Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax Fly V1 (video)

12.03.2018 08:37 | 4 Mobile

Nebojša Todorović

Vivax Fly V1 (Cena: oko 20.000 RSD)

Moramo priznati da smo bili skeptični kada je Vivax Fly V1 stigao u redakciju na test i priznaćemo da smo možda imali i neke predrasude na osnovu cene koja iznosi nešto manje od 200 EUR-a ukoliko se malo potrudite i pronađete jeftinije šopove po internetu.  Međutim, stvari su brzo krenule da se menjaju kako smo krenuli da se upoznajemo sa ovim sasvim korektnim uređajem.

 

Vivax Fly V1 je vrlo interesantna opcija u svojoj cenovnoj klasi i pokazuje da Vivax ne želi da zaostaje u odnosu na velike brendove u praćenju aktuelnih trendova. Stoga, reći ćemo da je reč o budžetskom telefonu prilično modernog izgleda i zaista je proizvođač dao sve od sebe da izbegne što više kompromisa koji su nužni kada god ne govorimo o "high-end" modelima.

 

Krenućemo od propratnog pakovanja koje nije preterano izdašno, ali uključuje sve što bi vam moglo zatrebati. Tu su slušalice, punjač, USB kabl, SIM iglica, rezervna folija za ekran i propratna dokumentacija.


Dizajn i izrada

Ovo je prvi aspekt gde smo očekivali nedostatke i stoga smo ih dodatno tražili. Lokalnim brendovima na ovom polju obično ponajviše "škripi", ali je Vivax odradio sjajan posao. Kućište je plastično, ali je sama plastika tvrda i kvalitetna, dok su spojevi gotovo perfektni. Ovo je jako bitno, jer smo po vađenju telefona iz kutije proveravali da li se javlja bilo kakvo krckanje, škripanje ili neka slična anomalija. Suprotno tome, Fly V1 je odao utisak solidno izrađenog uređaja koji će dugo ostati takav.

 


Nije sve sarvršeno, pa je kućište nešto deblje od onoga na šta su nas veliki brendovi navikli. Debljina od 8.1 milimetara je nešto veća, ali nam se i takva dopala, jer uz oblik kućišta čini da telefon veoma lepo leži u ruci. Možda bitnije, leđa telefona su u našem slučaju bila sjajne crne boje. Lepo izgleda u početku da bi sjajna površina počela ekspresno da prikuplja otiske prstiju što složićete se nije baš najbolja stvar. Rešenje je konstantno brisanje, ali verujemo da će svako brzo da se umori i odustane od ovog vida pedantnosti.

 


Na prednjoj strani pronalazimo Gorilla Glass zaštitu. Vivax nije naveo koja generacija ovog popularnog zaštitnog stakla je u pitanju, ali s obzirom da fabrički dobijate i zaštitnu foliju verujemo da to i nije mnogo bitno. Ekran je zaštićen i otporan na ogrebotine, tako da nema brige da će uređaj izgledati ofucano kroz koju godinu.

 


Od detalja, krenućemo od bočnih ivica. Sa leve strane pronalazimo samo slot za SIM i memorijsku karticu, dok su sa desne smešteni tasteri za pojačavanje i smanjivanje zvuka i taster za paljenje odnosno vraćanje telefona u "stand-by" režim. Ovi tasteri su vrlo lepo pozicionirani prema našem mišljenju i to jednako za uspravno ili horizontalno korišćenje prilikom fotografisanja na primer.

 


Gornja ivica ne krije nijedan detalj, ali je zato sa donje strane smešten USB 2.0 Type-C port, 3.5-milimetarski audio konektor, kao i otvor za mikrofon. Upotreba USB 2.0 konektora je blago razočaranje u kontekstu toga da je ovaj telefon prilično napredan u nekim drugim aspektima. Smatramo da je Vivax mogao da uključi i USB 3.0 tip konekcije kako bi Fly V1 bio još aktuelniji.

 


Leđa su uniformne crne boje sa sjajnim premazom koji se jako lako prlja što će zasmetati čistuncima. Tu možemo da primetimo kameru koja štrči poput one na novom iPhone X modelu. Pozadi pronalazimo i senzor otiska prsta koji je veoma brz i kako se kasnije tokom testiranja pokazalo - veoma pouzdan.

 


Prednjom stranicom dominira ekran dijagonale 5.5 inča sa 18:9 odnosom stranica, dok je pri vrhu smeštena kamera, senzor osvetljenja, LED notifikacija, kao i dodatni LED blic što se ne viđa preterano često na uređajima bilo koje klase.

Hardver i softver

Hardver i performanse

Svesni smo da u cenovnoj kategoriji kojoj pripada Fly V1 uvek mora da postoji neki kompromis. Vivax se odlučio da prištedi na procesorskoj snazi računajući na optimizaciju nove generacije Androida i činjenice da je rasteretio svoj uređaj koliko je to bilo moguće.

Okosnica ovog telefona je MediaTek MT6735 čipset koji pripada "low-end" segmentu i nije previše snažan. Ipak, poseduje četiri Cortex A53 jezgra koja u ovom slučaju podešena za rad na maksimalnih 1.25 GHz i ugrubo je sličan Snapdragon 410 čipsetu na ovom polju. Grafičiki deo posla obavlja Mali-T720 MP1 GPU koji takođe nije preterano jak, ali će većina igara raditi bez većih problema zahvaljujući tome što je rezolucija ekrana 1440x720, što je tek nešto više piksela za renderovanje u odnosu na popularnu 1280x720 rezoluciju. Ovaj čipset podržava i 4G modem, tako da je reč o uređaju spremnim za ovaj vid tehnologije.

 


Dobra vest je da telefon ne manjka na polju raspoložive memorije, bilo da govorimo o RAM ili ROM kategoriji. Sa 3 GB RAM-a uređaj je zaista obezbeđen na duže staze, dok je 32 GB ROM-a više nego dovoljno za većinu korisnika, čak i bez memorijske kartice. Naravno podrška za proširenje postoji i to putem microSD kartica kapaciteta do 256 GB, ali je dobra vest da ne morate odmah po kupovini telefona da razmišljate o tome.

 


Kao što možete videti iz rezultata testova, oni su očekivani za MediaTek 6735 i iako su cifre skromne, to ne oslikava utisak tokom koriščenja. Naime, Vivax se odlučio na veoma čistu verziju Androida sa tek po nekom izmenom u interfejsu koji nas možda ponajviše podseća na Huawei.

 


Senzor otiska prsta nas je iznenadio svojim brzim odzivom. Jedan kratak dodir i telefon će se otključati. Retko je dolazio u situaciju da se zbuni, što moramo da pohvalimo. Brzina reagovanja je u egalu sa "high-end" modelima koje smo imali prilike da testiramo i jedino bismo izdvojili par uređaja koji su vidno brži.


Softver

Vivax nije preterao sa dodavanjem nepotrebnog softvera, pa je Android iskustvo prilično čisto, što je dobro iz dva razloga. Prvi je rasterećenje operativnog sistema od neželjenog "bloatware-a" koji samo usporava radi i odziv uređaja koji već nije opremljen snažnim čipsetom. Drugi je to što će svako vrlo lako da se navikne na Android 8.0 Oreo koji je tek blago izmenjen.

 


Sve se odvija na homescreen-ovima i nema klasičnog App drawera, koji viđamo kod stock androida. Nama se ovaj koncept dopada, jer se sve odvija na glavnim ekranima i ukoliko želite da izgleda uredno uvek možete da napravite foldere sa tematski sličnim aplikacijama.

 


Tu je niz korisnih opcija, kao što su podešavanje i organizacija glavnih ekrana, promene teme kojih nema mnogo doduše, ali je sve uređeno i prilagodljivo potrebama korisnika.  Vivax je implementirao aplikacije za "čišćenje" uređaja koji će prazniti RAM i uklanjati nepotrebne fajlove iz sistema, a koji je baziran na Clean Master aplikaciji za koju se može reći da je najpopularnije rešenje tog tipa.

 


Tu je i vrlo funkcionalan fajl explorer, kompas, aplikacija za paljenje svetla itd. Dodatnih aplikacija nema previše, a još manje aktivnih koje bi nepotrebno opterećivale sistem što nam se jako dopada. Preinstaliran je i Microsoft softver - Word, Excel, PowerPoint itd.

 


Rezultat toga je konstantno praznih 1.2 GB RAM-a i čak 22 GB slobodnog prostora za skladištenje podataka za korisnike. To čini da u kombinaciji sa lepo optimizovanim operatvinim sistemom konstantno imamo utisak da nam je u ruci telefon sa snažnijim hardverom nego što je to zaista slučaj.

 

 

Kamera

Kamere su česta bolja budžetskih uređaja, a Vivax Fly V1 ne može da pobegne od toga. Na papiru situacija deluje manje-više standardna. Zadnja kamera je opremljena senzorom rezolucije od 13 megapiksela, dok prednja upošljava senzor rezolucije od 8 MPX. Naravno, ovo ne znači mnogo dok se ne bacimo malo na fotografisanje i vidimo šta je šta.

 


Pre svega, sama aplikacija je jednostavna i ne nudi previše mogućnosti. Tu su sve opcije koje bismo očekivali od aplikacije ovog tipa. Moguće je podesiti nekoliko filtera, tu je panorama režim, kao i onaj za ulepšavanje putem zamućivanja teksture kože, a prisutan je i HDR. Doduše, nema nekakvog "pro" moda koji bi otvorio sva podešavanja korisniku, ali verujemo da u ovoj kategoriji to i nije previše bitno.

 


Zadnju kamera koja je opremljena senzorom od 13 megapiksela karakteriše i otvor blende od f2.0, a uz to raspolaže i sa integrisanim blicem. Međutim, kakav je kvalitet samih fotografija?

Nažalost, ne preterano dobar. Pre svega, nedostaje detalja i šum je prisutan čak i pri idealnom osvetljenju gde je ISO automatski sveden na minimum. Jednostavno, to su karakteristike senzora. Dinamički raspon nije preterano dobar, a fali i finih detalja u fotografijama. Ipak, ovi rezultati su nažalost takvi kod gotovo svih modela u budžetskoj kategoriji i može se reći da se Fly V1 uklapa u šablon. HDR je takođe jako limitiran, ali opet i to je očekivano kada sam senzor ne raspolaže bog zna kakvim dinamičkim rasponom.

Takođe, imamo utisak da algoritam za internu obradu fotografije isuviše pokušava da izoštri slike, što postaje očigledno. Imajte u vidu da ovde ne govorimo o tome da su fotografije neupotrebljive, daleko od toga, ali su jednostavno na nivou koji aktuelna generacija telefona iz pristupačnije klase može da ponudi. Ništa više, ništa manje. Nažalost, stvari kreću nizbrdo kada padne mrak, jer tada slabe karakteristike osetljivosti senzora i nedostatak stabilizacije čine da će retko koja fotografija iz ruke biti upotrebljiva.

Prednja kamera je korektna. Pri dnevnom svetlu će obezbediti upotrebljive "selfie" fotografije, a u mračnim situacijamaje tu integrisan i blic koji u velikoj meri vadi stvar. Ovde je blic daleko više smislen, jer su česte fotografije sa manje razdaljine. Dopada nam se i to što može da se podesi intenzitet blica kako fotografija ne bi "pregorela".

 


Kada se sve sabere, kamere ovog telefona su na nivou očekivanog. Možemo reći da je Vivax obavio solidan posao u smislu upotrebljivog softvera koji se lako koristi i ima adekvatan broj opcija. Možda zvuči kao da pokušavamo da budemo blagi, ali je stvar u tome da retko koji telefon u ovoj klasi posebno odskače kada su kamere i kvalitet snimaka u pitanju, a Fly V1 je još jedan model koji nudi vrlo slične mogućnosti kao i većina testiranih modela.

Utisci u radu

Tokom korišćenja smo konstantno bili iznenađeni činjenicom da je reč o Vivax telefonu sa pristpačnom cenom koji zaista radi jako lepo i konstantno odaje utisak skupljeg uređaja nego što to zaista jeste. Ekran ima 18:9 format koji čini da i sa 5.47" dijagonalom fantastično leži u ruci. Poređenja radi, klasičan 5.5" uređaj, Huawei Mate S koji nam je i dalje bio pri ruci predstavlja daleko veći izazov za upotrebu jednom rukom.

 


Pomenuti ekran koristi IPS panel, tako da nudi jako dobre uglove gledanja kao i prilično dobar koloritet. Pozadinsko osvetljenje ekrana je prilično snažno, pa čak i tokom sunčanog dana je korišćenje ugodno. U našem slučaju sam panel doduše nije bio perfektan u pogledu uniformnosti osvetljenja i imao je malo probijanje pri samom vrhu ekrana, ali je to bilo primetno samo pri ekstremnim situacijama kao što je jako osvetljenje na crnoj pozadini - u mraku na primer.

 


Rezolucija po našem mišljenju predstavlja idealan izbor za ovakav uređaj. Vivax se odlučio na ekran od 1440x720 piksela koji je taman dovoljno oštar sa 294 DPI da se ne primećuje nikakva pikselizacija, dok je sa druge strane relativno nezahtevan za hardver koji je ugrađen i koji bi bio pod daleko većim opterećenjem da je rezolucija bitno veća. Dopada nam se i to što postoji i opcija za odmaranje očiju koja filtrira plavu boju koja opterećuje vid.


Zvuk

Vivax Fly V1 poseduje mono zvučnik solidne snage koji je dovoljan u tišim prostorijama, a i sam zvučnik integrisan u slušalicu je dovoljno glasan i kvalitetan. Izlaz za slušalice je takođe korektan, ali su slušalice koje se isporučuju prilično ispod nivoa nekih drugih sa kojima smo se susretali, pa ukoliko želite da izvučete maksimum preporučujemo kupovinu nekih malo boljih slušalica. Pristuan je i FM Radio što bismo pohvalili, a iako nema direktno veze sa zvukom, primetili bismo vibraciju koja je među jačim od telefona koje smo skoro imali prilike da testiramo.

 


Baterija

Autonomija telefona je iznenađujuće dobra imajući u vidu da poseduje kapacitet baterije od 3000 mAh i da koristi ekran dijagonale 5.5 inča. U našem slučaju smo uspevali da doguramo oko 1.5 dana dok nam nije zatrebao punjač, što je zaista dobar rezultat. Naravno, ukoliko neprestano koristite telefon i krenete da ga "cedite" računajte na znatno kraću autonomiju od nekih 10-ak časova pre nego što pohitate prema punjaču.

Zaključak

Od Vivax telefona iskreno nismo očekivali da nas oduševi, ali je on to na neki način i uspeo - možda ponajviše zbog toga što smo u testiranje krenuli skeptični. Pre svega, koliko je kompanija rano uhvatila priključak, jer je ovo godina 18:9 formata i verovatno će većina drugih kompanija težiti da predstavi kompletnu ponudu upravo u ovom formatu. Takođe, gotovo svaki izbor koji je napravljen prilikom konfigurisanja ovog telefona je napravljen promišljeno tako da se dobija telefon koji svaki zadatak obavlja odlično.

 


Van gledanja specifikacija i zaključivanja na osnovu papira, ovaj telefon pre svega radi glatko i rasterećeno što nam se veoma dopada i pokazuje kako uz dobru optimizaciju čak i slabiji hardver može lepo da se pokaže u praksi. Senzor otiska prsta je veoma brz, kamere su pristojne, a čak je i autonomija na adekvatnom nivou. Stoga, Vivax Fly V1 možemo mirne duše da preporučimo, jer nema izraženih mana za koje bi mogli da se uhvatimo. Naravno, ima nekih modela u klasi koji imaju poneku prednost kao što je metalno kućište ili bolja prednja kamera, ali sa druge strane Vivax ima svoje adute u formi modernog ekrana, senzora otiska prsta itd.
Prednosti:

- Odlično zaokružen uređaj
- 18:9 format
- Gorilla Glass zaštita
- Senzor otiska prsta
- 3 GB RAM i 32 GB ROM
- Prednji blic

Nedostaci:

- Plastična leđa se lako zamaste
- Fotografije u noćnim uslovima

Bya-Bya-sama Član postova: 492
Homtom sa tim specifikacijama/(Android 7) 14000-15000. Tako da ovih 20000 za Vivax mora dole.
Gile Neregistrovan korisnik
Da, bas interesantan model u poredjenju sa Tesla telefonima koji kao da su upali u neki sablon
Bojan Neregistrovan korisnik
Tužno kako je Vivax prešišao Teslu i to ima već godina-dve.

Test: Motorola Moto X4 (Video)

Test: Huawei P Smart (Video)

Slične teme
10104
10105
10106
10107
10108
10109