Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax BS-300 prenosni zvučnik (Video)

13.09.2018 12:33 | 3 Multimedija
Test: Vivax BS-300 prenosni zvučnik (Video)

Snažan, prenosiv i sa mogućnostima koje znatno prevazilaze cenu, iz Vivaxa nam stiže vrlo interesantan audio uređaj

Ivan Mančić

Prenosni audio uređaji su oduvek uživali popularnost. Osamdesetih godina prošlog veka, penzioneri su na stadione nosili prenosne FM radio prijemnike kako bi tokom utakmice pratili rezultate sa drugih mečeva, a popularni boom-boxevi su uz gomilu glomaznih jednokratnih baterija omogućavali kratko, ali slatko uživanje u muzici na mestima gde utičnica nije bila dostupna. Ljudi vole muziku i vole kada ih ona prati u svim prilikama.


Iako nam u današnje vreme mobilni telefon tu potrebu zadovoljava u većini slučajeva, u određenim situacijama on nije dovoljan. Najviše zahvaljujući razvoju i napretku tehnologije punjivih baterija, ali i minijaturizaciji elektronike, ovi prenosni audio uređaji su doživeli “drugu mladost” i pretvorili se u nešto znatno upotrebljivije, elegantnije i praktičnije, pa je kategorija ovih uređaja sve popularnija i traženija. Prednosti koje je ovaj razvoj doneo iskorišćene su na dva različita načina, pa su se u skladu sa tim i ovi proizvodi segmentirali u dve kategorije. Jedna je težila minijaturizaciji i lakoj prenosivosti, nudeći bolji i glasniji zvuk od onog koji je u stanju da ponudi mobilni telefon, ali u kompaktnom i lako prenosivom pakovanju za uživanje u muzici na bilo kom mestu. Druga kategorija je malo ambicioznija, većih dimenzija i snage, a namenjena je pre svega žurkama, kako kućnim, tako i na bilo kom zgodnom mestu. 
Nama je na test stigao upravo jedan predstavnik te veće i snažnije kategorije prenosnih zvučnika potpisan od strane kompanije Vivax, a sa oznakom BS-300.

Dizajn, pakovanje

vivaxprenosnizvucnik31_resize.JPG


Prvo što vam padne napamet kada ugledate Vivax BS-300 je putna torba. Uz ručku na izvlačenje i točkiće, ovaj uređaj prosto neodoljivo podseća na malo dužu torbu i zahvaljujući tome nudi vrlo lako transportovanje. Uz dimenzije od 27.5 x 68 x 31cm i težinu od 10kg, ovaj zvučnik je taman dovoljno mali da se lako može prenositi, ali i dovoljno veliki da pruži solidno ubedljiv i snažan zvuk.

vivaxprenosnizvucnik09_resize.jpg


Točkići, koji se nalaze na donjem delu ka zadnjoj strani, su napravljeni od vrlo tvrde gume i prečnika su oko 4cm, što je dovoljno da lako prelaze preko manjih neravnina. I ne, nismo probali koliko može da razvije, ali se svakako udobno kotrlja i deluje dovoljno robusno da izdrži solidnu kilometražu. Na prednjem delu donje strane se nalaze i dve stope na koje se zvučnik oslanja kada je u stanju mirovanja, a stope i točkići ovom uređaju daju vrlo dobru čvrstinu i stabilnost na ravnoj podlozi.

vivaxprenosnizvucnik30_resize.JPG


BS-300 poseduje i ručku na izvlačenje sa mehanizmom nalik tasteru koji omogućuje da podesite dužinu ručke u četiri koraka i tako je prilagodite svojoj visini. Sa bočnih strana se nalaze i ručke za lako prenošenje, koje su uvučene u samu kutiju, sa odgovarajućim plastičnim ojačanjem za udobniji hvat. Nismo sigurni da su one bile neophodne, obzirom na težinu i prisustvo vrlo čvrste ručke za vuču, ali kad su već tu, dobrodošle su. Svakako doprinose vizuelnom efektu, odnosno čine da ovaj uređaj podseća na neko scensko ozvučenje.

vivaxprenosnizvucnik27_resize.JPG


Zadnja strana uređaja, pored otvora za hlađenje interne elektronike poseduje i bass reflex otvor pri dnu, kao i konektor za napajanje i prekidač za uključivanje. Tu je i konektor za FM antenu koja se dobija u pakovanju.

vivaxprenosnizvucnik11_resize.jpg


Prednja strana, koju ćete verovatno najčešće i gledati izgleda kao lice nekog robota, relativno sretnog, makar kada je uređaj aktivan. Donji deo je rezervisan za bas zvučnik prečnika 20cm, odnosno nešto manje od 8”, koji je otkriven, odnosno zaštićen samo plastičnom lajsnom koja se prostire po sredini. Na gornjoj strani su dva visokotonca od 7.6cm, tj. 3” zaštićena metalnom mrežom.

vivaxprenosnizvucnik08_resize.jpg


Najzanimljiviji deo se svakako nalazi na gornjoj strani koja sadrži kontrolni panel sa svim tasterima, potenciometrima i kružnim enkoderom za kontrolu jačine zvuka. Za lakši pregled parametara vezanih za ulaze, ekvilajzer i jačinu, kao i napunjenost baterije, prisutan je i segmentni LED panel, da kažemo ekran, koji u kombinaciji sa kontrolama nudi vrlo intuitivnu kontrolu i jednostavno korišćenje uređaja. Duž cele gornje strane, iza svih kontrola se nalazi i prorez koji služi kao držač za mobilni telefon ili tablet.

vivaxprenosnizvucnik01_resize.jpg


Iako nije neophodan za lako korišćenje, u pakovanju dolazi i daljinski upravljač koji nudi sve funkcije u vrlo lako dostupnom formatu, kao i lakše memorisanje radio stanica u neki od predefinisanih memorijskih kanala. Pored daljinskog i pomenute antene, u pakovanju će vas sačekati i kabl za napajanje, bežični mikrofon i kabl sa dva 3.5m konektora za povezivanje dodatnih uređaja.

vivaxprenosnizvucnik33_resize.jpg

Zvuk

Vivax BS-300 pruža zvuk jačine 60W RMS. Iako proizvođači, naročito u ovoj klasi uređaja umeju da preteruju i navode snagu u hiljadama W, subjektivno, rekli bismo da je specifikacija koju navodi Vivax u ovom slučaju tačna, jer zvučnik definitivno ume da bude glasan kada se pojača do kraja. Što je možda još bitnije, nema nekih bitnih izobličenja zvuka pri maksimalnoj jačini, pa je praktično upotrebljiva cela raspoloživa snaga, što je svakako za pohvalu. Od pomenutih 60W, 30 je rezervisano za bas zvučnik, a 2x15W za dva visokotonca. Rezultat ovakve raspodele snage je sasvim solidan balans, koji istina možda malo naginje ka gornjem delu spektra. Srećom, kako uređaj nudi doterivanje jačine bas i visokih frekvencija u rasponu od 6 koraka za svaki, pojačavanje basa na maksimum, a visokih na minimum je u našem slučaju dalo znatno realniji i uravnoteženiji zvučni spektar.

vivaxprenosnizvucnik25_resize.JPG


Interesantno je i da dva visokotonca u ovom slučaju daju i stereo zvuk, što često nije slučaj sa uređajima ovog tipa, pa uz Vivax BS-300 nećete biti uskraćeni za zvučnu sliku, iako ona nije preterano široka, usled relativno male razdaljine levog i desnog zvučnika. 
Što se tiče kvaliteta zvuka, on svakako nije na nivou nekih kvalitetnijih HiFi rešenja, ali je i daleko od nečeg što bi razočaralo slušaoca. Iako ne poseduje neki tektonski bas koji bi vas rešio kamena u bubregu, uz pomenuta podešavanja zvuk je vrlo zadovoljavajućeg kvaliteta, naročito obzirom na cenu.

vivaxprenosnizvucnik23_resize.JPG


Za one koji vole da eksperimentišu, BS-300 nudi i predefinisane modove ekvilajzera prilagođene različitim muzičkim žanrovima (Flat, Pop, Classic, Jazz, Rock i User) koji su nezavisni od pomenutog podešavanja balansa visokih i niskih frekvencija, a pomoću kojih ćete lako moći da zvuk prilagodite svom ukusu ili konkretnoj pesmi, obzirom da je ovoj funkciji dodeljen poseban taster, kako na panelu, tako i na daljinskom upravljaču.

Baterija, konekcije, dodatne mogućnosti

vivaxprenosnizvucnik21_resize.JPG


Ono što je možda najzanimljivije kod ovog uređaja je mogućnost napajanja kako kablom iz utičnice, tako i internom baterijom, što značajno proširuje upotrebljivost ovog Vivax modela. Baterija od 12V je Lithium-Ion tipa i dopunjuje se automatski kada je zvučnik povezan na mrežu, a deklarisanog je kapaciteta od 4000mAh. Nama deluje da je možda po sredi greška, ili da je omašena jedna nula, obzirom da je nakon tri sata testiranja, istina na normalnoj jačini za prijatno slušanje, indikator baterije opao tek za jednu crticu, od četiri, što ukazuje na vrlo solidnu autonomiju i mogućnost prilično dugog slušanja muzike sa jednim punjenjem. Iako će pri maksimalnoj glasnoći i potrošnja biti veća, rekli bismo da je baterija ovog modela odlično odmerena. 
Istina, kada se napaja baterijom, snaga ovog zvučnika je nešto manja nego kada je priključen na mrežu, mada i dalje solidne glasnoće za većinu potreba. U oba slučaja, Vivax BS-300 je sposoban da uspešno ozvuči stan za neku kućnu žurku ili na primer neku veću prostoriju.


Kada su izvori zvuka u pitanju, Vivax BS-300 nudi praktično sve što vam može zatrebati, pa npr. preko Bluetooth konekcije možete povezati vaš mobilni telefon ili bilo koji drugi BT kompatibilni uređaj. Nismo pronašli informaciju o verziji Bluetooth standarda, kao ni korišćenom kodeku, ali zaista nismo imali ni zamerke na kvalitet zvuka iz ovog izvora. Za povezivanje laptop ili desktop računara, mp3 playera i drugih uređaja putem 3.5mm kabla, na gornjem panelu se nalazi i odgovarajući AUX konektor.  Naravno, Vivax BS-300 poseduje i USB port u koji možete ubaciti i USB disk sa muzikom. Ukoliko vam dosadi da budete DJ, zahvaljujući ugrađenom FM radio tjuneru, moguće je i slušanje radio programa.

vivaxprenosnizvucnik32_resize.JPG


Naravno, ovaj zvučnik poseduje i neizbežno party RGB osvetljenje, koje je praktično standard kod svih uređaja ovog tipa. Osvetljenje je izvedeno putem LED trake koja okružuje bas zvučnik, a koja je prekrivena belom poluprovidnom plastikom radi umekšanja svetla. Moguće je izabrati jedan od 5 različitih modova, koji se svode na različitu boju (plava, zelena, crvena), ili kombinaciju svih boja. Iako bismo očekivali da osvetljenje prati ritam pesama, to ovog puta nije slučaj, već svetlo pulsira u sopstvenom ritmu, koji se istina često i poklapa sa muzikom jer je izabran neki srednji tempo. Deluje da je osvetljenje tu više kao štos i dodatna funkcija, pošto nije preterano jako i neće osvetljavati okolinu, niti davati Light Show efekat.

vivaxprenosnizvucnik34_resize.jpg


Ono što je korisno, je mogućnost povezivanja mikrofona i pravljenja karaoke žurki. Za razliku od nekih skupljih rešenja, kod ovog modela ne postoji opcija automatskog utišavanja vokala na “normalnim” pesmama, pa će biti potrebno ubaciti intrumentalne ili karaoke verzije (koje su istina dostupne na Youtube-u), ili pevati uz standardnu verziju pesme. Uz BS-300 se dobija jedan bežični mikrofon koji radi sasvim lepo, kako po pitanju dometa, tako i kada je u pitanju kvalitet zvuka, a na panelu se nalaze i dva dodatna 6.3mm mikrofonska konektora, na koje je moguće povezati još dva dodatna mikrofona. Kontrola jačine mikrofona se vrši zajednički za sva tri, pa ukoliko je njihova osetljivost na približnom nivou, moći ćete jačinu glasova lepo prilagoditi jačini muzike. Uređaj poseduje i eho efekat poput onog na svadbarskim miksetama, sasvim solidnog kvaliteta, koji će učiniti da vaš karaoke nastup zvuči malo profesionalnije, makar ako ne preterate i potenciometar pojačate na “svadba” podešavanje. 
Zahvaljujući ovim funkcijama i radu na bateriju, ovaj uređaj bi čak mogao poslužiti i kao ozvučenje za manje akustične nastupe, ulične svirke i slično, jer mikrofon i dva dodatna ulaza za mikrofone ili instrumente nude sasvim solidne mogućnosti.

Zaključak

Najprijatnije iznenađenje je zapravo usledilo kada smo proverili cenu uređaja. Iako bismo na kvalitet zvuka verovatno imali zamerke, one svakako nestaju kada saznate da ovaj uređaj košta svega oko 130€. Za ovaj novac, Vivax BS-300 pruža zaista puno, čak i kao običan zvučnik sa baterijom ove snage, a naročito kada se u obzir uzmu i dodatne mogućnosti poput Bluetooth-a i mikrofona.


Slična rešenja potpisana od strane nekih zvučnijih imena možda nude kvalitetniji i moćniji zvuk, ali i koštaju višestruko više, pa se Vivaxu u ovom slučaju mora odati priznanje da je ponudio solidan proizvod po odličnoj ceni, koji će i više nego zadovoljiti zahteve korisnika koji žele solidan zvuk u prenosivom formatu ili imaju potrebu za njegovim mnogobrojnim mogućnostima.

 

Prednosti:
- Širok izbor konekcija i izvora
- Laka prenosivost
- Solidno trajanje baterije
- Cena


Mane:
- Nedostatak malo ubedljivijeg basa

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech MX Sound

Test: LG Xboom Go PK7 Bluetooth zvučnik (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309