Greška

Došlo je do greške.

Test: Wiko View 3 (Video)

26.07.2019 19:48 | 0 Mobile
Test: Wiko View 3 (Video)

Veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom telefona je danas u ozbiljnim dilemama. Najvažnija jeste – kako preživeti na tržištu koje više ne beleži rast iz godine u godinu, a da vrhunski brendovi sve agresivnije nastupaju i u najnižim kategorijama. Može biti – zapravo je sasvim sigurno – da Wiko ima recept kako uspeti u tome, budući da beleži sve veće uspehe iz godine u godinu, a da je širenje ove godine krunisano početkom nastupanja i na tržištu Sjedinjenih Država.

I upravo modelima nove View 3 serije Wiko nastupa na najvećem, najizdašnijem i najzahtevnijem svetskom tržištu. Stoga, da pogledamo šta i koliko mogu uređaji nove generacije. Na testu nam se našao model Wiko View 3. Ovaj telefon će se uskoro pojaviti na tržištu, a potvrđeno nam je da će njegova cena iznositi nekih 19.990 dinara, odnosno oko 160-170 evra. I moramo reći da smo veoma zadovoljni onim što se dobija za taj novac.

Wiko želi da istakne tri najvažnija aspekta telefona – trostruku kameru na poleđini koja uključuje i širokougaonu kameru, izuzetno izdašnu bateriju, kao i elegantan dizajn i boje. Sve tri stvari jesu veoma važni aspekti telefona, ali ćemo krenuti po našem ustaljenom obrascu i analizirati sve aspekte ovog vrlo zanimljivog pristupačnog telefona.


Telefon na testu

Na naš test je stiglo kompletno pakovanje. U njemu smo zatekli futrolu za nošenje, ali prema informacijama koje smo dobili od zvaničnog predstavnika, ta futrola neće biti deo standardnog pakovanja, najverovatnije. No, daleko bitnija stvar jeste punjač – on se povezuje na micro-USB port i raspolaže snagom od 10 W. Drugim rečima, ništa od brzog punjenja, što može biti značajna informacija, imajući u vidu da View 3 raspolaže pozamašnom baterijom od 4000 mAh.

Wiko_View3_1s.jpg

I na samoj kutiji se kroz dizajnersko rešenje ističe veliki ekran telefona, pa je jasno da Wiko želi da istakne veliku površinu displeja. Ivice nisu nevidljive, a to posebno važi za donju ivicu telefona, no to je sve u nekim granicama očekivanja za ovu kategoriju. Wiko je upotrebio 2,5D tehnologiju zakrivljenja ivica, putem kojih se staklo spaja sa bokovima telefona.

Uređaj odlično leži u ruci, a pohvalili bismo i dostupne boje. Noćno-plava, raskošno-zlatna i elektro-zelena zvuče čudnovato, ali moramo reći da su ta čudna imena kao nikada vrlo opravdana u praksi. Neobično i drugačije, to je očito geslo kojeg se drži Wiko. I definitivno moramo reći da nam se to vrlo dopada, budući da odudara od mase telefona koji su bazirani na nešto drugačijim konceptima kada je boja u pitanju. Malo truda u tom pogledu se definitivno isplati i verujemo da na taj račun ide dobar deo uspeha kompanije.

Wiko_View3_2s.jpg

Težina od oko 178 grama ga svrstava u prosek za telefone ove veličine. U vrhu ekrana je kružni izrez, u koji je smeštena prednja kamera od 8 MP. Ona će služiti za sistem prepoznavanja lica, koji se oslanja na nju, kao i na AI sistem pomoću koga bi, teoretski posmatrano, telefon trebao biti sve precizniji i bolji s protokom vremena kada je otključavanje putem prepoznavanja lica u pitanju. Naravno, uređaj nije bio kod nas toliko dugo.

Drugi način pristupa telefonu jeste putem senzora otiska prsta, smeštenog na poleđini. Na njoj se nalazi i kamera modul sa čak tri kamera senzora! No, o tome nešto više kada dođe vreme. Moramo da pohvalimo i to što je Wiko zadržao 3,5-mm konektor za slušalice. Otvaranjem Dual SIM slota zaključujemo da je reč o hibridnom rešenju, tako da jedan slot biva korišćen ili za jednu SIM karticu ili za proširenje memorije.

Wiko_View3_6s.jpg

Sve u svemu, Wiko View 3 je dopadljiv i interesantan telefon – definitivno se ističe po tome u svojoj cenovnoj kategoriji. Uspeva da bude drugačije, a opet da ostane dosledan konceptu koji kompanija forsira. Istovremeno, daje određene nagoveštaje da u nekim domenima zapravo nudi daleko više nego što njegova cena sugeriše. Za sada – veoma dobro!

Hardver

Hardver

U hardverskom pogledu, Wiko se opredelio za hardver koji, iako nominalno snažniji i na višem radnom taktu, u praksi donosi performanse u rangu Wiko View 2 modela. Telefon koristi Mediatek Helio P22 čipset. Nije toliko problem u njemu kao takvom, već više u tome da ovaj čipset ne donosi nikakav napredak u odnosu na prethodnu generaciju, koja je koristila Qualcomm Snapdragon 4XX čipsetove.


Specifikacije
 • Model Wiko View 3
 • Predstavljen Februar 2019.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 9 Pie + Wiko Launcher 9
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1520
 • Gustina ekrana 269 ppi
 • Video Tripple 12 MP + 13 MP + 2 MP

  1080p@30fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 6.2 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU PowerVR GE8320
 • Chipset Mediatek Helio P22
 • Dimenzije 159 x 76.5 x 8.2 mm
 • Masa 178 g
 • Baterija 4000 mAh

  10 W punjač
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE

Osmojezgarni čipset je oslonjen na CPU koji radi na 2 GHz. Reč je o Cortex-A53 jezgrima, i to je, uslovno rečeno, bolji deo ovog čipseta. Na drugoj strani imamo PowerVR GE8320, čije performanse prilično zaostaju i u tom domenu je utisak svakako morao biti bolji. No, čipset ima i lepu stranu. Ovaj 12-nm čipset je prilično energetski efikasan, a i ne greje se puno, pa smo imali interesantno iskustvo da ni duže igračke sesije nisu zagrevale telefon u primetnoj meri.


wiko_view3_cpuz_s.jpg

wiko_view3_antutu_s.jpg


Što se radne memorije tiče, Wiko View 3 koristi 3 GB RAM-a. To je u nivou klase i dovoljno je za korektno iskustvo sistema. Već smo u više navrata isticali da je minimum za dobro iskustvo na modernom Androidu. Skladište je prilično izdašno za ovaj cenovni rang – 64 GB, uz opciono širenje microSD karticom kroz hibridni Dual SIM slot.


wiko_view3_geekbench_s.jpg

wiko_view3_gfxbench_s.jpg


Na priloženim fotografijama možete videti rezultate. Kao što vidite, ovo nije telefon nekih raskošnih performansi, mada ruku na srce, i gomila konkurenata je takva – teško da ćete u klasi ispod 20 hiljada dinara naći neke naročite performere...uostalom, Wiko ima drugih aduta, koji su jasni i ubedljivi.


 wiko_view3_3dmark_s.jpg

Softver

Wiko isporučuje View 3 sa preinstaliranim Android 9 Pie operativnim sistemom. Osim toga, implementiran je Wiko Launcher, takođe oznake 9. Reč je o vrlo, vrlo blagoj modifikaciji koja je u suštini u najvećoj meri takva da zapravo dopunjuje izvorni Android. Iskustvo korišćenja je u potpunosti kao da imate telefon sa izvornim Google interfejsom, uz par dodatnih gestova i prečica koje će vam zapravo olakšati korišćenje telefona i koje dopunjuju izvorno Android iskustvo.


wiko_view3_softver1_s.jpg


Ovaj skoro-pa-izvorni Android pristup nam se dopada. I ranije smo imali reči hvale za Wiko implementaciju, pa je tako i ovog puta. Dolazimo, međutim, do pitanja performansi i utiska u radu, koje nije tako jednostavno i veoma zavisi od toga za šta ćete koristiti telefon. Možete i sami da pretpostavite zašto – zbog odabrane hardverske osnove.Naime, Android 9 Pie funkcioniše sasvim korektno na ovakvom telefonu u nezahtevnim situacijama. 3 GB RAMa je, prema našem mišljenju, sasvim dovoljno za svakodnevne operacije i to je minimum koji je neophodno preći da bi iskustvo bilo dobro. Međutim, u nekim zahtevnijim scenarijima više snage ne bi škodilo. To se ponajpre odnosi na GPU, koji je prilično slab.Stoga, ukoliko želite da se igrate na telefonu, View 3 možda nije najbolji izbor. Nije problem u nezahtevnim igrama, ali zahtevnije ga ipak stavljaju na ozbiljnija iskušenja. Pored toga, nažalost, ovaj čipset ne podržava Vulkan API. Opet, postoji i neka vrsta dobre strane u svemu onome – kao što smo napomenuli, čak i prilikom zahtevnijih radnji telefon ostaje razumno hladan i prijatan za držanje u ruci.Sve u svemu, razmislite dobro za šta ćete da koristite telefon. Cenimo da je za 90% korisnika View 3 sasvim dovoljan, osim eventualno ukoliko želite da se igrate. Što je pak nešto što će mnoge klince itekako zanimati. No, dobro. U svemu ostalom, iskustvo korišćenja je prilično dobro. Pohvalili bismo i prisustvo 64 GB storidža, u klasi gde gro konkurenata nudi svega 32 GB.


Za bezbednosne funkcije je zadužen senzor otiska prsta ili Face Unlock koji se oslanja i na AI. Tu su standardne opcije i funkcije, poput Google Assistant-a, raznih dodataka za kameru poput Google Lens-a i slično. Sve u svemu, iskustvo korišćenja telefona je prilično dobro i zaista nam se dopada kako to Wiko radi i na koji način pristupa softveru. Izvorni Android uz vrlo, vrlo blage modifikacije.


 

Utisci

Ekran

Telefon dolazi sa 6,26“ IPS ekranom rezolucije 1520×720 piksela. Wiko se opredelio za standardno, nenametljivo izdanje sa ekranom ne baš najbolje, ali ni najgore osvetljenosti – rekli bismo prosek za kategoriju. Odnos stranica ekrana je 19:9, što je takođe u skladu sa standardima. Gustina ekrana iznosi 269 piksela po inču.

Wiko_View3_3s.jpg

Wiko_View3_4s.jpg

Dobar utisak pomalo narušava izuzetno agresivan senzor automatskog osvetljenja. On je itekako sklon da dramatično spušta osvetljenje u najniže opsege, tako da će često telefon biti bespotrebno taman, a nije tako brz da kada izađete napolje posvetli ekran. No, to i nije toliko iznenađenje. Mnogi u ovoj kategoriji primenjuju sličan pristup.


wiko_view3_ekran_s.jpg


Softverska podrška je – odlična! Možete menjati temperaturu boja, što nam se veoma dopada, naročito na ovako pristupačnom uređaju. Takođe, tu je i čitav spektar raznih podešavanja ekrana koje nudi Android 9 Pie. Ukupan utisak – sasvim korektno.


Baterija

Baterija je odlična i veliki je adut telefona. Raspolaže kapacitetom od 4000 mAh. Naš test 10-časovnog YouTube klipa završava na 45%, što je odličan rezultat, bez obzira što se postiže uz nešto agresivnije spuštanje osvetljenja kada je automatski senzor u pitanju. Wiko ističe dvodnevni rad, i u suštini taj rezultat postižemo relativno lako, te verujemo da će slično biti sa brojnim drugim korisnicima. Tome pomaže i štedljivi 12-nm čipset.


wiko_view3_baterija_s.jpg


No, ipak postoji stvar koja možda i nije neuobičajena u kategoriji, ali se u praksi itekako primeti - micro-USB konektor na dnu telefona. To nije toliko loše samo po sebi, ali je indikator da punjač nije brz. Stoga, sa punjačem od svega 10 W proći će dosta vremena dok ne napunite bateriju. O tome treba voditi računa.


Audio

Wiko_View3_5s.jpg

wiko_view3_audio_s.jpg


Što se zvuka tiče, telefon je samo prosečan, sa samo jednim zvučnikom. No, istakli smo u uvodu, a ističemo i ovde, prisutan je 3,5-mm konektor za slušalice. Takođe, tu je i FM radio, za sve one koji vole taj vid zabave i iskustva. Wiko je omogućio i BesLoudness, neku vrstu boost-a zvuka na zvučnicima, ali ne možemo reći da je to nešto što fundamentalno menja iskustvo zvuka na ovom telefonu. 

Kamera

Najzad, stižemo do kamere. U samom startu, moramo reći da smo vrlo prijatno iznenađeni. Zapravo, Wiko je definitivno shvatio da su kamere korisnicima najbitniji pojedinačni segment i očito tako i postavlja svoju ponudu. Kamera modul ima  čak tri senzora. U praksi, ovo je verovatno najbolji adut Wiko View 3 telefona.

Wiko_View3_6s.jpg 

Softver je više nego korektan. Nema puno teksta, a brzo ćete pohvatati čemu služe ikonice na donjem delu. Osim odabira modova snimanja, tu je i mogućnost korišćenja nekih Google dodataka, ali je to zajedničko praktično svim telefonima danas. Interfejs kamere je intuitivan i korisnik se brzo navikava. Na raspolaganju je dosta opcija i režima snimanja, uključujući i noćni režim, o kome ćemo nešto više reći malo kasnije.


wiko_view3_kamera_s.jpg


Dakle, čak tri senzora – setap koji se sreće ipak na nešto skupljim modelima telefona. Konkretno, čemu služe tri senzora ovde? Najslabiji od 2 MP služi za merenje dubine, odnosno pomaganju prilikom snimanja u režimima kod kojih postoji potreba za efektom zamućenja (npr. portreti).Drugi senzor je širokougaoni. Da, ukoliko čitate redovno naše prikaze, znate i sami za naš stav o ovakvom senzoru – veoma pozdravljamo njegovo prisustvo, iako obično ovaj senzor ne sadrži sve one mogućnosti i asistencije koje su tipične za glavni senzor. Dakle, nema brzog fokusiranja, nema stabilizacije i slično. No, uvek je lepo imati mogućnost da se napravi kvalitetan širokougaoni snimak koji doprinosi perspektivi. Za to je zadužen ultrawide 120-stepeni senzor od 13 megapiksela.Najzad, stižemo do glavnog senzora. U neku ruku, i to je stari poznanik. Reč je o starom, dobrom Sony IMX486 senzoru od 12 megapiksela. To je wide senzor, sa veličinom piksela od 1,25 mikrometara. Raspolaže Phase Detection autofokus funkcijom, koja dodatno pomaže. Naravno, tu je i LED blic za specifične situacije.Kako to u praksi funkcioniše? Moramo reći, daleko iznad naših očekivanja i nadanja. Slike su odlične, vrlo detaljne i bogate koloritom. Oštrina nijednog trenutka nije prenaglašena, niti se ide u neke preterane okvire koji bi zapravo rezultovali degradacijom kvaliteta fotografije. Jednostavno, Wiko View 3 omogućava vrlo, vrlo lepe fotografije u svakom pogledu, daleko iznad onoga što bi njegov cenovni rang sugerisao.Posebno nam se dopada što je ultraširokougaoni senzor veoma upotrebljiv. I mnogo veća imena na skupljim telefonima (pa i više puta skupljim) stave ultrawide senzor od 5 ili 8 megapiksela, koji je samo upotrebljiv, ali ne mnogo više od toga. Ovde su slike snimljene njime vrlo detaljne i kvalitetne, što je sjajna vest za sve one koji vole da snime pejzaž ili prosto im treba kadar u koji staje više – ovde nemate neki utisak da ste bili prinuđeni na kompromis, kao što to često biva kada vaš senzor od 32 MP nije u stanju da uhvati kompletnu scenu, pa morate da se prebacite na ubogih 8 MP.Sve u svemu, Wiko odlično obavlja svoj posao u ovom domenu. Možda je HDR u pojedinim situacijama prenaglašen, ali objektivno posmatrano, za telefon čija je cena do 20 hiljada dinara, View 3 pravi odlične snimke. Što se videa tiče, samo je prosečan, mada su 1080p snimci u 30 fps,  što je njegov maksimu, u principu sasvim pristojni. Zahvaljujući stabilizaciji, moguće je snimiti sasvim upotrebljiv snimak. No, ipak treba razumeti da to nije primarna svrha jednog ovako pristupačnog telefona i da je za kvalitetnije snimanje potrebno obezbediti puno toga što prosto ne može da uđe u ovaj cenovni rang.Noćno snimanje je relativno korektno. Ponovo, imajući u vidu cenovnu klasu, sasvim dobro. Telefon ima noćni režim snimanja, a kada se detektuje manjak svetla, korisnika softver pita da li želi da se prebaci u isti. Slike su naravno sa određenom količinom šuma, i nije da su najčistije, ali ponovo, imajući u vidu cenovni raspon telefona, u velikom broju situacija su više nego pristojne. Jedino je problem kada se upali blic, koji prosto spali sve živo, što može biti problem u zatvorenim prostorijama.Kakav je telefon kada su selfiji u pitanju? Prednja kamera od 8 megapiksela ne nudi neke preterane mogućnosti i opcije, ali je svakako sasvim pristojna i upotrebljiva. Objektivno gledano, teško da se u ovom cenovnom rangu može više očekivati. Nekako previše naglašava prelaze između osvetljenih delova i senki, ali opet dinamika nije jača strana selfi kamera generalno. Poslužiće sasvim dobro.


foto_view3_10_s.jpg


Sve u svemu, kamera je veliki adut telefona. Veoma smo zadovoljni rezultatom i smatramo da je ovo jedan od najinteresantnijih telefona za slikanje. Zahvaljujući vrlo upotrebljivom ultrawide senzoru i veoma dobrom primarnom senzoru, te postojanju odvojenog senzora za dubinu, imamo situaciju da je snimanje ovde prilično raznovrsno, zašto ne reći i – zabavno!

Zaključak

Wiko isporučuje View 3 sa preinstaliranim Android 9 Pie operativnim sistemom. Osim toga, implementiran je Wiko Launcher, takođe oznake 9. Reč je o vrlo, vrlo blagoj modifikaciji koja je u suštini u najvećoj meri takva da zapravo dopunjuje izvorni Android. Iskustvo korišćenja je u potpunosti kao da imate telefon sa izvornim Google interfejsom, uz par dodatnih gestova i prečica koje će vam zapravo olakšati korišćenje telefona i koje dopunjuju izvorno Android iskustvo.


wiko_view3_softver1_s.jpg


Ovaj skoro-pa-izvorni Android pristup nam se dopada. I ranije smo imali reči hvale za Wiko implementaciju, pa je tako i ovog puta. Dolazimo, međutim, do pitanja performansi i utiska u radu, koje nije tako jednostavno i veoma zavisi od toga za šta ćete koristiti telefon. Možete i sami da pretpostavite zašto – zbog odabrane hardverske osnove.Naime, Android 9 Pie funkcioniše sasvim korektno na ovakvom telefonu u nezahtevnim situacijama. 3 GB RAMa je, prema našem mišljenju, sasvim dovoljno za svakodnevne operacije i to je minimum koji je neophodno preći da bi iskustvo bilo dobro. Međutim, u nekim zahtevnijim scenarijima više snage ne bi škodilo. To se ponajpre odnosi na GPU, koji je prilično slab.Stoga, ukoliko želite da se igrate na telefonu, View 3 možda nije najbolji izbor. Nije problem u nezahtevnim igrama, ali zahtevnije ga ipak stavljaju na ozbiljnija iskušenja. Pored toga, nažalost, ovaj čipset ne podržava Vulkan API. Opet, postoji i neka vrsta dobre strane u svemu onome – kao što smo napomenuli, čak i prilikom zahtevnijih radnji telefon ostaje razumno hladan i prijatan za držanje u ruci.Sve u svemu, razmislite dobro za šta ćete da koristite telefon. Cenimo da je za 90% korisnika View 3 sasvim dovoljan, osim eventualno ukoliko želite da se igrate. Što je pak nešto što će mnoge klince itekako zanimati. No, dobro. U svemu ostalom, iskustvo korišćenja je prilično dobro. Pohvalili bismo i prisustvo 64 GB storidža, u klasi gde gro konkurenata nudi svega 32 GB.


Za bezbednosne funkcije je zadužen senzor otiska prsta ili Face Unlock koji se oslanja i na AI. Tu su standardne opcije i funkcije, poput Google Assistant-a, raznih dodataka za kameru poput Google Lens-a i slično. Sve u svemu, iskustvo korišćenja telefona je prilično dobro i zaista nam se dopada kako to Wiko radi i na koji način pristupa softveru. Izvorni Android uz vrlo, vrlo blage modifikacije.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Hisense Rock 5 mobilni telefon (Video)

Test: Honor 20 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109