Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test VIA KT133 matičnih ploča

18.12.2000 20:08 | 0 Hardver
Test: Uporedni test VIA KT133 matičnih ploča

Ovog puta pokušali smo da svedemo naše konačne utiske o matičnim pločama sa VIA KT133 čipsetom. Uz prethodno prikazane ploče čije smo testove za ovu priliku ponovili, u prilici smo da Vam prikažemo još tri nova modela: Microstar K7T Pro2A, Gigabyte 7ZX i Chaintech 7AIV2 sa integrisanim TNT2 M64 grafičkim čipom...

Aleksandar Božović

Zahvaljujuci ogromnoj popularnosti AMD-ovih Athlon i Duron procesora, VIA KT133 ploce su vec punih nekoliko meseci u pravoj zizi interesovanja. Ovi procesori za sada jos uvek iskljucivo rade na maticnim plocama koje su bazirane na ovom setu VIA chipova, mnoge od njih smo i mi sami predstavljali na nasem sajtu: ASUS A7V, ABIT KT7 [RAID], Chaintech 7AJA & 7AIA, Microstar K7T Pro2, EPoX 8KTA2 na primer...

Ovom prilikom smo ponovo prikupili na test skoro sve pomenute maticne ploce da bi Vam konacno prikazali sumirane utiske, koliko i sta koja ploca moze i naravno, koliko je svaka od njih ponaosob brza. Naravno, ovog puta Vam necemo posebno predstavljati vec testirane modele ali zato cete njihove rezultate imati prilike da vidite u uporednim tabelama rezultata. Specijalno za ovu priliku, uspeli smo da dodjemo do jos tri nove maticne ploce koje su u medjuvremenu pristigle na nase trziste:

Chaintech 7AIV2 je jeftina solucija koja je namenjena "entry level" racunarima baziranim na AMD Socket-A procesorima i do njene pojave ta kategorija na nasem trzistu nije postojala.
MSI K7T Pro2 A pripada "teskoj kategoriji" i direktno se suprostavlja najjacim modelima poput: ASUS A7V, ABIT KT7, EPoX KTA2.
Na kraju, tu je i Gigabyte 7ZX koji je zlatna sredina u kojoj se vec nalaze CT-7AJA, Soltek...

Ovim prikazom i zavrsavamo testove Socket A maticnih ploca za 2000-tu godinu. Krajem januara se ocekuju novi modeli ABIT-a, MSI-a, i Chaintech-a sa VIA KT-133A chipsetom dok bi EPoX-ov model sa istim chipsetom mogao da se nadje kod nas vec za nekoliko dana! Distributer Gigabyte-a obecava cak i plocu sa AMD 760 DDR chipsetom! Sta ce sve biti od obecanog, videcemo!!!

Chaintech 7AIV2

Chaintech 7AIV2

CT-7AIV2 je ploca koja ce pre svega zainteresovati sistem integratore i manje firme koje zele dobar i brz "business" racunar. Ploca je bazirana na vec svima dobro poznatom VIA KT-133 sistemskom kontroleru koji je dopunjen 686A IDE kontrolerom. Forma ploce je Micro ATX ali je zahvaljujuci odlicnom dizajnu Chaintech-ovih inzenjera, ploca snadbevena sa cak 4 PCI slota sto je retkost u MicroATX svetu. To Vam garantuje maximalnu fleksibilnost prilikom dalje nadogradnje sistema. Na ploci je integrisan video chip nVIDIA TNT2 M64 sa cak 32MB lokalne memorije. Dakle ne radi se o resenju koje deli sistemsku RAM memoriju (UMA) vec o zasebnoj memoriji koja je zalemljena sa gornje ali i donje strane maticne ploce !!!! Memorijski moduli su marke Mosel-Vitelis brzine -7ns. Na samom grafickom chipu se nalazi jedan crni aluminijumski hladnjak koji je nesto vecih dimenzija od onih koje uobicajeno srecemo na zasebnim karticama istog tipa. Medjutim, posto se nalazi u neposrednoj blizini sistemskog kontrolera (KT-133), kolicina toplote koja se koncentrise na ovako malom prostoru je dosta velika tako da sam vrlo skeptican po pitanju stabilnog rada u vrelim letnjim danima. Ovu sumnju pojacava i cinjenica da se sam sistemski kontroler poprilicno greje, cak bi rekao i vise nego sto je uobicajeno za KT-133 ploce.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce
Chaintech 7AIV2 u kombinaciji sa Zwillingen-om...

Naglasavam da ploca nema AGP port. Pored integrisanog grafickog resenja ploca poseduje i audio chip CMI8738 koji ce u potpunosti odgovoriti na potrebe za prosecnim kvalitetom zvuka. Poseduje dva linijska izlaza i mogucnost prikljucenja dva para zvucnika! Tu su i 2DIMM podnozja za ukupnih 512MB RAM memorije. Overkloking mogucnosti su svedene iskljucivo na mogucnost podizanja brzine sistemske magistrale sto se obavlja jednom DIP switch sekcijom dok je mogucnost promene multiplikatora u potpunosti izostavljena. Zanimljivo je da ploca poseduje mogucnost selekcije brzine FSB-a na 133MHz za novu generaciju TBird procesora, medjutim ta mogucnost je pod velikim znakom pitanja zbog svima znane nestabilnosti rada KT-133 chipseta na brzinama vecim od 110MHz FSB-a. Cak je i VIA zbog tih razloga najavila novu evoluciju pomenutog chipseta pod oznakom KT-133A kako bi resila gore spomenuti problem rada na vecim brzinama. BIOS je manje vise standardan AWARD 6.0 bez nekih posebnih opcija.
Instalacija sistema i drajvera je prosla bez poteskoca. Kombinacija CT-7AIV2 i Duron 600MHz se pokazala izuzetno zivahnom i brzom. Kvalitet prikazane slike je u rangu Innovision TNT2 M64 kartice. Posle prelaska sa GF 256 na M64 se svakako oseca mutnjikavija slika u visim rezolucijama (124X768/100Hz) ali je sve to uobicajeno za ovaj cenovni rang. 7AIV2 je u toku testova pokazala vrlo dobre performanse u oblasti procesiranja i rada sa IDE podsistemom, jedino je poprilicno zaostala u 3D radu sto je i ocekivano :) Posebno je iznenadila po pitanju brzine rada sa RAM meomirijom gde je postigla najbolji skor na testu, sto je potvrdjeno kroz razlicite grupe sintetickih testova i u realnom radu (3D Max scena). Vrlo simpaticno za plocu ove kategorije!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Zakljucak o ovoj ploci je vrlo lako doneti posto na nasem trzistu u ovom segmentu nema adekvatnu konkurenciju. Sa vrlo prihvatljivom cenom i performansama znacajno boljim od bilo koje integrisane kombinacije, namece se kao idealno resenje za poslovnu masinu kao i kucne konfiguracije korisnika sa manjom plateznom sposobnoscu! Mozda je nekome 32MB video memorije mnogo jer svakako uticu na cenu. Chaintech je zbog toga izbacio verziju ploce sa oznakom 7AIV3 koja se razlikuje u tome sto ima inegrisan nVIDIA Vanta graficki chip i "samo" 16MB video memorije sto se odrazava na jos nizu i popularniju cenu ploce!
Na kraju, evo i specifikacije ploce Chaintech 7AIV2:

Chipset

VIA KT133 / 686A two chip 4 x AGPset

Processor Support

AMD K7 CPU (100MHz DDR transfer )
FSB 200 /266MHz ( 100 / 133MHz )
CPU Type Socket A AGP Supports

AGP

1x / 2x / 4 X AGP cards

Onboard VGA Controller

RIVA TNT2 M64 ( Vanta for 7AIV3 ) with 128-bit 3D processor
Support 4X/2X interface with full sideband
300MHz palette DAC
Support DFP interface up to 1280 x 1024 and NTSC/PAL digital output

Memory

Socket 168-pin 3.3V unbuffered DIMM x 2
Type PC-100 ,PC-133 SDRAM (VCM )
Size 512MB
ECC single bit

IDE

PIO Mode 4
Multi-word DMA Mode 2
Ultra DMA-66 timings

Audio

Chipset CMedia 8738 audio chip w/legacy audio SB16/Pro compatible
Features 4-Channel speaker audio support 24-bit S/PDIF-in/out for digital audio

Super I/O

Serial port 2 UARTs support and IR support for HPIR and ASKIR (up to 115.2Kbps)
Parallel port SPP/ECP/EPP
Floppy Support 2.88MB, Japanese 3Mode and 1Mbps transfer mode

Expansion slots

4x PCI , 1x LTI ( optional )

Dimensions

µATX form factor , 244mm x 220mm , 4 layers

I/O Connectors

PC99 compliant colored code
PS/2 Mini-DIN Keyboard & Mouse ports
Two USB ports One 9-pin D-SUB Serial ports
One 25-pin D-SUB Printer port
One 15-pin Game / MIDI port
Audio Line-out , Line-in and Mic-in jacks

Features

Complete Data Security :
- Flash BIOS write protection
- Trend ChipAway Virus to ensure virus-free booting procedure
- Embedded Flash Utility
- Embedded system monitor hardware
Advanced Management Capabilities: Power-on events:
- WOL (Wake-On-LAN) network card
- Modem ring
- RTC Alarm
- Software power-off control for Win9x/2000
- Over-ride power button
- Three states
- Power-failure recovery
- Chassis intrusion detection Blinking LED in suspend,
Poly-fuse overcurrent protection for USB and keyboard
FAN power-off control in suspend

Gigabzte 7ZX

Gigabyte 7ZX

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Konacno mozemo da zaokruzimo ciklus testova VIA KT-133 ploca sa modelom maticne ploce koja dolazi iz firme Gigabyte, jedne od tri najveca proizvodjaca maticnih ploca na svetu. Pre nego sto pocnem sa opisom 7ZX-1 modela, zelim da se osvrenem na trzisnu situaciju i pracenje trzisno-tehnoloskih trendova od strane Gigabyte-a. Svedoci smo da je poslednjih godinu-dve Gigabyte prisutan sa dosta konzervativnim proizvodima koji ne prate trendove ostalih proizvodjaca gde pre svega mislim na overkloking mogucnost. To svakako ima negativnu posledicu koja se odslikava kroz smanjenu prodaju njihovih modela na trzistu krajnjih korisnika. S druge strane smo svedoci da Gigabyte i dalje cvrsto drzi svoju poziciju, cak sta vise, prema poslednjem izvestaju finansijskih institucija sa Taiwan-a, Gigabyte se nalazi na drugoj poziciji proizvodjaca maticnih ploca, odmah iza ASUS-a. U cemu je trik? Pa nema ga! Mnogi od Vas nisu upoznati sa cinjenicom da je Gigabyte jedan od najvecih snadbevaca maticnih ploca za OEM proizvodjace racunarske opreme i gotovih racunara. Stoga i ne treba da cudi njihovo insistiranje da referentom dizajniranju maticnih ploca i strogom postovanju specifikacija koje su propisali proizvodjaci CPU-a. Sa druge strane, to mu omogucava odrzavanje odlicnih odnosa sa svim vodecim firmama-proizovdjacima procesora i chipsetova (AMD, Intel, VIA) i to istovremeno, sto je prava retkost!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce No da se vratimo nasem testiranom modelu. GA-7ZX-1 dolazi u kutiji prepoznatljivog dizajna po kome je vrlo lako prepoznati Gigabyte-ov proizvod. Plavo-bela kombinacija boja je promenjena u crno-belu, sto treba da Vam ukaze da se radi o ploci baziranoj na VIA chipsetu i namenjenu AMD Duron/TBird procesorima. U pakovanju cete pored same ploce naci standardnu opremu koja podrazumeva: upustvo, neophodne kablove i CD sa drajverima i pomocnim programima. Ovde bi zeleo da uputim kritiku na nacin kojim je napisano upustvo tj. suvoparno nabrajanje BIOS opcija cije se objasnjenje svodi samo na naznaku "default" vrednosti dok sa druge strane ni jednom recju nije objasnjena funkcija iste. Ovo posebno dobija na znacju sa cinjenicom da GA 7ZX-1 poseduje AMI BIOS koji je za veliki broj korisnika nepoznanica. Specificne opcije i mogucnosti podesavanja velikog broja parameteara koji uticu na nacin i brzinu rada RAM memorije, mogu biti nocna mora za korisnike sa malo iskustva sto sa druge strane izaziva povecanu nestabilnost ploce u radu.

Vizuelno ploca ostavlja snazan utisak zahvaljujuci plavoj boji stampe koja je ujedno i znak da se radi o "jacem" modelu ploce iz Gigabyte-ove "baterije". Ploca poseduje 5PCI, 1CNR, 1AGP i 3DIMM slota. Primeticete odsustvo ISA slota koji po meni i nije neophodan i to je ujedno jedna od dve razlike izmedju 7ZX i 7ZX-1 modela. Druga razlika se ogleda u posedovanju hardverskog blastera (Creative 5880) na GA 7ZX modelu. AGP slot poseduje osigurac mehanizam koji sprecava nezeljeno iskakanje graficke kartice iz AGP slota, a koristi se resenje istovetno onom na MSI plocama. GA 7ZX-1 poseduje i tri konektora za ventilatore. Prostor oko Socket A podnozja je majstorski ociscen od tranzistora i elektrolita koji su premesteni na poziciju ispod DIMM memorijskih podnozja. Na taj nacin je omogucena upotreba coolera sa vanserijski velikim "telima".

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Ostaje zal za izostavljenim overkloking opcijama: promena multiplikatora i napona procesorkskog jezgara, posto ploca fizicki poseduje dizajn "rasnog" overklokera. Posto se radi o jednostavnijoj varijanti GA 7ZX modela izostavljena je i opcija "Dual BIOS-a" tako da cete na ovom modelu zateci samo jedan EEPROM chip u kome se nalazi AMI BIOS, sto je pravo osvezenje u moru AWARD modela. Prednosti AMI-ja su neponovljivo brzo boot-ovanje sistema ali sa druge strane nema toliko detaljnih opcija za fino stelovanje ka sto je slucaj sa AWARD-om. Postoje, ali se svode na veliki broj memorijskih opcija koje se nedokumentovane pa ce sa lakocom zbuniti i iskusnije korisnike.
Jos jednu stvar moram da primetim kod Gigabyte-a... Nekada smo bili svedoci upotrebe vrhunskih elektronskih komponenti prilikom izrade njihovih ploca (BX2000, BX2000+) i zaista je bilo zadovoljstvo uzivati u venserijski kvalitetno odradjenim plocama koje su po tom pitanju mogle da ravnopravno pariraju referentnom ASUS-u. Danas je taj nivo kvaliteta opao upotrebom prosecnih Taiwanskih komponenti koje Gigabyte ploce utapaju u prosecan nivo kvaliteta karakteristican za ostatak proizvodjaca. Ploca poseduje vec standardno CODEC AC`97 audio resenje koje je na ovom modelu prisutno u vidu "Sigma" chipa. Tu su takodje i tradiconalni DIP-switch prekidaci kojima je moguce menjati brzinu sistemske magistrale sto je ujedno jedini nacin koji dopusta overkloking ali sa ogranicenim rezultatima.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Instalacija ploce je protekla bez problema. Referentni via 4in1 (1.25a) drajveri su prihvaceni "iz prve". Testovi su odradjeni "hirurski" precizno i bez malo overkloking uzbudjenja. Ono po cemu se istakla tokom testiranja jeste brz rad sa RAM memorijom po cemu spada u sam vrh testiranih VIA KT-133 maticnih ploca. Gigabyte 7ZX-1 je ploca namenjena ljudima bez overkloking afiniteta. Vecina nas ipak zeli nesto vise bar kao mogucnost koju ce iskoristit na sopstveni rizik. Shodno tome GA 7ZX je ostavio sasvim prosecan utisak i nadu da ce sa nekim novim modelom, Gigabyte krenuti putevima stare slave!!!

Naravno, evo i specifikacije:

Processor

AMD™ Athlon™ /Duron™ (K7) Socket A processor (256K/64K 2nd cache on die)
Supports 500MHz ~ 1GHz and faster 95*/100/105*/110*/113*/115*/117*/133* MHz FSB AUTO detect CPU voltage

Chipset

VIA VT8363 (KT133) Memory/AGP/PCI Controller(PAC)
VIA VT82C686A PCI Super-I/O Integrated Peripheral Controller (PSIPC)
Creative CT5880 PCI sound chip (4 channel audio) AC97 codec

Memory

3 168-pin DIMM sockets Supports PC-100 / PC-133 SDRAM and VCM SDRAM
Supports up to 1.5GB DRAM
Supports only 3.3V SDRAM DIMM

Slot

1 x AMR (Audio Modem Riser) slot
1 x AGP slot supports 4X mode & AGP 2.0 compliant
5 x PCI slots support 33MHz & PCI 2.2 compliant
1 x ISA slot

I/O

2 x Ultra DMA 33/66 bus master IDE ports on board
1 x FDD
2 x COM
1 x LPT
PS/2 keyboard
PS/2 Mouse on board
1 x Joystick,
1 x Line-in
1 x Line-out
1 x MIC on board
2 x USB ports on board
2 x USB ports by cable (optional accessary)
IrDA TX / RX header ready

Power

ATX power connector
Power-on by LAN, RTC, Modem & switch Power-off by Windows® 95/98/2000 Shut down & Switch Stop CPU fan during entering suspend mode

Form factor

ATX , 4 layer PCB (30.4*22.7cm)

H/W Monitoring

CPU/System fan revolution detect CPU/System temperature detect
System voltage detect (Vcore,VDD ,Vcc,+12V)
CPU overheat shutdown detect

BIOS

Supports DualBIOS™ technology;
2Mbit flash RAM AMI BIOS with enhanced ACPI feature for PC98/Win98/Win2000 compliance, Green, PnP, DMI, INT13 (>8.4GB) & Anti-Virus functions IDE#1~#4, SCSI, LS120, ZIP & CD-ROM bootable AC recovery

ON/OFF control

Auto-detect & report system health status

Other features

Support Wake-On-LAN (WOL)
Support Internal/External modem ring on
Support USB K/B or mouse wake up from S3
Includes 3 fan power connectors Poly fuse for keyboard over-current protection
Support STR (Suspend-To-RAM) function

Driver

Gigabyte Windows Utility Manager
VIA 4 in 1 service pack utility
AC97 audio driver

Microstar K7T Pro2A

Microstar K7T Pro2A

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploceje evolucija svima dobro znanog K7T Pro 2 modela ciji test ste mogli i videti nedavno na nasem sajtu. MSI je skoro do perfekcije usavrsio plocu za AMD platformu tako da sa razlogom moze poneti titulu trenutno najbolje ploce za Duron/TBird procesore. Dakle, u nesto izmenjenom dizajnu unutrasnjeg dela kutije koje Vam sada poklanja i kalendar za 2001 godinu, dolazi maticna ploca i dosta sitnica koje spadaju u dodatnu opremu.
Ono sto je zaista neobicno, i u sta cete se moci i sami uveriti u daljem toku naseg prikaza, jesu dve razlicite varijante ove ploce koje su stigle kod nas u vremenskom periodu od samo desetak dana! U nasem prvom testu modela koji nije nosio sufiks "A", narocito smo se pohvalno izrazili o upotrebi komponenti sjajanog kvaliteta. Tu u prvom redu mislim na ogromne "Nichicon" elektrolite vrlo velikog kapaciteta [4700 mikrofarada], tzv. "special edition" kojih na prvoj varijanti ove maticne ploce [mislim na K7T Pro2A] uopste nije bilo!
Umesto njih je stigla verzija sa "obicnim" elektrolitima ali je Microstar vrlo brzo izbacio i drugu reviziju sa prvobitno upotrebljenim komponentama. Cela prica Vas ne mora previse intrigirati, buduci da su za buducnost najavljene ove kvalitetnije varijante...U nasu pricu mozete se uveriti na narednim slikama:
karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce
karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce
Prvobitna verzija...
I druga, bolja...

Upotreba odlicnih Nichicon elektrolita u kombinaciji sa dva para MOS FAT "Fairchild" tranzistora garantuju vrhunsku stabilnost u radu ove maticne ploce.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Sam dizajn ploce i raspored konektora su takodje zadrzani sto je svakako pozitvna cinjenica. Glavna promena jeste VIA 686B "southbridge" tj. IDE kontroler koji podrzava UltraDMA 100 protokol. Sam chip je prekriven nalepnicom koja jasno ukazuje na sposobnost rada u UDMA100 rezimu.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Medjutim, prilikom podizanja sistema u "boot screen" ekranu, BIOS prijavljuje 686A kontroler sto me je poprilicno zbunilo. Odmah sam uklonio nalepnicu i utvrdio da se zaista radi o 686B verziji dok je BIOS i dalje uporno prijavljivao "A" verziju. Brzinski testovi su ipak odagnali sumnju posto se nova verzija pokazala brzom od svog prethodnika. Malo ali ipak dovoljno! Sumnja je pala na reviziju BIOS-a, ali cak i sa ver. 1.8 i dalje se prijavljuje kao 686A kontroler.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Jos jedna novina karakteristicna za ovu plocu je totalno odsustvo sistema za glasovnu diagnostiku (Smart DLED) koji se i nije pokazao bas preterano efikasnim. Sistem dijagnostike pomocu LED dioda je naravno i dalje prisutan kao vrlo korisna opcija.

Ploca je brzinski skoro identicna sa K7T Pro 2 modelom, sa naglaskom na povecanje brzine IDE sekcije sto je posledica integracije kontrolera nove generacije. Jedina slabost ove ploce je i dalje, nesto sporiji rad sa memorijom. Medjutim vanserijska stabilnost u radu, odsustvo ekscesnih situacija i napor Microstar-ovih inzenjera da sa svakom sledecom revizijom isprave sve propuste, su za svaku pohvalu! Bilo je zaista pravo zadovoljstvo testirati ovaj model. MSI je napravio sjajnu plocu i sa zadovoljstvom modelu K7T Pro 2A mogu dati preporuku za trenutno jednu od dve najbolje Socket A maticne ploce. Prednost u odnosu na ABIT KT7 je cinjenica da poseduje tehnoloski noviji proizvod (686B) te otuda predstavlja kompletniji proizvod, ali sa druge strane konstantno brzinski zaostaje za ABIT-om sto je ujedno i glavni razlog koji me sprecava u nameri da joj dodelim nagradu "Best choice". Sto se tice overklokinga i dalje je nesto slabija od ABIT KT7 i EPoX 8KTA2 modela, ali za razliku od poslednje spomenutog ima daleko efikasniju jedinicu za napajanje sto je svakako "zdravije" po procesor. Medjutim, uzmite u obzir i cinjenicu da procesor nije preporucljivo "voziti" na maximalnih 1GHz vec je mnogo bolje spsutiti mu takt na optimalnih 900MHz i time mu osetno sniziti radnu temperaturu. Iskreno receno, tih 100MHz u realnom radu je tesko osetiti!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Naravno, ni za ovu plocu Vam necemo ostati duzni sto se tehnickih podataka tice:

CPU

Socket A for AMD(R) AthlonTM / DuronTM processor.
Supports 600MHz~1.2GHz or higher processor

Chipset

VIA(R)KT133 chipset. (552 BGA)
-- FSB @200MHz
-- AGP 4x and PCI Advanced high performance memory controller
-- Supports PC100/133 SDRAM, & VCM technology

VIA(R)VT82C686B chipset. (352 BGA)

-- Enhanced Power Management Features
-- Integrated Super I/O (FDC, LPT, COM 1/2, and IR)
-- Dual bus Master IDE Ultra DMA33/66/100
-- DirectSound AC'97 Audio
-- ACPI?@ FSB 100MHz clocks are supported. (200MHz Internal System Bus)

Main Memory

Supports three 168-pin unbuffered DIMM using six memory banks.
Supports a maximum memory size of 1.5GB (32M x 8).
Supports 3.3v SDRAM DIMM.

Slots

One AGP (Accelerated Graphics Port) slot.
-- AGP specification compliant
-- Supports AGP 1x/2x/4x
One CNR (Communication Network Riser) slot.
Six 32-bit Master
PCI Bus slots (wherein one shared slot can be used as PCI or ISA (optional)) .
Supports 3.3v/5v PCI Bus Interface.

On-Board IDE

An IDE controller on the VIA(R) VT82C686B Chipset provides IDE HDD/ CD-ROM with PIO, Bus Master and Ultra DMA 33/66/100 operation modes
Can connect up to four IDE devices.

Audio

Chip Integrated DirectSound AC'97 Audio

On-Board Peripherals

On-Board Peripherals include:
-- 1 Floppy port supports 2 FDD with 360K, 720K, 1.2M, 1.44M and 2.88Mbytes.
-- 2 Serial ports (COM A + COM B)
-- 1 Parallel port supports SPP/EPP/ECP mode
-- 4 USB ports (2 Rear Connectors/ 2 USB Front Pin Header)
-- 1 IrDA connector for SIR/CIR/ASKIR/HPSIR.
-- 1 Audio/Game port

BIOS

The mainboard BIOS provides "Plug & Play" BIOS which detects the peripheral devices and expansion cards of the board automatically. The mainboard provides a Desktop Management Interface(DMI) function which records your mainboard specifications.

Dimension

ATX Form Factor

Mounting

6 mounting holes

Special Features

Smart D-LED ( Optional )
Fuzzy Logic 3
Live BIOS

Test setup, rezultati

Test setup

Kao i obicno, testovi su obuhvatili vec standardnu verziju Ziff Davis testova, potpomognutih brzinskim rezultatima procesora dobijenih u programima SiSoft Sandra 2001 odnosno 3D Mark 2000. Naravno, Quake 3, merenja u 3D Studiu Max-u i CC Winstone 2000 su takodje nezaobilazni kada su upitanju testovi ove vrste.
Rezultati su podeljeni u dve grupe: prvu sacinjavaju rezultati u normalnom rezimu rada, procesor je Duron na 650 MHz. Medjutim, u overclocking rezimu mogu da rade samo pet od testiranih sedam maticnih ploca, Chaintech-ov odnosno Gigabyte-ov model nisu u stanju da menjaju multiplikator kod procesora. I kod onih koje to mogu postoje odredjene razlike i molimo Vas da to imate u vidu: samo ABIT i EPoX su uspeli da "izvuku" maksimalnih 1 Ghz iz naseg test-procesora...
Evo kako je izgledala nasa test konfiguracija:

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- AMD Duron 650
Maticne ploce
- ABIT KT7
- ASUS A7V
- Chaintech 7AIV2
- EPoX 8KTA2
- Gigabyte 7ZX
- Microstar K7T Pro2
- Microstar K7T Pro2A
Memorija
- 128 Mb PC150 Kingmax
Video-karta
- Guillemot 3d Prophet DDR
Hard-disk
- HDD 9,1GB IBM DJNA 7200 rpm
Hladjenje
- Alpha PAL 6035, Evercool NP/M2, Chrome Orb
Napajanje
- MACASE 250W MG-256
Monitor
- Philips Brilliance 107 MP

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Test koji maximalno angazuje tandem CPU-RAM memorija. Shodno ocekivanju, pobedjuje ABIT KT7 zahvaljujuci naprednim BIOS opcijama kojima se maksimalno ubrzava rad sa sistemskom memorijom. Drugo mesto su ravnopravno podelili ASUS A7V i EPoX 8KTA 2. Najgore su prosli Microstar modeli!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

ABIT osvaja prvo mesto zahvaljujuci tradicionalno najbrzem radu sa grafickom kartom. 3DMark CPU test pre svega meri brzinu rada procesora u kombinaciji sa grafickim podsistemom sto u punoj meri potvrdjuje i zadnjeplasirani Chaintech 7AIV2 koji je osetno zaostao zahvaljujuci sporom nVidiaTNT2 M64 grafickom chipu! U overkloking rezimu, u prvi plan izbijaju dve najbolje overkloking ploce ABIT KT7 i EPoX 8KTA2 dok je ASUS A7V iznenadio losim rezultatom!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Ovde se situacija poprilicno "usijala" borbom ASUS-a, ABIT-a i EPoX-a koji su se neprekidno smenjivali u vodjustvu. Generalno, u normal rezimu prednjaci ASUS A7V dok u overklokingu primat preuzima ABIT KT7 model, dok je EPoX jednako dobar u oba rezima. Najveci podbacaj napravili su MSI modeli.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

U brzini rada sa hard diskom je dominirao ASUS-ov model A7V zahvaljujuci integrisanom Promise UltraATA/100 kontroleru. Zanimljivo je da MSI-jev model sa najnovijim VIA 686B UltraATA/100 kontrolerom nije briljirao sto je posledica koriscenja IBM DJNA hard diska koji podrzava UltraATA/66 standard. Da ne bude zabune, 686B kontroler je svakako brzi od starijeg 686A kontrolera ali samo u kombinaciji sa najnovijim modelima hard diskova koji gle cuda, rade u UltraATA/100 rezimu. Dakle ukoliko imate stariju generaciju diskova novi VIA 686B kontroler nece Vam doneti neka cudesna ubrzanja, naprotiv! Takodje, sve ovo zavisi i od slucaja do slucaja tj. kako se pojedini model diska "upari" sa novim kontrolerom. Jednostavno Vam savetujem, ukoliko prelazite na novu plocu svakako uzmite disk poslednje generacije!

Rezultati II deo, komentar testa

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

Testovi u "normal" rezimu prolaze u znaku dominacije ASUS A7V modela i MSI K7T Pro 2A koji je konacno "zasijao" na jednom testu! U overclocking rezimu, brzinski sampioni ABIT KT7 i EPoX 8KTA 2 ponovo daju do znanja da im po pitanju overklokinga nema ravnih!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

U igrackom "svetu", ABIT KT7 jednostavno briljira u oba rezima dok je ubedljivo najlosiji Gigabyte 7 ZX-1. Naravno, ukoliko izuzmemo Chaintech 7AIV2 plocu, koja je hendikepirana sporim TNT2 M64 grafickim chipom!

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

U ovoj grupi testova neocekivano prijatno je iznenadio "mali" Chaintech 7AIV2 zahvaljujuci brzom radu sa memorijom. Tu je i ASUS A7V koji potvrdjuje tradiciju brzog rada u kombinaciji procesor/memorija. Ostali su bili dosta ujednaceni. U overclocking rezimu, ABIT KT7 nije dozvolio nikakva iznenadjenja ali je mu je rame uz rame bio i MSI K7T Pro2 model.

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

karakteristike, statistike, via kt133 maticne ploce

U "normal" rezimu testova se ponovila situacija iz 3D Max-a gde su na celo izbili ASUS A7V i Chaintech 7AIV2 dok je generalno zaostao MSI sa obe revizije K7T Pro2/A modela. U overklokingu, dvojac ABIT KT7 i EPoX 8KTA 2 ponovo dokazuje superiornost brzih "masina"!


Komentar testa

Za sada titula najbolje Socket A ploce ostaje u rukama ABIT KT7 (RAID) ploce, dok je tik iza nje MSI K7T Pro 2A, sledi odlicni EPoX 8KTA2 koji je evidentno strahovito napredovao i u buducem periodu ce svakako imati veoma zapazenu ulogu. Tu je i legendarni ASUS A7V model, koji je "zreo" za jednu temeljnu reviziju, koja bi obuhvatila pojacanje grupe za napajanje, usavrsavanje BIOS-a i skok na noviju reviziju Promise kontrolera. Ovo ne treba da cudi zbog cinjenice da je A7V ipak prva ploca koja je "pogodila" Socket A segment. U sredini se nalazi Chaintech 7AJA ploca koja nudi odlicnu vrednost za ulozeni novac.
Ovim bi i nasa "saga" o VIA KT133 plocama otprilike bila privedena kraju...ipak, bolje nikad ne reci nikad - jer, nikad se ne zna. Nakon svega mozemo biti zaista zadovoljni prikazanim i vidjenim. VIA je upravo ovim chipsetom sa sebe skinula neslavni oreol proizvodjaca sporih i nepouzdanih chipsetova - vrlo lepa iskustva velikog broja zadovoljnih korisnika, najbolje govore tome u prilog.
Nadamo se da ste i Vi bili zadovoljni paznjom kojom je Benchmark sajt propratio desavanja vezana za KT133 ploce. Mozda kao nikada do sada, misljenja smo da kao ovom chipsetu jos nikome nismo pruzili vecu "minutazu". VIA KT133 chipset je to apsolutno i zasluzio.
Na zalost, tokom svih ovih testova, nismo uspeli da obuhvatimo sve proizvodjace prisutne na nasem trzistu, ali oni glavni su tu! Nadamo se da cemo u sledecoj godini naici na vise razumevanja, a zasto ne i vise inicijative od samih distributera: Soltek, QDI, Shuttle i AOpen proizvoda koji takodje spadaju u krug vodecih proizvodjaca. I pored naseg velikog truda da Vam prikazemo ono sta je interesantno, za sve postoji granica a ponekad je nezainteresovanost pojedinih uvoznika prosto neverovatna!

Kada sam govorio o verovatnom [pretpostavka] kraju KT133 maticnih ploca, u prvom redu sam mislio na upravo dolazeci KT133A chipset koji, kako kazu prve informacije, omogucava nesmetani rad Athlon odnosno Duron procesora na frekvencijama od 133 Mhz i vise. Svi dobro znamo da je na postojecim plocama tako nesto prakticno nemoguce uciniti - da li ce ovaj chipset sasvim potisnuti u drugi plan postojeci KT133? Ostaje da vidimo...
Nikako ne bi valjalo zanemariti ni AMD760 chipset koji je vec doziveo svoju promociju. Ali, zbog izvesnih problema koji su se javili u radu - ceo projekat je odlozen za nekih mesec dana. Nekakve preciznije prognoze po pitanju tog chipseta jos uvek nismo u mogucnosti da damo, buduci da DDR memorije u slobodnoj prodaji na evropskom trzistu jos uvek nema. I pored najava da njena cena ni izbliza nece biti visa od standardnog SDRAM-a kao sto je to bio slucaj sa Rambus-om, ipak uzmimo te podatke sa izvesnom dozom rezerve... Svasta se tu jos moze dogoditi: mogucnost skupljih samih maticnih ploca, svesno izazivanje nestasice ove vrste memorije na trzistu sto bi moglo prouzrokovati skokove cena, a na kraju krajeva ostaje i pitanje - da li ce DDR zaista doneti toliko rapidan skok u performansama da bi svi pohitali da njime zamenimo postojece maticne ploce?

ASUS A7V za potrebe testiranja ustupio "Direct Link"
ABIT KT7
za potrebe testiranja ustupio "MD&Profy"
Chaintech 7AIV2 za potrebe testiranja ustupio "MD&Profy"
EPoX 8KTA2 za potrebe testiranja ustupio "NEC Line"
Gigabyte 7ZX za potrebe testiranja ustupio "Teracom"
Microstar K7T Pro2 za potrebe testiranja ustupio "PC Centar"


Svim pomenutim firmama se ovom prilikom najlepse zahvaljujemo!

Test: ASUS iPanel

Test: ABIT KT7A

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209