Greška

Došlo je do greške.

Test: Viewsonic PJD5233 - 3D ready poslovni projektor

13.04.2012 22:07 | 1 Multimedija
Test: Viewsonic PJD5233 - 3D ready poslovni projektor

Viewsonic nam je na test ustupio jedan od svojih brojnih projektora, a reč je konkretno o modelu PJD5233, koji je pre svega namenjen u poslovne i edukativne svrhe. Ovaj projektor koristi DLP tehnologiju u kombinaciji sa klasičnom lampom, tako da nije toliko mali kao neki LED projektori, ali on je svejedno nosi titulu Portable modela. Rezoluciju koju pruža iznosi 1024 x 768 piksela, što nije baš puno, ali je sasvim dovoljno za ono čemu je namenjen. Odlikuje se veoma jakom lampom od 2700 ANSI lumena i kontrastom 3000:1, tako da pruža dosta svetlu i jasnu sliku. Ovaj model je i "3D-spreman", tako da 3D efekat možete dobiti korišćenjem DLP kompatibilnih naočara...

Dragoljub Radovanović


Možda vas reč projektor odmah asocira na kućni bioskop i gledanje filmova, ali oni imaju mnogo širu primenu od toga. Verovatno ste se susretali sa projektorima na raznim prezentacijama, na fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama gde pomažu u predavanjima, pa čak i u kancleraijama na poslovnim sastancima - ako se bavite takvim poslom u kojem se oni koriste. Projektor jeste veoma praktično i ekonomično rešenje, jer nudi dosta veliku dijagonalu projekcije u poređenju sa svojom cenom.

U poslovnim upotrebama on je krucijalan, i svakako bolji izbor od drugih tehnologija kao što su LCD televizori, upravo zbog dijagonale koju može da pruži, tako da prezentaciju bez problema može pratiti veliki broj ljudi. Uostalom, cena televizora te dijagonale koja bi parirala projektoru bi bila drastično veća, a oni i retko kada idu preko 100 inča - možete zamisliti koja im je tek cena na toj dijagonali. Zato projektor ostaje poželjnije rešenje, ali ne samo u poslovnim i edukacionim upotrebama, već se u poslednje vreme dosta ljudi odlučuje za projektor, za potrebe kućnog bioskopa.


Viewsonic PJD5233


Ipak, model koji imamo danas na testu nije baš namenjen za gledanje filmova, pre svega zbog 1024 x 768 rezolucije i njenog 4:3 aspekta. On može biti korišćen u ovu svrhu, ali zbog aspekta njegove standarne rezolucije, imaćete dodatne crne trake i ne baš takvu količinu detalja i kvalitet slike koju pružaju 1080p projektori - koji su svakako skuplji i bolji za ovu namenu. Ovaj model se ipak fokusira na poslovnu i edukacionu upotrebu koju smo pominjali u prvom pasusu.On koristi DLP tehnologiju projekcije, koja u projektorima za ovu namenu pruža bolji izbor od LCD tipa, jer su DLP projektori lakši, manji i prenosiviji, pogotovo oni koji koriste LED tehnologiju. Viewsonic PJD5233 ipak ne koristi LED, već klasičnu lampu, koja može da pruži jako svetlu sliku zahvaljujući svojoj jačini od 2700 ANSI lumena. Ovaj model je takođe i 3D-spreman, a da bi ste dobili 3D efekat, potrebno je da nabavite DLP kompatibilne naočare. Mi smo za potrebe ovog testa dobili Viewsonic PGD-250 aktivni par. Pogledajte našu kratku video prezentaciju, a ispod možete naći i specifikacije ovog modela.


Viewsonic PJD5233 review

 

 

Specifikacije:

 


Viewsonic PJD5233 specifications

Dizajn i konekcije

Model Viewsonic PJD5233 je lepo dizajniran i ima elegantne linije. Projektor je generalno crne boje, ali na njegovoj gornji strani prisutna je i tamno siva boja, koja na sebi poseduje šaru brušenog aluminijuma. Njegovi bokovi su izrađeni u vidu rešetki, jer je opšte poznato da se projektori sa lampom greju poprilično, tako da ta toplota mora biti što pre oslobođena.

 


Na gornjem delu odmah iznad sočiva projektora, postavljeni su točkići za detaljno podešavanje fokusa i veličine projektovane slike.Drugi deo gornje strane, kao i ivice u širini od par santimetara, izrađeni su od crne glossy plastike. U ovom delu su takođe smeštene i osnovne kontrole projektora, kao što je dugme za paljenje, menjanje izvora, promene Keystone-a i režima slike, a odmah do njih su indikatori uključenosti i lampica koja signalizira povišenu temperaturu projektora.Naravno, sve ove komande i mnogo više, možete naći na daljincu koji se dobija uz ovaj model. On je omanje veličine, ima gumene dugmiće koji su udobni na dodir i sve komande koje će vam ikada zatrebi pri korišćenju projektora.Donja strana projektora poseduje neke osnovne informacije o modelu i gde je proizveden, točkić/šraf kombinaciju, pomoću koje možete menjati nagib, ali i navoj preko koga ga možete učvrstiti na nosač. 

Zadnja bočna strana projektora poseduje sve konekcije, kojih ima dosta na ovom modelu. Iza možete pronaći ulaze i izlaze kao što su:

- 3.5mm audio ulaz i audio izlaz
- HDMI ulaz
- S-Video ulaz
- Composite video ulaz
- Dva VGA (D-Sub) ulaza
- RS-232 port
- VGA izlaz
- mini USB ulaz
- Ulaz za napajanje

Što se tiče kablova, u kutiji ćete zateći samo VGA i kabl za napajanje, tako da ćete sami morati da se snađete za HDMI kabl, ako želite digitalnu vezu.


Viewsonic PJD5233 connections

U praksi, deo 1

Povezivanje i postavljanje projektora je dosta jednostavno i verujemo svakome savršeno jasno. Izvadite projektor iz kutije, postavite ga na željeno mesto odakle će slika biti projektovana, skinete zaštitne kese i folije, prikačite napajanje i HDMI (ili VGA) kabl, i spremni ste za projekciju. Ovaj model može da pruži sliku dijagonale do gigantnih 300 inča, pod uslovom da imate prostora za tako nešto. Ne radi se samo o tome da imate toliku površinu zida ili platno, već udaljenosti na kojoj nastaje tolika slika mora da bude preko 12 metara. Naši uslovi testiranja su nas ograničili da projektor bude udaljen oko tri metara od belog zida (nažalost nismo imali platno), što nam je pružilo sliku dijagonale oko 72 inča.

Vreme uključivanja projektora i njegove potpune spremnosti za rad (čekanje da se lampa dostigne svoju punu svetlinu) iznosi nešto preko minut i trideset sekundi. U poređenju sa DLP LED projektoriima, koji imaju vreme podizanja od pet do deset sekundi, ovo se može smatrati nešto dužim periodom spremnosti - ali opet ne toliko strašnim. Izgleda da je analogna veza postavljena kao standardna, jer je projektor pri uključivanju pretraživao Computer 1 RGB ulaz. Pošto smo mi koristili HDMI digitalnu vezu, prvenstveno nas je sačekao plavi Viewsonic ekran, dok nismo prebacili izvor na HDMI. Projektor ume da postane dosta bučan u radu - izmerili smo 62,1dB na mestu gde je ventilator, dok je nivo buke na udaljenosti od nekih dva metara od njega opao na 38.4dB. Svakako nije jedan od tiših modela projektora.
Konkretno u našem slučaju, Viewsonic PJD5233 je bio povezan na Lenovo S205 netbook sa AMD grafikom, gde nije bilo nikakvog problema u prepoznavanju. Sačekao nas je desktop sa nešto krupnijim ikonicama, jer je rezolucija automatski podešena na preporučenu 1024 x 768. Uprkos maloj rezoluciji, nakon podešavanja fokusa, dobili smo veoma oštru i jasnu sliku desktopa, gde je tekst ispod ikonica bio savršeno čitljiv.Aspekt slike možete da postavite i na 16:9, ali to nije preporučljivo zbog standardne 1024 x 768, jer se tako dobija samo zbijenija slika iste širine. Nama je bilo dostupno da podesimo i veću rezoluciju čak do 1920 x 1080, ali povećavanjem rezolucije nismo dobili ništa bolju sliku, baš naprotiv, tako je sve sitnije i izgleda lošije. Optimalan kvalitet i oštrina slike se dobija na standardnoj 1024 x 768 rezoluciji.Odlučili smo da se malo poigramo sa predefinisanim režimima slike, i režim koji nam se činio da pruža najtačnije bolje i najbolju sliku je bio Green Board, iako je zid na kojem je projektovana slika bio beo. Ipak, najbolju sliku smo dobili u User režimu, smanjivanjem osvetljenosti i kontrasta, korigovanjem Gamma vrednosti i smanjivanjem intenziteta bele boje.

Postavljanje osvetljenja i kontrasta na prevelike vrednosti rezultuje ispranom slikom, tako da smo mi to hteli da izbegnemo, u čemu smo i bili uspešni i zadovoljni slikom posle nameštanja. Odlučili smo da otvorimo Web pretraživač, da vidimo kako je prikazana bela boja i kakva je čitljivost teksta. Bili smo prilično zadovoljni onim što smo videli. Tekst je bio oštar i jasan, i savršeno čitljiv sa udaljenosti od tri metara.Otvorili smo bili i PDF fajl, koji se nalazio na CD-u i koji je zapravo uputstvo za ovaj model, i ispod možete pogledati kako to sve izgleda.Pošto je ovo 3D spreman projektor, odlučili smo da probamo i kakav je 3D efekat na ovom projektoru, tako da smo preuzeli Stereoscopic Player program, i u njemu otvorili Final Destination 3D verziju. Naočare su zasnovane na sinhronizaciji preko infracrvene veze, koja nije baš idelana metoda i smatramo da je Bluetooth veza mnogo pouzdanija, ali nismo iskusili njihovo ispadanje iz sinhronizacije.Nakon što smo sinhronizovali naočare, pustili smo film i procenili kakav je kvalitet 3D slike. Efekat 3D dubine koji smo zapazili jeste primetan, ali je on dosta manji recimo u poređenju sa Samsung 51D6900 televizorom koji autor poseduje. Jednostavno, on nema tu dubinu kao na pomenutom modelu, ali za ovaj budžet u kome se nalazi, 3D prikaz možemo okarakterisati kao zadovoljavajućim.


Viewsonic PJD5233 3D


U praksi, deo 2


Pustili smo i nekoliko 1080p filmova, kako bi videli kakav je njihov kvalitet na ovakvom poslovom projektoru, i moramo vam reći da smo bili zadovoljni ishodom. Glavni problem predstavlja 4:3 aspekt, tako da nemate takvo iskustvo kao što dobijate u bioskopu ili na LCD i Plazma televizorima. Filmovi sa crnim trakama su imali manju površinu za gledanje, jer su na njihove crne trake išle dodatne crne trake usled 4:3 aspekta. Filmovi bez crnih traka su očigledno bili ugodniji za gledanje. Boje su bile generalno živahne zahvaljujući BrilliantColor tehnologiji - one svakako nisu savršene ali su veoma prihvatljive.

oličina detalja koju 1024 x 768 rezolucija nije preterano dobra, u poređenju sa FullHD projektorima, ali ovom modelu to i nije namera, jer nije namenjen kao projektor za kućni bioskop. Nivo crne boje takođe nije preterano dobar, i dobijali smo sivkaste nijanse u mračnim scenama u filmu Dark Knight. Ipak, za projektor koji i nije namenjen ovoj svrsi, mi smo bili generalno zadovoljni kvalitetom slike u filmovima.

 Zvuk koji smo dobijali sa ugrađenog zvučnika svakako nije nešto specijalno, ali će vam u većini slučajeva gde nemate spoljašnji izvor zvuka, itekako vršiti posao. Ovaj projektor poseduje i Eko režim, kojim ćete korišćenjem smanjiti potrošnju električne energije, i produžiti životni vek lampe za 50% procenata.


Zaključak

Viewsonic PJD5233 predstavlja solidan izbor ako ste u potrazi za poslovnim projektorom, jer poseduje dobar odnos cene i performansi. Titula poslovnog projektora pokriva samo jedan deo njegove svrhe, jer se on može koristiti i u obrazovnim ustanovama ili drugim situacijama koje ne obuhvataju poslovne ili edukativne prezentacije. Kvalitetom slike koju ovaj model pruža smo bili zadovoljni. Zahvaljujući svojoj lampi od 2700 ANSI lumena i 3000:1 dinamičkom kontrastu (2000:1 statičnom), dobijali smo veoma jasnu i oštru sliku. Reprodukovane boje na ovom modelu su veoma solidne, one su lepo zasićene i živahne zahvaljujući BrilliantColor tehnologiji. Rezolucija od 1024 x 768 nije preterano visoka, ali će svejedno pružati dobru sliku i itekako završavati posao za koji je ovaj model namenjen.Zanimljiva stvar kod PJD5233 modela je njegova 3D podrška, koju možete ostvariti kupovinom DLP kompatibilnih naočara. 3D efekat ne pruža preterano veliku dubinu, ali nismo ni očekivali da ona bude na nivou projektora iz veće cenovne klase, koji su namenjeni za kućni bioskop. Crna boja takođe nije na nivou skupljih projektora za gledanje filmova. Ovo je ipak jedan poslovni projektor i kao takav njegove performanse su veoma zadovoljavajuće. Zahvaljuljući DLP tehnologiji, on je lagan i samim tim prenosiv. U radu je pomalo bučan, ali to je slučaj i sa većinom DLP projektora, tako da mu nećemo previše zamerati na tome. On takođe poseduje dobar broj konekcija, koje će podmiriti sve vaše potrebe. Sve u svemu, ovaj poslovni projektor ima dobre performanse za ono što je namenjen, a njegova cena nije preterano visoka, tako da predstavlja solidnu kupovinu...
 Prednosti

- Veoma jasna i oštra slika
- Solidna reprodukcija boja
- Dobar broj konekcija
- DLP tehnologija pruža malu težinu i dobru prenosivost
- Veličina projekcije do 300 inča
- 3D kompatibilnost


Mane

- Mala dubina crne boje
- Dubina 3D efekta nije preterano velika
- Pomalo bučan u radu
- Spremnost za rad je dosta duža u poređenju sa LED DLP projektorima


Cena: oko 415 evra

Uređaj na test ustupio WinWin. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG HW300Y LED Smart portabilni projektor

Test: LG Cinema 3D LM860V i LM670S/LM671S

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309