Greška

Došlo je do greške.

Test: Wiko View Prime (Video)

05.01.2018 11:55 | 3 Mobile
Test: Wiko View Prime (Video)

Kategorija telefona od 250 do 300 evra je definitivno uzavrela na domaćem tržištu, ali i u svetu. Pojavljuju se novi konkurenti, od Nove Godine tu je veliko kinesko ime Xiaomi, odranije prisutni proizvođači, stiče se utisak, nude nikad više modela, a dobili smo - pomalo čudno - i jednog zapadnoevropskog novajliju koji pikira na segment pristupačnih telefona, prkoseći “kinezima”. Reč je o francuskoj kompaniji Wiko, čiji vodeći uređaj danas imamo na testu.

Nebojša Todorović

Francuska kompanija Wiko je ušla na srpsko tržište pametnih telefona, želeći da redefiniše odnos snaga u nižoj kategoriji. Ukoliko je suditi po uspehu na najbogatijim tržištima Evropske Unije, ima veoma dobre šanse za tako nešto. Deluje poprilično čudno  sama konstrukcija „Evropski proizvođač koji ima velikog uspeha u klasi pristupačnijih smartfona“, ali je Wiko od 2013. naovamo pokazao da itekako dobro zna šta radi, nudeći veoma zanimljivu kombinaciju izrade, dizajna, kvaliteta i karakteristika, praćenu veoma povoljnom cenom.

Na test smo dobili Wiko View Prime, trenutno vodeći model u ponudi, koji je cenovno pozicioniran u kategoriju od 250 do 300 evra. Reč je o telefonu koji prati trendove i donosi ekran sa 2:1 odnosom stranica, što omogućava veoma udobno držanje u ruci. Za razliku od nekih drugih brendova koji nastupaju sa relativno monotonim izborom boja, Wiko već u startu nudi smaragdno zelenu i rubin crvenu, što su boje koju mnogi, ukoliko ih uopšte i koriste, čuvaju za specijalne edicije pojedinih telefona. Osim njih, dostupne su još crna i zlatna, a mi smo na test dobili zelenu varijantu. Priznajemo da smo inicijalno bili skeptični, ali Wiko itekako ima aduta, a nama postaje jasno kako je uspeo da za kratko vreme osvoji toliko poklonika na bogatim i zahtevnim tržištima Zapadne Evrope.

wikoviewprime_2_s.jpg


Dizajn

Wiko View Prime dolazi u stilizovanoj kutiji sa standardnom opremom. Unutra su punjač, kabl i slušalice. Slušalice su standardne 3.5-milimetarske, dok je USB kabl microUSB 2.0 tipa. Nema USB-C porta, nema brzog punjenja, ali - da li se to uopšte može očekivati u klasi gde je borba za svaki evro cene? U kutiji nema nikakve maske za nošenje, što bi bila jedina stavka za koju verujemo da bi ohrabrila kupce da u startu poklone poverenje telefonu, mada ne sumnjamo da na tržištu mogu da se nađu rešenja za ovaj telefon.

 

Odmah u startu zapažamo veliki ekran koji se prostire preko gotovo čitave prednje strane telefona, što nam se zaista dopada. Očito nam još uvek nije dosadio 18:9 (tj. 2:1) odnos ekrana, mada verujemo da će se to uskoro desiti ukoliko se nastavi ovim tempom. Nažalost, nismo pronašli nikakav podatak o zaštiti ekrana. On je sa ostatkom telefona spojen putem tehnologije „2.5D stakla“, koju smo u više navrata imali prilike da vidimo u telefonima ove klase.

To u praksi znači da su ivice veoma lepo zaobljene. Ne samo da je estetski doživljaj telefona podignut na taj način, već to ima i praktičnu posledicu da uređaj veoma lepo leži u ruci. Kombinacija ovakvog tipa izrade, metalnih ivica, kao i činjenice da imamo 2:1 ekran koji je nešto uži od standardnih 16:9 ekrana na koje smo poodavno navikli rezultuje odličnim ležanjem u ruci ovog telefona. Wiko je uspeo da iskombinuje ekran razvučen do ivica sa 2.5D staklom i što se nas tiče, moramo odati priznanje. Nismo naišli na bilo kakve probleme sa spojevima ili bilo šta što bi indiciralo išta osim odličnog kvaliteta izrade.

 

Stižemo i do leđa. Ukoliko bismo poredili telefon sa nekim drugim modelima, rekli bismo da najviše podseća na Honor 7X, odnosno Mate 10 Lite, što je svakako pohvalno. Francuski brend se puno potrudio i zaista imamo jasne i čiste površine. Ono što nam se takođe dopada jeste što će telefon biti dostupan u nekoliko boja. Na spisku su crna, zlatna, ali i crvena i zelena, gde smo mi na testu imali upravo smaragdno-zelenu varijantu. Crvena i zelena su boje koje se obično rezerviše za specijalne edicije telefona kada su prestižniji brendovi u pitanju. U praksi, telefon izgleda izuzetno lepo.

 

Sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni dizajnom telefona. Prisutan je 3.5-milimetarski priključak, tu je Dual SIM slot (ne hibridni, već punokrvni koji je u stanju da primi i dve SIM kartice i microSD memorijsku karticu), imamo dobar raspored u ergonomskom smislu. Tasteri za paljenje ekrana su na bokovima, kao i za zvuk, pri čemu je taster za ekran naboran tako da ga jasno možete osetiti pod jagodicama prstiju. Pozadi je smešten i skener otiska prsta. Postoji samo jedan zvučnik, smešten na donjoj strani telefona.

 

 

 

Hardver i softver

 

Hardver

View Prime dolazi sa osmojezgarnim Snapdragon 430 čipsetom. Iako se ne radi baš o naročito snažnom čipu, budući da njegova jezgra rade na do 1.4 GHz, osnovne funkcije rade relativno korektno i nismo primetili naročita zastajkivanja koja bi omela osnovno korišćenje telefona. Naravno, od čipseta čija četiri jezgra rade na 1.4 GHz, a četiri na 1.1 GHz se ne mogu očekivati čuda, ali smo zaista bili zadovoljni kulturom rada. Telefon je u radu delovao nešto bolje nego slični uređaji bazirani na istom čipu.

Specifikacije
 • Model Wiko View Prime
 • Predstavljen Oktobar 2017
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1.2
 • Tip ekrana IPS Full Lamination
 • Rezolucija ekrana 1440 x 720
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 16 MP
 • Video Full HD @ 30 fps
 • Prednja kamera 20 + 8 Mpx
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, akcelerometar, žiroskop, proximity, kompas, senzor osvetljenja, Dual SIM
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-Core 1.4 GHz, Cortex-A53
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 4 GB
 • GPU Adreno 308
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 430
 • Dimenzije 152.3 x 72.8 x 8.3 mm
 • Masa 162g
 • Baterija 3000 mAh litijum polimerska
 • Prenos podataka LTE Cat. 4, DL 150 Mbps, UL 50 Mbps

Povoljnom utisku u radu definitivno doprinosi prisustvo čak 4 GB sistemske memorije. Ovo je stavka koja se ne viđa često u kombinaciji sa slabijim čipsetovima, tako da u praksi imamo poprilično jedinstvenu hardversku kombinaciju. Dodatni podsticaj stiže i u vidu solidne količine prostora za skladištenje podataka - reč je o 64 GB. Sve u svemu, Wiko View Prime po tom pitanju deluje vrlo izdašno. Takođe, i taj prostor je moguće proširiti putem microSD kartice kapaciteta do 128 GB. Ponavljamo, to ne bi bilo nauštrb drugog SIM slota, što je značajna informacija za one koji bi koristili Dual SIM mogućnosti ovog telefona, ali i proširili količinu prostora na raspolaganju.

 wvprime_cpuz_s.jpg

No, kao što rekosmo, ne treba očekivati čuda. Na priloženim skrinovima možete videti kakve performanse ostvaruje ovaj telefon, odnosno koji su rezultati u sintetičkim testovima. Rekli bismo da je njegova najveća boljka ipak Adreno 308 grafika, koja je prilično spora za današnje standarde, što možete osetiti u zahtevnijim igrama. No, sam telefon kao celina je prilično interesantno sklopljen i korisnici će dobiti stavke koje su kod drugih brendova rezervisane ipak za primetno skuplje telefone.

 wvprime_antutu_s.jpg

wvprime_geekbench_s.jpg


Softver

Wiko telefoni stižu sa sopstvenim interfejsom, ali se on umnogome bazira na izvornoj varijanti Androida. Najlakše rečeno, dobićete “veoma-nalik-na-stock” Android 7.1.2, koji ima određene mogućnosti i opcije za modifikovanje. U principu, znate veoma dobro da na softverske modifikacije ne gledamo naročito blagonaklono. Međutim, moramo reći da je kod Wiko modifikacija priča nešto drugačija.

wvprime_softver1_s.jpg

Naime, Wiko ne modifikuje mnogo postojeći Android i ostavlja korisnicima na raspolaganju veliki broj opcija. Ne samo da ove stvari uglavnom možete pogasiti ukoliko prosto ne želite da ih koristite, već i samu softversku modifikaciju možete u popriličnoj meri kontrolisati, menjati ili prilagođavati.

wvprime_gestovi_s.jpg

Na šta konkretno mislimo? Najpre, tu je njihov launcher, koji deluje veoma prijatno i donosi različite opcije. Recimo, lepa strana svega je što imate Smart Gesture i Smart Actions, koji predstavljaju Wiko varijantu upravljanja pojedinim funkcijama telefona preko brzih prečica ili pokreta, nalik na ono što smo videli kod Motorole, sa njihovim Moto gestovima i akcijama. Tako recimo možete paliti i gasiti ekran dvostrukim dodirom, okrenuti telefon da ugasite zvonjavu, odgovorite na poziv direktno stavljajući telefon na uvo, upalite kameru ili aplikaciju za muziku iscrtavajući pojedina slova na ekranu (recimo, O ili M). No, pored toga, možete zapravo dodavati sopstvene gestove, što je mogućnost koja nam se veoma dopala! Na taj način vam je omogućeno da sami odlučite da li želite da koristite ove funkcije, i na koji način. Sjajno!

 

Kao što rekosmo, sama organizacija i meniji i dalje ostaju u popriličnoj meri identični kao u stock Androidu. Stoga će se korisnici lako snalaziti. Sve je pregledno, čisto, jasno. Modifikacije se u ovom domenu vide tek u tom smislu što postoji određena opcija vezana za Wiko launcher i softver. Na primer, Settings je skoro kompletno identičan kao na stock Android telefonu, ali je tu opcija koja je vezana za Wiko gestove ili neki drugi aspekat Wiko softvera.

 

Još jedna interesantna opcija jeste Wiko Left Side, koji otprilike radi ono što HTC u svojim Sense launcherima veoma uspešno izvodi već neko vreme - krajnji levi ekran služi za agregiranje informacija različitog tipa. Recimo, tu se objedinjuju vesti i informacije, izveštaji o vremenu, aktivnosti prijatelja sa društvenih mreža i tako dalje. Sve u svemu, to postaje svojevrsni kolažni sadržaj u kome će se uvek naći gomila informacija za korisnika, i gde će uvek biti dosta toga korisnog. Ukoliko ne želite da koristite ovu stavku, možete je jednostavno isključiti iz podešavanja.

Nažalost, određena količina bloatware-a je ipak neizbežna. Wiko je implementirao određene softverske dodatke i aplikacije čije korišćenje jednostavno nije neophodno. Štaviše, neke aplikacije su zaista bez ikakve potrebe prisutne. No, to ne narušava pozitivan opšti utisak kada je softver telefona u pitanju.

 

 

Utisci

 

Ekran

Wiko se odlučio na relativno jednostavan ekran. Naime, u pitanju je ekran IPS tipa, koji je u FullVision formatu. Drugim rečima, ekran je razvučen od ivice do ivice, u stilu modernih i vizuelno dopadljivih telefona. To ima jasan efekat i na hvat, pa telefon odlično leži u ruci. Tome pomaže činjenica i da je prisutno 2.5D zakrivljeno staklo, koje se odlično zakrivljuje na ivicama. Sve u svemu, u tom pogledu, ekran je odlično odrađen i ponajviše nas podseća (kao i sam telefon, uostalom) na najuspešnije Huawei telefone, koji su imali dosta uspeha na domaćem tržištu.

wikoviewprime_9_s.jpg

Ono što se možda neće dopasti baš svakome jeste činjenica da je rezolucija ekrana 1440 x 720 piksela. Drugim rečima, ovo je telefon sa gustinom prikaza od oko 282 piksela po inču, što je u rangu telefona sa HD Ready ekranom, što ovo i jeste, samo što je ekran malo razvučen. Naravno, lepo je imati ekran više rezolucije, međutim, zar ovo do pre samo koji mesec nije sa ponosom zvano “Retinom” od strane velike grupe poklonika telefona za koje se tvrdilo da su najbolji na svetu?

wvprime_displej_s.jpg

Šalu na stranu, ukoliko imamo u vidu hardver telefona, rekli bismo da je ovakav ekran logičan izbor. Snapdragon 430 nije naročito snažan čipset, tako da mu je “razvučena HD Ready” rezolucija prava mera. Prikaz je veoma jasan i dobar, standardno kada su IPS ekrani u pitanju. Takođe, implementirana je Full Lamination tehnologija, o kojoj smo puno puta već pisali. U najkraćem, ona će omogućiti odličnu vidljivost ekrana u svim uslovima, uključujući i pod jarkim svetlom.

wvprime_igra_s.jpg

Izmena: U međuvremenu, definitivno smo dobili potvrdu da ekran ima Gorilla Glass zaštitu. Zahvaljujući tome, korisnici mogu biti mirni. Šteta što ova informacija nije jasnije istaknuta na zvaničnom sajtu ili na pakovanju, ali zato i čitate Benchmark, zar ne? Dakle, telefon ima zaštitni sloj na ekranu, tako da korisnici mogu biti mirni po tom pitanju.

Najzad, da pohvalimo i senzor automatskog osvetljenja - telefon smo koristili nekoliko dana u najrazličitijim uslovima osvetljenja, napolju i unutra, i uvek smo imali utisak da veoma dobro obavlja svoj posao.


Baterija

Wiko telefon stiže sa litijum-polimerskom baterijom, kapaciteta 3000 miliamperčasova. No, kao što je slučaj u mnogim aspektima današnjih telefona, iskustva mogu biti dramatično različita u zavisnosti od konkretnih implementacija, softverskih procesiranja i slično. Stoga, kako se pokazuje View Prime po pitanju autonomije?

wvprime_baterija_s.jpg

Rekli bismo - prosečno. Iako trajanju ne nalazimo neku posebnu zamerku, opet ostaje činjenica da neki drugi proizvođači, kao što su Samsung i Huawei, po ovom pitanju praktično čuda čine. Wiko View Prime će vam, po našem subjektivnom utisku, trajati oko dan (bez problema, čak i ako ste zahtevniji korisnik), dan i po (u najvećem broju slučajeva), ali dva dana ne verujemo da će biti u stanju da izdrži. Na priloženoj fotografiji vidite i rezultate koje smo postigli tokom jedne obdanice. Naravno, kao što i možete pretpostaviti, trajanje će varirati u zavisnosti od opterećenja i načina upotrebe telefona.

wikoviewprime_12_s.jpg

Treba voditi računa o još jednoj stvari - podrazumevano, View Prime aktivira Eco mod upotrebe kada baterija dođe do 20 procenata. Drugim rečima, tada će telefon ući u battery saving režim, osim ukoliko tu opciju ne isključite. Obično je ovu opciju potrebno aktivirati, a ne deaktivirati na novim telefonima, pa čisto napominjemo i to kao jedno opažanje. Finalno zapašanje u ovom segmentu jeste - da punjenje baterije traje veoma dugo. To je još jedna stavka o kojoj treba voditi računa.


Zvuk

View Prime ima jedan zvučnik, smešten na donjoj ivici ispod ekrana. Zvuk je relativno glasan, ali to bi bila jedina stavka koju bi bilo bitno naglasiti. Po kvalitetu, distorziji, nekim eventualnim drugim odlikama, ne vidimo da odudara od uređaja iz klase - što možda i nije tako loše samo po sebi. Treba istaći i da telefon ima FM radio, za čije je korišćenje neophodno upotrebljavati slušalice iz paketa. 3.5-milimetarski izlaz je takođe tu, donoseći zvuk sasvim pristojnog kvaliteta.

 

 

Kamera

Wiko je proizvođač koji se ne libi kada je eksperimentisanje u pitanju. Stoga, možemo li očekivati istu stvar i kada su kamere u pitanju? Definitivno možemo. Francuski brend isporučuje telefon sa pomalo specifičnom kombinacijom kamera. Imamo tri senzora, ali za razliku od većine konkurenata koji u takvoj varijanti isporučuju sistem sa dva senzora pozadi i jednim senzorom spreda, Wiko ide obrnutim tokom - dva senzora imamo napred, i jedan senzor pozadi.

No, krenimo redom, najpre par reči o aplikaciji kamere. Moramo reći da smo prijatno iznenađeni zrelošću softvera. Čak i neki proizvođači koji spadaju u sam vrh i koji su maltene od samih početaka Androida prisutni na platformi bi mogli da nauče ponešto. Opcije su lepo organizovane, sve su nadohvat ruke. Modovi, podešavanja, filteri, svemu se može pristupiti veoma brzo i elegantno. Tu je i profesionalna opcija za korisnike koji bi želeli da iskoriste nešto više kada je kamera u pitanju. Sve potrebne mogućnosti su na glavnom ekranu. Zaista nemamo primedbi na softver, sve funkcioniše u najboljem redu.

wvprime_kamera_s.jpg

Konačno, kakve kamere nudi View Prime? Glavna kamera ima rezoluciju od 16 megapiksela. LED blic je tu, ali nema optičke stabilizacije - što možda i nije za očekivati u ovoj klasi telefona, ali čisto primećujemo. Video snimanje je prilično standardno, sa 1080p rezolucijom u 30 fps. Interesantno je da su nam na raspolaganju i neke nestandardne opcije kakve ne zatičemo često. Na primer, tu je mogućnost interpolacije koja donosi “režim slikanja od živahnih 64 megapiksela”. Istina, ne bismo rekli da će uvek biti koristan, ali u nekim situacijama ovaj režim slikanja može da bude od koristi...nekome. Malo se nezgrapno izražavamo, možda bi bilo adekvatnije reći “bolje da ima nego da nema”, budući da korisnici kojima npr. ovakva opcija ne treba ništa ne gube, a oni koji bi eksperimentisali sa njom zarad unapređenja detaljnosti uz žrtvovanje vernosti nekih parametara fotografije imaju još jednu stavku na raspolaganju.

Sve u svemu, kamera je korektnih performansi. To u praksi znači da je u stanju da napravi sasvim pristojne snimke. Fotografije po dnevnom svetlu će biti veoma dobre, one snimljene pri slabijem svetlu nešto slabije, a noćno snimanje nije najbolje - ali kod kog to telefona u ovoj kategoriji nije takav slučaj? Rekli bismo da je Wiko u stanju da izađe na crtu uređajima prepoznatljivjih brendova, a to za novajliju nije malo dostignuće, naprotiv.

 

Prednja kamera je ipak možda i bitnija stavka View Prime telefona. Neko je u kompaniji zaključio da korisnici mnogo više vole selfije nego što im je bitno kako će biti oslikano nebo iznad katedrale ili da li je dinamika okoliša dovoljno živopisna, a boje verno prenesene. Verovatno su po tom pitanju potpuno u pravu. Stoga, pozadi zatičemo sistem sa senzorima od 8 megapiskela i 20 megapiksela, pri čemu je potonji zadužen za prikupljanje svetla i informacija o dubini, slično kao što smo to već videli na brojnim drugim telefonima - doduše, više otpozadi nego spreda...

 

To nije sve. Veliki adut kada su selfiji u pitanju je i širokougaoni 120-stepeni objektiv, zahvaljujući čemu ćete biti u stanju da obuhvatite veću scenu. Wiko je to sve lepo ispratio i odgovarajućim softverskim opcijama i modovima, uključujući i automatske grupne selfije, modovima ulepšavanja lica (kojih se užasavamo, ali smo svesni da ih ogroman broj korisnika voli i upotrebljava) i portret/bokeh režimima slikanja. Možete napraviti fotografiju blagog zamućenja, ili pak veoma izraženog. Sve u svemu, imaćete dosta zanimljivih opcija prilikom izlazaka ili odlazaka na odmor.

fotke_wikoviewprime_5_s.jpg

Sve na stranu, prednja kamera je sasvim pristojna i dobro će obavljati zadatke. Reč je o jednom od inovativnijih rešenja, praćenim dobrim softverskim opcijama. Telefon možda nije u stanju da po drugim aspektima stane na crtu skupljim modelima, ali smo mišljenja da u domenu prednje kamere zaista može da se nosi sa praktično bilo kojim konkurentom, ne samo u klasi, već i kada su najskuplji telefoni u pitanju.

 

 

Zaključak

Wiko je kreirao veoma solidan i zaokružen uređaj. To je i morao da učini, budući da je neophodno da se telefon izbori sa veoma etabliranim konkurentima u svojoj cenovnoj klasi, koji pride imaju veliku prepoznatljivost među domaćim kupcima, kojima je ovo svakako najzanimljiviji cenovni raspon. Da li će uspeti da se izbori sa konkurencijom? To je dobro pitanje. Zapravo, to je pitanje svih pitanja i mislimo da nemamo jednoznačan odgovor na njega, ali svakako možemo da konstatujemo da na tržištu uvek ima mesta za još jednog proizvođača koji je voljan da odlučno iskorači i da napravi nešto drugačije od ostatka ponude.

To nam se upravo dopalo kod View Prime telefona. Wiko je demonstrirao da se ne libi da ponudi nešto drugačije i nekonvencionalno. Ponuđen je telefon nešto slabijeg procesora, ali daleko izdašniji kada je u pitanju memorija, kako sistemska, tako i ona za skladištenje podataka. Softver stiže sa modifikacijama u odnosu na stok Android, ali takvim da je veći deo njih zapravo veoma koristan i može se isključiti, tako da je korišpćenje opciono. Dolazi sa specifičnim pristupom kada su kamere u pitanju. Zaista, View Prime se razlikuje od modela u klasi.

 wikoviewprime_3_s.jpg

No, da li je to dovoljno? Nažalost, mnogo toga u Srbiji jeste pitanje cene, a veliki broj korisnika jednostavno nije raspoložen za eksperimentisanje. Wiko je pozicionirao ovaj telefon direktno naspram “teškaša” konkurencije, pa nismo sasvim sigurni da li bi možda bilo bolje da se išlo sa nešto pristupačnijom cenom u odnosu na velike rivale čija je prepoznatljivost brenda na daleko višem nivou. Ima li View Prime aduta? Ima. Hoće li uspeti da ostavi trag na srpskom tržištu? Vreme će pokazati.


Prednosti:

- Dizajn i izrada
- Dobar odnos uloženog i dobijenog
- Pristojne kamere
- Gestovi i druge opcije u domenu softvera
- Odlično leži u ruci
- 64 GB prostora i 4 GB RAMa u klasi
- Veoma solidan ekran, izuzmemo li rezoluciju


Nedostaci:

- Nešto niža rezolucija ekrana
- Nešto bloatware-a u launcher-u, ipak
- Snapdragon 430 nije šampion brzine
- Mnogo toga zavisi od cene


Telefon na test ustupio Wiko

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HTC U11 Life (Video)

Pobednička recenzija Benchmark – Honor konkursa

10104
10105
10106
10107
10108
10109