Greška

Došlo je do greške.

Test: Viewsonic VG910b

28.11.2004 03:50 | 0 Multimedija
Test: Viewsonic VG910b

Prethodni Viewsonicov model koji smo testirali, VG712b, impresionirao nas je kvalitetom izrade, veoma pohvalinim performansama i izuzetno konkurentnom cenom. Iako bi model koji je tema ovog testa, VG910b, trebalo da predstavlja samo veću verziju prethodno opisanog iskustvo nam govori da 19" TFT monitori ne prate u korak performanse koje srećemo kod 17" modela.Jovo Arežina

Po pitanju izgleda ne postoje nikakve razlike između modela VG712b i VG910b, sem, naravno, u veličini. Dakle i ovde se radi o monitoru jednostavne ali robusne konstrukcije, ali čini se da ona ipak više odgovara manjem modelu. Dok je u njegovom slučaju postignut idealan balans između težine stope i ekrana, kod devetnaestice imamo uobičajenu situaciju da zbog težine ekrana zglob bude nešto "tvrđi" te da se pri podešavanju vertikalnog ugla stopa odiže od površine stola. Nedostatak rotirajućeg prstena u podnožju znači da se ceo monitor mora pomeriti da bi se podesio horizontalni ugao, što ume posebno da smeta kod većih i težih modela. I ovde nailazimo na tri posebna dugmeta koji služe za pojačavanje, utišavanje i isključivanje zvuka koji dopire sa ugrađenih zvučnika. Sa zadnje strane nailazimo samo na audio ulaz što će vam otežati život ako planirate da koristite slušalice. Tu su i DVI i D-Sub ulazi i priključak za interni transformator - VG712b koristi eksterni. Dugmići su i ovde sačinjeni od srebrnih dugmića, te je, što zbog njihove veličine, što zbog boje, veoma teško razaznati šta je u njih utisnuto. Ovaj ergonomski problem se može primetiti i na priloženoj slici - situacija je u realnosti vrlo slična.

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

Gledajući u specifikaciju moramo izraziti sumnju u deklarisani ugao gledanja. Ipak, ne možemo reći da je on loš. Obezbeđuje udoban rad - nismo primetili značajnije promene u prikazu u zavisnosti od posmatranog ćoška ekrana, pa ni nakon manjih promena tačke gledišta koje bi mogle biti simulacija za promenu načina sedenja u stolici. Primetnije promene u prikazu dešavaju se pri nešto većem uglu, ali je pohvalno što dolazi samo do gubitka kontrasta, što je mnogo bolja varijanta nego da slika počne da "vuče" na neku boju ili da liči na negativ. Dinamika boja je odlična i obezbeđuje veliki broj nijansi između crne i bele. Prelazi između njih su skoro savršeno glatki, a samo se iz određenog ugla može primetiti banding "u pokušaju" budući da ni tada ivice nisu oštre već deluju glatko. Ako postoji sumnja da deklarisani ugao gledanja nije najtačniji u praksi se pokazalo da je sasvim dovoljan, ali za odziv nema sumnje - ne može biti 25ms. Najprostije rečeno igranje igara ili kvalitetno gledanje filmova ne dolazi u obzir na ovom monitoru. Zamućenje i "duhovi" su jednostavno previše izraženi.

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

I pre početka testa znali smo da od jednog devetnaestoinčnog monitora ne treba očekivati vrhunske brzinske performanse i u tom smislu nismo posebno iznenađeni rezultatima. Iako mu odziv nije jača strana model VG910b ima čime da se pohvali: kvalitetnom izradom, odličnim prikazom boja, solidnim uglom gledanja i prisustvom digitalnog i analognog ulaza, pa i ugrađenim zvučnicima. Kada se u obzir uzme i njegova cena, koja je veoma konkurentna u kategoriji TFT 19-ica njegova potencijalna namena postaje mnogo jasnija. Bez obzira na slab odziv, ovaj monitor bi se odlično uklopio u kancelarijsko okruženje, posebno u situacijama gde bi zbog većih potreba cena bila odlučujući faktor. U kućnim uslovima glavno opravdanje za kupovinu 19-ice umesto 17-ice, s obzirom na jednaku fizičku rezoluciju, bila bi veća površina ekrana, pogodna za posmatranje multimedijalnih sadržaja. Budući da se ovaj model s njima ne snalazi najbolje, takvi korisnici će verovatno bolje rešenje pronaći u nekom drugom modelu.

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

karakteristike, statistike, viewsonic vg910b monitora

 

Proizvođač Viewsonic
Model VG910b
Dijagonala 19"
Fizička rezolucija 1280x1024
Pitch 0.294
Horizontalno osvežavanje 82 kHz
Vertikalno osvežavanje 75 Hz
Odziv 25 ms
Svetlina 250 cd/m²
Kontrast 600:1
Ugao gledanja (H/V) 170º/170º
Potrošnja 46 W
Dimenzije 422.4 x 438.5 x 180.6 mm
Težina 7,5 Kg
Input Analog i DVI
Cena 435 €
Monitor ustupio RRC

Test: Nec 1760NX

Test: Sony HS74P

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309