Greška

Došlo je do greške.

Test: Vivax 55UHD120 4K TV (Video)

11.07.2018 09:41 | 3 Multimedija
Test: Vivax 55UHD120 4K TV (Video)

Koliko god volimo najbolje i najnovije, realnost je da su takvi uređaji rezervisani za retke korisnike koji mogu da ih priušte, dok se većina nas ipak zadovolji nekim od povoljnijih modela koji “rade posao”. Kako to obično biva, svakom novitetu je potrebno određeno vreme, najčešće par godina da siđe u mase i postane cenovno pristupačan širokom broju korisnika. Iako su do skoro 4K televizori bili dostupni tek od više srednje klase, izgleda da je došlo vreme da se i to promeni.

Ivan Mančić

Nakon nekoliko zaista fantastičnih, ali većini realno finansijski nedostupnih televizora koji su nam stizali na test, na red je došao i jedan TV koji je vrlo pristupačan, a nudi 4K rezoluciju. U pitanju je Vivax sa oznakom TV-55UHD120T2S2, koja praktično sadrži kompletnu specifikaciju uređaja u sebi. U pitanju je TV sa ekranom od 55” i 4K rezolucijom koji je ujedno i trenutno najpovoljniji 4K televizor dostupan na tržištu. 

vivax55uhd18_resize.jpg


UltraHD model od čak 55” za svega oko 380€ zvuči više nego primamljivo, naročito u poređenju sa prethodno testiranim modelima za čiju cenu možete kupiti čak 5 ovakvih televizora. Prirodno, bili smo vrlo skeptični kakav je to 4K TV, pogotovo tolike dijagonale moguće dobiti za ove pare. Naravno, nije realno očekivati da se model ove cene nosi sa uređajima više klase, ali je glavno pitanje ustvari da li je po tako niskoj ceni moguće dobiti 4K televizor velike dijagonale vredan kupovine?

Dizajn, konektori

vivax55uhd09_resize.jpg


Spolja, Vivax 55UHD120 definitivno nije TV koji pleni dizajnom. Izgled je čak pomalo arhaičan, naročito u doba kada i vrlo povoljni modeli poseduju tanke ivice i moderan izgled koji makar podseća na modele više klase. TV je izrađen u potpunosti od crne mat plastike, bez ikakvih akcenata, osim Vivax logotipa na sredini donje ivice. Ekran je okružen za današnje vreme neobično širokim okvirom od oko 2cm sa gornje i bočnih strana i 3cm sa donje strane. Istina, zahvaljujući ovakvim ivicama, TV čak izgleda malo veći u poređenju sa drugim 55” modelima koje smo nedavno testirali.

vivax55uhd02_resize.jpg


Iako pomalo retro, na dizajn zapravo nemamo neke velike zamerke. Ovaj TV možda neće biti ukras prostorije poput nekih modela, ali izgleda vrlo jednostavno i neupadljivo sa jednako jednostavnim postoljem sa po dve nožice sa svake strane. 
Pozitivna strana robustnijeg dizajna je da je čvrstina odlična, kako po pitanju uleganja panela, tako i kada je u pitanju generalna konstrukcija.

vivax55uhd12_resize.jpg


Kućište iza panela zauzima oko 5cm po dubini, sa dodatno izbočenim delom u kome se nalazi elektronika i konektori. Sa donje strane tog dela se nalaze tri HDMI konektora od čega je jedan sa ARC, VGA konektor za povezivanje PC-a, kao i PC audio ulaz i izlazi za slušalice i koaksijalni digitalni audio. Sa bočne strane vas očekuju dva antenska ulaza, za DVB-T2 i satelitski DVB-S2, kao i dva USB porta, mini kompozitni i AV ulazi, kao i Card Interface slot. Možda je šteta što jedan od HDMI portova nije izmešten na bok, jer dostupnost sa donje strane za naknadno povezivanje uređaja nije baš najbolja kada se TV montira na zid. Kada smo kod toga, ovaj model nudi opciju VESA 400x200 montaže.

vivax55uhd20_resize.jpg

Specifikacije, softver, daljinski

Glavno pitanje kada neki proizvod nudi velike specifikacije, a skromnu cenu je gde je ostvarena ušteda? Koliko god verovali u čuda, ekonomija ih nažalost ne trpi, pa svaki povoljan proizvod sa sobom nosi i određene kompromise. U slučaju ovog modela, to se na prvom mestu ogleda u nedostatku SMART funkcija. Ovo je verovatno i jedini 4K TV na koji smo do sada naleteli, a da nije SMART. Da li ćete ovo uzeti kao manu pre svega zavisi od toga za šta koristite TV. Velikom broju korisnika će ovo biti potpuno nebitna stavka, a poznajemo mnoge dugogodišnje vlasnike SMART modela koji su napredne funkcije probali u prvih nedelju dana i potom zaboravili na njih.

vivax55uhd01_resize.jpg


Iako je praktično imati Youtube, Netflix i razne aplikacije, sve to realno već imate i na PC-u ili laptopu, koji lako možete povezati sa ovim TV-om kako putem HDMI tako i VGA konektora. Malo iznenađenje je bilo i to što TV podržava HDMI 2.0, pa je moguće dobiti sliku sa računara i drugih uređaja u 4K 60fps, što je zaista odlično. Naravno, najkorisnija ili makar najčešće korišćena opcija pametnih modela je mogućnost gledanja video sadržaja sa USB diskova, a ona je srećom dostupna i na ovom modelu.  

vivax55uhd05_resize.jpg

Vivax 55UHD120 poseduje integrisani media plejer koji će vam omogućiti gledanje filmova i serija, uz podršku i za audio i foto formate. Zvanična specifikacija ne navodi baš puno po pitanju formata osim podrške za MPEG2, MPEG4 i H.265., iako je uredno puštao i 4K HDR 60fps video u HEVC formatu. Moramo doduše priznati da je plejer malo svojeglav, pa nam se dešavalo da određeni fajl prepozna kao nepodržan, a da ga pri automatskom prelasku sa prethodnog fajla na plejlisti sasvim uredno reprodukuje. Na ovaj ili onaj način, praktično je reprodukovao sve što smo probali, mada se nadamo da će ovo biti poboljšano u narednoj verziji softvera, pošto TV podržava ažuriranje putem USB diska.

vivax55uhd24_resize.jpg

Odsustvo SMART funkcija ima i jednu prednost o kojoj inače ne razmišljamo, a koja je u ovom slučaju bila očigledna, naročito nakon nedavnih testova uređaja koji su napakovani brojnim mogućnostima. Naime, meni je toliko jednostavan, da se ne sećamo kada smo zadnji put videli uređaj sa manje stavki. Praktično, moderni frižideri i veš mašine su komplikovaniji za korišćenje od ovog TV-a. Glavni meni se sastoji od nekoliko ikonica u donjem delu ekrana koje predstavljaju sekcije, dok se detaljni meni za svaku od sekcija pojavljuje u levom delu ekrana i sve stavke staju u jednoj koloni i ekranu, što ga čini izuzetno preglednim. Meni poseduje sve bitne funkcije, potpuno je jednostavan i jasan, pa će se uz prevod na sve balkanske jezike u njemu snaći i korisnici koji baš nisu vični tehnici.

vivax55uhd22_resize.jpg

Kontrola se vrši daljinskim upravljačem, koji poput samog TV-a, gotovo sigurno neće osvojiti nijednu nagradu za dizajn, ali sasvim ok radi to što mu je zadatak. Pored standardnih tastera za menjanje kanala i jačine zvuka, numeričkih i direkcionih tastera, tu je i sekcija za kontrolu multimedijalnog plejera. Interesantno je da su prisutna i četiri kolor-kodirana tastera kojima nismo uspeli da nađemo funkciju u samom softveru. Svi tasteri su gumirani, rubber dome tipa, sa priličnim hodom što ne pruža baš idealan odziv, ali i ne smeta nakon kraćeg navikavanja.

Specifikacije
 • Proizvođač Vivax
 • Model TV-55UHD120T2S2
 • 4K Da
 • HDR Ne
 • Tip ekrana LCD
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Smart TV Ne
 • Osvetljenje 260cd/m2
 • Dinamički kontrast 4000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2 H.265
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci Composite, PC audio, Headphone, VGA
 • Dimenzije sa postoljem 1254 x 790 x 305mm
 • Dimenzije bez postolja 1254 x 738 x 83mm
 • Težina sa postoljem 14
 • Energetska efikasnost A
   

Slika, zvuk

Drugi deo uštede je ostvaren pri izboru panela. Kao što smo pomenuli, 55UHD120 dolazi sa 55” panelom rezolucije 3840x2160 piksela. U pitanju je najverovatnije IPS panel niže klase, poput onog kakav smo videli na Tesla Android modelima koji poseduje relativno skromno maksimalno osvetljenje deklarisano na 260nita. Odziv panela je 4ms, uz deklarisani kontrast od 4000:1 (pretpostavljamo dinamički) i uglove gledanja od 178 stepeni.

vivax55uhd04_resize.jpg


Moramo priznati da je na prvi pogled slika ostavila znatno bolji utisak nego što smo očekivali. Oštrina slike je solidna, a 4K sadržaji detaljni, onako kako bismo to i očekivali od panela ove rezolucije. Deluje kao da TV ne koristi previše trikova za obradu slike, ako uopšte, pa iako prikaz scena sa puno pomeranja možda nije gladak kao na nekim modelima sa naprednim algoritmima, prikaz fudbala npr. je vrlo korektan, bez štucanja i sa korektno blagim zamućenjem lopte pri baš brzim kretanjima. Prednost odsustva procesiranja slike je i relativno nisko kašnjenje, pa iako nismo u prilici da izmerimo, deluje da je input lag relativno nizak, što je dobro za povezivanje sa računarom ili konzolom za igranje na velikom ekranu.

vivax55uhd17_resize.jpg

 


Merenja kolorimetrom su pokazala relativno slabu tačnost boja, pa nijedan od fabričkih modova nije premašio prosečno DeltaE odstupanje od visokih 12.1. Tipično za televizore iz povoljnije klase, ovo odstupanje je prouzrokovano visokim sadržajem plave u pozadinskom osvetljenju, odnosno više je problem osvetljenja nego samog panela. U meniju nažalost nije moguće individualno podešavanje RGB kanala, mada je situaciju moguće poboljšati izborom toplijeg balansa bele, kada se prosečno odstupanje smanjuje na 7.6. Ne sjajno, makar matematički, ali u realnoj upotrebi sasvim korektno.

vivax55uhd29_resize.jpg


Maksimalno dostignuto osvetljenje je izmereno na 280 cd/m2, što je malo iznad deklarisanog, dok je najveći kontrast iznosio 937:1 u dinamičkom modu i 700:1 u najtačnijem standard modu.  Pored standardnog i dinamičkog, dostupni su još i Cinema, kao i User mod koji dozvoljava podešavanje svetline panela i pozadinskog osvetljenja, kontrasta, zasićenja boja i oštrine. 
Subjektivno, slika izgleda više nego solidno, naročito obzirom na cenu, i uz malo podešavanja zasićenja boja i balansa bele možete je dovesti na vizuelno vrlo dobar nivo.

vivax55uhd25_resize.jpg 

Zvuk nije sjajan, kako kvalitetom tako ni jačinom, ali je korektan. Kao i u slučaju slike, dostupno je nekoliko predefinisanih modova kao što su Standard, Music, Cinema i User sa mogućnošću podešavanja niskih i visokih frekvencija, što uz malo doterivanja zvuku može dati vrlo solidan tonski balans. Prisutna je i opcija okružujućeg zvuka na koju je najbolje odmah zaboraviti jer samo kvari zvučnu sliku, a ne doprinosi utisku prostornosti.

vivax55uhd26_resize.jpg


Iako je zvuk zadovoljavajuć do neke srednje jačine, usled interne konstrukcije, pri većoj glasnoći dolazi do izobličenja izazvanih vibriranjem elemenata unutar TV-a, pa nije baš preporučljivo pojačavati ga previše. Naravno, kako TV poseduje analogne i digitalne izlaze za zvuk, možete ga povezati sa nekim eksternim audio rešenjem, od soundbar-ova do mini linija ili boljih kompjuterskih zvučnika.

Zaključak

Kada se sve uzme u obzir, Vivax 55UHD120 predstavlja interesantan izbor u klasi povoljnih modela velike dijagonale. 4K rezolucija je svakako budućnost, pa vam ovaj model, koji je ujedno i najpovoljniji UHD televizor trenutno na našem tržištu, nudi uživanje kako u trenutno dostupnim, tako i nadolazećim sadržajima visoke rezolucije. Napomenućemo da ovaj model predstavlja i odličnu budžetsku opciju za 4K igranje na PS4 Pro i Xbox One X i S konzolama, pa zašto da ne i za PC igre koje poželite da doživite na velikom ekranu.


Iako kvalitet slike možda nije na nivou znatno skupljih modela, smatramo da će sa cenom od oko 380€ ovaj TV lako pronaći svoj put do potencijalnih kupaca koji žele veliki 4K televizor i spremni su na malo kompromisa koje cena neminovno donosi.

 
Prednosti:
- 4K rezolucija
- Jednostavnost korišćenja
- Niska cena obzirom na specifikaciju
 
Mane:
- Preciznost prikaza boja

Snezana mirkovicu Neregistrovan korisnik
Tv je čist krš ništa gore nismo kupili. Kažu Smart a ne može da se poveže na internet neradi YouTube ni Google ma stanje NAJGORI TV IKADA

Test: LG 55C8PLA OLED TV (Video)

Test: LG 55UK6950 4K HDR TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309