Greška

Došlo je do greške.

Test: Wiko View 2 Plus (Video)

06.11.2018 12:33 | 2 Mobile
Test: Wiko View 2 Plus (Video)

Nakon modela View 2 i View 2 Pro, očekivali smo naredni potez kompanije Wiko. Možda smo se nadali da će hrabro napasti segment iznad, ali smo dobili model koji je u suštini pozicioniran između doskorašnjih perjanica. Radi se o View 2 Plus telefonu, predstavljenom nedavno na IFA sajmu u Berlinu, koji je umnogome pre nalik na Pro varijantu, a u nekim stvarima ga čak i prevazilazi, uprkos nešto nižoj ceni koja bi trebala da se kreće oko 250 evra.

Prativši nastup kompanije Wiko na IFA sajmu u Berlinu, stekli smo utisak da proizvođač dobro zna šta radi, kao i da se odlično snalazi u tržišnim nišama. Očekivali smo neke bombastičnije najave, ali smo zarpavo dobili vrlo realističnu i, kada malo bolje razmislimo, realističniju viziju sa novim modelima iz View 2 familije. Jedan od takvih telefona je View 2 Plus, koji je u mnogo čemu nalik na View 2 Pro. Međutim, ima neke karakteristike koje ga zaista uzdižu iznad kategorije.

Ponajveći pomak beležimo na području baterije, koja je porasla na čak 4000 mAh, a videćete već i kakve su realne mogućnosti u svakodnevnom korišćenju. Druga promena se tiče estetike, odnosno dizajna, koji je sada nešto manje ekstravagantan, već više upodobljen sa aktuelnim trendovima u industriji. Na koji način? Pogledajmo...

Test: Wiko View 2 (Video)


Uređaj na testu

Wiko View 2 Plus se isporučuje u sasvim korektnom pakovanju. Lepo dizajnirana kutija sa zelenom osnovom skriva sam telefon, ali i nekoliko zanimljivih dodataka. Na toj kutiji se i dalje sa ponosom ističe “Designed in France”, kako bi  korisnici dobro znali šta dobijaju. U pakovanju iglica za SIM, punjač 5V 2A, koji nominalno nije Turbo, ali će sasvim lepo dopuniti bateriju, kao i bubice za slušanje muzike i radija. Nema silikonske futrole.

 


Najvažnija dizajnerska izmena u odnosu na prethodnu generaciju jeste u obliku izreza. View 2 i View 2 Pro su imali izrez u obliku kruga, oko mesta gde se na gornjem delu prednje strane nalazi prednja kamera. Sada je taj izrez nešto većih dimenzija i ima oblik koji se može videti i na drugim telefonima.

 


Dobra stavka koja je zadržana jeste elegantna poleđina, sa staklom koje je prekriva i slojem koji je nanešen, i koji bi zdravorazumski gledano trebao da privlači otiske prstiju, ali zapravo to ne čini i pri tome prelama svetlost i senke na način koji će sigurno biti prijemčiv mnogima.

 


Na zadnjem delu su smeštene dve kamere, u modulu koji je pozicioniran u ćošku. Ispod njih je LED blic, a po sredini, na centralnoj osi, na mestu koje mnogi smatraju idealnim, je smešten skener otiska prsta. Nešto ispod njega, praktično na sredini poleđine, je simbol kompanije Wiko. Još jedna stavka koja privlači pažnju jesu neobične boje. Wiko View 2 Plus stiže sa nekoliko ekstravagantnih boja koje će pospešiti utisak o posebnosti ovog telefona.

 


Kao što možete pretpostaviti, Wiko je otišao korak dalje u odnosu na inicijalne View 2 modele kada je odnos stranica u pitanju, što definitivno nije čudno za smartfon svet, jer se svi nekako kreću u tom pravcu. View 2 Plus ima odnos stranica od 19:9, zahvaljujući čemu telefon veoma lepo leži u ruci. Deo tog utiska ide i na račun elegantnih 2.5D ivica. Veoma je lako koristiti ga jednom rukom, a pri tome veoma čvrsto leži u ruci.Pri dnu zadnje strane se nalazi zvučnik, koji je istovremeno i jedini zvučnik na telefonu, pa to treba imati u vidu prilikom rukovanja. Takođe, tu je i 3,5-milimetarski konektor za slušalice. Telefon podržava Dual SIM, i pri tome slot za microSD kartice ne ometa nijedan od dva SIM slota, pa je moguće koristiti ih istovremeno. Na donjoj strani se nalazi micro-USB konektor, pozicioniran u samom uglu, preko koga se komunicira sa računarom i puni baterija.


 


Ukupno gledano, View 2 Plus je više nego korektan smartfon, naročito imamo li u vidu da je ipak pozicioniran u kategoriju pristupačnijih modela. Prelazimo na pitanje hardvera – da li je Wiko menjao dobitnu formulu? U suštini, odgovor je – ne.

Hardver i performanse

Suštinski posmatrano, Wiko je svoj telefon opremio vrlo korektnom hardverskom kombinacijom. View 2 Plus stiže sa identičnim hardverom koji ima i View 2 Pro. Istovremeno, to je pozitivno i zbog toga što je Plus nešto pristupačniji od Pro modela, tako da u suštini korisnici dobijaju solidan hardver po još pristupačnijoj ceni. Za jedan nezahtevan telefon niže srednje klase, sve funkcioniše korektno.


wiko_view2plus_cpuz_s.jpg


Specifikacije
 • Model Wiko View 2 Plus
 • Predstavljen Septembar 2018.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 8.1 + Wiko Launcher
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1512
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera Dual 12 MP
 • Video 1080p@60fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.9 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Skener otisaka prstiju, senzor ubrzanja, senzor za blizinu, kompas, žiroskop
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core 1.8 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 4 GB
 • GPU Adreno 506
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 450
 • Dimenzije 153.4 x 73.2 x 8.6 mm
 • Masa 166 g
 • Baterija 4000 mAh
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


View 2 Plus dolazi sa osmojezgarnim Snapdragon 450 čipsetom, svežom iteracijom namenjenom upravo ovoj kategoriji telefona. Njegovih osam jezgara rade na do 1.8 GHz. Donose korektne performanse – sasvim sigurno, ne rekordne po bilo kom pitanju, ali sasvim dovoljne i primerene kategoriji telefona, koje će omogućiti udobno korišćenje. Tu je i Adreno 506 grafika, što je ponovo sasvim korektna kombinacija..


wiko_view2plus_antutu_s.jpg


Telefon ima 4 GB sistemske memorije, kao i 64 GB za skladištenje podataka, što je sasvim dobra kombinacija, više nego dovoljna za realne potrebe najvećeg dela korisnika, tim pre što se skladišni prostor može lako proširiti. Uz Dual SIM ležišta se nalazi i mesto za microSD karticu, koja može imati maksimalan kapacitet do 256 GB.


wiko_view2plus_geekbench_s.jpg


Rezultate možete videti na priloženim fotografijama. No, mnogo bitniji jeste utisak o radu, koji je veoma, veoma dobar. Naime, telefon radi izuzetno fluidno i dobro. Jedno je sigurno - performanse su veoma dobre za ovu cenovnu klasu. U tom smislu, ne treba strahovati, naprotiv. Pride, ovaj hardver ima odlične karakteristike kada je energetska efikasnost u pitanju, ali sve u svoje vreme.


wiko_view2plus_3dmark_s.jpg

Softver

Wiko View 2 Plus stiže sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom. No, to nije sve, budući da je ugrađen i Wiko Launcher. Pre nego što se namrštite, imamo lepe vesti – softverske modifikacije su minimalne. Ta tendencija je pokazana i sa View 2 i View 2 Pro modelima, a ovde kao da je podignuta za još jednu lestvicu.


wiko_view2plus_softver1_s.jpg


Naime, Wiko ne narušava najvažnije postulate Androida, niti ih ometa u bilo kom smislu. Stoga sve veoma nalikuje na izvorni Android. Telefon je veoma odzivan, komande se lako prihvataju i reaguje prilično živahno.Prisutan je App Drawer, pa je tako Google iskustvo umnogome očuvano. Uopšte posmatrano, najveći broj izmena je kozmetički, u ikonicama i eventualno paleti korišćenih boja, gde sve naginje ka zelenoj boji koja odlikuje Wiko proizvode u širem smislu. Prisutna je podrška za Smart Gestures u ograničenom obimu. Svega par gestova su ograničeni na tapkanje ekrana dva puta da bi se upalio ekran, kao i odbijanje poziva putem obrtanja telefona. Takođe, moguće je menjati navigacioni bar i odabrati alternativna kombinacija komandi.Isto tako, moguće je sakriti izrez u vrhu ekrana jednostavnim odabirom odgovarajuće opcije iz sekcije posvećene displeju. Isto tako, View 2 Plus zadržava dobar sistem otključavanja putem prepoznavanja lica (Face Unlock) iz View 2 Pro, gde smo imali puno reči hvale, posebno zbog toga što radi veoma brzo jer telefon pokušava da prepozna lice čim oseti da je uređaj podignut, odnosno uzet u ruke, što rezultuje odličnim i brzim iskustvom. Subjektivan osećaj je i da je unapređeno prepoznavanje u uslovima slabijeg osvetljenja. Naravno, skener otiska prsta je tu ukoliko želite da ga koristite.Agregator informacija je prisutan, ali to je tako na velikom broju telefona. Ostale stavke su uglavnom onakve kakvim ih zatičemo na stok Androidu. Kao što smo rekli, telefon radi vrlo odzivno, a tome pomažu minimalna zahtevnost sistema, mala rezolucija ekrana, korektne performanse čipseta. Naravno, telefon će se naći pred ozbiljnim izazovom u veoma zahtevnim scenarijima, naročito prilikom igranja zahtevnijih igara, ali to je sasvim u skladu sa hardverom.


 

Utisci

Ekran

Wiko View 2 Plus dolazi sa IPS ekranom. Uprkos deklarativnoj težnji za pokrivanjem svog prostora od ivice do ivice, moramo reći da definitivno uočavamo okvire telefona sa svih strana. Izrez možete maskirati pomoću opcije iz komandi za displej, što nije bilo moguće kod ranijih modela, gde je trebalo ići u specijalnu komandu u donjem levom ćošku glavnog komandnog bara i faktiči od aplikacije do aplikacije sugerisati zatamnjivanje izreza. Sada postoji standardna opcija za to.

 


Sa odnosom stranica od 19:9, kao i rezolucijom od 1512 x 720 piksela na dijagonali od 5,93 inča, faktički imamo gustinu prikaza od 282 piksela po inču. Iako se tome nema šta zameriti, i dalje je reč o korektnoj brojki koja je za cenovnu klasu sasvim prihvatljiva i odmerena. Niža rezolucija doprinosi i manjoj zahtevnosti u bilo kojoj vrsti rada.


wiko_view2plus_ekran_s.jpg


Nažalost, nismo pronašli nikakve informacije o zaštitnom staklu. Dok je View 2 Pro koristio Gorilla Glass, takve podatke nismo našli na View 2 Plus. Stoga treba voditi računa o tome i preporučujemo da, ukoliko ste u prilici, obezbedite dodatnu zaštitu za ekran, iako se nama ništa loše nije desilo tokom korišćenja. No, to korišćenje je trajalo sve nekoliko dana...


ZvukWiko View 2 Plus raspolaže samo jednim zvučnikom koji je prilično glasan. Zapravo, verovatno se time nadoknadila pomalo čudna pozicija, jer se računa da će u velikom broju slučajeva telefon ležati na leđima, samim tim i zvučnik biti nešto prigušeniji. Takođe, osim glasnog zvučnika, View 2 Plus ima 3,5-milimetarski audio konektor, a ne zatičemo nikakve posebne audio tehnologije. Spisak zaokružuje FM radio.


wiko_view2plus_audio_s.jpg


Baterija

Baterija je prosto – fantastična! Wiko je implementirao bateriju kapaciteta 4000 mAh, ali i bez obzira na tako dobru brojku, još jednom se pokazuje da u realnosti možemo očekivati različite karakteristike u realnom radu. Tome doprinosi i odlična energetska efikasnost Snapdragon 450 čipseta. Šta to u praksi znači? Deset sati YouTube videa je iscedilo svega 57% baterije, što znači da je preostalo 43%.


wiko_view2plus_baterija_s.jpg


Nastavljajući dalje, postigli smo skoro 15 sati uključenosti ekrana tokom obdanice, što je sjajan rezultat. Istovremeno je i unapređenje u odnosu na nešto preko 12 sati, koliko smo ostvarili sa View 2 Pro uređajem koji je imao bateriju od 3000 mAh. Svakako bi bilo lepo da je u paketu bio i Turbo punjač, ali i standardan 5V 2A punjač će sasvim fino poslužiti u praksi.

Kamera

Stigli smo i do kamere. Wiko View 2 Pro nas je veoma obradovao, koristeći čak tri senzora od 16 megapiksela (dva pozadi, jedan napred), od čega je jedan od senzora smeštenih pozadi bio širokougaon. View 2 Plus koristi nešto drugačiji sistem. I dalje se upotrebljavaju Sony senzori, ali se radi o standardnim senzorima. Drugim rečima, išlo se na to da se ponudi kvalitetan osnovni snimak, bez rasplitanja i odlazaka u neke eksperimentalne vode.

 

No, kao i uvek, najpre nešto o aplikaciji. Softver nudi sve potrebne opcije, koje su veoma lako dostupne, uključujući i one najkorišćenije i čije prisustvo na glavnom ekranu posebno cenimo, a to su HDR i blic. Između raznih snimanja možete prelaziti prevlačenjem ekrana levo ili desno, ili pak odabirom ikonice pri dnu. Modovima snimanja pristupate u gornjem desnom uglu. Prevlačenjem nagore ili nadole menjate sa prednje na zadnju kameru i obrnuto. Sve u svemu, veoma korektno.


wiko_view2plus_kamera_s.jpg


View 2 Plus koristi dva senzora od 12 megapiksela, oba sa veličinom piksela od 1,25 mikrometara, sa Phase Detection autofokusom. Uz LED blic, to je sasvim dobra osnova koja treba da rezultuje fotografijama pristojnog kvaliteta. Istovremeno, Wiko je ubacio i određene AI funkcije, koje pomažu izoštravanju fotografije i smanjenju količine šuma, što kompanija naziva Instant Multi-frame Processing.


foto_view2plus_15_s.jpg


Najpre, želimo da istaknemo da nam se kolorit izuzetno dopada! Veoma, veoma je dobar, i verujemo da najveće zasluge idu na račun Sony senzora, ali sigurno je i da je softverska obrada fotografija podignuta na visok nivo – možda upravo zahvaljujući tehnologijama kojima se Wiko diči. Imajte u vidu i da su dani u kojima smo imali telefon na raspolaganju bili prilično oblačni i praćeni sa dosta kiše, pa sigurno da i to utiče na ukupan kvalitet koji možete videti na fotografijama.Naravno, morate računati da je naše zadovoljstvo viđenim po pitanju fotografija pre svega usklađeno sa kategorijom samog telefona. Ni slučajno ne želimo da kažemo da je Wiko u stanju da parira višestruko skupljim telefonima, ali da u svojoj klasi itekako ima čime da se podiči – to je sigurno. Ne uvek, i ne u svim okolnostima, no itekako će poslužiti da kreirate dobru fotografiju u dovoljno velikom broju situacija.Ukoliko bismo imali primedbu, to bi bila povremeno nedovoljna oštrina, ali to definitivno nije hardverski problem. Imamo utisak da softver ponekada voli da se “pobije” i prilikom proračunavanja obrade kreira određeni bag. Dešavalo nam se da tu i tamo neka scena bude blurovana na potpuno nelogičnim mestima, što ne umemo da objasnimo na drugačiji način od opisanog.No, kako bilo, na raspolaganju je dosta opcija. Wiko je ponudio veliki broj filtera, modova za portret i zamućivanje. Evo jednog primera kako izgleda zamućivanje, odnosno bokeh. Njegov nivo i intenzitet možete kontrolisati, pa tako možemo da celo drvo ostavimo u fokusu i zamutimo okolinu, ali i da budemo agresivniji, pa da faktički samo istaknute delove krošnje ostavimo, a sve ostalo zamutimo.


foto_view2plus_39_s.jpg


HDR veoma dobro funkcioniše i definitivno ga treba ostaviti u automatskom režimu, makar kada je dnevno snimanje u pitanju. No, kako stoje stvari kada je o noćnom snimanju reč? Malo čudnije nego što to inicijalno deluje. Naime, postoji režim noćnog snimanja, koji često rezultuje slabijim fotografijama nego što biste snimili na običnom automatskom režimu. Odnos je jasan – u jednom režimu dobijete bolje detalje, ali i nešto više šuma, u drugom je obrnuto, plus se deformiše kolorit zbog agresivnijeg blica i algoritma. Evo kako to izgleda na nekoliko primera.


foto_view2plus_11_s.jpg


Prednja kamera je prilično dobra. Reč je o kameri od 8 megapiksela, sa f/2.0 otvorom blende i fiksnim fokusom. Selfiji su sasvim korektni, i verujemo da će Wiko View 2 Plus u tom pogledu veoma dobro poslužiti.No, postoji sekcija kojom se Wiko posebno ponosi, a to je video snimanje. Naime, kompanija je ugradila stabilizaciju, koju naziva Vidhance. Kamera je u stanju da snima 1080p video u 30 ili 60 fps. Tu su i opcije za Time Lapse i Slow Motion video. Sve u svemu, Wiko nudi dosta opcija na raspolaganju i na korisniku je da se “igra” sa njima, kako bi dobio ono što mu najviše treba, zavisno od toga da li želi da snima klasičan video, ubrzan ili usporen, da li mu treba samo kratak klip za Instagram, da li želi da snima članove porodice u pokretu i slično.

Zaključak

Kada smo testirali View 2 Pro, rekli smo da je Wiko definitivno kreirao veoma poseban telefon. View 2 Plus, iako nominalno pozicioniran ispod njega, uspeva da ga nadmaši u nekim veoma bitnim stvarima. U suštini, dobijate uređaj koji košta manje, ima identičan hardver, kaljeno staklo umesto Gorilla stakla, ali i solidno bolju bateriju uz nešto manje opcija prilikom snimanja kamerom. Doduše, dobijate i dizajn koji je sada već nalik svemu ostalom, umesto da se izdvaja, makar i po čudnovatosti.

 

Sve u svemu, Wiko je kreirao veoma dobar dodatak svojoj View 2 liniji. Ipak, sa cenom od oko 250 evra, svakako će imati žestoku konkurenciju, jer ni konkurencija ne spava. Veliki proizvođači se sve više trude da budu dominantni i u domenu pristupačnijih telefona. Verujemo da će Wiko umeti da odgovori na izazove, kao što je uostalom i do sada radio. View 2 Plus ima veoma jasne adute, pa smo uvereni da će pronaći adekvatnu poziciju na tržištu u duelu sa brojnom konkurencijom.


wikoview2plus_7_s.jpg


Prednosti:

- Baterija
- Solidan odnos uloženog i dobijenog
- Kamera
- Dobro ležanje u ruci
- Ponašanje u radu


Nedostaci:

- Voleli bismo da je prisutno Gorilla staklo
- U klasi ima hardverski snažnijih telefona
- Ne podržava brzo punjenje baterije


Očekivana cena: oko 250 evra


Telefon na test ustupio Wiko.

Cofili tebron Neregistrovan korisnik
Ne bih uzeo Wiko, dzabe da mi ga daju!

Test: Huawei Mate 20 Pro (Video)

Test: Motorola One (Video)

Slične teme
10104
10105
10106
10107
10108
10109