Greška

Došlo je do greške.

Test: Viewsonic XG2401 gejming monitor (Video)

08.02.2019 15:50 | 0 Multimedija
Test: Viewsonic XG2401 gejming monitor (Video)

Možda nije prisutan u meri u kojoj to zaslužuje renomeom, ali Viewsonic je tu, ovog puta sa jednim pravim gejming monitorom

Ivan Mančić

Viewsonic je jedan od onih proizvođača koji kod nas nisu u prvom planu, dok su u svetu vrlo cenjeni. Ova kompanija je osnovana u Kaliforniji još osamdesetih godina prošlog veka i ima zaista dugo iskustvo u proizvodnji monitora različitih namena. Njihovi proizvodi su našem tržištu prisutni kroz prodajni lanac WinWin-a. Iako smo u protekle bezmalo dve decenije imali prilike da se družimo sa solidnim brojem Viewsonic modela, mahom su u pitanju bili monitori namenjeni multimediji i kućnim korisnicima, uz poneki model namenjen profesionalnim korisnicima. Ovog puta, na naš test je pristigao i prvi Viewsonic monitor iz njihove XG serije, koja predstavlja proizvode namenjene gejmingu. Pogledajmo kako se Viewsonic snašao u ovoj ulozi i šta nam donosi model pod oznakom XG2401.

Dizajn

Na prvi pogled, Viewsonic XG2401 nije monitor najmodernijeg izgleda, makar kada se uporedi sa aktuelnim trendom tankih okvira i panela koji su u ravni sa njima. XG2401 se drži tradicionalnog pristupa, sa nešto širim okvirima, koji su doduše oborenih ivica ka panelu, što vizuelno deluje nešto tanje nego što zaista jeste.

viewsonicxg240122_resize.JPG


Donji okvir je očekivano i najširi, a jedan od razloga za to je i sistem kontrole monitora. U ovom delu je smešteno pet tastera, jedan za uključivanje i četiri koji služe za kretanje po meniju, potvrdu ili povratak na prethodnu stavku. Ne možemo reći da je ovaj sistem loš, obzirom da smo viđali monitore sa znatno težim snalaženjem u meniju nego što nudi ovaj Viewsonic, ali svakako da više preferiramo sistem sa mini joystickom kakav već polako postaje standard, pa se nadamo da će neka od narednih verzija uključuiti i tu izmenu.

viewsonicxg240127_resize.JPG


Okvir, kao i zadnji deo monitora su izrađeni od vrlo robustne plastike (poleđina čak ima vrlo interesantnu teksturu), pa monitor deluje “kao tenk”, makar kada je čvrstina u pitanju. Zadnja strana krije i konektore koji su orjentisani ka dole, a među njima ćete pronaći jedan Display Port i dva HDMI konektora, kao i dva USB 3.0 donwstream i jedan upstream port i 3.5mm konektor za slušalice, ukoliko monitor dobija zvuk putem HDMI veze. Levo i desno od konektora se nalaze i otvori za dva zvučnika od po 2W koji su na očekivano skromnom nivou i kojima, kao i kod drugih gejming monitora, baš i ne vidimo poentu.

viewsonicxg240133_resize.JPG


Postolje je ono što ovom monitoru praktično i daje vizuelni gejming identitet. Baza od crne teksturirane plastike poseduje bočne strane od glossy plastike, kao i crvene akcente duž donje ivice. Nosač panela, koji se inače štafi u mesto namenjeno i VESA montaži, poseduje crvenu liniju duž prednje i zadnje strane, kao i crveni deo  namenjen sprovođenju kablova koji možete montirati po želji.


Interesantan detalj je i nosač za slušalice na vrhu nosača, koji se po potrebi može izvući. Iako je zbog eventualne blizine zida bok panela možda praktičnije mesto za ovakav nosač, svakako je dobro da je on prisutan, makar i u ovoj formi.

 viewsonicxg240136_resize.jpg


Podešavanje ergonomije je bitna stavka, naročito kod monitora za kojima se očekuje da provedete dosta vremena, pa XG2401 poseduje mogućnost podešavanja visine sa hodom od 120mm, nagiba panela od 5° ka dole do 22° ka gore, kao i pivot panela za 90º ukoliko želite da ga postavite u portrait mod (praktično za simulacije flipera). Rotacija panela levo i desno nije moguća.

Slika i specifikacije

Kao što i očekujemo od pravog gejming monitora, Viewsonic XG2401 dolazi sa panelom koji nudi visoku frekvenciju osvežavanja od 144Hz. U pitanju je panel dijagonale od 24”, Full HD rezolucije i TN tipa. Ova kombinacija karakteristika, iako ne naročito popularna za multimedijalnu primenu je zapravo skoro pa idealna kada je gejming u pitanju, naročito takmičarske igre poput pucačina iz prvog lica u kojima je brzina reakcije i sposobnost brzog uočavanja protivnika imperativ. TN paneli su i dalje neprikosnoveni kada je u pitanju odziv, kao i oštrina prikaza pri brzoj akciji usled nižeg pixel persistance-a u odnosu na IPS i VA panele, što onima koji vole takmičarske FPS igre može da bude vrlo značajno. Dok IPS i VA imaju tendeciju “razmazivanja” slike npr. pri vrlo brzim okretima, TN u takvim situacijama nudi bolju preglednost. Istina, TN paneli imaju tendeciju promene zasićenja boja i kontrasta ukoliko ih ne posmatrate iz idealnog ugla. Iako ovo ume da smeta pri npr. gledanju filmova iz pozicije različite od one u kojoj sedite, za gejming to uglavnom ne predstavlja problem, obzirom na mogućnost podešavanja nagiba i visine, kao i činjenicu da uglavnom sedite u jednom fiksnom položaju.


Što se veličine tiče, 24” i 27” su praktično najzgodnije opcije ukoliko vam monitor stoji na stolu, jer nude dobru preglednost bez potrebe da monitor udaljavate previše kako ne biste morali da gledate levo desno da biste videli celu sliku. 27” jeste veći (što uglavnom znači i bolji), mada veličina piksela kod Full HD rezolucije na toj dijagonali nekim korisnicima deluje previše zrnasto, pa 24” ipak nudi bolju oštrinu slike. Niža rezolucija je takođe često poželjna kada je takmičarski gejming u pitanju, jer zadržava hardversku zahtevnost na nižem nivou, što omogućuje da i bez grafičke karte najviše klase dobijete visok frame-rate kako biste iskoristili visoko osvežavanje koje ovaj panel nudi. Iz svih ovih razloga, karakteristike koje donosi Viewsonic XG2401 su vrlo poželjne kada je gejming u pitanju.


Što se tiče slike koju ovaj monitor daje, inicijalna merenja su pokazala izvanrednu tačnost boja od 2.1 DeltaE. Iako smo pomislili da će ovo biti monitor koji će postaviti standard kada je tačnost boja TN modela u pitanju, ponovno merenje kada smo krenuli u proveru uniformnosti prikaza je pokazalo lošiji rezultat. Na ovo je uticaj imalo zagrevanje panela (što i nije neuobičajeno), pa se izmerena tačnost pomerila na 3.6, cifra koja je bliža onome što očekujemo od TN monitora. Iako je ovo sasvim ok tačnost za jedan gejming monitor (granica od 3 se smatra “tačnom”, odnosno teško uočljivom razlikom), nije onako dobro kao što smo pomislili u prvi mah.


Najbolji izmereni kontrast je bio pomalo razočaravajućih 500:1, što uz maksimalno osvetljenje koje se u zavisnosti od moda kreće od 250-316 nita znači i relativno visok nivo crne. Ako ovo ima neku pozitivnu stranu, to je da vas makar protivnici neće iznenaditi kampovanjem iz tamnih senki :)

Ono što nam se nije dopalo je i blago probijanje svetla po obodima slike. Svetlo istina nije direktno vidljivo, obzirom da je panel sa okvirima dobro uklopljen, ali je na crnoj pozadini vidljivo jače osvetljenje duž ivice panela u odnosu na ostatak. Uniformnost osvetljenja je pokazala varijaciju od 15.6% između najsvetlijeg i najtamnijeg dela panela, dok je tačnost boja varirala za 1.9 poena, pri čemu je sredina ekrana bila očekivano najtačnija, a uglovi (osim gornjeg desnog) imali najveće odstupanje.


Ukupno, kvalitet slike je na nivou onoga što očekujemo od TN panela, makar kada nisu u pitanju paneli najviše klase. Konkretan panel je inače potpisan od strane AU Optronics-a i nudi osmobitni prikaz boja 6bit+FRC metodom. Uz malo podešavanja, sliku je moguće dovesti na zadovoljavajuć nivo zasićenja boja koji će za gejming biti sasvim korektan.

Gejming opcije

S druge strane, ono što je definitivno jača strana ovog Viewsonic modela su upravo opcije namenjene gejmingu.
Najpre, pomenuto osvežavanje od 144Hz koje daje znatno fluidniju sliku u odnosu na 60 ili 75Hz. Pominjali smo već da je igranje na 144Hz znatno drugačije iskustvo od standardnih 60 i da pruža veću fluidnost, kao i brži odziv, pa vam samim tim omogućuje i bržu reakciju u igrama, što na kraju znači i takmičarsku prednost.


Druga bitna stvar je i podrška za AMD Freesync, odnosno Adaptive Sync koji je od nedavno podržan i na nVidia grafičkim kartama. To praktično znači da ćete bez obzira na to koju grafičku kartu imate (sve dok je u pitanju iole noviji model sa Freesync/G-Sync podrškom), moći da uživate u vrlo glatkom iskustvu u igrama, jer će se osvežavanje monitora prilagođavati frejm rejtu igara i to u prilično širokom opsegu od 24 do 144Hz. Glavna prednost ovoga je izbegavanje tearing-a (efekat “lomljenja” objekata u igri prvo pomeranju) i stuttering problema (trzanje, odnosno kretanje koje nije glatko), a uz nizak input lag.

viewsonicxg240137_resize.JPG


Kad smo kod input laga, XG2401 poseduje Standard, Advanced i Ultra Fast modove za vreme odziva, a što je najbitnije, ovo zaista radi, pa smo u najbržem modu izmerili ukupno ulazno kašnjenje od 8.5ms, što je vrlo dobro. Nije nam doduše sasvim jasno zašto je uopšte ostavljena mogućnost podešavanja, obzirom da nismo naišli na bilo kakve probleme pri korišćenju najbrže opcije. Standard mod, za poređenje je pokazao kašnjenje od 23.7ms, a Advanced 16.2ms. 
Pored toga, tu su i opcije za poboljšanje odziva panela, koje nisu imale toliko vidan uticaj, mada je odziv i u standardnom modu vrlo dobar, na nivou onoga što očekujemo od brzih TN panela.


Jedna od opcija koja nam nije bila baš sasvim jasna je SmartSync. Po opisu koji daje proizvođač, u pitanju je tehnologija koja bi trebala da automatski izabere optimalan refresh-rate i odziv kako bi pružila najbolje iskustvo u igrama i najniži input lag. Jedino što smo primetili uključivanjem ove opcije je dodatni sharpness filter, pa nije baš jasno zašto bi pored korišćenja ovog monitora na njegovim maksimalnim podešavanjima ova opcija uopšte bila potrebna.

Kad smo kod opcija koje nisu potrebne, monitor poseduje i standardnu opciju dinamičkog kontrasta koja je dežurno smetalo u menijima monitora praktično svih proizvođača.

Zaključak

Na ukupan utisak koji Viewsonic XG2401 ostavlja svakako utiče i cena od nešto preko 275€, što ga svrstava u red povoljnijih gejming monitora sa ovako visokim osvežavanjem.


Iako slikom možda ne oduševljava, makar u odnosu na monitore sa IPS ili VA panelom, ovaj monitor ipak nudi bolje gejming iskustvo kada su u pitanju brzina, jasnoća prikaza i odziv. Po tom pitanju su TN paneli i dalje neprikosnoveni, makar dok nam ne stignu neki od nedavno najavljenih OLED modela.


Akcenat Viewsonic XG2401 monitora je definitivno gejming i eSport, pa će on najpre i biti zanimljiv onima koji žele povoljan i vrlo brz gejming monitor sa Adaptive Sync podrškom, dok će se oni koji su casual igrači verovatno potražiti neki od modela sa IPS ili VA panelom.

 

Prednosti:

  • 144Hz

  • Nizak input lag

  • Freesync / G-Sync podrška

Mane:

  • Nizak kontrast

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AOC G2790PX FreeSync 144Hz (Video)

Test: HP 25x gejming monitor

10304
10305
10306
10307
10308
10309