Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax Point X2 (Video)

07.12.2018 17:59 | 0 Mobile
Test: Vivax Point X2 (Video)

Nedugo nakon modela koji nas je vrlo prijatno iznenadio, do nas stiže i drugi Vivax telefon. Point X502 je, ispostavilo se, bio vrlo interesantan i izuzetno pristupačan telefon koji je zaista nudio dosta za uložen novac. Novajlija stiže sa primetno većom cenom, koja je i dalje u rangu najpristupačnijih. No, vredi li razlike u novcu? Koliko uopšte može? Pogledajmo kako se pokazuje Vivax Point X2.

Nije tajna da Vivax, kao svojevrsni lokalni brend koji je svestan svojih mogućnosti, ne pokušava da cilja visoke kategorije. Nakon modela Point X502, čija se cena u dinarima izražavala sa svega četiri cifre, na red je došao Point X2. Za razliku od prethodnika, koji je koštao svega 9,999 dinara, novajlija je nešto “ambiciozniji”, pa je i cena u skladu sa tim! Ona iznosi 15,999 dinara.

Stoga, naš cilj je da vidimo koliko ovaj telefon može i da li može da se takmiči sa konkurencijom, koja u tom cenovnom rasponu itekako postoji, i to stiže sa svojevrsnim pedigreom, budući da praktično svi veći proizvođači imaju svoje entry-level modele u ovoj cenovnoj klasi. Drugim rečima, više nije dovoljno “da samo radi”. Mora se dobro pokazati u direktnom duelu, ili još bolje, duelima. Do tada, podsetite se prethodnog modela, pa da pređemo na Vivax Point X2.

Test: Vivax Point X502 (Video)


Uređaj na testu

Po tradiciji, krećemo od samog pakovanja. U ovom cenovnom rangu se ne može očekivati neka naročito bogata oprema, ali je Vivax uspeo da u pakovanje, osim punjača i odgovarajućeg kabla, uvrsti i in-ear slušalice. Voleli bismo i da ima neke silikonske futrole koja bi olakšala sve brige oko nošenja i oštećenja, ali dobro, jasno nam je da nema previše mesta za tako nešto u ovom cenovnom rangu.Sam telefon prati sve standarde nove generacije mobilnih uređaja. Stiže sa relativno malim bočnim ivicama i nešto većim gornjim i donjim, sa ekranom koji ima odnos 2:1, odnosno 18:9, što je sasvim u trendu. Istovremeno, dimenzije telefona su takve da je veoma lako obuhvatiti ga šakom i rukovati njime jednom rukom. Sa dijagonalom od 5,47 inča, te pomenutim izduženim odnosom stranica u odnosu na neka ranija vremena (koja su bila aktuelna pre samo godinu dana, o tempora, o mores) zaista će njime lako rukovati i osobe sa manjim šakama.Plastika je element koji dominira u izradi. U ovoj cenovnoj klasi, to je tako. Međutim, moramo reći da Vivax završna obrada ipak deluje slabije od, recimo, Honor 7C i sličnih uređaja koji se takođe mogu naći u ovoj kategoriji. Prosto, imamo utisak da bi se leđa telefona vrlo lako izgrebala prilikom tarenja o bilo kakvu oštriju ili ispupčeniju podlogu. Može biti da nas utisak vara, ali je takav kakav je.Takođe, još jedna stavka koja nas podseća na prohujala vremena, mada nije nužno loša jer znamo da ima dosta korisnika koji će to pozdraviti, jestu leđa koja se mogu skinuti. Ne samo da mogu, već moraju, kako bi se pristupilo unutrašnjosti telefona i postavile dve SIM kartice i microSD kartica za proširenje skladišnog prostora. Istovremeno, to znači i da postoji pristup bateriji, što će neki zdušno pozdraviti. Da li da vam već sada kažemo da baterija ovog telefona ima čak 4000 mAh, što je čini posebnom u ovoj kategoriji? Eto, rekli smo, ali tek ćemo da komentarišemo u odgovarajućoj sekciji.Generalni utisak o kvalitetu je pozitivan. Možda je jedino šteta što ne zatičemo nikakav zaštitni mehanizam na ekranu, premda je objektivno teško nešto tako očekivati u ovoj kategoriji. Korisnici će morati da se zadovolje običnom zaštitnom folijom. Slično kao i kod ranije testiranog telefona, svi spojevi su korektno odrađeni, nema krckanja ili škripanja koji bi indicirali problem u izradi.Telefon karakteriše prisustvo skenera otiska prstiju na zadnjoj strani. On je pozicioniran ispod kamere i blica. Na donjem delu leđa je smešten zvučnik. Bokovi sadrže tastere za paljenje i podešavanje jačine zvuka. Za povezivanje i punjenje baterije se koristi micro-USB port. Najzad, tu je i 3,5-mm konektor za slušalice, čije prisustvo uvek pozdravljamo.

 

Hardver

 

Ne treba očekivati čuda od hardvera u ovoj kategoriji, bilo od ovog proizvođača ili od drugih. Uglavnom se telefoni opremaju nekim low-end čipsetom, uz tek pokoje prijatno iznenađenje. Mišljenja tržišta su podeljena – neki preferiraju isključivo Snapdragon čipsetove, neki smatraju da i ostali imaju određenih prednosti. Vivax se, pak, opredelio za čipset kompanije Mediatek, što ne čudi budući da je reč o telefonu koji iznad svega vodi računa o pristupačnosti.


vivax_x2_cpuz_s.jpg


Specifikacije
 • Model Vivax Point X2
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 8.1 Oreo
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 1440 x 720
 • Gustina ekrana 276 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 720p
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.47 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, Accelerometer, Light, Proximity
 • Memorijski slot microSD
 • CPU 4x ARM Cortex-A53, 1.5GHz
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU PowerVR GE8100
 • Chipset MTK6739WA
 • Dimenzije 148.4 x 70.3 x 9.35mm
 • Masa 170 g
 • Baterija 4000 mAh
 • Prenos podataka 4G LTE, Cat 5


Point X2 je opremljen MediaTek MTK6739WA čipsetom. Iza pomalo kriptične oznake krije se jednostavan četvorojezgarni procesor, baziran na Cortex-A53 jezgrima. Radi na do 1,5 GHz, što je unapređenje u odnosu na prethodnika koji je radio na do 1,3 GHz. Takođe, stiže sa PowerVR GE8100 GPU-om, što u praksi znači da, na primer, treba zaboraviti na punu Vulkan funkcionalnost.


vivax_x2_antutu_s.jpg


Sistemske memorije ovaj put na raspolaganju ima 3 GB, što je uvećanje u odnosu na 2 GB kod prethodno testiranog telefona. Tada smo slutili da je upravo to bitna stavka usled koje bi telefon radio još bolje i funkcionalnije, pa sada imamo priliku da se uverimo u to. Skladišni prostor iznosi nepromenjenih 16 GB, ali je zato uvećan maksimalni kapacitet memorijske kartice, pa slot tako prihvata i kartice kapaciteta 128 GB, umesto samo do 64 GB.


vivax_x2_geekbench_s.jpg


Sve u svemu, karakteristike su sasvim prihvatljive za ovu kategoriju telefona. Dobijene rezultate možete videti na priloženim fotografijama. Pomalo ostaje upitno kako se postaviti prema njima – dok smo za Point X502 i njegovih 9,999 dinara imali dosta razumevanja, za Point X2 i njegovih 15,999 dinara moramo voditi računa da za slične pare ima i Honor, Nokia ili Huawei telefona koji rade više nego pristojno, da ne spominjemo druge proizvođače koji se takmiče u ovom cenovnom rangu.


vivax_x2_3dmark_s.jpg

Softver

Vivax svoj telefon isporučuje sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom, što je za svaku pohvalu. Nakon što smo na Point X502 dobili najsvežiju verziju OS-a, slično se ponovilo i na Point X2 uređaju. U tom smislu, pohvaljujemo proizvođača i nadamo se da neće posustati u tom pogledu, već da će nastaviti u istom smislu i pokazati konzistentnost. Naravno, znamo da Android 9 Pie predstavlja najnoviju iteraciju OS-a u apsolutnom smislu, ali objektivno, ne očekujemo ga još uvek na svim uređajima, pogotovo ne u nižoj kategoriji.


vivax_x2_softver1_s.jpg


Iskustvo je veoma slično stok Androidu, što će reći da se ponavlja – na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo kupaca – prilično dobro iskustvo korišćenja. Vivax Point X2 je prilično rasterećen i minimalno modifikovan. Zateći ćete poneku drugačiju ikonicu, par prečica ka sajtu Vivaxa ili ka informacijama o garanciji – za šta nam nije baš najjsnije zašto trebaju da budu toliko istaknute.Od ostalih stavki, prisutan je fajl menadžer koji je blago modifikovan u odnosu na stok varijantu, a kako telefon podržava i FM radio, tu je njegova ikonica. App drawer je tu, interjfes i meniji su klasičan Android 8.1, na raspolaganju je dovoljno opcija za sve eventualne potrebe i želje korisnika.Ukupan utisak korišćenja je stoga na vrlo dobrom nivou, naročito zbog toga što je Vivax X2 stigao sa 3 GB RAMa. Doduše, on sada i jeste u cenovnom rangu telefona gde nije neuobičajeno da telefon dođe sa 3 GB RAMa, ali je svejedno važno to naglasiti jer smo zaista mišljenja da je 3 GB radne memorije granica koja obezbeđuje dobar i ugodan rad telefona, maltene sa bilo kakvim hardverom koji je dostupan danas. Sa 2 GB RAMa, to nije sasvim moguće, ali sa 3 GB – jeste.To se potvrđuje sa Point X2 telefonom. Performanse vas neće oduševiti, ali će funkcionisati sasvim pristojno, animacije će biti dovoljno glatke, pokreti će se lepo registrovati, nećete imati osećaj lagovanja (osim ako niste prešli sa nekog ultraskupog telefona, naravno). Point X2 je sasvim dobar u svakodnevnim operacijama.Ukoliko zatreba, iz glavnog Settings menija je direktno dostupna DuraSpeed opcija. Jednim klikom, na ovaj način ćete osloboditi memoriju i pogasiti nepotrebne i neaktivne aplikacije, uzbravši na taj način rad telefona u slučaju da ste ga tokom dužeg korišćenja upotrebljavali za razne stvari, ostavivši mnoštvo “repova” po sistemu.Naravno, nemojte zaboraviti da ovakav telefon ima i svoja ograničenja, kao i da nije baš najpogodniji za gejming u nekom opštem smislu. Ne samo da nedostaje adekvatna Vulkan podrška, već je i hardverska snaga – nevelika. No, za svakodnevne operacije nezahtevnih korisnika, Vivax Point X2 će biti sasvim, sasvim korektan. Kako se pokazuje u ostalim parametrima?

 

Utisci


Ekran

Kao što smo rekli u uvodu, telefon dolazi sa ekranom sa odnosom stranica od 18:9. kombinaciji sa dijagonalom od 5,47 inča. Veoma je pogodan za držanje u jednoj ruci i vrlo se lako drži, budući da plastika nije klizava, niti premazana sjajnom bojom. Sa druge strane, ekran nema nikakvu zaštitu izuzev folije. Iako smo to lako tolerisali telefonu koji košta 9,999 dinara, ovde gde je cena ipak nešto veća želimo da vidimo barem neko ojačano staklo, npr. Dragontrail ili nešto slično.Vivax Point X2 koristi IPS ekran. Njegova rezolucija je 1440 x 720 piksela, što je sasvim u skladu sa nekim standardima niže klase telefona. U okviru tih standarda je i sasvim pristojna gustina prikaza od 276 piksela po inču, što znači da će prikaz biti jasan i dovoljno oštar. Kada tu dodamo pristojne boje i uglove gledanja, imamo situaciju da je reč o vrlo korektnom telefonu, barem kada je ekran u pitanju.Što se softverskih mogućnosti podešavanja ekrana tiče, sve se zasniva i bazira na osnovnim Android opcijama. Proizvođač nije dodavao nikakve naprednije mogućnosti, ali je to u neku ruku i očekivano za model koji stiže sa stok Androidom.


Zvuk

U potpuno identičnom stilu sa poslednjim pasusom prethodne sekcije možemo komentarisati audio. Ne ističe se ničim posebnom. Upotrebljen je jedan zvučnik, relativno glasan, pozicioniran pri dnu zadnje strane telefona. Nema nikakvih posebnih softverskih opcija. Prisutan je 3,5-mm konektor, a podržan je i FM radio za čije je korišćenje neophodno imati slušalice.


 


Baterija

Stigli smo do potencijalno velikog aduta ovog telefona. Često nas u poslednje vreme autonomija iznenadi u pozitivnom smislu, tako da traje još duže nego što bismo mogli pomisliti na osnovu specifikacija uređaja, odnosno baterije. Ovde imamo veoma lepu stavku – Vivax Point X2 se isporučuje sa baterijom kapaciteta čak 4000 mAh!


vivax_x2_baterija_s.jpg


No, u realnosti, autonomija nije baš tako sjajna, mada jeste korektna. Nakon desetočasovne YouTube reprodukcije, procenat baterije se spušta na 28%. Dakle, ne podbacuje, ali i ne oduševljava, što nas i ne čudi jer telefon ne koristi neki energetski efikasan čipset. Takođe je vredno istaći da se baterija puni preko micro-USB porta, a da se u pakovanju isporučuje 5V 2A punjač. Drugim rečima, Fast, ali ne Turbo punjenje, što je opet u rangu nečega što se i može očekivati u konkretnoj cenovnoj kategoriji.

 

Kamera

Vivax je zagrizao i sada nema nazad. Mora da pokaže da ima solidnu i upotrebljivu kameru, u rangu telefona koji koštaju oko 15-17 hiljada dinara. Da li je u stanju da se izbori za prepoznatljivo mesto među njima? Može li da posluži za nešto više od rudimentarnih snimanja?


vivax_x2_kamera_s.jpg


Aplikacija je relativno siromašna opcijama. Zapravo, deluje nam da je Point X2 čak pomalo preterano jednostavan kada je snimanje u pitanju. Svega par modova snimanja, dosta toga prepušteno automatici, uz određene opcije filtera i ulepšavanja – to su glavne karakteristike telefona po ovom pitanju. Blic i HDR su namešteni tako da budu dostupni u svakom trenutku sa glavnog ekrana. Interesantno je da je jeftiniji Point X502 zapravo imao više opcija snimanja.Konkretno, koristi se senzor od 13 megapiksela. Nažalost, nemamo previše podataka o njemu, kao ni o prednjem senzoru od 8 megapiksela. Golim okom se može ustanoviti prisustvo LED blica na obe kamere, i sa prednje i sa zadnje strane.Stoga, kakve su slike koje pravi ovaj telefon? Prilično skromne, rekli bismo. Jednostavno, fotografijama fali detalja. Često se dobiju slike koje su nedovoljno izoštrene, pa čak i koje su van fokusa, iako se jasno zada fokus tokom snimanja fotografije. Ni dinamika snimaka nije najbolja.Neko bi mogao reći da se sve to i moglo očekivati na pristupačnom telefonu. Tačno, međutim, i dalje smo mišljenja da je kamera nešto iza onoga što smo inače zabeležili konkurentskim telefonima. Ruku na srce, ni uslovi snimanja nisu išli na ruku. Oblačni i hladni (novo)beogradski dani sa tmurnim vremenom itekako umeju da stave na muke i daleko skuplje modele renomiranijih proizvođača.Upotreba HDR-a ne donosi neko naročito poboljšanje. Imamo utisak da prosto izbledi čitavu sliku i da se tu efekat u principu završava. Stoga nismo sigurni da li uopšte preporučujemo njegovo korišćenje.Sa druge strane, ako celoj problematici priđete iz ugla “da napravi poneku pristojnu fotografiju”, mogli biste biti zadovoljni onim što nudi Point X2. No, kao što rekosmo, ipak je u gotovo svakom pogledu iza konkurencije. Taj osećaj je prisutan i prilikom snimanja videa, budući da koristi zastareli format, kao i da snima isključivo u 720p rezoluciji – ništa od 1080p snimka, koji je standardan u ovoj kategoriji uređaja.


foto_pointx2_1_s.jpg


Prednja kamera je pristojna. U suštini, ona jeste u rangu onoga što konkurenti u ovoj cenovnoj klasi nude. Opet, ne treba očekivati čuda, pristojne fotografije se svakako mogu snimiti pri dobrim uslovima osvetljenja. Drugim rečima, ne očekujte puno ni od noćnih fotografija, bilo kojom kamerom. Na samom kraju, jedna mala ograda – savršeno smo svesni da u kategoriji nema savršenih snimaka, kao i da je veliki broj telefona u kategoriji opremljen kamerama koje su tu tek da posluže...


 

Zaključak

Kao i uvek u sličnim prilikama, neminovno je da telefoni ove kategorije imaju dosta stavki koje su na nižem nivou od onoga na šta je većina korisnika do sada već navikla. To je sasvim normalno – čim je uređaj ispod srednje klase i mejnstrima, mora da pravi određene kompromise. Sve to važi i za Point X2.

 

No, ono što možda nismo očekivali jeste da nosimo utisak da Point X2 nije u svojoj kategoriji toliko ubedljiv kao ranije testirani Point X502. Ne, Point X502 nije bolji telefon od Point X2 – potonji je u svemu bolji, što nije ništa čudno, budući da je i skuplji, te da je baziran na boljem hardveru. No, sada se kriterijumi moraju pooštriti, i tu je glavni problem. Prosto, za te pare ima boljih telefona. Što opet ne znači da Point X2 nema svojih aduta, naprotiv.


vivax2_8_s.jpg


Telefon je baziran na stok Androidu, stiže sa velikom baterijom, solidnim ekranom i generalno je prilično pristupačan. Da li je to dovoljno da mu poklonite poverenje? Procenite sami, jer sami ste istovremeno i najbolji sudija sopstvenih potreba. Vivax Point X2 je korektan telefon, ali za nešto više će morati da se dodatno potrudi jer čak i u ovako pristpačnoj kategoriji, konkurencija je zaista nemilosrdna.


Prednosti:

- Pristupačan telefon
- Android 8.1 Oreo
- Baterija
- 3 GB RAMa, skener otiska prsta


Nedostaci:

- Kamera je mogla biti bolja
- Izrada iza današnjih standarda u klasi
- (Uslovno) Voleli bismo snažniji hardver

Cena: 15,999 dinara

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Xiaomi Mi 8 Lite (Video)

Test: Xiaomi Redmi Note 6 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109