Greška

Došlo je do greške.

Test: Viewsonic VP2365wb

31.05.2010 23:29 | 1 Multimedija
Test: Viewsonic VP2365wb

Iako su pozadinska osvetljenja i dizajn novih modela sve kvalitetniji i bolji, osnovne mane TN panela nikako ne mogu da budu prevaziđene i desktop monitori ovog tipa zaista dosta sporo napreduju u čemu se prilično razlikuju od velikih displeja u vidu LCD televizora. Nakon što smo testirali Samsung F2380 monitor, potpuno drugačiji od mora dosadnih TN film modela najpre zbog toga što je baziran na jeftinijoj verziji PVA tehnologije, na test nam je stigla jo&sBranko Maksimović

Viewsonic VP2365wb

98% prikaza, odnosno testova u rubrici "monitori" govori o Twisted Nematic baziranim modelima, a zanimljivo je da je zato svaka veća diskusija na bench forumu vezana za neki x-IPS ili x-xVA monitor ili seriju monitora. Iako su pozadinska osvetljenja i dizajn novih modela sve kvalitetniji i bolji, osnovne mane TN panela nikako ne mogu da budu prevaziđene i desktop monitori ovog tipa zaista dosta sporo napreduju u čemu se prilično razlikuju od velikih displeja u vidu LCD televizora. Kompanija Viewsonic je jedna od retkih koje zaista predstavljaju inovatore - nedavno su predstavili monitor sa odzivom od 1 milisekunde, a pre toga su ponudu obogatili jeftinim IPS modelom, koji je upravo stigao i na naše tržište putem novog distributera ovog proizvođača za Srbiju. Korisnicima najčešće nedostaje bolja dinamika, dubina crne boje, uniformnost, a svakako i ponajviše vidljivi uglovi, koji su ostali boljka jeftinih i umereno skupih TFT monitora. Najskuplji od njih su svakako daleko bolji, ali njima se cena zadržava na nivou od pre nekoliko godina, dok je tehnologija, iako bez mana koje "krase" TN-ove, na nivou one od pre skoro šest godina. Vertical Alignment i In-Plane Switching modeli jako sporo napreduju, a i jako se slabo prodaju, jer su, pre svega, i namenjeni posebnom krugu ljudi. Mi bismo, pak, voleli, da taj dodatni kvalitet (širi vidljivi ugao, vernije boje), konačno pređu u mainstream. Samsung je nedavno napravio jedan korak u tom smeru, pa je ponudio jeftin PVA bazirani model - SyncMaster F2380. I dok ga krasi većina dobrih osobina S-PVA modela, u jednoj kategoriji je podbacio čak i u odnosu na te modele, a to je brzina odziva.
 

C-PVA vs. H-IPS

I dok je Samsung radio na novom tipu Vertical Alignment matrice, koja bi trebalo da pruži najbolje iz oba sveta i nasledi TN panele koji će se zadržati samo u najnižoj klasi, kompanija LG.Display je radila na jeftinoj verziji svoje IPS tehnologije. Konkurent C-PVA matrice takođe ne bi trebalo da košta mnogo više od TN matrice, bar ne u proizvodnji, ali bi morala da ponudi većinu prednosti koje se podrazumevaju kod S-PVA panela, a to su realne boje, odlični vidljivi uglovi i realno viši statički kontrast i dinamika, od onog što je moguće postići na TN matricama. C-PVA matrica je optimizovani i redizajnirani tip VA matrice, a sama skraćenica je (prema nekim izvorima - Circularly Polarized Vertical Alignment). LCD panel čini pozadinsko osvetljenje, kao i sendvič koji čini difuzor / polarizator i matrica od tečnih kristala koja "boji" dolazeće svetlo pomoću kristala koji ga prelamaju i u odnosu na ugao pod kojim se postave (pod različitim naponima), prikazuju neku od crvene, plave ili zelene nijanse različitim intenzitetom (u okviru svakog sub-piksela). Kao što Samsung nije dokumentovao kakve su razlike između S-PVA i C-PVA matrica, tako ne postoji ni zvaničan dokument o tome kakve su razlike između S-IPS matrica i H-IPS matrica kakve su ugrađene u Viewsonic VP2365wb monitor, ali prema prvim testovima, S-IPS modeli i dalje imaju kvalitetnije difuzore, bolje CCFL lampe, kvalitetniju elektroniku i overdrive video procesore i algoritme. Dakle, testirani Viewsonic VP2365wb koristi LG.Display H-IPS matricu oznake LM230WF2, koju integriše i Dell U2311H, dok se NEC EA231WMi oslanja na istu tu matricu, ali sa drugačijim polarizatorom (zbog čega se i sama klasa matrice naziva E-IPS)

Ključne karakteristike modela SyncMaster F2380 su veliki Dinamički kontrast od 150.000 : 1 i što je još bitnije, ogroman statički kontrast od 3000 : 1, podrška za svivel, pivot te podešavanje visine i prilično izdašan ugao pod kojima kućište panela može da "gleda" na korisnika. I dok iste karakteristike za ergonomiju važe i za Viewsonic VP2365wb, njega ne krasi toliko veliki statički kontrast, ali bi zato dosta kvaliteta IPS tehnologije trebalo da se prenese i na ovaj model i tu najpre mislimo na velike vidljive uglove i realne, precizne boje.

Ni Viewsonic, baš kao ni Panasonic sa TV aparatima, ne polaže mnogo na dizajn, vodeći se (zdravom) logikom, da je bolje ulagati u tehnologiju u koju se, ipak, gleda sve vreme, a ne samo dok se kupuje. Dakle, u pitanju je 23-inčni monitor sa postoljem koje obezbeđuje svivel, tilt i pivot funkcije, ali i promenu visine postolja (height-adjustment). I dok vas ovaj monitor sasvim sigurno neće oduševiti dizajnom, ergonomija zaslužuje najviše ocene. Nagib ekrana se može promeniti za 25 stepeni (od -5 napred do 20 stepeni ka nazad). Okvir oko ekrana je izuzetno uzak sa leve i desne strane, kao i sa gornje ivice. Pošto se ne radi o tankom monitoru, u kućišt panela je integrisan i AC adapter.
OSD tasteri su tradicionalno smešteni na malu površinu donje ivice, centralno, dok je logotipa kompanije pomeren ulevo.

Od video priključaka, sa zadnje strane zatičemo analogni i digitalni, mada od HDCP nema ni pomena na sajtu, što ne znači da nije podržan. Takođe, pored video in konektora su smeštena i četiri USB porta, kao i USB "ulaz", što monitoru daje i ulogu USB-hub-a. Za završnu obradu moramo dati konstataciju da je veoma dobra – plastika ne krcka ni kad se kućište monitora jače pritisne, a može se reći da su spojevi veoma dobro uklopljeni. Za naše tržište, ovaj monitor stiže u varijanti sa oba kabla (analogni i digitalni) iako na samom sajtu piše da je u paketu samo analogni kabl. Nažalost, Viewsonic još uvek nije razvio softver kakav imaju Samsung i LG (MagicTune i forteManager), ali su tu lako promenjivi profili slike - Normal, User, Movie, Text i sl. OSD je prilično dobro rešen, jednostavan je i lako razumljiv, a dinamički kontrast je lako isključiti. U 2010. godini je jako bitno da postoji i neka "green" opcija, pa monitor poseduje i ECO mod, koji smanjuje osvetljenje i kontrast za 40%.

U ostatku teksta ćemo pokušati da vidimo kakve su razlike između SyncMaster F2380 i Viewsonic VP2365wb modela, jer je njihova cena slična, ergonomski nude praktično isto, a oba modela imaju istog ljutog neprijatelja - armiju TN klonova. Pogledajmo onda da li se ova dva Džedaja mogu izboriti sa milionima kopija Bobe Fetta. Kada je C-PVA model u pitanju, odmah nas je oduševio njegov statički kontrast. Kod VP2365 modela, to nije slučaj, jer on u tom smislu u rangu proseka koji nude, recimo, TN paneli. Statički kontrast na Viewsonicu morate držati na vrednostima od oko 75% ili više od toga, kada je opet "tamniji" i to dosta, od Samsunga na 60 do 65%, VP2365wb ima veoma dobar statički kontrast, ali je on zaista teško vredan pomena u poređenju sa onim što nudi C-PVA Samsung. Kontrast je prenaglašen po testu, već iza 77%, što je sasvim u redu. Pozadinsko osvetljenje na Viewsonicu je uniformno i u tom smislu je čak i bolje od onoga što je ponudio Samsung, ali nažalost, sam intenzitet osvetljenja nije baš oduševio. Uniformnost je gotovo idealna, dosta bolja i od one koje smo videli i na najboljim Samsung TN modelima (P2370 ili XL2370, recimo), a probijanje pozadinskog osvetljenja je vidljivo u tragovima kod F2380, dok je izraženo u još manjoj meri kod VP2365wb H-IPS modela.

Uniformnost osnovnih boja je na visokom nivou, vidljivi ugao je jako dobar po vertikali, ali i horizontali i tu su i SyncMaster F2380 i Viewsonic VP2365wb daleko, daleko bolji od bilo kog TN modela. Pa ipak, ako moramo da kažemo koji je bolji, to će svakako biti Viewsonic, iako ni kod njega vidljivi uglovi nisu jednako dobri kao kod S-IPS modela, kao što ni C-PVA matrica kod F2380 nije u tom smislu jednako dobra kao kod punokrvnih S-PVA modela. Gornji i donji ugao koji je dalje od posmatrača prikazuju priličan gamma shift efekat kod Samsung-a, što je u blažoj meri primetno kod Viewsonica, koji je i definitivno nešto bolji u ovoj kategoriji od dalekoistočnog konkurenta. Dakle, vidljivi uglovi su odlični, ali ne i perfektni. Kada je reprodukcija boja u pitanju, već smo konstatovali da SyncMaster F2380 ima veoma dobro prekalibrisanu kolornu sliku, ali boje nisu jarke kao kod nedavno testiranih P2370 i XL2370 modela, što važi i u slučaju Viewsonica VP2365wb - boje nisu jarke, ali su prirodnije i toplije, u svakom slučaju. Prilično je jasno, kada ih posmatrate, da se radi o displeju koji "prirodno" pokriva veći deo kolornog opsega (blizu 90%, za razliku od 70 do 75% NTSC opsega kod TN modela). Grešaka na testu sivog gradijenta ili gradijetima uopšte nije bilo ni na Viewsonic ni na Samsung modelu, što važi i za veća hue odstupanja i slične anomalije. Sivi gradijenti su bili fenomenalno reprodukovani i kod XL2370 modela, i to je, pored odziva, jedna od retkih kategodija u kojoj vrhunski TN monitor dostiže (ili prestiže) čak i jeftini C-PVA, a pogotovo H-IPS panel kod VP2365wb modela, koji je u ovom testu prošao za nijansu lošije, ali i dalje veoma dobro.

Iako je Samsung za svoj F2380 naveo da ima odziv od 8 milisekundi, Viewsonic je naveo realnijih 14ms za VP2365wb. U praksi, odziv kod ova dva modela je jednako "loš", s tim što H-IPS panel nema DCC problem (pri reprodukciji SD sadržaja (DiVX, DVD) niskokontrastne promene u prikazu donose blage artifakte (zbog nemogućnosti monitora da brzo promeni kontrast (grupe) piksela koji se ne razlikuje mnogo od onog iz pretodnog stanja / frejma). H-IPS nema toliko izražen problem kontrole nad delikatnim promenama napona na subpikselima, koje su potrebne za male promene ugla prelamanja, ali taj problem i dalje postoji. Kod oba modela, promene iz crne u belu su gotovo trenutne, ali promene iz sive u malčice svetliju i malčice tamniju sivu predstavlja problem za C-PVA panel, isto kao i za S-PVA panele, dok za H-IPS problem nije toliko izražen, ali, s druge strane, promena iz najsvetlije u najtamniju sivu nije baš toliko trenutna kao kod PVA panela. U prevodu - i Samsung i Viewsonic monitori iz ovog testa imaju većih problema sa odzivom, iako su problemi nešto drugačiji i malo se drugačije manifestuju. Ako bi jednom morali da damo prednost u ovoj kategoriji, to bi opet svakako bio Viewsonic VP2365wb, najpre jer problem nije toliko izražen pri posmatranju SD video materijala. Kada se posmatra HD sadržaj, ti problemi se ne ispoljavaju, a onda ni ne primećuju u tolikoj meri. I dalje, za oba modela važi ono što smo rekli - ako ste strastan PC igrač, ni F2380, ali ni VP2365wb nije monitor za vas.

Šta na kraju reći - TN vs. C-PVA vs. H-IPS? Ako ste ljubitelj visokog kontrasta, dobrih vidljivih uglova (ko to nije) i vernih boja, te dobre dinamike, a ne smeta vam izuzetno spor odziv i problemi sa reprodukcijom video materijala, za vas je SyncMaster F2380. Ali, ako će vam biti dovoljan i solidan kontrast na Viewsonic VP2365wb modelu, koji pritom nema sličnih problema sa video materijalom, a pritom je u svim ostalim disciplinama ili jednak ili bolji od Samsung-a, onda je izbor jasan - VP2365wb će vam definitivno više odgovarati. Ako ste dizajner ili radite sa fotografijama, a nemate dovoljno sredstava za jedan punokrvni S-IPS ili S-PVA model - pogledajte i Samsung F2380 i Viewsonic VP2365wb - jedan od njih će vam sasvim sigurno odgovarati. Možda je i dalje sve samo stvar ukusa...

Prednosti:

 • Ergonomija
 • Dobra reprodukcija crne
 • Solidna dinamika
 • Izuzetni kolor gradijenti i reprodukcija boja generalno
 • Odlični vidljivi uglovi
 • Cena

Mane:

 • Odziv je mogao da bude bolji
 • Slabije osvetljenje, generalno
 • Nema HDMI niti DisplayPort

  Proizvođač Viewsonic
  Model VP2365wb
  Dijagonala / tehnologija 23” class /H-IPS
  Fizička rezolucija / boje 1920 x 1080 / 16.7 M
  Pitch 0.272 x 0.272
  Horizontalno osvežavanje 30~83Khz
  Vertikalno osvežavanje 56-75 Hz
  Odziv 14 ms GTG
  Osvetljenje 250 cd/m²
  Kontrast 20.000:1 Dynamic Contrast Ratio (1000:1 Static CR)
  Ugao gledanja (H/V) 178˚/ 178˚
  Bandwidth / potrošnja (*max) 220 MHz / 45 W
  Dimenzije 548.0 x 433 x 250 mm
  Masa 6.8 kg
  Specijalne mogućnosti, Input

  AC power switch, Up, Down
  OSD Auto Image Adjust, Contrast/Brightness, Input Select (D-SUB, DVI), Color Adjust, (sRGB, 9300K, 7500K, 6500K, 5000K, User Color [R, G, B]), Information, Manual Image Adjust (H/V Position, Horizontal Size, Fine Tune, Sharpness, Dynamic Contrast, Aspect ratio [1:1, Fill Aspect Ratio, Full Screen], Display Mode [PC Mode, HD Mode]), Setup Menu (Language, Resolution Notice, OSD Position, OSD Timeout, OSD Background, OSD Pivot), Memory Recall

  2x DVI-I, D-Sub, USB hub x4

  Cena (sa PDV-om) ~250 evra

  Monitor na test ustupio Alti.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung SyncMaster F2380

Test: ViewSonic VX2739wm

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309