Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi 11T (Video)

20.12.2021 10:13 | 0 Mobile
Test: Xiaomi 11T (Video)

Nekako u senci 11T Pro modela, na tržište je stigao i model Xiaomi 11T. Razlike između ova dva telefona su suptilne i tačno pokazuju kako je proizvođač želeo da ih razdvoji kako bi opravdao razliku u ceni. Najveći novitet svakako je MediaTek Dimensity 1200 5G čipset koji i definitivno ovog proizvođača poluprovodnika uvodi u visoku klasu.

Pri pojavi Xiaomi 11T Pro modela, nekako ispod radara prošao je slabiji model u ponudi, Xiaomi 11T... Ova dva modela su kao i do sada u drugoj polovini godine paralelno predstavljeni, i u suštini, 11T i 11T Pro modeli su veoma slični. I dok je kod prethodne generacije (Mi 10T i Mi 10T Pro) razlika bila samo u kameri, Xiaomi je odlučio da ove godine malo promeni stvari.
 
 
Pro verziju pokreće Snapdragon 888, brza mala rerna koja melje sve pred sobom, dok je 11T dobio 6 nm MediaTek Dimensity 1200 5G čipset. Pro model dolazi i u verziji sa 12 GB RAM-a, dok je 11T ograničen na „samo“ 8 GB. Kamere su, iznenađujuće - identične, a 11T Pro je dobio podršku za 4K u 60 fps i 8K u 30 fps, sa podrškom za HDR10+. Verujemo da je sve ovo moglo biti omogućeno na Dimensity 1200 čipsetu, ali da je Xiaomi namerno odlučio da napravi razliku između ova dva modela. Tu su i poneke sitne razlike poput podrške za Dolby Vision na Pro modelu, Harman Kardon potpisu na zvučnicima i brzom punjenju koje je na modelu koji nema Pro u nazivu ograničeno na „svega“ 67W. Pro je dobio 120W i punjenje od 0 do 100% za 17 minuta, dok je to vreme kod 11T duplo duže.
 
Ali da se ne bavimo Pro modelom ,njega smo već predstavili, danas je na tapetu Xiaomi 11T. Prepoznatljivi paket sadrži telefon, punjač od 67W, kablić, iglicu za SIM kartice i silikonsku masku.

Dizajn i karakteristike

Ono što krasi Xiaomi 11T i 11T Pro modele je AMOLED ekran od 6,67 inča sa stopom osvežavanja od 120 Hz i detekcijom dodira na 480 Hz. HDR10+ podrška postoji, ali je Dolby Vision podrška rezervisana samo za Pro modele. Iskreno, na ekranu ove dijagonale teško da ćete uspeti da primetite ozbiljnu razliku i sa sadržajem koji podržava Dolby Vision.
 
xioioim1s.jpg
 
120 Hz osvežavanje je naravno tu, ali bez dinamičke promene, što znači da je ekran na 120 Hz stalno, osim u pojedinim aplikacijama, kao što su YouTube i Netflix, kada se spušta na 60 Hz. Ili ga držite na 60Hz... što ne verujemo da će iko uraditi. Iako troši bateriju više nego kada je „zakucan“ na 60 Hz, razlika u performansama je ogromna, i svakako sugerišemo da odaberete 120 Hz, bez obzira što će to uticati na potrošnju, jednostavno, lepše je i fluidnije.
 
Sam ekran dijagonale 6.67 inča je ravan, sa centralno poziciniranim otvorom za prednju kameru i Gorilla Glass Victus zaštitom, sa dodatnom fabričkom folijom preko. Iako Xiaomi navodi svetlinu od 800 nita, odnosno 1000 nita po jako sunčanom danu, čini se nekako da ekran nije baš u toj meri svetao, ali je i dalje dovoljno osvetljen za upotrebu napolju, bez potrebe da tražite neki hlad. U ovim sve hladnijim danima tog problema svakako nema.
 
Sa druge strane, Vivid podešavanja koja su podrazumevano postavljena su nekako previše hladna, čak i za jedan AMOLED ekran, pa je topla preporuka ili da ih prilagodite, ili da ih promenite na Original, kada su boje toplije, znatno prijatnije i prirodnije za gledanje.
 
xioioim2s.jpg
 
Okviri ekrana su tanki, a Xiaomi je pribegao starom triku da ekran bude „ubačen“ u nešto šire kućište, i zaobljen, tako da to ne primetite, pa odnos ekrana i prednje strane od 85,1% deluje dosta veći. U svakom slučaju, ovo je jedna od stvari na koje se nećete žaliti.
 
Znamo da vas to možda i najviše interesuje, senzor detekcije blizine, rak rana Mi 10T i 10T Pro telefona ovde radi savršeno, i nije nam se dešavalo da nam se u toku razgovora slučajno uključi ekran, bez obzira na to kako smo držali telefon.
 
S obzirom na to da osvežavanje ekrana i sam ekran najviše utiču na potrošnju pametnih telefona priznaćemo da smo od baterije od 5000 mAh očekivali više kod Xiaomi 11T modela. Interesantno je da je telefon u režimu mirovanja trošio bateriju više nego što smo očekivali, uzrokujući da baterija ne izdrži duže od jednog do jednog i po dana kombinovane upotrebe. Sa druge strane na našem testu video reprodukcije, baterija je nakon 10 sati YouTube video snimaka pokazivala odličnih 57%, ruku na srce, sve vreme u režimu rada na 60 Hz.
 
xioioim3s.jpg
 
Deluje kao da je u pitanju neka softverska optimizacija koja nedostaje novom Dimensity 1200 čipsetu, da malo popravi autonomiju, kako se baterija ne bi u trošila kada ne radite apsolutno ništa sa telefonom podjednako kao kada na njemu gledate video snimke.
 
Ono što popravlja situaciju je punjač od 67 W koji dolazi u paketu i koji na 20 V i 6,2 A napuni Xiaomi 11T od 0 do 100% za 36 minuta, što je veliki pomak u odnosu na prethodnu generaciju koja se punila snagom 33 W.
 
Kada ne gledate samo u ekran već poželite da sagledate dizajn ovog uređaja, Xiaomi 11T itekako ima šta zanimljivo da ponudi. Telefon koji se kod nas prodaje po ceni od 60.000 dinara nudi premijum materijale: aluminijumski ram i staklenu pozadinu.
 
xioioim4s.jpg
 
Ono što Xiaomi 11T nije, to je tanak telefon. Sa skoro 9 mm debljine, bez ispupčene kamere, uprkos zaobljenim uglovima, ovo je jedan realno veliki telefon. Maska donekle popravlja stvar, jer kada ih stavite u masku, svi telefoni deluju buckasto.

Sistem kamera

Kućište kamera je neobično veliko i, s obzirom na to da ima samo tri senzora, zauzima skoro polovinu širine zadnje strane telefona. Kućište se sastoji iz dva dela: široke osnove koja nosi dvobojni blic i senzor za fokusiranje, dok su u izbačenom delu smeštene tri kamere – glavna, širokougaona i takozvana telephoto makro.
 
Iako tako ne deluje na prvi pogled zbog šare, sjajna zadnja strana je idealna za zadržavanje otisaka prstiju, kako na poleđini, tako i na delu sa kamerama. Sa druge strane, blago zakrivljena leđa i fina širina samog telefona od 76,9 mm taman su dovoljne za lepo držanje telefona u jednoj ruci bez bojazni da će vam ispasti. Xiaomi 11T je po dimenzijama recimo veoma sličan Samsung Galaxy Note10+ modelu, koji ima sličan odnos stranica.
 
Dodatni plus je IP53 rejting, koji znači da ne morate da brinete previše ukoliko krene pljusak, a vi nemate gde da se sklonite, ali pazite da ne upadne u vodu, za to već nema zaštitu.
 
somi1s.jpg
 
somi2s.jpg
 
Interesantno je da se Xiaomi, pored činjenice da ima rešetkicu za slušalicu, odlučio da implementira posebni zvučnik sa gornje strane zarad boljih zvučnih performansi. Za razliku od drugih ivica, gornji deo telefona je ravan, i pored pomenutog otvora zvučnika mesta se našlo za mikrofon, tik pored otvora zvučnika i IC port na suprotnoj stvari, jako koristan dodatak za kontrolu najrazličitijih uređaja širom kuće. I žao nam je što ovu mogućnost sve manji broj telefona poseduje.
 
Desno su smešteni blago izbačeni Power taster, koji prati zakrivljenje boka i radi i kao senzor otiska prsta, dok je iznad njega nešto duži i uži integralni taster za regulaciju jačine zvuka. Interesantno je da kada smanjite zvuk na telefonu do kraja, i dalje ćete čuti sistemske zvuke poput zaključavanja i otključavanja telefona, sve dok ne pritisnete ikonicu za prelazak na vibracije, što se kod većine telefona podrazumeva kada smanjite zvuk na nulu.
 
Sa donje strane, koja je blago zaobljena nalaze se USB C port za napajanje i komunikaciju sa drugim uređajima, primarni mikrofon, drugi zvučnik i slot za dve nano SIM kartice, bez podrške za proširenje memorije.
 
Ono što nam se nije svidelo sa sistemom zvučnika postalo je očigledno tokom razgovora, a to je da je gornji zvučnik zadužen i za zvuk na slušalici. Međutim, kada pričate, pošto je zvučnik smešten na desnu stranu i projektovan tako da zvuk oslobađa i preko slušalice i preko gornje strane, to znači da će onoga sa kim pričate čuti ne samo vi, već i svi okolo vas, jer se dobar deo zvuka „rasipa“ na gore ka vašoj okolini, ukidajući vam privatnost koja je često kod telefonskih razgovora bitna.
 
Takođe, gledajući Netflix, primetili smo da se orijentacija zvuka ne menja sa orijentacijom telefona i da je gornji zvučnik uvek levi, a donji – desni, bez obzira na to kako držite telefon. Ovo može biti veoma komično ako ste iz nekog razloga okrenuli telefon naopako i očekujete da vam se zvuk sa leve strane reprodukuje levo, a on se čuje sa desne strane. Kod 11T morate da pazite šta pričate, jer će vas zbog dizajna zvučnika čuti svi u vašoj okolini, a zvučnici će zadržati fabričku orijentaciju bez obzira na to kako vi okrenuli telefon.
 
somi3s.jpg
 
somi4s.jpg
 
Kada su performanse u pitanju, ovo je prvi telefon sa Dimensity 1200 čipsetom koji smo imali prilike da testiramo. Da podsetimo, MediaTek Dimensity 1200 je 6 nm čipset više srednje klase koji ima zadatak da prvenstveno ukrsti koplja sa Snapdragon 778G i 780G čipsetovima i približi se recimo Snapdragonu 870. Raspored CPU jezgara je 1+3+4 sa jednim brzim A78 jezgrom na 3 GHz i tri nešto sporija ista jezgra na 2,6 GHz. Blok od četiri energetski efikasna Cortex A55 jezgra radi na 2 GHz, dok se za grafiku brine moćni Mali G77 MC9 GPU sa devet grafičkih jezgara.
 
U direktnom poređenju performansi Dimensity tu negde, rame uz rame sa Snapdragon 778G i 780G modela, negde i brži, ali je zato grafika veoma slična Adreno 650 sa 865+ i 870 čipsetova. Još kada tome dodate da se Dimensity, uprkos visokom radnom taktu brze grupe jezgara ne greje previše, jasno je da je u pitanju prilično dobar čipset, koji će uz još malo softverske optimizacije moći da stoji rame uz rame sa Snapdragon i Exynos čipsetovima.
 
Ako to prevedemo u realnu upotrebu jasno vam je da će većina igara bez ikakvih problema da na ovom telefonu radi u visokoj rezoluciji i sa podešavanjima podešenim na jake vrednosti bar još nekoliko godina. Činjenica da se ne greje previše znači i da će performanse biti odlične i nakon sat i dva igranja, bez kočenja usled prevelikog zagrevanja kao što je to slučaj sa Snapdragon čipsetovima više klase.
 
Fantastičan je posao ove godine napravio MediaTek, tu nema nikakve dileme: od jednog proizvođača na čiji su pomen do pre nekog vremena svi prevrtali očima, došli su do nivoa u kome ga svi, pa i korisnici – sve ozbiljnije shvataju. Ali nemojmo Dimensity 1200 stavljati odmah u isti koš sa najjačim Snapdragon procesorima, 870 i 888, još uvek su korak iza kada je snaga u pitanju. Mada, dajte da vidimo ko će tu snagu najjačih Snapdragona u toj meri i na pravi način iskoristiti. Ali, treba pratiti dalji razvoj MediaTeka i neke naredne modele procesora ovog proizvođača, to svakako , sve su bolji i to je za svaku pohvalu.
 
Sistem kamera neodoljivo podseća na onaj sa čuvenog Xiaomi Redmi Note 10 Pro modela. Glavnu kameru pokreće Samsung ISOCELL HM2 senzor rezolucije 108 MP sa NonaPixel tehnologijom spajanja susednih devet piksela u jedan, kako bi se dobile oštrije i svetlije fotografije niže rezolucije. Pošto se radi o kružnom spajanju susednih senzora, od devet manjih senzora od 0,7 µm dobija se jedan od 2,1 µm, a slika ima rezoluciju 12 MP. Za fokusiranje je zadužen fazni sistem, a otvor blende je f/1.8 sa širokougaonim sedmodelnim sočivom žižne daljine 26 mm.
 
somi5s.jpg
 
somi6s.jpg
 
Po danu ova kamera pravi jako dobre fotografije sa svim parametrima visoko postavljenim. Detalja ima u velikoj količini zahvaljujući odličnoj oštrini, dinamika je dobra i lepo pokriva tamne i svetle delove kadra. Ono što nam se dešavalo je da prikaz boja ponekad ume da podbaci, bez pravog pravila kada se to dešava, ali jednom u 7-8 fotografija boje će boje najčešće bleđe nego što je to stvarno.
 
Takođe, pri oblačnom danu nam se dešavalo da telefon u obradi slike primeni neki čudan sivi filter preko fotografije, koja tada izgleda kao da je slikana kroz maglu. Zum od 2x nije nešto što će vam biti previše korisno jer se radi o digitalnom uveličanju koje sa sobom nosi neke neželjene efekte, pa ga ne preporučujemo osim ako baš ne morate nešto da uveličate odmah i da šaljete na društvene mreže.
 
Po mraku se kamera jako dobro snalazi, uspevajući da lepo zabeleži detalje koji su iole osvetljeni. Okej, fali tu malo senki i delovi koji su u mraku mogu biti mutnjikavi, ali za to je tu noćni režim koji taman toliko poboljšava fotografije da one budu onakve kakve ih očekujete od jednog telefona više srednje klase. Dinamika je zadržana na pristojnom nivou, kao i detekcija boja.
 
Širokougaona kamera na raspolaganju ima 8 MP Sony IMX355 senzor, fiksni fokus i f/2.2 sočivo, sa podržanim noćnim režimom, jako bitne stavke za kameru ovog tipa.
 
Performanse su iznenađujuće dobre, sa dosta detalja, dobrim bojama i prilično oštrim kadrom. Dinamički kadar zaostaje za glavnom kamerom, ali je odličan za jednu širokougaonu kameru ovog tipa. Čak je i distorzija zadržana pod kontrolom, iako ova kamera zahvata ugao od 120 stepeni, što je ozbiljan izazov za procesiranje.
 
somi7s.jpg
 
somi8s.jpg
 
Očekivano, noćne fotografije su mutnjikave i u zavisnosti od količine svetla u kadru mogu ići od mekanih do mutnih. Srećom, sve to ispravlja noćni režim, koji znatno izoštrava kadar, otvara tamne delove i sređuje boje praveći upotrebljive fotografije od inače mutnjikavih rezultata.
 
Makro kamera od 5 MP je stari znalac sa Xiaomi telefona. U pitanju je 50 mm sočivo sa f/2.4 i autofokusom koji radi na razdaljini od 3 do 7 cm, što je super za jednu makro kameru. Uz dosta svetla u kadru možete da napravite pristojne fotografije, a sistem fokusiranja dodaje potrebnu fleksibilnost koja nedostaje kod većine kamera ovog tipa.
 
Video snimci sa glavne kamere omogućavaju maksimalno 4K u 30 fps, što je malo razočarenje za telefon koji košta 60.000 dinara. Ako hoćete 4K u 60 fps ili 8K, tu je 17.000 dinara skuplji Xiaomi 11T Pro.
 
Video snimci sa glavne kamere su jako dobri u 4K u 30 fps. Bitrate je visokih 50 Mb/s, detalja ima dosta u svim delovima kadra, koji je oštar sa dobro reprodukovanim bojama i dobrom dinamikom kadra. Stabilizacija je solidna, dok bi horizontalna kompenzacija pokreta mogla biti bolja, bez seckanja kada želite da pomerate kadar levo-desno.
 
Prednja kamera se bazira na 16 MP senzoru iza f/2.4 sočiva sa fiksiranim fokusom. Slike su dobre po danu, ali pazite na izvor svetla, jer vam se može desiti da budu previše tamne ili previše svetle, u zavisnosti od toga kako telefon proceni da je potrebno kompenzovati kadar, što negativno utiče na dinamiku kadra.
 
somi9s.jpg
 
somi10s.jpg
 
Xiaomi 11T dolazi sa Android 11 i prepoznatljivim MIUI 12,5 korisničkim interfejsom. Xiaomi je sa verzijom 12 uveo dve vrste prevlačenja prsta – levo za obaveštenja i desno za prečice, što zahteva malo privikavanja, osim ako niste došli sa iOS-a, operativnog sistema ka kojem će Xiaomi uvek težiti.
 
Ako još uvek niste za ovako velike promene, tu je uvek opcija vraćanja na poznatiju kombinaciju obaveštenja i prečica. Naravno, kao i kod svakog kineskog proizvođača, teme su veoma bitan deo ekosistema, pa ćete izgledom svog telefona moći da se bavite svaki dan ceo dan, dok ne pronađete savršenu kombinaciju.
 
Xiaomi je obećao i da će serija 11 dobiti novi MIUI 13 pred kraj godine, tako da ćemo imati više da pričamo o novim unapređenjima kada stigne nova generacija korisničkog interfejsa sa novom generacijom operativnog sistema.

Finalni utisci

Iako tako ne deluje na papiru, Xiaomi 11T Pro se u svakodnevnom radu pokazao munjevito brzim telefonom u svakom smislu. Dimensity 1200 možda bi mogao malo da sredi energetsku efikasnost u stanju mirovanja, ali je u svakom drugom pogledu odličan čipset za telefone od srednjeg do visokog cenovnog razreda. U CPU rangu stoji rame uz rame sa Snapdragon 778G i 780G konkurentima, dok je u GPU performansama bliži modelima najviše Snapdragon klase – 865+, odnosno 870 čipsetovima, što je izuzetna pozicija u 2021. i 2022. godini.
 
xioioim5s.jpg
 
Ono na šta treba obratiti pažnju je da model sa 256 GB košta 7 hiljada dinara više, a da memorijska kartica od 128 GB odgovarajuće brzine košta oko 5 hiljada dinara, a znajući koliko fotografija jedan korisnik u proseku napravi na nedeljnom nivou topla preporuka je da ukoliko vam se sviđa 11T odmah ciljate na malo skuplji model. Bićete nam zahvalni za godinu dana.
 
Xiaomi 11T je dobar telefon koji nudi dobre performanse u cenovnoj kategoriji od oko 500 evra. Međutim mora vam biti jasno da je ovo telefon koji nudi više od drugih u istoj cenovnoj klasi, ali to postiže kompromisima kao što su nešto deblje kućište, osrednja autonomija i sitnice kao što su zakucano osvežavanje na 120 Hz, glasna slušalica i zvučnici koji ne menjaju orijentaciju u zavisnosti od toga kako držite telefon.
 
I Dimensity 1200 je kompromisno rešenje, što je vidljivo u performansama baterije, ali sa druge strane dobijate čipset koji se ne greje i koji ima znatno unapređene AI mogućnosti, koje u pojedinim testovima prevazilaze čak i mogućnosti Snapdragon 888 čipseta. Ako tome dodamo činjenicu da je Google sa Pixel 6 generacijom telefona i Tensor čipsetom sve karte bacio na AI i mašinsko učenje, jasno vam je koliko je velika prednost dobar AI kao deo modernog čipseta.
 
Brzo punjenje je još jedan od pluseva, a tu je i širok ekran koji je pravo osveženje u godini kada svi telefoni teže da izgledaju kao prednji ekran na Samsung Galaxy Z Fold 3 telefonu.
 
 
Da li je Xiaomi 11T dobar telefon – bez dileme. Da li ima svojih nedostataka – da. Ali imaju ih i mnogo skuplji modeli. Sa 11T dobijate veliki i kvalitetan ekran na 120 Hz, jaku hardversku osnovu, posebno u GPU delu, metalno kućište, dobar sistem kamera i punjač koji vas od 0 do 100 dobaci za koji minut preko pola sata.
 
Postoje neke stvari na koje ćete morati da se naviknete poput problematičnog zvučnika/slušalice i osrednje baterije, te osrednje selfi kamere, što možda nekome bude preveliki kompromis za cenu koja je postavljena na 60.000, odnosno 67.000 dinara, u zavisnosti od konfiguracije skladišnog prostora. Naravno, i ovaj telefon možete kupiti u Telenoru uz ugovor i nešto nižu cenu ukoliko im odneste da reciklirate svoj stari, neispravni telefon.
Prosto rečeni Xiaomi 11T je dobar telefon, ali u ovoj cenovnoj klasi je i konkurencija podjednako dobra, ako ne i bolja. Ali Xiaomi zato i ima 11T Pro kao dodatni adut, da i takvoj konkurenciji opet pobegne, makar za korak.

Test: Motorola Moto G60 (Video)

Test: Motorola G200 5G (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109