Greška

Došlo je do greške.

Test: Wiko View 2 (Video)

22.06.2018 09:25 | 5 Mobile
Test: Wiko View 2 (Video)

Iz francuske kompanije Wiko stiže nova linija modernih smartfona namenjenih, stiče se utisak, upravo tržištima kao što je naše. Ma koliko ih voleli ili imali poverenja, ukoliko ste uopšte i čuli za taj brend - a ukoliko pratite Benchmark, trebalo bi da jeste - jedno je sigurno: vrlo su osobeni i jedinstveni po pitanju stila. Najbolji dokaz u prilog toj tezi jeste telefon koji vam danas predstavljamo. Reč je o modelu Wiko View 2.Tokom Mobile World Congress manifestacije koja se tradicionalno odvija u Barseloni krajem februara i početkom marta, Wiko je imao zapažen nastup. O tome ste mogli da čitate na stranicama Benchmark sajta, ali i da se u to uverite u video reportaži koju smo tom prilikom doneli iz Barselone. Čitava linija telefona je tada najavljena i obećano je da će se u dogledno vreme ovi telefoni pojaviti na tržištu.Jedan od najzanimljivijih uređaja u tom smislu ove francuske kompanije jeste Wiko View 2. Reč je o telefonu namenjenom pristupačnijim kategorijama, sa jednom specifičnom dizajnerskom osobinom. Naime, u eri izreza na vrhu ekrana, kojim se kompanije ponose, Wiko je kreirao telefon koji je dotični izrez sveo na minimalnu moguću meru - zapravo, izrez je veličine prednje kamere. Bez obzira na vaše gledište povodom dizajna, moramo reći da je definitivno jedinstven. No, čime sve ovaj pristupačan telefon želi da privuče kupce? Sigurno to nije sve...

Test: Wiko View Prime (Video)


Uređaj na testu

Wiko svoje telefone isporučuje u standardno bogatom pakovanju. Tako u ovom slučaju imamo brižljivo dizajniranu kutiju, koja će vas dobro upoznati sa najbitnijim odlikama View 2 telefona. Ipak, jedna stvar se upadljivo ističe i jasno je zašto ovaj proizvođač želi da je stavi do znanja svima - Wiko telefoni su dizajnirani u Francuskoj, pa tako i View 2 kutija ima nalepnicu “Designed in France”. Veliku, dabome.Što se opreme tiče, zatičemo sve što smatramo potrebnim. Tu je iglica za SIM, tu su prospekti, ali je mnogo važnije što u paketu dolaze punjač, zatim kabl koji je micro-USB 2.0 tipa, kao i bubice koje izoluju buku i koje će sasvim pristojno poslužiti za slušanje muzike. Kvalitet nije na nekom naročitom nivou, ali nisu ni AKG i slične “brendirane” slušalice, za koje se nekada zaista pitamo kako nalaze svoj put do smartfona više klase.Kada je u pitanju izgled telefona, definitivno se izdvaja “izrez” u obliku kruga, tj. mesto gde se na gornjem delu prednje strane nalazi prednja kamera. Istini za volju, ovakvo dizajnersko rešenje ne vidimo prvi put kada je celokupno svetsko tržište u pitanju. Slično rešenje je imao i Essential Phone, telefon kompanije koju je pokrenuo Endi Rubin, jedan od osnivača Google-a. Nažalost, ta priča se loše završila i nedavno je objavljeno da je otkazan Essential Phone 2, kao i da će kompanija Essential biti prodata.Telefon se odlikuje 18:9 ekranom, što više i nije nikakva posebna novost, čak ni u ovoj klasi telefona. Posebno treba voditi računa o tome da je telefon dijagonale od 6 inča. Svojevremeno bi to predstavljalo ogroman uređaj, ali sada je otprilike negde na granici fableta i regularnih smartfona - korisnici sa većim šakama će relativno jednostavno upravljati telefonom, dok će oni sa manjim šakama ipak posegnuti i za drugom rukom tokom rukovanja.Na poleđini su smeštene dve kam...zapravo, ipak je to jedna kamera zajedno sa blicem, u modulu koji (ne)odoljivo podseća na iPhone i Huawei module sa dve kamere. Trik skoro da je uspeo, ali ipak se radi o telefonu sa samo jednom kamerom. Centralno je pozicioniran skener otiska prsta, dok tastere i konektore nalazimo na standardnim mestima. Malo upozorenje - na dnu se nalazi samo jedan zvučnik, premda postoje rupice koje bi sugerisale da se tu nalaze dva zvučnika. Ipak, samo je jedan pravi.
Što se tiče izrade telefona, zaista nemamo primedbi. Telefon je izrađen na aluminijumskom frejmu, koji je prekriven staklom. Corning Gorilla Glass garantuje visok nivo zaštite od raznih fizičkih oštećenja. Zadnja strana poseduje sjajan premaz, koji definitivno čini telefon klizavijim. Stoga savetujemo oprez, posebno jer je ovo 6-inčni telefon i nešto je većih dimenzija u odnosu na standardne modele.

Hardver i performanse

Wiko se odlučio da View 2 opremi sasvim korektnim hardverom, imajući u vidu klasu kojoj pripada. Konkretno, odluka je pala na osmojezgarni čipset ne tako izrazito dobrih performansi, ali za ovu kategoriju - sasvim je primeren. Evo egzaktnih specifikacija telefona:


Specifikacije
 • Model Wiko View 2
 • Predstavljen Februar 2018.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 8.0 Oreo
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1528
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 16 MP, f/2.0, 1080p
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 6.0 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 505
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 435
 • Dimenzije 154.5 x 72 x 8.3 mm
 • Masa 153 g
 • Baterija 3000 mAh
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


View 2 stiže sa osmojezgarnim Snapdragon 435 čipsetom. Njegovih osam jezgara rade na do 1.4 GHz, pružajući sasvim korektne performanse u domenu osnovnih funkcija telefona. Ne treba očekivati čuda, ali se može očekivati sasvim pristojan rad u praksi. Pored toga, tu je i Adreno 505 grafika koja takođe može da isporuči korektne performanse za ovu kategoriju. Ukupan utisak o performansama je stoga sasvim korektan.


wv2_cpuz_s.jpg


Kada je reč o memoriji, telefon je dostupan sa 3 GB sistemske memorije, kao i 32 GB za skladištenje podataka. Kako se radi o telefonu sa hibridnim Dual SIM slotom, on je u stanju da radi sa do dve SIM kartice istovremeno. Ipak, na raspolaganju je opcija korišćenja jednog slota za microSD karticu kojom se može proširiti dostupan skladišni prostor. Konkretno, do 128 GB.


 wv2_antutu_s.jpg


Testirali smo telefon u najpopularnijim sintetičkim benchmarking programima, ali nije sve prolazilo glatko. Recimo, Geekbench nije hteo da se izvrši. Rezultate u uvek popularnoj Antutu aplikaciji možete videti na priloženim skrinšotovima. Performanse su sasvim korektne za ovu klasu, tako da korisnici mogu biti mirni. Tome doprinosi i relativno rasterećeni sistem, o čemu ćemo nešto više reći...

Softver

U prethodnom susretu sa Wiko telefonima, konstatovali smo da stižu sa sopstvenim interfejsom, koji nadograđuje tada prisutni Android 7.X Nougat. Ovog puta, međutim, zatičemo samo blage kozmetičke promene i to je sve! Pozdravljamo i podržavamo takav pristup.Naime, Wiko View 2 stiže sa Android 8.0 Oreo operativnim sistemom. On se ne odlikuje nekim preteranim softverskim modifikacijama, ograničavajući se na prilagođavanje određenih pozadina i ikonica. Nema klasičnog launchera koji smo ranije zaticali, nema Smart Gestures. Sa druge strane, Wiko View 2 podržava Face Unlock, koji će se automatski pokrenuti nakon što uzmete telefon iz horizontalnog položaja u ruku i telefon to prepozna. Face Unlock sasvim lepo radi, i sigurno će pogodovati svima koji žele da koriste ovu mogućnost svog telefona.U svemu ostalom, telefon je u suštini dosta na liniji stok Androida. Jedina značajnija aplikacija koju zatičemo jeste News & Weather, koji predstavlja agregator raznih vesti i informacija - naravno, ne morate ga ni pokrenuti ukoliko tako ne želite, tako da nemamo nekih ozbiljnijih zamerki. Ni traga od Wiko Left Side agregatora raznih informacija, koji je to radio u prethodnoj generaciji uređaja.Sve u svemu, performanse su sasvim korektne i telefon radi veoma lepo. Takođe, zadovoljstvo nam je da kažemo da smo telefon testirali krajem maja, a da je poslednji instalirani apdejt upravo doneo bezbednosnu zakrpu sa početka maja - 5. maja, da budemo precizni. Odlično!


wv2_softver4_s.jpg


Ukupan utisak u pogledu opcija i mogućnosti je, dakle, prilično povoljan. Nećete imati probleme, uređaj će se ponašati korektno, dokle god ne pokrećete najzahtevnije igre ili ga opteretite izrazitim multitaskingom, View 2 će biti veoma odzivan. Neka ograničenja su neminovna, ali sve se odbija na nivou klase, koja je i sama ozbiljno sazrela, te nudi veoma dobro ukupno iskustvo u korišćenju smartfona. Prija i veličina ekrana, i mislimo da će to posebno pogodovati korisnicima koji žele telefon sa većom površinom ekrana zarad udobnijeg pregleda sadržaja, pretrage interneta i slično.

Utisci

Ekran

Wiko View 2 ima IPS ekran u FullVision formatu. Teži se ka tome da ekran pokrije čitavu prednju stranu, i u tome se u dobroj meri i uspelo. Naime, ekran zvanično pokriva 80.5% prednje strane telefona. Definitivno postoje okviri, tj. “bezeli”, i mogu se videti na svim stranama telefona. No, u oči ponajviše upada...kako bismo to nazvali? Tehnički, reč je o prednjoj kameri telefona, ali je definitivno jasno da je to na View 2 telefonu postao specifičan dizajnerski detalj koji “štrči” na gornjoj ivici ekrana.Koliko to smeta u praksi? Možete da kažete da je Wiko pametno iskoristio prostor levo i desno od izbočine sa kamerom kako bi ubacio prostor za informacije, odnosno notifikacije, a u mnogim aplikacijama se on “softverski odseče”, nalik na situaciju koju smo videli kod, recimo, telefona kompanije Huawei. Osim toga, ne bojte se za senzore i notifikacione lampice, oni su našli svoj prostor u delu tik iznad završetka ekrana, na gornjem bezelu.


wv2_ekran_s.jpg


Tim rečeno, ekran je sasvim korektnih performansi. Stiže sa odnosom stranica od 19:9, sa rezolucijom od 1528 x 720 piksela. Ovo u praksi, u kombinaciji sa dijagonalom ekrana od 6 inča, znači da se odlikuje gustinom prikaza od 282 piksela po inču. Da ponovimo da je ekran zaštićen Gorilla Glass staklom.


wv2_igra1_s.jpg


Zvuk

Wiko View 2 raspolaže zvučnikom koji je prilično glasan. Nemamo nekih posebnih zamerki za njega. Stereo u ovoj kategoriji i ne očekujemo, premda je Wiko prilično uspešno dizajnerski dao povoda da mu se nadamo sa rupicama na donjem delu - no, ništa od dva zvučnika. Tu je 3,5-mm konektor, prisutna je i podrška za FM radio. Sve u svemu, View 2 je po tom pitanju sasvim korektan.
Baterija

Baterija se odlikuje kapacitetom od 3000 miliamperčasova. Nažalost, Wiko View 2 nije neki posebno štedljiv telefon. Neće razočarati, neće ni oduševiti. To kažemo jer smo u stanju da direktno poredimo njegovo trajanje sa, recimo, Samsung Galaxy A5 2016 telefonom, koji ima sličan hardver, te bateriju nominalno istog kapaciteta, ali koja čak i danas nakon par godina upotrebe traje znatno duže.


wv2_baterija_s.jpg


Konkretno, View 2 će izdržati 8 i po sati YouTube videa pre nego što baterija otkaže. Mnogo? Nije. Malo? Nikako. Naša procena je da će telefon lako izdržati jedan dan upotrebe, što pokazuje preko 8 i po sati korišćenja tokom obdanice. Drugi dan? Verovatno možete jedan deo dana ispuniti, ukoliko ne spadate u zahtevnije korisnike telefona. Dakle, autonomija niti je mana, niti oduševljava. Primetili smo takođe da punjenje traje neočekivano dugo. Telefon se puni preko micro-USB konektora.

Kamera

Wiko je u svoju View 2 seriju ugradio modul koji fizički neodoljivo podseća na iPhone X i Huawei P seriju. No, dok u View 2 Pro modelu u tom modulu postoje dve kamere, ovde zatičemo jednu kameru i blic u drugom modulu. Takođe, prednja kamera zbog svog položaja i činjenice da predstavlja svojevrsnu izbočinu definitivno privlači pažnju.Kada je aplikacija u pitanju, definitivno smo mišljenja da Wiko ima veoma dobro rešenje. Sve najbitnije opcije su dostupne sa glavnog ekrana, uključujući HDR i blic. Postoji dosta predefinisanih mogućnosti. Recimo, tu su različiti modovi snimanja, uključujući Super Pixel, noćni režim, profesionalni režim u kome su vam dostupna razna manuelna podešavanja, pa i režim skeniranja QR kodova. Postoji dosta filtera, režima ulepšavanja osoba na fotografijama, zamućivanja pozadine i slično. Sa te strane, nemamo nikakvih primedbi. Svajpovima u određenu stranu se “šetate” između režima snimanja i to je u redu.


wv2_kamera_s.jpg


Sami snimci su negde u sredini kategorije. Da smo ovaj test radili pre nekih mesec ili dva, možda bismo je okarakterisali prosečnom, međutim u međuvremenu se pojavilo nekoliko telefona u ovoj kategoriji koji su nam iz temelja pomerili percepcije i očekivanja od jedne kamere u pristupačnom telefonu.Tim rečeno, Wiko View 2 je u stanju da snimi solidne fotografije. Ukoliko ih gledate smanjene, na ekranu telefona ili pak monitora, one će vam delovati korektno. Međutim, kada ih uvećate na prirodnu veličinu, shvatite da tu ima dosta toga što treba doraditi - naš je utisak, pre svega kada je reč o softverskom procesiranju snimka. Fali detalja, mnogi kadrovi su drastično umekšani, a kolorit je mogao biti bolji. Pride, testirali smo kameru u uslovima odličnog osvetljenja, zatim sumraka, i najzad tokom noći, tako da smo mogli da objedinimo sve utiske.Recimo, tokom dnevnih snimanja kao da se dobije rezultat sa snimanja tokom oblačnog vremena. Kao da je postojao neki filter koji bi menjao kolorit fotografije. To se možda ne vidi direktno na samom snimanju, niti to možete da primetite dok gledate u fotografije koje niste sami slikali, ali kada pogledate fotografije na računaru i svesni ste kako je izgledalo sve oko vas, stiče se jasniji utisak. Dalje, slike se dosta “peglaju”. Sumnjamo na softversko procesiranje, iskreno. Desi se da su travke na livadi izrazito umekšane, da je put praktično uniformno obojen i bez detalja, što svakako nije slučaj u realnosti.Spomenutom utisku (ne) pomaže ni HDR, koji ima veoma izraženo svojstvo da ubije dinamiku i kontrast, veštački posvetljujući sve delove slike ravnomerno, umesto da iz pojedinih delova izvuče maksimum i posvetli tamnije delove slike zajedno sa senkama. Recimo, tipičan primer je da HDR potpuno ubije pozadinu, naročito ako je malo udaljenija od objekta snimanja.Noćno snimanje je prilično anemično. Iako se Wiko hvali režimom noćnog snimanja, nismo ubeđeni da je tako i u praksi. Kamera možda i nije toliko ispod nekih naših očekivanja za klasu, ali je sasvim sigurno da u ovom trenutku postoje i bolje rešenja u ovom domenu. Prednja kamera se, da kažemo, drži nešto bolje u odnosu na konkurenciju iz klase. 16 megapiksela zapravo nekada jesu dovoljni da pokažu svoju “brutalnu snagu”, pa tako dođemo u situaciju da na prednjoj kameri neretko beležimo više detalja nego na zadnjoj kameri. Slično kao i kod zadnje kamere, vidimo zaostatak kada je noćno snimanje u pitanju, ali generalno smo prednjom kamerom vrlo zadovoljni. Slično kao i zadnja kamera, podržava širokougaono snimanje tako da može da zahvati i nešto veći prostor kako bi selfiiji ispali još bolji i kako bi se našlo mesta za celo društvo.


fotke_wikoview2_9_s.jpg


Na samom kraju, ostajemo dužni i reč-dve u pogledu video snimanja. Telefon je u stanju da snima FullHD video zapise u 30 fps. Dakle, ništa neuobičajeno, niti posebno. Nema nekih egzotičnih modova. Međutim, ima nešto drugo, a to je podrška za stabilizaciju, i to i na prednjoj i na zadnjoj kameri. Stoga, ma kojom kamerom snimali, krajnji rezultat zaista jeste nešto ispred konkurencije u klasi. U tom pogledu, ukoliko vam je potreban pristupačan telefon kojim ćete snimati poneki video, itekako imate dovoljno razloga da razmotrite View 2. Naravno, ne očekujte neke nadrealne rezultate, niti je telefon predviđen za to, ali kod video snimanja kamera opravdava velika očekivanja koja matična kompanija ima od svog proizvoda. Wiko je omogućio i dodavanje nekih interesantnih video efekata, te snimanje "ubrzanih" scena. Isto tako, tu je i Live Auto Zoom opcija koja se na snimku potpuno fokusira na objekat ili osobu koju zaokružite i pratite.

Zaključak

Generalno gledano, Wiko je napravio telefon koji je svakako poseban. U dizajnerskom smislu, on vam se može dopasti ili ne, ali svakako morate priznati da je jedinstven, i da pristup sa izrezom veličine tek prednje kamere jeste unikatan, pošto jedini telefon koji je tako nešto već probao (Essential Phone) nije dostupan na našem tržištu, niti će biti. Kako bilo, nesporno je da Wiko View 2 predstavlja korak u dobrom smeru. Iako nismo imali ništa specijalno protiv Wiko Launchera, sada je Android 8.0 još rasterećeniji i praktično u stok izdanju. Telefon je fino zaokružen u hardverskom smislu, ali i generalno predstavlja interesantan izbor sa svojim ekranom od 6 inča koji ga čini pristupačnim fabletom i dobrim izborom za sve kojima znače takvih uređaji.
Naravno, ništa nije savršeno, pa ni View 2 telefon. Kamera se pokazala jedva prosečnom za ovu kategoriju, što i ne bi bilo tako strašno da u proteklom periodu nismo isprobali dosta konkurenata koji nude više po tom pitanju. Na ostale stvari i nemamo nekih ozbiljnijih primedbi. Sve je u rangu kategorije pristupačnih telefona.


 wiko_view2_4_s.jpg


Stoga, šta je naš zaključak o Wiko View 2 smartfonu? Mislimo da je korektan uređaj solidnih karakteristika, ali prema kome će odnos definisati njegov izgled, koji definitivno izaziva reakciju. Ukoliko vam se dopadne njegov osoben dizajn, sigurno vam može biti jedan od favorita u narednoj kupovini i ne vidimo da biste pogrešili. Wiko definitivno pokazuje ne samo da ima potencijala, već i da uči iz generacije u generaciju. 


Prednosti:

- Izrada
- Solidan odnos uloženog i dobijenog
- Korektan hvat i ležanje u ruci
- Praktično stok Android 8.0 Oreo
- Jedinstven dizajn koji će u svakome izazvati reakciju... 


Nedostaci:

- (Uslovno) Dizajn se neće svakome dopasti
- Kamera u ovoj kategoriji
- Zadnja strana kućišta pomalo klizava


Telefon na test ustupio Wiko.

M Neregistrovan korisnik
Ako pricate o prodajnom pakovanju, red je da ga slikate. Ako pricate o slusalicama, isto, slikajte ih. Mozete da ih slikate sa test telefonom i to objavite kao test sliku. Svakako slikajte! Ovo je clanak o Wiko telefonu, ne o Essential phone. Koga je briga u ovom clanku da li je doticni brend propao ili ne!?!?!
Svakako, novinarstvo Vam je dosta lose, poradite na njemu.
Mile Neregistrovan korisnik
Jos jedan Kinez na kilo , samo sada sa francuskim potpisom . Francuski , Tesla ? Nekako , upada u oci da firma koja je direktno ili indirektno , svejedno vlasnik sajta , protezira ono sto uvozi , svoje telefone . Alcatel tj Kineski TCL , Tesla , Wiko . Ono sto ne uvozi prikazuje se na kasicicu !
jurodivi Član postova: 1507
Ne vidim poentu ovog telefona kad košta koliko i Redmi Note 5 ili Mi A1...
wwwz Član postova: 1881
Meni je dizajn super, ali mi se ne sviđa veličina i relativno loše kamere.

Test: Motorola Moto G6 (Video)

Nagradni konkurs: osvoji Honor 10 telefon!

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109