Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax 55UHD96T2 4K Android TV (Video)

14.05.2019 09:35 | 2 Multimedija
Test: Vivax 55UHD96T2 4K Android TV (Video)

2019. će izgleda biti godina velikih promena kada su u pitanju televizori i odnos uloženog i dobijenog. Prvi na potezu je, možda neočekivano, Vivax sa svojim Android 4K TV-om velike dijagonale.

Ivan Mančić

Industrija mobilnih telefona je možda i najbolji primer kako nove tehnologije, pa i kvalitet mogu brzo sići iz visokog segmenta u srednji, pa i niži. Samo u prethodnih godinu dana, svedoci smo zaista tektonskih pomeraja kada je u pitanju odnos cene i mogućnosti. Kada su televizori u pitanju, ovakvi pomaci su znatno sporiji i ređi. Prosto, konkurencija je ono što najpre natera proizvođače da naprave pomak, a ona jednostavno u svetu televizora nije bila jednako surova kao kada su u pitanju mobilni telefoni. Korejski dvojac tradicionalno vodi glavnu reč, uz još par japanskih brendova sa znatno manjim tržišnim udelom. Ipak, čini se da se stvari popravljaju i po tom pitanju. Bilo je samo pitanje vremena kada će kineski proizvođači, kako brendovi poput Hisense-a, tako i OEM proizvođači koji prodaju kompletne uređaje i delove za druge, zauzeti veći deo kolača i na taj način uticati na dolazak modela koji će kupcima za uloženi novac ponuditi više.


Jedan od proizvođača koji koristi ovakav razvoj je i Vivax, koji se doduše umesto kupovine OEM modela odlučio za sastavljanje u Hrvatskoj. Kombinacija sve kvalitetnijih i povoljnijih delova i lokalne kontrole kvaliteta svakako može imati svojih prednosti. 
Prvi 4K TV ovog brenda koji smo imali prilike da testiramo ostavio je sasvim solidan utisak kao jedan od najpovoljnijih 4K televizora velike dijagonale. Ovog puta, na test nam je stigao jedan znatno ambiciozniji model. U pitanju je Vivax 55UHD96T2, 55” SMART TV sa Android platformom. Poput prethodnog, ovaj TV dolazi sa izuzetno povoljnom cenom za svoju specifikaciju, pa se na domaćem tržištu može naći za ispod 550€, što je u klasi povoljnijih 55” 4K modela i svakako sjajna cena za jedan Android TV. Nedelju dana druženja sa ovim modelom nam je dalo bolju sliku o tome šta on nudi i da li vredi uloženog novca.

Dizajn, izrada

vivaxandroid07_resize.JPG


Obzirom na cenu i specifikacije, očekivanja po pitanju kvaliteta izrade nisu bila preterano visoka. Iskustvo nas uči da je u većini slučajeva negde neophodno zakinuti kako bi se u čuvenom trouglu cena-kvalitet-mogućnosti postigao odgovarajući balans. Ipak, prvi pogled na Vivax 55UHD96T je bio prijatno iznenađenje.

vivaxandroid14_resize.JPG


Za razliku od prethodno testiranog, koji je imao vrlo klasičan izgled, sa plastičnim okvirima, ovaj TV zapravo izgleda veoma dobro. Dizajn je moderan i po tom pitanju ovaj model apsolutno ne zaostaje za bilo kojim drugim koji smo imali prilike da testiramo. 
Okvir oko ekrana je ovog puta vrlo tanak, a ceo TV je okružen aluminijumskim lajsnama koje mu daju kako čvrstinu, tako i ozbiljniji i elegantniji izgled.

vivaxandroid15_resize.JPG


Postolje je takođe jednostavno i elegantno, izvedeno u vidu dva odvojena metalna profila koji se šrafe sa donje strane, kreirajući tako četiri nožice na kojima TV stoji. Duž donje ivice nalazi se plastična rešetka iza koje se krije PureSound zvučno rešenje u vidu soundbara, a o kome će biti više reči nešto kasnije. Praktično jedini detalj koji odaje da je u pitanju povoljniji model je što ekran nije prekriven staklom (koje je praktično postalo standard na modelima slične specifikacije) već polikarbonatom, odnosno plastičnom folijom, pa je moguće proizvesti uleganje ukoliko ga pritiskate prstima, mada nam se učinilo i da je ekran zbog toga manje refleksivan u odnosu na većinu televizora koje smo testirali, što je svakako dobro.

vivaxandroid29_resize.JPG


Zadnja strana je u potpunosti izrađena od plastike, ali veoma čvrste, pa doprinosi ukupno dobrom vizuelnom utisku. Na levoj strani proširenja koje krije elektroniku nalazi se konektor za kabl za napajanje, dok desna strana sadrži sve ulazno/izlazne konektore. Na njoj se nalaze tri HDMI porta u 2.0 verziji, dva USB porta (po jedan 2.0 i 3.0), LAN port, antenski konektori, CI slot, konektor za slušalice i kompozitni ulaz.

Android na TV-u

Kada su SMART televizori u pitanju, na tržištu se nalaze modeli sa prilično širokim opsegom platformi, od Tizena i WebOS-a, Firefox-a do raznih derivata Linux-a prilagođenih konkretnim modelima. Vivax 55UHD96T2 dolazi sa Androidom, tačnije, u pitanju je najpovoljniji model od 55” na domaćem tržištu koji dolazi sa ovom platformom. Prisustvo Androida samo po sebi ne znači ništa i pored velike popularnosti ovog operativnog sistema, jer kada reči “povoljno” i “Android” idu jedna uz drugu, to obično znači da je na TV-u neki Android koji je namenjen tabletima, ali je prilagođen, t.j. što bi se reklo “skuvan” za tu priliku da radi na TV-u.

vivaxandroid19_resize.JPG


Ipak, Vivax 55UHD96T2 dolazi sa pravim Android TV operativnim sistemom, sertifikovanim od strane Google-a, što znači da nudi optimizovano iskustvo, onako kako je to i zamišljeno da radi, kao i mnogobrojne prednosti u odnosu na divlje verzije, najveća od kojih je verovatno zvanični PlayStore. Zanimljivo, iako smo do sada testirali nekoliko televizora sa zvaničnim Androidom, oni su dolazili sa verzijom 7.0, dok je Vivax prvi koji dolazi sa 8.0. Verzije za TV inače kaskaju za onima na telefonima, pa je Android Nugat prilično svež i možemo reći donosi nešto drugačije iskustvo od verzije 7. 

vivaxandroid16_resize.JPG


Tako je početni ekran mahom orjentisan na sadržaje, što obzirom da je TV u pitanju apsolutno ima smisla. Aplikacije kao što su Youtube, Twitch i drugi video i audio servisi nude opciju postavljanja playlista popularnih videa i streamova na početnom ekranu, koji će vam tako biti odmah dostupni za gledanje na samo jedan klik. Kako se ove liste prilagođavaju prema vašim navikama, nakon nekog vremena i malo podešavanja, početni ekran će vam praktično nuditi ono što volite da gledate, što je zaista odlično i upravo ono što i očekujemo od pametnog TV-a kao centra zabave nove generacije.  

vivaxandroid21_resize.JPG


Što se aplikacija tiče, uz svega par koje dolaze već instalirane, u zvaničnom PlayStore-u vas očekuje standardno velika selekcija programa i igara, ali samo onih koje su prilagođene za rad na TV-u. Prilagođenost se odnosi na mogućnost kontrole daljinskim, kao i korektan prikaz na ekranu, pa je lista nešto uža od one koju možete očekivati na telefonu ili tabletu, gde je glavni metod kontrole dodirivanje ekrana. Od bitnijih aplikacija za jedan TV, na listi se nalazi npr. KODI, koji će praktično biti obavezna instalacija za većinu korisnika, dok sa druge strane SBB-ov EON iz nepoznatog razloga ne podržava ovaj uređaj i nije moguće instalirati ga, makar ne putem zvaničnog kanala.

vivaxandroid27_resize.JPG

 


Inače, za rad aplikacija, kao i svih funkcija TV-a, zadužen je četvorojezgrani MediaTek MT5891 procesor sa Mali T860 grafikom, 2.5GB RAM memorije i 10GB skladišnog prostora. Ovaj hardver se solidno snalazi sa igrama, aplikacijama i ostalim zadacima, naročito obzirom na cenu TV-a, pa mahom sve radi glatko, osim kada npr. istovremeno mora da dekoduje neki H265 video i prikazuje menije, kada otvaranje menija traje primetno duže. Ovo je nešto što smo već viđali i na Philips OLED TV-u, pa ne možemo uzeti kao zamerku ovom modelu koji je nekoliko puta jeftiniji. Ukupno, mislimo da će korisnici ovog TV-a biti sasvim zadovoljni i da je hardver adekvatan.

vivaxandroid28_resize.JPG


Inače, uz TV dolaze dva daljinska upravljača, a kontrola je moguća i putem tastera na donjoj desnoj ivici TV-a sa zadnje strane. Prvi daljinac je klasičan, prilično tanak i dugačak, ali i relativno zgodan, sa gomilom tastera za praktično sve funkcije. Tu su standardne sekcije sa brojevima, direkcioni i tasteri za otvaranje menija i Home ekrana, kao i tasteri za kontrolu multimedije, Timeshift i snimanje programa, programski vodič i pokretanje Youtube-a. Zaista, teško da će vam na njemu zafaliti neki taster.

vivaxandroid26_resize.JPG

 


Drugi daljinski je doduše znatno manji i zanimljiviji, sa svega nekoliko najbitnijih funkcija. U pitanju je praktično Vivax-ova varijanta magičnog daljinca, sa sve žiroskopskom kontrolom kursora i mikrofonom za glasovnu kontrolu Google Asistenta. Kako TV pokreće zvanični Android podržani su i domaći jezici, pa i glasovna kontrola radi odlično, što će obradovati sve koji ne vole preterano da kucaju u pretrazi. Lepo kažete šta vam se gleda ili šta vas zanima i TV, odnosno Google servisi u pozadini, odrade pešački posao umesto vas. Iako ovaj daljinski ne izgleda naročito fensi, već je izrađen od crne plastike, on radi sasvim korektno i preferirali smo da koristimo njega umesto većeg daljinca. Možda nije na nivou preciznosti koju nude Samsung i LG daljinci ovog tipa, ali je vrlo korektan i prijatno iznenađenje koje nismo očekivali od TV-a u ovom rangu cene.

Slika, zvuk

vivaxandroid11_resize.JPG


Vivax 55UHD96T2 dolazi sa 55” panelom 4K rezolucije. Kako je u zvaničnoj specifikaciji naveden kontrast od 4500:1, pomislili smo da je u pitanju VA tip panela, ali su naša merenja pokazala da je ipak u pitanju IPS. Koji od ova dva tipa panela je bolji izbor je predmet konstantne diskusije, jer neki od korisnika preferiraju superiorni native kontrast VA panela, dok drugi kritikuju uglove gledanja. Ovaj model definitivno ima jednako dobru sliku iz svih uglova, što će se naročito dopasti onima koji TV često posmatraju iz ne tako idealne pozicije. 
Slika koju ovaj TV daje je iznenađujuće prirodna, bez prezasićenih boja ili čudnog izgleda kože koji je čest kod televizora koji ne pripadaju višoj klasi. Pripisaćemo ovo kao veliki plus dobrom fabričkom podešavanju, pa slika zaista ostavlja dobar utisak.

vivaxandroid31_resize.JPG


Od modova slike, najtačniji je PC mod, sa DeltaE odstupanjem od 5.4, što nije naročito precizno, ali je za TV sasvim korektno. Izmereni kontrast se kreće oko za IPS tipičnih 1000:1, osim u standardnom modu u kome dostiže 4100:1, što je i razlog za visoku cifru koja se navodi u specifikaciji. TV se naravno hvali i podrškom za HDR, mada se ona kao i kod drugih modela u klasi ispod 1000€ svodi na mogućnost reprodukcije HDR sadržaja i njegovo mapiranje na mogućnosti panela, pre nego na pravi HDR prikaz. Obzirom na maksimalno izmereno osvetljenje panela od 345 nita, pravi HDR će ipak ostati rezervisan za znatno skuplje televizore.

vivaxandroid32_resize.JPG


Ako se negde mora uputiti zamerka, to bi bila uniformnost osvetljenja sa nešto većim varijacijama od prosečnih ka uglovima, kao i to da oštrina detalja nije na nivou najboljih 4K TV-a, kao ni procesiranje slike koje je relativno minimalno. Istina, usled malo procesiranja je i input lag za jedan TV relativno niskih 24.5ms, pa je ovaj Vivax model sasvim dobar izbor i za npr. konzolni gejming. Kako je Android u pitanju, naravno tu je i Steam Link aplikacija, pa će i PC korisnici moći da igraju svoje omiljene igre sa PC-a u drugoj sobi, putem lokalne mreže.

vivaxandroid06_resize.JPG


Pored slike, zvuk je takođe bio jednako prijatno iznenađenje. Ugrađeni soundbar poseduje 4 zvučnika, po dva niskotonca i visokotonca i ukupnu snagu od 2x12W RMS. I ovde je dostupno par predefinisanih profila za različite sadržaje, ali je u korisničkom modu moguća aktivacija opcija poput jačeg basa, jasnijeg dijaloga, pojačanih visokih tonova i okružujućeg zvuka i to sve u par koraka. Nama je opcija maksimalno pojačanog basa i minimalnog okružujućeg zvuka, bez diranja ostalih opcija zvučala odlično, kako za slušanje muzike tako i za filmove, i ovo je verovatno najbolji zvuk u ovom rangu cene, pa i više, makar do Q7 QLED TV-a koji je i dalje naš favorit po ovom pitanju.

Zaključak


Ukupno, Vivax Android TV je prijatno iznenađenje, kako po pitanju dizajna, tako i kada su u pitanju kvalitet slike i zvuka. Zamerke koje imamo na ovaj TV nikako ne kvare dobar utisak koji on ostavlja, čak i ako se cena ne uzima u obzir. Kada se cena pridoda u jednačinu, a pomenuli smo da se na našem tržištu ona kreće ispod 550€, Vivax 55UHD96T2 postaje model koji nudi zaista puno u svom rangu cene i u tom pogledu predstavlja merljiv korak napred. Samim tim, mislimo da ovaj TV predstavlja odličnu kupovinu u svom rangu cene i da zaslužuje našu Value for money nagradu.

vivaxandroid01_resize.jpg  

Obzirom da gađa “sweet spot” po pitanju cene i veličine, verujemo da će biti zanimljiv izbor velikom broju korisnika. Možda najozbiljniji konkurent u ovoj klasi su mu neki od povoljnijih Hisense modela koji nude možda nešto bolju sliku, ali ne mogu da pariraju mogućnostima Androida, kao ni kvalitetu zvuka ovog modela.

 

Prednosti:

  • Zvanični Android TV OS

  • Dobra slika i zvuk

Mane:

  • Nivo detalja u 4K nije kao kod skupljih modela

juyce Neregistrovan korisnik
po toj ceni se koze kupiti i samsung u istoj dijagonali Televizor TV 55" Smart LED Samsung UE55NU7093UXXH, 3840x2160 (Ultra HD), WiFi, T2 zasto bi neko dao i vise para za B brend kakav je vivax ?

Test: Samsung QE65Q900RAT 8K TV (Video)

Test: Samsung QE65Q90R 4K TV (Video)

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309