Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax Point X502 (Video)

20.09.2018 15:08 | 4 Mobile
Test: Vivax Point X502 (Video)

Nije dobro uvek skupo, niti je skupo nešto čemu svako teži. Ukoliko zaista nema potrebe da se “pružate” kada su mobilni telefoni u pitanju, već su vam sasvim dovoljni i bazični modeli, Vivax ima veoma zanimljiv izbor za vas. Testiramo telefon na onoj strani skale na kojoj ne boravimo često – nakon najskupljih, na red neminovno dolaze i najpristupačniji telefoni. Upoznajte Vivax Point X502.

Zašto okolišati? Vivax je kreirao smartfon koji košta svega 9,999 dinara! Naš cilj jeste da ispitamo šta sve može i koliko dobro može da posluži ovaj interesantan telefon. Ne sumnjamo da je četvorocifrena cena izazvala puno pažnje u samom startu, a možda i podozrenje. Zaista, koliko može telefon kao što je Point X502.
Interesantno je da sa ovom cenom praktično i ne možemo da posmatramo uređaj samo kao smartfon. On nije cenovni konkurent samo telefonima, već i specijalizovanim napravama, naspram kojih je – može se reći – daleko svestraniji i upotrebljiviji. Potrebna vam je navigacija za auto? Point X502 će to sa lakoćom odraditi. Želite kvalitetan muzički plejer? Zašto da ne. Potreban vam je saputnik za trčanje ili GPS lokator za avanture u prirodi? Sasvim sigurno nećete žaliti ako ga malo “čuknete”, za razliku od skupih i velikih smartfona. Sve u svemu, jasno vam je šta želimo da kažemo – u odnosu na razne specijalizovane uređaje koji su sa cenom “tu negde”, Vivax nudi programabilan telefon sa mnoštvom aplikacija i mogućnosti primene. Stoga, pogledajmo šta sve donosi.


 vivax_6_s.jpg


Uređaj na testu

Po tradiciji, krećemo od samog pakovanja. U ovom cenovnom rangu se ne može očekivati neka naročito bogata oprema, ali je Vivax uspeo da u pakovanje, osim punjača i odgovarajućeg kabla, uvrsti i in-ear slušalice. U ovom segmentu i za te pare – stvar koju valja pohvaliti. Samo pakovanje je ilustrativno, mada ne previše – nema puno informacija o samom uređaju, to jeste navikli smo da proizvođači isporučuju telefone u pakovanjima koja su po tom pitanju dosta eksplicitnija.Blast from the past
– upravo bismo tako okarakterisali susret sa ovim telefonom. Neodoljivo nas podseća na naprave koje su dominirale tržištem pre nekoliko generacija, a da taj osećaj bude potpun postarala se činjenica da se kompletna plastična leđa mogu skinuti. Zapravo, moraju se skinuti, kako bi se ubacila baterija i telefon mogao da funkcioniše!Obavljajući tu operaciju, postajemo svesni nekoliko stvari. Pre svega, ovo je Dual SIM telefon, sa odvojenim slotovima. Imajte u vidu da je reč o micro SIM slotovima. Takođe, tu je i slot za microSD memorijske kartice. Tradicionalisti će zapravo ceniti mogućnost da se baterija izvadi jer u slučaju potrebe za zamenom stvari nisu tako komplikovane kao kod telefona čijim se baterijama ne može pristupiti.Sam dizajn je – klasičan. Jedna novotarija nije mogla biti izbegnuta – ekran odnosa stranica 18:9, koji je apsolutni hit u svakom pogledu, pa tako sada stiže i u najpristupačniju cenovnu kategoriju. Ne zatičemo nikakav zaštitni mehanizam na ekranu, premda je objektivno teško nešto tako očekivati u ovoj kategoriji. Svi spojevi su korektno odrađeni, nema nekog krckanja niti škripanja, ali sama plastika, kao što se i može očekivati, nije naročitog kvaliteta. Opet, sasvim razumljivo za cenovni rang.Telefon je prilično jednostavan i priložene slike ga odlično ilustruju. Nema skenera otiska prstiju, niti bilo kakvog naprednog bezbednosnog rešenja. Na bokovima su tasteri za paljenje i zvuk, na gornjoj strani micro-USB i 3,5-mm konektor za slušalice, na donjem zarez koji omogućava odvajanje poleđine telefona. Na našem telefonu je poleđina bila zlatne boje, a dostupna je i sivkasta varijanta. Okviri oko ekrana sa prednje strane su crni, a tu se našlo mesta i za prednju kameru i notifikacionu lampicu, što nije uvek slučaj kod ovakvih telefona.

Hardver

Kao što pretpostavljate, Vivax je svoj telefon opremio relativno skromnim hardverom. Objektivno posmatrano, nešto drugo se i nije moglo očekivati, ipak bi bilo preveliko iznenađenje. Iako se ne radi o poslednjoj reči tehnike u svetu, moramo reći da je hardverski koncept Vivax telefona sasvim korektan. Evo i zbog čega.


Specifikacije
 • Model Vivax Point X502
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 8.1 Oreo
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 960 x 480
 • Gustina ekrana 201 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video 1080p
 • Prednja kamera 2 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.3 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB
 • 3.5 mm konektor Da
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad Core 4 x Cortex-A7 1.3 GHz
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali-400 MP2
 • Chipset Mediatek MT6580M
 • Dimenzije 147.5 x 69.6 x 9.7 mm
 • Masa 158 g
 • Baterija 2700 mAh
 • Prenos podataka 3G


Point X502 je opremljen MediaTek MT6580M čipsetom. Raspolaže, stoga, četvorojezgarnim procesorom, koji radi na 1,3 GHz. Ovo je 28-nanometarski čipset i baziran je na Cortex-A7 jezgrima. Stiže sa Mali-400 MP2 GPU-om. Da li je ovo sasvim dovoljno? Rekli bismo da jeste, posebno kada je reč o nezahtevnim korisnicima, kakvima je ovaj telefon i namenjen.


vivax502_cpuz_s.jpg


Jedina stvar koja nam bode oči kada je ovaj telefon u pitanju je nedostatak 4G podrške. 3G je tu, ali ipak bi sve bilo dosta bolje i lepše da je Vivax odlučio da podrži 4G. No, dobro, šta je tu je. Pitanje je koliko će potencijalnim korisnicima to nedostajati budući da je, ponavljamo, telefon usmeren prema prilično nezahtevnim korisnicima koji će verovatno biti sasvim zadovoljni mogućnostima 3G mreža.


vivax502_antutu_s.jpg


Sistemske memorije na raspolaganju ima 2 GB, a skladišnog prostora 16 GB. Naravno, potonji možete proširiti putem spominjanog microSD slota za do 64 GB. Naravno, sa 3 GB bi sistem verovatno radio znatno bolje, ali prosto je situacija takva kakva je.


vivax502_geekbench_s.jpg


Kompletne rezultate koje telefon postiže možete videti na priloženim skrinšotovima. Performanse nisu naročito impresivne, ali i ne trebaju da budu – dovoljno je da budu takve da su prihvatljive nezahtevnim korisnicima koji žele osnovne mogućnosti. Da li su takve? Rekli bismo da jesu.

Softver

Vivax svoj telefon isporučuje sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom, što je za svaku pohvalu. Ne viđa se uvek najsvežija verzija OS-a na telefonima nižih kategorija. Tim smo impresioniraniji onim što je Vivax postigao sa Point X502 modelom.


vivax502_softver1_s.jpg


Sam telefon je dosta rasterećen, praktično stok verzija. Jedina stavka koju ćete na njemu zateći jeste prečica ka sajtu Vivaxa, koja je smeštena na Home ekran. Tu je i fajl menadžer, koji otprilike zaključuje listu onoga što je ugrađeno. U glavnom meniju ćete još naći fajl koji omogućava brz pristup podršci i digitalnoj verziji uputstva za korišćenje. Tu je i ikonica FM radija, budući da ga telefon podržava.No, kako je jasno da se “hvatamo za slamke”, verovatno zaključujete da se o svemu ostalom nema mnogo toga reći. U konkretnom slučaju, to je zapravo dobra stvar. Ukoliko možemo da kažemo da je iskustvo sasvim korektno, dokle god imate razumna očekivanja i ne opterećujete telefon hardverski zahtevnim aplikacijama, Vivax Point X502 će sasvim korektno odgovoriti na izazove.U suštini, telefon se ponaša sasvim korektno, u granicama onoga što očekujemo od telefona sa 2 GB sistemske memorije i Oreo interfejsom. Nedavno smo definitivno zaključili da svim telefonima koji imaju Oreo definitivno treba 3 GB RAM-a da bi radili besprekorno glatko u gotovo svim situacijama, a Vivax nas nije naterao bilo čime da menjamo to mišljenje. Opet, sasvim će lepo poslužiti u mnogim situacijama.Ukoliko zatreba, iz glavnog Settings menija je direktno dostupna DuraSpeed opcija. Jednim klikom, na ovaj način ćete osloboditi memoriju i pogasiti nepotrebne i neaktivne aplikacije, uzbravši na taj način rad telefona u slučaju da ste ga tokom dužeg korišćenja upotrebljavali za razne stvari, ostavivši mnoštvo “repova” po sistemu. Sve u svemu, X502 je zaista fer i korektan telefon u tom smislu.


 

Utisci

 

Ekran

Svakako ste svesni da ne treba očekivati previše od ovakvog telefona. No, Vivax ume da iznenadi tu i tamo. Kao što smo rekli u uvodu, dolazi sa 18:9 ekranom, i u kombinaciji sa dijagonalom od svega 5,34 inča, izuzetno je pogodan za držanje u jednoj ruci. Taj utisak pojačavaju plastična leđa koja dobro leže u šaci. Nažalost, ekran nema nikakvu zaštitu, ali šta očekivati od telefona čija cena u dinarima biva izražena sa svega četiri cifre?

vivax_1_s.jpg


Vivax je iskoristio IPS ekran – naravno, nešto niže kategorije, sa određenom dozom refleksije. Rezolucija ekrana iznosi 960 x 480 piksela, što svakako nije ništa posebno, i prikaz je zrnast, ali kao što rekosmo – cena, ušteda, razložnost. Gustina prikaza iznosi 201 piksel po inču.


vivax502_ekran_s.jpg


U softverskom smislu, nema nikakvih naročitih modifikacija koje bismo isticali. Manje-više, sve se svodi na standardne Android opcije iz izvornog sistema. Takođe, prisutan je senzor automatskog osvetljenja, za koji bismo – pomalo paradoksalno – voleli da je nešto agresivniji. Obično naša primedba ide u obrnutom smeru, a ovaj put bismo zaista hteli da Vivax dodatno prištedi relativno neveliku bateriju agresivnijim spuštanjem osvetljenja. No, dobro...


Zvuk

Ne bismo istakli zvuk ni po kakvom osnovu. Telefon koristi jedan zvučnik, koji je relativno glasan, ali se ne odlikuje nikakvim posebnim kvalitetom zvuka. Tu je 3,5-mm konektor za slušalice, koji preporučujemo da bi se uživalo u muzici. Takođe, podržan je FM radio. Da biste ga koristili, morate imati ubačene slušalice u 3,5-mm slot, pošto se njihov konektor koristi kao antena.


vivax502_audio_s.jpg

 

Baterija

Kao što rekosmo, baterija se može promeniti i njoj se može u bilo kom trenutku pristupiti skidanjem plastičnih leđa, što nas pomalo vraća u prošlost. Mnogi će ovu opciju pozdraviti. Nažalost, ugrađena baterija ima kapacitet od samo 2700 mAh. Kada to ukombinujemo sa ne naročito štedljivim MTK čipsetom izrađenim u 28-nm, ne očekujemo sjajnu autonomiju.


vivax502_baterija_s.jpg


Naša očekivanja su se, može se reći, ispunila. Telefon smo testirali puštanjem desetočasovnog YouTube klipa i rezultat možete videti na priloženom skrinšotu. Izdržao je skoro osam i po sati, što možda jeste očekivano imajući u vidu kapacitet baterije – dakle, ne podabacuje – ali svakako nije impresivan podatak. U principu, ovo je telefon koji će ne naročito zahtevnim korisnicima potrajati jedan dan, zahtevnijima i kraće od toga. Više od toga nije realno očekivati.

Kamera

Za razliku od drugih testova, ovde nećemo toliko detaljno razmatrati pitanje kamere. Sasvim je jasno da je reč o nešto starijoj kameri, koja nije baš u stanju da se pokaže u sjajnom svetlu. Ona je tu da obavi neka rudimentarna snimanja koja bi mogla zatrebati korisnicima sa osnovnim potrebama u tom domenu i to je to.


vivax502_kamera_s.jpg


Aplikacija je pomalo čudnovata i ima određene detalje koje, iskreno, nismo očekivali. Vivax se potrudio da izmeni aplikaciju za snimanje, a to nismo očekivali. Prevlačenjem u stranu se menja između foto, video, beauty i night režima snimanja. Blic možete kontrolisati iz gornjeg levog ugla aplikacije, a tu je i HDR, koji je međutim postavljen kao jedan od režima snimanja. Njima možete pristupiti klikom na tri tačkice u gornjem desnom ćošku. Tu su još Panorama, Pro i (ponovo) Night režimi. U Pro režimu možete detaljnije podešavati individualne parametre, ali nismo sigurni da će to rezultovati naročito boljom slikom. Na dnu ovog ekrana se nalaze i opcije za kameru.


foto_vivax502_4_s.jpg


Sve u svemu, telefon će napraviti poneku pristojnu fotografiju koja će poslužiti svrsi. Definitivno se ne radi o uređaju namenjenom osobama koje su posvećene fotografisanju. Prisutan je LED blic, što je za pohvalu jer u ovoj klasi ni njegov nedostatak nas ne bi čudio. Naravno, pošto se radi o starom sistemu sa manuelnim fokusom, ne treba očekivati munjevit rad i brz odziv kamere. Takođe, tu i tamo će se desiti neka neočekivana stvar, poput čudnovate situacije da nam se u Night režimu blic nijednom nije upalio, niti smo imali kontrolu nad njim, pa ispada da je bolje snimati u običnom režimu kada možete upaliti blic manuelno.Ukupan rezultat je...da kažemo, očekivan. Slike nisu naročito detaljne, šum je prisutan, ali – poslužiće svrsi. Zapravo, uz dobro osvetljenje, kamera će katkad napraviti sasvim, sasvim pristojnu fotografiju. Za telefon od 9,990 dinara, možemo rećio da je rezultat prihvatljiv. Noćno snimanje je dosta slabije, ali to je takođe u rangu očekivanja. Prednja kamera sa svega 2 megapiksela nije neki poseban adut, ali ponovo, poslužiće u određenim situacijama za osnovne stvari. Možete i sami videti primere fotografija.


 

Zaključak

Verovatno biste očekivali da budemo dosta strogi prema Vivax telefonu. Da li bi vas iznenadilo kada bismo rekli da nam se zapravo...dopao? Naravno, on ima mnoštvo slabih strana, ali nemaju li ih i višestruko skuplji telefoni? Najvažniji utisak koji je Vivax Point X502 na nas ostavio jeste da je reč o veoma, veoma fer uređaju. Njegova cena je prilagodljiva svakom džepu, i dovoljno niska da vam ne bude žao ako se uređaju nešto desi. Istovremeno, dovoljno je niska da je telefon jeftiniji od mnogih specijalizovanih uređaja, pa ga možete kupiti i upotrebiti za neku određenu svrhu za koju ne biste upotrebljavali višestruko skuplji uređaj.
Naravno, Vivax je mogao telefon napraviti još boljim, ubaciti brži hardver, kvalitetnije kamere i još mnogo toga. Napravio je dobru stvar implementiravši svežu verziju Android operativnog sistema. Ukupno gledano, uređaj je sasvim upotrebljiv. Ono što bismo objektivno želeli da vidimo bi bila bolja, odnosno veća baterija. To bismo naveli kao najveću manu telefona, ali i prostor da se neki eventualni naslednik učini još boljim – praktično, punim pogotkom, samo kada bi baterija bila dovoljna za, recimo, dvodnevni rad.


vivax_3_s.jpg


Ostavljajući to po strani, Vivax Point X502 je, kao što rekosmo, prilično fer telefon. Nije naročito impresivan, ali i ne traži puno. Verujemo da će itekako naći svoj put do velikog broja kupaca. Naše mišljenje jeste da ukoliko se ustežete da kupite ovaj telefon iz eventualnog nepoverenja ili bojazni da ima neku “začkoljicu” – nemate razloga da strahujete. Ne očekujte čuda, i Point X502 će vas sasvim fino služiti. Zapravo, verovatno ćete se samo prijatno iznenaditi, jer ste i sami svesni da ne treba očekivati previše – no, određena doza modernog pristupa je tu i verujemo da će mnoge ovaj telefon dobro služiti.

Prednosti:

- Izuzetno pristupačan telefon
- Android 8.1 Oreo
- Kamera iznad naših očekivanja
- Više RAM-a i skladišta od cenovnih konkurenata

Nedostaci:

- (Uslovno) Voleli bismo da je bolji u mnogim elementima
- Baterija je mogla biti bolja
- Bez 4G podrške – samo 3G!

Cena: 9,999 dinara

sasa022 Član postova: 2707
SRAMOTA za Benchmark !!!
SRAMOTA za Benchmark !!!
SRAMOTA za Benchmark !!!
Miki Neregistrovan korisnik
Bas tako! Preskociti Vivax definitivno. Patim se mesec dana sa Vivax TPC-804 tabletom. Muke zive da ga podesis. Kad ima vibracije nema zvuk, kad ima obavestenja nema ni traga od pristiglih poruka i mejlova. Papiri dobijeni uz njega su sramota ziva, ni servis u Srbiji nisu naveli. Pisao sam i proizvodjacu i nista!?? Valjda dame i gospoda iz Croatie smatraju da mi nismo dostojni njihove paznje!
maxy Neregistrovan korisnik
Telefon nema ovo, telefon nema ono... pa šta ima?
Fali mu mnogo toga. MT procesor i ovako jadna baterija se neće svideti i nezahtevnim korisnicima. Za malo više novca ima i boljih izbora. Telefone ovog i sličnih proizvođača treba u širokom luku zaobići jer realno nude samo patnju i duševni bol pri upotrebi, a kako vreme od kupovine bude prolazilo ta patnja postaje sve dublja i dublja.

Test: Honor Play (Video)

Test: BlackBerry Key2 LE (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109