Greška

Došlo je do greške.

Test: Western Digital RED NAS (Video)

10.07.2021 11:00 | 0 Hardver
Test: Western Digital RED NAS (Video)

Western Digital RED NAS serija diskova akcenat stavlja na pozdanost, izdržljivost u radu i sve to u kontekstu visokih radnih performansi. Jednom rečju, obezbeđuju da vaši podaci u svakodnevnom radu budu sigurni i brzo dostupni. Svoju čuvenu seriju “crvenih” diskova koja je već stekla reputaciju pouzdanih, WD je proširio i odgovarajućim SSD modelima u 2.5” i M.2 formatu. Dakle, svi oni koji osim pouzdanog rada i sigurnosti brinu o performansama, biće zadovoljnim izborom WD RED serije diskova. Što bi rekli – sve na jednom mestu, pa ko voli nek' izvoli...

Za današnji prilog smo odabrali jednu zanimljivu temu koja se u osnovi tiče sigurnosti podataka u svakodnevnom radu i njihovom korišćenju. Sigurnost podataka je širok pojam, a ovog puta ćemo se skoncentrisati na medij gde čuvamo i sa kog po potrebi koristimo podatke, dakle u pitanju su diskovi i to ne bilo kakvi već Western Digital RED serija.
 
 
Da stvar bude zanimljivija potrudili smo se da nabavimo i predstavimo vam ne samo klasične mehaničke hard diskove, već i SSD modele koji su namenjeni radu u zahtevnijem okruženju – tačnije Network Attached Storage ili kako mi to kažemo, NAS uređajima.

Po nešto za svakoga

Većina vas je već čula za WD RED seriju koja ima dobru reputaciju kod korisnika u pogledu izdržljivosti i performansi. U novije vreme, postoje više podmodela u WD RED seriji hard diskova koji se logično razlikuju po ceni i karakteristikama. Tako ćete naići na “običan” RED model, zatim RED Plus i RED Pro. Razlika je u tehničkim detaljima u koje nećemo sada ulaziti ali je bitno da znate da “obični” RED modeli su namenjeni nekom manje dinamičnom radnom okruženju koje povremeno ima potrebe za backupom podatka, dakle rad u malim firmama kao što su SOHO, agencije. Za srednje zahtevne korisnike koje imaju potrebe intenzivnijeg upisa i korišćenja podataka sa diskova, namenjena je RED Plus serija. Konačno tu je RED Pro kao najviše pozicionirani model za radni scenario koji zahteva maksimalne performanse i ultimativnu izdržljivost - to je upravo ona serija koja je donela slavu Western Digital RED modelima.
 
rednas1s.jpg
 
A, sada će sigurno neko pitati – dobro, zašto bih ja plaćao veću cenu za te NAS diskove, kada će isti posao da obave i oni obični diskovi za desktop računare. Razlika je u tome kada obične diskove počnete da pakujete u NAS ili u 3.5” fioke za diskove u kućištu, ređajući ih jedan iznad drugog. Takvo radno okruženje je stresno po funkcionisanje hard diskova jer se mikro vibracije sa jednih prenose na druge, a to osetljivi mehanički sklopovi koji se pokreću na velikim brzinama i zahtevaju izuzetnu preciznost u radu – jednostavno ne podnose. Sa druge strane, usled nedostatka prostora u kućištu, diskovi se nalaze na malom rastojanju, više se greju i prenose toplotu sa jednih na druge. Toplota im veoma smeta, utiče na pouzdanost u radu, pad performansi i skraćuje im radni vek.
 
NAS diskovi kao naš današnji Western Digital RED Pro  je pravljen upravo da radi i traje u tako nepovoljnom okruženju. Trpi i do 10 stepeni veću temperaturu radnog ambijenta sa projektovanom stopom radnog opterećenja od 300TB podataka godišnje. Specijalno je dizajniran za rad u NAS uređajima zahvaljujući NASware 3.0 upravljačkom softveru, poseduje tehnologiju za otkrivanje i popravku greški u radu sa podacima kada su diskovi upareni u RAID nivoe. Obični desktop modeli diskova to nemaju. Uz sve to ne treba zaboraviti ni faktor kompatibilnosti sa različitim NAS uređajima – u tom pogledu su WD modeli, praktično referenca u svetu namenskih diskova. Jeste li ikada čuli da je neki NAS uređaj odbio rad u kombinaciji sa WD RED diskovima – niste, naravno i u tom pogledu su oni preporuka svih iole etabliranih NAS proizvođača.
 
rednas2s.jpg
 
Kome su klasični diskovi spori, Western Digital je dao opciju korišćenja WD RED 2.5” SSD uređaja. Oni rade na SATA 3 interfejsu, postižu duplo veći sekvencijalni transfer u poređenju sa hard disk modelima i stižu pod oznakom SA500. Od drugih SSD modela se razlikuju po većoj izdržljivosti tokom 24-časovnog rada, praktično bez prekida. To sa sobom povlači činjenicu većeg broja ciklusa upisa podataka od 1300 TB tokom radnog veka i dužu garanciju koja u ovom konkretnom slučaju iznosi 5 godina. Prave su kapacitetima od 500GB -  4TB. Ovaj SSD je idealan za kućne i srednje-velike NAS sisteme, koji opslužuju više korisnika istovremeno - dakle pogodni su za rad sa bazama podataka ili virtuelnim mašinama.
 
WD RED SA500 SSD model postoji i u M.2 verziji, takođe na bazi SATA protokola i obično se koristi kao opcija brzog keširanja podataka na NAS uređajima ukoliko dotični ima podršku za rad sa M.2 SATA SSD modelima. Obavezno proverite ovaj podatak jer mnogi NAS modeli koji raspolažu M.2 opcijom ili samo rade sa NVMe ili samo SATA protokolom. Oni sa podrškom za oba su zaista retki. Od koristi su u situacijama gde se često povlače isti podaci više puta tokom kraćeg vremenskog perioda, dakle tamo gde korisnici barataju npr sa bazama kupaca, tabelama sa cenama i sl.
 
rednas3s.jpg
 
Dakle da sumiramo - veliki kapacitet i sigurnost vam nudi WD RED Pro serija klasičnih mehaničkih diskova. Izdržljivost, brzinu i kratko vreme odziva vam nudi WD RED SSD serija u vidu klasičnog 2.5” SATA modela koji će vam praktično zameniti sporije hard diskove ili pak u M.2 varijatni služeći kao brza keš memorija NAS uređaja ili ako već imate odgovarajuću karticu za proširenje može da posluži i kao klasični brzi disk za podatke.
 
Mi smo rad ovih diskova proverili na jednom Synology NAS uređaju.
 
Klasično kopiranjem sa računara na NAS postigli smo 100-115 MB u sekundi, odnosno oko 200 MBs kada koristimo full dupleks opciju gigiabitne mreže tj. istovremeno upisujemo i povlačimo podatke sa NAS uređaja. Interno prebacivanje između dva Volume-a u našem slučaju RAID Miror kreiranog od dva WD Pro hard diska i drugog RAID Stripe od par WD RED SSD-ova izvlači maksimum mehaničkih diskova od 250 MBs. Evidentno je da mogu i više, što se odnosi na WD SA500 RED SSD modele kojima bi prijala brža 10 gigabitna mrežna konekcija, čime bi se omogućio veći transfer podataka.
 
rednas4s.jpg
 
WD RED serija diskova je kao stvorena za brze NAS uređaje za zahtevnije pojedinačne korisnike kakvi su na primer oni koji se bave foto i video renderingom. Evo i konkretne ideje - brza 10 GbE veza između desktop računara i NAS uređaja u kombinaciji sa WD RED SSD modelima će vam omogućiti da direktno renderujete projekat na NAS – sjajno zvuči zar ne? Ne morate to raditi na lokalnom disku i nakon toga prebacivati na NAS, čime izbegavate dupli posao, nego “tras”, direktno u NAS direktorijum za arhivu radova.
 
Sa druge strane, firme i pojedinici kojima je bitna pouzdanost u radu u konteksu sigurnog čuvanja podataka, nemaju puno alternativa, a kada je već tako dragocena vrednost u pitanju WD RED serija je nešto na šta se defintivno možete osloniti, sigurni da ćete nakon dugo vremena zateći svoje brižljivo čuvane podatke.

Zaključak

I na kraju, kao što to biva sa svim uređajima koji se napajaju strujom iz mreže, ide i naša preporuka da svoj NAS sa podacima na ovim odličnim WD modelima iz RED serije, zaštite odgovarajućim UPS-om ili makar Surge protektorom. 
 
 
 
____________________________________________
 
 
Prednosti:

- NAS RAID optimizacija i kompatibilnost
- Pouzdanost na mehnički i temperaturni stres
- Performanse
- NASware 3.0 upravljački softver
 
Nedostaci:

- Veća cena po jedinici kapaciteta

Test: ADATA SC685 & SE760

Test: FURY Beast 3600 CL18 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209