Greška

Došlo je do greške.

Test: VOX 55SWB472 (Video)

27.12.2017 17:31 | 5 Multimedija
Test:  VOX 55SWB472 (Video)

Nakon odličnog Android TV modela, i ne tako sjajnog 4K UHD modela na red je došao i test pomalo standardnog FullHD modela iz VOX-ove ponude koji pripada sličnoj SmartTV klasi kao i već pomenuti 4K UHD model. Međutim, ovde je reč o nešto višoj klasi FullHD modela koji dolazi u masivnoj 55" dijagonali.

 
Vladimir Pejić
 
 vox55swb472b1mala.jpg
 
Vox-ova SWB472 serija predstavlja zanimljivu kombinaciju kvalitetnijeg hardvera i basic Smart TV platforme što se u konačnici odrazilo i na cenu, pa ovaj masivni 140cm model krasi cena koja se kreće oko 8€ po inču.
 
 
Ono što je u startu bilo očigledno kod ovog modela je velika sličnost sa 4K UHD 55DSW400U modelom, bar kada su dizajn, kućište i daljinski upravljač u pitanju. U isto vreme postoje i neke velike razlike koje se ovde odnose na samo postolje, kao i prateći paket u kojem ćete pronaći nastavke i dodatke za zidnu montažu. 
 
vox55swb472b2mala.jpg 
vox55swb472b3mala.jpg
 
Standardno kod VOX modela televizora bilo kakve značajnije tehničke informacije su šture, pa smo jednostavnom metodom posmatranja iz svih uglova i nekog opšteg utiska po pitanju prikaza boja došli do zaključka da je ovde korišćen prilično kvalitetan IPS panel. Panel poseduje već pomenutu FullHD 1920x1080 rezoluciju, a pozadi ćete pronaći dva HDMI konektora, jedan USB, SCART i Composite. Tu je i mogućnost prijema DVB-T2/C/S2 signala pomoću ugrađenih tjunera, kao i opcija za instalaciju CI+ pretplatničkih kartica. 
 vox55swb472b4mala.jpg
 
vox55swb472b5mala.jpg

VOX 55SWB472 - dizajn

 
Iako dosta sličan DSW400U modelu sa ranijeg testa, SWB472 ima blago izmenjen dizajn na donjoj ivici samog TV-a kao i potpuno drugačiju bazu. Sama baza sastoji se iz dva dela od kojih donji/vidljivi deo poseduje vrlo lep klavirski finiš, a VOX u pratećem paketu isporučuje čak i gumene dodatke koje montirate na samo dno kako bi se sprečila oštećenja površine na kojoj se TV nalazi. 
 vox55swb472b51mala.jpg
 
vox55swb472b6mala.jpg 
Iako sam TV na ovakvoj vrsti nosača izgleda vrlo lepo kada ga u potpunosti sastavite, primetili smo da je i vrlo nestabilan u ovom položaju. Još jedna stvar koju smo primetili je da polu glossy finiš samog panela stvara dosta refleksija, što čak ni osvetljenje postavljeno na maksimalnu vrednost nije u potpunosti uspelo da eliminiše. Sa zadnje strane srećemo identičan panel sa konekcijama kao i kod DSW400U modela, koji nam se ni ovde nije preterano dopao vizuelno jer je pretrpan konekcijama na jako maloj površini iako sam TV ima ogromnu dijagonalu. Međutim, ovde i na boku možete pronaći sve što vam je potrebno. Jedina stvar koju bi ovde još dodali je neki 3.5mm audio ulaz za VGA konekciju budući da sam televizor ima vrlo dobre zvučnike. Pozadinska info nalepnica nam je takođe otkrila da VOX plaća licencu za DTS i DTS TruSurround podršku, što je sjajno za sve filmofile budući da TV poseduje optički audio izlaz i samim tim ima i uslove za kvalitetnu audio podršku.
 
vox55swb472b7mala.jpg
 
vox55swb472b8mala.jpg
 
vox55swb472b9mala.jpg

VOX 55SWB472 - u praksi

Prilikom uključivanja TV će vas "pitati" o regionalnim podešavanjima, ponuditi opciju povezivanja sa internetom preko Ethernet ili bežične konekcije, ali i dati opciju da odmah birate koji TV tuner želite da koristite. Naravno ako TV kanale pratite preko kablovskih i satelitskih set top box uređaja, odmah nakon inicijalnog podešavanja dobijate prikaz svih inputa na TV-u. Među njima izdvojio se Wireless Display koji smo odmah isprobali i koji funkcioniše na principu Google CAST tehnologije što je za svaku pohvalu i u praksi radi sjajno.

vox55swb472b10mala.jpg

vox55swb472b10a1mala.jpg

vox55swb472b11mala.jpg

Još jedna stvar koja je prilično značajna je poruka koju dobijate pri prvom "ulasku" u SmartTV sekciju, a koja vam govori kako je SmartTV interfejs u stvari interaktivni web portal, potpuno prilagođen daljinskom upravljaču. Ono što je kod ovog FullHD modela pozitivno je da niža rezolucija u kojoj se interfejs prikazuje ne izgleda toliko mutno kao na 4K UHD modelu TV-a, ali ovde ipak i dalje nije reč o 1:1 pixel mapping-u. Takođe, još zanimljivije je da na ovom SWB472 modelu nismo naišli na pravopisne greške u OSD interfejsu kao kod DSW400U modela.
 
vox55swb472b12mala.jpg
 
vox55swb472b13mala.jpg
 
Kada je kvalitet prikaza u pitanju ovde primećujemo značajan pomak na bolje. Interna processing jedinica ugrađena u ovaj model kao da se mnogo bolje snalazi sa upscale algoritmima i eliminacijom 24p judder efekata, jer tokom testiranja SWB472 modela nismo primetili nijedan od "problema" sa 4K UHD DSW400U modela. Video materijali sa visokim bitrate-om izgledaju besprekorno, ali čak ni materijal niže rezolucije ili bitrate-a ne pati od pikselizacije ili zamućenja. Kada je ovaj deo testa u pitanju mišljenja smo da ovaj FullHD model nudi kvalitetniji prikaz od 4K UHD modela i ako spadate u grupu filmofila pre bi vam preporučili ovaj model. Jednostavno, nije sve u rezoluciji.
 
vox55swb472b14mala.jpg
 
vox55swb472b15mala.jpg
 
vox55swb472b16mala.jpg

VOX 55SWB472 - zaključak

 

VOX 55SWB472 je ispao vrlo zanimljiv na kraju. Bilo je stvari koje nam se nisu preterano svidele, poput visoke refleksije panela, nestabilnog postolja i eventualno SmartTV platforme koja na ovom modelu ipak ne radi tako brzo i odzivno kao na 4K modelu. Međutim, ako planirate koristiti samo YouTube i Netflix aplikacije tada SmartTV sekciju ne morate ni posećivati budući da prečicu za navedene aplikacije imate već u osnovnom OSD interfejsu, a Netflix npr. ima i specijalan fizički taster na daljincu.

vox55swb472b17mala.jpg

S druge strane daleko je veći spisak pozitivnih stvari kod ovog modela. Pre svega ugrađeni IPS panel donosi vrlo prirodan prikaz boja, bez preterivanja sa nijansama, uglovi su odlični, kao  i sam odziv panela. I/O sekcija možda vizuelno ne oduševljava ali nudi mnogo i ovde bi još jednom izdvojili podršku za DTS surround preko Optical izlaza, kao i ARC funkciju na HDMI 1 konekciji. Sami zvučnici su prilično kvalitetni i nude lepo balansiran kvalitet zvuka, što je priznajemo bilo pravo iznenađenje.

vox55swb472b18mala.jpg

Multimedija mu je takođe jača strana jer pored integracije HEVC H.265 kodeka i odlične podrške za A/V fajlove, ovaj TV poseduje i nešto napredniju processing jedinicu od druga dva modela koje smo imali na testu pa je npr. playback filmova, dakle 24p formata moguć bez ikakvih artefekata i sličnih nuspojava. Zanimljivo je da 55SWB472 dolazi sa nekoliko desetina evra nižom cenom od 4K UHD 55DSW400U modela, što i nije neka drastična razlika, međutim ako bi morali da biramo između ova dva naš izbor bi pao na FullHD model koji jednostavno nudi kvalitetniji prikaz slike u svim namenama.

 

Prednosti:
- Kvalitet slike
- Izrada
- Ugrađeni zvučnici
- Multimedijalna podrška
- Dizajn
 
Nedostaci:
- Nestabilno postolje
- Usporen SmartTV interfejs
- Refleksije panela
 
CENA: 55.000,00 RSD

Pancevac Neregistrovan korisnik
I ja se tazmisljam o jos jednom tv da kupim taj uhd samo u verziji od 49 incha.vaske2000@yahoo.com
Cosmosis Novi član postova: 16
Toplo bih zamolio da mi neko odgovori da li mogu da se odlucim za kupovinu VOX televizora 43inch?
Uzeo bih slicnu verziju ovog tv samo 43' i 4k rezolucije(manje bitno, ali kad vec nude u rangu do 45000 din, sto da ne). Konkretno ovu verziju TV 43" Smart LED VOX 43DSW400U, pa ako ikako mozete da mi pomognete u odlucivanju bio bih vam duboko zahvalan.
vladimirdowla Član postova: 3352
Zavisi to i gde ga staviš, kod nas su svi prozori ispred TV-a tj. tih pozicija gde je snimano i to je verovatno najgori mogući scenario za postavljanje. Meni je ovaj FHD daleko bolji nego njihov UHD, problem je što je kompletan interfejs na UHD modelu upscale-ovan a sam upscale mu je najslabija strana. Ovaj kao da dolazi sa sposobnijim hardverom unutra.
Pancevac Neregistrovan korisnik
Kupio sam ovaj tv samo u verziji od 43 incha.Sve je isto kao u tekstu sto je napisano samo u ovom manjem modelu postolje nije nestabilno kao na vecem modelu i ja ne vidim nikakve refleksije na ekranu sto se ovde zamera televizoru.Netflix i youtube rade savrseno posebno youtube sa wi fi mrezom.Displej je odlican satelitski kanali u full hd rezoluciji kao rosia todsy i ostali besprekorni.Moja preporuka za kupovinu ovog televizora

Test: VOX 43ADS660B (Video)

Test: Panasonic TX-55EX610E 4K HDR TV (video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309