvim situacijama obično ste nagrađeni dugim trajanjem baterije što je realno jedna od najbitnijih karakteristika telefona. Jako lepo leži u ruci. Da ponovimo, Gorilla staklo verzije 5 napred i pozadi, leva strana telefona je potpuno prazna, bez ikakvih tastera ili konekcija – na desnoj power taster i klackalica za zvuk vrlo dobrog kvaliteta izrade što se može reći i za telefon u celini. Sve je jako lepo utegnuto. Na dnu desne strane smeštena je i fioka za dve SIM kartice i nažalost, bez podrške za SD memorijske kartice što smatramo kao najveću zamerku ovom telefonu. 
 
Na gornjem obodu telefona smešten je jedan od mikrofona i Infrared blaster koji kad tad zatreba: nema tog koga nije izneverila baterija na daljincu dok počinje prenos utakmice ili jednostavno ne možete da pronađete daljinski upravljač. I zato volimo tu opciju kada je telefon ima a uz dobar softver i podršku za sve nemoguće uređaje, ta opcija ume da izmami osmeh na licu. 
 
Sa donje strane primarni mikrofon, Type C konektor, 3.5 mm port za slušalice i rešetkica zvučnika: zvuk je korektan, ne baca u trans ali poslužiće svrsi kojoj je i namenjen – ne treba očekivati čuda po tom pitanju, prosečne je snage. 
 
 kar3s.jpg
 
Na vrhu 6.47 inčnog ekrana standardnu poziciju zauzima slušalica telefona a odmah ispod nje je tear drop prorez sa selfi kamerom od 16 megapiksela.  
 
Ekran je AMOLED tipa i naravno 3D zakrivljen, jasan, svetao... mada specifikacije kažu da je maksimalno osvetljenje ekrana 420 nita za razliku od 600 nita kod Mi Note 10 modela, na dnevnom svetlu prikaz je vrlo dobar. Naravno, tu je i podrška za Always On koji je izveden u prepoznatljivom Xiaomi stilu, sa mnoštvom interesantnih vizuelnih opcija koje su korisniku na raspolaganju. Zakrivljen ekran daje ovom telefonu dozu elegancije i odaje utisak mnogo skupljeg uređaja. 

Hardver i softver

Mi Note 10 Lite pokreće Snapdragon 730G čipset koji vas neće razočarati, bilo da je reč o gejmingu, multimediji, brzom fotografisanju ili snimanju 4K video sadržaja. Jedan odličan čipset namenjen ovoj klasi telefona koji je tačno onakav kakav treba da bude – a pri tome je i lepo energetski optimizovan. Ukoliko želite više, brže, bolje – to će vas koštati, pa duplo više otprilike, čak i kada je Xiaomi u pitanju. Uz ovakav procesor stiže i 6GB RAMa koji su postali standard za modele ovog cenovnog razreda. 
 
 sof1s.jpg
 
Međutim, po pitanju prostora za podatke već nije tako... obavezno idite na verziju ovog telefona sa 128GB prostora jer je 64GB u 2020 godini zaista malo. Nije velika razlika, 2000 dinara a rešiće vas glavobolja... jer upravo tu se javlja onaj problem nepostojanje podrške za memorijske kartice koje će automatski povući sa sobom zakup nekog većeg mesečnog clouda ili povezivanje na kompjuter radi prebacivanja podataka, češće nego što želite to da radite i uopšte, da o tome razmišljate. 
 
Softver… standardno Android 10 uz MIUI korisnički interfejs verzije 11.0.1 koji stiže na ovom telefonu. Uskoro stiže verzija 12 pa će biti interesantno upoznati se sa promenama koje će doneti. 

Kamera

A kada su kamere u pitanju, Mi Note 10 Lite dolazi sa skoro identičnim kamera sistemom kao na nedavno testiranom Redmi Note 9 Pro. Kažemo skoro, jer je praktično invertovan broj megapiksela na Macro i Senzoru dubine, pa je u ovom slučaju prvi 2MP, a drugi 5MP, dok je na Redmi modelu bilo obrnuto. 
 
Ostali senzori, a to su oni koje i najčešće koristite su identični. Najpre, tu je glavni od 64MP sa f1/9 otvorom blende i 26mm širokim uglom snimanja, koji je pored autofokusa putem fazne detekcije ovoga puta unapređen i dodatkom laserskog autofokusa. Podsetimo, jedna od glavnih zamerki Redmi Note 9 Pro modelu je bio upravo fokus u noćnim uslovima, a laserski autofokus upravo i služi preciznijem fokusiranju u uslovima slabog svetla, kada se fazna detekcija i kontrast ne snalaze baš najbolje.
 
 kam1s.jpg
 
Pored toga, čini se da je i procesiranje fotografija nešto drugačije, pa su slike koje ovaj telefon pravi danju zaista sjajne, sa odličnim kontrastom i dinamičkim opsegom, prirodnim ali odlično odmerenim bojama i dosta finih detalja, čak i u 16MP sa Quad Beyer grupisanjem, što nije bila karakteristika Redmi modela. Obzirom na 64MP senzor, i ovog puta je omogućen 2x zoom koji se dobija kropovanjem, pa je rezultat identičan izgled zumiranih fotografija, uz nešto manji nivo detalja, ali i dalje vrlo dobar kvalitet. 
 
Ultraširoki senzor kojim je opremljen Mi Note 10 Lite je rezolucije od 8MP i u poređenju sa glavnim pruža manje detalja, ali i nešto niži kontrast i malo drugačiju reprodukciju boja. Ipak, više je nego upotrebljiv. 
 
 kam2s.jpg
 
Makro fotografije nisu onako dobre kao na Redmi modelu, što zbog niže rezolucije, što zbog čini se nešto težeg fokusiranja. Senzor od 2MP je upotrebljiv, i omogućava da priđete vrlo blizu objektu i prilično ga uveličate, ali će zahtevati malo više truda da dobijete baš dobru Macro fotografiju. Nije loše, ali viđali smo u skorije vreme i bolje po tom pitanju. 
 
Što se noćnog moda tiče, on je veoma dobar na glavnom senzoru i ukoliko budete iole mirni tokom procesa koji traje par sekundi, rezultat su svetle, ali i oštre fotografije, zahvaljujući onom laserskom autofokusu koji smo pomenuli. Zumiranje noću doduše nije onako efikasno kao kod dnevnih fotografija, jer je senzoru u ovom slučaju neophodno ono Quad Beyer grupisanje po četiri piksela radi boljih performasi, pa nema piksela na pretek kao što je to slučaj danju. 
 
Ultraširoki senzor u noćnim uslovima, ne nudi istu oštrinu kao glavni, pa su fotografije nešto mekše, mutnije i tamnije, mada i dalje upotrebljive ukoliko iz nekog razloga baš morate koristiti širi ugao snimanja. 
 
 kam3s.jpg
 
Selfi kamera, takođe istih 16MP f/2.5 kao i na Redmi modelu, a i rezultat je praktično isti - dosta detalja danju, vrlo dobar izgled i odlično zamućivanje pozadine u portret modu, dok su noćni selfiji korektni, ali sa primetno manje detalja.  
 
Što se video snimanja tiče, ono je moguće u 4K sa do 30 slika u sekundi ili 1080p sa do 120. Kvalitet snimka u 4K je usled kompresije nešto lošiji od onoga što nudi foto mod, ali je generalno dobar, uz takođe vrlo dobru stabilizaciju koja će vam omogućiti i snimanje u hodu, a uz malo pažnje i vrlo lepe kadrove sa blagim pomeranjem. Brže pomeranje uzrokuje takozvani rolling shutter efekat čija je izraženost možda i najveća zamerka ovom modelu po pitanju videa. 
 
Interesantno, i noćno snimanje radi sasvim korektno, iako se stabilizacija u tom slučaju ne snalazi jednako dobro, ali su snimci svakako vrlo upotrebljivi, pogotovo ukoliko snimate nešto relativno statično. 
 
slika1s.jpg
 
slika2s.jpg
 
slika3s.jpg
 
slika4s.jpg
 
slika5s.jpg
 
slika6s.jpg
 
slika7s.jpg
 
slika8s.jpg
 
slika9s.jpg
 
slika10s.jpg

Zaključak

I korak po korak, stižemo do momenta kada treba izneti onaj finalni zaključak: iz našeg ugla, nama se ovaj telefon veoma, veoma dopada. Ovaj telefon zadovoljava većinu poimanja kada je dobar uređaj u pitanju: o napretku uređaja ovog cenovnog razreda smo bezbroj puta govorili, zaista se dovodi u pitanje potreba da imamo najskuplje telefone. Lepo jeste ali da li je opravdano baš uvek? 
 
 
 
Mi Note 10 Lite je bez dileme odličan uređaj modernog dizajna koji vizuelno odaje utisak skupljih telefona: sa dovoljno snažnim procesorom, vrlo solidnim kamera sistemom, vrlo privlačnim i dobrim ekranom.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola G8 Power (Video)

Test: Realme 6 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109