Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test media plejera #3 (Q3, 2004)

28.07.2004 06:50 | 0 Multimedija
Test: Uporedni test media plejera #3 (Q3, 2004)

Za treći uporedni prikaz digitalnih muzičkih plejera Benchmark sajta, pripremili smo čak devet atraktivnih, različito koncipiranih uređaja, od kojih će većina čitalaca pronaći onaj koji najviše odgovara njegovim ili njenim potrebama. U samom vrhu su ovoga puta plejeri renomiranih kompanija Microstar International i Creative Technologies


Branko Maksimović


Uporedni test media plejera #3 (Q3, 2004)

Da li se još uvek sećate vremena kada su mp3 plejeri bili rezervisani samo za ljude iz džet-seta, kada su dolazili nezvaničnim kanalima i bili potpisani imenima za koje pre toga nismo čuli? Tada je mp3 bio još uvek nezvaničan standard za kompresiju zvučnih fajlova, dok je danas toliko rasprostranjen, da ga i softverske kompanije zvanično koriste, bez obzira što Microsoft i dalje forsira svoj zvučni kodek WMA. No, kako Windows XP po defaultu može da enkoduje ovaj format, a izbacivanje prenosnog ili kućnog muzičkog ili DVD uređaja koji ne podržava mp3 enkodovanje može da se okarakteriše kao krajnje neozbiljan potez, jasno je zbog čega su sve više rasprostranjeni plejeri ovog tipa i na našem tržištu. Može se reći da su konačno istisnuli klasične diskmene, a o walkmanima da ne govorimo – oni se danas proizvode u malim količinama i rezervisani su za nostalgičare. Situacija nije bila takva u vreme našeg prvog uporednog prikaza mp3 plejera, a ni u vreme kada smo pripremali i objavili drugi. Došlo je vreme i za treći Benchmark-ov uporedni test izabranih digitalnih muzičkih plejera, a mi naravno, već testiramo sve zanimljivije uređaje za četvrti. Kada bi u ovim prikazima obuhvatili sva imena koja se mogu naći na našem tržištu, verovatno bi se sve svodilo na nabrajanje sa malo informacija o svakom plejeru. Može se reći, ipak, da je većina plejera na tržištu veoma slična, pogotovo kada se radi o jeftinim modelima, odnosno imenima kakva su Synergie, ReLite i njima slični. Nekada su i ovakvi plejeri korektni i mogu da pruže zadivljujuće visok koeficijent na skali “kvalitet vs. cena”, međutim, mi smo ipak više za to da korisnik odvoji samo deset do dvadeset procenata više od sume koju je naumio da potroši, posluša naš saveti i kupi kvalitetniji uređaj. Plejere koje prave nekoliko desetina dalekoistočnih firmi, a kojih na našem tržištu ima u raznim varijantama, ovoga puta smo zaobišli, što ne znači da ih, ako čitaoci našeg sajta ne budu pokazali veliko interesovanje za njih, nećemo uvrstiti u neki od narednih uporednih prikaza.


Multimedijalni uređaji su u sve većoj meri prisutni, pa su se sa polica sajmova kakvi su Computex ili CeBit, preselili u realan život. Ako bi smo se vratili samo deset godina u prošlost i nekome pokazali moderan PDA uređaj sa GPS sistemom, ili neki od novih media plejera kompanije Microstar ili iRiver (koje željno iščekujemo), sa ekranom visoke rezolucije i malih dimenzija, a koji pušta celovečernji film iz sopstvene fleš ili microdrive memorije, verujemo da bi bio zapanjen. “Budućnost“ je već počela, iako na neke od ideja iz fantastičnog Povratka u Budućnost 2, Roberta Zemekisa, moramo još da sačekamo. Testiranje mp3 plejera se mnogima čini kao lak zadatak. Iako je u pitanju tema za koji mnogi misle da “o tome nema šta mnogo da se priča”, digitalni plejeri se međusobno dosta razlikuju. Tu ne mislimo samo na tip memorije, baterije koje koriste, jačinu izlaza i ostatak sirove specifikacije. Pre svega, bitno je kako se plejer pokazao u praksi, nakon više nedelja testiranja i od strane autora koji je preko 100 ovakvih uređaja “propustio kroz ruke”.


Plejere koje smo za vas testirali prethodnih meseci, možemo podeliti u tri klase. Tu je klasa pristupačnih, ali i dalje dovoljno kvalitetnih modela, zatim klasa u koju spadaju plejeri koji se po nečemu izdvajaju, a i dalje ne koštaju više nego što bi ovakav uređaj trebalo da košta i na kraju, predstavićemo model koji spada u posebnu klasu. Ako ste baš nestrpljivi, tu je i padajući meni za brzu navigaciju, ali savetujemo vam da idete redom – možda se iznenadite i pročitate nešto što ne bi ste očekivali.

Mercury IXA-32li

Mercury IXA-32li

Plejer koji oblikom podseća na referentne dalekoistočne uređaje nižeg kvaliteta, zapravo se može istaći prilično robusno izrađenim kućištem. I dok se kvalitet plastike od koje je izrađen (a tu mislimo na njenu tvrdoću) može pohvaliti, pogotovo ako u obzir uzmemo cenovni rang, tako nas same završna obrada nije oduševila. Ipak videli smo i plejere koji su daleko lošije izrađeni, pa mislimo da za ciljni cenovni rang ovo skoro pa “najbolje što može”. Mercury je jedan od brendova korporacije Kobian, a na našem tržištu je poznat pre svega po jeftinijim mp3 plejerima, zatim linijom atraktivnih kućišta, ali od skoro i po matičnim pločama, koje su naravno proizvedene u pogonima neke druge korporacije (u ovom slučaju je to bio renomirani Epox).
 


Kao što smo i na početku pomenuli, model IXA-32li je oznaka za plejer koji ima klasičan “stick-olik” oblik, malih je dimenzija i dolazi u veoma lepoj kutiji, tako da će biti efektan poklon pripadnicama lepšeg pola. Zapravo, ovaj Mercury plejer je zapakovan lepše i od Creative i Microstar plejera sa ovog testa, koji su gotovo dvostruko skuplji. Čak ni prvi susret sa samim uređajem neće razočarati nikoga ko nije navikao na iRiver ili Sony. Može se reći da utisak koji ovaj plejer u radu ostavlja nije ništa lošiji od onog koji smo imali sa MSI MegaStick plejerima.
 


U paketu se nalazi USB kabl, slušalice sa modulom na kome su (nekakvi) tasteri i koji se posebno napaja malom baterijom, mini CD sa drajverima za starije operativne sisteme (naravno, plejer se prijavljuje kao Mass Storage Device) i solidnim programom za enkoding zvučnih fajlova u mp3 format, kao i vrećica koja bi trebalo da izigrava futrolu. Kako je sam plejer vrlo izdržljiv (bar tako deluje), nedostatak prave futrole nećemo uzeti kao minus, a opet moramo obratiti pažnju i na krajnju cenu proizvoda.

Sam plejer je crvene boje, mada bi trebalo da domaći distributer na lageru ima i onaj metalik plavi – i ima već standardnih 256 MB memorije. Sa prednje strane se, pored ekrana sa matricom od 96 x 32 piksela, nalazi samo još taster za play / stop (pause). Sva ostala navigacija se vrši preko dirki koje su postavljene sa donje strane ove spravice.
 


Na jednoj od strana, nalazi se i omča koja omogućava da plejer koristite kao privezak, ali je izvesnije da ćete to iskoristiti da ga nosite oko vrata, jer ne znamo zbog čega bi neko u džepu nosio toliki privezak, koji će ključevi dodatno guliti. Pored omče se nalazi i mikrofon.

Navigacija kroz meni se obavlja pomoću zgodno postavljene dirke, a pritisak na istu će izabrati pesmu ili funkciju u meniju. Od podešavanja ćete moći da izaberete tek najosnovnije opcije i presete ekvilajzera, tako da od funkcija koje su karakteristične za iRiver plejere nema ni traga. Sa strana se još nalazi i switch za zaključavanje ostalih tastera (hold), kao i kontrola jačine zvuka na izlazu.

Na kutiji je istaknuta opcija FM tjunera, koji je rešen više kao privezak na slušalicama (koristi eksternu slim bateriju), sposoban je da uhvati samo najupornije stanice, te ćete ga veoma malo koristiti. Nažalost, nismo uspeli da naučimo kako se memorišu stanice, a pomalo je nezgodno što ne vidite koja je frekvencija u pitanju. Izgleda da je FM tjuner tu više kao reklama nego nešto zbog čega ćete se odlučiti da kupite baš ovaj model.


Ipak, reprodukcija zvuka je na solidnom nivou, a nije nam se dopalo što je plejer pomalo tih ako koristite iole kvalitetnije slušalice sa impedansom od 16 ili 20 Oma i što se na glasnijim delovima kompozicija, u slučajevima kada mini-pojačalo mora da isporuči mnogo zvuka u širokom frekventnom opsegu, dolazi do neprijatnog pucketanja i prekidanja. Ujedno, to je i ono što modelu IXA-32 zameramo.

Plejer korektno funkcioniše kada se ne pojača do kraja, a sa svojom cenom je vrlo konkurentan, pogotovo ako znamo da u njega možete smestiti i 256 MB bilo kakvih podataka. Pošto se u meniju ne mogu naći nikakve bitne opcije, nećemo nabrajati šta se sve u njemu nalazi (podešavanja kontrasta ekrana, EQ preseti i brisanje fajlova su otprilike sve što ćete tamo naći). Naravno, plejer može reprodukovati i WMA fajlove, a AAA baterija (alkalna) obezbeđuje malo više od 10 sati reprodukcije. Verujemo da bi NiMH baterija od bar 800 mAh obezbedila oko 50% bolji rezultat.

Mercury IXA 520i

Mercury IXA 520i

U još atraktivnijem pakovanju, stiglo nam je pravo malo iznenađenje. Model IXA-520i je plejer koji je potpuno drugačije koncipiran i kreiran verovatno da oduševi svojim izgledom i kvalitetom izrade. Ima dimenzije i oblik slim paklice cigareta, a kada mu odvojite modul u kome se nalazi dodatna AAA baterija, površina je kvadratnog oblika, pa plejer možemo smestiti i u klasu mini-uređaja.
 


U pakovanju se nalazi plejer, punjac za Ni-MH bateriju, kabl na kome se nalazi “remote”, dodatni modul za AAA bateriju (i jedna Toshiba alkalna baterija), slušalice osrednjeg kvaliteta i audio kabl koji omogućava direktno snimanje u mp3 format sa bilo kog audio izvora.

Centralnim delom dominira ekran sa plavim LED osvetljenjem, ispod koga su smešteni tasteri za navigaciju. Ovoga puta, FM tjuner je integrisan, a tu je i specijalna Ni-MH baterija koja će pružiti do 14 sati reprodukcije. Plejer podržava i manje rasprostranjene zvučne formate, a broj funkcija u meniju (na više jezika) je nešto veći.
 


Tako sada možete kreirati svoj custom EQ, preuzeti plej liste sa računara ili raditi direktni mp3 enkoding. Tu je, naravno i voice opcija, a ugrađeni mikrofon je, barem sudeći po našem kratkom testiranju, osetljiviji i kvalitetniji od mikrofona iz jeftinijeg modela. Od zaista specijalnih funkcija u meniju, IXA-520i nema ništa vredno diskutovanja.
 


Ipak, osnovna prednost ovog plejera je što funkcioniše kao čitač SD i MMC kartica, odnosno što se internih 256 MB može proširiti sa dodatnih 64, 128, 256 ili 512 MB. Nismo probali veće kartice, ali sa onom od 512 MB je funkcionisao besprekorno. Nažalost, kao i kod prethodnog modela, upisivanje u fleš memoriju teče sporo, prema USB 1.1 specifikaciji.
 


IXA-520i dolazi sa lepim futrolama i korisnim softverom (od kojih nam se najviše svideo one touch 2 mp3), a slušalice ćete najverovatnije zameniti kvalitetnijim, iako su i priložene vrlo živahne sa visokim i srednjim tonovima. Ono što nam se najviše dopalo je što ovaj model kompanije Mercury, osim lepšeg izgleda, nudi i daleko viši kvalitet reprodukcije – distorzije gotovo da nema, zvuk je čist i jasan u skoro svim opsezima, a još jedan plus je i što je dovoljno glasan, iako bi smo voleli da je snaga na izlazu još malo veća. Skuplji je oko 25 evra od prethodno opisanog modela, a mislimo da barem toliko više vredi. Ima daleko kvalitetniji i pregledniji ekran, daljinski upravljač, dve vrste napajanja, mnogo bolju izradu, primetno bolji zvuk i bogatiju “opremu”. Cena je viša za oko 35 procenata, što u ovom slučaju, zaista nije
mnogo više.
 InnoAX iMX-110

InnoAX iMX-110

Innovision, kompanija koja nam je nekada bila poznata po vrlo dobrim grafičkim karticama (od kojih je najbolja, svojevremeno, bila GeForce 3 Ti200), ponudila je MP3 i WMA plejer standardnih dimenzija, kapaciteta od 128 MB koji oblikom i veličinom ekrana donekle prati MegaStick.
 


Pakovanje deluje vrlo oskudno, a od propratne opreme nije prisutno ništa osim CD-a, ako se on može smestiti u klasu dodatne opreme. Dakle, tu su samo slušalice, AAA baterija i sam plejer. Pomenuta baterija obezbeđuje autonomiju od 8 do 10 sati, transfer se obavlja preko USB 1.1 veze, a meni ne krije bog-zna-koliko tajni.
 


Tasteri ponekad ne shvataju da ste ih pritisli, njihov hod je neubedljiv, pa je zbog svega ponekad vrlo teško preći na sledeću pesmu. Po obliku i načinu navigacije, iMX-110 najviše podseća na Mercury IXA-32li, mada su neki tasteri na sasvim drugim mestima. Izgled i kvalitet izrade plejera je na zadovoljavajućem nivou – plastika je korektna i ubedljiva, ali tasteri nisu.
 


Ekran ima plavo LED pozadinsko osvetljenje, ali nije preterano pregledan, jer je njegova rezolucija 96 x 26 tačaka, a kontrast vrlo mali pa je teško vršiti navigaciju ako ste na džogingu tokom sunčanog dana. Zvuk koji je dao ovaj plejer je disbalansiran, ne čuju se jednako dobro i srednji i niski tonovi, a preterano pojačavanje nije preporučljivo jer dolazi do distorzije, bez obzira na to koje slušalice koristite. Pojačalo ima srednju jačinu zvuka, pa ni u ovome nije briljirao. Ipak, daleko od toga da plejer nije upotrebljiv – generalno, sam kvalitet reprodukcije je ostavio sličan utisak kao i pomenuti Mercury plejer. Najveća prednost ovog modela je njegova niska cena, mada, moramo priznati da za nešto više novca, možete i bolje proći.
 PQI JoyTone U800

PQI JoyTone U800

Misteriozni plejer o kome nismo mogli da nađemo gotovo nikakve informacije ni na samom sajtu proizvođača, nosi oznaku JoyTone U800. Brend PQI je poznat našim čitaocima – ovaj logo ste mogli da vidite na memorijskim modulima ili memorijskim karticama za digitalne uređaje.
 


Isuviše je glupo da opisujemo osnovne karakteristike ovog PQI plejera. Joytone U800, na svu sreću, ima nekoliko nesvakidašnjih karakteristika. Jedna od njih je i specijalno pravljena litijum jonska baterija kapaciteta od 500 mAh, koja je izmenljiva ali je pitanje gde ćete moći da je kod nas nabavite, kada stara završi svoj radni vek.
 


Proizvođač tvrdi da će prva biti upotrebljiva čak pet godina, međutim, ako se povedemo iskustvom koje smo stekli sa mobilnim telefonima, mislimo da je i tri godine mnogo. Bez obzira što se baterija na ovom plejeru neće toliko često puniti kao ona na mobilnom telefonu, ona svakako stari. A mnogima je poznato da je punjive baterije bolje povremeno puniti i prazniti nego ih samo pustiti da stoje.
 


Uz ovaj plejer jarko crvene boje, koji takođe donekle prati filozofiju MegaStick-a, dobijaju se i slušalice sa FM modulom, koji se napaja na posebnu slim bateriju, poput onih koje idu u satove. Slična kombinacija ide i uz Mercury plejer sa početka ovog testa, što znači da je FM tjuner malih dimenzija i neće vam smetati, a njegova upotrebljivost je diskutabilna zbog nedostatka ekrana. Ipak, primetili smo da je tjuner dosta bolji od onog koji ide uz Mercury IXA-32li, pa ćete uspeti da uhvatite i manje jake stanice.
 


Priložene slušalice ne zaslužuju nikakve pohvale, ali ih je nemoguće odvojiti od FM tjunera, pa se isti može koristiti nezavisno od mp3 plejera, za slušanje utakmica ili radio programa. Nažalost, numere sa radija je nemoguće snimiti na sam plejer, ali možemo pohvaliti integrisani mikrofon koji ima odličnu osetljivost, pa plejer možete iskoristiti i kao amaterski diktafon.
 


U pakovanju se dobija i produžni USB kabl (plejer ima standardni konektor na samom telu, kao i poklopac koji može da se stavi sa obe strane, što možete videti na slikama), CD i uputstvo.
 


Sam plejer ima ekran koji nema veliku površinu, ali ima odličnu plavu iluminaciju, odličan kontrast, pregledan je i vrlo informativan. U opcijama nećete moći da se izgubite, ali su zato ekvilajzeri veoma dobro podešeni, a i predefinisani modovi su nam nekako “legli”. Iako je zvuk veoma jak, ako ga pojačate do kraja, dolaziće do blagog pucketanja pri reprodukciji tonova određenih frekvencija i primentije distorzije zvučne slike. Ipak, ove distorzije nisu ni izbliza onoliko velike kao kod InnoAX plejera, te u ovoj kategoriji, PQI može da dobije prolaznu ocenu. Pomenuta baterija je na našem testu pokazala autonomiju od preko 15 sati, što je rezultat koji smo i očekivali.
 

Microstar MegaStick 2

Microstar MegaStick 2

MSI MegaStick je privukao više pažnje nego što to generalno zaslužuje, mada se to može razumeti, jer je Microstar veliko ime u IT industriji. Međutim, mnoge zahtevne korisnike i ljude koji zaista stavljaju kvalitet zvuka i izrade na prvo mesto, MegaStick je u najboljem slučaju ostavio ravnodušnim. Pre svega, kvalitet slušalica nije na najvišem nivou, a one su deo celog paketa, i mnogi ceo uređaj gledaju na taj način. Mi smo, pak, svesni činjenice da će većina korisnika ipak koristiti omiljene bubice ili druge lagane, ali kvalitetne slušalice koje su potpisane od firmi kao što su Philips, Altec Lansing, Sony ili KOSS.
 


MegaStick 2 dolazi sa slušalicama koje su atraktivnije dizajnirane, ali slabije i manje otpirne na niske tonove. iRiver i Creative na našem, ali i Apple iPod na stranim tržištima će i dalje biti daleko od plejera kompanija koje proizvode uglavnom matične ploče, grafičke kartice i barebone računare. No, stvari se menjaju na bolje, a to ćemo videti već na narednoj strani.
 


MegaStick 2, kao i njegov prethodnik, od koga je dizajn i “pozajmljen”, dolazi sa integrisanim FM tjunerom, voice (i language learning... opcijom) i mass storage protokolom. U atraktivnom pakovanju, MSI nudi i kvalitetnu metalnu ogrlicu za nošenje, futrolu, slušalice koje zaista zanimljivo izgledaju i produžni USB kabl. Nažalost, ni MegaStick 256 ne podržava High Speed USB standard.
 


Kao i prethodni model, MSI MS2 će puštati mp3 i WMA (od 48 do samo 192kpbs!) formate, ali ništa više od toga. Snimanje se vrši uz pomoć rasprostranjenog ADPCM zvučnog kodeka. Naravno, MSI ne propušta da nas podseti na LiveUpdate!, pa je ovoga puta obezbedio softver koji omogućava da unapredite verziju firmware-a. Iskustvo kaže da je kod prve verzije MegaStick plejera, upload novije verzije firmware-a doneo mnogo poboljšanja kada su reprodukcija i broj opcija u pitanju.
 


Konačno, MegaStick 2 je prvi plejer kod koga je FM tjuner zaista radio više nego korektno. Kako smo nezvanično saznali, MSI je ugradio poznati Philips-ov tjuner, a po nama, jedina mana je mogućnost memorisanja samo 10 stanica. Može se reći da MegaStick 2 nije preterano štedljiv jer je na našem testu, AAA baterija izdržala nešto manje od 9 sati reprodukcije. Ugrađeni ekran ima pozadinsko osvetljenje a njegova rezolucija je 96 x 25 piksela.
 


Snaga na izlazu je 30 milivati po kanalu, što nije preterano mnogo. Bolje rezultate ćete definitivno postići ako koristite neke druge slušalice – bubice, omaže od 12 ili 16 Oma i sa frekventnim rasponom od 16 do 16 hiljada herca. Slušalice koje dolaze uz plejer više služe za ukras jer su možda i najlošiji par mini zvučnika koje smo u životu slušali. Sa druge strane, ugrađeni mikrofon je dosta osetljiv i dobro će odraditi posao.

MSI MegaPlayer 515

Microstar MegaPlayer 515

Mega Player 515 već na prvi pogled oduševljava. MSI je u startu, a sudeći po imenu, pakovanju, ceni i istaknutim mogućnostima hteo da stavi do znanja da Player 515 pripada višoj klasi od one u kojoj je popularni Mega Stick 2, odnosno, da se radi o nasledniku, koji će pokazati da Microstar ume da bude opasan konkurent Creative-u ili iRiver-u. Uostalom, već sutra će glavna igračka biti multimedia plejeri (video i audio), pa će važiti neka druga pravila. Ko ne uhvati korak u samom startu, može vrlo brzo biti gubitnik.
 


MSI MegaPlayer 515 je baziran na fleš memoriji, ima integrisanu litijum jonsku bateriju i displej urađen uz pomoć OLED (Organic Light Emiting Diode) tehnologije. Ova tehnologija neće ubrzo zameniti klasične TFT ekrane, ali će uspešno zameniti mono matrice, kakve su zastupljene na svim ostalim plejerima sa ovog testa. Pored već nabrojanih opcija, MSI ističe i odličnu bateriju koja bi trebalo da omogući do 14 časova reprodukcije. Odmah možemo reći, na našem testu smo postigli čak i preko 13 časova, što je za bateriju od 450 mAh odličan rezultat.
 


MegaPlayer 515 je zaista drugačiji. Kao što je kolega Cerić rekao: “Gledajući slike, mislio sam da je plejer mnogo veći nego što zapravo jeste.” MP515 je znatno manji čak i od plejera iRiver-ove serije iFP-500, ima daleko atraktivniji dizajn i ekran, kao i jednostavniji interfejs. Ovaj sjajni uređaj, ne veći od kutije šibica, u sebi ima i FM tjuner kao i diktafon mod. Plastika od koje je izrađen je dosta kvalitetna, dizajn je “veseo” (kao Benneton), dok su dimenzije 60.5 x 49.5 x 16 milimetara, a masa 48 grama.
 


Navigacija kroz meni je slična onoj kod iRiver-a, “džojstik” koji ima četiri smera i taster, kao i tasteri za play (pause / off), FM (A => B) i sa strane sakriveni, za aktivaciju snimanja zvuka. Meni je preuzet sa MegaStick modela, ali je nešto bogatiji. Naravno, snimanje možete vršiti i iz “etra”, prijem radio stanica je možda i bolji od očekivanog, dok je ugrađeni mikrofon podešen na optimalnu osetljivost, tako da neće pokupiti baš svaki šum iz okoline, ali će se razgovor koji ste vodili lepo čuti na vašem računaru.

Ugrađena baterija se dopunjava jako brzo (samo prvi put joj je potrebno više od 50 minuta) i obezbeđuje nekih 10 do 11 sati reprodukcije, posle dva meseca upotrebe. Ovo je sasvim dovoljno, jer plejer možete dopuniti gde god nađete univerzalni mini USB kabl. U praksi, ako barem jednom nedeljno promenite po koju pesmu, baterija vas neće mnogo zanimati.
 


Ekran je priča za sebe. Ima rezoluciju od čak 128 x 64 piksela, vrlo je jasan i vidljiv i po najjačem suncu, a pri tome ne troši mnogo energije. Ugrađen je i screensaver koji se aktivira posle određenog vremena (može se podesiti), a koji je potrebno prekinuti (kada je aktiviran, da bi prešli na sledeću pesmu, morate dva puta pritisnuti next na džojstiku – prvi put za prekidanje screensavera i drugi put za prelazak na sledeću numeru). Zaista je unikatan i softver koji omogućava kreiranje start-up logo sličice, koja će se pojavljivati tokom aktiviranja uređaja. Ovaj program podseća na Windows Paint, ali ima daleko lepši interfejs.
 


Ekran Mega Plejera 515 je vrlo informativan. Pokazuje ime pesme, format, poziciju pesme u memoriji (npr. 14 / 49 – četrnaesta od ukupno četrdeset devet), dužinu pesme i trenutno vreme koje je proteklo, izabrani ekvilajzer preset, koliko je još ostalo “snage” u bateriji i, najzad, vreme (što je po autoru ovih redova vrlo korisno).

MP515 dolazi u sivoj i zelenoj varijanti, sa raspoloživih 128, 256 i 512 MB memorije. Krivo nam je što Microstar nije obezbedio USB 2.0 kompatibilnost, koju bi smo rado videli. A sa druge strane, dok se fajlovi (ovako sporo) kopiraju, baterija će se više napuniti. Naravno, nije sve ni savršeno. Plejer nema mogućnost kreiranja sopstvenog EQ setovanja, ne može da čita plej liste, ali ima osnovne modove (repeat, shuffle, random). Takođe, voleli bi da vidimo još poneku opciju u menijima ili bar kompatibilnost sa još nekim zvučnim kodekom.
 


Najviše nas je, ipak, oduševio ekran i kvalitet zvuka, dok je i jačina izlaza na zavidnom nivou. Ako koristite neke dobre slušalice, primetićete da je zvuk čist, jasan, dobro definisan u svim frekvencijama. Zaista ne možemo uputiti nijednu zamerku u ovom segmentu. Bonus u paketu je i zaista kvalitetna kožna futrolica, jedna sitnica koja dodatno povećava ukupan utisak koji je ceo proizvod ostavio na nas.

Creative MuVoTX

Creative MuVoTX


Creative MuvoTX je sličan već poznatom modelu NX. Dodati su USB 2.0 kompatibilnost i još neke sitnice. Sa masom od 43 grama i dimenzijama od 36.7 x 74 x 16 mm, MuVo TX je zaista mali plejer. Dolazi u varijantama sa 128, 256 i 512 MB, a svaki od njih ima različitu boju (sivi, plavi i crveni).
 


Creative u paketu daje odličan kaiš za nošenje plejera, koji dodatno naglašava njegovu sportsku notu. Kao da je stvoren za džoging. Na njemu se nalazi mali ekran, koji ipak ima nadprosečno visoku rezoluciju i dosta je detaljan. Za razliku od mnogih plejera, njemu se čak može podesiti orijentacija, u zavisnosti od toga kako ste navikli da plejer držite u ruci (i u kojoj ruci). Naravno, tu je i plava iluminacija.
 


Ako ga držite u desnoj ruci, biće veoma logičan položaj play / pause tastera, a tu je i klasičan jog-dial, koji je našao mesto na gomili digitalnih uređaja, a prvi put smo ga videli na Sony mobilnim telefonima.
 


U meniju nema mnogo nestandardnih opcija, ali nam se dopala mogućnost podešavanja ikvilajzera, iako su vrlo dobro podešeni Rock, Jazz, Pop, Techno i ostali preseti. Uz plejer stižu i veoma dobre slušalice, iste kao i one u paketu sa skupljim MuVo2 plejerom.
One su u klasi sa poznatim Sennheiser MX300 slušalicama koje dolaze uz iRiver plejere. Ruku na srce, iRiver sada isporučuje model MX500, koje trpe jači i dublji bas, pa su to prve bubice koje ne bi smo menjali kada kupimo neki plejer.
 


Reprodukcija koju pruža MuVo TX je zaista odlična, ništa lošija od već hvaljenog Mega Player 515 modela. Nekima se može i više dopasti, ali dok se kvalitet reprodukcije za Creative, kao najvećeg proizvođača najboljih zvučnih kartica podrazumeva, to je za MSI ipak domet vredan pohvale. MuVo TX koristi AAA bateriju koja može trajati oko 10 sati, ali ne više od toga. Najveća mana ovog plejera je visoka cena po megabajtu i nedostatak neke zaista unikatne mogućnosti ili funkcije. U svakom slučaju, nikako se ne može reći da je u pitanju prosečan proizvod, jer u gotovo svim aspektima brilijira.
 

Creative MuVo2 4GB

Creative MuVo2 4GB


Kompanija Creative je pred sobom imala težak zadatak. Napraviti konkurenta Apple iPod Mini plejeru – najbitnije je da bude manji! Zbog toga su danak platili ekran, visoka cena i pomalo nedovršen softver. Ali, da krenemo redom.


U paketu se dobijaju NOMAD MuVo2 Plejer sa 4 gigabajta memorije, slušalice, litijum jonska baterija, strujni adapter (punjač), USB kabl, futrola i softver. Na zapadu, ovaj plejer se upoređuje sa iPod Mini plejerom, pa ćemo i mi reći da je od njega kraći, uži i lakši, ali deblji. Kada bi ga mi opisivali, rekli bi smo da je to plejer koji je negde na pola puta između klasičnog MuVo fleš modela i Creative Zen Jukebox-a.
 


Ali, bez brige, jer po gabaritima, plejer spada u klasu veoma malih, pa je teško poverovati da je u njemu Hitachijev Microdrive hard disk od čak 4 GB, identičan onima koji se stavljaju u Compact Flash kartice po Type II specifikaciji. U realnih 3.78 GB staće oko 1000 pesama u mp3 formatu, koje ćete lako prebaciti preko USB 2.0 porta jer je MuVo2 klasičan Mass Storage Device.
 


Sa prednje strane četvrtastog kućišta, smešten je zaista mali grafički ekran sa plavim osvetljenjem, i svega dva tastera! Ništa više nije potrebno za navigaciju ovim plejerom, osim jednog petosmernog tastera i play / stop / power tastera ispod njega. Ako mislite da je navigacija plejerom prava idila, prevarili ste se – to je Ahilova peta ovog uređaja.
 


Sistem za pretraživanje je veoma loš, možete samo birati direktorijume, a fajlove nemate pregledno, u vidu liste, već se samo prikazuju jedan po jedan. Sva sreća pa MuVo2 može da čita plej liste koje ste kreirali u WinAmp-u, ali bilo bi fino da unutar samog firmware-a postoji mogućnost da se ona napravi.
 


Jack za slušalice ima i poseban deo u koji se postavlja Creative Nomad FM Remote, ali koji je nažalost samo opcija (morate ga dokupiti). Samo sa ovim dodatkom, Muvo2 će imati opciju FM tjunera i Voice recording-a, što moramo pripisati kao manu. Kao i svi Muvo plejeri, i MuVo 2 ima opciju kreiranja Custom ekvilajzer preseta. Litijumska baterija se dopunjava pomoću ispravljača, i na našem testu je trajala blizu 14 sati, što je zaista sjajno za bateriju malih dimenzija (kao na Nokia telefonima serije 60, BLB-4). Sam plejer nema veliki broj dodatnih mogućnosti, ali je njegova glavna vrlina istaknuta na prednjoj masci – male dimenzije i 4 GB “prostora”.
 


Reprodukcija zvuka je fantastična, osetno bolja nego kod prvog MuVo plejera ili čak Rhombe. Creative MuVo 2 je plejer sa najboljom reprodukcijom zvuka na testu (odnos signal / šum ide i do 96 dB). Mane su nažalost takođe izražene, a ogledaju se u lošoj navigaciji, sistemu pretrage i sortiranja fajlova, malom ekranu i neergonomskom upravljačkom interfejsu. Verujemo da će ove mane biti ispravljene kod modela MuVo3.

Zaključak

Zaključak

Konačno smo došli do kraja trećeg Benchmark uporednog prikaza i detaljnog testa digitalnih muzičkih plejera (bio bih sjajan političar, zar ne?), pa je red da sve sumiramo.

Mercury IXA32li je prosečan plejer koji može biti odlična kupovina ako niste preterano zahtevan korisnik (“slušalac”). Ne može se reći da nudi odličnu reprodukciju, ali za oko 60-ak evra, ona je zaista prihvatljiva. Ovaj plejer nema nekih posebnih mana i za dlaku mu je izmakla nagrada Najbolja Kupovina, koju je preoteo daleko bolji i funkcionalniji, a ne i mnogo skuplji Mercury IXA 520i. Ni ovaj plejer nije idealan, firmware zahteva još malo peglanja da bi nam sve bilo “potaman” – međutim, za 85 evra, u nekoj srednjoj klasi, ne možete tražiti mnogo više.

InnoAX iMX-110 ima svojih mana i njega ne bi smo preporučili, osim ako ga ne nađete po još povoljnijoj ceni, dok je PQI U800 specifičan, ali pomalo skup za ono što nudi, bez obzira što ima internu bateriju i solidnu izradu. Nije se istakao vrhunskim kvalitetom zvuka, a prava je šteta.

MSI MegaStick 2 – ako nas pitate šta mislimo o ovom plejeru, ne bi smo znali šta da vam kažemo. Slušalice su loše, plejer je po svim karakteristikama prosečan, ali i jeftin ako uzmemo u obzir renome kompanije od koje dolazi. No, mi bi smo ipak dodali dvadesetak evra više i učinili sebi uslugu. Ili, bolje reći, častili bi se zaista sjajnim modelom Mega Player 515, vesnikom nove generacije, plejerom sa sjajnim dizajnom, odličnom baterijom, ekranom, reprodukcijom, koji zasluženo dobija nagradu Izbor Urednika. Nije zbog toga što je MegaStick 2 toliko prosečan, pa smo od MSI-ja očekivali prosečnog naslednika, već je Player 515 zaista jedan od najboljih flash plejera na tržištu. U redu, iRiver plejeri imaju više opcija, ali nemaju dizajn i ekran koji ostavljaju fantastičan utisak, nemaju odličnu cenu (za 120 evra, može se kupiti samo iRiver sa 128 MB memorije, bez integrisane baterije, sa mono ekranom) i, što je najbitnije, nisu se našli na našem trećem uporednom testu. Ako sumnjate u ovo, pogledajte jedan Player 515 na delu i poslušajte ga sa dobrim slušalicama.

Creative MuVo TX je odličan naslednik minijaturnog plejera sa fleš memorijom, modela MuVo NX. USB 2.0 kompatibilnost je njegova osnovna prednost, a mana se ogleda u nešto većoj ceni. Zauzvrat, dobijate zaista kvalitetan proizvod koji pruža možda najbolju reprodukciju zvuka u ovoj klasi digitalnih plejera. I na kraju, MuVo 2, sa malim hard diskom koji se rotira na 4200 rpm. Ako vam je potreban i solidan mobilni storage, ili često putujete, ovo je plejer koji je odličan za vas. Njegov jedini konkurent je Apple iPod, koga nema na našem tržištu, pa je i pored svojih mana Creative MuVo 2 vrlo logičan izbor.
 

 
Editor's Choice - MSI MEGA Player 515
 
Best Buy- Mercury iXA-520i


Maloprodajne cene:

Mercury IXA 32li ~ 60 €
Mercury IXA 520i ~ 85 €
InnoAX iMX-110 ~ 69 €
PQI JoyTone U800 256 MB~ 110 €
Microstar MegaStick 2 256 MB~ 95 €
Microstar MegaPlayer 515 256 MB~ 118 €
Creative MuVo TX 128 MB – 110 €
Creative Muvo2 4GB ~ 330 €


Korisne adrese: Mercury – Ada Computers, Beograd
InnoAX – PC Centar, Beograd
PQI – ComputerLand, Beograd
Microstar – Pakom Computers, Niš; MBSoft, Beograd

Test: Uporedni test media plejera #2 (Q1, 2004)

Test: MSI Mega Player 521 & 516BT

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309