Greška

Došlo je do greške.

Test: WD My Cloud Home (video)

16.05.2018 10:35 | 0 Hardver
Test: WD My Cloud Home (video)

Sećate li se oblaka u crtanim filmovima koji prate lika u stopu, gde god da krene? WD ima nešto poput toga...

Ivan Mančić

 

Kada se Cloud pojavio kao pojam, verovatno mnogima nije bilo jasno šta to ustvari znači i kako radi. Pomisao da naši podaci nisu na lokalnom hard disku, već “tamo negde” je delovala neobično za većinu korisnika računara, kako neiskusnih, tako i onih koji tehnologiju poznaju jako dobro. U međuvremenu, Cloud je od apstraktnog pojma prešao u praksu i sada ga koristimo svakodnevno, čak i ako toga nismo svesni. Od očitijih primera kao što su Dropbox, Google Drive i OneDrive, do manje očekivanih, poput game servera hostovanih na Amazonovim web servisima, cloud je sveprisutan. Praktično svi podaci koji se ne nalaze fizički na vašem računaru, već im pristupate putem Interneta, borave u Cloud-u. Samim tim, ideja Cloud-a je postala jasna, a to je da skladišti vama bitne fajlove, omogućujući vam pristup bilo kada i sa bilo kog mesta ili uređaja koji ima konekciju sa internetom. Pored lakoće pristupa, Cloud može pružiti i dodatnu sigurnost, izmeštajući kopiju podataka na drugu fizičku lokaciju, zaštitu pristupa šifrom, kao i brojne druge prednosti.

No, pored velikih servisa, Cloud može biti i mnogo personalniji, te umesto velikih sistema i biznisa i ogromnog broja korisnika, opsluživati samo vas, odabrane prijatelje ili članove vaše porodice.  Upravo jedno od takvih rešenja je i WD My Cloud Home. Na test nam je stigla verzija sa 3TB prostora, dok su u ponudi i varijante od 2 do 20TB, kao i Duo verzija koje poseduje i dva hard diska u RAID 1 Mirror modu za dodatnu sigurnost podataka.

wdmycloud04_resize.jpg

Pakovanje, dizajn, povezivanje

WD je protekle godine izvršio veliki redizajn svojih rešenja za eksterno skladištenje podataka. Iako ne možemo reći da su raniji WD uređaji izgledali dosadno ili neprimamljivo, novi vizuelni identitet je definitivno veliki i pravi korak napred. Praktično sva rešenja, od 2.5” USB 3.0 hard diskova, do 3.5” USB 3.0 i Cloud rešenja poseduju dvodelni dizajn, sa polovinama različite teksture ili boje.

wdmycloud09_resize.jpg

WD My Cloud Home izgleda vrlo elegantno, sa srebrno-sivom donjom polovinom interesantnog paterna i glatko belim gornjim delom. Na sredini gornjeg dela, sa prednje strane se nalazi i diskretno utisnuti WD logotip, dok su gornja i donja površina rezervisane za ventilacione otvore radi boljeg hlađenja hard diska i kontrolne elektronike.

wdmycloud08_resize.jpg

Sa donje strane se nalaze i male gumene stopice u vidu dve trake, koje sprečavaju klizanje i grebanje uređaja. Sredinu između dve površine sa prednje strane preseca traka sa LED osvetljenjem koja služi za signalizaciju rada uređaja ili indikaciju prilikom povezivanja, resetovanja i slično. Ceo uređaj deluje vrlo čisto i jednostavno, pa se sa zadnje strane nalaze samo jedan gigabitni LAN port, USB 3.0 port i konektor za napajanje. Iako na prvi pogled deluje kao najobičniji eksterni hard disk sa podrškom za LAN povezivanje, ovaj uređaj je ustvari mnogo više od toga, zahvaljujući izuzetno kvalitetnoj softverskoj implementaciji koja nudi mnogo više od pukog kopiranja podataka.

wdmycloud02_resize.jpg

U paketu, uz uređaj dolaze i naponski adapter razumnih dimenzija, mrežni kabl dužine oko 1.8m i papiri koji se odnose na garanciju, koja u ovom slučaju iznosi 3 godine. Takođe, tu je i kartica sa slikovitim uputstvom za povezivanje u četiri koraka. Nedostatak klasičnog uputstva možda i najbolje govori o tome koliko je WD ovako potencijalno kompleksan uređaj uspeo da načini jednostavnim za korišćenje.  

wdmycloud10_resize.jpg

Zaista ceo sistem je sjajno osmišljen i vrlo prijemčiv običnim korisnicima, pa je i inicijalno povezivanje izuzetno jednostavno. Dovoljno je povezati My Cloud sa napajanjem i ruterom putem LAN kabla, registrovati se na mycloud.com/hello sajtu i na nalog dodati svoj uređaj upisivanjem priloženog koda, koji pored kartice možete pronaći i na nalepnici pored serijskog broja: Nakon toga, uređaj će biti vezan za vaš nalog i odmah spreman za rad. Vredi napomenuti da ukoliko vaš My Cloud želite da prodate ili poklonite, jednostavan reset držanjem odgovarajućeg tastera duže od 60 sekundi uređaj vraća u fabričko stanje, pa novi vlasnik može jednostavno proći kroz istu proceduru, kao da je u pitanju nov uređaj. 

U oblaku

Nakon vezivanja na My Cloud nalog, vašem novom skladišnom prostoru možete pristupati iz bilo kog web browsera, kao i iz neke od aplikacija za Windows, Mac OS, iOS ili Android. Podržani su Windows 7, OS X Mavericks 10.9, iOS9 i Android Marshmallow 6.0 i naravno sve novije verzije, putem posebnih aplikacija pravljenih za te platforme, kao i Google Chrome od verzije 50, Internet Explorer 11, Microsoft® Edge, Safari 9.0, Firefox 45 i Samsung Default Browser 1.5 i noviji. Praktično, skoro svaki uređaj kog se dohvatite, a koji poseduje vezu sa internetom, omogućiće vam pristup fajlovima koji se nalaze na vašem Cloud-u.  

wdmycloud13_resize.jpg

Pored skladištenja i pristupanja fajlovima sa bilo koje lokacije, WD My Cloud Home nudi i opciju periodičnog  backup-a fajlova sa vašeg računara. Uređaj poseduje podršku za Windows Backup i Apple Time Machine, a možete izabrati da li želite da bekapujete sve, ili samo određene fajlove ili foldere. Takođe. moguća je i sinhronizacija foldera, koja će se brinuti da isti folder na svim lokacijama poseduje isti sadržaj, kako biste izmene mogli vršiti bilo gde da se nalazite, a one se reflektovale na sve sinhronizovane kopije.

wdmycloud16_resize.jpg

Naravno, u doba mobilnih uređaja, neizbežna jer i opcija čuvanja podataka sa vašeg mobilnog telefona ili tableta, pa će se WD putem My Cloud aplikacije za Android ili iOS brinuti da sve vaše slike budu redovno bekapovane. Pored čuvanja podataka sa uređaja, moguće je i automatsko preuzimanje vaših fajlova sa drugih cloud servisa. Podržani su Dropbox, Google Drive, OneDrive i Amazon Drive, kao i bekapovanje vaših podataka, slika i videa sa društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama. Dovoljno je dodati svoj nalog u aplikaciju i upisati podatke za logovanje.

wdmycloud14_resize.jpg

Ukoliko na My Cloud povežete i neki USB disk putem USB 3.0 porta, aplikacija će vam ponuditi i mogućnost bekapa celog diska ili određenih foldera i fajlova. Na testu kopiranja velikih fajlova sa USB 3.0 diska na My Cloud postignut je protok od nešto preko 100 MB/s sa jednim od redakcijskih diskova, što je u skladu sa brzinom kopiranja koju on i dozvoljava. Zanimljivo je da je i eksterni SSD koji bi teoretski trebao postići i znatno veće brzine, prebacivao podatke sličnom brzinom, pa pretpostavljamo da je to i neki limit ovog uređaja kada je USB 3.0 veza sa drugim diskovima u pitanju. Ovo svakako nije sporo i u većini slučajeva neće usporavati diskove ili SD kartice koje povežete putem USB 3.0 čitača, iako će ograničavati protok ukoliko posedujete neki od superbrzih flash ili SSD USB diskova.

wdmycloud11_resize.jpg

Što se tiče mrežnih performansi, kako My Cloud Home poseduje gigabitni LAN, povezali smo ga na odgovarajući ruter u našoj mreži i testirali protok sa računara koji takođe poseduje GB Lan. Prilikom instalacije WD Discovery aplikacije, uređaj je automatski bio mapiran u Windowsu kao mrežni disk. Dok god ga u lokalnoj mreži koristite na taj način, ograničavajući faktor po pitanju protoka bi trebala biti sama mreža, mada je u našem slučaju postizao protok od oko 60MB/s pri kopiranju velikih fajlova direktno sa hard diska na mrežni disk. Ukoliko ipak za kopiranje koristite Web interfejs, My Cloud će u tom slučaju raditi putem Cloud servisa, pa protok ka disku postaje ograničen vašom internet konekcijom, što je u našem slučaju, sa uploadom od 30Mbps značilo kopiranje na My Cloud od 5MB/s. Dodatno ograničenje u ovom slučaju je i maksimalna veličina pojedinačnog fajla od 5GB.

wdmycloud14_resize.jpg

Sjajna stvar u slučaju My Cloud Home su i aplikacije koje možete instalirati na uređaj, odnosno u Cloud servis, a koje će vam pružiti i mnoštvo dodatnih mogućnosti i opcija. U ponudi su kako WD-ove aplikacije poput WD Drive Utilities, WD Security i WD Backup, koje će vam omogućiti održavanje, backup, enkripciju i brisanje podataka, tako i slična rešenja drugih proizvođača, poput Acronis True Image. Tu su i aplikacije za organizaciju podataka, kao i Plex za streaming video i audio fajlova koji će vam omogućiti da skladištenjem svoje kolekcije muzike i filmova na WD My Cloud, istu sebi učinite dostupnim bilo gde i na bilo kom uređaju i te fajlove gledate ili slušate u optimizovanom kvalitetu za taj uređaj i brzinu internet konekcije. Pored toga, WD nudi i posebne ponude sa popustima na Norton, Adobe Creative Cloud i druge proizvode.

Utisci

WD je napravio izuzetno praktičnu kombinaciju eksternog diska i Cloud servisa koji ima neverovatno široke mogućnosti, kako za kućne korisnike, tako i za potencijalnu primenu u malim preduzećima, uz pristup skladišnom prostoru i vašim fajlovima sa bilo kog uređaja, kod kuće ili u pokretu, podršku za više korisnika i mnoštvo aplikacija koje dodatno proširuju upotrebljivost uređaja.

wdmycloud03_resize.jpg

Čak i kratko druženje sa WD My Cloud Home nam je dalo uvid koliko on može biti koristan i navelo na ozbiljno razmišljanje o nabavci jednog ovakvog rešenja. Svakako je u pitanju uređaj koji može od koristi biti svima i znatno olakšati svakodnevne aktivnosti u eri okruženosti informacionim tehnologijama. Iako prenosni diskovi i dalje imaju svoje mesto, Cloud je definitivno budućnost koja je vrlo upotrebljiva i sada.

Cene WD My Cloud Home uređaja se na našem tržištu kreću od oko 19.000rsd za verziju od 2TB do preko 80.000rsd za Duo verziju sa 16TB prostora. Model od 3TB koji se našao na našem testu je verovatno i optimalan, obzirom da je minimalno skuplji od najjeftinije verzije, a nudi 50% više skladišnog prostora, dok za one sa malo većim potrebama, model od 6TB ima verovatno najbolji odnos cene i kapaciteta.

Prednosti:

- Jednostavno podešavanje i korišćenje
- Dostupnost sa praktično svih uređaja i browsera

Mane:

- Ništa značajno

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston A1000 240GB NVMe PCIe SSD

Predstavljamo: Kingston Canvas memorijske kartice

10203
10205
10206
10207
10208
10209